Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.1.1998

Συλλαλητήριο αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ το θέμα του ωραρίου εργασίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές πρότειναν την εφαρμογή εβδομάδας 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Σ.Ε.Β. Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε και ως προς το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε εργαζόμενοι και διοικήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους κανονισμούς προσωπικού μέσα στο εξάμηνο που δίνει περιθώριο ο νόμος, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί η διάταξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, τη Δευτέρα, δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΣΕ και τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, είχαν ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Στ. Λεουτσάκος, Π. Λαφαζάνης και ο υπεύθυνος του τμήματος εργατικής πολιτικής, Δ. Στρατούλης. Θέμα της συνάντησης, ήταν η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και την ανάπτυξη των δημοσίων επιχειρήσεων. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία, να αρχίσει αμέσως διάλογος των διοικήσεων και της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα τους και τη ΓΣΕΕ, καθώς και να διεξαχθεί αμέσως ένας οργανωμένος διάλογος, από τις τηλεοράσεις με τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους υπουργούς και τους εργαζόμενους. ''Καλούμε την κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη ώρα να επιλέξει. Θέλει τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο ή θέλει τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον κοινωνικό εμφύλιο; Θέλει την πολιτική και κοινωνική συναίνεση ή θέλει τον πολιτικό αυταρχισμό με διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου που αναβιώνουν κακές προηγούμενες εμπειρίες που ζήσαμε μετά τη μεταπολίτευση'', διερωτήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι το θέμα ''είναι έντονα κοινωνικό και πολιτικό'', προσθέτοντας ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε από το Συνασπισμό, να συμβάλει, με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, στο να αποσυρθεί και να μην ψηφισθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί, όπως είπε, ''μόνο προβλήματα δημιουργεί και κανένα πρόβλημα δε λύνει''.

Κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Οι αγρότες διευκρίνισαν ότι θα γίνονται συγκεντρώσεις κατά το μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, από τη Φθιώτιδα μέχρι τα Τέμπη, πάντως διαβεβαίωσαν ότι οι δρόμοι δεν θα αποκλειστούν και ότι η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, απέρριψε το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον κ. Σημίτη και τους παρέπεμψε στον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα. Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Χαρακτήρισε ανίκανη την ηγεσία του Υπουργείου, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή.

''Οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας που είναι και ο μόνος αποτελεσματικός φορέας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει με ασφάλεια τις χώρες μέλη του. Η Ε.Ε δεν έχει μηχανισμό για να επέμβει ενεργά και αποτελεσματικά, ενώ στα κράτη μέλη της, δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η οποία ασκείται μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο''. Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jose Maria Gil Robles, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη της Ενωσης σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Ταυτόχρονα, ο κ. Robles απέρριψε την παρατήρηση ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα στο θέμα των Ιμίων, τονίζοντας ότι έπραξε ότι μπορούσε να πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Δηλαδή να καταδικάσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και να εγκρίνει ψηφίσματα για σεβασμό των εξωτερικών συνόρων και σύνορα για την Ευρώπη είναι τα νησιά του Αιγαίου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Robles σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το ελληνικό κράτος ξέρει πως να τα υπερασπισθεί εννοώντας προφανώς την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης. Πάντως, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σχολίασε το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες της Ενωσης, οι οποίες δε θέλουν μέχρι στιγμής να υπάρχει ΚΕΠΠΑ και προτιμούν να υπάρχει ένα καθεστώς σε διακυβερνητικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε πως δεν είναι επαρκές και ότι ο ίδιος θα ήθελε η Ευρώπη να έχει κοινή εξωτερική πολιτική. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Robles διευκρίνισε ότι ''τυχόν συμμετοχή της θα έχει το χαρακτήρα ενός διαλόγου για κοινωνικά θέματα, όπως το Κουρδικό, τη μετανάστευση, τα ναρκωτικά, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος θα τη βοηθήσει να εξευρωπαϊστεί και πάντως δε θα αφορά διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην Ενωση.

Χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΑΓΝΟ από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μετεξέλιξή της και εγκατάσταση νομικών συμβούλων και μελετητικών γραφείων, αποτελούν τα άμεσα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της συνεταιριστικής βιομηχανίας. Θα υλοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι θα εκχωρηθεί το management της συνεταιριστικής βιομηχανίας από τη διοίκηση σε ΑΤΕ και συμβούλους, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, και ο υποδιοικητής της ΑΤΕ, κ. Παπαγεωργίου. Στόχος τόσο του Υπουργείου όσο και της Τράπεζας είναι η επιβίωση της ΑΓΝΟ, με την μορφή της ανώνυμης συνεταιριστικής βιομηχανίας, αν, βέβαια, επιδείξουν ανάλογο ενδιαφέρον οι παραγωγοί και, επιπλέον, προσυπογράψουν τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας λύσης οι ανάδοχοι μελετητές. Μάλιστα, ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στην παραγωγική βάση να στηρίξει την προσπάθεια, γιατί, διαφορετικά, με την επικράτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα, "η τιμή πώλησης γάλακτος από τον παραγωγό θα πέσει κατά 20%". Αν η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, "τότε παίζουν διάφορα σενάρια", εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου. Ανάμεσα στις λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά τη συνάντηση των διοικήσεων ΑΤΕ και βιομηχανίας, είναι "η διατήρηση της ΑΓΝΟ ως έχει και η μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία με τη συμμετοχή ιδιωτών", υποστήριξε, στο περιθώριο της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΑΓΝΟ, Θεόδωρος Μπέζαρης. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αφησε να εννοηθεί ότι η σημερινή διοίκηση της ΑΓΝΟ δε συμφωνεί με την προταθείσα από το υπουργείο λύση της ανώνυμης συνεταιριστικής βιομηχανίας, θεώρησε, ωστόσο, σχεδόν σίγουρο ότι θα εκχωρηθεί το management στην ΑΤΕ, προκειμένου να ληφθεί η χρηματοδότηση.

''Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο ανακάλυψαν μερικές χώρες, κάτω από την πίεση του κύματος των οικονομικών προσφύγων που δέχθηκαν, είχε επισημανθεί από την ελληνική κυβέρνηση το 1994. Και τώρα όμως πάλι οδηγούμεθα σε προσπάθειες επίλυσης των συνεπειών και όχι της ουσίας του προβλήματος'', υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κατά τη συζήτηση του θέματος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από το Ιράκ, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την ελληνική πλευρά, αφού τονίσθηκε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των Ιρακινών και την αδυναμία επαναπατρισμού τους, ως συνέπεια του εμπάργκο αλλά και της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, επισημάνθηκε ότι η παράνομη είσοδος στη χώρα μας, αλλοδαπών υπηκόων Αφροασιατικών κρατών, πραγματοποιείται κατά γενικό κανόνα μέσω των χερσαίων και θαλασσίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το θέμα μαζικής ροής των αιτούντων άσυλο, καθώς και των λαθρομεταναστών, θέμα κοινού ενδιαφέροντος και, όπως επισήμανε, θα πρέπει επιτέλους να αναληφθεί κοινή προσπάθεια και ευθύνη για την αντιμετώπισή του, η οποία είναι ανάγκη να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων του προβλήματος. ''Το θέμα είχε τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το 1994'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμαίος και συνέχισε : ''Τότε βλέπετε είμαστε μόνο εμείς στόχος της λαθρομετανάστευσης, αφού περισσότεροι από 250.000 Αλβανοί και άλλων υπηκοοτήτων λαθρομετανάστες, είχαν εισέλθει λάθρα στη χώρα μας. Ατυχώς η ΕΕ δεν έδωσε συνέχεια, ούτε προχώρησε στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου''.

Τη δέσμευση ότι θα διευθετηθεί έγκαιρα το πρόβλημα διάθεσης του ελληνικού ρυζιού, που παράγεται κατά 70% στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Αgrotica '98. Όπως είπε, μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν πέρσι στη διάθεσή του, λόγω του κατακλυσμού της ελληνικής αγοράς από ξένα προϊόντα, φέτος το υπουργείο ανέλαβε έγκαιρα πρωτοβουλία και δεσμεύεται ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο πλαίσιο των κανονισμών. Ηδη, έχουν δοθεί εντολές για την προετοιμασία εγκυκλίου ανάδειξης φορέα ή φορέων παρέμβασης ή αποθεματοποίησης, μέχρι την 1η Απριλίου, ημερομηνία που εμφανίζεται το πρόβλημα.

Εκκληση για ενότητα στο ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εσωκομματικές συγκρούσεις και οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις απειλούν να προσλάβουν χαρακτήρα κρίσης στο εσωτερικό του Κινήματος με κίνδυνο να διαταραχθεί η ενότητα. Μιλώντας σε συνεστίαση, ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι είναι η ώρα της ευθύνης κάθε στελέχους ξεχωριστά να αρνηθεί το φανατισμό ορισμένων που συντάσσουν εν είδει κομματικού στρατού τις δυνάμεις τους, για να ελέγξουν τις εξουσίες του κόμματος.

Το δέλτα του Έβρου αποτελεί πόλο έλξης στο μεσογειακό χώρο για τα αποδημητικά πουλιά ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντική ποικιλομορφία στη βλάστηση, γεγονός που το καθιστά μια περιοχή με ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Στο πλαίσιο της προστασίας της περιοχής και της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας σε συνεργασία με την νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση του Έβρου, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση με σκοπό την προώθηση της προστασίας του δέλτα, την ανάδειξή του και την ενημέρωση του κοινού για τις οικολογικές αξίες. Ήδη εδώ και τρεις μήνες λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο της Τραϊανούπολης Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και πληροφόρησης για το δέλτα του Έβρου. Το κέντρο πληροφόρησης λειτουργεί ως χώρος αναφοράς και ενημέρωσης για τις οικολογικές αξίες της περιοχής, ως μηχανισμός προώθησης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ως μηχανισμός υλοποίησης προγραμμάτων ξενάγησης, οικοτουρισμού καθώς και ειδικών ερευνητικών προγραμμάτων. "Παρόλα αυτά όμως για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής απαιτείται μία ευρύτερη συνεργασία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον υγρότοπο. Προς τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί μέσω της προγραμματικής σύμβασης Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του δέλτα του Έβρου αποτελούμενος από δήμους και κοινότητες που βρίσκονται στα όρια του υγροτόπου" τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παν. Μητρουλάκης

