Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [02] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [05] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
  • [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΚΗ
  • [09] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ FYROM
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [12] ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: "ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ" Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [13] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΟΧΙ" ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΝΑΤΟ: ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΛΙΓΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - του απεσταλμένου μας Α.

    Χατζόπουλου)
  • [15] "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
  • [17] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [19] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [21] ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [22] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [23] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    "Το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, δημιουργεί δυστυχία και θύματα", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ο οποίος συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον κληθείς να σχολιάσει το βομβαρδισμό του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι.

    "Δεν πρέπει απλώς να εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά χρειάζονται και πρωτοβουλίες για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση", τόνισε. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ακόμη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν πηγή πολλών προβλημάτων.

    [02] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο βομβαρδισμός του κτιρίου της τηλεόρασης στο Βελιγράδι επιβεβαιώνει την ανάγκη για πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Επισήμανε ακόμη όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη του στο CNN, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την παρουσία του Ρώσου διαπραγματευτή Β. Τσερνομίρτιν στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε ειρηνευτική δύναμη στη Γιουγκοσλαβία εφόσον επιτευχεθί συμφωνία ειρήνευσης.

    [03] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    "Πράξη που προκαλεί αποτροπιασμό, απόλυτα καταδικαστέα από κάθε πολιτισμένο άνθρωπο είναι ο βομβαρδισμός του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Εκφράζουμε το βαθύτατο συγκλονισμό κάθε Ελληνα για την επίθεση αυτή που προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό δημοσιογράφων κατά την ώρα του καθήκοντος, τόνισε προσθέτοντας ότι η συγνώμη δεν είναι αρκετή για τέτοιες πράξεις. "Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και η αναζήτηση λύσης με ειρηνικά μέσα", κατέληξε.

    [04] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Tην έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε ο βομβαρδισμός του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης στο Βελιγράδι και με ανακοίνωση του καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας πως ο βομβαρδισμός έχει την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης."Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι. Απαιτείται ο λαός να επιβάλλει τη θέληση του να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνεχιζόμενο έγκλημα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [05] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ηρθε επιτέλους η ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση να βγει από το καβούκι της και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ότι αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθούν όλες οι πτυχές της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ θα αποφασισθεί και η ενίσχυση ή μη του πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σερβία.

    Ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, ενώ θα αναπτύξει όλες τις ελληνικές πρωτοβουλίες που έχει παρθεί ή είναι σε εξέλιξη τόσο στο πολιτικό - διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο ανθρωπιστικό. Μάλιστα σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Κρανιδιώτης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα φύγει ένα δεύτερο κονβόι. Ηδη έχουν γίνει όπως είπε όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις τόσο με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ώστε να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Επίσης, έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ η δημουργία ενός ακόμη καταυλισμού για τους πρόσφυγες, ενώ συζητείται με την αλβανική κυβέρνηση να γίνει ένας τέταρτος καταυλισμός που δεν αποκλείεται να είναι και κάποια ελληνικά καράβια που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

    Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα σε ότι αφορά το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Σερβία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε: "Τόσο εμείς, όσο και η Ιταλία, είχαμε δηλώσει ότι θα το αποδεχόμασταν εάν πρόκειται να βοηθηθεί η διπλωματική προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης. Αν δηλαδή έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία ΝΑΤΟ - Μιλόσεβιτς". "Ελπίζω", συνέχισε, "ότι θα βοηθήσει αυτή η πορεία. Αλλά δεν είναι αυτή η βασική μας σκέψη για να συμφωνήσουμε στο εμπάργκο". Οπως διευκρίνισε ο κ. Κρανιδιώτης τρεις είναι οι λόγοι στους οποίους θα στηρίξει την απόφασή της η Ελλάδα. Να μην απομονωθεί η χώρα μας και να αποτελέσει ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ λόγου και αιτίας, Δεν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας που θίγονται και Η εξασφάλιση ότι δεν θα ισχύσει το εμπάργκο στις διευκολύνσεις που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τρόϊκας της ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία. Θέμα της συνάντησης θα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία σύνδεσης που έχουν ζητήσει ΠΓΔΜ και Αλβανία με την Ενωση κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει, αλλά θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις τους. Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών τόνισε ότι η κατάσταση είναι ρευστή στη Τουρκία και ότι είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση και ένας αξιόπιστος συνομιλητής με την Ελλάδα. Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση που θα s]betai τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο προέδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι είχε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση και συζήτηση με τον κ. Κωνσταντόπουλο υπογραμμίζοντας ότι αυτή την ώρα ένας παράλογος πόλεμος εξελίσσεται στην περιοχή μας και ότι ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης και της γενικευμένης και μακροπρόθεσμης πια αποσταθεροποίησης δυστυχώς μεγαλώνει κάθε μέρα.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι ο κίνδυνος του να αλλάξουν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και επισήμανε ότι αυτή την ώρα είναι λάθος ότι η Ελλάδα δεν έχει φωνή. "Αντίθετα πρέπει να μιλήσουμε και να μιλάμε καθαρά, δυνατά, με παρρησία, έστω κι αν ενοχλούμε. Γιατί μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και γιατί εμείς ως χώρα της περιοχής θα ζήσουμε με τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Η στάση του υπάκουου μαθητή, ούτε μας ταιριάζει, ούτε τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετεί", τόνισε. Για να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας, ο κ. Καραμανλής κρίνει απαραίτητο η χώρα να αποκτήσει στρατηγική και να μη συρόμαστε πίσω από τα γεγονότα. Επανέλαβε ακόμη ότι για να διευκολυνθεί στο τέλος - τέλος η ίδια κυβέρνηση πρέπει άμεσα να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι την πρόταση αυτή έχει κάνει πρώτο το κόμμα του ΣΥΝ και ότι την έχει επαναλάβει επανειλημμένα η Ν.Δ., ενώ τόνισε ότι στη φάση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ.. Τουλάχιστον να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση. Είναι βαρύ λάθος του πρωθυπουργού που επιμένει στη στείρα και μοναχική άρνησή του. Οφείλει για λόγους εθνικού καθήκοντος, άμεσα να αλλάξει άποψη", κατέληξε.

