Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ
  • [03] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: «ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΗΠΑ: ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΛΑΡΚ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
  • [07] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [08] Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΑΙΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
  • [09] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΡΟ ΓΚΡΑΤΣΚΟ ΟΙ 14 ΣΕΡΒΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [10] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [11] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Την εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου για το θέμα της λαθρομετανάστευσης εξέτασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της ιθαγένειας.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, θα ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα για την είσοδο μεταναστών, θα δημιουργηθούν γραφεία μετανάστευσης στις γειτονικές χώρες για να υπάρξει καλύτερος έλεγχος, θα καταγραφούν όλοι οι λαθρομετανάστες που ζουν στη χώρα μας ενώ άδεια παραμονής θα παίρνουν όσοι εξασφαλίσουν εργασία και τόπο διαμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ

    Συστάσεις στους υπουργούς να μην καλλιεργούν προσδοκίες για προσλήψεις στο δημόσιο και αυξήσεις στους μισθούς απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, η ανακοίνωση οποιωνδήποτε μέτρων θα πρέπει να γίνεται αφού έχει προηγηθεί συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προσμετράται το κόστος που συνεπάγεται οποιαδήποτε εξαγγελία.

    [03] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: «ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

    Την αμετακίνητη θέση ότι για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτο το όνομα Μακεδονία, επανέλαβε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης στο προεδρείο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, που τον επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στο γραφείο του.

    Στη συνάντηση, τέθηκαν τα εθνικά ζητήματα που απασχολούν τον ομογενειακό ελληνισμό στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς επίσης και διάφορα οργανωτικά ζητήματα, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κάλεσε τους εκπροσώπους των απόδημων Μακεδόνων να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τον αγώνα τους για την προβολή των εθνικών μας θεμάτων, στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην ουσία της ίδρυσης του «Αλεξάνδρειου Δώματος», το οποίο ήταν μία θαυμάσια πρωτοβουλία των Παμμακεδονικών ενώσεων και όπως δήλωσε, αποτελεί ουσιαστικά την πιο ολοκληρωμένη ελληνική πρωτοβουλία για την προβολή του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.

    Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της ομογένειας και θα ενισχύσει με υλικοτεχνική υποδομή, κυρίως με βιβλία, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Τόσο ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, όσο και η αντιπρόεδρος κ. Νίνα Περοπούλου-Κοντοδίνα, μαζί με τον πρόεδρο του Κέντρου Μακεδονβικών Σπουδών Ηλία Νεοφυτίδη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τις ξεκάθαρες θέσεις που αυτός διατύπωσε για το Μακεδονικό ζήτημα. Ο κ. Μαγκριώτης, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχ΄λεσεων των αποδήμων με την πατρίδα.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση και οργανωμένο έγκλημα. Οι συνομιλίες των εμπειρογνωμόνων στην 'γκυρα έγιναν σε θετικό jk_la και οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

    [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

    Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, της γεωργίας και των τροφίμων υπεγράφη κατά τη σύνοδο της ελληνορωσικής διυπουργικής επιτροπής.

    Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεργασία αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα προσδοκά από την συνεργασία αυτή να κερδίσει σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση της δικής της οικονομικής ανάπτυξης». Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βαλεντίνα Ματβιένκο, σημείωσε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά μέχρι να επιτευχθούν τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΗΠΑ: ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΛΑΡΚ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Ο Ανώτατος Διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Γουέσλι Κλαρκ θα αντικατασταθεί τον Απρίλιο από τον Στρατηγό Τζόζεφ Ράλστον, υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του στη Συμμαχία. Η πρόωρη αντικαστάση του Κλαρκ θεωρείται ασυνήθιστη απόφαση στις ΗΠΑ και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την απόφαση αυτή με την ένταση που είχε δημιουργηθεί στο Πεντάγωνο εξαιτίας των χειρισμών του στην επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο διοικητής του ΝΑΤΟ έχει ήδη ενημερωθεί για την αντικατάστασή του και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Ο ίδιος πίστευε ότι θα παραμείνει στο πόστο του τουλάχιστον τρία χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2000, αν και ήλπιζε ότι η θητεία του θα διαρκέσει περισσότερο δεδομένου ότι ο προκάτοχός του παρέμεινε στη θέση του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Σε μια προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί το γεγονός ως αντίποινα για τις διαφωνίες του Κλάρκ με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκπρόσωποι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι εκτός του Κλαρκ θα αντικαστασταθούν ακόμη τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ την ίδια περίοδο. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν έκανε γνωστό πως συζητά με το Λευκό Οίκο το διορισμό του Γουέσλι Κλαρκ ως πρεσβευτή σε κάποια χώρα, γεγονός που ο διοικητής του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    [07] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Υπάρχουν διαφωνίες ανέμεσα στις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ όσον αφορά στη συνεργασία τους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως παραδέχτηκε σήμερα ο Ρώσος διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Γκεόργκι Σπακ.

