Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΝΤΟΝΤΙΚ
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η Ε.Ε ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ - ΡΩΣΙΑ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [04] ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ
  • [05] ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [06] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
  • [07] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΟΜΗΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  • [08] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΔΟΥΜΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ
  • [11] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΓΕΛΤΣΙΝ
  • [12] ΣΤΙΣ 40.000 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [13] ΚΙΝΚΕΛ: Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ
  • [15] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΝΤΟΝΤΙΚ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Σερβικής Δημοκρατίας ιδιαίτερα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου και του πρωθυπουργού της σερβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας κ. Ντόντικ.

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την επίσκεψη του Βόσνιου πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των σχέσεων στο τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

    Αναφερόμενος στη κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι έχει ωριμάσει στην Ε.Ε η ιδέα μιας πιο δυναμικής jai αντικειμενικής αντιμετώπισης του θέματος ενώ επανέλαβε τις προτάσεις της Ελλάδας για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή, που είναι: η αύξηση παρατηρητών, η άμεση παύση των εχθροπραξιών και η έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την αξίωση των Αλβανών για ανεξαρτησία, σημειώνοντας ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι μία ευρεία αυτονομία με πλήρες σύστημα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για το θέμα που έχει προκύψει μετά την άρνηση του κ. Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί τον διορισμό του Φελιππε Γκονζάλες ως διεθνή αντιπρόσωπο, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι αν και ο ίδιος τον εκτιμά εντούτοις από τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα αυτό θα μπορεί να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο.

    Τόσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ όσο και ο Βόσνιος πρωθυπουργός δήλωσαν ότι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας βρίσκεται στο δρόμο της εφαρμογής της συμφωνίας του Ντεϊτον και είναι έτοιμη να σταματήσει τις εχθροπραξίες ενώ οι ένοπλοι του Κόσοβου μιλούν για γενίκευση του πολέμου.

    Αναφερόμενος ο κ. Πάγκαλος στη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο των Κοσσοβάρων στα Τίρανα, απεκάλυψε ότι έθεσε θέμα Αλβανών στη FYROM, αλλά και στην Ελλάδα.

    Ακόμα ο κ. Πάγκαλος ζήτησε ίσα μέτρα και ίσα σταθμά στην αντιμετώπιση των εγκληματιών πολέμου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την διεθνοποίηση των εγκλημάτων πολέμου.

    Κατά τα άλλα ο κ. Ντόντικ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την έμπρακτη συμπαράστασή της τόσο στον διπλωματικό όσο και στον οικονομικό τομέα ενώ ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίηση για την ανάπτυξη της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας υπογραμμίζοντας ότι θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια.

    Τέλος συμφωνήθηκε να ενισχυθεί και η υπό σύσταση διπλωματική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με σειρά σεμιναρίων που θα γίνουν στην Αθήνα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η Ε.Ε ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ - ΡΩΣΙΑ

    Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Σάλτσμπουργκ.

    "Είχαμε συζητήσεις και ένα αποτέλεσμα που ανάγεται θα έλεγα στην πολιτική φιλοσοφία των συμμετεχόντων. Τελικά καταφέραμε ως προς το θέμα της Ρωσίας - ορισμένοι από εμάς επιμένοντας - να προσθέσουμε μερικά στοιχεία. Ενα από αυτά είναι η ανάγκη να πάει η τρόϊκα στη Μόσχα, όσο πιο νωρίς γίνετα, γιατί είναι τέτοια η κατάσταση στη Ρωσία, ώστε περίπου είτε έχει κυβέρνηση, είτε δεν έχει η πολιτική εξέλιξη κινείται πλέον μεταξύ κάποιων προσώπων που η τρόϊκα θα μπορούσε να δει. Πάντως δεν έχει τεθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης ως όρος για την αποστολή της τρόϊκα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    Ενα άλλο ζήτημα σχετικά με τη Ρωσία, είπε ο υπουργός, είναι η κοινωνική συνοχή. "Δηλαδή αποτελεσματικές, διαδικασίες και έγκυρες κρατικές αρχές. Αυτό ανάγεται βεβαίως στην ανάγκη να υπάρξει le_ysg των κοινωνικών διαφοροποιήσεων, που φαίνεται να υπάρχουν. Επίσης ανάγεται στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της διαφθοράς".

    Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος, προστέθηκαν και κάποια άλλα στοιχεία στο αρχικό κείμενο της Προεδρίας, που αφορούν στην ανάμειξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει ως ιδιαίτερο ρόλο τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών και των μηχανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το αρχικό κείμενο της Προεδρίας, σύμφωνα με τον υπουργό, "ήταν καθαρά και μόνο υποστήριξη των φιλελευθέρων οικονομικών μεταρρυθμίσεων - τις οποίες βέβαια δεν αρνούμαστε - αλλά θεωρούμε ότι έπρεπε να ενταχθούν σε μια γενικότερη και πολιτική παρέμβαση στην οποία θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει τις ρωσικές αρχές".

    Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα μιας συνολικής συζήτησης για το πρόβλημα αυτό. "Πρέπει να είναι ισορροπημένη η προσέγγιση της Κοινότητας, διότι εδώ έχουμε μια θέση η οποία συνεπάγεται υποχρεώσεις και για τους μεν και για τους δε. Δεν μπορούμε παίρνοντας κυρώσεις μονάχα εναντίον του Βελιγραδίου να μην κάνουμε σαφές και προς την πλευρά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την ανεξαρτησία, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την ένοπλη δράση και τις τρομοκρατικές πράξεις, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε μια ισόρροπη λύση".

    Ενα άλλο σημείο, στο οποίο στάθηκε ο υπουργός είναι η ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκονται στην Αλβανία. Επίσης, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος εκφράστηκε η ανάγκη να υποστηριχθεί η κυβέρνηση των Τιράνων, "η οποία είναι μια μετριοπαθής κυβέρνηση. Εκφράσαμε την ανάγκη ο καθένας μας, να ωθήσει τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, σε συνεννόηση, συναίνεση και σε μια ομαλή πολιτική ζωή".

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν γράψει τις ανακοινώσεις τους πριν ακούσουν τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, είπε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, και κατηγόρησε κυρίως τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι δεν έχει προτάσεις και πρόγραμμα και επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Επιτέθηκε επίσης εναντίον του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα για τον οποίο είπε ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται.

    Στις δημοτικές εκλογές δεν θα χτυπήσει κανένα "καμπανάκι" για την κυβέρνηση γιατί θα κριθούν οι δημοτικοί άρχοντες, είπε ο κ. Τσουκάτος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο σημείωσε ότι εκφράζει τις απόψεις με τη δική του απόχρωση και πρόσθεσε ότι ψήφισε και αυτός την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για το ενδεχόμενο να προταθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος για τη θέση του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ότι τέτοια θέση δεν προβλέπεται στο καταστατικό και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Επισήμανε ακόμα ότι δεν θα εφαρμοστεί πολιτική αποκλεισμών στελεχών και πως υπάρχουν ρόλοι για όλους στο ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

    Τη ριζική διαφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Εκθεση εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Γιάννης Κουτσούκος.

    Η συγκράτηση του πληθωρισμού δεν γίνεται με ευχές, υπογράμμισαν, και κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών. Επισήμαναν ότι δεν πρέπει να συνδέεται η οικονομία με το Χρηματιστήριο, που είναι τζόγος, και σημείωσαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε γενικές στοχεύσεις για διεύρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισαν οι κύριοι Πολυζωγόπουλος και Κουτσούκος. Απέρριψαν την εγκύκλιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου για αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού στους οργανισμούς του δημοσίου και ζήτησαν μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με αύξηση του αφορολογήτου ορίου στο ύψος του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη.

