Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.1.1998

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα. Για παράβαση της συμφωνίας της Μαδρίτης εκ μέρους της Ελλάδας κάνει λόγο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται εκτός του πλαισίου σχέσεων καλής γειτονίες και αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μαδρίτης, ισχυρίστηκε προκλητικά η Άγκυρα. Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού, στρατηγό Ρέιμερ που βρίσκεται στη χώρα μας. Ο κ. Ρέιμερ έγινε δεκτός από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη και επισκέφθηκε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, Λουίζ Μαρία ντε Κουίκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις Τράπεζες και τους άλλους οργανισμούς του δημοσίου προκάλεσε η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, η οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει αλλαγή δια νόμου του κανονισμού προσωπικού στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η ρύθμιση εκθέτει την κυβέρνηση γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα, εκθέτει τη χώρα γιατί παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και οδηγεί τις σχέσεις των εταίρων σε σύγκρουση, τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει. Λόγω της απεργίας κινούνται μόνο τέσσερις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, που δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Προβλήματα υπάρχουν στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ κλειστές παρέμειναν οι περισσότερες Τράπεζες στη Θεσσαλονίκη. Στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έφτασε στο 90%, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ εργάζονται κανονικά και έτσι κινούνται όλα τα αστικά λεωφορεία. Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΡΤ Α.Ε.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές καθώς και οι διαγραμμένοι Μόσχος Γικόνογλου, Βασίλης Κεδίκογλου, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ιωάννης Καρακώστας. Κατά ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ "παρών" δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Εβρου Χρήστος Κηπουρός. Νωρίτερα ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε να συζητηθεί χωριστά το θέμα των ΔΕΚΟ, κάτι που δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αν και επανέλαβε ότι ο ίδιος θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη την επόμενη εβδομάδα. Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων Δημοσίων επιχειρήσεων, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει κερδοφόρες, Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει την ευαισθησία των συνδικάτων τα οποία υπερασπίζονται με τον τρόπο τους τα συμφέροντά τους. "Δεν νομίζω ότι θα θιγούν", είπε ο κ. Ρέππας και υποστήριξε ότι στο σημείο αυτό κάνουν λάθος. Σε ερώτηση αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την συζήτηση και ψήφιση της σχετικής διάταξης ο κ. Ρέππας είπε ότι είναι υπερβολικό να συζητούνται σοβαρά θέματα υπό την αίρεση της κομματικής πειθαρχίας.

Τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετείται ο κ. Κώστας Μπακούρης, υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη διεθνή εταιρεία. Τα μέλη της επιτροπής θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα μέλη της ΔΟΕ Νίκος Φιλάρετος και Λάμπης Νικολάου, οι Γιάννης Παπαδογιαννάκης και Δημήτρης Διαθεσόπουλος από την ΕΟΑ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, ο καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου, η κ. Νίκη Τζαβέλα, ο κ. Σπύρος Καπράλος, παλιός αθλητής, ο Γιάννης Σγουρας, ο κ. Γιάννης Μάνος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο αρχιτέκτων - πολεοδόμος Γιάννης Σπυριώτης και ο δημοσιογράφος, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Όπως είπε ο υπουργός Τύπου, η σύνθεση της επιτροπής ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού. Οι επιλογές αυτές δεν έχουν πολιτικό ή κομματικό χαρακτήρα, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Για ύπαρξη οριακών αλλά και ακραίων συμπεριφορών έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις χθεσινές εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η αστυνομία κάνει τα πάντα για να έχει αποτελέσματα στον εντοπισμό των δραστών και πρόσθεσε ότι για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα πρέπει να συνδράμουν και οι πολίτες.

Την κατάργηση, από το επόμενο σχολικό έτος, των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών και την αντικατάστασή τους από Τεχνικά Εκπαιδευτήρια, που θα περιλαμβάνουν δύο κύκλους σπουδών διετούς και τριετούς φοίτησης, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι για τα επιμέρους θέματα θα ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Στο μεταξύ, την εντολή να αναθεωρηθούν, να εμπλουτιστούν και να αντικατασταθούν τμήματα της ιστορίας γυμνασίου και λυκείου ώστε να γίνει επαρκής κάλυψη της Μικρασιατικής Καταστροφής, έδωσε στο παιδαγωγικό Ινστιτούτο ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Όπως τόνισε ο κ. Ανθόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Καψή, η ιστορία που διδάσκεται με το πολλαπλό βιβλίο θα περιλαμβάνει ιστορικές αφηγήσεις και πρόσθετο βοηθητικό υλικό, καθώς και την άντληση υλικού από τις βιβλιοθήκες. Από την πλευρά του ο κ. Καψής επισήμανε ότι οι μαθητές αγνοούν για την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Σμύρνης την εποχή εκείνη.

