Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News, 99-05-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 7 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟY ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
  • [04] ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΑΛΒΑΝΟΣ
  • [05] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΓΝΩΜΟΝΑΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ
  • [09] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [10] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ
  • [14] ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [16] ΕΝΑ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΑΤΟ" ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οπλισμένος αλλοδαπός κατέλαβε το μεσημέρι λεωφορείο του ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο αλλοδαπός, πιθανότατα Αλβανός, οπλισμένος με jak\smijov και χειροβομβίδα μπήκε στο λεωφορείο που ξεκίνησε από το Σχολάρι και κρατά ομήρους περίπου δέκα με δεκαπέντε άτομα. Το λεωφορείο βρίσκεται στην περιοχή Βούλγαρη και κατευθύνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν την πορεία του λεωφορείου.

    [02] ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 7 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟY ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας τουλάχιστον Αλβανός, οπλισμένος με πολεμικό όπλο και χειροβομβίδα, κρατάει ομήρους επτά επιβάτες και τον οδηγό ενός υπεραστικού λεωφορείου.

    Η περιπέτεια των επιβατών του λεωφορείου ΚΤΕΛ Νομού Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί, στη διάρκεια του συνηθισμένου δρομολογίου από την κοινότητα του Μεσημερίου προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινότητα Σχολαρίου επιβιβάστηκε στο λεωφορείο ένας Αλβανός, που με την απειλή όπλου τύπου Καλάσνικοφ και μίας χειροβομβίδας που έβγαλε από ταξιδιωτικό σάκο, υποχρέωσε τον οδηγό να κατευθυνθεί προς τη Θεσσαλονίκη.

    Ο άγνωστος οπλοφόρος -κατά άλλη εκδοχή πρόκειται για δύο Αλβανούς- υποχρέωσε τους επτά επιβάτες να καθίσουν στις θέσεις τους και ανάγκασε τον οδηγό να κατευθυνθεί προς την πλατεία Ελευθερίας, στο ύψος της οδού Δωδεκανήσου, όπου και στάθμευσε το λεωφορείο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο οπλοφόρος επέτρεψε στις γυναίκες επιβάτισσες να αποβιβαστούν.

    Δυνάμεις της αστυνομίας σχημάτισαν κλοιό γύρω από το λεωφορείο, το οποίο σε κάποια στιγμή άρχισε να κατευθύνεται με μικρή ταχύτητα προς την οδό Πολυτεχνείου, ακολουθούμενο από δεκάδες οχήματα της αστυνομίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κίνητρα της ενέργειας παραμένουν αδιευκρινίστα. Γ.Χ

    [03] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

    Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 21χρονο Αλβανό Φλαμούρ Πίσλι, ο οποίος κρατά ομήρους σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αρκετούς επιβάτες και τον οδηγό. Ο 21χρονος Αλβανός με ένα όπλο καλάσνικοφ και μια χειροβομβίδα κρατά ομήρους τους επιβάτες του λεωφορείου για κάποια παράνομη ερωτική σχέση που διατηρούσε ο μεγαλύτερος αδελφός του και απαιτεί για λόγους εκδίκησης 50 εκατομμύρια δραχμές ως λύτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φλαμούρ Πίσλι, οργάνωσε το σχέδιο αυτό για λόγους εκδίκησης για τον αδελφό του. Τα δύο αδέλφια είχαν εγκατασταθεί στο Σχολάρι όπου ο μεγαλύτερος αδελφός ο 23χρονος Αντονι Φλαμούρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό, όταν συγγενείς της γυναίκας με την οποία διατηρούσε σχέση, τον ξυλοκόπησαν και τον απειλούσαν καθημερινά.

    Ο 21χρονος, αφού οργάνωσε το σχέδιό του, γύρω στις 10:30 το πρωί περίμενε το λεωφορείο από το Σχολάρι, 25 περίπου χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οταν το λεωφορείο έφθασε κοντά στη στάση, έβγαλε μέσα από τον σάκκο που είχε ένα όπλο και αφού έριξε μια ριπή στον αέρα, πιθανώς για να δείξει ότι το όπλο ήταν γεμάτο. Ο νεαρός δράστης είπε στους ομήρους ότι δεν θα πρέπει να μετακινούνται από τις θέσεις τους και όταν το λεωφορείο άρχισε να κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη άρχισε να επικοινωνεί μέσω κινητού τηλεφώνου με τους αστυνομικούς προκειμένου να συνεννοηθεί με ποιον τρόπο θα πάρει τα λύτρα. Το μεσημέρι το λεωφορείο στάθμευσε στην πλατεία Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και εκεί ο 21χρονος απελευθέρωσε μια όμηρο που είχε υποστεί νευρικό κλονισμό. Γύρω στις 2 το μεσημέρι ο δράστης υποχρέωσε τον οδηγό να θέσει σε κίνηση το λεωφορείο το οποίο αρχικά κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Λαχαναγοράς και στη συνέχεια - αφού ανέπτυξε ταχύτητα - μπήκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, πέρασε τα διόδια Μαλγάρων και έφθασε στο ύψος της κοινότητας Κλειδί Ημαθίας.

