Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [02] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ
  • [06] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ «ΑΛΚΗ ΑΧΕ»
  • [07] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ
  • [09] ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΝΑΤΟ - ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΣΟΝ - ΜΑΡΙΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [11] ΞΕΦΡΕΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ελπιδοφόρες χαρακτήρισε τις εξελίξεις που διανοίγονται για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη, είπε πως η Ελλάδα θα συμβάλλει με έναν ικανό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτή την αποστολή. Μιλώντας στη Μύρινα της Λήμνου, ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη βαρύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη ομαλοποίησής τους. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προτείνει στην τουρκική πλευρά τρόπους αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στους οποίους η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Κάλεσε τη νέα τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας και να μην ακολουθήσει την αδιέξοδη στάση που επέδειξαν οι προκάτοχοί της. «Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι προς το συμφέρον των δύο λαών μας», είπε ο κ. Κρανιδιώτης, «οριστική όμως ομαλοποίηση των σχέσεων αυτών δεν μπορεί να υπάρξει εάν προηγουμένως δεν υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να έρθει κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση «μόνον εφόσον μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά και εφόσον αποδεχθεί τις αρχές, τις αξίες και τα κριτήρια τα οποία όλοι σεβόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [02] ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Οξύνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές με σημείο αναφοράς σήμερα το χρηματιστήριο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, κατά τη σημερινή κομματική ενημέρωση των δημοσιογράφων κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι η Ρηγίλλης διοχετεύει διαρκώς φημολογίες γύρω από το χρηματιστήριο και στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων της παίζει με τη σταθερότητα. Ο κ. Λαλιώτης απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα «παπαγαλάκια της», όπως είπε χαρακτηριστικά, να πάψουν να παίζουν και να στήνουν παιχνίδια με το δείκτη διοχετεύοντας φημολογίες, ενώ δήλωσε ότι ο λαός την Κυριακή θα πει ναι στη σταθερότητα, θα πει να πάμε μπροστά. Σχετικά με τη χθεσινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη,ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ΝΔ. Ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε τη ΝΔ για αντιφάσεις και σύγχιση, αφού όπως είπε, από τη μια πλευρά λέει ότι θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό από τη Δευτέρα και από την άλλη λέει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Επιτέθηκε ακόμη και στα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ λέγοντας ότι συμπλέουν με τη ΝΔ για μικροκομματικά οφέλη και πρόσθεσε ότι η τακτική άρνησης μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες, σε επικίνδυνους πειραματισμούς.

    [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης στο Κοσσυφοπέδιο και η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πολιτική της, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. για διγλωσσία , υποκρισία και ψευδολογία σχετικά με τη στάση της στο Γιουγκοσλαβικό. Στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ότι η Ελλάδα δεν ήταν παρούσα στις εξελίξεις, απάντησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε από το Πεκίνο μέχρι την Ουάσινγκτον όλο αυτό διάστημα. Για τους Αμερικανούς πεζοναύτες που περιμένουν να αποβιβαστούν στο Λιτόχωρο είπε ότι το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό. Σχετίζεται με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και δεν γνωρίζει την ακριβή ώρα άφιξης τους.

    [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, ότι δήθεν η ελληνική κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα dijai~lata της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ρωτήθηκε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος σχολίασε:»Είναι οι γνωστές λανθασμένες τουρκικές θέσεις».

    [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

    Το Χρηματιστήριο συμβάλλει στην ανάπτυξη και απαιτεί σταθερότητα, δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό μικροσκοπιμοτήτων, τόνισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα εφημερίδων που μιλούν για «προεκλογικό τζόγο» στο Χρηματιστήριο.

