Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Bulletin in Greek, 99-02-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [04] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ
  • [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [06] Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
  • [07] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CNN
  • [08] ΒΙΕΝΝΗ: ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
  • [09] ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [10] Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Θρίλερ με τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, η ελληνική κυβέρνηση για ανθρωπιστικούς λόγους είχε δεχτεί να τον φιλοξενήσει σε ελληνικό σπίτι στην Κένυα επί 12ημερο. Χθες το βράδυ ο Οτσαλάν ανακοίνωσε στον Ελληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι ότι πρόκειται να μεταβεί στην Χάγη για να ζητήσει άσυλο από την ολλανδική κυβέρνηση.

    Παρά τις αντίθετες προτροπές της Ελλάδος ο Οτσαλάν επέμενε στην άποψη του οπότε οργανώθηκε αυτοκινητοπομπή που θα τον μετέφερε προς το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Στη διαδρομή όμως το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κούρδος ηγέτης άλλαξε πορεία και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Η ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει καμία πληροφορία για την τύχη του Οτσαλάν ζήτησε επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυα, ενημέρωσε τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα ζήτησε και σχετικές πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    "Οι εξελίξεις σχετικά με τον Κούρδο ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν καθώς και τις καταλήψεις σε 10 ελληνικές πρεσβείες και προξενεία του εξωτερικού δικαιώνουν τη συνετή και σύμφωνα με τις διεθνείς aqw]r συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελούν ένα κραυγαλέο μάθημα για όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό συστηματικά για ιδια οφέλη". Αυτό δήλωσε στη διάρκεια πρωινής έκτακτης συνέντευξης τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος λέγοντας ότι τα γεγονότα δίνουν συντριπτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να καταστήσουν την Ελλάδα μέρος του κουρδικού προβλήματος.

    "Τα γεγονότα τους δίνουν συντριπτική απάντηση, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, καθώς αποδεικνύεται σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποτελέσει ένα μέρος αυτής της διένεξης, που μας αφορά ιδιαίτερα ως ανθρώπους και ως μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας αλλά δεν ήταν και δεν έπρεπε να γίνει δική μας υπόθεση" υπογράμμισε ο κ.Πάγκαλος.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν επέλεξε να αποχωρήσει από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και σε συνεννόηση με τις αρχές της Κένυας να μεταβεί στο αεροδρόμιο με προορισμό την Ολλανδία.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την τροπή που έλαβε το θέμα του ηγέτη του ΡΚΚ και πρόσθεσε ότι έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για την τύχη του Οτσαλάν, παρά το ότι έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της Κένυας.

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών και προξενείων σε ευρωπαϊκές χώρες από Κούρδους μέλη του ΡΚΚ και προειδοποίησε την ηγεσία του εργατικού κουρδικού κόμματος ότι εάν δεν διατάξει αποχώρηση των δυνάμεων του από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία έως τις 12 το μεσημέρι η Ελλάδα θα εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης της οργάνωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι πριν από 12 ημέρες επετράπη από τις ελληνικές αρχές η προσγείωση του αεροσκάφους του Οτσαλάν σε ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως είπε, του προσφέρθηκε προσωρινή φιλοξενία στην ελληνική πρεσβεία στη Κένυα όπου παρέμεινε έως χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρούσε σκόπιμη την παραμονή του ηγέτη του ΡΚΚ στην Ελλάδα ενώ απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις για την άρνηση παροχής ασύλου από την ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι ο Οτσαλάν είχε δικαίωμα να υποβάλει σχετικό αίτημα μόνο σε μία ευρωπαϊκή χώρα και επέλεξε την Ιταλία. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει το κουρδικό ζήτημα σε ελληνο-τουρκική διαφορά.

    Στο μεταξύ δύο γυναίκες και ένα παιδί κρατούνται όμηροι στην ελληνική πρεσβεία στη Χάγη η οποία κατελήφθη νωρίς το πρωί από 200 Κούρδους υποστηρικτές του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το Θ. Πάγκαλο οι όμηροι απειλούνται με χειροβομβίδα. Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας ανέφερε ότι οι καταληψίες δεν έχουν διατυπώσει κανένα αίτημα και απέδωσε την ενέργειά τους στο ότι θέλουν να προκαλέσουν την pqosow^ της διεθνούς κοινής γνώμης στο θέμα Οτσαλάν.

