Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [03] ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ- ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [06] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [08] ΣΕ ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΣΤΟΦ
  • [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [15] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [16] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [18] ΜΟΣΧΑ:ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο επιχειρηματικό Συμπόσιο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εδώ στη Σόφια, μιλώντας μπροστά στη μισή σχεδόν βουλγαρική Κυβέρνηση και εκατοντάδες επιχειρηματίες τους προέτρεψε:

    "Μην κάνετε πόλεμο. Κάνετε εμπόριο, κάνετε επιχειρήσεις, έτσι λέει ο σύγχρονος κόσμος. Ο πόλεμος είναι ξεπερασμένο μέσο για την επίλυση των διαφορών". Η παρότρυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα απ' τους παρισταμένους σ' αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο διεξάγεται με θέμα, "H ελληνοβουλγαρική συνεργασία στην ανασυγκρότηση των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παριστάμενοι αντιπρόεδροι της βουλγαρικής Κυβέρνησης, ο κ. Μπακαρτζίεφ και ο κ. Μπόζκοφ, χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως πρώτο στρατηγικό εταίρο της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο κ. Μπόζκοφ τόνισε ότι, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία για μια σταθερότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα για την συμπαράσταση που μας παρέχει. Ο κ. Μπακαρτζίεφ υπογράμμισε ότι: "Η Ελλάδα είναι ο νούμερο 1 εταίρος στη Βουλγαρία για τα Βαλκάνια. Μας δίνει, η σχέση μας αυτή με την Ελλάδα, σιγουριά και εγγύηση. Εγγύηση για την ευημερία των Βαλκανίων". 'λλωστε από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Βασίλιεφ, κατά την τοποθέτησή του, αρχίζοντάς την μάλιστα τόνισε: "Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ο σημαντικώτερος εταίρος των Βουλγαρών στην περιοχή. Προβλέπω ότι τον επόμενο χρόνο θα αυξηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομύριο δολάρια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μεσούντος του πολέμου οι Έλληνες επιχειρηματίες παίρνουν πολύ σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "Είναι τεράστιες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας και αξιοποιήθηκαν σε μικρό βαθμό μέχρι σήμερα". Διακοπτόμενος κάθε τόσο από χειροκροτήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος, στον χαιρετισμό του προς το επιχειρηματικό φόρουμ, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: Αισθάνομε εξαιρετική ευχαρίστηση που βρίσκομαι για δεύτερη φορά στη Βουλγαρία, την πρώτη φορά είχε έρθει τον Σεπτέμβριο του 1995. Επανέρχομαι με πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Εκφράζω το μεγάλο σεβασμό μου απέναντι στους επιχειρηματίες διότι για να γίνεις επιχειρηματίας χρειάζεται ένα ειδικό ταλέντο. Εγώ, που έχω τόσο μακρά πολιτική σταδιοδρομία, έχω προσφέρει λιγότερα στον τόπο μου, πιστεύω, απ' ότι προσφέρετε εσείς οι επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες προσφέρουν στον τόπο τους. Κατέρρευσε το προηγούμενο καθεστώς το οποίο υπήρχε σε ορισμένες χώρες (αναφερόμενος στο καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού) από έλλειψη επιχειρηματιών, από έλλειψη φαντασίας και από έλλειψη δράσης δραστηριοτήτων. Απευθυνόμενος, επιπρόσθετα, στους επιχειρηματίες ο αρχηγός του Ελληνικού Κράτους τόνισε: "Εσείς προσφέρετε πολλά στην πολιτική σχέση των δύο κρατών. Σήμερα η πολιτική ταυτίστηκε με την oijomol_a. Μας απασχολούν και τις δύο χώρες έντονα θέματα όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το άνοιγμα των διόδων στα σύνορα, η ανεύρεση τομέων στην εργασία, οι διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες. Αυτά όλα, φέρνουν ως αποτέλεσμα την σταθερότητα και την ειρήνη. Ας αποδείξουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι τα Βαλκάνια έχουν τις ίδιες ή και περισσότερες δυνατότητες από άλλες χώρες. Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε στην πολιτική ιστορία για να πει ότι μετά της διακοπής των επτά χρόνων της δικτατορίας, ξανάρχισε ως υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά το 1974 και κάθισε 70 μέρες σ' αυτή τη θέση, όσο διοίκησε και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σ' αυτό το σημείο είπε χαριτολογώντας ότι έτσι γλύτωσε το εμπόριο από μένα...