    Για τις ιδωτικοποιήσεις είπαν ότι δεν μπορούν να αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να στηρίζονται σε επιχειρησιακά σχέδια. Πρότειναν τη θέσπιση ενός λογαριασμού για κοινωνική σύνταξη που θα καλύπτει και τους ανέργους.

    Οι δύο συνδικαλιστές συμφώνησαν στην ενοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ώστε να μπει τέρμα στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε να γίνει ένα μίνι κοινό συνέδριο μέχρι το τέλος του 1999 στο οποίο θα αποφασιστεί η διοαδικασία ενοποίησης των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    [05] ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Άνοδο 1,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.126,87 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 39,782 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 40.790 δρχ., η Κτηματική στις 20.600 δρχ., η Ιονική στις 10.200 δρχ., η Εργασίας στις 25.000 δρχ. και η Πίστεως στις 22.410 δραχμές.

    Στον βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.245 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.600 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.700 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.500 δρχ.,η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.805 δρχ. και ο ΤΙΤΑΝΑΣ στις 18.600 δραχμές.

    [06] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

    Μεγάλη ανάκαμψη σημείωσαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας. Στο Χονγκ - Κονγκ 7%, στη Σιγκαπούρη 6%, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Νίκεϊ σημείωσε αισθητή άνοδο κατά 3,8%.

    Το δολάριο υποχώρησε το Σαββατοκύριακο έναντι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων και του ιαπωνικού Γιεν. Το γεγονός apod_detai στις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια, λέγοντας ότι δεν μπορεί η αμερικανική οικονομία να αποτελεί όαση την ώρα που οι διεθνείς χρηματαγορές σημειώνουν "αναταράξεις".

    [07] ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΟΜΗΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

    Άφαντος παραμένει ο Ρουμάνος κακοποιός Ματέϊ Σουρίν, μετά την απελευθέρωση του αστυνομικού Αθανάσιου Κρυσταλογιάννη, τον οποίο κρατούσε όμηρο για πολλές ώρες το βράδυ του Σαββάτου στη Λυκόβρυση Αττικής.

    Ο οδηγός του ταξί, με το οποίο διέφυγε ο Σουρίν εντοπίστηκε από την αστυνομία, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στις έρευνες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, σε δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη κάλυψε πλήρως τους χειρισμούς της αστυνομίας.

    [08] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και η δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων μεταξύ των βαλκανικών επιχειρήσεων στο χώρο των τεχνικών έργων, αποτελούν κινήσεις-"κλειδιά" για την ανάπτυξη των υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οδεύοντας προς τη νέα χιλιετία, οι βαλκανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προσανατολίσουν τις προσπάθειές τους σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εναρμόνιση των ισχύοντων νομοθετικών πλαισίων με τα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης..

    Αυτά προέκυψαν από την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Κώστα Λαλιώτη, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του 2ου συνεδρίου τεχνικών έργων, στη Θεσσαλονίκη. Υψηλόβαθμα στελέχη βαλκανικών υπουργείων και δεκάδες εκπρόσωποι τεχνικών εταιριών δίνουν σήμερα και αύριο το "παρών" στο συνέδριο, που διοργανώνεται από τη HELEXPO, με την ευκαιρία της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον κ.Λαλιώτη, τα πρώτα βήματα διασυνοριακής συνεργασίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, δια μέσου του αναπτυξιακού σχεδιασμού PHARE και του προγράμματος INTERREG. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών κρατών αποτελούν τα έργα των οδικών συνδέσεων Ιωαννίνων και Σιάτιστας με το Δυρράχιο στην Αλβανία, της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια και της Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου με το Χάσκοβο στη Βουλγαρία.

