Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ‘99 Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 2,5%
  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [03] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [05] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑ-Θ
  • [06] ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [08] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
  • [09] ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΕΡΒΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΕ ΑΣΤΑΘΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΗΠΑ
  • [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
  • [13] Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ‘99 Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 2,5%

    Μέχρι το τέλος του 1999 ο πληθωρισμός θα πέσει περίπου στο 2,5% υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, λέγοντας πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία γιατί είναι ενδεχόμενο η αυξημένη ζήτηση χρήματος να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και βουλευτές της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και είπε ότι θα υπάρξει και νέα βελτίωση, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την απασχόληση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση le τις προθέσεις της κυβέρνησης οι συζητήσεις που γίνονται για εγκατάλειψη της πόλης και σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη κέντρο μεγάλων δυνατοτήτων για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Η σύμβαση για το μετρό, είπε, θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και σημείωσε πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για το συγκεκριμένο έργο μας δείχνει ότι πριν από κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει επαρκής προετοιμασία για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Στο σημείο αυτό, έκανε λόγο για την υποθαλάσσια αρτηρία, για την οποία είπε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία των φορέων της πόλης αλλά αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τεκμηριωμένες μελέτες.

    Για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και είπε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες ώστε στα τέλη του ‘99 ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων 60% - 70% να γίνει πραγματικότητα.

    Στο γεύμα εργασίας παίρνουν μέρος υπουργοί και υφυπουργοί οι οποίοι απαντούν σε συγκεκριμένα αιτήματα και συμμετέχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και βουλευτές. Απουσιάζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος της απουσίας τους.

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Με τον πρόεδρο της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στην Αυστρία.

    Οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν επεσήμαναν ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας είναι άριστες. Ο πρόεδρος της Αυστρίας απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προθέσεις της Αυστρίας, απάντησε ότι συνιστά πολιτικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για λύση των προβλημάτων.

    Η ερώτηση του ΜΠΕ έχει ως εξής: «Είπατε κύριε πρόεδρε ότι έχετε την άποψη πως πρέπει να ενθαρρυνθεί η Τουρκία για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και για μελλοντική είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνιστάτε πολιτικό διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την πρόθεση να μεσολαβήσετε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για κάποιο τέτοιο διάλογο;».

    Η απάντηση του κ. Κλέστιλ ήταν η εξής: «Καταρχήν κρίνω ότι ο πολιτικός διάλογος είναι πάντα μια ευκαιρία για θετική λύση. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο ότι εγώ sumeidgt\ είχα προσκαλέσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στη Βιέννη όταν είχαμε την προεδρία της ΕΕ για συνομιλίες και του είχα πει ότι πρέπει να κάνει βήματα, να δώσει ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα του υπό προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις εντάσσονται σε ένα κατάλογο αξιών ο οποίος περιέχει τις εξής: Ευνομούμενο κράτος, δημοκρατία, ελευθερία».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Αυστρίας είπε μόνος του προς τους δημοσιογράφους «για να προλάβω την επόμενη ερώτησή σας για Κύπρο, όταν είχαμε την προεδρία της ΕΕ υποστηρίξαμε ότι πρέπει να γίνει έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ξεκινήσει. Τώρα πρέπει να οδηγήσουν αυτές σε πολιτική λύση του Κυπριακού».

    Ο Αυστριακός πρόεδρος είπε ότι η Αυστρία από δεκαπενταετίας παίρνει μέρος στην ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο. Οι δύο πρόεδροι στις αρχικές τοποθετήσεις τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι ξεκίνησαν συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και το βράδυ και διαπίστωσαν, όπως είπε ο κ. Κλέστιλ ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας είναι σε τόσο καλό σημείο ώστε η προσοχή τους πρέπει να στραφεί σε άλλα θέματα όπως είναι η ΕΕ, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Αυστρίας, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι Ελλάδα και Αυστρία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι οι δύο χώρες έχουν ίδια ιδανικά και πως αυτό συνετέλεσε στο να μην υπάρχει καμία δυσκολία να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο πρόεδροι. Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος, να δοθεί σύντομα λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Επαφής. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση Αυστριακού δημοσιογράφου είπε ότι η Ελλάδα θα προσφέρει στήριξη σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ για μια ειρηνευτική προσπάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά σημειωσε ότι η Ελλάδα ήταν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσοβο.