    Πρόσθεσε ότι κάποτε το εμπόριο δημιουργούσε υποψίες, αλλά σήμερα όχι μόνο δεν δημιουργεί υποψίες αλλά υπάρχει επιθυμία αύξησης των δραστηριοτήτων. Και έκλεισε την τοποθέτησή του, τον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι σ' αυτή την επίσκεψή μου στη Βουλγαρία διαπίστωσα αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, επενδυτικές δραστηριότητες, ένα πολύ καλό κλίμα, εύχομαι να πετύχετε γιατί αυτή η επιτυχία των επιχειρηματών θα είναι για το καλό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επίσκεψη στο φόρουμ των επιχειρηματιών συμπίπτει με την επίσημε επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια παράλληλη δημιουργική πορεία πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και είναι συναφείς πορείες αλληλένδετες και αλληλοεκτιμούμενες. Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου. Τόνισε ότι η πολιτική είναι αφετηρία και για τις καλές εμπορικές σχέσεις και τόνισε ότι βγαίνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να επιβληθεί στα Βαλκάνια μια ειρήνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη, μια ειρηνική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση στη Γιουγκοσλαβία, ο τερματισμός του πολέμου είναι ζωτική ανάγκη για τις οικονομίες της ευρύτερης περιοχής στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνομιλία μου με τον Πρωθυπουργό κ. Κοστόφ, είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφωνήσαμε ότι ο πόλεμος δεν συμφέρει σε καμία από τις δύο χώρες, πλήττει την οικονομία, στον τουρισμό, το εξωτερικό εμπόριο και τις μεταφορές και παράγει ένα ηφαιστειακό κλίμα. Μίλησε ότι η ανασυγκρότηση αποτελεί μετά τον πόλεμο μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και ότι υπάρχει πρώτα απ' όλα ανάγκη από ένα σύμφωνο σταθερότητας. Για να συγκροτηθεί πρέπει να κινηθεί σε δύο επίπεδα, το πρώτο είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και το δεύτερο είναι οι ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να οργανωθούν.

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης στο γεγονός ότι ο κ. Στεφανόπουλος είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και χαρακτήρισε ως στρατηγική επιλογή τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και ακολούθως αναφέρθηκε στις τρεις νέες διόδους, ιδιαίτερα στη γέφυρα του Δούναβη και μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των boukcaqij~m τηλεπικοινωνιών.

    Τέλος, χαρακτήρισε ως πολύ έξυπνη ιδέα τη δημιουργία ενός βαλκανικού φόρουμ που θα προωθεί και θα διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χαρακτήρισε ως εξαιρετικά καλό και δημιουργικό το κλίμα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων. Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι οι δύο αντιπρόεδροι της βουλγαρικής Κυβέρνησης Μπόζκοφ και Μπακαρτζίεφ και ο υποργός Εμπορίου και Τουρισμού κ. Βασίλιεφ χαρακτήρισαν ως εξαιρετικά καλές τις σχέσεις των δύο χωρών και υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργηθούν υποδομές στη Βουλγαρία για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσων.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να προωθεί τη διπλωματική πρωτοβουλία για επικράτηση σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας για να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Η πρόταση όμως αυτή δεν έγινε δεκτή από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία είπε ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν μόνο μετά την αποδοχή των Νατοϊκών όρων από το Βελιγράδι.

    [03] ΟΛΜΠΡΑΪΤ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8), που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στην Κολωνία, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπραϊτ, ύστερα από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπανδρέου.

    Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, μετά την οποία οι δύο ΥΠΕΞ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ήταν η κρίση στο Κόσοβο. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους η κ. Ολμπραϊτ, στη συνάντησή της με τον κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν "οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες", σημείωσε "στο να βοηθήσουν τους δύο συμμάχους μας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να διασφαλίσουν σταθερότητα σε όλο το Αιγαίο". Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μείωση της έντασης στην Κύπρο και θα συνεχίσουν να εργάζονται για πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα είναι ικανοποιητική και στα δύο μέρη στο νησί". Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το Κυπριακό θα συζητηθεί στην ερχόμενη σύνοδο των G8, η κ. Ολμπραϊτ είπε ότι "όσο αφορά την Κύπρο, ναι, αναμένουμε, είναι ένα θέμα που πάντα είναι στη συζήτηση και επίσης αναμένουμε να είναι μέρος του G8". Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν η κρίση στο Κόσοβο. Η κ. Ολμπραϊτ ξεκαθάρισε ότι για να διακοπούν οι βομβαρδισμοί θα πρέπει ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να αποδεχθεί τους πέντε όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τους πέντε όρους, οι οποίοι άλλωστε περιλαμβάνονται και στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών του G8, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία. Είπε επίσης ότι η πρόταση της Ελλάδας για 48ωρη διακοπή των βομβαρδισμών μπορεί σε κάποια στιγμή να αποδειχθεί χρήσιμη. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους δύο ΥΠΕΞ ήταν η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί και την ίδια την Ελλάδα, γι' αυτό άλλωστε η καταπολέμησή του αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Πολιτικά εσφαλμένη είναι η κίνηση παραπομπής του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξήγησε:Δεν πρέπει να γίνεται παρανόηση μεταξύ του Δικαστηρίου της Χάγης και του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Από τη μια ο Μιλόσεβιτς καλείται να συμβάλει σε πολιτική λύση και από την άλλη καλείται να απολογηθεί αφού έχει εκδοθεί ένταλμα. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση σε ότι αφορά το γιουγκοσλαβικό. Η πρόταση των "8" είναι μια καλή βάση για εξεύρεση λύσης. Κάθε προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης μας βρίσκει σύμφωνους. Στόχος μας είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών.

    Σε ερώτηση αν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει αεροδρόμια και λιμάνια για τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Η Ελλάδα δεν έχει δώσει έγκριση για τη χρήση σταθμών διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων με σκοπό να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το μόνο που έχει ζητηθεί είναι η διέλευση ειρηνευτικών δυνάμεων. Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μας έχει συναινέσει στην αύξηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, απάντησε ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή θέμα ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [05] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ- ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η σύμβαση για τη συνεργασία των δικαστικών αρχών ΗΠΑ και Ελλάδας, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μ. Ολμπράιτ και Γ. Παπανδρέου, δεν αφορά μόνο την τρομοκρατία αλλά και ποινικά αδικήματα, όπως είναι η κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει την κατάρτιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    [06] ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είχε στο Βελιγράδι, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ.Μητσοτάκης, είπε ότι απεκόμισε την εντύπωση πως η γιουγκοσλαβική πλευρά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά προτάσεις, που θα έρθουν από το ΝΑΤΟ, μέσω του Ρώσου απεσταλμένου, Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. "Το μόνο πρόβλημα", τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, "είναι εάν οι προτάσεις είναι τέτοιες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Από πλευράς Γιουγκοσλαβίας πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι θα υπάρξει καλή διάθεση και αυτό το θεωρώ, ως ένα θετικό βήμα". Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση πολιτική, η οποία θα αποτελέσει τελικά επιβολή των απόψεων της Δύσης, αλλά χωρίς αυτή να οδηγήσει σε ταπείνωση τη Γιουγκοσλαβία ή σε εξόντωση το σερβικό και γιουγκοσλαβικό λαό

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο εσωτερικό της χώρας του. " Οπως οι βομβαρδισμοί ενίσχυσαν τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στο εσωτερικό της χώρας του, έτσι και η ενέργεια για παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο θα τον ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο" τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: "Ηδη, η αντιπολίτευση στη Σερβία παραπονείται ότι η Δύση με τις ενέργειες της ενισχύει τον Μιλόσεβιτς". Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι "απαιτείται την ώρα αυτή λογική" εκτιμώντας παράλληλλα ότι είναι εφικτή η πολιτική λύση. "Οι Γιουγκοσλάβοι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν. Πρέπει να συμβάλλει και η Δύση", τόνισε.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Με χρηματιστηριακούς παράγοντες και με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Σπύρο Κουνιάκη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του, epes^lame ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ θα λειτουργήσει ευεργετικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου και θα οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει τρεις άμεσες προτεραιότητες. Τις ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις, τον δραστικό περιορισμό του δημοσίου τομέα και την απελευθέρωση των αγορών, παράλληλα με την εξυγίανση του φορολογικού πλαισίου και τη μείωση των φόρων.