    Εκεί το λεωφορείο έκανε αναστροφή και άρχισε να κατευθύνεται και πάλι προς τη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή για να επιστρέψει τελικά και πάλι στο Σχολάρι. Εκεί στάθμευσε για δέκα λεπτά από όπου αναχώρησε και πάλι για τη Θεσσαλονίκη. Ο 21χρονος δράστης, στις επαφές που είχε μέσω του κινητού τηλεφώνου, ζήτησε να του παραδώσουν τα 50 εκατομμύρια λύτρα και στη συνέχεια σκόπευε να φθάσει με το λεωφορείο και τους ομήρους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, όπου και θα τους απελευθέρωνε και θα περνούσε στη χώρα του. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο αναγκάζοντας έτσι τον απαγωγέα να μετακινηθεί με το λεωφορείο, ενώ στις 3 το απόγευμα τις μετακινήσεις του λεωφορείου άρχισε να παρακολουθεί και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Σε διαδρομές που έκανε το λεωφορείο έξω από την πόλη το συνόδευαν περιπολικά και μοτοσικλέτες της αστυνομίας, δύο περιπολικά του ΕΚΑΒ, ενώ ακολουθούσαν δεκάδες αυτοκίνητα με δημοσιογράφους. Οχήματα της ασφάλειας με συμβατικούς αριθμούς από παρακαμπτήριους δρόμους προσπέρασαν τουλάχιστον τρεις φορές το λεωφορείο και επιχείρησαν να στήσουν μπλόκο χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    [04] ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΑΛΒΑΝΟΣ

    Το λεωφορείο με τους επιβάτες που κρατούνται όμηροι από τον 21χρονο Αλβανό Αντόνι Φλαμούρ Πίσλι πέρασε τη Βέροια και κατευθύνεται προς Δυτική Μακεδονία με προορισμό κατά πάσα πιθανόττηα τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Λίγο νωρίτερα την ώρα που το λεωφορείο κινούνταν στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας στην περιοχή του Δερβενίου, ο οδηγός σταμάτησε σε πρατήριο υγρών καυσίμων και μετά από ανεφοδιασμό, έκανε αναστροφή και μέσω της περιφερειακής οδού μπήκε και πάλι στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Στη διασταύρωση προς Ημαθία έστριψε και κατευθύνθηκε προς την πόλη της Βέροιας με προορισμό τη Δυτική Μακεδονία.

    Κατά πληροφορίες κάποιοι από τους ομήρους που είχαν συχνή τηλεφωνική επαφή μέσω κινητών τηλεφώνων με αξιωματικούς της ασφαλείας, είπαν ότι ο δράστης δεν ενόχλησε κανέναν από τους επιβάτες ομήρους, αλλά κατά διαστήματα εκνευρίζεται όταν αντιλαμβάνεται ότι οι αστυνομικοί επιχειρούν να προσεγγίσουν το λεωφορείο.

    Ο νεαρός δράστης είπε στους επιβάτες ότι σκοπός του είναι να αποκαλύψει την υπόθεση σκευωρίας που στήθηκε - όπως υποστηρίζει - εναντίον του από έναν αστυνομικό, ένα ιδιωτικό ντετέκτιβ και ένα πολίτη Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Αλβανού, οι τρεις έκρυχψαν πριν από δύο χρόνια στο σπίτι του όπλα, προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν και να τον εκδικηθούν για την παράνομη ερωτική σχέση που διατηρούσε ο αδελφός του με μια γυναίκα.

    Για την υπόθεση αυτή ο 21χρονος συνελήφθη από την αστυνομία και εξέτισε ποινή φυλάκισης στα Διαβατά.

    Τα 50 εκατομμύρια που ζητά όπως αποκάλυψε ο ίδιος το χρειάζεται για να εξασφαλίσει τη ζωή του ενώ στις συνομιλίες με αστυνομικούς επαναλαμβάνει συνέχεια να του εξασφαλίσουν τα εχέγγυα ότι δεν θα τον κακομεταχειριστούν σε περίπτωση που αφήσει ελεύθερους τους επιβάτες.

