Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [09] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: «Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΒΙΑΣ»
  • [10] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • [11] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [12] Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Παράκληση - πρόσκληση στους Ελληνες πολίτες να μην απόσχουν στις ευρωεκλογές, γιατί σε αυτές θα κριθούν κρίσιμα θέματα, όπως η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και ο ρόλος της σε αυτήν, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μεταδόθηκε απόψε από εκατό και πλέον τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας της χώρας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε άσκησε δριμεία κριτική στο σύνολο της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτό έχει συγκροτήσει ένα μέτωπο άρνησης και προσκαλεί τον ελληνικό λαό να αρνηθεί την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, ενώ το ΠΑΣΟΚ όπως είπε, καλεί τον ελληνικό λαό «να δώσει τη δύναμη στη συνέχιση της πορείας μας έως ότου έρθουν οι εκλογές του 2000, οπότε τότε θα κριθεί το έργο της κυβέρνησης». Σε ερώτηση για το αν το σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα» είναι μήνυμα ουσίας ή απλά μια απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για την enyteqij^ πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι μήνυμα ουσίας λέγοντας ότι «το ερώτημα για εμάς, την κυβέρνηση, ήταν και είναι πως θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία θα κάνει τη χώρα αξιόπιστη, θα δείξει την ιδιαιτερότητά της, δεν θα διαρρήξει τους δεσμούς με τους εταίρους, τους συμμάχους, με τους οποίους συμμετέχουμε σε κοινούς οργανισμούς και ταυτόχρονα όμως θα διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων. Οταν λέμε «Πρώτα η Ελλάδα» εννοούμε ότι γνώμονας μας, κριτήριο μας πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας. Και αυτό να εφαρμόζεται. Και όχι να ακολουθούμε δογματισμούς, όπως ακολουθούν μερικοί, ούτε να παίρνουμε μια αντιπολιτευτική στάση πάση θυσία και να ακολουθούμε μια τακτική κομματικής εκμετάλλευσης για ψηφοθηρία».

    Ο πρωθυπουργός - απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας στη γιουγκοσλαβική κρίση - επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είπε όχι στους βομβαρδισμούς και σημείωσε ότι η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το σχέδιο σταθερότητας και ασφάλειας για τα Βαλκάνια, το οποίο συζητείται στην ΕΕ. Οσον αφορά στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση 20.000 έργων, στο οποίο αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι πρόκειται για «20.000 ψέματα» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα έργα αυτά προχωρούν, αλλά υπάρχουν και καθυστερήσεις και δυσκολίες για διάφορους λόγους, ενώ για την ανάπτυξη της περιφέρειας είπε ότι το δεύτερο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, το Β' ΚΠΣ προσφέρει πόρους και το 90% των πόρων αυτών αφιερώνεται σε έργα που αφορούν την περιφέρεια. Διαβεβαίωσε δε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι πολύ καλή περίπου σε ποσοστό 63%, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μιλάει με υπερβολές.

    Σε ερώτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - αγροτών, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε, έχει και θα έχει μια πολύ καλή σχέση με τους αγρότες, λέγοντας ότι περίπου το 40% του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών προέρχεται από ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι αποτέλεσμα διεκδικήσεων, μάχης που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στη σύνοδο του Βερολίνου 9,5 τρισ. δραχμές για τους αγρότες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το ζήτημα των ρυθμίσεων των αγροτικών χρεών δημιουργεί τριβή μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε ότι θα υπάρξουν μέτρα ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις. Σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο της δημόσιας τάξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν είμαι ικανοποιημένος και δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, όσο δεν είναι και ο κόσμος ικανοποιημένος. Αν ο κόσμος αισθάνεται ασφαλής, τότε και εγώ θα αισθανθώ ότι υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Για μένα κριτήριο είναι η αντίδραση του κόσμου. Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε και θα συνεχίσουμε. Και επειδή έχουμε πετύχει σε αρκετά, πιστεύω ότι και εδώ θα πετύχουμε».

