Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.
  • [02] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΦΕΥΓΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ
  • [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΔΕΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΠΙΟ ΕΥΝΟΪΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΕΘ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ, ΣΤΗΝ 63η ΔΕΘ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ 50,000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [09] ΒΟΣΝΙΑ:ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ
  • [10] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ:ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ G7 ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [11] ΡΩΣΙΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • [12] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

    Τη βεβαιότητα ότι όλα τα στελέχη της κυβέρνησης εργάζονται για την όσο το δυνατό καλύτερη προώθηση του κυβερνητικού έργου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών ως προς την πολιτική που ακολουθείται, ο κ. Σημίτης είπε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εκφράζουν και να διατυπώνουν την γνώμη τους στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην πρόοδο του κυβερνητικού έργου, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να βλέπει κανείς "αντιπαλότητες" και "αντιμαχόμενα στρατόπεδα", γιατί up\qwei κοινός στόχος.

    Ο πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη σημερινή οικονομική πολιτική τα δύο προσεχή χρόνια και σημείωσε πως εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Οπως είπε, η πολιτική που εφαρμόζεται ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και συζητήθηκε αρκετές φορές στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και απάντησε στην έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας τα εξής: "Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν δέχονται αμφισβήτηση. Υπήρξε θεαματική πτώση των ελλειμμάτων του δημοσίου τομέα και του πληθωρισμού, καθώς και σημαντική αύξηση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα 20.000 έργα.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα πετύχει τους στόχους της χωρίς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής και χωρίς τη συμπαράσταση όλο και μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού.

    Σήμερα, υπογράμμισε υπάρχουν προβλήματα σε κοινωνικές ομάδες (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί γιατί οι "χαλαρές" οικονομικές πολιτικές οδήγησαν σε αδιέξοδα.

    ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψην το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά το έργο της θα κριθεί στις στις βουλευτικές εκλογές του 2000.

    ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ

    Το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι ιδεολογικό, πολιτικό δεν θα είναι προσωπικό είπε ο κ. Σημίτης ενώ σε ερώτηση αν πιστεύει πως θα υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου παρατήρησε πως θα μέλη του Κινήματος έχουν την δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με βάση το καταστατικό του κόμματος

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η θέση του είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται με ψηφοφορία.

    Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε για τη δήλωση Μητσοτάκη, ότι αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν καλύτερα για τα πράγματα και απάντησε ότι η πολιτική δεν κρίνεται με αυτό τον τρόπο. Η πολιτική υποβαθμίζεται με ππροσωπικές αντιπαραθέσεις και συνεχείς κοκορομαχίες κάποιων πρωταγωνιστών.

    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Παρά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τις εντάσεις που δημιουργεί στο Αιγαίο η κατάσταση στην περιοχή είναι υπό έλεγχο, είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά για την εκτόνωση της κατάστασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ θα συναντηθεί στο Διαβαλκανικό Συνέδριο στην Αττάλεια.

    ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο είπε ότι το πρώτιστο δεν είναι οι πύραυλοι, αλλά να αναδείξουμε το πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα. Τις αποφάσεις για τους πυραύλους S-300 θα τις πάρει η Κυπριακή ηγεσία.

    ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση. Για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας είπε ότι δεν θα αποτελεί τεστ ιδιωτικοποιήσεων, αλλά μία ενέργεια για να ενισχυθεί και να γίνει ανταγωνιστικός ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Η Τράπεζα θα πωληθεί όταν υπάρξει ικανοποιητική προσφορά μέσα από διαφανείς διαδικασίες, ενώ ο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σχετικά με ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    "Η Εκκλησία αποφασίζει, κρίνει και εκφράζεται για τα θέματα που την αφορούν δεν έχει ανάμειξη η πολιτεία. Δεν έχει ανάμειξη η πολιτεία. Η πολιτεία αποφασίζει, κρίνει και εκφράζεται για τα θέματα που την αφορούν. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας που πρέπει να τηρούμε", είπε ο κ. Σημίτης.

    ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

    Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να φιμώσει τα ΜΜΕ διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη διαταγή που ήθελε να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ορθώς, είπε ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε το πρόβλημα που έχει να κάνει με την προστασία του πολίτη και σημείωσε ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα δεν μπορεί να τελειώσει από τη μία μέρα στην άλλη

    [02] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΦΕΥΓΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

    Η προσπάθεια διάσωσης του υπό ομηρία αστυφύλακα, Αθανάσιου Κρυσταλογιάννη, υπαγόρευσε τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, να επιτρέψει τη διαφυγή του 27χρονου Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι.