    [08] ΣΕ ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Εκβιασμό χαρακτήρισε το δίλημμα "ή ΠΑΣΟΚ ή περιπέτειες" που έθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περιόδευσε σήμερα στην Ξάνθη και την Καβάλα.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος ο "εκβιασμός" αυτός αποκαλύπτει "το φόβο που κατέχει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων για να πείσει τον ελληνικό λαό και την αντιδημοκρατική της νοοτροπία". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων και να επηρεάσουν την γιουγκοσλαβική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης στα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων λέγοντας ότι "ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής παράγουν ψευδώνυμη πολιτική για την αυτοσυντήρηση του δικομματισμού την ώρα που ο ελληνικός λαός αξιώνει ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.".

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", συνέχισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, "επιχειρούν από κοινού να πλαστογραφήσουν το πραγματικό περιεχόμενο των ευρωεκλογών προβάλλοντας τη γνωστή κινδυνολογία και τα ψεύτικα διλήμματα. Οι πολίτες στις 13 Ιουνίου θα μιλήσουν για να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και για να ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις που θα αγωνιστούν στην Ευρωβουλή για να αλλάξει η Ευρώπη, για να αλλάξει η Ελλάδα". Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ την κατηγόρησε ότι εμπαίζει με έναν απροσχημάτιστο τρόπο τον ελληνικό λαό "όταν ισχυρίζεται τάχα, ότι πασχίζει για την ειρήνη".

    Τέλος, ο κ. Κωνστανόπουλος αναφέρθηκε και στην παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λέγοντας: "Κατά της ανθρωπότητας εγκληματούν σήμερα όσοι με τις πράξεις και τις επιλογές τους τορπιλίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης και παρατείνουν έτσι τη διάρκεια αυτού του παρανοϊκού πολέμου. Επιτέλους σε αυτή την παραφροσύνη δεν θα αντιδράσει κανείς;".

    [09] ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Eνα κρυολόγημα ανάγκασε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα να διακόψει την περιοδεία του στο νομό Εβρου και να επιστρέψει stgm Αθήνα. Εκτός των άλλων ο κ. Τσοβόλας πρέπει αν προετοιμαστεί κιόλας για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΣΤΟΦ

    Για κοινές επενδύσεις στον τομέα των βασικών υποδομών, συζήτησε σήμερα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος. Εγκαινιάζοντας το απόγευμα, το νέο εργοστάσιο της "FLORINA - BULGARIA SA" στη Σόφια, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι κατά τις επαφές του με Βούλγαρους αξιωματούχους τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης. Το έργο προσκρούει μέχρι στιγμής στην αδυναμία ορισμού του ποσοστού που θα κατέχει η βουλγαρική πλευρά στην εταιρεία transbalkan pipeline. Στο μεταξύ, ως σοβαρή επένδυση μεσούντος του πολέμου χαρακτήρισε το νέο εργοστάσιο της FLORINA ο κ Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική επενδυτική παρουσία στη Βουλγαρία απέκτησε "πολύ σοβαρά και υπεύθυνα χαρακτηριστικά". Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα πρέπει να πάρει στα χέρια της το έργο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων κατά την επόμενη μέρα της γιουγκοσλαβικής κρίσης, ενώ η βουλγαρική πλευρά επιβάλλεται να συμμετάσχει ισότιμα σε αυτή την προσπάθεια.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας Αλεξάντερ Μπόσκοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική επένδυση, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα της FLORINA είναι ήδη γνωστά στη χώρα του. Περαιτέρω εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα επενδυτικά σχέδια της ίδιας εταιρείας στη Βουλγαρία, αφού οι προοπτικές επιτυχημένων επενδύσεων στη χώρα του διαγράφονται ευοίωνες.