    Για το ζήτημα της ανεργίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία σε τέτοια έκταση έκανε ή εφάρμοσε τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Πάνω από 530.000 άνθρωποι πρόκειται τα χρόνια αυτά που τελειώνουν το 2000, να περάσουν από διάφορα προγράμματα ή να ενισχυθούν με τα διάφορα προγράμματα». Οπως είπε, η οικονομική ανάπτυξη φέρνει νέες δουλειές. «Με αυτές τις δουλειές από την οικονομική ανάπτυξη, με τις δουλειές τις οποίες διασφαλίζουμε με τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε περίπου σταθερή την ανεργία. Και είναι περίπου η ανεργία στην Ελλάδα στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και πρόσθεσε: «Εμείς προωθήσαμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση στην Ελλάδα, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. Εμείς συνεργαστήκαμε να υπάρχουν συμφωνίες για την απασχόληση στην Ευρώπη και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε. Και θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι σε αντίθεση με εμάς, το ΠΑΣΟΚ και τους Σοσιαλιστές, τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα μεταξύ των οποίων και η Νέα Δημοκρατία, ήταν πάντα κατά της πολιτικής η οποία προωθεί μέσα για την απασχόληση. Για αυτό έχει σημασία στις ευρωεκλογές να ενισχύσουμε μια παράταξη, όπως το ΠΑΣΟΚ, να του δώσουμε τη δύναμη για μια πολιτική και στην Ευρώπη, που θα καταπολεμήσει την ανεργία». Τέλος, στην ερώτηση πως βλέπει το μέλλον της περιφερειακής τηλεόρασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ως ένα πόλο για την πληροφόρηση του κοινού, ως ένα κέντρο πολιτιστικό, ένα κέντρο που βοηθάει στην ανύψωση της πνευματικής δραστηριότητας και θέλουμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δραστηριότητα. Οπως τα ενισχύσαμε μέχρι τώρα, έτσι θα τα ενισχύσουμε και μελλοντικά».