    Περίπου 50 υποστηρικτές του ΡΚΚ έχουν καταλάβει την πρεσβεία στο Λονδίνο και άλλοι 30 το προξενείο στη Μασσαλία. Υπό κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται η πρεσβεία στη Βόννη και το προξενείο στη Φρανκφούρτη. Στη Κοπεγχάγη συνελήφθησαν 48 Κούρδοι υποστηρικτές του Οτσαλάν την ώρα που προσπαθούσαν να καταλάβουν την ελληνική πρεσβεία. Επίσης συγκέντρωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη πραγματοποιούν από νωρίς περίπου 40 Κούρδοι μέλη του ΡΚΚ. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι κυπριακές αρχές, ιδιαίτερα κοντά στην ελληνική πρεσβεία.

    Πλήθος εξαγριωμένων Κούρδων διαδηλωτών που έχει εισέλθει στον περίβολο της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα προσπαθεί να μπει στο κυρίως κτίριο. Οι διαδηλωτές έχουν σπάσει τζάμια της πρεσβείας, υπάλληλοι της οποίας έχουν οχυρώσει τις εισόδους τοποθετώντας έπιπλα. Η πρεσβεία έχει απευθυνθεί στη ρωσική αστυνομία, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει επέμβει.

    [04] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

    Τραγικά έκτροπα από ολιγομελής ομάδες Κούρδων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κούρδοι εισέβαλαν και κατέλαβαν τις ελληνικές πρεσβείες στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και στη Χάγη καθώς και τα προξενεία της Ελλάδας στο Ανόβερο, στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη και στη Στουτγάρδη.

    Στη Βιέννη κρατείται ο πρέσβης κ.Γεννηματάς, ενώ στη Χάγη από οπλισμένους Κούρδους κρατούνται ως όμηροι η γυναίκα και το ηλικίας 8 ετών παιδί του πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία κ.Αγγελάκη, τον οποίο οι καταληψίες απειλούν με χειροβομβίδες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατήγγειλε ότι αυτές είναι πράξεις εσχάτης κτηνωδίας, κάλεσε την ηγεσία του ΡΚΚ να δώσει εντολή αμέσως στις ομάδες της να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος όπως θεωρούνται οι πρεσβείες και έθεσε τελεσίγραφο έως τις 12 το μεσημέρι, διαφορετικά καταστρώνεται σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οργάνωσης αυτής και της ηγεσίας της σε όλη της την έκταση.

    [05] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ

    "Eίναι πολύ δυσάρεστη η κατάσταση. Εξελίσσεται χωρίς καμια υπαιτιότητα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση της Αυστρίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας επικοινώνησαν μαζί μου και είναι διατεθειμένοι να λάβουν όλα τα μέτρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει ανώδυνη και ειρηνική λύση", τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το θέμα του Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, προσερχόμενος στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Βιέννης για το σεμινάριο των Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Ο κ.Στεφανόπουλος ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον πρέσβη κ.Γεννηματά και όπως είπε ο Ελληνας πρέσβης έχει επαφή με αυτούς που κατέλαβαν το προξενείο. "Οι κύριοι αυτοί ζητούν να μάθουν για την τύχη του Οτσαλάν", είπε.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε ότι "με την κυβέρνηση επικοινωνεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τον συνοδεύει", και ότι και ο ίδιος ενημερώνεται αμέσως.

    [06] Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

    Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μετατραπεί σε αιχμάλωτο του κουρδικού προβλήματος διατυπώνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο οποίος με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:"Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα των Κούρδων είναι δεδομένη. Ωστόσο το κουρδικό είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο και δύσκολο που είναι αδύνατο να το πάρει η Ελλάδα στην πλάτη της, που μάλλον εμπλέκει και το κουρδικό και τη χώρα μας μια τέτοια εκδοχή. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξαντλήσει τις δικές της δυνατότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεωρώ αδικαιολόγητες και ακατανόητες τις καταλήψεις των προξενείων και των πρεσβειών. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε αιχμάλωτο του κουρδικού προβλήματος".

