Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 26 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [03] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ SWISSAIR
  • [04] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [05] ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [07] ΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΕΦΑΛΙΔΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΡΩΣΙΑ:ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [09] ΣΕ ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [10] ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ S-300, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [11] Ο Π.ΤΕΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [12] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΟ 15% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [13] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΙΡΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Εφθασε στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, βουλευτές και οι αρχές της πόλης.

    Στην προσφώνησή του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, του έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους φορείς της Θεσσαλονίκης, όσο και τους κατοίκους της. "Δεν μεμψιμοιρούμε εμείς οι Θεσσαλονικείς, όταν επισημαίνουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και ζητούμε πρόσθετα κονδύλια. Και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι dem αναγνωρίζουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων. Το αεροδρόμιο, στο οποίο αυτή τη στιγμή σας υποδεχόμαστε, η Εγνατία Οδός, η Δυτική Είσοδος, ο βιολογικός καθαρισμός, το Μέγαρο Μουσικής, όπως και η κατασκευή του νοσοκομείου δυτικών συνοικιών "Παπαγεωργίου", είναι ορισμένα από τα μεγάλα έργα που η κυβέρνησή σας υλοποιεί".

    Ο νομάρχης επεσήμανε ότι χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί υλοποίησης και χρηματοδότησης από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. "Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρω τα εξής έργα: Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, την ίδρυση ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στη βόρεια Ελλάδα, την υλοποίηση της μελέτης από το ταμείο συνοχής για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας".

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αν πραγματικά δοθεί η δυνατότητα της αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους, τότε με λιγότερα μέσα θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την δυναμική που υπάρχει σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για μεγαλύτερη αποκέντρωση του κράτους και περισσότερες αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η άφιξη του κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη συνδέεται με εξαγγελίες για έργα που αφορούν στην ανάπυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου Νομού.

    Σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του, ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    "Και πέρσι και φέτος, η ΔΕΘ σηματοδότησε τη δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχημένη προσπάθεια που κάνει για να αναπτύξει τις σχέσεις της με τους γείτονες της και την παρουσία της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΔΕΘ είναι ένα δείγμα το ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας μοχλός για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας. Οτι το μέλλον της Ελλάδας συναρτάται άμεσα με την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ανατολική Ευρώπη και οι σχέσεις αυτές περνούν από τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιούνται με βάση τη Βόρεια Ελλάδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Οσον αφορά το την αποκέντρωση, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "η κυβέρνηση αυτή, αλλά προπαντός το ΠΑΣΟΚ ήταν από τους πρωτεργάτες της Αυτοδιοίκησης. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα στην αποκέντρωση επειδή πιστεύουμε ότι οι σωστές αποφάσεις μπορούν να παρθούν από τους πολίτες. Εχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποκέντρωση και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την πορεία, εξασφαλίζοντας και τους πόρους και τα μέσα για να μπορεί η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να επιτελούν ένα δημιουργικό έργο στη χώρα".

    Αναφερόμενος στα έργα, τα οποία ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι "αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε το τρίτο πλαίσιο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, το οποίο θα στηρίζεται και σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε ελληνικούς πόρους και το πλαίσιο αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε ως όραμα, αλλά και υποχρέωση. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στους νομούς όλης της περιοχής. Προχωρούμε σταθερά".

    [02] ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Έμμεση απάντηση στη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχουν εν δυνάμει πρωθυπουργοί, έδωσε ο pq|edqor της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον νομάρχη Αρκαδίας και υποψήφιο της Ν.Δ. για τις νομαρχιακές εκλογές.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η θεωρία πως όλοι είναι το ίδιο αποτελεί μύθο και υποκρισία και πρόσθεσε: "αυτό είναι άλλοθι αποτυχημένων και μέτρο όσων έχουν την ευθύνη για το σημερινό κατάντημα. Είναι απολογία των ενόχων". Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι επικείμενες εκλογές έχουν πολιτικό νόημα.