    [06] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ «ΑΛΚΗ ΑΧΕ»

    Στις φυλακές Διαβατών οδηγήθηκε ο εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής εταιρίας «Αλκή ΑΧΕ» στη Θεσσαλονίκη, Λεωνίδας Τεζαψίδης με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ποινικής δίωξης και της β' ειδικής ανακρίτριας Μαρί Δεργαζαριάν. Ο κατηγορούμενος μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ στελέχη της εταιρίας από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας που διαχώρισαν από την πρώτη στιγμή τη θέση τους κατέθεσαν στην εισαγγελία πρωτοδικών μήνυση εναντίον του Τεζαψίδη για απάτη, πλαστογραφία και υπεξαίρεση. Στη μήνυση καταγγέλλουν τον Τεζαψίδη ότι εξαπάτησε πελάτης της εταιρίας εκδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές η επιχείρηση και να δυσφημιστεί. Ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής του οικονομικού σκανδάλου, που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες το πανελλήνιο, διώκεται ήδη για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι καταθέσεις αγωγών στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από επενδυτές που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα του χρηματιστή. Συνολικά έχουν κατατεθεί δέκα αγωγές, ενώ το πρωτοδικείο έχει εκδώσει ήδη απόφαση για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, ύψους 1 δισ. δραχμών. Γ.Χ. (Χ.Σ.)

    [07] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Για τρίτη μέρα αναμένονται στο λιμάνι του Λιτοχώρου Πιερίας τα αμερικανικά πλοία με τους 2.200 πεζοναύτες. Η απόβαση των Αμερικανών πεζοναυτών ήταν να γίνει εντός της ημέρας εφόσον ολοκληρώνονταν οι συνομιλίες μεταξύ ΝΑΤΟϊκών και Σέρβων αξιωματικών στο Κουμάνοβο και κατέληγαν σε συμφωνία. Η άφιξη της 26ης μοίρας Αμερικανών πεζοναυτών που βρίσκονται σε ετοιμότητα σε τρία αμερικανικά πλοία στα ανοιχτά του Θερμαϊκού όμως παρατείνεται. Πρόκειται για μία από τις επίλεκτες μονάδες του Αμερικανού Στρατού και η αποστολή της στο πλαίσια της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης η προστασία των ξένων στρατιών και η διασφάλιση του οδικού δικτύου του Κοσσυφοπεδίου που θα είναι και ο τελικός προορισμός της. Στο μεταξύ στο λιμάνι του Λιτοχώρου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400 πολίτες μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων και οπαδοί του ΚΚΕ με σκοπό να εμποδίσουν την αποβίβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Το απόγευμα έφθασαν στο Λιτόχωρο άλλοι 200 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη βρίσκονται εκεί οπαδοί και στελέχη του ΚΚΕ από τη Θεσσαλία. Πάντως τόσο η απουσία αστυνομικών δυνάμεων στο λιμάνι του Λιτοχώρου, όσο και η απομάκρυνση των 15 φορτηγών που θα μετέφεραν το βαρύ εξοπλισμό των Αμερικανών πεζοναυτών ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η αποβίβαση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες. Μετά από τη διήμερη αναμονή εκτιμάται ότι η αποβίβαση ενδέχεται να γίνει το ξημέρωμα της Πέμπτης, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα για λόγους ασφαλείας να γίνει η αποβίβαση σε άλλο σημείο και όχι στο λιμάνι του Λιτοχώρου. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να αποκλείσουν την έξοδο του λιμανιού, ώστε να εμποδίσουν την προώθησή τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ

    Ανοιξε ο δρόμος προς την ειρήνη, καθώς μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας συμφώνησαν σε όλα τα σημεία και υπέψραψαν τη συμφωνία ειρήνευσης. Πριν από λίγη ώρα ανακοίνωθηκε ότι υπεγράφη η συμφωνία ειρήνευσης βάση ενός κοινού σχεδίου που αποδέχθηκαν και οι δύο πλεύρες. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Βρετανός στρατηγός Μάικ Τζάκσον και Σέρβος στρατηγός Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους ότι υπέγρααψαν τη συμφωνία και ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά συμφώνησε με όλα τα σημεία του τελικού κειμένου που είχε καταθέσει προς υπογραφή η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ. Στην υπογραφή της συμφωνίας καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος της γιουγκοσλαβικής πλευράς σχετικά με το χρόνο ανάπτυξης της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Το Βελιγράδι ζητούσε ταυτόχρονη αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων, ώστε να μην υπάρξει κενό εξουσίας, γεγονός που θα έδινε δυνατότητα σε μέλη του ΑΣΚ να αναλάβουν την ευθύνη και τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και τελικά ικανοποιήθηκε το αίτημά του με την αφαίρεση παραγράφου από το κείμενο συμφωνίας της Ομάδας των «8».

