Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΜ ΚΡΙΝΟΥΝ ΩΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»
  • [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [09] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [10] Η Ε.Ε. ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [11] ΚΛΙΝΤΟΝ: Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ...
  • [12] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι να ενταχθούν όλες οι βαλκανικές χώρες σε διαδικασία ευρωατλαντικής προοπτικής, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εδώ στο Σεράγεβο, αμέσως μετά τη λήξη της ολομέλειας του Συμφώνου Σταθερότητας. Πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εδώ στο Σεράγεβο επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ότι ξεκίνησε μια διαδικασία amasucjq|tgsgr των Βαλκανίων. Συνέχισε λέγοντας ότι είχε υπογραφεί το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Κολωνία και εδώ επιβεβαιώθηκαν οι κατευθύνσεις του. Η δήλωση που συνυπογράφουν όλοι όσοι πήραν μέρος στη διάσκεψη του Σεράγεβο περιλαμβάνει αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός, που προτείνει η Ελλάδα όπως για παράδειγμα τη μη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Σεράγεβο ως ένα σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα των αντιθέσεων, της εχθρότητας και της υποανάπτυξης στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί ένας δρόμος ειρήνης στα Βαλκάνια, συνεργασίας, σταθερότητας και οικονομικής προόδου.

    Τόνισε ο πρωθυπουργός ότι χρειάζεται μια εντατική περιφερειακή συνεργασία στην οποία η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενέτεινε τον τελευταίο καιρό τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Στο Σεράγεβο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρξει οικονομική συμβολή για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε δύο καίριες παρεμβάσεις: α) Οι παρεμβάσεις στα Βαλκάνια να μην έχουν σημειακό χαρακτήρα. Πρέπει να υπάρξει συνολική βαλκανική πολιτική. Αυτό το αποδέχθηκαν όλοι, συμπεριλαμβάνεται και στη κοινή δήλωση και β) δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μόνο οι βαλκανικές χώρες είναι υπεύθυνες για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Ολοι έχουν ευθύνη για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση. Και αυτή η ελληνική θέση έγινε δεκτή και αποδείχθηκε ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν και να μη μείνουν μόνο σε δηλώσεις.

    Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, έχει παρουσία με ειρηνευτικές ελληνικές δυνάμεις στο Κόσοβο, στην Αλβανία, στη Βοσνία, έχει δώσει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια σε όλες τις βαλκανικές χώρες. «Η χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι στα Βαλκάνια μια όαση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».

    «Η πολιτική αυτή», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «μας προσέδωσε κύρος και αξιοπιστία και θα την συνεχίσουμε. Το Σεράγεβο αποτελεί ένα κρίκο στην αλυσίδα, ώστε τα Βαλκάνια να συμμετάσχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές διεργασίες».

    Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης δέχθηκε ερωτήσεις των δημοσιογράφων με πρώτη αυτή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν θα υπάρξει αλλαγή ή όχι στην κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ακολούθως απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί ότι η Σερβία πρέπει να αποκλειστεί από την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτό το υποστηρίξαμε, πρόσθεσε, παντού. Πιστεύουμε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να συμμετέχει, αλλά σχεδόν το σύνολο των κρατών και των οργανισμών που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Σεράγεβο δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί στη σύσταση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν εξασφαλιστεί 2 δισ. δολάρια για την ανασυγκρότηση της περιοχής και ότι θα υπάρξει δράση και αποτέλεσμα. Γυρίζει, είπε ο πρωθυπουργός, μια σελίδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.