    [02] ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    «Σε μια ταραγμένη εποχή η Ελλάδα κέρδισε και κερδίζει σταθερά σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Εχει κύρος, παρουσία και ρόλο. Η κυβέρνησή μας απέδειξε ότι βλέπει καθαρά, ξέρει τι θέλει και ξέρει που πάει. Ξέρει να μάχεται και να κερίζει. Ενεργήσαμε και ενεργούμε με γνώμονα πάντοτε τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Πρώτα η Ελλάδα. Αυτό ήταν και είναι ο οδηγός της πολιτικής μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο προεκλογικό τηλεοπτικό δεκάλεπτό του. «Η πατρίδα μας», συνέχισε ο κ. Σημίτης «ήταν από την αρχή μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος των Βαλκανίων. Αυτό το θετικό έπρεπε να εξασφαλίσουμε και όχι να το διακινδυνεύσουμε. Και το εξασφαλίσαμε. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ειρήνης για όλη την περιοχή».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Η θέση μας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, το σύμφωνο Σταθερότητας φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των βαλκανικών πολιτικών. Και η χώρα θα βγει συνολικά πολύ κερδισμένη από την υπεύθυνη στάση μας στην κρίση. Αυτή τη θέση που κατέκτησε η Ελλάδα με την πολιτική της, σας καλώ να στηρίξετε αποφασιστικά. Με την ψήφο σας την Κυριακή. Ζητώ να σταθμίσετε, να κρίνετε, να συγκρίνετε και να αποφασίσετε θα συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης που χαράξαμε ή θα ανοίξει ένας νέος κύκλος οπισθοδρόμησης και περιπετειών. Η δική σας ψήφος κρίνει τα p\mta. Στηρίζει τη θετική πορεία της χώρας. Αποτελεί εγγύηση ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί ανεμπόδιστη. Εμείς, σας μιλάμε με το έργο μας, με την πολιτική μας και τα αποτελέσματά της. Εμείς δεν προσανατολιζόμαστε ανάλογα με τις περιστάσεις και όπως βολεύει τη στιγμή. Εμείς δουλέψαμε και δουλεύουμε με γνώση και σχέδιο. Εχουμε όραμα για την Ελλάδα. Κοιτάζουμε μπροστά και αταλάντευτα προχωράμε. Για αυτό και έχουμε αποτελέσματα». Και πρόσθεσε: «Εχουμε κάνει μεγάλα και θετικά βήματα στην οικονομία. Καταπολεμήσαμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Προστατεύσαμε την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών. Ενισχύσαμε το κοινωνικό κράτος και αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση και την εκπαίδευση. 20.000 έργα αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας. Γνωρίζουμε το ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και ελλείψεις. Γνωρίζουμε ότι έγιναν και λάθη. Αλλά ξέρουμε τα προβλήματα. Αντιμετωπίσαμε ήδη πολλά. Πετύχαμε όλοι πολλά και θα πετύχουμε όλοι μαζί ακόμα περισσότερα. Εχουμε γνώση, σχέδιο και απόφαση για τις μεγάλες βελτιώσεις στη καθημερινή ζωή του πολίτη. Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας». «Δημιουργούμε μια κοινωνία δημοκρατική, δίκαιη με κοινωνική συνοχή, ευαίσθητη στις αξίες του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της προόδου, της ανθρωπιάς. Πρέπει να πάμε μπροστά. Είναι όρος για την επιβίωση και την ανάπτυξη του ελληνισμού», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα στην Ευρώπη θα δώσει τη μάχη για μια Ευρωπαϊκή Ενωση, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, με πρώτο στόχο την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη που θέλουμε είναι αποτέλεσμα αδιάκοπης προσπάθειας και αγώνων. Και εμείς έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να κερδίζουμε νίκες. Εμείς πετύχαμε με σκληρές μάχες ώστε από το 2000-2006 η Ελλάδα να έχει 15 τρισ. δραχμές για την ανάπτυξη και άλλα 9,5 τρισ. δραχμές για τους αγρότες. Θα διακινδυνεύσουμε αυτή την προοπτική; Σε αυτή τη μάχη για την Ευρώπη του αύριο με την Ελλάδα να έχει ρόλο, φωνή και λόγο είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη στήριξή σας. Πετύχαμε πολλά. Ολοι μαζί μπορούμε περισσότερα». Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, σε ένα κόσμο ταραγμένο, σε μια εποχή με μεγάλα προβλήματα, η Ελλάδα βελτιώνει διαρκώς τη θέση της, κατοχυρώνει διαρκώς τα δικαιώματα των πολιτών της και προστατεύει τα συμφέροντα της.

    Στην ειρήνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανάπτυξη, την παιδεία και τον πολιτισμό δεν υπάρχουν πράσινοι, γαλάζιοι και κόκκινοι πολίτες. Υπάρχουν όλοι οι Ελληνες μαζί. Σας καλώ στη μάχη για αυτή την Ελλάδα. Αυτή την Ελλάδα υπηρετεί η πολιτική μας. Αυτή την πολιτική σας καλώ να στηρίξετε. Με τη ψήφο σας την ερχόμενη Κυριακή. Είμαι βέβαιος ότι μαζί την Κυριακή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους ορίζοντες για την Ελλάδα. Για μια ισχυρή Ελλάδα».

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΕΙ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τον οποίο κατηγόρησε ότι ζει μίλια lajqi\ από τον πολίτη και τις αγωνίες του εξαπέλυσε ο προέδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στο Πεδίο του Αρεως.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ανεπιτυχή την πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και τόνισε για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ΟΝΕ φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διότι δεν επέβαλε σκληρή λιτότητα στο κράτος και τους εκλεκτούς του, ενώ αντίθετα επιβάλονται σκληρά μέτρα λιτότητας στους πολίτες, οι οποίοι τελικά θα είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τη μάχη της ΟΝΕ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τη σημερινή Ελλάδα, χώρα της ανεργίας, της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, χωρίς στρατηγική παιδείας και κατάρρευση στον τομέα της κρατικής υγείας, η οποία όπως είπε ταιριάζει στον κ. Σημίτη όχι όμως στους Ελληνες πολίτες. Εκανε λόγο για άδικους και βαρύτατους φόρους επισημαίνοντας ότι μόνο τα τρία τελευταία χρόνια επεβλήθηκαν 82 νέες φορολογίες με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι Ελληνες πολίτες με 2,5 τρισ. δραχμές λόγω του ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να περιορίσει το δημόσιο τομέα. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για συνταξιούχους που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και αγρότες που οδηγούνται προς αφανισμό, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν και δραματική αύξηση της ανεργία.