    "Eάν δεν είχαμε λάβει αυτή την απόφαση, σήμερα το πρωί θα θρηνούσαμε ένα νεκρό αστυνομικό και θα είχαμε μία χήρα και δύο ορφανά παιδιά. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή ήταν η μόνη σωστή, δεδομένων των συνθηκών", δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, στο περιθώριο της σημερινής επίσκεψής του στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι ο Ρουμάνος κακοποιός κρατούσε μία avopkisl]mg χειροβομβίδα, δυσχεραίνοντας το έργο διάσωσης του ομήρου. "Η χειροβομβίδα θα μπορούσε ασφαλώς να εξουδετερωθεί, αλλά τότε θα είχε ανατιναχθεί το αυτοκίνητο και θα θρηνούσαμε θύματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρωμαίος, διευκρινίζοντας ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση ελήφθη από κοινού με την ηγεσία της ΕΛΑΣ και τους παρισταμένους εισαγγελείς.

    Οσον αφορά τον εντοπισμό του 27χρονου Ρουμάνου, που διέφυγε με ταξί, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κοινοποίησε ότι ενεργοποιείται διαδικασία αναζήτησης του κακοποιού. Απέφυγε, πάντως, να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η όποια ενημέρωση σχετικά με έρευνες θα προέλθει από την Αθήνα.

    Απαντώντας, τέλος, σε όσους αμφισβητούν την ορθότητα της χθεσινής απόφασης των αρμόδιων φορέων, ο κ.Ρωμαίος υπογράμμισε: "Αυτά να τα πουν στην οικογένεια του αστυνομικού".

    [03] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΔΕΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΠΙΟ ΕΥΝΟΪΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ

    Ουδέποτε η Ελλάδα βρέθηκε σε πιο ευνοϊκή και σταθερή θέση σε σχέση με το περιβάλλον της, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την επίσκεψη του στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός επισκέφτηκε τα περίπτερα της ΔΕΗ, της Γενικής Τράπεζας, του Καζίνο και άλλων οργανισμών και φτάνοντας στο περίπτερο της ΕΛΒΟ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της, Λυκούργο Σακελλάρη για την πορεία της εταιρίας.

    Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους "επισκεφτήκαμε περίπτερα που προσδιορίζουν το περιεχόμενο της ανάπτυξης, την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Η αναδιάρθρωση των θεσμών στο επίπεδο της παραγωγής ως μια προσπάθεια να ακολουθήσει την ενοποίηση στον οικονομικό και νομισματικό τομέα που με γρήγορο ρυθμό η Ελλάδα θα πετύχει μέχρι το 2000, είναι ο σταθερός πλέον στόχος που αφορά την κινητοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει πλέον καμιά άλλη δικαιολογία. Οι οικονομικές βάσεις και η σταθερότητα, η πολιτική και κοινωνική, είναι δεδομένα. Ουδέποτε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε σε τόσο ευνοϊκή και σταθερή θέση σε σχέση με το περιβάλλον της και επομένως εκείνο το οποίο μένει είναι να πρωτοστατήσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη διεύρυνση του πλούτου της περιοχής συνολικά γεγονός που θα έχει άμεσα όφελος για τους έλληνες και τις ελληνίδες. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ".

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Εκκληση προς τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, να στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση αποτελεί βασική μέριμνα της κυβέρνησης και dem πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβευτεί. Πάντως, προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται θυσίες από όλους τους Ελληνες και ιδίως από τις ισχυρές οικονομικά τάξεις.

    "Είναι εθνική ανάγκη, οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν μακροχρόνια πολιτική, ακόμη και αν αυτή έχει επιπτώσεις στα βραχυχρόνια κέρδη τους", υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι το 1999 θα γραφτεί στην ιστορία ως ο κρισιμότερος χρόνος της περιόδου 1980-2000.

    Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευαγγελίζεται εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, επικαλούμενο τη συνεχή βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Ενδεικτικά, ο κ.Παπαντωνίου ανέφερε τους ταχύτατους ρυθμούς δημοσιονομικής εξυγίανσης, που μείωσε αποφασιστικά το έλλειμμα, διαμορφώνοντάς το στο 2% από 14%. "Η χώρα είχε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και αυτή η κυβέρνηση την έσωσε", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

    Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησης, ότι στο τέλος του 1999 η Ελλάδα θα εκπληρώνει τα τέσσερα από τα πέντε κριτήρια του Μάαστριχτ. Για την ένταξή στην ΟΝΕ, απομένει να τιθασσευτεί ο πληθωρισμός, που -όπως είπε- αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για το ερχόμενο έτος.