    Για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη συνάντηση Papamdq]ou - Τζεμ, ο κ. Σημίτης απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν μια αποτίμηση της εξέλιξης των συνομιλιών, τις οποίες είχαν εκπρόσωποι των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις είναι σε καλή ατμόσφαιρα. Θα συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις τον Σεπτέμβριο.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σημίτης, επεσήμανε ότι θα πρέπει και η Σερβία η νυν Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχει στις διαδικασίες του Συμφώνου Σταθερότητας. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του η Ελλάδα αποτελεί όαση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, γιατί είναι μια χώρα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, γιατί είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του Σεράγεβο, ξεκαθάρισε μιλώντας, ότι προκειμένου να πετύχει ο στόχος τον οποίο επιδιώκει η Ολομέλεια του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει: «Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειαζόμαστε να ξεπεράσουμε την κληρονομιά μιας ιστορίας πολέμων, καταστροφών και αιματοχυσίας, τη νοοτροπία ενός άκρατου εθνικισμού και επίσης την πρακτική επέμβασης των μεγάλων δυνάμεων, την ανασφάλεια και τον φόβο που επικρατούν στην περιοχή».

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει: «να εφαρμοσθεί μόνο μία κοινή στρατηγική για όλη την περιοχή, μία στρατηγική η οποία θα προωθεί οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, θα εξασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχύει την ασφάλεια».

    Μιλώντας για την ελληνική θέση ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πιστεύει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη: «Αυτή η διάσκεψη», συνέχισε «δεν αντιπαραθέτει δύο πλευρές, από τη μία τις βαλκανικές χώρες που επιθυμούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και από την άλλη το υπόλοιπο του κόσμου, που είναι έτοιμο να βοηθήσει. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όλοι συμμετείχαμε στο να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Γι' αυτό και θα πρέπει όλοι από κοινού να ενώσουμε τις προσπάθειές μας να την υπερβούμε».

    Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης έκανε αναφορές στο Ρήγα Φερραίο για να πει: «Στο τέλος του 18ου αιώνα, πριν από 200 χρόνια ένα Ελληνας ποιητής και διανοούμενος ο Ρήγας Φερραίος, δημοσίευσε ένα επαναστατικό πατριωτικό τραγούδι που καλούσε τους λαούς των Βαλκανίων να ενωθούν και να απελευθερωθούν. Κατά την άποψή του η κατάσταση θα έπρεπε να έχει ως τελικό στόχο τη δημιουργία ενός βαλκανικού κράτους, χωρίς σύνορα, όπου όλοι οι Βαλκανικοί λαοί θα ζούσαν μαζί με ελευθερία και ειρήνη. Σ' αυτό το καινούριο κράτος όλοι οι κάτοικοι χωρίς διακρίσεις, θρησκείες ή γλωσσικές διακρίσεις, Ελληνες, Αλβανοί, Σέρβοι, Αρμένιοι, Βλάχοι, Τούρκοι κ.α. θα συμμετείχαν στη διακυβέρνηση».

    Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός είπε, ότι ο Ρήγας Φερραίος sumek^vhg και εκτελέστηκε στο Βελιγράδι το 1798. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πριν από 100 χρόνια, συνέχισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο Βίσμαρκ προέβλεψε ότι κάτι το καταστροφικό και τρελό στα Βαλκάνια θα προκαλούσε τον επόμενο πόλεμο. Η δολοφονία, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, του διαδόχου του αυστριακού θρόνου αρχιδούκα Φερδινάνδου στις 28 .6. 1914 μετέτρεψε αυτή την προφητεία σε πραγματικότητα. Αυτό υπήρξε και το έναυσμα των όσων επακολούθησαν.

    Ακόμη ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος άρχισε στις 29.6.1914 πριν 85 χρόνια και ότι στο τέλος του 20ου αιώνα «συναντιόμαστε πάλι εδώ στο Σεράγεβο, για να σηματοδοτήσουμε την αρχή μιας νέας εποχής, με ελπίδες και προσδοκίες για μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.»

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΜ ΚΡΙΝΟΥΝ ΩΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αποτέλεσμα της συνάντησής του εδώ στο Σεράγεβο με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και τα αποτελέσματα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα και την Αγκυρα, δήλωσε: «Επιβεβαιώσαμε και αξιολογήσαμε με τον κ. Τζεμ τα όσα συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Και οι δύο κρίναμε ότι το κλίμα ήταν θετικό και καλό. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Υπάρχουν αρκετοί τομείς για πιθανή συνεργασία».