    [09] ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΝΑΤΟ - ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Μετά από τις θετικές εξελίξεις στο Κουμάνοβο και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας για την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο άρχισε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ταυτοχρόνως απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο θα υπάρξει ανακοίνωση του ΓΓ του MATO κ. Σολάνα τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανότατα για παύση των βομβαρδισμών. Σημειώνεται ότι η Ομάδα των 8 σε μία κίνηση καλής θέλησης απάλειψε τον όρο, τον οποίο απέρριπτε το Βελιγράδι και αφορούσε την είσοδο της διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο εντός 24 ωρών από την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων. Στη Νέα Υόρκη την έδρα του ΟΗΕ οι απεσταλμένοι του οργανισμού Καρλ Μπιλντ και Εντουαρντ Κούκαν αναμένεται να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την τελευταία ευχάριστη έκβαση στις διαπραγματεύσεις στο Κουμάνοβο. Ηδη έχει αρχίσει στα Ηνωμένα Εθνη άτυπη συνεδρίαση των πρεσβευτών του Οργανισμού. Ο εκπρόσωπος τύπου της κινεζικής αντιπροσωπείας πριν την είσοδό του στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου αφού πάρουν την επιβεβαίωση από το ΝΑΤΟ ότι σταματούν οι βομβαρδισμοί θα αρχίσει η συζήτηση για το σχέδιο ψηφίσματος και για την έγκριση. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει τεθεί αίτημα για την αλλαγή δύο παραγράφων από το κείμενο , αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αν έχουν αλλάξει, ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έχει γίνει ήδη και το κείμενο έχει πάρει την τελική του μορφή. Την ικανοποίσή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΣΟΝ - ΜΑΡΙΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Με τη φράση «επιτέλους τέλος» ο στρατηγός του ΝΑΤΟ Μάικ Τζάκσον ανακοίνωσε τη θετική κατάληξη των μαραθώνιων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη γαλλική στρατιωτική βάση ελικοπτέρων στο Κουμάνοβο. Ο κ. Τζάκσον αναγνώρισε ότι επρόκειτο για μία δύσκολη προσπάθεια, η οποία κατέληξε στη συμφωνία που προβλέπει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από την ιστορική για τους Σέρβους επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Ο στρατηγός Τζάκσον είπε ότι πρόκειται «για ένα σχέδιο που εγγυάται το καλύτερο αύριο της περιοχής και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους» προσθέτοντας ότι το τελευταίο θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Από την πλευρά του ο στρατηγός Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού συμφώνησε ότι ήταν μία δύσκολη προσπάθεια, αλλά τόνισε ότι «ο πόλεμος τελειώνει και επιβραβεύεται η πολιτική της ειρήνης που έρχεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτοι θα μπουν Βρετανοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο και τη δύναμη 16.000 στρατιωτών Βρετανών και Γάλλων θα έχει υπό τη διοίκησή του ο στρατηγός Μάικ Τζάκσον. Οι ΗΠΑ μάλλον θα αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες που αφορούν την πλήρη ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    [11] ΞΕΦΡΕΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Με ξέφρενους πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Βελιγραδίου την είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και ουσιαστικά για τη λήξη του πολέμου. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση από την κρατική τηλεόραση της Σερβίας. «Οι επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας έληξαν», είπε η εκφωνήτρια φανερά ενθουσιασμένη πριν ανακοινώσει ότι υπεγράφη η συμφωνία στο Κουμάνοβο. Στη συνέχεια ζήτησε συγνώμμη για το λάθος της, καθώς είπε ότι η συνάντηση της G8 πραγματοποιήθηκε στη Βόννη αντί στην Κολωνία. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη από το τερματισμό του πολέμου και για αυτό έκανα το λάθος», πρόσθεσε. Εκατοντάδες νέοι από όλες τις περιοχές της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης. Από παντού ακούγονται κορναρίσματα, αλλά και πυρά της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας όχι για λόγους άμυνας αλλά για πανηγυρισμό, πυροτεχνήματα και οι φωνές των νέων που μετά από από 78 μέρες πολέμου γιορτάζουν τον ερχομό της ειρήνης.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 11 June 1999 - 20:51:10 UTC