    Στο μεταξύ, στα 10 εκατομμύρια δολάρια σχεδιάζεται να ανέλθει μέχρι το 2000 το ύψος της επένδυσης που υλοποιεί στη Σόφια η FLORINA "Χωναίος ΑΒΕΕ". Η πρώτη φάση της επένδυσης, που ολοκληρώθηκε σε περίοδο δύο ετών, έχει στοιχίσει 6 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει αφενός τις κτιριακές ανακατασκευές που πραγματοποιήθηκαν στο πρώην εργοστάσιο ψωμιού όπου στεγάστηκε και η νέα μονάδα FLORINA - BULGARIA SA και αφετέρου, στη δημιουργία δύο γραμμών ασηπτικής συσκευασίας χυμών φρούτων με ωριαία δυναμικότητα 10.500 τεμαχίων σε συσκευασία 1,250 λίτρου. Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γεώργιο Χωναίο, προβλέπει την εγκατάσταση επιπλέον δύο γραμμών εκχύμωσης και εμφιάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η FLORINA - BULGARIA SA που απασχολεί σήμερα 90 Βούλγαρους και αναμένει πωλήσεις 5,5 εκατ. δολάρια για το πρώτο έτος λειτουργίας της, είναι μικτή ελληνοβουλγαρική εταιρεία στην οποία η FLORINA Χωναίος ΑΒΕΕ κατέχει πλειοψηφικό πακέτο.

    Τα προϊόντα της εταιρείας διανέμονται με ίδια δίκτυα στο Πλόντιβ, στη Βάρνα, στο Μπουργκάς και στη Σόφια, ενώ μέσω ανεξάρτητων εταιρειών χυμοί, αναψυκτικά και μεταλλικά νερά με την ετικέτα της FLORINA διοχετεύονται στις υπόλοιπες πειοχές της Βουλγαρίας. Στόχος της διοίκησης είναι οι εξαγωγές του βουλγαρικού εργοστασίου να επεκταθούν στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ασία. Σημειώνεται ότι η FLORINA Χωναίος διαθέτει σήμερα δύο εργοστάσια stgm Ελλάδα, με βασικό κεφάλαιο ύψους 3 δισ. δραχμών. Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε 35 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

    [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αποκλεισμένο από διαδηλωτές παραμένει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου τα ξημερώματα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Αιτία των επεισοδίων, ήταν η παρεμπόδιση φάλαγγας με στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ να βγει από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, δεκάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη 14 από όπου θα περνούσαν Νατοϊκές δυνάμεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν δύο ώρες αργότερα όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους διαλύσουν και να τους απομακρύνουν από την πύλη. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν, πέρασαν μέσα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού όπου έγραψαν συνθήματα στα κτίρια, αλλά και σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και κοντέινερς του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις των ΜΑΤ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα. Κάποιοι μάλιστα επιχείρησαν να στήσουν αντίσκηνο μέσα στο λιμάνι προκειμένου να παραμείνουν εκεί μόνιμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Τα επεισόδια έληξαν τα ξημερώματα αλλά η στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ παραμένει εγκλωβισμένη μέσα στο χώρο του λιμανιού. Το στρατιωτικό υλικό που επρόκειτο να μεταφερθεί στην ΠΓΔΜ έφτασε αργά χθες το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το ιταλικό πλοίο "Μαγιόρ". Στα στρατιωτικά φορτηγά - νταλίκες του ΝΑΤΟ παραμένουν φορτωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και κοντέινερς με στρατιωτικό υλικό.