    Σε ερώτηση του ΜΠΕ ποιοι είναι αυτοί οι τομείς, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν θα σας πω τώρα. Οι συζητήσεις μέχρι τώρα οι ελληνοτουρκικές, ήταν στο επίπεδο των ιδεών. Πιο συστηματικές θα γίνουν οι συζητήσεις τον Σεπτέμβριο. Τότε θα συζητήσουμε τα σημεία. Σε τρίτη φάση θα υπάρξουν συζητήσεις και επιτροπών μετά και των συναρμοδίων υπουργείων και επίσης συζητήσεις κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργάνων. Εγινε ένα βήμα».

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της διάσκεψης του Σεράγιεβο, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν αλλάζει η κυβερνητική πολιτική για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, έπειτα και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου σε περιοδικό και ραδιοφωνικό σταθμό, απάντησε ως εξής: «Αν και είναι εκτός πλαισίου η ερώτηση σας θα σας απαντήσω γιατί έχει γίνει μέγας θόρυβος. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι η πολιτική μας (όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα) είναι γνωστή, σταθερή και δεν μεταβάλλεται».

    [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

    Τη σαφή θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, την ύπαρξη μόνο μουσουλμανικής hqgsjeutij^r μειονότητας στη χώρα μας, εξέφρασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. «Δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε εθνική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας, τουρκικής, τσιγγάνικης, πομακικής ή όποιας άλλης», πρόσθεσε. Ο κ. Αθανασάκης χαρακτήρισε τη συνθήκη της Λωζάνης ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής και πρόσθεσε : «η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα αποτελείται από τουρκογενείς, πομάκους και τσιγγάνους και στην αφετηρία της συνθήκης θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί και σε αραβογενείς και εξισλαμισθέντες Ελληνες». «Η μειονότητα ασκεί ανεμπόδιστα όλα τα δικαιώματά της. Το αντίθετο δυστυχώς δεν συνέβη σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας από τη συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Αναφερόμενος στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων, σημείωσε ότι το δικαίωμα αυτό, που εισάγεται με τα κείμενα της Κοπεγχάγης, των Παρισίων κ.α. είναι ατομικό και ως τέτοιο το αναγνωρίζουμε.»Δεν αναγνωρίζουμε συλλογικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού», πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης και υπογράμμισε ότι αυτή είναι και ήταν η θέση της κυβέρνησης και αυτή τη θέση ακολουθεί και ο υπουργός Εξωτερικών.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

    «Η Τουρκία κινείται ως ένα μεγάλο κράτος. Δηλαδή, είναι υπέρ της επίλυσης των θεμάτων με υπομονή και λογική. Με εχθρότητα δεν φθάνει κανείς πουθενά. Μπορεί όμως να φθάσει με φιλία. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε πάντοτε φιλικά στη φιλική στάση». Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιμβρο, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν έχει κάποιο μήνυμα για την Ελλάδα». Ο κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος έγινε δεκτός από τους τοπικούς παράγοντες και ενημερώθηκε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος από τον δήμαρχο Χαλίλ Ρουστού Ακγιουν, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χώρα του «έζησε ειρηνικά κατά τα τελευταία 75 χρόνια», προσθέτοντας: «Μεταξύ γειτόνων υπάρχουν πάντα διαφωνίες και προβλήματα. Ομως θα καταβληθούν προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων αυτών. Με τον καιρό οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με ένα μέρος των προβλημάτων αυτών».