    Σχετικά με την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι θα ακουστούν εξαγγελίες για μεγαλεπίβολες πολιτικές και μεγάλα έργα και πάλι δεν θα γίνει τίποτα.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει δυνάμει πρωθυπουργός στη Βουλή αλλά δεν υπάρχουν και δυνάμει υπουργοί. Πρόσθεσε δε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τόπου.

    [03] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ SWISSAIR

    Δύο Έλληνες και άλλα οκτώ άτομα ελληνικής καταγωγής συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα ονόματα των 229 επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος της Swissair. Το αεροσκάφος ενώ εκτελούσε την πτήση 111 από Νέα Υόρκη για Γενεύη κατέπεσε στον Ατλαντικό στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Σκοτίας, στον Καναδά.

    Τα ονόματα των Eλλήνων και των ελληνικής καταγωγής ατόμων είναι Πήτερ και Ουίλιαμ Καρυπίδης, Γαβριέλλα Καρυπίδη, Χρονούλα Μπονάνου - Οικονομοπούλου, Νίκος Κεφαλίδης, Ευγενία Σπανοπούλου και Πλάτωνας Σπανόπουλος, Χρήστος Τσόλης, Μαρία Τζαμαργιουδάκη και Ζένιος Μαρίνος.

    Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται και σήμερα ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί εξήντα πτώματα. Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα των θυμάτων η Swissair ανακοίνωσε ότι τα 14 μέλη του πληρώματος ήταν Ελβετοί, ενώ από τους 215 επιβάτες, οι 136 είχαν αμερικανικό διαβατήριο, οι 30 γαλλικό, οι 28 ελβετικό, οι δύο ελληνικό και οι υπόλοιποι 21 διαφόρων άλλων χωρών. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Η Swissair προσέφερε δωρεάν μεταφορά για όσους από τους συγγενείς των επιβατών θέλησαν να μεταβούν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ θα προσφέρει και ανταμοιβή τριάντα χιλιάδων ελβετικών φράγκων, (εξήμισι εκατομμυρίων δραχμών) για κάθε θύμα του δυστυχήματος.

    [04] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Μικρή πτώση σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών.

    Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,98% και διαμορφώθηκε στις 2.096,38 μονάδες, ενώ χαμηλός ήταν και ο συνολικός όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε τελικά στα 34,272 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.960 δρχ., η Κτηματική στις 20.550 δρχ., η Ιονική στις 10.510 δρχ., η Εργασίας στις 24.490 δρχ., η Εμπορική στις 21.100 δρχ. και η Πίστεως στις 22.000 δραχμές.

    Στον βιομηχανικό κλάδο, ο ΟΤΕ έκλεισε στις 6.650 δρχ., η ΔΕΛΤΑ(κ) στις 3.060 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.600 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.710 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 10.600 δρχ. και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.400 δραχμές.

    [05] ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Στο 40-50% κατά μέσο όρο αναμένεται να κυμανθεί η μείωση του εδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στην αγροτική παραγωγή. Οι βασικές αποφάσεις γύρω από το πάγιο αίτημα των αγροτών έχουν ληφθεί, και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, να επιλέξει τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για να ξεδιπλώσει την πολιτική αυτή. Αυτό που τώρα απασχολεί την κυβέρνηση, είναι πώς θα εξασφαλιστεί η αποκλειστική χρήση του μέτρου από τους αγρότες και πώς θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο φαινομένων λαθρεμπορίας εσωτερικού. Το σίγουρο είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή

    Τα παραπάνω εξάγονται από δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, που συμμετείχε σήμερα σε ενημερωτική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη γύρω από τα κίνητρα για τους νέους αγρότες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της αγροτικής οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία.

    "Το ζήτημα έχει προχωρήσει, φαίνεται ότι θα έχουμε μείωση ίσως και της τάξης του 40-50% κατά μέσο όρο, και μπαίνουμε σε τροχιά εφαρμογής των μέτρων για το πετρέλαιο. Ισως ο πρωθυπουργός επιλέξει τη ΔΕΘ για να προχωρήσει στις σχετικές εξαγγελίες. Πάντως, στην ομιλία του θα υπάρχει αναφορά στην αγροτική οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερανίδης.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη υποβάλλει τις προτάσεις του. Ζήτησε κλιμάκωση της μείωσης του φόρου, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρα είναι μια καλλιέργεια. Στις καλλιέργειες που το ενεργειακό κόστος ανεβάζει κατά πολύ το συνολικό κόστος παραγωγής (θερμοκήπια ξηραντήρια, θερμαντήρια), η εισήγηση ήταν πλήρως αφορολόγητα καύσιμα.