    Η επίσημη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου η οποία άρχισε σήμερα στην Αυστρία είναι η πρώτη που γίνεται από Ελληνα πρόεδρο και έχει καθυστερήσει ήδη 15 χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είναι άριστες, όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος, αλλά σε άλλα θέματα. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Αυστρίας τόνισε ότι η χώρα του είναι υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Τόνισε επίσης ότι συζήτησαν με τον κ. Στεφανόπουλο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, τα οποία θα συνεχίσουμε να συζητάμε στις επόμενες συναντήσεις μας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έφθασε στη Βιέννη στις 11 το πρωί και έγινε δεκτός από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Σούσσελ Η τελετή της επίσημης υποδοχής έγινε στο ανάκτορο Χόρμπουκ. Η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Ελληνα προέδρου με τον πρόεδρο της Αυστρίας έγινε στις 12 το μεσημέρι, ενώ ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών κ. Σούσσελ.

    Στη 1:30 το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος παρακάθησε σε γεύμα στην κατοικία του προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας και το απόγευμα θα επισκεφθεί την αίθουσα θησαυρών των Αψβούργων. Στις 8:15 ο κ. Στεφανόπουλος θα παρακαθήσει σε επίσημο προς τιμήν του δείπνο που δίνει ο πρόεδρος της Αυστρίας. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς. Ακόμη τον συνοδεύουν ο πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Στρατής Στρατήγης και ο διευθυντής χρηματιστηριακών θεμάτων του ΧΑΑ Σ. Κυρήτης, ο νομικός σύμβουλος Χρ. Γκόρτζος, ο υπεύθυνος δικτύου επενδυτών του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων ΕΛΚΕ, Ε. Μουρατίδης, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και διευθύνων σύμβουλος της ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ Μεταλλουργική, Ι. Βεργίνης και άλλοι επιχειρηματίες.

    [03] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

    Το εθνικό σύστημα υγείας είναι καταξιωμένο και συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τα εγκαίνια του αιματολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» το οποίο θα λειτουργήσει και με τη δωρεά του συλλόγου φίλου καρκινοπαθών παιδιών «Στοργή».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα ενισχυθεί για να επεκταθεί και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Βεβαίως, παρατήρησε, χρειάζεται χρόνο και ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη θετική πορεία της οικονομίας θα εξευρεθούν πόροι για να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές. Ο κ.Σημίτης είπε ότι το νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» πρωτοπορεί από πλευράς τεχνολογίας αλλά και ικανότητας του επιστημονικού προσωπικού που diah]tei.

    Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων ο υπουργός Υγείας, Λάμπρος Παπαδήμας, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Ευστράτιος Χασάπης, αναφέρθηκε στην προσφορά του αιματολογικού κέντρου και της πρωτοποριακής μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα ανεγερθούν ξενώνες στο νοσοκομείο για τους συνοδούς των καρκινοπαθών παιδιών.

    Την ώρα των εγκαινίων γύρω στους 30 ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου που είχαν συγκεντρωθεί σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το χώρο της τελετής αποδοκίμαζαν την παρουσία του πρωθυπουργού και κρατούσαν πανό που έλεγε «Οχι στη διάλυση του ΕΣΥ». Δύο από αυτούς που πλησίασαν κοντά στο χώρο της τελετής συνελήφθησαν από αστυνομικούς και είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί Δημήτρης Βουτυράκος και Κώστας Τσακιρίδης.Αμέσως μετά τις συλλήψεις ο γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Σδούκος καταδίκασε την ενέργεια αυτή και χαρακτήρισε την τελετή εγκαινίων ως φιέστα.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Γιώργος Πασχαλίδης και Γιάννης Ανθόπουλος, οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Κύρκος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και άλλοι.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει και ελληνική συμμετοχή στη διεθνή δύναμη που θα υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνευσης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και στη Βοσνία, επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντένα της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι θα ζητηθεί από τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ να στηριχθεί το σχέδιο ειρήνευσης το οποίο προβλέπει διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, απόσυρση των στρατευμάτων της Γιουγκοσλαβίας, μέσα σε ένα καθεστώς όπου θα μπορέσει να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση και η αυτονομία της περιοχής με βάση κάποια πρότυπα και εν συνεχεία να υπάρξει δημοψήφισμα και πολιτική λύση για το μέλλον.