    [07] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ CNN

    Το θέμα των καταλήψεων των ελληνικών πρεσβειών σε ευρωπαϊκές χώρες μεταδίδεται ως πρώτο θέμα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Οι καταλήψεις των πρεσβειών και προξενείων μας από Κούρδους μέλη του ΡΚΚ απασχολούν με λεπτομέρειες μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς επίσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες.

    [08] ΒΙΕΝΝΗ: ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

    Κούρδοι διαδηλωτές προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ενώ κρατούν ως ομήρους δύο αστυνομικούς. Ο Έλληνας πρόξενος Ι. Γεννηματάς ζήτησε την απομάκρυνση των τεθωρακισμένων οχημάτων των αυστριακών αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στο σημείο, μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια αυτή των Κούρδων και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

    Οι Κούρδοι δηλώνουν ότι για τις παραπέρα κινήσεις τους, "περιμένουν εντολές από το PKK". O Πρόεδρος της Δημομοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη ενημερώθηκε για τις εξελίξεις .

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξη του, καταδίκασε τις ενέργειες αυτές των Κούρδων τόσο στη Βιέννη, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε προθεσμία μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι στους Κούρδους ν' αποχωρήσουν, γνωστοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση καταστρώνει και θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Ν.Χ.

    [09] ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Ομάδα Κούρδων επιχείρησε το πρωί να μπει στο ξενοδοχείο "Ιμπέριαλ" της Βιέννης όπου διαμένει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Την τελευταία στιγμή απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι στον αέρα η επίσημη τριήμερη επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου στην Αυστρία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

    [10] Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα είχε ζητήσει ο ηγέτης του αυτονομιστικού Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), Αμπτουλάχ Οτσαλάν, όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η δικηγόρος του στην Ολλανδία, Μπρίτα Μπέλερ.

    "Δεν έχω εμπλακεί στη συγκεκριμένη διαδικασία προσωπικά. Πρόκειται για κάτι που έχει κάνει προσωπικά ο ίδιος ο πελάτης μου. Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση ο ίδιος ο Οτσαλάν κατέθεσε αίτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Αυτό είναι γεγονός", είπε η κ.Μπέλερ απαντώντας στην ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι έχει κινήσει διαδικασίες αίτησης πολιτικού ασύλου για τον Οτζαλάν στην Ελλάδα.

    Η κ.Μπέλερ απέφυγε να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που αρνείται πως έχει κατατεθεί σχετική αίτηση από τον Κούρδο ηγέτη, λέγοντας: "Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη συγκεκριμένη δήλωση τη συγκεκριμένη στιγμή. Για το μόνο που μπορώ να μιλήσω είναι για το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής του Οτσαλάν που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με την επιστολή αυτή το αίτημά του έχει υποστηριχθεί από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων στην Ελλάδα".

    Η δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη τονίζει ότι με την έκκληση που απευθύνει προς την Ελλάδα ο Οτζαλάν, ζητά την υποστήριξη της αίτησης παροχής πολιτικού ασύλου που έχει καταθέσει στην Ιταλία. "Φυσικά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, αν θέλει, να εξετάσει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν", σημειώνει.

    Απαντώντας στην ερώτηση γιατί επαναφέρει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα ο Οτζαλάν, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα, η κ.Μπέλερ επισημαίνει: "Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε την πρώτη αρνητική απάντηση ως την τελική. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οτσαλάν είναι ακόμη δύσκολη και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε".

    Στην ερώτηση αν έχει λάβει οποιαδήποτε εγγύηση από την ελληνική κυβέρνηση ή έχουν γίνει οποιεσδήποτε επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Οτσαλάν, η απάντηση της κ.Μπέλερ ήταν: "Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο".

    Σύμφωνα με το BBC, σήμερα οι δικηγόροι του Οτσαλάν θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, για το μυστήριο που καλύπτει την enav\mis^ του, σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη.

    [11] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στη μονάδα πλαστικής χειρουργικής του ΚΑΤ ο 33χρονος Κούρδος, Σερχάτ Ακάρα Αζίζ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε χθες μπροστά στην ελληνική Βουλή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας 130 Κούρδων.

    Ο Αζίζ ο οποίος περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά στο σώμα του φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 10%, ενώ έχει εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στα χέρια και στο πρόσωπο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 16 February 1999 - 9:09:11 UTC