    Η υπόθεση πέρασε στο οικονομικό επιτελείο και κύρια το υπουργείο Οικονομικών. "Διερευνώνται ο τρόπος που το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και τα μέσα ελέγχου που θα επιστρατευθούν, ώστε να μην πυροδοτηθεί νέος κύκλος παρανομιών, ανάλογος με αυτόν που εκτυλίχθηκε στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης", πρόσθεσε ο υφυπουργός.

    Στη σημερινή συνάντηση στο ΚΕΓΕ, γεωπόνοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώθηκαν από γεωπόνους του υπουργείου Γεωργίας για τα μέτρα και τα κίνητρα που προβλέπει ο κανονισμός 950/97 και ο Ν. 2520/97 για τους νέους αγρότες. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο σειράς ανάλογων ενημερωτικών συσκέψεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Όπως εξήγησε ο κ. Γερανίδης η αναγκαιότητά τους προέκυψε από τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή του νόμου, κυρίως εκ l]qour των υπηρεσιακών παραγόντων. "Διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα στην ελληνική διοίκηση -όπως κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ- και από τις πρώτες ημέρες έχουμε σωρεία καταγγελιών από νέους αγρότες ότι κομμάτια της διοίκησης αντιδρούν στην υλοποίηση των μέτρων, επικαλούμενοι είτε άγνοια είτε ανεπάρκεια", επισήμανε ο κ. Γερανίδης. "Προσπάθειά μας είναι η λεπτομερειακή προσέγγιση του νόμου και η διευκρίνιση όλων των ερωτημάτων, ώστε να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα", κατέληξε ο υφυπουργός.

    [06] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο και την εκκλησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία για υποχρεωτική εξομολόγηση των μαθητών.

    Δεν είναι ορθό, είπε, να πω τις θέσεις μας πριν τη συνάντηση, ωστόσο όπως είναι γνωστό τα δημοτικά σχολεία έχουν έναν κανονισμό λειτουργίας γι αυτό δεν πρέπει να δημιουργούμε εντυπώσεις.

    [07] ΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΚΕΦΑΛΙΔΗ

    Βαρύ το κλίμα στην Αλεξανδρούπολη, μετά την ανακοίνωση ότι στο μοιραίο αεροσκάφος της Swiss Air επέβαινε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Νίκος Κεφαλίδης, γέννημα θρέμμα Αλεξανδρουπολίτης.

    Ο 55χρονος, είχε φύγει σε παιδική ηλικία από την πόλη, για να τελειώσει το γυμνάσιο στην Σχολή Αναβρύτων. Σπούδασε οικονομικά και πήγε, πριν από 30 χρόνια, μετανάστης στις ΗΠΑ. Στο Νέο Κόσμο διέπρεψε ως επιχειρηματίας. Παντρεύτηκε Αμερικανίδα και ήταν πατέρας τριών παιδιών, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού. Διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τους δικούς του στην Αλεξανδρούπολη, τους οποίους επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι και στις γιορτές.

    Τραγικές φιγούρες η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέλφια του. "Είμαστε συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό του Νίκου", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εξαδέλφη του, Ζαχαρούλα. "Ηταν από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει".

    Βαθιά συγκινημένος είναι και ο παιδικός του φίλος από την Αλεξανδρούπολη, αερολιμενάρχης σήμερα, Ν. Βοντσάς. "Ηταν από τα σημαίνοντα και ιδιαίτερα ενεργά μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική. Ευεργέτησε ιδρύματα και βοήθησε πολλούς ομογενείς. Διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο", είπε στο ΜΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα έκανε τις τελευταίες διακοπές του στη Σαμοθράκη, με την οικογένεια και τους φίλους του και σχεδίαζε να επισκεφτεί το Πατριαρχείο. "Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι χάθηκε τόσο άδικα. Είναι αδύνατον να έχει συμβεί αυτό στον Νίκο. Πάντα διάλεγε τις πιο ασφαλείς πτήσεις".