    [05] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ότι η Τουρκία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα όπου και ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση σε αμφισβητούμενες από την Τουρκία περιοχές. Συγκεκριμένα εκλήθη η υπάλληλος της πρεσβείας μας στην Αγκυρα κ. Κουμανάκου και της έγινε διάβημα διαμαρτυρίας χωρίς όμως ma γίνει αναφορά σε συγκεκριμένο νησί. Η αναφορά όμως εικάζεται ότι γίνεται για το νησί Αγαθονήσι, όπου από σωματείο ιστιοπλοίας αναρτήθηκε ελληνική σημαία.

    Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε την Τουρκία για ακραία και προκλητική συμπεριφορά και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νησί κατοικείται εδώ και χρόνια, υπάρχει οργανωμένη κοινωνία και δεν δικαιολογείται ουδεμία αμφισβήτηση.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κινητοποιήσεις μικρών ομάδων και όχι του λαού της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις αντιδράσεις πολιτών της συμπρωτεύουσας για τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών οχημάτων με προορισμό την ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δικαιούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους, την αντίθεσή τους, αλλά θα πρέπει όμως να λαμβάνουν υπόψη τους ότι διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα και ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη πολιτική την οποία και στηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την ασκεί με γνώμονα εθνικό συμφέρον.

    Κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να προκαλούνται τέτοιου είδους προβλήματα εντελώς αδικαιολόγητα, γιατί βλάπτουν την εικόνα της χώρας.

    [07] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΓΝΩΜΟΝΑΣ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    "Η κυβέρνηση αυτή έχει το ανάστημα, το κύρος και την ισχύ να λέγει και "ΝΑΙ" και "ΟΧΙ" σε εταίρους συμμάχους και φίλους. Να λέγει και ΝΑΙ και ΟΧΙ εκεί που χρειάζεται και εκεί που επιβάλει το συμφέρον της χώρας. Γνώμονας μας είναι "πρώτα η Ελλάδα".

    Αυτό τόνισε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ειδική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της χώρας προς την Ε.Ε., τις επιπτώσεις από την κρίση του Κοσσόβου, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.

    "Η πολιτική της κυβέρνησης στα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα είναι πολιτική υπευθυνότητα, ειρήνης, σταθερότητας, προκοπής και αταλάντευτης υπεράσπισης των εθνικών μας δικαιωμάτων" τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πολίτες και ο ελληνικός λαός αναγνωρίζουν ότι εγγυάται μια πορεία της Ελλάδας χωρίς κλυδωνισμούς και αυτή την Ελλάδα θα στηρίζει στις 13 Ιουνίου.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε τόσο στη Ν.Δ όσο και στο ΔΗΚΚΙ καταλογίζοντας τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και μικροψυχία για το δήθεν ενδιαφέρον τους στην σημερινή συζήτηση και επεσήμανε ότι "οι μάχες δεν κερδίζονται με δημαγωγικές κορώνες, τυχοδιωκτικές ενέργειες, εσωστρέφεια, μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια".

    Ειδικότερα για την εξωτερική πολιτική ο κ. Σημίτης, τόνισε ότι απαιτεί υπευθυνότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν είναι πεδίο για μεγαλοστομίες, ρητορικά σχήματα και κορώνες και δεν ]woum θέση οι ανακρίβειες και η παραπλάνηση. "Από τους πολιτικούς αρχηγούς ο λαός προσδοκά να επιβεβαιώνουν πως "εθνικό είναι ότι είναι αληθινό", είπε, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μικροψυχία όταν ισχυρίζεται ότι δήθεν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει εξασθενήσει η θέση της χώρας". Αντικρούοντας το επιχείρημα αυτό, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε σειρά επιτευγμάτων -όπως τα χαρακτήρισε- της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 25 περισσότερο αναπτυγμένες χώρες. Αποτελεί αξιόπιστο συμμέτοχο των εξελίξεων στο διεθνή επίπεδο στην Ευρώπη, στις τρίτες χώρες. έβγαλε το κυπριακό από την ακινησία αναδείχθηκε σε μια δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στις βαλκανικές περιοχές. βελτίωσε τις σχέσεις της με Αλβανία και Σκόπια και πρωτοστάτησε στην περιφερειακή Διαβαλκανική Συνεργασία.

    Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός ειδικότερα στη γιουγκοσλαβική κρίση επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος ενώ χαρακτήρισε επιτακτικό "να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες". "Πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας με τη συνεργασία όλων" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Χρειάζεται κάθε χώρα να εκφράσει στους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων την ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη το ταχύτερο, να τους προτρέψει σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα το έχει ήδη κάνει. Έχει απευθύνει έκκληση στη Γιουγκοσλαβία να αποδεχθεί τη συμφωνία των "8". Τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα". Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Χωρίς να απομονωθεί ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση που εισηγείται άλλες λύσεις, όπως να τα χαλάσει με όλους για να δείξει δήθεν ανάστημα. Εμείς καταφέραμε να μην απομονωθούμε, να έχουμε φωνή που ακούγεται και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που βρίσκουν απήχηση. Τέλος ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να καταλογίσει στην ΕΕ αδυναμία στο να προχωρήσει στην εκπόνηση και εφαρμογή μιας ενδεδειγμένης πολιτικής για τα Βαλκάνια και δεν πρόλαβε έτσι την κρίση και τελικά τη σύγκρουση. Ακόμα εξέφρασε την άποψη ότι το νέο διεθνές σύστημα θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συμμετρικότητα και ισορροπία, από την ισχυρή παρουσία των διεθνών οργανισμών και διεθνών κανόνων δικαίου και να είναι πολυκεντρικό. Γιατί όπως είπε η ηγεμονική κυριαρχία ενός μόνο συντελεστή δεν εγγυάται την ισορροπία και οδηγεί αναπόφευκτα σε υπερβολές. Τελειώνοντας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση του έχει όραμα jai sw]dio και πάνω από όλα Εθνική αυτοπεποίθηση που οδηγεί την Ελλάδα μπροστά και αυτή την πολιτική θα στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 13 Ιουνίου.

    [08] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ

    Για διγλωσσία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή που χάνει τη μιλιά του στο εξωτερικό ανακαλύπτει ότι έχει φωνή στο εσωτερικό για προεκλογικούς λόγους.

    "Ζητείται φωνή κ. Σημίτη. Διότι η ελληνική φωνή βρίσκεται στα αζήτητα", είπε ο κ. Καραμανλής, η ομιλία του οποίου εστιάστηκε κυρίως στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Και έφερε ως παράδειγμα τις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ενώπιον της κ. Ολμπράιτ οι ελληνικές πρωτοβουλίες βούλιαξαν αύτανδρες. Επρόκειτο για πρωτοβουλίες εντός της Ελλάδας. Στις ΗΠΑ ξεχάστηκε ακόμα και η λέξη βομβαρδισμοί ωσάν να ραίνει το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία με ροδοπέταλα". Δεν καταγράψαμε πουθενά ότι η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας: "Εμείς ευχόμαστε να μην γίνουν γιατί τότε η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων θα είναι προ των πυλών και η Ελλάδα θα είναι εφαλτήριο αυτών των εξελίξεων".

    Απαντώντας εξάλλου στον κ. Σημίτη που είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ δεν έχει θέσεις, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για "γνώριμη κασέτα του πρωθυπουργού", σημειώνοντας: "Είμασταν το πρώτο κόμμα και στο εξωτερικό στη συνάντηση των Λαϊκών Κομμάτων και στο εσωτερικό που επισημάναμε από την αρχή τους αυξανόμενους κινδύνους. Η άποψη της παράταξής μας ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: Αυτός ο πόλεμος είναι λάθος. Και είχαμε ως άξονες δύο θέσεις - κλειδιά: Ειρήνη και σταθερότητα". Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη συνάντηση Κορυφής της Κολωνίας, αναρωτήθηκε τι θα προτείνει στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός και αν υπάρχει σχέδιο, συγκροτημένη αντίληψη και συγκεκριμένα μέτρα. "Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και θα επιμείνουμε σε αυτές. Ομως, δικό σας χρέος είναι να βρείτε ρόλο και να συμβάλλετε, όχι μόνο με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στη γειτονιά μας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι χρειάζεται σθένος, αποφασιστικότητα και σύνεση πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συγχέει τη σύνεση με την υποχωρητικότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ακόμα την πρότασή του για Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ώστε "να μην σερνόμαστε πίσω από τα γεγονότα - όπως είπε - γιατί έστω και με διαφωνίες, ακόμα και αν δεν ήταν εφικτό το τέλειο, θα υπήρχε ένας σχεδιασμός στην εξωτερική πολιτική".