    [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

    Αν όπως λέγεται υπάρχει προσπάθεια συγκρότησης αντικυβερνητικού μετώπου, τότε θα πρόκειται προφανώς για ένα ακόμη λάθος, σχολίασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με τις συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα είναι η πρωτη φορά που θα προχωρήσουν στη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου χωρίς να υπάρχει λόγος, πρόσθεσε.

    [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΚΗ

    Την άποψη ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να διακρίνονται από λογική και προνοητικότητα εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παρέστη σε τελετή για τον εορτασμό του προστάτη του πεζικού Αγίου Γεωργίου, που pqaclatopoi^hgje στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα. "Το μεν συναίσθημα είναι ελεύθερο και κατανοητό και δικαιολογημένο αλλά οι υπεύθυνες αποφάσεις και πράξεις έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο από λογική, σύνεση και προνοητικότητα", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Στην τελετή στη Σχολή Πεζικού παρέστησαν ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων.

    [09] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ FYROM

    Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη της συντονιστικής γραμματείας για ανθρωπιστικά ζητήματα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Η αποστολή αποτελείται από 105 τόνους τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού και ρούχων και θαμεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η οποία θα διασχίσει τη FYROM για να φτάσει στην Πρίστινα. Θα ακολουθήσει και νέα αποστολή 500 τόνων τροφίμων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Γεωργίας.

    Επίσης τμήμα μηχανικού του ελληνικού στρατού θα μεταβεί στη FYROM, ύστερα από συμφωνία με τις αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να βοηθήσει στην κατασκευή καταυλισμού για τη φιλοξενία προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της επίθεσης Νατοϊκών αεροσκαφών εναντίον του κτιρίου της σερβικής τηλεόρασης τα ξημερώματα στο Βελιγράδι σύμφωνα με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους. Οι πύραυλοι χτύπησαν το σταθμό την ώρα που βρισκόταν μέσα σε αυτόν περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Από το ισχυρό κτύπημα γκρεμίστηκε όλο το νοτιοανατολικό τμήμα του κτιρίου, στο οποίο στεγαζόταν οι τεχνικές υπηρεσίες και το μεγαλύτερο στούντιο. Την ώρα της επίθεσης η κρατική τηλεόραση μετέδιδε το δελτίο ειδήσεων. Ξαφνικά το σήμα της τηλεόρασης χάθηκε και διακόπηκε η μετάδοση του προγράμματος. Ακολούθησαν σκηνές πανικού και φρίκης. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο, σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν όσους καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, ενώ αυτοί που βγήκαν έγκαιρα μιλούσαν για τραγωδία. Πυκνά σύννεφα καπνού τύλιξαν το κτίριο της τηλεόρασης. Από την επίθεση επλήγη και το παιδικό θέατρο Ντούσκο Ράντοβιτς, το οποίο βρίσκεται ακροιβώς δίπλα από το κτίριο της τηλεόρασης, ενώ από τις εκρήξεις προκλήθηκαν και ζημιές στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου που βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων. Η κρατική τηλεόραση της Σερβίας μετέδωσε το πρωινό της ενημερωτικό πρόγραμμα από τις εγκαταστάσεις της δημοτικής τηλεόρασης του Βελιγραδίου Στούντιο-Β, το οποίο παραχώρησε τη συχνότητά του. Στις 9.30 ώρα Ελλάδος αποκαταστάθηκε η μετάδοση του προγράμματος της σερβικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Στόχους σε όλη τη Γιουγκοσλαβία έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι.