    Στη συνέχεια, ο κ.Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας στη διάρκεια της πενταετίας στο 3,5%, ποσοστό που σηματοδοτεί τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων. Oσον αφορά τα επιτόκια, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι παραμένουν υψηλά, παρόλο που έπεσαν στο 15% από 30% προ τριετίας. "Η αποκλιμάκωσή τους είναι θέμα λίγου χρόνου. Προς το παρόν όμως, δεν μπορούμε παρά να τα κρατάμε σε υψηλά επίπεδα", διευκρίνισε.

    Ο κ.Παπαντωνίου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στον προϋπολογισμό του 1999 δεν θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα προέρχονται κυρίως από την πάταξη της εκτεταμένης σήμερα φοροδιαφυγής.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην υποτίμηση, τη χαρακτήρισε ως "ιστορική και αποδοτικότατη" απόφαση, που απήλλαξε την Ελλάδα από τεράστιες πιέσεις. "Η ελληνική οικονομία πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ αντοχής μετά την υποτίμηση της δραχμής τον Μάρτιο", είπε χαρακτηριστικά.

    Στη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), κοινοποιήθηκαν στον κ.Παπαντωνίου τα αιτήματα και οι προτάσεις των μελών του φορέα για τους τρόπους συμβολής των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΟΝΕ.

    O πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Πάρις Κυριακόπουλος, επεσήμανε ότι, στην πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη, οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν το ευρώ στις λογιστικές εγγραφές τους, αλλά και στη μισθοδοσία, ει δυνατόν και πριν το 2002. Ακόμη, υποστήριξε ότι "το ευρώ δεν μπορεί να προσεγγιστεί τμηματικά και κατακερματισμένα, αλλά μόνον ως στρατηγική κίνηση". Πρότεινε δε, τη δημιουργία ολιγομελών ομάδων - "task force"- σε κάθε επιχείρηση, για την προετοιμασία υιοθέτησης του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, εξήρε τα επιτεύγματα οικονομικής πολιτικής της jub]qmgsgr και ιδίως την υποτίμηση, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν συνοδεύτηκαν από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Εξέφρασε δε, το φόβο ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, εάν δεν συνοδευτεί από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη σταθεροποίηση και ανάπτυξη, αλλά μόνο σε εύθραυστες ισορροπίες.

    [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Iκανοποιημένη από την πρόοδο της ελληνικής βιομηχανίας, εμφανίστηκε η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 63ης Διεθνούς Εκθεσης.

    Η κ.Παπανδρέου συμμετείχε χθες στην κοινή συνεδρίαση των Συνδέσμων Βιομηχανιών όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος). Εξερχόμενη από την αίθουσα συνεδριάσεων, η υπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητικούς τους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία, διευκρινίζοντας -ωστόσο- ότι η κυβέρνηση περιμένει ακόμη περισσότερες.

    "Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης προσπάθειας Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα. Η βιομηχανία εκσυγχρονίζεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς και της διεθνούς κατάστασης, ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εξαγωγές", υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά τους, οι βιομήχανοι αναγνώρισαν ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας. Ζήτησαν, πάντως, την ολοκλήρωση των υποδομών ποιότητας, την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.

    Οσον αφορά τα αιτήματα περί ποιότητας και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, η κ.Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη υποβληθεί πολύ καλές προτάσεις εκ μέρους των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας. "Με την τροποποίηση του σχετικού νόμου που κάναμε τον Αύγουστο, τόσο το εθνικό σύστημα διαπίστευσης, όσο και τα τεχνολογικά ινστιτούτα, θα προχωρήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά στο μέλλον", υπογράμμισε.

