Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1810496147-1308606444=:19771 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 338240477

Έκδοση 1

BRIEFING(200611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην πρώτη μου ενημέρωση. Ευελπιστώ να έχουμε μία καλή, σύγχρονη και εποικοδομητική επικοινωνία. Περιμένω την καλόπιστη και αξιόπιστη κριτική σας. Δεν περιμένω να είστε φιλικοί προς την κυβέρνηση, περιμένω να έχετε κριτική διάθεση και στάση, αλλά πάντοτε με βάση την τεκμηρίωση και την αξιοπιστία. Αυτό θα επιδιώξω και εγώ από τη δική μου πλευρά.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πεταλωτή που ανέλαβε νέα καθήκοντα ως υφυπουργός Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ο Γιώργος υλοποίησε ένα τεράστιο έργο μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Διαμόρφωσε την αρχική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και ενημέρωσε με αξιόπιστο τρόπο τον ελληνικό λαό.

Επίσης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του βουλευτή του ΚΚΕ ΄Αγγελου Τζέκη, αλλά και στο ΚΚΕ. Η Βουλή θα είναι φτωχότερη χωρίς τον ΄Αγγελο Τζέκη. Υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός, μία πολύ σοβαρή και νηφάλια φωνή, που χωρίς δραματοποιήσεις και υπερβολές - το τονίζω αυτό, γιατί το χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο και εντονότερα στον πολιτικό μας λόγο- μετέφερε τις αγωνίες, τα ερωτήματα και τα αιτήματα των Ελλήνων εργαζομένων και πολιτών. Για μία ακόμη φορά τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η χώρα βρίσκεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη καμπή. Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται σε εξέλιξη με τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πέμπτη δόση του δανείου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες και έντονες και συνεχίζονται αυτές τις ημέρες στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες και θα συνεχιστούν με τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδος.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακούστηκαν τα επιχειρήματα της πρώτης ημέρας, όπως αυτά αναλύθηκαν από τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το οποίο θα μπορούσε να παρατηρήσει κάθε Έλληνας πολίτης ήταν η διαφορά στάσης μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στάση του Πρωθυπουργού ήταν μία υπεύθυνη στάση, θέτοντας πάνω από το κομματικό, το προσωπικό και το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα συμφέροντα της μέσης ελληνικής οικογένειας, τις αγωνίες του ΄Ελληνα πολίτη, του ελληνικού λαού.

Μία υπεύθυνη στάση που επιδιώκει την επίλυση των άμεσων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον άμεσο δανεισμό της χώρας, την εξασφάλιση σταθερότητας όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Και γενικότερα τη σταθερότητα όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο της δικής μας κυβέρνησης, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα, αυτό που είδαμε ήταν μία τοποθέτηση εσωστρεφής, με γνωστά συνδικαλιστικά επιχειρήματα, που προφανώς απευθυνόταν στο κόμμα του. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην υπερβεί τα στενά κομματικά πλαίσια της Ν.Δ., τους στενούς κομματικούς περιορισμούς που του επιβάλλουν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Αντί να αρθρώσει έναν γόνιμο λόγο, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, πώς μπορούμε να συμβάλουμε όλοι για να βγούμε απ' αυτή την κρίση, χρησιμοποίησε έναν λόγο που μάλλον είχε ως στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση, παρά τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου θα μπορούσε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα βασικά και τα μεγάλα. Αυτά είναι που απασχολούν τον ελληνικό λαό, και όχι οι «κοκορομαχίες», οι χαρακτηρισμοί και οι υπερβολές.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ο Πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του να συσταθεί επιτροπή προσωπικοτήτων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα συζητήσει το πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, όσον αφορά σε πρώτη φάση το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει και αυτό είναι ένα αίτημα των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι ζητούν συστηματικά να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για το πολιτικό σύστημα. Μια συζήτηση που υπερβαίνει τα στενά πλαίσια που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ επανακτά τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πάντα ήμασταν ένα κίνημα, μία κυβέρνηση που έθετε τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα σε αυτόν τον τόπο, ανοίγουμε το θέμα του πολιτικού συστήματος με έναν ορθολογικά δομημένο τρόπο, μία επιτροπή προσωπικοτήτων που δεν θα επηρεάζεται από εμάς. Θα είναι μία ευρύτατη επιτροπή η οποία θα συλλέξει όλες τις απόψεις από την ελληνική κοινωνία, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα κόμματα, τις οργανώσεις των πολιτών και θα τις συστηματοποιήσει. Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ευρύτατος διάλογος με όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και με το διαδίκτυο όπου όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και εδώ είναι ο ρόλος της ενεργού κοινωνίας των πολιτών. Οι πολίτες θα βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτής της συζήτησης. Δεν θα είναι μία κλασσικά κομματική συζήτηση, μία κλασσική συζήτηση που θα κατευθύνεται από το κυβερνών κόμμα, θα είναι μία ανοικτή διαδικασία. Δεν θα αγνοήσουμε - και αυτό είναι το σημαντικότερο- τους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας. Και ο κατ' εξοχήν θεσμός της ελληνικής Δημοκρατίας που θα συζητήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο και η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Επομένως, μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση - θα έχει προηγηθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και προσωπικοτήτων με διευρυμένη σύνθεση και όχι κομματική - τονίζω ότι θα επιδιώξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη η σύνθεση αυτής της επιτροπής σε σχέση με τα πολιτικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά της. Ακολουθεί εκτεταμένος διάλογος με τους πολίτες, έρχεται το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνται και τα θέματα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Δεν θα υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα, δεν θα υπάρχει μία ερώτηση, σε καμία περίπτωση, στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει εντός του φθινοπώρου.

