Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΠΛΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ
  • [05] ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
  • [06] ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [07] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΘΕΝΣ: «ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΠΙΤΙ».
  • [08] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΑΘΕΝΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΡΚΚ
  • [10] Η ΤΖΟΥΜ ΧΟΥΡΙΕΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [11] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [12] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [13] ΣτΕ: ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ
  • [14] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ
  • [15] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΠΛΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

    Σε διπλό διάβημα σε Αθήνα και Αγκυρα προχώρησαν σήμερα το απόγευμα οι ΗΠΑ με στόχο την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Το διάβημα στην Αθήνα επέδωσε στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών (από σήμερα αρχηγό της Ε.Υ.Π.), ο δεύτερος stgm ιεραρχία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Τέρι Ρ. Σνελ. Ανάλογο διάβημα επεδόθη την ίδια ώρα και στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με το οποίο ζητείται να πέσουν οι τόνοι να εκτονωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δύο χώρες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

    Περισσότερο όμως αυτό απευθύνεται προς την τουρκική πλευρά, διότι τις τελευταίες ημέρες αυτή είναι που έχει κλιμακώσει την ένταση με φραστικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ολα τα στοιχεία του φακέλλου της υπόθεσης Οτζαλάν θα δοθούν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (και η έκθεση του πρώην πρέσβη στο Ναιρόμπι Γ. Κωστούλα) υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο φάκελο, είπε, και σημείωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι δεν είναι αποκλίνουσες οι έρευνες που κάνουν η τακτική και η στρατιωτική δικαιοσύνη.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Για τις εξελίξεις στο ζήτημα Οτζαλάν ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Οι κύριοι Παπανδρέου και Καραμανλής συζήτησαν τις κινήσεις της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κουρδικό, τη διακομματική συνεργασία για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και το επικείμενο ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από τις επαφές που έχει αποδεικνύεται η ομοψυχία όλων των Ελλήνων, που θα είναι η απάντηση στις απειλές της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας πέφτουν στο κενό και πρόσθεσε ότι η προπαγάνδα της σε τρίτες χώρες δεν πιάνει τόπο. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα μας θα κάνει μια διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης για την ξεκάθαρη στάση που τηρεί η Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς την έκθεση Κωστούλα.

    Επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για την ανάγκη σύστασης εθνικού συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής ώστε να χαραχτεί εθνική στρατηγική.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

    Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς την έκθεση του πρών πρέσβη μας στο Ναιρόμπι Γ. Κωστούλα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:»Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν. Εχει υποχρέωση η κυβέρνηση να παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς την «έκθεση Κωστούλα». Και θέλω με επιμονή και πάλι να επαναλάβω την πάγια θέση μας για την ανάγκη να συσταθεί επιτέλους Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να χαραχθεί υπεύθυνη εθνική στρατηγική. Είναι επιτέλους η ώρα ο κ. Σημίτης να άρει την άρνηση του στο θέμα αυτό».

    [05] ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Μέσω της διπλωματικής οδού θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το θέμα της παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά αεροσκάφη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε δεν είχαμε παραβίαση του εναέριου χώρου, αλλά παράβαση της εναέριας κυκλοφορίας, συλλέγονται στοιχεία, αποτυπώνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.

    Σε ερώτηση αν τα τουρκικά αεροσκάφη φωτογράφισαν την Κρήτη απάντησε ότι η έρευνα έδειξε πως τα αεροσκάφη αυτά είχαν εξοπλισμό για λήψη αεροφωτογραφιών και επανέλαβε πως το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί δια της διπλωματικής οδού. Σε άλλη ερώτηση αν γίνει σήμερα διάβημα της Αθήνας προς την Αγκυρα, απάντησε ότι δεν το νομίζει.

    [06] ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τις νέες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην πλατεία Αττικής εγκαινίασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το Ινστιτούτο έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, γι΄ αυτό και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινωνικός διάλογος για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κοινότητας και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι το Υπουργείου του εργάζεται για τη βελτίωση και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος έκανε λόγο για εθνική πολιτική σε αυτόν τον τομέα.