    Ερωτηθείς για το αν η Θεσσαλονίκη προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να γίνει η μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή υπογράμμισε ότι η μεταφορά δεν θα γίνει μόνο μέσω Θεσσαλονίκής αλλά πιθανότατα και μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το φυσικό λιμάνι για την περιοχή των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, άρα φυσιολογικά έχουν μία αυξημένη ανάγκη διέλευσης, στήριξης και κατα κάποιο τρόπο αύξησης της κίνησης από Θεσσαλονίκη προς τα βόρεια». Ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίτευξη της κατ΄αρχήν ειρηνευτικής συμφωνίας επισημαίνοντας ότι απετράπη ο κίνδυνος διασφάλισης της ειρήνης μέσω αποστολής δυνάμεων επέμβασης καθώς αποφασίστηκε στήριξη της ειρήνης στην περιοχή από τη Διεθνή Κοινότητα δια της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος όμως εξέφρασε την ανησυχία του επισημαίνοντας ότι η παρουσία της διεθνούς δύναμης στην περιοχή θα είναι απαραίτητη για αρκετά χρόνια υπενθυμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. ‘'Μειώθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή ωστόσο χρειάζεται ακόμη να παραμείνουν εκεί'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [05] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑ-Θ

    Απεργία πείνας μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από το μεσημέρι δεκαπέντε περίπου Κούρδοι, ζητώντας να δοθεί άσυλο στον ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Οι Κούρδοι διαδηλωτές -στην πλειοψηφία τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης- εγκαταστάθηκαν μπροστά από το κτίριο, ενώ ανήρτησαν ένα μεγάλο πανό που γράφει «άσυλο για τον ηγέτη Οτζαλάν», ενώ δηλώνουν ότι η απεργία πείνας θα είναι διαρκείας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν καταγγέλεται μεταξύ άλλων η «συνεχιζόμενη πολιτική υποκρισία της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο κουρδικό ζήτημα» και ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν άσυλο στον Οτζαλάν. (Χ.Σ.)

    [06] ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ ΚΟΥΡΔΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αυτοπυρπολήθηκε το απόγευμα, στην Αθήνα, ένας Κούρδος πρόσφυγας, αφού πρώτα περιέβρεξε τα ρούχα του με εύφλεκτο υγρό. Αστυνομικοί και Κούρδοι ‘'έπεσαν'' πάνω του και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Ένας άλλος Κούρδος υπέστη μικροεγκαύματα. Οι δύο Κούρδοι μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Το πρωί διακόσιοι περίπου Κούρδοι διαδήλωσαν έξω από την ελληνική Βουλή ζητώντας να δοθεί πολιτικό άσυλο στον αρχηγό τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αργότερα, οι περισσότεροι αποχώρησαν από το χώρο γύρω από τη Βουλή, παρέμειναν ωστόσο ορισμένοι που αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των αστυνομικών δυνάμεων να απομακρυνθούν. Το απόγευμα, την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους επιβιβάσουν σε οχήματα της αστυνομίας για να τους απομακρύνουν αυτοπυρπολήθηκε ο Κούρδος πρόσφυγας.

    [07] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση ασύλου στον Κούρδο ηγέτη και δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Pq|shese ότι η χορήγηση ασύλου από την χώρα μας στον Οτζαλάν δε θα συμβάλλει θετικά στον αγώνα του κουρδικού λαού και θα προσέθετε ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν είναι σκόπιμη και χρήσιμη η παρουσία του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στον αγώνα των Κούρδων.

    Οσον αφορά την επιχείρηση εγκατάστασης των Κούρδων από την Πλατεία Κουμουνδούρου στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δ. Αττικής, τη χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη κίνηση.

    [08] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

    Αποχωρησαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από τους κόμβους της Βιοκαρπέτ και της Σωκράτους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Τη σχετική απόφαση έλαβε το μεσημέρι η Πανθεσσαλική Επιτροπή, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Ωστόσο οι αγρότες, οι οποίοι παρέμειναν μία εβδομάδα στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, προσανατολίζονται σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων όπως συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

    [09] ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ

    Την απαρχή ενός δικτύου Μεγάρων Μουσικής αναμένεται να αποτελέσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης του οποίου η οικοδόμηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα διαθέτει 1500 θέσεις, και το συνολικό του εμβαδόν θα είναι 26.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο πρόεδρος του ΟΜΜΕΘ Αλέξανδρος Μπακατσέλος, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής, επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Μεγάρου θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον βορειοελλαδικό χώρο.

