Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.1.1998

Κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής τους Επιτροπής και ήδη από το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται σε πλατείες χωριών. Οι αγρότες διευκρίνισαν ότι θα γίνονται συγκεντρώσεις κατά το μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, από τη Φθιώτιδα μέχρι τα Τέμπη. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, απέρριψε το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον κ. Σημίτη και τους παρέπεμψε στον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Χαρακτήρισε ανίκανη την ηγεσία του Υπουργείου, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή.

Εκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απόδοση του κυβερνητικού έργου ως το καλοκαίρι, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να το εκτιμήσουν κατά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ.Σημίτης επέμεινε στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η κοινωνική έκρηξη που πυροδότησε η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, αν η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί απλώς ότι αν δεν υπάρξουν οι συμφωνίες για αλλαγές των εργασιακών σχέσεων τότε θα αναλάμβανε νομοθετική πρωτοβουλία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, μιλώντας σε συνεστίαση. "Δεν έχω κατανοήσει εντελώς την τροπολογία" είπε ο κ. Καστανίδης. "Πρόκειται περί τωρινής νομοθετικής ρύθμισης που παραπέμπει σε μελλοντική. Είναι ανάγκη να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον στο δημόσιο τομέα. Αλλά αυτό θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάναμε". Ο πρώην υπουργός διαφώνησε με την δημοσίευση των προνομίων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, είπε ότι "οφείλουμε να τα κατονομάσουμε δημοσίως και ονομαστικά για τα κόψουμε" και επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γιατί όπως είπε, "αυτό είχε τον έλεγχο όλων των συμβάσεων που υπογράφτηκαν στις ΔΕΚΟ τα δύο τελευταία χρόνια".

Αυξήσεις των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από 6.000 έως 10.000 δραχμές το μήνα προβλέπει η ρύθμιση για την εισοδηματική πολιτική του 1998, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ωστόσο οι καθαρές αποδοχές αναμένεται να είναι λιγότερες, λόγω της αύξησης στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή 3.000 δραχμές επιπλέον το μήνα θα παίρνουν οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ οι απόφοιτοι λυκείου ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο. Ανάλογα θα αυξηθούν και τα διάφορα χρονοεπιδόματα, ενώ το επίδομα - κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται στις 41.000 δραχμές. Συνολικά οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το 2,5% και αναμένεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 51 δισεκατομμύρια δραχμές.

Επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει από τις 4 ως τις 8 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Ο βρετανικός επιχειρηματικός φορέας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα υπουργό, με την ευκαιρία της διοργάνωσης ημερίδας για την "Ελλάδα στη νέα χιλιετηρίδα", στις 5 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και οι ευκαιρίες επενδύσεων στη χώρα μας. Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αγγλική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Η Ελλάδα στη Βρετανία", που εγκαινιάζει η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ενόψει της βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν. Το ίδιο βράδυ, στο πλαίσιο δεξίωσης που θα δοθεί προς τιμήν του, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας ελληνοβρετανικής φιλίας. Στις 6 Φεβρουαρίου ο κ.Παπαντωνίου θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Εντι Τζορτζ και το βράδυ θα μιλήσει για την ελληνική οικονομία και την ΟΝΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το παράρτημα Λονδίνου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Ο κ.Παπαντωνίου θα αναχωρήσει για την Αθήνα το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα και μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου η ναυαρχίδα του 6ου στόλου "La Salle". Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του "La Salle" στη Θεσσαλονίκη. Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου έχει μήκος 170 μέτρα και πλήρωμα 425 ναύτες και 25 αξιωματικούς. Κυβερνήτης του είναι Bruce W, Clingan . Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκάφος επιβαίνει ο αρχηγός του 6ου στόλου, ναύαρχος Gharles Abbot. Στις 7 το βράδυ, θα δοθεί δεξίωση πάνω στη ναυαρχίδα, στην οποία θα παρευρεθούν οι αρχές της Θεσσαλονίκης και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Την ίδια ώρα όμως η ΕΔΥΕΘ (Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σύνθημα "Το Αιγαίο δεν θα γίνει θάλασσα των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων". Η ΕΔΥΕΘ χαρακτηρίζει ως προκλητική την επίσκεψη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη. "Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες , ένα αμερικανικό πλοίο σύμβολο της επικυριαχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καταφθάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ΕΔΥΕΘ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη δε θα επιτρέψουν σε κανέναν Κλίντον, ή Αμποτ...και Κοστέλο να παίξουν με το μέλλον της Ελλάδας και των Βαλκανίων ανενόχλητοι για να εξυπηρετηθούν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ. Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη τυχόν επεισοδίων.