    [07] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΘΕΝΣ: «ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΠΙΤΙ».

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα 'θενς, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο Δημοτικό μέγαρο της πόλης. Μετά τη συνάντηση και αφού ο κ. Παπαγεωργόπουλος χάρισε στον κ. 'θενς έναν τόμο με την ιστορία της Μακεδονίας δήλωσε τα εξής:

    «Έχω ιδιαίτερη χαρά γιατί εδώ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης υποδέχομαι ένα μεγάλο Έλληνα, ένα μεγάλο πατριώτη, ένα μεγάλο άντρα, γνωστό σε όλους μας για τους αγώνες του, τον Ανδρέα 'θενς, ο οποίος οδηγεί το Συμβούλιό του σε νέους δρόμους, σε υψηλότερους στόχους. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και με ενημέρωσε για τις τελευταίες πρωτοβουλίες του ΣΑΕ, πρωτοβουλίες μεγάλες και πολυσχιδείς. Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα τη δραστηριοποίηση του ΣΑΕ στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπου εκεί κατασκευάζονται 21 ιατρικά κέντρα, τα οποία θα δοθούν στον ελληνισμό, αλλά θα εξυπηρετήσουν και τους υπόλοιπους κατοίκους των χωρών αυτών. Με ενημέρωσε ακόμη για τις δραστηριότητες του ΣΑΕ, που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου θα έχουμε εκδηλώσεις από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Θα έχουμε την ολομέλεια του ΣΑΕ και τις εκδηλώσεις για την απόδημη νεολαία. Μας απασχόλησε βεβαίως το τεράστιο θέμα της στέγης του ΣΑΕ το οποίο ταλανίζει και βασανίζει όλους μας. Πραγματικά δεν αισθάνομαι ευχάριστα να λέω ότι σήμερα μετά από τόσα χρόνια της δραστηριότητας του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε βρει μια μόνιμη στέγη στο Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού. Υποσχέθηκα στον αγαπητό πρόεδρο του ΣΑΕ μέσα στους επόμενους έξι μήνες το θέμα αυτό να λήξει. Εάν δεν το λύσει το θέμα αυτό η κυβέρνηση, ο υπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος, θα το λύσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Πρέπει το Δεκέμβριο αγαπητέ πρόεδρε, να έχετε τη συνεδρίασή σας σε κάποιο δικό σας χώρο».

    Από τη δική του πλευρά ο κ. 'θενς δήλωσε τα εξής: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που συναντήθηκα με τον φίλο μου, τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Αυτό το χρόνο, ενόψει της μεγάλης ολομέλειας του ΣΑΕ το Δεκέμβριο, θα πρέπει να κοιτάξει όλος ο ελληνισμός, τι έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια για την ομογένεια αλλά και την Ελλάδα. Εμείς πρέπει να δείξουμε όχι μόνο με λόγια, τι έργα έχουμε κάνει. Νομίζω ότι το Δεκέμβριο θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Ξέρετε πολύ καλά εδώ στη Θεσσαλονίκη, ότι εγώ ποτέ δεν λέω κάτι, αν δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Πριν από ενάμισι χρόνο ανακοίνωνα από τη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία των 21 ιατρικών κέντρων, εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός και χρειάζεται την παρουσία μας και τη βοήθειά μας, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Θα αναρωτιόσασταν τότε: «αυτός τα λέει, μπορούν να γίνουν;» Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν γίνει και λειτουργούν ήδη τέσσερα ιατρικά κέντρα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει 11 ιατρικά κέντρα. Έχουμε την αμερικάνικη υποστήριξη, που είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνοαμερικανοί στην Αμερική έχουν δύναμη γιατί διαφορετικά δεν θα παίρναμε αυτή τη μεγάλη οικονομική υποστήριξη, γιατί για τρία χρόνια μιλάμε για 75.000.000 δολάρια, ίσως 100.000.000 δολάρια. Για κάθε δολάριο που δίνουμε εμείς παίρνουμε από την Αμερική 5 δολάρια και θα ήταν κρίμα να μην pa_qmale αυτά τα λεφτά αφού μπορούσαμε, για να βοηθήσουμε τους 700.000 Έλληνες που ζουν στην πρώην ΕΣΣΔ και χρειάζονται βοήθεια. Μιλήσαμε για την νεολαία και ήδη διοργανώνουμε τα περιφερειακά συνέδρια της νεολαίας για να έχουμε το Δεκέμβριο το παγκόσμιο της απόδημης νεολαίας. 'μα δεν κοιτάξουμε την απόδημη νεολαία, δεν θα έχουμε στο μέλλον, Απόδημο Ελληνισμό. Δεν θα υπάρχει έξω από την Ελλάδα Ελληνισμός».