    Εμφαση δόθηκε από την Υπουργό και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: "Υποβάλαμε προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη έχουμε προτάσεις και από τον τομέα της βιομηχανίας" είπε.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ.Παπανδρέου στην πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα του φυσικού αερίου. "Ο τομέας της βιομηχανίας και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα βλέπουν πάρα πολύ θετικά τη στρατηγική συμφωνία που κάναμε με την Ιταλία για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για σχέδιο που η υλοποίησή του θα αλλάξει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας", υπογράμμισε.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις τουΥπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν θυσίες για να στηρίξουν την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, η κ. Παπανδρέου τόνισε: "Σε μία συνολική pqosp\heia για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, όλες οι τάξεις επιβάλλεται να βοηθήσουν και ιδίως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβάλουν με την αύξηση και τον εκσυγχρονισμό των επενδύσεων"

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλειος Τακάς, παραδέχτηκε ότι επιβάλλονται κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών. Πάντως, όπως είπε, επειδή η βιομηχανία έχει ήδη κάνει πολλές θυσίες μέχρι σήμερα, αναμένει από την κυβέρνηση να συμβάλλει, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

    Επίσης ο κ. Τακάς, επεσήμανε την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της καθιέρωσης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Χρήστος Φυρογένης, ο επικεφαλής του αντίστοιχου φορέα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Αναστάσιος Γέμελος και ο ομόλογός τους από τη Δυτική Ελλάδα, Τάκης Κουνινιώτης.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΕΘ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Τη μεταφορά της εποπτείας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της HELEXPO - ΔΕΘ Αντώνη Κούρτη και μέλη της διοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η μεταφορά αυτή της εποπτείας γίνεται για να λαμβάνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις και να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της έκθεσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, χαρακτήρισε έκπληξη την απόφαση της κυβέρνησης και εξέφρασε την πίστη να είναι ευχάριστη για όλους.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο της ΔΕΘ ως μέσο προώθησης της Ελλάδας στο διεθνή οικονομικό χώρο για να κερδίσει ανταγωνιστική θέση. Η κυβέρνηση, είπε, θα συζητήσει με όλες τις πλευρές για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο θεσμός της ΔΕΘ.

    Ο κ.Κούρτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους στόχους της ΔΕΘ να μετατραπεί σε ένα κέντρο διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ, ΣΤΗΝ 63η ΔΕΘ

    "Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια χώρα σταθερή, ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις, που προχωράει μπροστά και μια οικονομία αναπτυσσόμενη, που χαρακτηρίζεται από συνεχή βελτίωση των οικονομικών της δεικτών. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω στους επενδυτές που με επισκέπτονται. Αλλωστε η ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι βασική μου αποστολή στην Ελλάδα και αποτελεί το σημαντικότερο τομέα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Γιαυτό με έστειλε ο πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εδώ".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο περίπτερο του αμερικανικού ομίλου Hyatt, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Πρωταρχικός μας στόχος ως κυβέρνηση είναι να ωθήσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα και να συνάψουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες. Αυτό θα σημαίνει κέρδος τόσο για τη χώρα σας, καθώς μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε φορολογικά έσοδα για την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για τη δική μου, αφού θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα καλό συνεταίρο και να αποκομίσουμε κάποια κέρδη από αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, και νομίζω ότι αυτό υπερέχει έναντι όλων των άλλων τομέων στις σχέσεις των δύο χωρών", τόνισε ο κ. Μπέρνς.

    Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την από την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στην Ελλάδα κατά 16% το 1997 και εξέφρασε την άποψη ότι η ανοδική τάση στο εξωτερικό εμπόριο των δύο χωρών θα συνεχιστεί, τόσο σε σχέση με τις αμερικανικές όσο και με τις ελληνικές εξαγωγές. "Και οι μεν και οι δε αναγνωρίζουμε ότι οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την αύξηση του μεταξύ μας enyteqijo} εμπορίου. Ως ΗΠΑ έχουμε ένα ιδιαίτερα ενεργό εμπορικό γραφείο στην αμερικανική πρεσβεία, και νομίζω ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, μαζί ΗΠΑ και Ελλάδα", ανάφερε.

    Επιπρόσθετα, προέβλεψε ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αμερικανικών επιχειρήσεων θα επενδύει στην Ελλάδα. "Εταιρίες που πριν από 10 χρόνια δε θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα, σήμερα βλέπουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί, το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 3,8% την περασμένη χρονιά, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βλέπουν μια χώρα ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις. Αυτή είναι και η συμβουλή που δίνω στις αμερικανικές εταιρίες: να έρθουν στην Ελλάδα, να δουν μια χώρα που αλλάζει, μια οικονομία που εκσυγχρονίζεται και να επενδύσουν. Ενας από τους λόγους που ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με έστειλε εδώ, είναι για να εξασφαλίσει ότι ΗΠΑ και Ελλάδα θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων", επισήμανε.