    Τη σφοδρότερη επίθεση δέχθηκε το Βελιγράδι και η ευρύτερη περιοχή του, όπου εκτός από το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης, βομβαρδίστηκε το χωριό Κρνιτσα, έξω από τα όρια της πρωτεύουσας, καθώς και η περιοχή Αβαλα. Εκρήξεις ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δραστηριοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα. Σε πολλές περιοχές του Βελιγραδίου η υπηρεσία ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή ρεύματος υψηλής τάσης, για να προστατεύσει το μονοφασικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περιοχή του Βελιγραδίου χτυπήθηκε επίσης η σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή Οστρούζνιτσα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έντονη ήταν η δραστηριότητα των συμμαχικών αεροσκαφών και στην περιοχή της πόλης Ούζιτσε, στη δυτική Σερβία. Ενας πύραυλος έπληξε το κτίριο του οργανισμού τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι τηλεφωνικές συνδέσεις σε όλο το Ούζιτσε. Από την επίθεση ζημιές υπέστησαν πολυκατοικίες και εμπορικά καταστήματα, καθώς και το κέντρο υγείας της πόλης. Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών πυραύλων βρέθηκαν επίσης η βιομηχανική ζώνη του Νις, το Νόβισαντ, ενώ βομβαρδίστηκαν αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης στις πόλεις Τσάτσακ, Γιαγκόντινα και Κράλιεβο και μία γέφυρα κοντά στην πόλη Κρούσεβατς.

    [12] ΕΝΩΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: "ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ" Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ρώσων Δημοσιογράφων Ιγκόρ Γιακοβένκο χαρακτήρισε "πράξη βανδαλισμού" την επίθεση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο κτίριο της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης, η οποία προκάλεσε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες υλικές ζημιές, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Γιακοβένκο ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίθεση είναι ακόμη μια απόδειξη της ανήθικης συμπεριφοράς εκείνων που διατάζουν τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και του άμαχου πληθυσμού της και πρόσθεσε ότι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποσιωπήσουν, ότι συμβαίνει στην Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Γιακοβένκο επισήμανε ότι η ρωσική Ένωση έχει εκφράσει την επαγγελματική της υποστήριξη στους Γιουγκοσλάβους δημοσιογράφους, που εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η Ένωση Ρώσων Δημοσιογράφων νωρίτερα με ανακοίνωση της εξέφρασε την αγανάκτηση της για την επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων στο κτίριο της σερβικής τηλεόρασης τονίζοντας, ότι η συγκεκριμένη επίθεση δείχνει, ότι ο πόλεμος έχει μεταφερθεί σε άλλο επίπεδο με τους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων και όχι μόνο στρατιωτικών. Ο.Κ.

    [13] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΟΧΙ" ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Γιουγκοσλαβία δεν θα δεχτεί διεθνή στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Νεμπόισα Βούγιοβιτς, μία μέρα μετά τις συνομιλίες του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές συνομιλίες ο Γιουγκοσλαβός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι "αυτή τη φορά συζητήθηκε μία διαφορετική μορφή, η μη στρατιωτική παρουσία του ΟΗΕ και η παρουσία παρατηρητών του στο Κοσσυφοπέδιο", προσθέτοντας ότι "η διεθνής παρουσία καθορίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο", όταν το Βελιγράδι αποδέχτηκε την εγκατάσταση άοπλων παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας από τον ΟΑΣΕ. Νωρίτερα, ο κ.Τσερνομίρντιν έκανε λόγο για καινοτομία ειρήνης, ανακοινώνοντας ότι το Βελιγράδι θα αποδεχτεί δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ για τη μορφή που θα έχει η παρουσία αυτή υποστήριξε ότι θα συμμετάσχουν "δυνάμεις άλλων κρατών, φυσικά στρατιωτικών". Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι το Βελιγράδι συμφώνησε μόνο σε ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπεδίο. Ε.Ρ.

    [14] ΝΑΤΟ: ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΛΙΓΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Η προσφορά της Γιουγκοσλαβίας να αποδεχτεί διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο "υστερεί" όσον αφορά στους όρους του ΝΑΤΟ για διακοπή των βομβαρδισμών, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της συμμαχίας Χάμι Σι. Ο εκπρόσωπος, σε ομιλία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι "δεν έχει καμία επιβεβαίωση" ότι ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Τσερνομίρντιν σκοπεύει να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να ενημερώσει τους ηγέτες της συμμαχίας για τις λεπτομέρειες της προσφοράς του Βελιγραδίου, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ρωσικές προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. "Εάν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να κάνει τον Μιλόσεβιτς να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα θα το καλωσορίζαμε, αλλά από όσα είδαμε σχετικά με την προσφορά, φαίνεται ότι υστερεί από αυτά που ζητάμε" είπε ο κ.Σι, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ίσως η προσφορά να αποτελεί αισιόδοξο σημάδι. Ε.Ρ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - του απεσταλμένου μας Α.