    [13] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

    Νέα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Πολύκαστρο Κιλκίς στη διάρκεια διέλευσης νατοϊκής φάλαγγας που μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στην ΠΓΔΜ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τον κλοιό που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πύλη 14, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ύστερα από λίγο άρχισαν να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού στρατιωτικά φορτηγά του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές -στην πλειοψηφία τους μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ- επιβαίνοντας σε ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα επιχείρησαν να προσπεράσουν τη στρατιωτική φάλαγγα και να φθάσουν στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων. Εκεί, εκπρόσωποι των διαδηλωτών θα ζητούσαν από τους υπαλλήλους στο τελωνείο Ευζώνων να ελέγξουν τα κοντέινερς. Εξω από το Πολύκαστρο Θεσσαλονίκης δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την εθνική οδό προκειμένου να αποτρέψουν στους διαδηλωτές να φθάσουν στα σύνορα με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια. Η στρατιωτική φάλαγγα πέρασε τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 2 το μεσημέρι, ενώ οι διαδηλωτές επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως κατήγγειλε στο ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης- st]kewor του ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο των κοντέινερς γεγονός που τους κάνει να υποψιάζονται ότι είναι πολύ πιθανό οι νατοϊκές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Σκόπια ακόμα και χημικά όπλα. "Είναι απαράδεκτο, αυτό που έγινε. Εμείς, απλά θα ζητούσαμε από τους Ελληνες τελωνειακούς να ελέγξουν το φορτίο, όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν. Τελικά κανένας από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε καν να μας ενημερώσει", είπε ο κ. Σαχίνης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Νέους σφοδρότατους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε χθες βράδυ το ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας. Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνκ" μετέδωσε ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα και ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης των συμμαχικών αεροσκαφών στη βιομηχανική περιοχή της Ράντγκια νότια του Βελιγραδίου. Το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τη σφοδρότερη μέχρι στιγμής επίθεση του στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Νις στη νοτιοανατολική Σερβία.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Επιθέσεις κατά στρατιωτικών και μη στόχων σε όλη τη Γιουγκοσλαβία εξαπέλυσαν τη νύχτα τα ΝΑΤΟϊκά Αεροσκάφη.

    Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανιούνκ, στις 11 το βράδυ ένας νατοϊκός πύραυλος σκόρπισε το θάνατο στην περιοχή Ράλια, της κωμόπολης Σόποτ. Ο πύραυλος εξερράγη σε ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα, και να τραυματιστούν βαριά τρεις ενήλικες και ένα παιδί, ενώ τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού ένα ακόμα παιδί. Την ίδια ώρα βομβαρδίστηκε το χωριό Μπεγκάλιτσα, κοντά στην Γκρότσκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο και να καταστραφεί ένα σπίτι. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα ένας πύραυλος έπληξε το κτίριο της εμπορικής επιχείρησης "Jugoimport" στο Νέο Βελιγράδι. Ο πύραυλος δεν εξερράγη, παρόλα αυτά η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το κτίριο, κοντά στο οποίο βρίσκεται και η κινεζική πρεσβεία. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο ουρανός πάνω από το Βελιγράδι έλαμπε από τα πυρά της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας, ενώ οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Μπατάνιτσα. Η πόλη Νις, στη νότιο ανατολική Σερβία πέρασε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών μέσων ενημέρωσης την πιο δύσκολη νύχτα από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων. Τα συμμαχικά αεροσκάφη άρχισαν τις πτήσεις πάνω από την πόλη στις 11 το βράδυ και επί έξι ώρες βομβάρδιζαν τη βιομηχανική περιοχή, κατοικημένες περιοχές, αλλά και χωριά κοντά στην πόλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

    Σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε και η πόλη Κουρσούμλια στη Νότια Σερβία, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα διοικητικά σύνορα του Κοσσυφοπεδιου. Μέσα σε τρεις ώρες στην περιοχή εξερράγησαν τουλάχιστον 30 πύραυλοι προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκε επίσης σιδηροδρομικός σταθμός στο Ζρένιανιν, εργοστάσιο γεωργικών μηχανημάτων στη Ρακόβιτσα και χωριά στο Βάλιεβο, το Αραντζέλοβατς και το Κράλιεβο. Ε.Π.