    Αλλωστε, διαπίστωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε σημαντικό αριθμό αμερικανικών επενδύσεων στη Ελλάδα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον όμιλο Hyatt. "Εχουμε ήδη τον όμιλο Hyatt εδώ. Εκτός από το καζίνο Regency, κατασκευάζει μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 1999. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ξενοδοχεία στο κομμάτι αυτό της Ευρώπης. Θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, και είμαι περήφανος που μια αμερικανική επένδυση θα συνεισφέρει τόσα πολλά στην οικονομία εδώ".

    Εκτίμησε ότι το Κυπριακό και τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει και ούτε επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές. "Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και την Τουρκία για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων, αλλά αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια και δεν πρέπει να επηρεάζουν τους επενδυτές. Το πιστεύω αυτό και αυτό συμβουλεύω στους Αμερικανούς επιχειρηματίες που με επισκέπτονται και με ρωτούν σχετικά: Ναι να επενδύσετε. Πρόκειται για μία ανοιχτή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, και για μία σταθερή χώρα. Αντίθετα από κάποια κράτη στα βόρεια της Ελλάδας, όπου έχουμε συγκρούσεις, στη χώρα αυτή υπάρχει σταθερότητα". Ο Αμερικανός Πρέσβης δε θέλησε να απαντήσει, πάντως, σε πολιτικές ερωτήσεις επί του θέματος.

    Ιδιαίτερα εξήρε και το ρόλο της Θεσσαλονίκης. "Πιστεύω ότι με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου "Μακεδονία" και τη σταδιακή ανάπτυξη της πόλης, σε συνδυασμό με το γεγονός της άμεσης γειτνίασης της περιοχής με τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, η Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο μέλλον, ως κέντρο εμπορίου, διαμεταφορών και επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

    Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σπουδαιότητα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Την επισκέπτεται για πρώτη φορά και δήλωσε εντυπωσιασμένος. "Χιλιάδες άνθρωποι είναι εδώ, το σύνολο της κυβέρνησης είναι εδώ, το διπλωματικό σώμα είναι εδώ, η επιχειρηματική κοινότητα του εσωτερικού και του εξωτερικού είναι εδώ. Όλα αυτά δείχνουν δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά, με μια οικονομία ζωτική, που amapt}ssetai. Δεύτερον ότι η Θεσσαλονίκη ως πόλη είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά γενικότερα των Βαλκανίων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις βαλκανικές χώρες να έχουν την Ελλάδα ενεργό και δυνατό συνεταίρο τους".

    Ειδικά για το ζήτημα της διαβαλκανικής συνεργασίας, εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την αμερικανική πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη SECI (Southeastern Corporation Initiative). Κατά την άποψή του, μέσω αυτής, ενθαρρύνονται οι ξένες επενδύσεις. "Προκειμένου να πείσουμε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην περιοχή, πρέπει να γκρεμίσουμε πολλά από τα τείχη που είχαν χτιστεί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Και το SECI είναι μια πολυεθνική προσπάθεια, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, με στόχο τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου και των διαμεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η ελληνική κυβέρνηση ηγείται της επιτροπής για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, που είναι μια από τις σπουδαιότερες επιτροπές του SECI. Υποστηρίζουμε ιδιαίτερα την προσπάθεια και είμαστε εταίροι με την Ελλάδα σε αυτή την πρωτοβουλία".

    Τα επόμενα βήματα του SECI, κατά τον κ. Μπερνς, πρέπει να αποσκοπούν στη συνέχιση της προόδου που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, μέχρις ότου εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές εταιρίες θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη βαλκανική γειτονιά με τρόπο εύκολο και γρήγορο, ώστε να μειώσουν να έξοδά τους και να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές και το αντίστροφο.

    Τέλος, ερωτηθείς για τη διεθνή οικονομική κρίση, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οικονομίες ΗΠΑ και Ελλάδας θα συνεχίσουν να είναι σταθερές και να αναπτύσσονται.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ 50,000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην πρώην ανατολική Γερμανία απειλούνται από την οικονομική κρίση στη Ρωσία, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις που έδωσαν ειδικοί επί των οικονομικών θεμάτων στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

    "Οι εξαγωγές από τη Γερμανία στη Ρωσία ανήλθαν στο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 1997. Το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει 49,500 εργαζόμενους στη βιομηχανία", δήλωσε ο Κλάους Βέρνερ του ινστιτούτου οικονομικής ανάπτυξης στη Χάλλη, της ανατολικής Γερμανίας, αριθμός στον οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών της Σαξωνίας, Καζο Σόμερ.

    Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται από τη ρωσική κρίση, υποστήριξε σύμβουλος γερμανικής επιχείρησης που αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η ρωσική οικονομική κατάσταση μετά την υποτίμηση του ρουβλίου , αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη Γερμανία από ότι η ασιατική.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών της Ρωσίας προς τη Γερμανία ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Λ.Μ

    [09] ΒΟΣΝΙΑ:ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

    Σε αποχή από τις εκλογές θα καλέσει τους κροατικής καταγωγής πολίτες της Βοσνίας το κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ) εάν η αποστολή του ΟΑΣΕ δεν επαναφέρει στη λίστα 15 υποψήφιους του οι οποίοι διεγράφησαν μετά από απόφαση της διεθνούς επιτροπής για τις εκλογές.

    Το προεδρείο του HDZ απείλησε επίσης ότι λόγω της απόφασης της αποστολής του ΟΑΣΕ θα παραιτηθούν όλοι οι Κροάτες λειτουργοί από όλα τις κυβερνητικές θέσεις στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

    Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ χαρακτήρισε χθες την απόφαση για τη διαγραφή των 15 υποψηφίων του HDZ οριστική και κάλεσε όλους να τη σεβαστούν, αποδίδοντας την στην ανάγκη να σταματήσει η εύνοια της κροατικής τηλεόρασης στο HDZ, η παρουσία Κροατών στρατιωτών στην προεκλογική εκστρατεία και η αφαίρεση πανώ των άλλων κομμάτων.

    Στην ανακοίνωση του προεδρείου του HDZ υπογραμμίζεται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο στην εκλογές όσο και στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ η στάση της αποστολής του ΟΑΣΕ χαρακτηρίζεται προσπάθεια επιβολής των αποτελέσματων με μη δημοκρατικά μέσα.

    Κ.Γ.

    [10] ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ:ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ G7 ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Mε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρει η Ρωσία να εξέλθει από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει, αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν προς την ομάδα των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η G-7 τις θεωρεί απαραίτητες.

    Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της G-7 και την οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο τύπου της κυβέρνησης, υποστηρίζεταιι ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων συνεργάζεται με τα μέλη της G-8 και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση για την προσοχή που έχουν επιδείξει καθώς και για τη βοήθεια που παρέχουν.

    Ο κ. Τσερνομίρντιν υποστήριξε ότι εξετάζει τρόπους προκειμένου να βγάλει τη Ρωσία από την οικονομική κρίση χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

    Σημειώνεται ότι αύριο έχει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη κρίσιμη ακροαματική διαδικασία στη Δούμα για την έγκριση του στην πρωθυπουργία της χώρας. Λ.Μ

    [11] ΡΩΣΙΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΓΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

    Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο Μπόρις Γιέλτσιν και θα συμμετάσχουν κορυφαίες προσωπικότητες της ρωσικής πολιτκής ζωής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας.

    Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οκτώ μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (ηγέτες των διαπεριφερειακών οργανώσεων και ο δήμαρχος της Μόσχας), οκτώ μέλη της Δούμα, ο πρωθυπουργός Βικτορ Τσερνομίρντιν, επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων εμπορικών ενώσεων, καθώς επίσης και ένας σύμβουλος του προέδρου Γιέλτσιν.

    Στο μεταξύ,τη δυσαρέσκεια του για όσους αναφέρουν το όνομα του ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία της Ρωσίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γεγκόρ Στρόγιεφ.

    Σε ερώτηση για το αν υποθέτει ότι θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση η πιαθανότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας απάντησε:"οι δημοσιογράφοι το έχουν υποθέσει αυτό πολύ καιρό πριν, εγώ προσωπικά διαφωνώ". Λ.Μ.

    [12] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εφικτή και δυνατή, θεωρεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, την ανατροπή των θέσεων της τουρκικής πλευράς, για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη συνέπεια της στάσης της Διεθνούς Κοινότητας.

    Ο κ.Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στα κατεχόμενα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δήλωση του "πρωθυπουργού της εισβολής", ότι "για την Τουρκία το Κυπριακό έχει λυθεί".

    "Γιατί συζητά; Για να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής; Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που να δέχονται και οι δύο πλευρές; Νομίζει ο κ. Ετσεβίτ ότι είναι ποτέ δυνατόν να δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής;" διερωτήθηκε ο κ. Κληρίδης.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες για αναμενόμενες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι από την πληροφόρηση που ο ίδιος είχε από τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, προκύπτει ότι ο κ. Ανάν επεξεργάζεται ορισμένες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει μαζί του κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Sunday, 6 September 1998 - 18:22:49 UTC