Γραφείο χορήγησης βίζας σε παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ θα λειτουργεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η ίδρυση του Γραφείου κρίθηκε αναγκαία επειδή στη Μακεδονία έχουν εγκατασταθεί οι περισσότεροι ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και η εξυπηρέτηση τους θα είναι καλύτερη. Η επίσημη λειτουργία του Γραφείου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου και οι βίζες παλιννόστησης θα εκδίδονται αυθημερόν, εφόσον δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το πότε παλιννόστησε ο καθένας.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν οι υπεύθυνοι των εταιρειών πάρκινγκ που λειτουργούν παράνομα έξω από νυχτερινά κέντρα, τόνισε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Ρωμαίος επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στους δήμους, σημειώνοντας ότι οι δήμοι δίνουν ανεξέλεγκτα άδειες και η αστυνομία καλείται να λύνει τα προβλήματα που δημιουργούνται. "Χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της εισαγγελίας για να χρησιμοποιούμε ακόμη και το αυτόφωρο σε μια προσπάθεια εξάλειψης αυτού του απαράδεκτου φαινομένου", είπε ο υπουργός.

Αποφυλακίζεται εντός των ημερών ο Γιάννης Καλαμπόκας, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, μετά τη μείωση της ποινής του από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο. Η ποινή του Καλαμπόκα μειώθηκε στα 16 χρόνια και εννέα μήνες από 17 χρόνια και τρεις μήνες που ήταν. Ο ίδιος έκτισε τα 3/5 της ποινής και θα κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, ώστε να αποφυλακιστεί. Η δίκη του Καλαμπόκα είχε αρχίσει μετά την αποδοχή από τον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσαν οι συνήγοροί του για νέα επιμέτρηση της ποινής του.

Εικοσάχρονος Αλβανός που μετέφερε στην Ελλάδα 23 κιλά χασίς, συνελήφθη σήμερα στην περιοχή Περιστερώνα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η σύλληψη έγινε μετά από συνεννοημένο ραντεβού με αστυνομικούς.

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου τοποθετείται η έναρξη λειτουργίας της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Με την πρόσφατη καταβολή από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μολδαβία του μεριδίου συμμετοχής τους στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για να τεθεί σε λειτουργία. Έτσι, στις 5-6 του επόμενου μήνα, θα συνέλθει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το συμβούλιο διοικητών της Τράπεζας, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν λίγους μήνες αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Μάιο.

Το βαλκανικό εκθεσιακό γεγονός του 1998 στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, φιλοδοξεί να αποτελέσει η 14η AGROTICA, που, από τις 28 Ιανουαρίου ως την 1η Φεβρουαρίου, θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη περισσότερους από 1500 εκθέτες και εκθέματα από 35 ξένες χώρες και 57 πόλεις και περιοχές όλης της Ελλάδας. Την 14η AGROTICA, που αποτελεί την πρώτη έκθεση της HELEXPO-ΔΕΘ για το 1998 και τη μεγαλύτερη κλαδική διοργάνωση στην Ελλάδα, αναμένεται να επισκεφτούν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, αλλά και ξένοι επισκέπτες από 30 χώρες.

Τις λεπτομέρειες για την επιτυχή διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την 60η επέτειο της ίδρυσης της ομοσπονδίας συζήτησε η Επιτροπή Πολιτιστικών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Το εορταστικό τετραήμερο για την 60η επέτειο της ίδρυσης της ομοσπονδίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα αρχίσει με την πανομογενειακή συγκέντρωση αύριο το βράδυ (ώρα Αμερικής) στο Κρύσταλ Πάλας της Αστόρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, που ξεπερνά το 90%, επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανόλης Χριστοφίδης, επικαλούμενος στατιστικές και δημοσκοπήσεις. "Το επιθυμεί η Δημοκρατία της Κύπρου, η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, το καλοδέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, το υποστηρίζουν και το ενθαρρύνουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Κοινοπολιτεία, οι Αδέσμευτοι, όλοι πλην της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Χριστοφίδης.

Επεισόδια μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και αλβανοφώνων χωρικών σημειώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες. Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται μία μέρα μετά την σχετική προειδοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων που έκαναν λόγο για έκρηξη εθνικιστικών παθών.

Στις 20 πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου περιλαμβάνεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, "The Earth Times", που κυκλοφορεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η εφημερίδα με τον τίτλο: "Οι Διεθνείς Οργανισμοί ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις χώρες του τρίτου κόσμου", αναφέρει ότι η Τουρκία καταλαμβάνει την 15η θέση στον πίνακα της διαφθοράς. Ενώ το άριστα για μια χώρα χωρίς διαφθορά ήταν το 10, η Τουρκία βαθμολογήθηκε με 3. 21. Τις τρεις πρώτες θέσεις του πίνακα καταλαμβάνουν οι Νιγηρία, Βολιβία και Κολομβία.

Τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Όπως ανακοίνωσε η γραμματεία τύπου των Σκοπίων, ο κ. Τσερβενκόφσκι θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ και με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Ζαν Λουκ Ντεάν.

Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα αύριο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα δυτικά και στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 22 January 1998 - 17:06:53 UTC