    "Αυτή η εξωτερική πολιτική - κατέληξε ο κ. Καραμανλής - δεν μας ταιριάζει, είναι γκρίζα, μίζερη και κατώτερη των περιστάσεων. Η κυβέρνηση ζητά την ανοχή των λίγων πολιτών που έχουν συμβιβαστεί με το έλασσον, να την στηρίξει. Ομως, να είστε βέβαιοι ότι ένα από τα σκληρά μηνύματα που θα πάρετε θα αφορά και την εξωτερική σας πολιτική. Στις 13 Ιουνίου οι αυταπάτες και η αυταρέσκεια του πρωθυπουργού θα έχουν ένα τέλος από τους πολίτες που γνωρίζουν ότι αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα". Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για άγνοια και αδυναμία αντίληψης, ενώ αναρωτήθηκε από που αντλεί τις πληροφορίες του για το τι λέει ή δεν λέει η κυβέρνηση στην ΕΕ και όπου αλλού συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις; Τέλος τον κάλεσε να ανατρέξει στα πρακτικά των συσκέψεων Κορυφής για να διαπιστώσει αν έχει ή όχι φωνή η Ελλάδα.

    [09] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι μέσα σε αυτόν τον ιστορικό συγκλονισμό, με τη γενικευμένη κρίση εξουσίας, την ηθική, πνευματική και πολιτική κρίση που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη από τον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ο ίδιος βρίσκει την άνεση να μοιράζει εξισώσεις επιτυχίας και να μιλάει για όαση ευτυχίας στην Ελλάδα.

    Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι αρέσκεται να φτιάχνει εκβιαστικά διλήμματα, να ερωτά και να απαντά ο ίδιος. Η κυβερνητική πολιτική, επεσήμανε, είναι η πολιτική των ψευδώνυμων όρων και των αναγκαστικών μονοδρόμων. Το "δε γίνεται αλλιώς" είναι το δόγμα της λογικής του κ. Σημίτη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε επίσης ότι μέσα σε αυτή τη δραματική δοκιμασία βρίσκουν την άνεση κυβέρνηση και ΝΔ να πλαστογραφούν τον δημοκρατικό διάλογο σε μια κακόγουστη παράσταση για τους εαυτούς τους και μόνο.

    Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο κ. Σημίτης δεν πιστεύει, ούτε εφαρμόζει ότι εθνικό είναι αυτό που είναι αληθινό. Απεναντίας πιστεύει ότι κάθε τι το κυβερνητικό είναι αληθινό.

    "Αυτός ο κομματικός κυβερνητισμός που αναγορεύεται σε εθνική αυθεντία και εθνικό μονοπώλιο έχει οδηγήσει στη μικρή, κουρασμένη, διαβρωμένη, ωφελιμιστική και υποτελή στάση του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας" τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: "Οι Ελληνες πολίτες είναι πιο μπροστά από το επίπεδο keitouqc_ar του κρατικού και πολιτικού συστήματος. Η αντίθεση στον πόλεμο, η αντιπολεμική στάση, η επιδίωξη της ειρήνης δεν έχει μια απλή διάσταση διαμαρτυρίας. Αποκτά δυναμική αναμόρφωσης και αναζωογόνησης της πολιτικής, ηθικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Ελλάδας". Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για φαινομενική διπλωματική κινητικότητα, ώστε - όπως είπε - να βοηθηθούν τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέχρι τις εκλογές, όσο και η ρωσική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρόεδρος Γιέλτσιν για να φανεί ότι παίζουν κάποιο ρόλο.

    [10] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Για εξοργιστική και προσβλητική προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, μίλησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Οπως είπε η κ. Παπαρήγα, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να οργανώσει μια άνευ προηγουμένου κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού. "Τα πάντα τα δικαιολογεί με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς παρά να συμμορφωνόμαστε" τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της στην πολιτική πλύσης εγκεφάλου του ελληνικού λαού ότι είναι αδύναμος, άρα μια επιλογή έχει να σκύβει το κεφάλι. Σιγοντάρεται και από άλλα κόμματα που παράγουν την ίδια νοοτροπία".

    Στη συνέχεια, η ΓΓ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση έφερνε αντίσταση θα έφερνε πολιτικές ρωγμές, θα προκαλούσε μια σημαντική δυναμική και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα αφυπνιζόταν μια ώρα αρχύτερα, άρα μπορεί να είχε και μιμητές κάτω από την λαϊκή πίεση. Ακόμη όμως, είπε, και μόνη της να έμενε πάλι προσφορά θα ήταν στην υπόθεση της ειρήνης. "Αν οι "σύμμαχοι" δεν παίρνουν υπόψη τα συμφέροντα της χώρας, πρέπει η χώρα να διαχωρίζει τη θέση της, να αρνείται να παίρνει μέρος σε πολεμικές αποστολές, να ξεπουλά τομείς στρατηγικής σημασίας", είπε. Ακόμη, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το κόμμα της απορρίπτει όλα τα ειρηνευτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί γιατί τα έχουν φτιάξει αυτοί που κήρυξαν τον πόλεμο.

