Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
  • [02] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [05] ΥΠΕΘΟ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ»
  • [06] ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΞΑΩΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
  • [09] ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΊ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στις αρχές τις ακεραιότητας των κρατών, του απαραβίαστου των συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών». Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες σε γεύμα που διοργανώθηκε προς τιμήν του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ (Council on Foreign Relations). Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στους άξονες της ελληνικής πολιτικής στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισε ότι «από την αρχή η Ελλάδα υποστήριξε την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εντός των ορίων της Γιουγκοσλαβίας, αντιτασσόμενη σταθερά σε κάθε πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συνόρων. Η παράταση της κρίσης, συνέχισε, εγκυμονεί κινδύνους, αφού ήδη έχουμε μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, το οποίο- εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις- θα αυξηθεί. Προς τούτο, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλες τις βαλκανικές χώρες για την αντιμετώπιση του pqosvucijo} προβλήματος, ενώ έχει εκφράσει την ετοιμότητά της για ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για πολιτική επίλυση του προβλήματος». Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους στόχους της ελληνικής πρωτοβουλίας για την πολιτική επίλυση της κρίσης, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειές της, είτε στο επίπεδο των συμμαχιών (ΕΕ, ΝΑΤΟ), είτε μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, είτε στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ). Επίσης, ο κ. Σημίτης παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας που έχουν κατατεθεί στην ΕΕ, για «την επόμενη ημέρα», οι οποίες σε συνάρτηση με τη γερμανική πρόταση για «Σύμφωνο σταθερότητας» θα αποτελέσουν τη νέα προσέγγιση της ΕΕ για την περιοχή.Οι πέντε άξονες είναι η οικονομική ανάπτυξη, ο εκδημοκρατισμός,η εγκαθίδρυση μηχανισμού επίλυσης συγκρούσεων, η διαπεριφερειακή συνεργασία και η αναγνώριση της επιλεξιμότητας όλων των χωρών για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι, «δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντικρούοντας σχετικές φημολογίες. Ταυτόχρονα εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει διπλή ταυτότητα, ως χώρα που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και ως χώρα των Βαλκανίων και ως εκ τούτου απαιτείται αξιοπιστία και στα δύο επίπεδα. Αφ' ενός με τον σεβασμό των αποφάσεων των συμμάχων και αφ' ετέρου με την επισήμανση της ιδιαιτερότητας της χώρας. Ετσι, εξ' αρχής δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ως γειτονική χώρα, αλλά παράλληλα καταδίκασε τις συνεχιζόμενες σερβικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

    [02] ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη χρήση βίας, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, προσθέτοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία οδηγούν στο πουθενά και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα στην περιοχή. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του - στη δημοσιογράφο Ingeborg Beugel, με θέμα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο - η οποία μεταδόθηκε από την πολιτική εκπομπή NETWERK της ολλανδικής τηλεόρασης, ο κ. Κρανιδιώτης ξεκαθάρισε ότι επειδή η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τους βομβαρδισμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι τάσσεται στο πλευρό του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της πολιτικής που ακολουθεί. Πρόσθεσε δε, ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εφόσον το ΝΑΤΟ είχε επιδείξει περισσότερη υπομονή και είχε συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα. Κάνοντας έναν παραλληλισμό με το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι και στην Κύπρο έχουν συντελεστεί εθνικές εκκαθαρίσεις και πως το πρόβλημα παραμένει εκκρεμές εδώ και δεκαετίες. Ομως σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, η Διεθνής Κοινότητα συνιστά στην Ελλάδα να δείξει υπομονή και να συνεχίσει την υποστήριξή της για τη διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος κάτι που, όπως εξήγησε ο κ. Κρανιδιώτης, βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση.