    Αναφερόμενος εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης επεσήμανε ότι υπήρξαν τραγικοί χειρισμοί, οι οποίοι έχουν κάνει την Τουρκία πιο επιθετική παρά ποτέ, και υποστήριξε ότι η χώρα εκπέμπει αίσθηση αδυναμίας. «Είναι δυνατόν αυτή πολιτική να συνοδεύεται από το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα»; είπε και έθεσε το ερώτημα αν υπήρξε πρωτιά της Ελλάδας στα Ιμια, στις γκρίζες ζώνες, στους S-300, στο φιάσκο Οτζαλάν και στην χωρίς φωνή παρουσία της Ελλάδας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε ότι καθήκον μίας νέας γενιάς πολιτικών είναι να σκύψουν πάνω από τις καθημερινές αγωνίες του πολίτη και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να πουν στις 13 Ιουνίου «όχι» στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ώστε να επιτευχθεί ένα νέο ξεκίνημα για μία Ελλάδα με φωνή και ανάστημα.

    [04] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Την πεποίθηση ότι οι πολίτες με την ψήφο τους στις 13 Ιουνίου θα μειώσουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ, και Ν.Δ. για να τους δείξουν ότι πρέπει να διορθωθούν και να μην πορεύονται και στο 2000 ικανοποιημένοι και αδιόρθωτοι, όταν υπάρχει δυσφορία από παντού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. «Το τέλος του πολέμου αποτελεί είδηση που περιμένει κάθε σοβαρός άνθρωπος, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την ειρήνη και θέλει με βήμα σταθερό να έλθει η ειρήνη πιο κοντά», τόνισε, ενώ συνέστησε ψυχραιμία όσον αφορά την εκτίμηση των εξελίξεων, ώστε να υπάρξει σωστή προετοιμασία, καθώς g επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα αφήσει βαθιά τραύματα στα Βαλκάνια. «Η ΕΕ, η Ελλάδα, οι Βαλκανικές χώρες πρέπει τώρα σε αυτή τη νέα φάση να δείξουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη που δεν έδειξαν στην έναρξη και κατά τη διάρκεια του πολέμου», τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε κεντρικό πρόβλημα το σεβασμό της ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας προειδοποιώντας ότι η υλοποίηση των συμφωνιών δεν πρέπει να ανοίξει κανένα παράθυρο για αλλαγές συνόρων άμεσα ή στο μέλλον. Επεσήμανε ακόμη ότι η ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο δεν πρέπει να μετατραπεί σε στρατό κατοχής, ούτε σε στρατό προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ενώ τόνισε ότι θα είναι ντροπή για την ΕΕ στα προγράμματα ανασυγκρότησης να μην συμπεριληφθεί και η ίδια η Γιουγκοσλαβία, η χώρα που βγαίνει κατεστραμμένη από τον πόλεμο. Στο σημείο αυτό, είπε, η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να προσυπογράψει και πάλι μία τέτοια αδικία. Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκε εναντίον του πολέμου και θα αγωνιστεί για την πραγματική ειρήνη, πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα, το μέτωπο των προβλημάτων του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων που αποκαλύπτει μία κοινωνικά και πολιτικά ανάπηρη ΕΕ και τις πολιτικές που παράγουν τις κοινωνίες των 2/3 και δεν εξασφαλίζουν κοινωνική συνοχή και στήριξη, αλλά εξαντλούνται στην ονομαστική σύγκλιση των αριθμητικών εξισώσεων και κάλεσε τους Ευρωπαίους όλων των χωρών να αντισταθούν για να αλλάξει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε στον αγροτικό τομέα, αναφέρθηκε στην ανεργία, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας και καταλόγισε εγκληματική ανευθυνότητα σε εκείνους που δεν έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικούς ελέγχους στον τομέα της καθημερινής κατανάλωσης και της δημόσιας υγείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθύμισε ότι το κόμμα του θέλει την Ενωμένη Ευρώπη, Ευρώπη όλων των λαών και όχι των Τραπεζών και των νομισματοπιστωτικών εξισώσεων. «Ο ΣΥΝ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι η Ευρώπη των πολιτών της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων και της πολυπολιτισμικής δημιουργίας και όχι η Ευρώπη των αυταρχικών μηχανισμών, των αποκλεισμών της αποξένωσης και των φανατισμών», είπε και παρατήρησε ότι όσοι μιλάνε για «θολές και αδιάφορες Ευρωεκλογές» είναι αυτοί που θέλουν να ψαρεύουν πάντα στα θολά νερά και τη σύγχυση. «Οι πολίτες θα δώσουν στα δύο κόμματα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα», κατέληξε.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Χαρμόσυνη μέρα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργιος Παπανδρέου τη σημερινή μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Γιουγκοσλάβων και Νατοϊκών στρατηγών στο Κουμάνοβο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κολωνία όπου συμμετέχει στις εργασίες για την υπογραφή του συμφώνου σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ωστόσο ο κ Παπανδρέου σημείωσε πως δεν σημαίνει ότι με την στρατικοτεχνική αυτή συμφωνία έχουν τελειώσει και τα προβλήματα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αναφέρθηκε και στα αθώα θύματα της τραγωδίας, Κοσοβάρους και Σέρβους. Η Ελλάδα επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου καλείται να επιμεριστεί ένα σημαντικό βάρος ευθύνης για την επόμενη μέρα που αφορά την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, την συμφιλίωση των λαών και την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας. Ακόμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στην ανοικοδόμηση θα πρέπει να συμμετάσχει και η Γιουγκοσλαβία γιατί όπως είπε δεν μπορεί να απομονωθεί ο σερβικός λαός από την πορεία της χώρας στην Ε.Ε.