    "Εμείς θα σταθούμε ως το τέλος και όπου χρειάζεται στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού" επεσήμανε η κ. Παπαρήγα και σημείωσε ότι "λύση δεν μπορεί να υπάρξει με το πιστόλι στον κρόταφο". Πρόσθεσε δε, ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη δράση του για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Οι ευρωεκλογές με την έννοια αυτή, τόνισε, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι ευκαιρία να διατρανωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν μόνο κυβερνήσεις - προστάτες των μονοπωλίων, αλλά και λαοί προστάτες των δικαιωμάτων τους και της ειρήνης. Τέλος, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να προετοιμασθεί να αναλάβει την υπόθεση υπεράσπισης των δικών του συμφερόντων και της χώρας του.

    [11] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του, ιδιαίτερα στη γιουγκοσλαβική κρίση, έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, χαρακτηρίζοντας την "πολιτική της ντροπής και της ηττοπάθειας".

    "Με την υπογραφή σας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κάνατε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που θα τη βρει η χώρα μας μπροστά" προέβλεψε ο κ. Τσοβόλας, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική της κυβέρνησης του δεν είναι "πρώτα η Ελλάδα" αλλά "πρώτα η Αμερική και η Μ. Βρετανία".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να περάσει κλίμα ηττοπάθειας στον ελληνικό λαό λέγοντας ότι είμαστε μικρή χώρα, κάτι που όπως είπε, "είναι ότι χειρότερο αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα με όλα τα εθνικά μέτωπα ανοικτά".

    "Λειτουργείτε ως τρομαγμένοι λογιστές και διαχειριστές ευχαριστώντας τους δυνάστες σας" είπε ο κ. Τσοβόλας συμπληρώνοντας ότι "έφτασε αυτή η κυβέρνηση στο σημείο που ούτε οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει ποτέ, να λέει ευχαριστώ στις ΗΠΑ που συνέβαλαν στο ανοσιούργημα της Τουρκίας να μπει για πρώτη φορά σε ελληνικό χερσαίο έδαφος".

    "Δικαιολογείστε στο λαό με το η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να κρύψετε τις πολιτικές σας του παρασκηνίου, της μυστικής διπλωματίας και την βήμα σε βήμα προσέγγιση", συνέχισε ο κ. Τσοβόλας και ζήτησε να μην εμπαίζει άλλο η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό γιατί αρκετά τον έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες που θα τις βρει μπροστά του. Ακόμα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε όσο δεν είναι αργά να ανακαλέσει η κυβέρνηση τη στήριξη της στην απόφαση των ΗΠΑ για παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως εγκληματία πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και να αποσύρει την υπογραφή της στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επίθεση ο κ. Τσοβόλας έκανε όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οι ίδιες όψεις του νεοφιλελεύθερου νομίσματος που προσπαθούν να πείσουν ο καθένας με τη πλευρά του ποιος είναι υπέρ των αεριτζήδων.

    Κλείνοντας ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι το κόμμα του λέει όχι στους Ευρωπαίους τραπεζίτες που λυμαίνονται τον μόχθο και τον ιδρώτα του Ευρωπαίου πολίτη.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός στον κ. Τσοβόλα, τον κατηγόρησε ότι δεν παρουσίασε καμία θέση όση ώρα μίλαγε ενώ έκανε λόγο για καταγγελτικό παραλήρημα λόγω εκλογών και μικροκομματικής πολιτικής. Απαντώντας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αντέκρουσε το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι δεν έκανε προτάσεις ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι στο θέμα της ΕΕ ζήτησε να είναι ποιο προσεκτική η κυβέρνηση όσο κρατάει αυτή η αβεβαιότητα για την τελική της μορφή που θα πάρει και αν θα είναι τελικά Ενωμένη και να μην παραχωρεί τίποτα περισσότερο από αυτά που είναι αναγκαία και να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή πολιτική ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