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου «υπάρχουν πολλά προβλήματα sumtomislo} ανάμεσα στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της εγκατάστασης των ρωσικών μονάδων που φτάνουν στις ζώνες ευθύνης», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες δεν εφαρμόζονται πλήρως. Ακόμη δήλωσε ότι διαφωνίες υπάρχουν με τις γερμανικές ειρηνευτικές δυνάμεις σχετικά με τα σύνορα της ζώνης ευθύνης, ενώ διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Ε.Ρ.

    [08] Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΑΙΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Οι Γιουγκοσλάβοι στρατιωτικοί εισαγγελείς απέσυραν σήμερα το αίτημα για κράτηση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, που κατηγορείται για λιποταξία, την περίοδο των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ . Η κίνηση αυτή, την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, αποτελεί νίκη για τον Τζίντζιτς, ο οποίος τώρα οργανώνει συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, ζητώντας την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει βάση για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον του Σέρβου πολιτικού, όπως δήλωσε η δικηγόρος του Στραϊνια Καστράτοβιτς, ενώ ο ίδιος ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του, ως πολιτική επίθεση από το Μιλόσεβιτς και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ έγγραφα στράτευσης. Ε.Ρ.

    [09] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΡΟ ΓΚΡΑΤΣΚΟ ΟΙ 14 ΣΕΡΒΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Στο νεκροταφείο του Στάρο Γκράτσκο στο Κοσσυφοπέδιο έγινε σήμερα η κηδεία των 14 Σέρβων αγροτών που δολοφονήθηκαν στις 23 Ιουλίου από μέλη του ΑΣΚ. Στην κηδεία παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα, συγγενείς και Σέρβοι από κοντινά χωριά, ο πρόεδρος της επιτροπής της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τον ΟΗΕ Νεμπόισα Βούγιοβιτς, ο πρόεδρος του προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Ζόραν Αντζέλκοβιτς, ο επικεφαλής της περιφέρειας του Κοσσυφοπεδίου Βέλκο Οντάλοβιτς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Γιάγκος Ζελένοβιτς.

    Ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος παρουσία αρχιερέων τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία στην οποία παρέστη και ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ στην κηδεία ήταν παρών και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Νταν Εβερτ. Κ.Γ.

    [10] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Η αποστολή Ρώσων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο θα ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της δύναμης αλεξιπτωτιστών Γκεόργκι Σπαρκ.

    «Μέχρι στιγμής αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιώτες και εξοπλισμό πραγματοποίησαν 26 πτήσεις από τις 12 Ιουνίου, στάλθηκαν d}o πλοία στην Ελλάδα , ενώ άλλοι έφθασαν σιδηροδρομικών στο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε ο Ρώσος διοικητής προσθέτοντας ότι στάλθηκαν συνολικά 2.999 άτομα και 450 οχήματα και φορτηγά, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλες τέσσερις φάλαγγες σύντομα. Για το χρόνο διαμονής τους στο Κοσσυφοπέδιο ανέφερε, ότι θα μείνουν τουλάχιστον τρία χρόνια και αποστολή τους θα είναι η παρεμπόδιση δημιουργία κλίματος έντασης, ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, η εξουδετέρωση των ναρκών, η βοήθεια στην επιστροφή των προσφύγων και η εξασφάλιση των εργασιών των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στη σερβική επαρχία.

    Ο διοικητής απέκλεισε τη συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες και δήλωσε ότι πιθανώς να λειτουργούν και ως αστυνομικές μονάδες. Ε.Ρ.

    [11] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αρχίζουν αύριο στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σεράγεβο, οι εργασίες της συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες (29-30 Ιουλίου) και σε αυτές θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο.

    Στις εργασίες θα παραστούν 6 προέδροι ξένων κρατών, 14 πρωθυπουργοί περισσότεροι από 10 υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και επικεφαλής αρκετών διεθνών οργανισμών. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα περιφερειακής συνεργασίας. Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Οσλομποτζένιε», αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για τη «δημιουργία της νέας, αδιαίρετης και ειρηνικής Ευρώπης». Οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν ακόμα τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη των στόχων της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. «Από κοινού θα εργαστούμε για την ακεραιότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με σεβασμό των συνόρων, τα οποία θα συμβολίζουν τη συνεργασία και όχι τη διαίρεση» αναφέρεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να εκδοθεί με τη λήξη των εργασιών της συνόδου.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων στις εργασίες της συνόδου είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας Μπιλ Κλίντον και Μπορίς Γιέλτσιν, αντίστοιχα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στη σύνοδο αυτή δεν έχει κληθεί να παραστεί η Σερβία, λόγω της πολιτικής του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αντίθετα, θα συμμετέχει ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. H δημιουργία του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία στις 10 Ιουνίου. Στο Σύμφωνο αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες και αρκετές χώρες ως παρατηρητές, οι οποίες επιθυμούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Το ανώτατο όργανο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η συντονιστική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γερμανός Μπόντο Χόμπαχ. Εκτός της συντονιστικής επιτροπής, στο πλαίσιο της συμφωνίας λειτουργούν και άλλες τρεις επιτροπές που αναφέρονται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ασφάλεια.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 28 July 1999 - 21:33:00 UTC