Επομένως, δεν καθυστερούμε τη διαδικασία, κατανοούμε τις αγωνίες των πολιτών που ζητούν αλλαγές. Ζητούν να αλλάξουμε όλοι.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι όλοι θα αλλάξουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αλλά θα αλλάξουμε μέσα από μία δημιουργική πορεία που θα δίνει ελπίδες στον ελληνικό λαό, δεν θα επαναφέρει τη συζήτηση στα γνωστά επίπεδα της κακομοιριάς, της μιζέριας και της καταστροφολογίας. Οι πολίτες περιμένουν από το πολιτικό σύστημα να δείξει θετικά αντανακλαστικά που θα προωθούν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών και θα αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, το έλλειμμα και το χρέος είναι τα συμπτώματα της κρίσης. Η κρίση έχει πάρα πολλά και βαθιά αίτια. Ένα από αυτά είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Και ανοίγουμε αυτή τη μεγάλη ατζέντα, αυτή τη μεγάλη πολιτική συζήτηση.

Και με αυτές τις σκέψεις αναμένω τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν σε μία χώρα πτωχευμένη ο Πρωθυπουργός είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό επί των θεμάτων οικονομίας της υγείας, μιας και η υγεία είναι μία από τις χαίνουσες πληγές αυτού του κράτους. Αν είχε έναν τέτοιο ειδικό και δεν τον έβαζε στην υγεία, αλλά τον έβαζε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πόσο πετυχημένη θα χαρακτηρίζατε ότι είναι αυτή η επιλογή;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό Υγείας με πολύ σοβαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο κ. Λοβέρδος μείωσε τη δαπάνη στα νοσοκομεία, στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατά 10%. Κατόρθωσε και μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη περίπου κατά 1 δις ευρώ. Αυτά είναι επιτεύγματα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Και κατά τη γνώμη μου, είναι σωστή η επιλογή του Πρωθυπουργού. Εγώ, στην πορεία μου τους τελευταίους 19 μήνες - φαντάζομαι θα το έχουν δει οι ΄Ελληνες πολίτες και κυρίως οι δημοσιογράφοι - έδειξα ότι δεν είμαι μόνο ένας ειδικός επί των οικονομικών της υγείας. ΄Εχω τοποθετηθεί σε μία ευρύτητα θεμάτων, από το πολιτικό σύστημα, την οικονομική πολιτική, τους θεσμούς αυτής της χώρας, τα κινήματα αυτής της χώρας. Είμαι πάντοτε υπέρ των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Δεν θεωρώ ότι ένα κόμμα κατ' εξοχήν κινηματικό όπως είναι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να φοβάται τα κινήματα, αλλά θα πρέπει να είναι μαζί με τα κινήματα και να ακούει τις αγωνίες και τα ερωτήματά τους. Με αυτή την έννοια, ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να αναλάβω έναν δύσκολο ρόλο. Θα ήταν εύκολο για μένα να «κρυφτώ» ως αναπληρωτής υπουργός υπό τον κ. Λοβέρδο, αλλά οι καιροί, οι δυσκολίες των περιστάσεων και το εθνικό καθήκον επιτάσσει σε όλους μας να στρατευθούμε στην πρώτη γραμμή και να κάνουμε το καθήκον μας.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι ευθύνη όλων των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να στηρίξουν την κυβέρνηση και όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Αυτό μπορώ να πω.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Είπατε μόλις ότι είστε υπέρ των κινημάτων και του να ακούει η κυβέρνηση τις αγωνίες τους. Ακούτε τις αγωνίες των αγανακτισμένων; Βλέπετε τι γίνεται στις πλατείες;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχατε προσέξει την αρχική μου τοποθέτηση. Είπα ότι ακούμε τις αγωνίες και τα ερωτήματα των πολιτών και γι` αυτό πέρα από τη δημοσιονομική διαχείριση, πέρα από την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κατ` επέκταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, ανοίγουμε τα πολιτικά ζητήματα αυτής της χώρας με πολύ οργανωμένο και ορθολογικό τρόπο. Ανοίγουμε τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνον των αγανακτισμένων του Συντάγματος, αλλά και άλλων πλατειών στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Και αυτό κάνουμε: Ανακτούμε με έντονο τρόπο τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