Με άνοδο 1,11% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο, καθώς υποχώρησαν έστω και μερικώς οι φήμες περί ανόδου των επιτοκίων. Παράλληλα, αρκετές μετοχές είχαν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, με αποτελέσματα να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι συναλλαγές σημείωσαν άνοδο και διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. δρχ. ενώ από τις 236 μετοχές που κινήθηκαν, 150 έκλεισαν με άνοδο, 62 υποχώρησαν ενώ 24 ήταν οι μετοχές που δεν άλλαξαν τιμή.

Έκκληση για την αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που αυξάνουν την ένταση και εμποδίζουν την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Κύπρο απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζιμ Φόλει. Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας για την αεροπορική βάση στην Πάφο, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν γνώση των δηλώσεων και όπως ανέφερε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα της βάσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρνήθηκε τελικά ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να συναντηθεί , με επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Αντίστασης του Κοσσυφοπεδίου, Μόμτσιλο Τράϊκοβιτς και τον επίσκοπο Ρασσίας - Πρίζρεν, Αρτέμιο, οι οποίοι ζήτησαν να του εκθέσουν τις θέσεις τους σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως μετέδωσε το Σερβικό πρακτορείο BETA, ο κ. Τράικοβιτς και ο επίσκοπος Αρτέμιος παρέμειναν για μία ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο και αργότερα ενημερώθηκαν πως ο κ. Μιλουτίνοβιτς είναι απασχολημένος και δεν μπορεί να τους δεχτεί.

Με το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας συναντήθηκε και συζήτησε θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέητον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα στο Σεράγεβο. Μετά τις συνομιλίες συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Ομοσπονδίας της Βοσνίας. Ο κ. Σολάνα, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Βοσνία, αμέσως μετά την άφιξη του συναντήθηκε με τον ύπατο αντιπρόσωπο της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ και άλλους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών.

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ συναντήθηκε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε στον κ. Σιράκ την επιθυμία της χώρας του για την ενδυνάμωσή των σχέσεων και της φιλίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Γαλλίας, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την ΠΓΔΜ στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στη Γαλλία εκτιμάται ιδιαίτερα η προσπάθεια της ΠΓΔΜ για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Τη φυλάκιση του Τούρκου δημοσιογράφου, Χαλούκ Γκεργκέρ, καταδίκασε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, με επιστολή του στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Τούρκος Δημοσιογράφος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκινούσε προπαγάνδα υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών σε άρθρο του στην φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκούρ Γκουντέμ", καταδικάστηκε σε φυλάκιση στις 26 Ιανουαρίου στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο κατά της τρομοκρατίας, επειδή το Δεκέμβριο του 1993 είχε γράψει άρθρο υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων, ενώ του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.000 δολαρίων (290 χιλιάδων δρχ.).

Σε ακύρωση όλων των περιορισμών, που ίσχυαν για τις εξαγωγές ξυλείας, προχώρησε ο νέος Ρουμάνος υπουργός Βιομηχανίας κι Εμπορίου, Μιρτσέα Τσιουμάρα. Σύμφωνα με την ρουμάνικη εφημερίδα "Curentul", το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης, το οποίο ακολουθεί η Ρουμανία από τις αρχές του χρόνου, στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε..

Ντέρμπι Άρη - Παναθηναϊκού ανέδειξε η κλήρωση για τη φάση των "8" του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στην Τούμπα τη Ξάνθη, σε ένα δύσκολο παιχνίδι, αφού η ακριτική ομάδα έχει αποκλείσει από τη διοργάνωση την ΑΕΚ. Τυχερός στάθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος βλέπει από τώρα τετράδα. Οι "κυανόλευκοι" καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Απόλλωνα Λάρισας, ομάδα Γ' εθνικής. Τέλος, η Καλαμαριά θα αγωνιστεί εναντίον του Πανιωνίου. Οι αγώνες για τη φάση των "8" θα διεξαχθούν στις 11 και 25 Φεβρουαρίου.

Όλα είναι έτοιμα στη Θεσσαλονίκη για το φάιναλ - φορ του κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί το σήμερα και αύριο στο Παλαί Ντε Σπορ με τη συμμετοχή τεσσάρων κορυφαίων ομάδων μπάσκετ, του Άρη, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Αυτό είναι το πρώτο φάϊναλ - φορ που γίνεται στη συμπρωτεύουσα Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια του κυπέλλου Ελλάδας. Οι Πιτσίλκας, Κορομηλάς, Ζαβλανός, Κουκουλεκίδης, Συμεωνίδης και Καρούσης θα είναι αυτοί που θα σφυρίξουν στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 31 January 1998 - 9:40:13 UTC