    [08] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΑΘΕΝΣ

    Την παρέμβαση του αμερικάνικου παράγοντα και την πίεσή του προς την Τουρκία ζήτησε το ελληνοαμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ, με στόχο την αποτροπή μιας ενδεχόμενης προκλητικής τουρκικής ενέργειας σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό δήλωσε σε ερώτηση του ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Αθενς δήλωσε ότι επικοινώνησε με παράγοντες στην Αμερική στους οποίους μετέφερε τον προβληματισμό του σχετικά με τη στάση της Τουρκίας. Ο κ. Αθενς πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον Αντι Μανάτο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΡΚΚ

    Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών εκτόξευσε η Τουρκία δια στόματος του τούρκου Υπουργού 'μυνας Χικμέτ Σαμί Τούρκ. Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον ο κ. Τούρκ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Ευρώπη για την υποστήριξη που παρέχουν στο Εργατικό Κουρδικό Κόμμα, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή και κατηγόρησε την Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι δεν είναι ανοικτή στο διάλογο με τη Τουρκία και προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δυο κρατών. Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ. Τούρκ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για τη δημιουργία «Κυπριακής Συνομοσπονδίας» γιατί πιστεύει ότι είναι δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος και θα οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση του. O.K.

    [10] Η ΤΖΟΥΜ ΧΟΥΡΙΕΤ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» πήρε σήμερα τη σκυτάλη της amhekkgmij^r προπαγάνδας, με ένα δημοσίευμα που φαίνεται ότι διοχετεύθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες άλλωστε επικαλείται ως μόνη πηγή.

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Οτζαλάν, αλλά επειδή δεν τα κατάφεραν τον πίεσαν να αυτοκτονήσει». Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ,το οποίο υπογράφει ο Αλπέρ Μπαλλί, αναφέρεται ότι μετά τη σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν οι έρευνες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας αποκάλυψαν τις σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του ΡΚΚ και την ελληνική μυστική υπηρεσία.

    Ανώτατος αξιωματούχος της ΜΙΤ δήλωσε στη «Τζουμχουριέτ» ότι η υπηρεσία του διαπίστωσε με λεπτομέρειες όλες τις επαφές που είχε ο αρχηγός του ΡΚΚ και ότι η Ελλάδα, μετά την αποχώρησή του από τη Συρία, προσπάθησε να επωφεληθεί από κάθε ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει τον ΡΚΚ και τον Οτζαλάν κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου αξιωματούχου, ο Οτζαλάν κατάλαβε ότι σκοπός της Αθήνας ήταν να τον χρησιμοποιήσει και αντέδρασε. Ο αξιωματούχος της ΜΙΤ ισχυρίζεται, ότι η Ελλάδα σκέφτηκε πως το ΡΚΚ δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα συμφέροντά της και κατέστρωσε ένα ύπουλο σχέδιο δολοφονίας του Οτζαλάν με τρόπο που να φαίνεται ότι η Τουρκία διέπραξε το έγκλημα. Όμως, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς, αυτό το σχέδιο απέτυχε καθώς αποκαλύφτηκε ότι ο Οτζαλάν βρισκόταν στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας στην Κένυα. «Οι Έλληνες, συνεχίζει ο αξιωματούχος της ΜΙΤ, κάτω από τις πιέσεις που δέχτηκαν, παρέδωσαν τον Οτζαλάν στην κενυατική αστυνομία και, για να μη αποκαλυφθεί το παιχνίδι τους, έδειξαν ενδιαφέρον για τις τρεις συντρόφισσες του αρχηγού του ΡΚΚ και τις έφεραν στην Ελλάδα».