    Ο γείτονάς του, συνταξιούχος Θεοχάρης Γιοβανούδης έχει και αυτός κάτι να πει για το Νίκο Κεφαλίδη. "Η Αλεξανδρούπολη έχασε ένα πολύ μεγάλο άνθρωπο. Πριν από 20 μέρες μιλήσαμε και μου ανάφερε ότι αγόρασε σπίτι στη Σαμοθράκη, προκειμένου να περνάει j\he χρόνο τις διακοπές του εκεί. Οσα και να σας πω για το Νίκο είναι λίγα. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έφυγε έτσι άδικα".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΡΩΣΙΑ:ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Την στήριξη του εντολοδόχου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν αποφάσισε σήμερα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας.

    Οι βουλευτές της Άνω Βουλής με 91 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενέκρινε την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λίγο πριν την έναρξη στη Δούμα της δεύτερης κρίσιμης ακροαματικής διαδικασίας για το διορισμό του Τσερνομίορντιν στη θέση του πρωθυπουργού.

    Σημειώνεται ότι χθες το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο επέπληξε τον Τσερνομίρντιν για το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τη Ρωσία. Λ.Μ

    [09] ΣΕ ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζον Σάντακ θα βρίσκεται το απόγευμα στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Ο κ. Σάντακ θα παραμείνει στην Πρίστινα δύο ημέρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Τις προσπάθειες του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Πρίστινα, θα ενισχύσει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα, Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Ντόουλ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

    Η επίσκεψη του κ. Σάντακ συμπίπτει χρονικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, ύστερα από την πρόταση που διατύπωσε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος για μεταβατικό στάδιο, που θα εξασφαλίσει στο Κοσσυφοπέδιο ορισμένο βαθμό αυτονομίας και το οποίο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από τρία έως πέντε χρόνια.

    Η πρόταση αυτή έτυχε της θετικής ανταπόκρισης της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί κάτι συγκεκριμένο.Ο σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Φέχμι Αγκάνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β92" ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη καταρτιστεί κανένα πλάνο, ούτε έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία στη βάση της πρότασης του Μιλόσεβιτς.

    Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για μια ιδέα, την οποία οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επεξεργάζονται, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν τα σημεία επαφής, τα οποία θα φέρουν τις δύο πλευρές στο κατάλληλο μονοπάτι για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο κ. Αγκάνι επεσήμανε ότι η πρόταση του κ. Μιλόσεβιτς δεν sum]bake στην εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς όπως είπε, μόνο τις δύο ημέρες που ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ βρισκόταν στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τον βαθμό αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος όπως είπε, θα είναι ανάλογος με αυτόν που ορίζεται από τα διεθνή στάνταρτ.

    Ο εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόϊσλαβ Σέσελι, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, χωρίς τη μεσολάβηση του διεθνούς παράγοντα.

    Ομως παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που υπάρχουν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, η κατάσταση στην περιοχή συνεχίζει να παραμένει έκρυθμη. Το σερβικό κέντρο πληροφόρησης μετέδωσε ότι 20 περίπου ένοπλοι Αλβανοί σκοτώθηκαν χθες στην περιοχή του Μπρίζρε, ύστερα από συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά.

    Επίσης, το κέντρο πληροφόρησης μετέδωσε ότι αντάρτες του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" προσπάθησαν να καταλάβουν ένα τμήμα της οδικής αρτηρίας Πρίστινας - Πετς και επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικής περιπόλου που βρισκόταν στην περιοχή.

    Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν δεν υπήρξε κανένας τραυματίας.

    [10] ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ S-300, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει ρητά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 που σχεδιάζει να αγοράσει η Κύπρος, μπορούν με χρησιμοποιηθούν με επιθετική δυνατότητα ως πύραυλοι εδάφους-εδάφους, χαρακτηρίζοντάς τους ως αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα.

    Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανοαμερικανικό συμβούλιο πληροφοριών για θέματα ασφαλείας και η οποία συντάχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, από την ομάδα του πρώην απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Η έκθεση, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αναφέρεται στις δυνατότητες των πυραύλων S-300, τους περιγράφει ως αμυντικό σύστημα ασφαλείας, λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θορυβηθεί από ενδεχόμενη χρήση τους για επιθετικούς σκοπούς, για να καταλήξει ρητά, ότι οι ανησυχίες αυτές δεν ευσταθούν.

    Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει: "Η Αγκυρα έχει εκφράσει τελευταία ανησυχίες, ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος SA10C, γνωστοί ως S-300, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιθετική δυνατότητα, ως πύραυλοι εδάφους-εδάφους. Δεδομένων, όμως, των πολλών δυσκολιών και των λίγων πλεονεκτημάτων, που έχει η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων, ως επιθετικού όπλου, θεωρούμε ότι η εκτίμηση της Touqj_ar είναι εσφαλμένη και πιστεύουμε, ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σκοπό να κάνουν χρήση των S-300, μόνο ως αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος.

    "Εχοντας μελετήσει το θέμα με ειδικούς, το αμερικανικό στρατιωτικό πυραυλικό και διαστημικό κέντρο πληροφοριών καθώς και αλλού, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που τεχνικά είναι δυνατό, είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιήσει η Λευκωσία τους S- 300 ως πυραύλους εδάφους-εδάφους", τονίζεται στην έκθεση και παράλληλα επισημαίνεται: "Πράγματι οι S-300 θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιθετικό σύστημα. Η δυνατότητα αυτή διαφημίζεται από τους Ρώσους κατασκευαστές τους, αν και ποτέ δεν την έχουν εφαρμόσει στην πράξη. Οι διαδικασίες για τη μετατροπή τους είναι τόσο δαιδαλώδεις και πολύπλοκες, που είναι αδύνατο να μπορέσουν οι Ελληνοκύπριοι να τους μετατρέψουν μόνοι τους, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να στραφούν την τελευταία στιγμή, σε περίπτωση ανάγκης και να ζητήσουν κάτι τέτοιο από τους Ρώσους. Επι πλέον, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τους S- 300 για κανένα άλλο σκοπό, παρά μόνον για αμυντική αντιαεροπορική χρήση".

    Στην έκθεση προστίθεται, πως ακόμα και αν οι S-300 μετατρεπόταν σε επιθετικό όπλο η χρήση τους δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν απολύτως σκοπό."Σε περίπτωση μετατροπής τους η ανώτατη εμβέλεια των S-300 ως επιθετικού όπλου, θα ήταν 30 χιλιόμετρα. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν θα μπορούσε να πλήξει τις τουρκικές ακτές ούτε καν τις τουρκικές μονάδες στην Κύπρο." Και η έκθεση καταλήγει: " Το να χρησιμοποιείς τους S-300 σαν επιθετικό όπλο είναι σαν να παίρνεις μια Πόρσε να βάζεις στο μπροστινό της μέρος ένα φτιάρι και να τη χρησιμοποιείς ως εκχιονιστικό μηχάνημα. Μπορείς να το κάνεις αλλά θα ήταν τρέλα. Είναι καθ' υπέρβαση της λογικής να πιστεύει κανείς ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ξόδευαν 140 έως 200 εκατομμύρια δολάρια για ένα πύραυλο εδάφους-αέρος για να τον μετατρέψουν σε πολύπλοκο πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών ή σε πύραυλο εδάφους-εδάφους, σε συστήματα δηλαδή που μπορεί να αγοράσει στη διεθνή αγορά όπλων με πολύ λιγότερα χρήματα".

    [11] Ο Π.ΤΕΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Την ύπαρξη στο έδαφος της Αλβανίας τριών και πλέον βάσεων των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου, παραδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα. Είναι η πρώτη φορά, που αξιωματούχος της αλβανικής κυβέρνησης παραδέχεται δημόσια ότι στην Αλβανία υπάρχουν βάσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", δικαιολογώντας μάλιστα την ύπαρξή τους.