    [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, από την προσεχή Δευτέρα, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης. Στις 12 το μεσημέρι την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Οικουμενικο Πατριάρχη, θα υποδεχθεί ο ΥΜΑ-Θ, μαζί με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα τον Β', στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία, χοροστατούντος του κ. Βαρθολομαίου. Αμέσως μετά, ο Υπουργός θα ακολουθήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ροτόντας και στις 2μ.μ. θα παρακαθήσει στο Επίσημο Γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο "Μακεδονία Παλάς". (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Η Γιουγκοσλαβία αποδέχεται τις αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας της G8 για το Κοσσυφοπέδιο και συμφωνεί με την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον προεδρικό απεσταλμένο της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο κ. Τσερνομίρντιν αναχωρώντας για τη Μόσχα δεν έκανε καμία δήλωση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε ότι η επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί κοινό συμφέρον. Τονίστηκε ότι η είναι απαραίτητο το όλο πρόβλημα να μετατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η διαφύλαξη της ακεραιότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί κοινή και τελική θέση της Διεθνούς Κοινότητας και της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη η διασφάλιση της εξομάλυνσης της κατάστασης και η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο. "Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διευθετηθεί με πολιτική συμφωνία για ουσιαστική αυτονομία, η οποία θα εγγυάται την ισότητα των πολιτών και των εθνικών κοινοτήτων που ζουν στο Κόσοβο. Η Γιουγκοσλαβία δέχεται τις βασικές αρχές της G8 και συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να υιοθετήσει ψήφισμα σε συνάρτηση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς, ο upouqc|r Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς και επιτελείς του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Λεονίντ Ιβάσεβ και ο Ρώσος πρέσβης στη Γιουγκοσλαβία Γιούρι Κότοβ. Κ.Γ.

    [14] ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Την ικανοποίησή του με το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

    Ο κ. Τσερνομίρντιν λίγο πριν αναχωρήσει από το Βελιγράδι για τη Μόσχα, μετά το τέλος της σημερινής του συνάντησης με τον κ. Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι είναι "πολύ ικανοποιημένος" από τις σημερινές συνομιλίες". Ο κ. Τσερνομίρντιν ανέφερε ακόμη ότι η Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία εναρμόνισαν τις θέσεις τους ενόψει της νέας συνάντησης που αυτός θα έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και τον πρόεδρο της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Ο Ρώσος απεσταλμένος είπε ακόμη πως είναι σίγουρος πως την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στο Βελιγράδι με τον κ. Αχτισάαρι. Η σημερινή συνάντηση των κ.κ. Μιλόσεβιτς - Τσερονομίρντιν διήρκεσε περίπου εννέα ώρες και αμέσως μετά ο Ρώσος απεσταλμένος αναχώρησε για τη Μόσχα.

    [15] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίστηκαν τη νύχτα οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά στόχων σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, τουλάχιστον τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην μαρτυρική πόλη Αλέξινατς, όπου οι συμμαχικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή καταστρέφοντας ολοκληρωτικά 10 σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε άλλα 30. Μετά τα μεσάνυχτα στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου. Κτυπήθηκαν οι δύο σημαντικότεροι σταθμοί διανομής ρεύματος υψηλής τάσης του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση της πόλης αλλά και του μεγαλύτερου τμήματος της Βοϊβοντίνα. Εκρήξεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Λίποβατσκα Σούμα, νότια του Βελιγραδίου, όπου επλήγη κόμβος ενός από τους σημαντικότερους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας, ενώ βομβαρδίστηκε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μπατάινιτσα. Τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν και το Ομπρένοβατς, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο πύραυλοι κατέπεσαν σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Στην ευρύτερη περιοχή του Νις τουλάχιστον 30 πύραυλοι έπληξαν γέφυρα στον ποταμό Νίσαβα και τμήμα της εθνικής οδού Νις-Σκόπια, καθώς και τη βιομηχανική ζώνη της πόλης, τραυματίζοντας βαριά ένα άτομο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κτυπήθηκε η ευρύτερη περιοχή του Πίροτ, νοτιοδυτικά του Νις. Στόχος των συμμαχικών αεροσκαφών ήταν ραδιοτηλεοπτικοί αναμεταδότες. Μετά τα μεσάνυχτα το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις και κατά του Κοσσυφοπεδίου, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους, εργοστάσια και ραδιοτηλεοπτικούς αναμεταδότες κονστά στην Πρίστινα, το Ουρόσεβατς και το Γκλόγκοβατς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου πληροφόρησης της Πρίστινα, χθες τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν τη νότια σερβική επαρχία με τουλάχιστον 170 πυραύλους, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Ε.Π.