    Ο αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι και οι τρεις γυναίκες δήλωσαν δήθεν, πως οι Έλληνες θέλησαν να σκοτώσουν τον Οτζαλάν, αλλά δεν έφεραν στην επικαιρότητα την προετοιμασία του εγκλήματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΜΙΤ, «οι Έλληνες κατάλαβαν ότι εξασθενεί η επιρροή του Οτζαλάν πάνω στο ΡΚΚ και στράφηκαν προς τον γνωστό για την εχθρότητά του προς την Τουρκία, Κιανί Γιλμάζ , τον οποίον προσπαθούν να προωθήσουν στην ηγεσία του ΡΚΚ.»

    [11] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αγνωστοι επιτέθηκαν σήμερα το πρωί με αυτοσχέδιες βόμβες σε γραφεία και σε αυτοκίνητα σε διάφορες συνοικίες στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας υλικές ζημιές, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Οι δράστες πυρπόλησαν αυτοκίνητο στη συνοικία Μπέγιογκλου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, ενώ παρόμοια κίνηση έγινε και στη συνοικία Μπεσίκτας. Επιθέσεις με βόμβες έγιναν σε γραφεία στις συνοικίες Οκμειντάνι και Μπέγιογκλου της Κωνσταντινούπολης. O.K.

    [12] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μετά τη σύλληψη και vuk\jis^ του από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής παράταξης του ΡΚΚ, ERNK, ενώ το κόμμα αποφάσισε να ενισχύσει τον αποσχιστικό αγώνα στην Τουρκία.

    Ο Καραντάς Εντέρ δήλωσε ότι «ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του ΡΚΚ από το 6ο συνέδριο του κόμματος», που πραγματοποιήθηκε στην ελεγχόμενη από το ΡΚΚ περιοχή του «βόρειου Κουρδιστάν» και στο οποίο συμμετείχαν 350 αποστολές.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, οι συζητήσεις ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η απόφαση επανεκλογής του Οτζαλάν λήφθηκε μετά τη σύλληψή του στην Κένυα και τη φυλάκισή του στην Τουρκία.

    Το συνέδριο κάλεσε επίσης «την ενίσχυση του πολέμου» στην Τουρκία και η κεντρική επιστροπή του ΡΚΚ προέτρεψε τα μέλης της στη νοτιοανατολική Ανατολία να «χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέσα αυτοάμυνας» κατά της Τουρκίας. Ο κ.Έντερ πρόσθεσε ότι «η επίθεση αυτοκτονίας στο Μπάτμαν σήμερα εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό», αναφερόμενος στη γυναίκα που αυτοπυρπολήθηκε, τραυματίζοντας τέσσερις περαστικούς στην επαρχία αυτή της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στο συνέδριο χαράχτηκε η πολιτική και στρατιωτική στρατηγική των αυτονομιστών και καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μετά τη σύλληψη του ηγέτη τους. «Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα αποδείξουν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για έλεγχο του βόρειου Κουρδιστάν είναι μία κενή προπαγάνδα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου του κόμματος θα ανακοινωθούν από το ERNK και από το δορυφορικό κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Med-TV αργότερα σήμερα. Ε.Ρ.

    [13] ΣτΕ: ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΩΝ

    Τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής κατά βασανισμών συνάντησαν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί του Μαρμαρά χωρίς την παρουσία μαρτύρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η 11μελής αποστολή της επιτροπής του συμβουλίου κατά βασανισμών ολοκλήρωσε χθες την τετραήμερη επίσκεψή της στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η συνάντηση με τον Οτζαλάν πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

    Η αποστολή συνάντησε επίσης αντιπροσώπους της αστυνομίας και της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, συμπεριλαμβανομένης και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για τις πληροφορίες που συνέλεξε η ομάδα των ειδικών, καθώς αυτές παραμένουν απόρρητες. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Νορβηγίδα ψυχίατρος και αντιπρόεδρος της επιτροπής βασανισμών Ίνγκριντ Λικ-Έλινγκσεν και περιλάμβανε έναν Ισπανό δικηγόρο και ένα Κροάτη γιατρό. Ε.Ρ.