    Χατζόπουλου)

    [15] "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Με την κατηγορηματικότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις εδώ στην Ουάσιγκτον η κυβερνητική ηγεσία απαντάει με ένα κατηγορηματικό "όχι" στη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων στο Jossuvop]dio και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ επί την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, σε όλες τις τοποθετήσεις - δηλώσεις και συνεντεύξεις τους προωθούν αυτή την ελληνική θέση. Ο κ. Σημίτης μιλώντας στην Ουάσιγκτον σε ερευνητικό ίδρυμα δήλωσε κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν συμμετέχει σε στρατιωτική δράση τώρα και δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές δράσεις στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις. Ολα τα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν και αυτό το πρόβλημα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Εμείς θα ακούσουμε τα επιχειρήματα υπέρ, τα επιχειρήματα κατά και θα αποφασίσουμε". Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 13:20 ώρα Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας σήμερα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ασμαν του αμερικανικού δικτύου "Φοξ Νιούς" υπογράμμισε με έμφαση ότι "οι βομβαρδισμοί αποφασίστηκαν ως μέσο πίεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να δεχθεί αυτή μια πολιτική λύση και έως τώρα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η γνώμη μου είναι να αξιοποιήσουμε τα αποτέλεσματα που προέκυψαν από τους βομβαρδισμούς και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Γιατί αν επεκτείνουμε τώρα τον πόλεμο, θα έλεγα καλύτερα την αντιπαράθεση με χερσαίες δυνάμεις, φοβάμαι ότι δεν θα είναι και η καλύτερη θέση, ή καλύτερη προοπτική για την επίτευξη λύσης στο τέλος". Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε εδώ στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εμπλακεί ούτως ή άλλως. Δεν εμπλέκεται σήμερα δεν θα μπορούσε να έχει χερσαίες δυνάμεις σε μια τέτοια υπόθεση". Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες, τόνισε τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει σε όποια φάση χρειαστεί ως διαμεσολαβητικός παράγοντας, κάτι το οποίο, όπως είπε "η Αμερική θεωρεί ότι πράγματι κάποια στιγμή η Ελλάδα πιθανώς θα χρειαστεί να παίξει αυτό το ρόλο" και τόνισε ότι "ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή έχει διπλή ιδιότητα γιατί η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και παράλληλα είναι γειτονική χώρα των λαών των Βαλκανίων. Υπάρχει ιδιαίτερος ρόλος για εμάς και τις προτεραιότητές μας. Την προτεραιότητά μας να βρεθεί λύση στον αμεσότερο δυνατό χρόνο και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις διπλωματικές κινήσεις που υπάρχουν και τον ανθρωπιστικό ρόλο της χώρας μας όχι μόνο στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ) αλλά και μέσα στη Γιουγκοσλαβία. Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Οσον αφορά την επόμενη μέρα θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιμένουμε στην υποστήριξη, τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας για να δημιουργηθεί μια βαλκανική διάσκεψη με θέματα τριών πυλώνων. Pq~ta από όλα της ασφάλειας, δεύτερο της δημοκρατίας και τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ". Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε και με Αμερικανούς κυβερνητικούς, αλλά και με ανώτερους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε στην ελληνική πρεσβεία. Για το θέμα του δράματος της Γιουγκοσλαβίας έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και όσα είπε εκτός κειμένου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Νέα Υόρκη, όταν δήλωσε κατηγορηματικά ότι "Μια αλλαγή συνόρων στην περιοχή σημαίνει ότι οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ μπορούν επίσης να ζητήσουν αλλαγή συνόρων, ότι η Τουρκία μπορεί και αυτή να ζητήσει αλλαγή συνόρων λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Σημαίνει ακόμη ότι και η Βουλγαρία στηριζόμενη στο τμήμα του πληθυσμού των Σκοπίων που ομιλεί τη ''μακεδονική διάλεκτο'', αλλά κατά αυτήν την βουλγαρική, μπορεί και εκείνη να ζητήσει αλλαγή συνόρων της ΠΓΔΜ και ούτω καθεξής. Συνεπώς ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων θα ήταν πέρα για πέρα μια λαθεμένη πολιτική χωρίς καμία διέξοδο. Μια πολιτική που επαγγέλεται ή προαναγγέλει τη δημιουργία νέων κρατών, τη δημιουργία μιας νέας Αλβανίας. Αυτά από εμάς είναι απορριπτέα και καταδικαστέα". Σε όλες τις τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσιγκτον επιμένει κάθετα στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και αναφέρεται μάλιστα σε δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ότι "δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων και το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να καταστεί ανεξάρτητο". Η Ορθοδοξία Αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις του προέδρου της κυβέρνησης κ. Σημίτη και όσον αφορά το ρόλο της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια και στο αν επηρεάζει την κοινή γνώμη ως προς την στάση της στο θέμα της επέμβασης του ΝΑΤΟ και της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι στη Δύση προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη θρησκεία και στην επιρροή που ασκεί στους πολίτες από ότι αυτή πραγματικά έχει στην περιοχή. Φυσικά, οι Ελληνες ορθόδοξοι συμπαθούν τους ομόδοξούς τους στην περιοχή. Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία τρέφει πολύ φιλικά αισθήματα για τη σερβική ορθόδοξη εκκλησία. Οπως γνωρίζετε η ελληνική κοινή γνώμη είναι πολύ αρνητική έναντι της επέμβασης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τελευταία σφυγομέτρηση το 96% των Ελλήνων διατύπωσε αρνητική γνώμη για την επέμβαση. Πρόκειται φυσικά για τη συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, όλος αυτός ο κόσμος δεν αποφαίνεται στη βάση της θρησκείας. Θα έλεγα μάλιστα πως στην Ελλάδα μια μειοψηφία πιστεύει πως θα πρέπει να είμαστε με εκείνους και όχι με τους άλλους επειδή είναι ορθόδοξοι. Αυτό που βαρύνει σημαντικά στην ελληνική κοινή γνώμη είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Ελληνες τα τελευταία 40-50 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εμείς είχαμε ένα εμφύλιο πόλεμο γιατί το ΚΚΕ προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία με την βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Η έκβαση του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα σας είναι γνωστή. Οι συντηρητικοί epebk^hgsam, βοηθούμενοι από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Οι Ελληνες απεχθάνονται τις ξένες επεμβάσεις. Το 1967 έγινε δικτατορία στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός πιστεύει πως το επιβληθέν δικτατορικό καθεστώς ήταν το αποτέλεσμα μιας ξένης επέμβασης, της επέμβασης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Και αυτός είναι επίσης ένας βασικός λόγος που οι Ελληνες δεν θέλουν επεμβάσεις. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ζούσαν επί 25 χρόνια με το φόβο μιας σοβιετικής επέμβασης στη χώρα τους. Αυτό το φόβο έχουν και σήμερα όλοι οι βαλκανικοί λαοί. Φοβούνται μήπως οι μεγάλες δυνάμεις πάντοτε θα επεμβαίνουν και θα επιβάλλουν τη θέλησή τους στους λαούς".