    Ο δήμαρχος του νησιού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ζήτησε από τον κ. Ντεμιρέλ να βελτιωθεί η σύνδεση της Ιμβρου με την ηπειρωτική Τουρκία (Τσανάκαλε) και να πραγματοποιείται με ταχύπλοα σκάφη τύπου Καταμαράν. Τόνισε δε, ότι τα έργα που εκτελούνται στο αεροδρόμιο θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2000 και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής των νοσοκομείων. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθούν οι μαθητές της τουριστικής και ξενοδοχειακής σχολής που λειτουργεί στο νησί, αλλά όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στις υπάρχουσες εστίες της σχολής.

    [07] ΑΡΧΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Η μεγαλύτερη έξοδος της χρονιάς άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες εκδρομείς θα εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για τις θερινές τους διακοπές. Όλη η δύναμη της τροχαίας βρίσκεται στο πόδι και έχει λάβει έκτακτα μέτρα ενώ σε κομβικά σημεία του δρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα γίνονται παρεμβάσεις από τροχονόμους.

    Συνωστισμός επικρατεί στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Λόγω του μεγάλου όγκου των ταξιδιωτών έως το βράδυ θα πραγματοποιηθούν 53 δρομολόγια της ακτοπλοϊας για Αιγαίο, Κρήτη Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Τα λιμεναρχεία απηύθυναν έκκληση σε όσους έχουν προμηθευτεί εισιτήριο να μην κατεβαίνουν στα λιμάνια. Ειδικότερα όσοι πρόκειται να πάρουν μαζί τους τα αυτοκίνητα τους. Πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Διακήρυξη με την οποία ορίζεται το πλαίσιο για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων υιοθετήθηκε σήμερα στη σύνοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας που διεξάγεται στο Σεράγεβο, ενώ ζητήθηκε από το Βελιγράδι να «δεσμευτεί για δημοκρατικές αλλαγές» διαφορετικά θα αποκλειστεί. Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι «λυπόμαστε που δεν μπορούμε να προσκαλέσουμε την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας να παραστεί σήμερα εδώ ως πλήρες και ίσο μέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητας» και τονίζεται ότι «όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να σεβαστούν τις αρχές και τους στόχους του συμφώνου».

    Απευθύνεται έκκληση στο λαό της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας να δεσμευτεί για δημοκρατικές αλλαγές και να εργαστεί ενεργά για την περιφερειακή συμφιλίωση. «Για το στόχο αυτό, σεβόμενοι την κυριαρχία και την εδαφική ακεραίοτητα, θα εξετάσουμε τρόπους προκειμένου το Μαυροβούνιο να επωφεληθεί του συμφώνου και επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις». Πιο συγκεκριμένα γνωστοποιείται ότι «η διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας θα επικεντρωθεί στους τομείς της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας, καθώς και της ασφάλειας». Σύμφωνα πάντα με τη διακήρυξη υποστηρίζεται η εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, η διεθνής αστυνομία UNMIK και η KFOR που έχουν στόχο την ειρήνη, τη δημοκρατία και ασφάλεια όλων των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, το οποιο θα έχει πολυεθνικό χαρακτήρα και όπου θα είναι σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαιώνεται το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν ελεύθερα και με ασφάλεια στις εστίες τους, δεδομένης της προστασίας των μειονοτήτων, ενώ προβλέπεται η καθιέρωση εθνικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την επικοδομητική πολιτική διοίκηση jai να προωθήσουμε την ελευθερία και την πολιτική δραστηριότητα, καθώς και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλη την περιοχή. Βεβαιώνουμε ότι είμαστε υπόλογοι για τους πολίτες μας και υπεύθυνοι για το σεβασμό προς τους κανόνες και τις αρχές του ΟΑΣΕ» τονίζεται.

    Στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας υπογραμμίζεται η σημασία των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής με την Ε.Ε. και η ένταξή τους στα παγκόσμια εμπορικά συστήματα και ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες της Δύσης δεσμεύονται για την δημιουργία υγειούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων, εμπορίου και επενδύσεων.