    [14] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ

    Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στην εθνική οδό Τιράνων - Μπεράτι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της συμμορίας άνοιξα πυρ εναντίον των αστυνομικών όταν αυτοί τους ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα. Οι άγνωστοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αστυνομικών και στη συνέχεια ακολούθησαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ένοπλοι.

    Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας διέφυγαν με αυτοκίνητο και μετέβησαν στο χωριό Πόσνιε όπου εκεί σκότωσαν τρεις αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η αλβανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες.

    [15] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ

    Νέα στοιχεία για την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων που σημειώθηκε το απόγευμα έδωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καταδίωξη των ενόπλων ξεκίνησε όταν αυτοί στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τρεις πολίτες στο Μπεράτι, τους πυροβόλησαν και τους τραυμάτισαν θανάσιμα. Στη συνέχεια ακολούθησε η καταδίωξή τους από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η αιματηρή συμπλοκή στην εθνική οδό Τιράνων - Μπεράτι. Τα μέλη της συμμορίας άνοιξα πυρ εναντίον των αστυνομικών όταν αυτοί τους ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα. Οι άγνωστοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αστυνομικών και στη συνέχεια ακολούθησαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ένοπλοι.

    Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας διέφυγαν με αυτοκίνητο που είχαν κλέψει και μετέβησαν στο χωριό Πόσνιε όπου εκεί σκότωσαν τρεις αστυνομικούς. Οι ένοπλοι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν σε ένα σπίτι όπου εκεί κρατούσαν όμηρους μια γυναίκα και το βρέφος της.

    Μετά από διαπραγματεύσεις που τελικά απέβησαν άκαρπες ακολούθησε συμπλοκή των δραστών με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που κατέφθασαν από τα Τίρανα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ένοπλοι από τη συμμορία, αλλά και να τραυματισθεί πολύ σοβαρά το βρέφος το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο των Τιράνων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Πέτρο Κότση, δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «KLAN» ότι το επεισόδιο αυτό είναι πολύ σοβαρό, προσθέτοντας ότι είναι για την αλβανική κοινωνία ντροπή να «βγάζει τέτοια πλάσματα που ντροπιάζουν τον αλβανικό λαό».

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ψυχραιμία για την «αντιμετώπιση» του αντίκτυπου της υπόθεσης Οτζαλάν συνέστησε ο φιλέλληνας Βρετανός βουλευτής Εντι Ο' Χάρα, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής . Το παράσημο επέδωσε στον Βρετανό βουλευτή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρέσβης στο Λονδίνο Βασίλης Ζαφειρόπουλος.

    «Οταν συνέβησαν τα γεγονότα είπα ότι εδώ έχουμε δύο ευκαιρίες: Η μια ήταν της Τουρκίας που είχε την ευκαιρία να δείξει στη Δύση ότι είναι σε θέση να διεξάγει μια δίκαιη δίκη για τον Οτζαλάν. Η δεύτερη ευκαιρία ήταν ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Η Τουρκία με τις ενέργειές της μέχρι τώρα κατέστησε σαφές ότι έχει τον δικό της τρόπο να εκμεταλλεύεται τη σύλληψη του κ. Οτζαλάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία, με δηλώσεις του, για να δυσφημεί την Ελλάδα. Θεωρώ το γεγονός αυτό πολύ απογοητευτικό και απώλεια μιας μεγάλης ευκαιρίας», υπογράμμισε ο Βρετανός βουλευτής.