    [16] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

    Στρατηγική μας παραμένει η αναζήτηση της λύσης του κυπριακού ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θεωρούμε ως μη αποδεκτή κάθε αλλαγή αυτής της βάσης επίλυσης του προβλήματος, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του, χθες, στο Κέντρο "Woodrow Wilson", στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι "το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι μια εθνική προτεραιότητα για μας".

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε εξάλλου πως "η θέση μας είναι υπέρ μιας ενωμένης Κύπρου υπό τη μορφή διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίσει τη θέση και τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο ενός κράτους μιας κυριαρχίας και μιας διεθνούς παρουσίας". Οπως επεσήμανε για την επίτευξη αυτού του σκοπού, απαιτείται η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως επίσης και η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ταυτόχρονα με την εστίαση στη διεθνή διάσταση της εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού. Επίσης ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ακόμη σημείωσε πως το ενιαίο αμυντικό δόγμα παραμένει σε ισχύ και είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας "ότι κάθε νέα απειλή κατά της νήσου θα αντιμετωπισθεί ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας". "Για το λόγο αυτό", επεσήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, "πιστεύουμε ότι η πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της νήσου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη στηρίζουμε".

    [17] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Με αφορμή τη μέγιστη τραγωδία στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια άρχισε να διαφαίνεται κάποια εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δε δίστασε να πει στην Ουάσιγκτον ότι "εμείς στην Ελλάδα πάντα λέγαμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση με την Τουρκία", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "εργαστήκαμε πολύ καλά με τους Τούρκους στη λύση με το Κοσσυφοπέδιο". Χαρακτηριστικό του ενδιαφερόντος που εκδηλώνεται από την τουρκική πλευρά για το πως εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε πέντε ερωτήσεις από To}qjour δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων είπε ότι: "Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου εργαστήκαμε πολύ καλά με την τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα ως προς το θέμα των ανθρωπιστικών προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο".