    [16] ΕΝΑ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΑΤΟ" ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Η ενίσχυση της αμυντικής οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία δηλαδή ενός ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ, απασχόλησε τους υπουργούς 'μυνας της ΕΕ και της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη σημερινή άτυπη κοινή Σύνοδό τους, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γερμανικού υπουργείου 'μυνας, στη Βόννη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το γιουγκοσλαβικό ζήτημα, και η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι π.χ. το ενδεχόμενο εμπλοκής και χερσαίων δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Από τις εν συνεχεία δηλώσεις του Έλληνα υπουργού 'μυνας, 'κη Τσοχατζόπουλου, και του Γερμανού ομολόγου του, Ρούντολφ Σάρπινγκ, προκύπτει ότι καθημερινά κερδίζει έδαφος η θέση για μία διπλωματική διευθέτηση του προβλήματος, ενώ διατυπώθηκαν από ορισμένες πλευρές και απόψεις για τη συνέχιση των βομβαρδισμών, μέχρις ότου ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς κάνει δεκτούς τους όρους της Δύσης για το Κόσοβο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι πρέπει να αναζητηθεί μία πολιτική λύση και τονισε ότι τη συμμερίζονται κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως διαφάνηκε και από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε με ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η σημερινή Σύνοδος αποτέλεσε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στη Βρέμη, όπου υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι ο θεωρούμενος ως αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης δεν μπόρεσε να έχει καμία συμμετοχή και να κάνει παρεμβάσεις στο πρόβλημα που ανέκυψε στα Βαλκάνια. Στη Βόννη αποφασίστηκε ότι για τη μετεξέλιξη και ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ θα ενημερωθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των εμπλεκομένων χωρών, προκειμένου να διατυπωθούν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (3 και 4 Ιουνίου) στην Κολωνία, όπου και αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και για τη ΔΕΕ και για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο. (Χ.Σ.)

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την απόφαση για την παραπομπή του Cioucjosk\bou Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υποστήριξε ότι η απόφαση αποτελεί ένα σαφές μήνυμα το οποίο δικαιώνει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράλληλα, τόνισε, καταδεικνύει στο σερβικό λαό ποιος φέρει την ευθύνη για την κρίση. "Η απόφαση θα συμβάλλει στο μέλλον έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποφυγή των εγκλημάτων πολέμου. Με την απόφαση αυτή δημιουργείται προηγούμενο για όσους παίρνουν τις αποφάσεις και φέρουν την ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", υπογράμμισε. Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είπε, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, ότι "θα ήθελε να δει τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς υπό κράτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης". Το Δικαστήριο, σύμφωνα με το ΒΒC, προσάπτει στον Μιλόσεβιτς κατηγορίες που αναφέρονται σε σφαγές και εκτοπίσεις πληθυσμών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησαν επί χρόνια έρευνες και συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με ομαδικούς τάφους στη Βοσνία, στοιχεία που συνδέουν τον Μιλόσεβιτς με τα εγκλήματα αυτά. Η συλλογή αντίστοιχων στοιχείων για το Κοσσυφοπέδιο, είναι δυσχερής ενόσω συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, σημείωσε το BBC. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Βελιγράδι για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς. Επέκρινε το Διεθνές Δικαστήριο ότι ενεργεί με πολιτικά κίνητρα, ενώ η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως ακόμη ένα δόλιο τέχνασμα του ΝΑΤΟ. Σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης τονίστηκε ότι ''πρόκειται για μία ακόμη χειραγώγηση εναντίον της χώρας και μία ακόμη απόδειξη ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι θεσμός δικαιοσύνης και δικαίου, αλλά απλό όργανο για την εκτέλεση των εντολών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών''. Η απόφαση για την παραπομπή χαρακτηρίστηκε ως ''προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των ευθυνών που φέρουν για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας''. Το Διεθνές Δικαστήριο επέκρινε παράλληλα και ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς. Σε δηλώσεις του στο ΒΒC, υποστήριξε ότι το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου είναι στην πραγματικότητα όργανο της Ατλαντικής Συμμαχίας. "Το Δικαστήριο έχει χάσει την αξιοπιστία του με την απόφαση αυτή. Αποδεχόμενο το αίτημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας το Δικαστήριο συμπράττει στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και παύει να υπάρχει σαν ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Μεταβάλλεται σε όργανο της πολιτικής των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιοβάνοβιτς.

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Τούρκος εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και οι ηγέτες του κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ υπέγραψαν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κ.Ετσεβίτ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα ότι θα υποβάλλει τη λίστα του υπουργικού του συμβουλίου στον πρόεδρο Σουλεημάν Mteliq]k αργότερα σήμερα. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Δημοκρατική Αριστερά του κ.Ετζεβίτ θα διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, το κόμμα Εθνικής Δράσης το υπουργείο Αμυνας και της Μητέρας Πατρίδας το υπουργείο Εσωτερικών. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 28 May 1999 - 21:05:59 UTC