    Σε ότι αφορά την πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί η έδρα του οργανισμού ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας ότι είναι κατ΄ αρχήν θετική η γερμανική και η φιλανδική προεδρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη ανθρωπιστική διάσκεψη.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Στο Βελιγράδι μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου όπου θα έχει συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου στην Κολωνία, συμμετείχε στην κοινή Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών 28 ευρωπαϊκών χωρών (πλην της Γιουγκοσλαβίας), για την υιοθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Σε δηλώσεις του από την Κολωνία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πάντα πάλεψε για τη διακοπή των βομβαρδισμών και την πολιτική λύση. Βέβαια όλοι μας τώρα πια γνωρίζουμε τη μεγάλη πρόκληση που είναι η επόμενη μέρα. Ελπίζουμε ότι αυτή η επόμενη μέρα θα αναδείξει την βαλκανική φωνή και θα διαμορφώσει μία νέα προοπτική, ώστε οι λαοί της περιοχής να μπορούν να ζήσουν με συνεργασία, με δημοκρατικούς θεσμούς και ειρήνη». Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την είδηση για τον τερματισμό του πολέμου. Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που υιοθετήθηκε, προβλέπει ασφαλή σύνορα, προστασία των μειονοτήτων, εκδημοκρατισμό, καθώς και οικονομική συνεργασία. Οι δωρητές με πρώτη την ΕΕ προτίθενται να δώσουν οικονομική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμύριων ΕΥΡΩ και θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε αυτές τις χώρες την πόρτα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    [07] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Την ελληνική στρατιωτική δύναμη που θα πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη στο Κόσοβο θα επιθεωρήσει στις 12 αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής, Ακης Τσοχατζόπουλος στο στρατόπεδο των Γιαννιτσών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η δύναμη θα αναχωρήσει για το Κοσσυφοπέδιο μεθαύριο Σάββατο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα από το αρχηγείο της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ότι αναστέλλονται οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αποχωρούν οι πρώτες σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ.Σολάνα είπε ότι έδωσε εντολή στον στρατηγό Κλάρκ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας. Ε.Ρ.