Αποκολλήθηκε σήμερα από θαλάσσια περιοχή της Κω, όπου είχε προσαράξει από το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό φορτηγό πλοίο, με τη βοήθεια δύο ελληνικών ρυμουλκών. Το πλοίο παραμένει στην περιοχή για να επιθεωρηθεί από νηογνώμονες.

Καταδικαστική για άλλη μια φορά είναι η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει συγκεκριμένα την παραβίαση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, αλλά υπογραμμίζει και την παραβίαση της ελευθερίας του τύπου με τη φυλάκιση 60 δημοσιογράφων το 1997.

Στο πρώτο 15νθημερο του Φλεβάρη θα γίνει η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη του Προέδρου Γκλιγκόροφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", η οποία όπως υποστηρίζει έχει πληροφορίες από το Προεδρικό Γραφείο. Θέμα της σύσκεψης θα είναι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τους γείτονες και συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη "Νόβα Μακεντόνια", ο Γκλιγκόροφ θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες διπλωματικές δραστηριότητες, την βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία μετά την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Φατος Νάνο στα Σκόπια, το γλωσσικό πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις τους με τη Βουλγαρία, οι διαφορές με την Ελλάδα για το όνομα και οι τελευταίες διπλωματικές δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη, καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει με τη Γιουγκοσλαβία για την χάραξη των συνόρων. Επίσης ο Γκλιγκόροφ περιμένει να ακούσει τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Η πρώτη σύσκεψη είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου πριν τη συνάντηση της Κρήτης και είχε θέμα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τη σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε είχε υπογραφεί και μία διακήρυξη στην οποία όλα τα κόμματα διακήρυτταν ότι θα εντατικοποιήσουν τη δράση για την προαγωγή των σχέσεων με τους γείτονες και την λύση των εκκρεμών προβλημάτων με διάλογο. Τα κόμματα που είχαν πάρει μέρος ήταν: Η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών, το VMRO-DPMNE, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το Σοσιαλιστικό, τα δύο κόμματα των Αλβανών PDP και PDPA, και δύο-τρία άλλα μικρότερα κόμματα.

O καθηγητής της Νομικής Σχολής των Σκοπίων, παλαιό στέλεχος της Ένωσης Κομμουνιστών και πολιτικός, Βάσιλ Τουπουρκόφσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" πρόκειται να δημιουργήσει νέο πολιτικό κόμμα. Το νέο αυτό κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η παραπάνω εφημερίδα, θα είναι ''μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο'' και θέτει ως στόχο στις εκλογές που θα γίνουν φέτος τον Οκτώβριο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Ο Τουπουρκόφσκι είναι ένας από τους σοβαρότερους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, η απόφασή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την δήλωση που έκανε ο σημερινός πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ ότι δε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Ο Βάσιλ Τουπουρκόφσκι ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο προεδρείο της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας όταν έγινε η κατάρρευση. Εκπρόσωπος του Προέδρου Γκλιγκόροφ το 1990 και 1991 στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Έθνη, ήρθε σε κάποια αντίθεση με την ηγεσία, η οποία δεν έγινε γνωστή, και από τότε έπαψε να ασχολείται με την πολιτική. Σε όλες όμως τις σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων, αμέσως μετά τον Γκλιγκόροφ. Έχει μεγάλη επιρροή στη νεολαία και είναι ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι οι γονείς του κατάγονται από χωριό της Καστοριάς.