    «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το Μέγαρο Μουσικής σε ένα κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας η επιρροή του οποίου θα επεκτείνεται πολύ πέραν αυτής της πόλης» δήλωσε ο κ Μπακατσέλος και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία αποκτά μία αίθουσα συναυλιών εξοπλισμένη με τα πιο τέλεια μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας του είδους, μία στέγη για τη λειτουργία του λυρικού θεάτρου, ένα συνεδριακό κέντρο που θα καλύπτει το μεγάλο έλλειμμα που εξακολουθεί να έχει η Βόρεια Ελλάδα για παρόμοιους χώρους. Πάνω από όλα όμως είναι βέβαιο πως η ολοκλήρωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Μουσική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μουσικής θα αποτελέσει μία εστία μουσικής παιδείας και θα συντελέσει στην αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει σήμερα άφθονο στο βορειοελλαδικό χώρο».

    Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Χρήστος Λαμπράκης. «Η δουλειά η εθνική, δεν μπορεί να γίνεται από ένα Μέγαρο σε μία πόλη ούτε από δύο Μέγαρα σε δύο πόλεις. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή μιας δικτύωσης, τέτοιων κέντρων από όπου θα ξεκινήσει η πολιτιστική αναζωογόνηση tou συνόλου της Ελλάδας» τόνισε ο κ Λαμπράκης.

    Αναφερόμενος στο μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι αυτό εξαρτάται από την κοινωνία της πόλης. «Κανένα Μέγαρο και κανένα πολιτιστικός πυρήνας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, να βρει την ταυτότητά του αν δεν το θελήσει και δεν το αγαπήσει η κοινωνία της πόλης, οι άνθρωποι της πόλης. Και στην Αθήνα έτσι έγινε με το Μέγαρο Μουσικής, όπου οι Αθηναίοι, τα μέλη των συλλόγων, βοήθησαν στο να έχει αυτή τη σημασία και αυτή τη βαρύτητα. Το ίδιο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε. Ο κ Λαμπράκης κατέληξε λέγοντας ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι θαυμάσιο ως κτίριο και είναι οργανωμένο με τρόπο ώστε αν γίνει μία παραγωγή στη Θεσσαλονίκη να μπορεί να μεταφερθεί στο Μέγαρο Μουσικής στη Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί στο υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με προϋπολογισμό 9.625 δισεκατομμύρια από τα οποία έχουν απορροφηθεί τα 6.

    Το κόστος θα ανέλθει συνολικά στα 14.500.000.000 δραχμές. Το Μέγαρο Μουσικής άρχισε να κτίζεται τον περασμένο Απρίλιο ενώ η ιστορία του αρχίζει από το 1992, όταν ο νεοσύστατος τότε Σύλλογος των Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτη τον Κώστα Πυλαρινό, είχε την πρωτοβουλία να συνάψει με το υπουργείο Πολιτισμού σύμβαση για την ίδρυση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο και ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή. Ο ΟΜΜΘ ιδρύθηκε επίσημα το Φεβρουάριο του 1993 και ανέλαβε την ευθύνη να κατασκευάσει το κτίριο με βάση προμελέτες που δωρίστηκαν από τους Φίλους της Μουσικής Αθηνών.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΕΡΒΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Ο Σέρβος πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς επανέλαβε την άρνηση του Βελιγραδίου να επιτρέψει την εγκατάσταση ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο και παραπονέθηκε ότι οι νέες προτάσεις που κυκλοφορούν στις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουϊγιέ υπονομεύουν την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

    Όσον αφορά στην πρώτη απευθείας συνάντηση των αντιπροσώπων του Βελιγραδίου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο κ.Μιλουτίνοβιτς υποστήριξε ότι «ήταν περισσότερο μπλα-μπλα», ενώ αυτό που χρειάζεται είναι «ουσιαστικές συνομιλίες».