    Επίσης απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου εάν θα υπάρξουν επίσημες διμερείς συνομιλίες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Διμερείς όχι. Θα συναντηθούμε προφανώς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τζεμ. Θα μιλήσουμε φυσικά για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Θα υπάρξει μία κοινωνική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ντεμιρέλ και Σημίτη. Αλλά όχι επίσημες συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας στην ίδια ερώτηση είχε τονίσει ότι καθόλου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ, αν και ουδείς το αποκλείει, πιθανότατο είναι να υπάρξει. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου εάν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να πει προς τον τουρκικό λαό είπε: " Ασφαλώς θέλω να πω πολλά πράγματα στον τουρκικό λαό. Είπα ότι μας δόθηκε μεγάλη ευκαιρία να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία, να συνεργαστούμε. Χρειάζεται να έχουμε μία ειλικρινή σχέση βασιζόμενη σε αρχές. Σε αρχές στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και ελπίζω για τα προβλήματα που έχουμε στην περιοχή, όπως το Κυπριακό και άλλα διμερή θέματα να μπορέσουμε να καταστούμε ειλικρινά δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να απαντήσει αν οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία είναι πιθανό να έχουν θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό υπογράμμισε: "Εγιναν εκλογές στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή και το Εθνικιστικό Κόμμα που ίδρυσε ο κ. Τουρκές έλαβε το 17% και εξέλεξε 132 μέλη στο Κοινοβούλιο, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δε συμμετείχε στο Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σημαίνουν ότι το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία τώρα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Εμείς στην Ελλάδα πάντα λέγαμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση με την Τουρκία. Αν υπάρξει κυβέρνηση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή με χαρά θα κάνουμε επαφές με αυτήν την κυβέρνηση, θα παρουσιάσουμε τις απόψεις μας που είναι γνωστές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της. Δεν είναι δικό μας έργο να αποφασίσουμε αν ο τουρκικός λαός ψήφισε σωστά ή λάθος, αλλά σημειώνουμε την τάση ότι είμαστε έτοιμοι να έχουμε τις επαφές που πρέπει, ώστε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης το θέμα της Κύπρου. Θα ήθελα να τονίσω ότι στο τέλος του περασμένου έτους ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Κληρίδης παρουσίασε την πρότασή του για αποστρατικοποίηση του νησιού. Το Βόρειο τμήμα της Κύπρου, το πλέον στρατικοποιημένο τμήμα του κόσμου και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Τα τουρκικά στρατεύματα στο Βόρειο τμήμα του νησιού και τα ελληνικά στρατεύματα δεν είναι ίδια αριθμητικά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν, αν αρχίσουν να αποσύρονται και οι εξοπλισμοί να μειώνονται. Πρέπει να προχωρήσουμε με μία ειρηνευτική διαδικασία cia το νησί. Αυτό θα βοηθήσει να λύσουμε και το πολιτικό πρόβλημα".

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΙΝΤΟΝ

    Εικοσάλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά την υπογραφή της επίσημης διακήρυξης της Ουάσικγκτον για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας που είχαν οι κ.κ. Σημίτης και Κλίντον καταναλώθηκε στη συζήτηση για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και όπως είπε και ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας ο πρόεδρος των ΗΠΑ" εκτίμησε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και εξήρε το ρόλο της όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και για τον τρόπο που προσεγγίζει η χώρα μας την κρίση στην περιοχή". Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτοβουλία τριών σημείων για λύση του δράματος της Γιουγκοσλαβίας και τόνισε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κλίντον συζήτησαν επίσης για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση προτάσεων. Στη συζήτηση ήταν παρόντες από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Φίλων. Από την αμερικανική πλευρά ήταν παρών ο Τζον Ποντέστα, ο οποίος κατάγεται από το Λεωνίδειο και ο κ. Μπίγκερ σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    [19] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά πολιτική λύση για το Κοσυφοπέδιο. Αφού προέταξε τις ελληνικές θέσεις, υπογράμμισε ότι, "η χώρα μας πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική προσέγγιση, στρατιωτικές επιχειρήσεις με έμφαση στην πολιτική λύση". Ανέπτυξε την ελληνική πρόταση των τριών σημείων της Ελλάδας και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η κρίση θα έχουμε αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και ήδη στην Αλβανία και τα την ΠΓΔΜ υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι έχει υποστεί η Ελλάδα ζημιές στον τουριστικό τομέα, επανέλαβε τη θέση μας ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων και υποστήριξε την άποψη της ευρείας αυτόνομίας για το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έκανε αναφορά και αναγνώριση στην ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στους πληγέντες και είπε ότι είναι ευτυχής που είναι στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία Αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Τέλος, ο κ. Σημίτης είπε ότι είναι απαράδεκτη η εθνική κάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο.

    [20] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιθώριο της τελετής για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνάντησης ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, οι κ.κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ αντήλλαξαν χειραψία και "αντήλλαξαν μερικές σκέψεις στα όρθια κυρίως για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες εκλογές". Σε ερώτηση του ΜΠΕ αν ο κ. Κλίντον πρότεινε στον κ. Σημίτη να υπάρξει τριμερής συνάντηση Κλίντον - Ντεμιρέλ - Σημίτη, ο κ. Ρέππας απάντησε: "Αλλο θέμα δεν εξετάστηκε κατά τη συζήτηση". Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην πρωινή συζήτηση (ώρα Αμερικής) για το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίστηκε "έξυπνη" και είχε πολύ καλή ανταπόκριση, ενώ ο κ. Σιράκ -σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων- έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σημίτη, λέγοντας ότι, "έκανε μία έξυπνη ομιλία και διεισδυτική τοποθέτηση".