    Δείγμα αγαστής συνεργασίας αποτελεί, ακόμη, η ολοκλήρωση των μελετών για τους οδικούς άξονες της Νότιας Αλβανίας, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε". Εμφαση έδωσε ο κ.Λαλιώτης στο γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία και αναμόρφωση του οδικού δικτύου στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Αναφερόμενος στα 20.000 έργα που εκτελούνται στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα το 2000, ο κ.Λαλιώτης υπογράμμισε ότι, στη χώρα υλοποιείται ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα βασικών υποδομών, με τη συμμετοχή-κατά περιπτώσεις- ιδιωτικών πόρων. Υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο 1994-2000 υλοποιούνται στην Ελλάδα τεχνικά έργα και προγράμματα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 7 τρισ. δρχ. "Ηδη διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε. τη συγχρηματοδότηση προγράμματος ανάλογου ύψους, για την περίοδο 2000-2006, στο πλαίσιο του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης", τόνισε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Παρουσιάζοντας τις υφιστάμενες δυνατότητες υλοποίησης νέων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στο δίκτυο ΤΙΝΑ. "Οι συνολικές εκταμιεύσεις από αυτό το νέο χρηματοδοτικό όργανο και το Ταμείο Συνοχής εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 45 δισ. ECU, κατά την περίοδο 2000-2006", γνωστοποίησε. Οσον αφορά το κόστος των έργων υποδομών στον κλάδο των μεταφορών, ο κ.Λαλιώτης υπολόγισε ότι το σύνολο για τις χώρες ΤΙΝΑ ανέρχεται σε 88 δισ.δρχ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Σκοπιανού Υφυπουργού Κατασκευών και Δημοσίων Εργων, κ.Τrepvski. "Οι κατασκευαστικές εταιρίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να ενθαρρυνθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης κοινοπραξιών και ενίσχυσης της συμμετοχής τους στις διεθνείς εκθέσεις", τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι στην ΠΓΔΜ 30.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο των κατασκευών.

    Το "παρών" στο συνέδριο έδωσε και ο Ντ.Στασινόπουλος, ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν, που παρουσίασε την πανευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών. Ο κ.Στασινόπουλος γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας ενός μηχανισμού για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, στο χώρο των μεγάλων τεχνικών έργων.

    Απαισιόδοξος στις προβλέψεις του για το μέλλον των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ.Σαββίδης. "Ο κίνδυνος απαξίωσης των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών βρίσκεται προ των πυλών", είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται, εν μέρει και στην απραξία της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αντίθετα, οι κατασκευαστικές εταιρίες της Τουρκίας κερδίζουν διαρκώς έδαφος, εκμεταλλευόμενες το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς. Σύμφωνα με τον κ.Σαββίδη, σε διάστημα εννέα μόλις μηνών, η τουρκική κατασκευαστική βιομηχανία υπέγραψε στη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, 50 συμβόλαια ύψους 14 δισ.δολ.για την εκτέλεση έργων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος στο Καζακστάν, αλλά και η πραγματοποίηση εκτεταμένων γεωτρήσεων για λογαριασμό της "Shell".

    Eπιπλέον, οι τουρκικές κατασκευαστικές ενέχουν ρόλο υπερεργολάβων έναντι των ξένων εταιριών που εργάζονται στην κατασκευή του μετρό της Σμύρνης, σε αντίθεση με ότ,ι συμβαίνει στην Ελλάδα. "Στην ίδια μας τη χώρα γινόμαστε υπάλληλοι αλλοδαπών επενδυτών και αναγκαζόμαστε να υπακούμε στις παράλογες -κάποτε- απαιτήσεις των ξένων κοινοπρακτικών σχημάτων", υποστήριξε ο κ.Σαββίδης. Κατέληξε λέγοντας ότι ούτε η νομοθεσία βοηθάει τους Ελληνες κατασκευαστές, αφού ο νόμος για τα δημόσια έργα άλλαξε πέντε φορές, μόνο κατά την τελευταία πενταετία..

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Να αφήσουν τις "γκρίνιες" και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, κάλεσε τους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών , στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσία του υπουργού, χαρακτήρισε το νόμο άτολμο σε ότι αφορά στην έκταση και το βαθμό αξιοποίησης των νέων θεσμών που εισάγει.