    Σε ερώτηση για το αν η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί μέρος προεκλογικής προπαγάνδας, ο κ. Ο' Χάρα είπε ότι «αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο και στο Κυπριακό πρόβλημα. Ολα ρυθμίζονται από Τούρκους πολιτικούς που κοιτούν ο ένας τον άλλον με καχυποψία. Στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εκπληκτικός στο να εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό, των διαφορών μεταξύ πολιτικών. Δεν λαμβάνω πολύ στα σοβαρά το τι λένε οι Τούρκοι πολιτικοί σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο. Μόνο ο τουρκικός στρατός στο τέλος αποφασίζει για τα προβλήματα στην περιοχή. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να δω είναι την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργάζονται σαν γείτονες. Μαζί θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικά καλή δουλειά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι πολύ λυπηρό που δεν το κάνουν...».

    «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», συνέχισε ο Βρετανός βουλευτής. «Στην Τουρκία κυβερνά ο στρατός. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω όμως ότι είναι θέμα διαλόγου μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ελπίζω τώρα που ο πρόεδρος Κλίντον απαλλάχθηκε από θέματα που του αποσπούσαν την προσοχή, ότι θα μπορέσει να κάνει ότι του είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει, ώστε οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα το Πεντάγωνο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι η Εργατική κυβέρνηση της Βρετανίας κάνει ότι μπορεί για να εκμεταλλευθεί την καλή σχέση της με την αμερικανική κυβέρνηση για επίτευξη προόδου στην περιοχή».

    Ενας άλλος φιλέλληνας Βρετανός βουλευτής ο Τομ Κοξ ο οποίος παρασημοφορήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στην ίδια εκδήλωση στην οποία παρασημοφορήθηκε και ο κ. Ο' Χάρα, αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα Οτζαλάν.

    «Είναι αναμφίβολα ένα ζήτημα που θα δημιουργεί συνεχώς δυσκολίες. Εχουμε επανειλημμένα πει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι τα δικαιώματα του κουρδικού λαού δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά και δεν έχουν αναγνωριστεί από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρις ότου η Τουρκία αρχίσει να ακούει και αρχίσει να σέβεται τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, τα σημερινά προβλήματα θα συνεχισθούν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοξ, τονίζοντας ταυτόχρονα: «Και νομίζω ότι το μεγάλο τεστ, στο οποίο θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες η Τουρκία αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η δίκη Οτζαλάν. Και πρέπει να σας πληροφορήσω για τις ερωτήσεις τις οποίες ήδη έχω καταθέσει στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ σχετικά με το ποιες paqast\seir έχει κάνει προς την Τουρκία, έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης - για το αν δηλαδή έχει καταστήσει απόλυτα σαφές στην Τουρκία το πως εμείς περιμένουμε να τιμήσει τα δικαιώματα του κ. Οτζαλάν. Πρέπει να σας πω ότι οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές».

    Σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των στρατιωτικών και είπε ότι θα περιμένει με ενδιαφέρον να δει τα αποτελέσματα των προσεχών τουρκικών εκλογών. Μίλησε για καταπίεση των νέων Τούρκων πολιτικών και νέων ιδεών από την παλαιότερη γενιά πολιτικών και τόνισε ότι μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων θα πρέπει να ασκηθεί πίεση και επιρροή για να αντιληφθεί ο τουρκικός λαός και οι τουρκικές αρχές ότι είναι αναγκαίο να σημειωθούν αλλαγές στην Τουρκία. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Κοξ μίλησε για «πλήρη και βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εκ μέρους των Τούρκων κατακτητών».

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    O βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη συνεργασία της με τη δύση στις συνομιλίες στη Γαλλία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Ο βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία τόνισε ότι ο ρόλος της Ρωσίας ήταν καθοριστικός για την αρχή των συνομιλιών και την επίτευξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ σέρβων και αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Κουκ ευχαρίστησε τη Ρωσία για την απόφαση της να στείλει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο για την εκτόνωση της κρίσης και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τον ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης για θέματα που αφορούν τις δυο χώρες και για διεθνή ζητήματα, όπως οι αεροπορικές επιδρομές των βρετανών στο Ιράκ για τις οποίες διαφωνεί η Ρωσία.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 4 March 1999 - 21:45:15 UTC