    [09] ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: «Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΒΙΑΣ»

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε διάγγελμα του προς τους πολίτες της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου τόνισε ότι «η επίθεση έληξε και η ειρήνη επικράτησε της βίας». «Τη στιγμή αυτή οι πρώτες μας σκέψεις πρέπει να είναι αφιερωμένες τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της χώρας στον αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού. Ολα τα ονόματα θα ανακοινωθούν. Ομως αυτή τη στιγμή θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο πόλεμος που διήρκεσε ακριβώς 11 εβδομάδες, από τις 25 Μαρτίου μέχρι σήμερα, σκοτώθηκαν 462 μέλη του γιουγκοσλαβικού στρατού και 114 μέλη των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις οικογένειές τους και να τους υποσχεθούμε ότι πάντα θα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της χώρας για την οποία εκείνοι έδωσαν τη ζωή τους. Στον πόλεμο αυτό συμμετείχε σύσσωμος ο λαός, από τα βρέφη στα μαιευτήρια και τους βαριά ασθενείς στην εντατική, τους στρατιώτες στα χαρακώματα, τους φύλακες στα σύνορα. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον ηρωισμό εκείνων που φυλούσαν τις γέφυρες, των πολιτών που υπερασπίστηκαν τις πόλεις τους, τις πλατείες, τα εργοστάσια, το κράτος τους, τους συμπολίτες τους. Ο λαός είναι ήρωας - αυτό ίσως είναι το συμπέρασμα που απορρέει από τον πόλεμο αυτό. Ο λαός είναι ήρωας και για αυτό πρέπει να αισθάνεται ηρωικά και πρέπει να φέρεται ηρωικά με αξιοπρέπεια και με υπευθυνότητα.

    Από την έναρξη του έτους στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκεντρώσεις. Σε αυτές ακούστηκε μόνο ένα σύνθημα: «Δεν δίνουμε το Κόσοβο». Δεν δώσαμε το Κόσοβο. Η G8 και ο ΟΗΕ εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας. Η εγγυήση αυτή εμπεριέχεται στο σχέδιο ψηφίσματος. Τα θέματα που εκκρεμούσαν και αφορούσαν σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου το διάστημα πριν την έναρξη των βομβαρδισμών έκλεισαν με τη συμφωνία του Βελιγραδίου. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν αμφισβητείται. Εμείς δεν υποκύψαμε και υπερασπιστήκαμε τη χώρα και μεταθέσαμε το όλο πρόβλημα στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας, στα Ηνωμένα Εθνη και κατορθώσαμε να λυθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του OGE. Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα είναι και οι ειρηνευτικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο με αποστολή να φροντίσουν ισότιμα για την ασφάλεια όλων των πολιτών και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα υλοποιηθεί και η πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στις αρχές που θεμελιώθηκαν από τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα, αλλά επίσης και βάση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι με την πολιτική διαδικασία θα εξεταστεί μόνο η αυτονομία και τίποτε πέρα από αυτήν. Με την έξοδο μας στον ΟΗΕ δεν υπερασπιστήκαμε μόνο τη χώρα μας, αλλά ήδη επαναφέραμε στην παγκόσμια σκηνή τον ΟΗΕ, ο οποίος 80 ημέρες από την έναρξη του πολέμου έμενε άπρακτος. Αυτή είναι η συμβολή μας στις προτάσεις σε ολόκληρο το φιλελεύθερο κόσμο, είναι η συμβολή μας στις τάσεις για τη δημιουργία πολυπολικού κόσμου, προκειμένου να απορριφθεί η δημιουργία ενός κόσμου που θα παίρνει εντολές από ένα και μόνο κέντρο από μία και μόνο δύναμη. Νομίζω ότι η συμβολή αυτή είναι τεράστια στην ιστορία και ότι ο ηρωισμός του λαού στην αντίσταση κατά του πολλαπλάσια μεγαλύτερου εχθρού και ισχυρότερου αντιπάλου θα βάλει τη σφραγίδα του στο τέλος του 20ου αιώνα. Αυτό το πιστεύω. Δείξαμε ότι έχουμε αήττητο στρατό και είμαι σίγουρος τον καλύτερο στρατό στον κόσμο. Οταν μιλάω για στρατό το εννοώ με την ευρύτερη έννοια. Εννοώ το στρατό, την αστυνομία και όλες τις δυνάμεις κρατικής ασφάλειας. Ολοι έδειξαν σε όλον τον κόσμο πως υπεράσπισαν το λαό μας, πόσο δυνατός και ενωμένος παραμένει και αυτό επειδή ο λαός ήταν ο στρατός και ο στρατός ήταν ο λαός.