Κλείνουν αύριο τρία χρόνια από την έναρξη της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη σύνδεση της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία υπεγράφη στις 8 Μαρτίου του 1993 στις Βρυξέλλες. Στη Συμφωνία υπογραμμίζεται ότι ο τελικός σκοπός της Βουλγαρίας είναι η ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προσδιορίζονται οι σκοποί της σύνδεσης που είναι : Ο καθορισμός κατάλληλου πλαισίου πολιτικού διαλόγου, η δημιουργία ζωνών ελευθέρου εμπορίου, η στήριξη των προσπαθειών της Βουλγαρίας για ανάπτυξη της οικονομίας και για ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου προς την ελεύθερη αγορά, καθώς και η συγκρότηση θεσμών που να φέρουν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Καθορίζονται επίσης οι κατευθύνσεις της συνεργασίας Βουλγαρίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν στην οικονομία, στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τον πολιτισμό, στον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βουλγαρίας θεωρείται η εναρμόνιση της νομοθεσίας της με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, η Συμφωνία καθορίζει ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω από 10 χρόνια.

Όλοι οι δρόμοι αυτό το Σαββατοκύριακο, οδηγούν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, καθώς εκεί διεξάγεται το φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας. Η συμπρωτεύουσα υποδέχεται για πρώτη φορά, τους ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης, με τη συμμετοχή τεσσάρων κορυφαίων ομάδων μπάσκετ. Σήμερα Άρης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, θα παλέψουν με στόχο την κατάκτηση των δύο εισιτηρίων που θα οδηγήσουν στον τελικό της διοργάνωσης. Φαβορί δεν υπάρχουν. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να υπερπηδήσει το εμπόδιο της ΑΕΚ, στον πρώτο ημιτελικό στις 6:30 το απόγευμα, ενώ ο Άρης, που αγωνίζεται στο "σπίτι" του, αντιμετωπίζει στις 9:15 το βράδυ τον Παναθηναϊκό. Την Κυριακή, στις 6:30 θα γίνει ο μικρός τελικός ανάμεσα στους δύο ηττημένους, ενώ στις 9:15 ο τελικός, που θα αναδείξει τον φετινό κάτοχο του κυπέλλου Ελλάδας. Στον Άρη, τα προβλήματα δεν λένε να εγκαταλείψουν την ομάδα. Οι Μπόνι και Λιαδέλης, ο δεύτερος αποθεραπεύτηκε, θα παίξουν κόντρα στον Παναθηναϊκό, όμως ο Ζάρκο Πάσπαλι έπαθε διάστρεμμα. Ο Μαυροβούνιος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να χάσει τον σημερινό αγώνα και αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών. Ο προπονητής της ομάδας Χρήστος Μαγκώτσιος, θα έχει στον πάγκο όλους τους παίχτες υγιείς και τραυματίες, αφού μετά την αποχώρηση των Σοκ και Ορτίθ, δεν έχει και πολλά περιθώρια. Στον Παναθηναϊκό, ο προπονητής Λευτέρης Σούμποτιτς δήλωσε ότι καμία ομάδα δεν έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση του κυπέλλου. Μπελάδες αντιμετωπίζουν και οι "πράσινοι", αφού ο Ντίνο Ράτζα έχει κάποιο πρόβλημα στο πέλμα, ενώ ο Αλβέρτης στο γόνατο. Όμως και οι δύο θα δώσουν το παρών στον ημιτελικό με τον Άρη.

Το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, επισκιάζει όλα τα άλλα παιχνίδια της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αφού θα κρίνει κατά πολύ ποιος θα πάρει το προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου έχει ως εξής: Ξάνθη - ΠΑΟΚ Πανιώνιος - Καλαμάτα Πανηλειακός - Απόλλων Αθηνών ΟΦΗ - Προοδευτική Παναθηναϊκός - Παναχαϊκή Ιωνικός - Βέροια Αθηναϊκός - Καβάλα Ηρακλής - Εθνικός ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 31 January 1998 - 17:05:16 UTC