    [21] ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου η αμερικανική κοινή γνώμη ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο Κογκρέσο, ώστε να υπάρξει χερσαία επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Κάτι τέτοιο όμως, θα δημιουργήσει νέες εμπλοκές και θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τις ΗΠΑ, αφού πλέον θα αρχίσουν να πορεύονται σε ένα νέο "Βιετνάμ". Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση της Γαλλίας έχει φέρει κάποια διαφοροποίηση και συμπορεύεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Πάντως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ για χερσαίες επιχειρήσεις.

    [22] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Για την τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την τελετή υπογραφής της διακήρυξης της Ουάσιγκτον στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ πλαισιωμένος από τους 18 άλλους ηγέτες των κρατών - μελών της Συμμαχίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η τελευταία ευρωπαϊκή δικτατορία δεν θα εμποδίσει ώστε να υπάρξει μία ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα ζήσει με ειρήνη και ελευθερία, πράγμα που δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ στο μέλλον. Το μήνυμα που στέλνουμε, τόνισε, είναι ότι η Ευρώπη θα σταθεί στα πόδια της, οι πρόσφυγες θα επανέρθουν στο Κοσσυφοπέδιο, θα επιστρέψουν με ασφάλεια και θα ζήσουν ειρηνικά σε αυτό. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τη δραματική σφαγή στη Βοσνία. Μιλώντας πάντα για το Κοσσυφοπέδιο και την τραγωδία της Cioucjoskab_ar ο κ. Κλίντον είπε ότι "δεν είναι θέμα εδαφικών κερδών ή οικονομικών οφελών" και δήλωσε ότι υπερασπίζεται τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ. "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ενωμένη την Ευρώπη με συλλογική άμυνα και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλους", είπε Κάνοντας αναφορά στο παρελθόν και στον πρόεδρο Ρούσβελτ υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ δόθηκε από τη μοίρα και από τα γεγονότα να διαδραματίζουν ρόλο σε διεθνές επίπεδο και απλώς πρόσθεσε ότι "το θέμα είναι αν αυτό θα το κάνουμε καλά". Για την πανηγυρική Σύνοδο των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ τόνισε: "Ηρθαμε εδώ να επιβεβαιώσουμε το είδος της Συμμαχίας, δηλαδή για μία Ευρώπη ελεύθερη, ενωμένη, ασφαλή με συλλογική άμυνα". Ο πρόεδρος Κλίντον άρχισε την ομιλία του λέγοντας: "Αισθανόμαστε βαθύτατη τιμή που φιλοξενούμε το ΝΑΤΟ" και τόνισε ότι η σημερινή αποστολή στο Κόσοβο συμβαδίζει με τις αρχές της Συμμαχίας.