    Ποτέ στην ιστορία ένας λαός δεν ήταν τόσο ενωμένος όπως σε αυτό τον πόλεμο και ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μικρότερο αριθμό δειλών, που έφυγαν από τη χώρα για να περιμένουν σε άλλα κράτη στην ασφάλεια το τέλος του πολέμου. Τη στιγμή αυτή μπροστά μας παρουσιάζονται πολλά νέα προβλήματα Πρώτα από όλα το πρόβλημα εκείνων που έχουν ανάγκη από φροντίδα, οι οικογένειες των θυμάτων, οι τραυματίες, οι εργάτες, οι αγρότες, οι πολίτες όλων των επαγγελμάτων στους οποίους ο πόλεμος προκάλεσε δεινά. Πρέπει να τους βοηθήσουμε όλους. Μπροστά μας είναι και το θέμα της ανασυγκρότησης της χώρας και είναι αναγκαία η βοήθεια όλων. Θα ξαναχτίσουμε τις γέφυρες, τους δρόμους, τα εργοστάσια και να ξεκινήσουμε μία μεγάλη ανάπτυξη η οποία θα είναι έκφραση της ικανότητας του λαού, των πολιτών μας, του κράτους, όλων των κατοίκων. Οταν αναφέρομαι στο λαό, εννοώ όλους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας και όλες τις εθνικότητες. Εμείς υπερασπιστήκαμε μία πολυεθνική κοινότητα, τη μοναδική πολυεθνική κοινότητα που υπάρχει μετά από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της άμυνας μας. Οι δυνάμεις που έρχονται στο Κόσοβο θα είναι στην υπηρεσία της ειρήνης, ανεξάρτητα από ποιες χώρες έρχονται. Ο στρατός πάντα εκτελεί τις εντολές και η εντολή εδώ είναι η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη της ειρήνης. Τα μεγάλα έργα που μας περιμένουν απαιτούν επιστράτευση όλων. Θεωρώ ότι η ενότητα σε αυτές τις δύσκολες μέρες είναι απαραίτητη για την περίοδο της ανασυγκρότησης, ώστε να επιτύχουμε και να αρχίσουμε μία νέα εξέλιξη. Εύχομαι σε όλους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας ευτυχία και χαρά», κατέληξε Κ.Γ.

    [10] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Νέα Υόρκη, 10/06/1999 (MΠΕ)

    Με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της Κίνας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Νωρίτερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενέκρινε την εντολή εισόδου της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Το ψήφισμα που συντάχθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8 προβλέπει άμεση ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό ενιαία διοίκηση, το διορισμό από τον ΟΗΕ ειδικού απεσταλμένου που θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, την αυτονομία και αυτοδιοίκηση της επαρχίας και τον αφοπλισμό του ΑΣΚ. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τις περισσότερες τροποποιήσεις που πρότεινε η Κίνα, αυτό το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου προτίμησε να απόσχει από την ψηφοφορία χωρίς όμως να επηρεάσει το αποτέλεσμα της.

    [11] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τον σχηματισμό μίας μεταβατικής δημοκρατικής κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδο Σερβίας, Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και τοπικής αυτοδίοικησης.