    Εξηγώντας τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη γειτνίαση της χώρας στην εμπόλεμη ζώνη. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες της βόρειας χώρας, σημείωσε, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία όπως μεγάλη ζημιά υφίσταται και ο ελληνικός τουρισμός. Παράλληλα εξήγησε το φόβο της Αθήνας πως η παράταση της κρίσης θα διογκώσει το κύμα προσφύγων με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθούν οι όμορες χώρες του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει το «έντονο φιλοσερβικό κλίμα» στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο καθένας δικαιούται να έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, όμως σημασία έχει τι υποστηρίζει η επίσημη κυβέρνηση.

    [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    H Ελλάδα δεν παίρνει μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία τόνισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Σε ότι αφορά το ειδικό σώμα εθνικού στρατού είπε ότι πρόκειται για το 504 τάγμα στο Κιλκίς, το οποίο μπορεί να πάρει μέρος ως ειρηνευτική δύναμη, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα χερσαίων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν μετακινήσεις στρατευμάτων με αυτό το σκοπό. Οσα στρατεύματα έχουν διέλθει από τη Θεσσαλονίκη είναι για την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη FYROM. Οι Ελληνες αξιωματικοί ενημερώνονται μετά το τέλος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα τους. Εκ των προτέρων ενημέρωση έχουν αυτοί που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα δεν μετέχει στις επιχειρήσεις.

    [04] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Διευκρινίσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ήρε τις επιφυλάξεις σχετικά με την επιβολή πετρελαικού εμπάργκο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας έδωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Μαζί με την Ιταλία, είπε, μέναμε σε μια θέση επιβολής εμπάργκο μετά την παύση των βομβαρδισμών. Υπήρχε μια αλλαγή πλεύσης από την Ιταλία κι έτσι αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε με τη σύνταξη του κανονισμού, με την υποσημείωση να διοχετεύεται πετρέλαιο για ανθρωπιστικούς λόγους.

    [05] ΥΠΕΘΟ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ»

    Η Βαλκανική εκδοχή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» είναι απαραίτητη για την ανανέωση και ανάπτυξη της οικονομίας πρωτίστως της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και των άλλων Βαλκανικών χωρών, οι οποίες όλες μαζί υφίστανται ζημιές λόγω των σημερινών πολεμικών επιχειρήσεων. Ομως η ιδέα είναι νέα και οι λεπτομέρειές της είναι στο στάδιο της επεξεργασίας», δήλωσε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Μπλιτς», ο Peqijk^r Λουκόπουλος εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου

    Ο κ. Λουκόπουλος ανέφερε ότι από τους Ελληνες επιχειρηματίες ζητήθηκε απολογισμός των οικονομικών ζημιών που υπέστησαν λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι από αυτούς αναμένονται και οι υποδείξεις τους για τη βελτίωση της γενικής αμοιβαίας συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο. Ο κ. Λουκόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι η Ελλάδα θα κοινοποιήσει τα μεγέθη των οικονομικών ζημιών που υπέστη λόγω των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τις άλλες γειτονικές χώρες στη συνάντηση της Ε.Ε. στις αρχές Μαϊου στις Βρυξέλλες.