    "Ηρθαμε εδώ για να προετοιμαστούμε για το μέλλον", υπογράμμισε. Είπε χαρακτηριστικά ότι ποτέ ένα κράτος - μέλος δεν χρειάστηκε να ρίξει ούτε μία σφαίρα για να υπερασπίσει ένα άλλο κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ. "Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, έδωσε ελπίδα στη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Χάρη στο ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι ελεύθερο και ζει ειρηνικά". Ακολούθως αναφέρθηκε στα νέα μέλη του ΝΑΤΟ την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, καλοσώρισε τις χώρες αυτές, όπως είπε, στο σπίτι τους και στο σημείο αυτό δέχθηκε χειροκροτήματα. Για πρώτη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να οικοδομήσουμε μία ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη, υπάρχουν εμπόδια, υπάρχει ο φόβος της εθνικής κάθαρσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στη Βοσνία, στην Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στο Κόσοβο ο Μιλόσεβιτς αναβίωσε πανάρχαια μύθοι. Κατέστρεψε ένα λαό και τον πολιτισμό του και τον οδήγησε σε μεγάλη δυστυχία. Είμαστε συνέχισε στο Κοσσυφοπέδιο για να αντικαταστήσουμε την εθνική κάθαρση με την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία. Θέλουμε να ακολουθήσει η Νοτιανατολική Ευρώπη το δρόμο που ακολούθησε η Δυτική Ευρώπη και όλες οι άλλες ελεύθερες περιοχές. Ομιλία Χαβιέρ Σολάνα Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στην πολύ σύντομη ομιλία του υποστήριξε ότι ποτέ το ΝΑΤΟ δεν είχε ως μόνο σκοπό την άμυνα, αλλά προσπαθούσε να προωθήσει την ειρήνη και να τη στηρίξει. "Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εντυπωσιακά οφέλη από αυτήν την προσπάθεια. Το ΝΑΤΟ είπε είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας και άπλωσε το χέρι σε πρώην αντιπάλους να γίνουν φίλοι, ύστερα εταίροι και τώρα πλήρη μέλη της Συμμαχίας". Το ΝΑΤΟ παραμένει σταθερό. Είναι δύναμη ενότητας και αποφασιστικότητας. Μιλώντας για το Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι η Συμμαχία αντιμετωπίζει απαράδεκτες παραβιάσεις στην περιοχή, το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται τις αρχές του και αγωνίζεται για αυτές στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αξίες για lar δεν έχουν σύνορα. Είμαστε περήφανοι για αυτά που κάνουμε στο ΝΑΤΟ. Πήραμε πάντα τις σωστές αποφάσεις. Το κύριο μήνυμα σήμερα είναι ότι αντιμετωπίζουμε επιτυχώς μία πρόκληση. Ο κ. Σολάνα επισήμανε ότι στην Ουάσιγκτον θα προκύψουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της Συμμαχίας και θα ξεκινήσει μία νέα εποχή. Η τελετή Η επίσημη τελετή για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ ήταν εντυπωσιακή. Κάποιες φορές θύμιζε Χόλιγουντ. Στην αίθουσα υπήρχε 40μελής ορχήστρα και στην πρώτη σειρά απέναντι από τους ηγέτες κάθισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και στο κέντρο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Δύο θέσεις δεξιότερά της καθόταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και έξι σειρές δεξιά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για σύμπτωση αλλά οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας μεταφέρθηκαν στην αίθουσα την ίδια στιγμή από τους δύο διαδρόμους που οδηγούσαν στους δύο ηγέτες. Στην τελετή ήταν παρούσες και 16 σύζυγοι ηγετών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στις οποίες δεν είδαμε την κ. Δάφνη Σημίτη. Εντύπωση έκανε σε ένα ασκημένο μάτι ο τρόπος με τον οποίο βάδιζε ο πρόεδρος της Τσεχίας κ. Χάβελ, ο οποίος εκινείτο πολύ αργά δείχνοντας ότι είναι επισφαλής η υγεία του. Πρώτος μπήκε στην αίθουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο οποίος χειροκροτήθηκε στη συνέχεια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα με τον οποίο ο κ. Κλίντον αντάλλαξε θερμή χειραψία και ακολούθησαν ο πρόεδρος της Τσεχίας κ. Χάβελ, ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ντεμιρέλ, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σιράκ και μετά οι άλλοι ηγέτες. Ο κ. Σημίτης μπήκε 14ος στη σειρά. Στην αίθουσα τα μέλη των αντιπροσωπειών των κρατών - μελών κάθονταν ο ένας πίσω από τον άλλο στην ίδια σειρά. Στην ελληνική αντιπροσωπεία ο κ. Παπανδρέου καθόταν στην πίσω σειρά ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στην αίθουσα ήταν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης, ο πρέσβης στις ΗΠΑ κ. Φίλων, ο πρέσβης στο ΝΑΤΟ κ. Σαβαϊδης. Ενα λεπτό ακριβώς πριν εισέλθουν οι ηγέτες μέσα στην αίθουσα 12 σαλπιγκτές και 2 τυμπανιστές μπήκαν και για ένα λεπτό έδωσαν το κλίμα για το τι θα επακολουθούσε. Τις σημαίες των ΝΑΤΟϊκών κρατών τις κρατούσαν στρατιωτικοί, ενώ ο μόνος που φορούσε κράνος ήταν αυτός που κρατούσε τη σημαία της Τουρκίας.

    [23] ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ήταν το κύριο θέμα κατά την πρωινή (απόγευμα ώρα Ελλάδας) συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες των κρατών - μελών της Συμμαχίας κατέληξαν σε κείμενο.

    Από το κείμενο προκύπτει ότι θα επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία και το θέμα αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Αυτή την ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε συνεδριάσεις με θέμα το εμπάργκο και θέματα που αφορούν το δράμα των προσφύγων στη Γιουγκοσλαβία. Στην αυριανή συνεδρίαση θα εξεταστεί το θέμα των χερσαίων δυνάμεων tou ΝΑΤΟ, το θέμα του εμπάργκο και το θέμα των νηοψιών. Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση είχαν διατυπωθεί και ακραίες τοποθετήσεις όπως βομβαρδισμός λιμανιών, ολική καταστροφή κ.ά. Αύριο το πρωί θα γίνει συζήτηση για τη νέα αντίληψη και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση, καθώς και τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, στην οποία κάθε ηγέτης θα μιλήσει πέντε λεπτά.

    Η Ελλάδα θα εμμείνει και θα επιμείνει στο θέμα της νομιμοποιητικής βάσης για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ θα αναπτύξει και τη θέση ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αύριο το μεσημέρι στο γεύμα που θα υπάρξει θα εξεταστεί το ζήτημα της διαντλαντικής συνεργασίας γενικώς και στην απογευματινή συνεδρίαση θα εξεταστούν οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Την Κυριακή οι 19 ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν με τους 7 ηγέτες των χωρών που είναι γύρω από τη Γιουγκοσλαβία. Το μεσημέρι θα υπάρξει γεύμα στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι 44 ηγέτες που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΝΑΤΟ δεν κάνει νέες προσκλήσεις για ένταξη, ίσως όμως υπάρξει μία διαφορετική μεταχείριση για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 23 April 1999 - 22:14:01 UTC