    Ο Ντράσκοβιτς χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας χθες στο Κουμάνοβο και τόνισε ότι τώρα απαιτούνται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για το «δημοκρατικό, οικονομικό και πολιτικό μετασχηματισμό της Σερβίας σε ευρωπαϊκό κράτος». Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης που μέχρι πριν λίγο διάστημα κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, ζήτησε επίσης να υπάρξει πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Μαυροβούνιο για τη διευθέτηση των διαφορών στη γραμμή Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσας. Ο κ. Ντράσκοβιτς τέλος, ανέφερε ότι πρέπει αμέσως να αρθεί η κατάσταση πολέμου που έχει κηρυχθεί στη Γιουγκοσλαβία από τις 23 Μαρτίου και να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    [12] Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα αποτελείται από 50.000 άνδρες του ΝΑΤΟ και 10.000 Ρώσους stqati~ter S}lvyma με πληροφορίες που προέρχονται από στρατιωτικούς κύκλους, η Βρετανία πρόκειται να στείλει 13.000 στρατιώτες στην περιοχή, η Γερμανία 8.000, οι ΗΠΑ 7.000, η Γαλλία 7.000, η Ιταλία 5.000, η Ολλανδία, 2.000, η Ισπανία 1.200, το Βέλγιο 1.100, η Ελλάδα 1.000, η Νορβηγία 900, η Πολωνία 800, ο Καναδάς 800, η Πορτογαλία 300 και η Ουγγαρία 200 άνδρες. Στην ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να συμμετέχουν και στρατιώτες από την Τουρκία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Τσεχία, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους. Στην υπό σύσταση αποστολή πρόκειται να συμβάλλουν ακόμη και η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η ΠΓΔΜ, ενώ οι δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο εντός 24 ωρών.

    [13] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Με ενθουσιασμό, ευφορία, αλλά και έντονο σκεπτικισμό για το τι μέλλει γενέσθαι, έγινε αποδεκτή στο Βελιγράδι η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας στο Κουμάνοβο, μεταξύ εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και Γιουγκοσλάβων στρατιωτικών. Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας παρουσίασε την είδηση ως επικράτηση της ειρηνικής πολιτικής της Γιουγκοσλαβίας και του Προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ολα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «συμφωνία ειρήνης με την οποία σταματά ο εφιάλτης των βομβαρδισμών που ζει η χώρα επί 78 συνεχείς ημέρες». Το στοιχείο αυτό φαίνεται τελικά ότι είναι το σημαντικότερο, από όλα τα άλλα για τους κατοίκους της χώρας. Το εάν η Γιουγκοσλαβία βγει νικημένη ή χαμένη από αυτόν τον πόλεμο και κατά πόσο το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει υπό την αυστηρή ή όχι κηδεμονία της Σερβίας, ελάχιστα φαίνεται απασχολεί την κοινή γνώμη, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, οι οποίοι πανηγύριζαν για την επίτευξη της ειρήνης, όπως δήλωναν. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς διερωτώνταν τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα, καθώς η χώρα υπέστη σοβαρές καταστροφές και θρήνισε εκατοντάδες νεκρούς από τους βομβαρδισμούς.

    Οι κεντρικοί δρόμοι του Βελιγραδίου, μετά από πολλές νύχτες συσκότισης, φωταγωγήθηκαν εκ νέου και ο ουρανός για μερικά λεπτά έλαμψε από τα πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και τις φωτοβολίδες. Αυτή τη φορά όμως τα πυρά ανήγγειλαν τη χαρμόσυνη είδηση της επίτευξης συμφωνίας και όχι την καταδίωξη νατοϊκών αεροσκαφών.

    Η ίδια εικόνα επικράτησε και σε πολλές ακόμη πόλεις της Σερβίας. Η επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανοίγει το δρόμο για την παύση ή την αναστολή των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ομως, από σήμερα και για πολύ καιρό ακόμη, για το lecak}teqo μέρος του πληθυσμού αρχίζει ένας νέος Γολγοθάς. Αυτός της επιβίωσης, αφού οι 78 ημέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών γύρισαν τη χώρα δεκαετίες πίσω και η ανασυγκρότησή της, προς το παρόν τουλάχιστον, φαντάζει ως όνειρο θερινός νυχτός.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 10 June 1999 - 21:33:03 UTC