    [06] ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΞΑΩΡΗ ΚΑΤΕΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Η Κένια ήταν ενδιάμεσος σταθμός παραμονής του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, για τον οποίο το διϋπουργικό όργανο που είχε χειριστεί την υπόθεση είχε καταλήξει ότι τελικός του προορισμός θα ήταν η νότια Αφρική. Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα επί έξι και πλέον ώρες στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Οτζαλάν. Ο κ. Πάγκαλος απέδωσε τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη στην ανικανότητα της ΕΥΠ αλλά και στο ρόλο ξένων παραγόντων. Αναφερόμενος στην έλευση του Οτζαλάν στην Ελλάδα, είπε ότι αυτή οφείλεται ή σε απόλυτη ανικανότητα ή σε συνομωσία από μερίδα της κουρδικής ηγεσίας, η οποία επεδίωκε ελληνοτουρκική σύγκρουση για να ανακουφισθεί το κουρδικό μέτωπο. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την ανακοίνωση της 'γκυρας, σύμφωνα με την οποία η παροχή φιλοξενίας από γειτονική χώρα αποτελούσε για την Τουρκία casus beli. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα 15 τηλεφωνήματα που φαίνεται να του έκανε την κρίσιμη περίοδο ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος κ. Ναξάκης, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι στα περισσότερα από αυτά απαντούσε η γραμματέας του, αφού ο ίδιος ήταν απασχολημένος. Επιβεβαίωσε πάντως ότι συναντήθηκε το επίμαχο διάστημα με τον κ. Ναξάκη, προκειμένου, όπως είπε, να βρεθεί τρόπος να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο Κούρδος ηγέτης. Για τη σύλληψη του Οτζαλάν στην Κένια, ο κ. Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε ανάμιξη ξένων πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών οι οποίες τον αφήρεσαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Σημείωσε μάλιστα ως ενδιαφέρον στοιχείο, το γεγονός ότι λίγες μέρες αργότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολλαρίων προς την Κένια. Ερωτηθείς τέλος για το αν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός για την υπόθεση, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι προφανώς ενημερωνόταν από τον καθ' ύλην αρμόδιο γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη. Παραδέχθηκε πάντως ότι και ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό δύο έως τρεις φορές. (Χ.Σ.)

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε δηλώσεις του ο κ.Φλωράκης τόνισε αναφορικά με την επίσκεψή του: «Ηρθαμε να πάρουμε κουράγιο, γιατί ο αγώνας που διεξάγει ο σερβικός λαός δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση των Σέρβων, αλλά είναι υπόθεση γενικότερα όλων των λαών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αμερικανο-νατοϊκά σχέδια». Ο κ.Φλωράκης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο σερβικός λαός. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός, ότι συμφώνησε στην επιβολή εμπάργκο πετρελαίων κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς επίσης και για το ότι δεν καταδίκασε μέχρι τώρα με σαφήνεια τους βομβαρδισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « κυβέρνηση αναφέρει μόνο ότι επιθυμεί πολιτική διευθέτηση». «Ολοι το θέλουμε, όλοι μιλάμε για ειρήνη, ορισμένοι πράγματι τη θέλουν και την παλεύουν, ορισμένοι μιλούν για ειρήνη και ρίχνουν πυραύλους», πρόσθεσε. Ο κ.Φλωράκης εκτίμησε ότι νέο στοιχείο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι το γεγονός, πως οι νεολαίες όλων των πολιτικών παρατάξεων διαδηλώνουν από κοινού εναντίον της νατοϊκής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε, ότι στο στοιχείο αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σχολιάζοντας τη νατοϊκή επίθεση εναντίον της προεδρικής κατοικίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σήμερα το πρωί, ο κ.Φλωράκης είπε: «Οι νατοϊκοί είναι αδίστακτοι, δεν λογαριάζουν απολύτως τίποτε». Είναι μια πρωτοφανής ενέργεια, πρόσθεσε. Ακόμη, εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας σε πιθανά σενάρια πολέμου, τα οποία, όπως είπε, προωθούν οι νατοϊκοί. Ηδη η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα σχετικά με τη Θράκη, πρόσθεσε ο κ.Φλωράκης και ανέφερε ότι η αλλαγή των συνόρων γίνεται πάντοτε ύστερα από πόλεμο. «Τα σύνορα τα δικά μας καθορίστηκαν μετά τους βαλκανικούς πολέμους», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «ό,τι καθορίζεται με τον πόλεμο, αλλάζει πάλι μόνο με πόλεμο. Δεν έχουμε κανένα παράδειγμα αλλαγής συνόρων με ειρηνική διευθέτηση».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ

    Aν το ΝΑΤΟ σταματήσει τους βομβαρδισμούς, θα είναι πολύ εύκολη η εξεύρεση λύσης στην κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. O Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να λυθούν μόνο με απευθείας συνομιλίες, ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς ξένη διαμεσολάβηση. Επίσης, ο Μιλόσεβιτς επέρριψε ευθύνες στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ για το κύμα των προσφύγων, που εγκατέλειψε το Κοσσυφοπέδιο. Η Γιουγκοσλαβία, τόνισε, δεν υιοθέτησε ποτέ την πολιτική των διωγμών, ενώ καταλήγοντας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το MATO, ότι έχουν εδαφικές βλέψεις και ότι χρησιμοποιούν τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, ως πρόσχημα, για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