    Πρότεινε την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από τριμερές όργανο όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας με σκοπό την εξεύρεση τρόπων εποικοδομητικής βελτίωσης του.

    "Έχουμε ένα σύγχρονο εργατικό δίκαιο πλήρως εναρμονισμένο με το αντίστοιχο της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην εργοδοσία. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες κυρίως σε ότι αγορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας", ο Παπαϊωάννου.

    Η συνάντηση έγινε προκειμένου ο ΣΒΒΕ να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του σχετικά με την αγορά εργασίας. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Δήμος Δασκαλάκης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρηγόρης Σολωμός και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κωνσταντίνος Ευστράτογλου.

    Ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών ο κ πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Τακάς, υποστήριξε ότι η πρόταση του υπουργείου δεν διασφαλίζει το στόχο που επιθυμεί να εξυπηρετεί. Ο κ. Τακάς υπέβαλε τις σχετικές προτάσεις του ΣΒΒΕ οι οποίες όμως βρήκαν την άρνηση του υπουργού στη μεγάλη τους πλειοψηφία όπως τουλάχιστον προκύπτει απ τις δηλώσεις του τελευταίου. 1) Στο αίτημα για μείωση του υποχρεωτικού ποσοστού απασχόλησης ατόμων ειδικών κατηγοριών από 8% σε 4% με το αιτιολογικό ότι είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ο Παπαϊωάννου απάντησε: "Όσον αφορά τα άτομα αυτά το ποσοστό είναι αντίστοιχο με εκείνο της ΕΕ εμείς προστατεύουμε πλέον τους πολύτεκνους λόγω του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τους ανάπηρους και τα τέκνα τους. Από τη στιγμή όμως που μπήκε πλαφόν στο 45ο έτος της ηλικίας σε αυτές τις κατηγορίες ο αριθμός των δικαιούχων έχει περιοριστεί πάρα πολύ".

    Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε ότι εφόσον μια επιχείρηση παρουσιάσει επί δύο συναπτά έτη αρνητικούς ισολογισμούς δεν είναι υποχρεωμένη σε αναγκαστική τοποθέτηση ατόμων. Η διατήρηση της απαλλαγής της ζημιογόνας επιχείρησης αποτελεί επίσης αίτημα των βιομηχάνων. 2) Ιδεατό χαρακτήρισε ο υπουργός το αίτημα για επιλογή από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των ατόμων που θα προσλαμβάνονται και όχι μέσω των επιτροπών του ΟΑΕΔ. "Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει μητρώο ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μπορούμε ωστόσο να φούμε το ζήτημα lekkomtij\4".

    Ο ΣΒΒΕ υπογράμμισε τις επιβαρυντικές συνέπειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις από την πρόσφατη εισαγωγή της υποχρέωσης τήρησης θεωρημένου βιβλίου νεοπροσλαμβανομένων από την υποχρεωτική και αδικαιολόγητη ασφάλιση των μελών του ΔΣ των ΑΕ στο ΤΕΒΕ ανεξάρτητα αν είναι ήδη ασφαλισμένοι σε άλλο οργανισμό και από την ακατάλληλη συχνά σύνθεση της επιτροπής απασχόλησης του υπουργείου εργασίας.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε ακόμη στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 1998 επισημαίνοντας "τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που παρουσιάζεται στις εγκρίσεις των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης".

    Σε ότι αφορά το ζήτημα του 35ωρου, τόσο ο ΣΒΒΕ, όσο και ο υπουργός επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις της βιομηχανίας και της κυβέρνησης αντίστοιχα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΔΟΥΜΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

    Οι βουλευτές της Δούμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την υποψηφιότητα του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, για την πρωθυπουργία, με 273 ψήφους κατά και 138 υπέρ.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χρειαζόταν 226 ψήφους για να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ήττα του, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά της πρώτης ψηφοφορίας, κατά την οποία συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους.

    Σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, επιμείνει για τρίτη φορά στο διορισμό του κ.Τσερνομίρντιν, θα πρέπει να διεξαχθεί και τρίτη ψηφοφορία από τη Δούμα μέσα σε εφτά μέρες. Ε.Ρ.

    [11] ΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΓΕΛΤΣΙΝ

    Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου, Μπορίς Γέλτσιν, σύμφωνα με δήλωση βουλευτών.

    Η διαδικασία απομάκρυνσης του κ.Γέλτσιν θα ξεκινήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα και θα αφαιρέσει σταδιακά την εξουσία του να διαλύει το κοινοβούλιο.

    Μια ad hoc επιτροπή θα παραδώσει αύριο τα πορίσματά της στο συμβούλιο της Δούμα και το συμβούλιο θα αποφασίσει να στείλει το κείμενο στο κοινοβούλιο προς ακρόαση την Τετάρτη ή την Παρασκευή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ελένα Μιζουλίνα.

    Για την καθαίρεση του Ρώσου προέδρου απαιτούνται 300 ψήφοι από τους συνολικά 450 της Δούμα, ενώ σε περίπτωση που δρομολογηθεί η διαδικασία, ο κ.Γιέλτσιν θα χάσει αμέσως το δικαίωμα διάλυσης του κοινοβουλίου. Ε.Ρ.

    [12] ΣΤΙΣ 40.000 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Σε 40.530 ανέρχεται ο επίσημος αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνιο και οι liso_ απ' αυτούς είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

    Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ποντγκόριτσα, το μεγαλύτερο τμήμα των προσφύγων, περίπου 16.630 άτομα, βρίσκονται στην παραθαλάσσια πόλη Ούλτσιν, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει καταφύγει στις πόλεις Πλάβ και Ρόζαγιε.

    Οι περισσότεροι πρόσφυγες, που φθάνουν τις 25.800, φιλοξενούνται στα σπίτια συγγενικών και φιλικών προσώπων. Περίπου 13.380 διαμένουν με δικά τους έξοδα σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενώ στους προσφυγικούς καταυλισμούς φιλοξενούνται μόνο 1.300 άτομα.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν, πως αν η είσοδος των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο συνεχιστεί με τους εντατικούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την περίθαλψή τους.

    Οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην Προντγκόριτσα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και η αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). Εκπρόσωπος του USAID ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Μαυροβούνιο. Ε.Π.

    [13] ΚΙΝΚΕΛ: Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Την αναβάθμιση της αποστολής της ευρωπαϊκής τρόϊκας στη Ρωσία, από το επίπεδο των γενικών διευθυντών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Σάλτσμπουργκ.

    "Η Ρωσία πρέπει να βγει μόνη από το πολιτικό - οικονομικό τέλμα της. Χρειάζεται μια σκληρή "συνταγή", πρέπει να "αρπάξει" η ίδια την κατάσταση και να αυτοαπελευθερωθεί", δήλωσε ο κ. Κίνκελ.

    Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της Δούμα και του προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο κ. Κίνκελ τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, "η οποία να αποκαθιστά προς τα έξω την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί. Εμπιστοσύνη είναι το κεφάλαιο που χρειάζεται η Ρωσία. Υπενθυμίζω ότι συμμετέχει στο παγκόσμιο εμπόριο με 1%. Δεν θα κρίνουμε από αυτά, γιατί προέχουν πολιτικά και κυρίως θέματα ασφαλείας".

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι "δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση επιστροφή της Ρωσίας στον κομμουνισμό", ενώ επεσήμανε ότι με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα συζητήσουν τρία καίρια ζητήματα: "Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξηςς και των προγραμμάτων της για την Ανατολική Ευρώπη, πως μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω του κοινοτικού προγράμματος TACIS τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ποια πρέπει να είναι τα σημεία επαφής μας με τη Ρωσία".

    "Πρέπει", συνέχισε ο κ. Κίνκελ, "σε κάθε περίπτωση να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "πρέπει να οδηγηθεί στην ap|vasg να ανακαλέσει τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του από το Κόσοβο".