    Ο κ.Μιλουτίνοβιτς υποστήριξε, επίσης, ότι η ανησυχία της Σερβίας είναι «εάν το τελικό έγγραφο ειρήνης θα είναι σύμφωνο με τις αρχές» που έθεσε η διεθνής κοινότητα, ζητώντας την αυτοδιοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, ενώ όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόβλημα, ανέφερε ότι κυκλοφορούν χαρτία στο Ραμπουιγιέ για οικονομική μεταρρύθμιση στο Κόσοβο που θα οδηγήσουν σε διαφορετικό τραπεζικό σύστημα και διαφορετικό σύστημα ιδιοκτησίας, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. «Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να έχει διευρυμένη αυτονομία, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε το τραπεζικό σύστημα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «ανησυχούμε καθώς ορισμένες ανεπίσημες ακόμη προτάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαίσιο και πρακτικά αφήνουν να εννοηθεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, γεγονός εντελώς απαράδεκτο για μας». Ε.Ρ.

    [11] ΤΟΥΡΚΙΑ:Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΕ ΑΣΤΑΘΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΗΠΑ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ υπεραμύνθηκε των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών επιθέσεων κατά ιρακινών πυραυλικών στόχων στη βόρεια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρέκ Αζιζ, που επισκέπτεται την Άγκυρα.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ.Αζίζ, ο κ.Ετζεβίτ δικαιολόγησε τις επιθέσεις που διεξάγονται από την αεροπορικής βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τες ως πράξη «νόμιμης αυτοάμυνας» των πιλότων.

    «Ο Ταρέκ Αζίζ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη χρήση του Ιντσιρλίκ και ζήτησε να μην την επιτρέψουμε, αλλά εμείς επιβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί πιλότοι δρούν υπό νόμιμη αυτοάμυνα», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει επίθεση κατά των γειτόνων από το έδαφός της.

    Στη συνέχεια ο κ.Ετζεβίτ ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις και ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ.Αζίζ για συγκεκριμένα βήματα προς το στόχο αυτό, ενώ επεσήμανε τις απώλειες της χώρας του εξαιτίας του εμπάργκο που επεβλήθη στο Ιράκ από τον ΟΗΕ μετά τον Περσικό Πόλεμο το 1991. Ε.Ρ.

    [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 4 και 8 Φεβρουαρίου κατάγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Κύπρος με επιστολή που κυκλοφόρησε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με την επιστολή, στις 4 Φεβρουαρίου στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας παραβιάζοντας τους διεθνείς κανονισμούς και τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου και προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Στις 8 Φεβρουαρίου, εξάλλου, τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος C-160 εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κύπρου και πέταξε πάνω από την Καρπασία.

    Εντονη διαμαρτυρία εκφράζεται επίσης στην επιστολή για τις νέες τουρκικές ενέργειες που επιβεβαιώνουν την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς νόμου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των πρόσφατων αποφάσεων του Οργανισμού για την Κύπρο.

    Οι παραβιάσεις αυτές, προσθέτει η επιστολή, ακολουθούν την υιοθέτηση από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ψηφισμάτων 1217 και 1218 με τα οποία το Συμβούλιο καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχουν ενεργειών οι οποίες δυνατόν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της νήσου.

    [13] Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Μεγαλώνει το ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ μετά τη χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει δηλώσεις του Σκοπιανού προέδρου αναφορικά με τη στάση των αρχών της Γαλλίας σχετικά με τη επίσημη αναγνώριση της Ταϊβάν από την σκοπιανή κυβέρνηση.

    Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε ο Σκοπιανός υπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Γκλιγκόροφ στη Γαλλία, οι συνομιλητές του συμφώνησαν από κοινού ότι το ζήτημα σύναψης διπλωματικών σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ταϊβάν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να αναμειχθούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων. «Οι ισχυρισμοί του προέδρου Γκλιγκόροφ ότι η ηγεσία της Γαλλίας του διαβίβασε πως δεν μπορεί να κατανοήσει την πράξη της κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι απέχουν πολύ από το πραγματικό περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε στη Γαλλία» είπε ο Σκοπιανός υπουργός.

    Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή του από την Γαλλία ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ότι η ηγεσία της χώρας, με όλη την επιφύλαξη να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ και με σεβασμό στο δικαίωμα της χώρας να αποφασίζει μόνη της, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την πράξη αυτή της σκοπιανής κυβέρνησης και υπέδειξε φιλικά ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όσο και γενικά τη θέση της ΠΓΔΜ σε διεθνή κλίμακα. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 15 February 1999 - 20:46:44 UTC