    Στην έκτακτη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, δημόσιας τάξης και κοινωνικών θεμάτων με θέμα την αποκατάσταση των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν εγκατασταθεί στις βόρειες περιοχές της Αλβανίας, ο Τέτα παραδέχθηκε ότι στο βόρειο τμήμα της χώρας υπάρχουν περισσότερες από τρεις βάσεις του ΑΣΚ.

    Ο Αλβανός υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Αλβανία κινδυνεύει να εμπλακεί στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, επισήμανε ότι η jat\stasg είναι εκρηκτική και στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, όπως είπε, ενώ δικαιλόγησε την ύπαρξη των βάσεων των αυτονομιστών Κοσοβάρων λέγοντας: "Οι Κοσοβάροι δικαιούνται να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους".

    [12] ΡΩΣΙΑ: ΣΤΟ 15% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    O πληθωρισμός για αυτό το μήνα στη Ρωσία έφτασε το 15% σε σχέση με το 0,2% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής επιτροπής.

    Η επιτροπή αποδίδει την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στη πτώση της αξίας που παρουσίασε το ρούβλι τον προηγούμενο μήνα, στις υψηλότερες τιμές στα προϊόντα εισαγωγής και στους νέους φόρους που επιβλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας.

    Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας του από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποτίμηση του. Λ.Μ

    [13] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΑΙΡΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

    Η συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας στον αμυντικό και στον οικονομικό τομέα, αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον αρχισυνάκτη της εφημερίδας "Turkύsh Daύly News" Ιλνούρ Τσεβίκ.

    Ο κ. Νετανιάχου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι "η σχέση μας με την Τουρκία δε στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν άλλο άξονα σταθερών και υπεύθυνων χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η σχέση αναπτύχθηκε από δύο Δημοκρατίες στη Μέση Ανατολή, οι οποίες διακρίνονται για τη μεγάλη ζωντάνια των πολιτικών τους πραγμάτων. Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην σταθερότητα και την σωφροσύνη της πορείας που ακολουθεί η Τουρκία".

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στη σχέση των δύο χωρών αποδίδει μεγάλη σημασία, λέγοντας ότι "το θέμα αυτό στη χώρα μου είναι υπερκομματικό. Αρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν υπάρχει αντίρρηση. Στο Ισραήλ, η Τουρκία χαίρει καθολικής υποστήριξης".

    Η σχέση αυτή, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νετανιάχου, είναι πάνω από όλα οικονομική. "Εμείς εδώ στο Ισραήλ νομίζουμε ότι η δέσμευση που η Τουρκία ανέλαβε στις αρχές αυτού του αιώνα, να καταστεί σύγχρονο κράτος, είναι αυτό που διαφοροποιεί την Τουρκία και την έκανε να ξεχωρίσει από μερικούς από τους γείτονές της, οι οποίοι δεν πέρασαν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο".

    Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ότι "εμείς στο Ισραήλ ακολουθούμε μια πολιτική ότι δεν συζητούμε το θέμα των στρατιωτικών μας πωλήσεων που έχουμε με άλλες χώρες. Αλλά δεν είναι μυστικό ότι κάνουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον".

    Οσον αφορά το θέμα της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι εξέφρασε σε μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες την a_shgsg που έχει, σύμφωνα με την οποία, "η Ευρώπη πάνω από όλα θα πρέπει να έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την ενθάρρυνση και την εξασφάλιση της αντίστασης της Τουρκίας στις δυνάμεις που προσπαθούν να εξοστρακίσουν τον δυτικό πλουραλισμό και τη Δημοκρατία".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, τονίζοντας ότι "δεν έχουμε καμία διαμάχη με τους Ελληνες, βεβαιότατα ούτε με την Ελλάδα, ούτε με την Κύπρο. Δεν αναμειγνυόμαστε στις διαμάχες άλλων κρατών. Προφανώς διατηρούμε το δικαίωμα να έχουμε σχέση με όποια χώρα νομίζουμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να έχει σχέση. Εχουμε σχέσεις με την Τουρκία και έχουμε εξαίρετες σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 4 September 1998 - 19:11:22 UTC