    "Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Πρέπει να είναι δυνατό για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως και για τους εκπροσώπους της ΕΕ να επισκεφθούν και να εκτελέσουν το έργο τους στο Κόσοβο. Η Γερμανία μόλις δέχθηκε άλλους 3.500 πρόσφυγες. Υπάρχει πρόβλημα για τον πληθυσμό", ανέφερε ο κ. Κίνκελ.

    Πρόσθεσε δε, ότι "μερικά χωριά στο Κόσοβο είναι εντελώς κατεστραμμένα και μερικά άλλα εγκαταλελειμμένα".

    Σύμφωνα με τον κ. Κίνκελ, "ο κ. Μιλόσεβιτς θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο και το έργο των διεθνών παρατηρητών και εκπροσώπων των οργανισμών. Ηδη, έκανε ένα βήμα με την ενδιάμεση συμφωνία που προτείνει. Πρόκειται για ένα θέμα που θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

    Καταλήγοντας, σημείωσε: "Και κάτι άλλο όμως θα πρέπει να κάνουμε μετά βεβαιότητας: Να απευθύνουμε ισχυρή έκκληση προς τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στον κ. Μιλόσεβιτς, όπως έχουμε το παράδειγμα ότι το έπραξε στην περίπτωση της Βοσνίας".

    [14] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ

    Οι δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού της Γιουγκοσλαβίας, παραβίασαν την αλβανική συνοριακή γραμμή 41 φορές από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρταν Μπιζγκα, εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

    Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνονται βολές του γιουγκοσλαβικού πυροβολικού, παράνομη είσοδος πολιτών και στρατιωτών, αλλά και παραβιάσεις του εναέριου και χερσαίου συνοριακού χώρου. Ο Μπιζγκα τόνισε ότι η αλβανική πλευρά έχει αρκετές φορές ζητήσει τη σύγκλιση της διασυνοριακής επιτροπής, χωρίς την παρουσία των Γιουγκοσλάβων.

    Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα με τον πρωθυπουργό Φατος Νανο, στην οποία τον διαβεβαίωσε για την πολιτική δέσμευση της συμμαχίας, να βοηθήσει την Αλβανία να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθερότητας, στην περιοχή. Ν.Χ.

    [15] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΗ

    Την πεποίθηση ότι οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου θα διεξαχθούν σε δημοκρατική ατμόσφαιρα και χωρίς προβλήματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Τσερβενκόφσκι, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, επισήμανε πως αυτές "θα αποτελέσουν ένα θετικό βήμα στην περαιτέρω οικοδόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών και θα ενισχύσουν σε διεθνές επίπεδο το κύρος της χώρας".

    Σχολιάζοντας την εκλογική συνεργασία μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη δημιουργία εκλογικών συνασπισμών, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η δύναμη του κάθε συνασπισμού θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή θα είναι η προεκλογική εκστρατεία του jai το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στους ψηφοφόρους.

    Κάνοντας απολογισμό για την τετραετία που πέρασε, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι τόνισε ότι στο διάστημα 1994-1998, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες, προκλήσεις και πειρασμούς, κατόρθωσε, ωστόσο να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, συγκαταλέγονται η διασφάλιση της ειρήνης, την σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων στην πολιτική και στην οικονομία, η ενίσχυση της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το μεγαλύτερο κατόρθωμα της κυβέρνησης, αλλά και του λαού, ήταν η αναγνώριση της χώρας από ξένα κράτη με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". "Επτά χρόνια πριν δεν αναγνώριζαν την ύπαρξή μας, ενώ σήμερα είμαστε διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, που χαίρει τον σεβασμό και ένα μεγάλο τμήμα των κρατών της περιοχής, καθώς και αυτών που στο παρελθόν καθόριζαν τη μοίρα μας, μας φθονούν" κατέληξε ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 7 September 1998 - 21:15:14 UTC