    Τέλος για την ασφάλεια υποστηρίζεται η πλήρης εφαρμογή των όπλων ελέγχου και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως επίσης η προώθηση πολιτικού ελέγχου κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του αφοπλισμού. Οι δυτικές χώρες καλωσόρισαν την απόφαση της Βοσνίας για μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τη δέσμευση για εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον για τον έλεγχο των όπλων. Ε.Ρ.

    [09] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν άσκησε κριτική στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ να συνδέσουν την παροχή βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέφυγε ξεκάθαρο διαχωρισμό με τη Δύση κατά τη σύνοδο για τα Βαλκάνια που διέξαγεται στο Σεράγεβο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι 10 εκατομμύρια Γιοουγκοσλάβοι αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική καταστροφή αυτό το χειμώνα εάν η Δύση αποφασίσει να αποκλείσει το Βελιγράδι από τη βοήθεια. «Υπάρχουν δύο θέματα που μας ενδιαφέρουν: το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν όλα τα Βαλκανικά κράτη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και πάνω από όλα η Γιουγκοσλαβία και η στενή σύνδεση του προέδρου της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα», είπε ο κ.Στεπάσιν προειδοποιώντας ότι η στάση αυτή μπορεί να οδηγήσει «σε σοβαρές συνέπειες για το γιουγκοσλαβικό λαό».

    Παρά τις επιφυλάξεις της η Μόσχα υπέγραψε τελικά την τελική διακήρυξη της συνόδου, καθώς συμφώνησε με την έκκληση για ευρύτερη δημοκρατία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το σύμφωνο. Καλωσορίζουμε την υιοθέτησή του, αλλά αναφερόμαστε στα κρυμμένα εμπόδια που μπορεί να προκείψουν και να δημιουργήσουν εκπλήξεις» κατέληξε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ε.Ρ.

    [10] Η Ε.Ε. ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι η Σερβία θα γίνει ευπρόσδεκτη στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, μόλις δεσμευτεί για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Σε ανακοίνωση των 15 χωρών-μελών της Ένωσης επιρρίπτεται ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αναφέρεται ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να προωθηθούν οι dglojqatij]r δυνάμεις της Σερβίας. «Η ευθύνη για τη σημερινή απομόνωση της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον κ.Μιλόσεβιτς και στους υπόλοιπους ηγέτες, οι οποίοι κατηγορούνται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση και υποστηρίζεται ότι οι Σέρβοι πολίτες «πρέπει να κατανοήσουν ότι η χώρα τους θα είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας, μόλις η κυβέρνηση απορρίψει την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας».

    Όταν η δημοκρατική Σερβία θα μπορεί να βρει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορεί να απολαύσει τις εγγυήσεις για εδαφική ακεραιότητα. Η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι «ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ιδιαίτερα δύσκολος» στη Σερβία, αλλά «εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτούς που εργάζονται για τη δημοκρατική αλλαγή και υποστηρίζουμε αυτούς, που εργάστηκαν για τη δημοκρατική αλλαγή του Μαυροβουνίου». Ε.Ρ.

    [11] ΚΛΙΝΤΟΝ: Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ...

    Οχι μόνο μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του Σεράγεβο ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα δολάριο στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υπογράμμισε ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η υπόθεση του εκδημοκρατισμού της χώρας είναι στα χέρια του και όχι στα χέρια του Μιλόσεβιτς.

    [12] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ

    Η Κροατία και η Βοσνία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την ακριβή οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, που εκτείνονται σε μήκος 1000 χιλιομέτρων. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Κροάτης Πρόεδρος, Φράνιο Τούτζμαν και ο Βόσνιος ομόλογός του, Αλία Ιζετμπέκοβιτς παρουσία του Ανώτατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές περιοχόμενο της συμφωνίας η οποία πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια του Ζάγκρεμπ και του Σεράγεβο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 30 July 1999 - 20:12:51 UTC