    [16] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Το διεθνές δικαστήριο της Χάγη πρόκειται να παραπέμψει το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη δικαιοσύνη κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

    Η αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκαν χθες για την απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός κράτους παραπέμπεται κατηγορούμενος για παρόμοια εγκλήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα στη Μόσχα οι συνομιλίες του Βίκτορ Τσερνομίρντιν με το Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Σφοδρές αντιδράσεις τόσο από κυβερνητικούς κύκλους, όσο και από κύκλους της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση για την παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων τεσσάρων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για θέματα ενημέρωσης, Γκόραν Μάτιτς, δήλωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ένα ιδιωτικό πολιτικό δικαστήριο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σέι και του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν για όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο κ. Μάτιτς συμπλήρωσε ότι το δικαστήριο της Χάγης, ένα ανεξάρτητο σώμα λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση για παραπομπή του κ. Μιλόσεβιτς και των άλλων τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ως προπαγάνδα για να συνεχιστεί περισσότερο η επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και για να γίνει η κρίση ακόμα μεγαλύτερη. "Οταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τότε θα υπάρξει αντίδραση και από την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας", ανέφερε ο κ. Μάτιτς.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας Βουκ Ντράσκοβιτς χαρακτήρισε την παραπομπή των πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως πολιτική προβοκάτσια, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για "σόου με πρωταγωνιστές tour εισβολείς του ΝΑΤΟ". Την αντίθεσή τους για την παραπομπή του Γιουγκοσλάβου προέδρου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εξέφρασαν και στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς, Σλόμπονταν Βουξάνοβιτς , δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί καταστροφή για το έθνος. Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση ως σινιάλο από τη Διεθνή Κοινότητα ότι δεν θέλει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. "Χθες υπήρξε ελπίδα, σήμερα όχι", ανέφερε ο κ. Βουξάνοβιτς. Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κέντρου Βοϊν Ντιμιτρίεβιτς θεωρεί την παραπομπή του κ. Μιλόσεβιτς ως αρνητική και επεσήμανε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος τώρα πλέον δεν έχει κανένα κίνητρο για συμβιβασμό. Ο πρόεδρος του κόμματος Πολιτών Σερβίας, Γκόραν Σφιλάνοβιτς, είπε ότι η παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενισχύει τη θέση του Γιουγκοσλάβου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας μας.

    [18] ΜΟΣΧΑ:ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Νέος γύρος των τριμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Ρώσο απεσταλμένο στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν, το Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα διεξαχθεί "τις επόμενες μέρες" όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ωστόσο, δεν καθορίστηκε ακόμη η ακριβής ημερομηνία για τις νέες συνομιλίες, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του κ.Τσερνομίρντιν Βαλεντίν Σεργκέγιεφ. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής, οι σημερινές διαπραγματεύσεις των τριών αξιωματούχων στη Μόσχα δεν απέφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ε.Ρ.

    [19] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στο Βελιγράδι για αύριο, όπως μεταδίδιε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα για το Βελιγράδι όπου και θα είχε συνομιλίες με το γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά η επίσκεψη του αναβλήθηκε από τη στιγμή που οι συνομιλίες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ, του προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ διήρκησαν αρκετή ώρα. Το γραφείο του κ. Τσερνομίρντιν ωστόσο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτήν την πληροφορία. Λ.Μ

    [20] ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο ΟΑΣΕ έκλεισε τα γραφεία του στο σερβικό τμήμα της Βοσνίας ενόψει της ανακοίνωσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης της ετημογορίας για εγκλήματα πολέμου κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του οργανισμού.

    Όπως έγινε γνωστό, το προσωπικού του Οργανισμού φοβάται αντεκδίκηση των Σέρβων σκληροπυρηνικών. "Λαμβάνουμε προφυλάξεις για αντίποινα εξαιτίας της ανακοίνωσης του Δικαστηρίου" δήλωσε η Τανία Ντόμι, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, αναφερόμενη στην αναμενόμενη επιβεβαίωση του Δικαστηρίου. Στο μεταξύ, αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία ανακοίνωσε μερική απόσυρση της διεθνούς αστυνομίας που είναι εγκατεστημένη στα ανατολικά της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημόσια ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με τις πιθανές συνέπειες της απόφασης για τον Μιλόσεβιτς. "Αποφασίσαμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να επανασυντάξουμε ορισμένο από το προσωπικό που βρίσκεται σε περισσότερο απομονομένες και τρωτές περιοχές, αλλά δεν μπορώ να δώσω τους λόγους" δήλωσε η Κέλι Μουρ, εκπρόσωπος της αποστολής. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 27 May 1999 - 20:21:18 UTC