    [09] ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν στις πέντε το πρωί ώρα Ελλάδας, την κατοικία του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ. Την ώρα της επίθεσης απουσίαζαν από την προεδρική κατοικία, τόσο ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του. Η προεδρική κατοικία που βρίσκεται επί της οδού Ούζιτσκα, στο αριστοκρατικό προάστειο Ντέντινιε του Βελιγραδίου, καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [10] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΊ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    «Γραπτή εγγύηση από το ΝΑΤΟ για την ασφάλειά της, έλαβε η ΠΓΔΜ, καθώς και εγγύηση ότι το έδαφός της δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας» δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τράϊκοφσκι, με την ανταλλαγή επιστολών, σχετικά με την παραμονή στο έδαφος της χώρας των Νατοϊκών Δυνάμεων Απόσυρσης, στην ουσία υπογράφτηκε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της χώρας, για την οποία ενδιαφερονταν περισσότερο η ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω του ότι συχνά ετίθετο η ερώτηση εάν το έδαφος της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οποιονδήποτε επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Μπορώ επίσης να τονίσω ότι συστατικό μέρος της συμφωνίας, είναι και η διάταξη ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ΠΓΔΜ, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση για μία τέτοια επιχείρηση, καθώς αυτές δεν είναι επιθετικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, μεγάλη έκταση, δίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων στη χτεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τον πρόεδρο της χώρας Κίρο Γλιγκόροφ, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύτηκαν για μία ακόμη φορά στη θέση ότι το έδαφος της ΠΓΔΜ δεν θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά οποιασδήποτε γειτονικής χώρας και ούτε κατά της Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Στην εξάωρη συνεδρίαση των πολιτικών κομμάτων της χώρας, έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση ασφαλείας, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΠΓΔΜ, μετά την κλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τον΄λιστηκε ότι όλα τα κόμματα είναι έτοιμα για μέγιστη συνεργασία προκειμένου να διαφυλαχτεί η σταθερότητα στη χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση αφιερώθηκε στο προσφυγικό πρόβλήμα. Ο κ. Γκλιγκόροιφ επισήμανε τα περιορισμένα οικονομικά του κράτους, καθώς και το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια προς τους πρόσφυγες. «Από εδώ εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, πιο οργανωμένα και ενεργά να συμμετάσχουν στην παραλαβή μέρους των προσφύγων και στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ», αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό των Σκοπίων

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχαν σήμερα συνάντηση στο Βελιγράδι η οποία διήρκεσε περίπου 9 ώρες. Στην ανακοίνωση από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναφέρεται ότι στη μακρά και πολύπλευρη συνομιλία καταδικάστηκε η επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και τονίστηκε ότι αυτή χωρίς καμία αναβολή πρέπει να σταματήσει και να επανέλθει η ειρήνη στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας. Εκτιμήθηκε ότι η Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία είναι σταθερά προσηλωμένες να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά με πολιτικά μέσα. Η μοναδική βάση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκ της οποίας μπορεί να επιτευχθεί πολιτική λύση είναι σύμφωνα με κοινή εκτίμηση η πλήρης ισότητα όλων των πολιτών και όλων εθνικών κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Τσερνομίρντιν ενημέρωσε το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο για τις θέσεις που υιοθετήθηκαν στη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας στις 19 Απριλίου. Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση της πολιτικής διαδικασίας την πεποίθηση ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο με πλήρη σεβασμό της ισότητας των πολιτών και των εθνικών κοινοτήτων, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσερνομίρντιν παρέμεινε στο Βελιγράδι μετά το τέλος της συνάντησης.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 22 April 1999 - 22:04:30 UTC