ΣΠΑΝΟΥ: Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα; Είναι αυτή που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε μια γνώμη που έχει εκφραστεί από πολλές άλλες πλευρές τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο ο κ. Πάγκαλος που έχει εκφράσει αυτή τη γνώμη. Αυτό, όμως, το οποίο θα ήθελα να πω, είναι ότι ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση-αλλαγή του συντάγματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και αυτή η άποψη και άλλες απόψεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, προφανώς θα συζητηθούν. Αλλά, θα συζητηθούν ως απόψεις μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, χωρίς προκατειλημμένες αποφάσεις. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο γι` αυτή την κυβέρνηση, αλλά συνολικότερα για την ελληνική κοινωνία. Έχουμε ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος Όσο μεγάλωνε το ελληνικό δημόσιο, τόσο πιο δυσλειτουργικό γινόταν. Με αυτή την έννοια, η επιδίωξη πρώτα και κύρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση των δομών του κράτους, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, η μέτρηση των αποτελεσμάτων και η βελτίωση των υπηρεσιών. Αυτές είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως, κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά το αν θα ψηφίσει ή όχι το μεσοπρόθεσμο ότι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Μέσα στην ανάληψη αυτής της ευθύνης σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος δεν το ψηφίζει θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν δίνω απαντήσεις σε υποθετικές καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Καλώς ήρθατε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ευχαριστώ.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Και επισημαίνω την ιδιαίτερη αγωνία σας, αυτή η αγωνία που πολλές φορές από εδώ είχε μεταβιβαστεί στο Γιώργο Πεταλωτή, που προσπαθούσε πάρα πολύ - όπως είπατε- να ωραιοποιήσει μερικά πράγματα...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν μίλησα για ωραιοποιήσεις.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα αυτά, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να τα μεταβιβάσει φαίνεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα είχε λάβει μέτρα. Εσείς έχετε κάποια τέτοια στρατηγική; Μπορεί να επισημαίνετε τι λέει η αγωνία των συντακτών που βλέπουν την αγωνία της πλατείας και θέλουν να προλάβουν τα πράγματα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι αυτονόητο. Προφανώς και θα γίνει.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Τι έρχεται να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα, εκτάκτως, τις επόμενες ημέρες και σε τι επίπεδο θα εκπροσωπηθεί;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Η αποστολή που γίνεται είναι σε επίπεδο τεχνικής γραμματείας. Δεν είναι σε ανώτερο επίπεδο. Ήταν προγραμματισμένη και πρόκειται να συζητήσουμε από οικονομοτεχνική άποψη τις διορθωτικές παρεμβάσεις ή τις προσαρμογές που γίνονται μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τίποτε άλλο. Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η διαδικασία του προγράμματος που έχουμε ή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Θα συζητήσουν απλά τεχνικά, οικονομικά ζητήματα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ζητάτε από τον κ. Σαμαρά συναίνεση; Εκείνος χθες στη Βουλή είπε ότι «κυβερνήστε, δεν σας έχω στερήσει εγώ αυτή τη δυνατότητα, με τα σπλάχνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που μάλλον σας εμποδίζει, τι θα κάνετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όταν λέτε, τι θα κάνουμε, τι εννοείτε; Η κυβέρνηση έχει μια σαφή πολιτική στα θέματα της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ότι θα υπάρξει μια μείωση του ποσοστού της κρατικής συμμετοχής στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κατά 17%. Παρ΄ όλα αυτά, το δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το 34% των μετοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση του διοικητικού πλαισίου της ΔΕΗ. Αυτή είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αυτή την απόφαση θα ακολουθήσουμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Και πηγαίνει μέχρι τέλους;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είπα ποια είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή την απόφαση θα ακολουθήσουμε. Ταυτόχρονα, καλούμε το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ - αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων σε απεργίες, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των εργαζομένων σε απεργίες - να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΣΕΓΚΟΣ: Αφού ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται να ακούσουν τη γνώμη του ελληνικού λαού, γιατί προχωρούν σε μια κίνηση που γίνεται εκ του ασφαλούς, όπως είναι το δημοψήφισμα και δεν υιοθετούν τη θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές με το ίδιο διακύβευμα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Γιατί τα βαθύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνουν την εκλογική διαδικασία. Αυτή είναι μια βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία. Οι εκλογές θα δημιουργήσουν μια πολύ μεγάλη αναστάτωση στη χώρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απ` ό,τι φαίνεται υπάρχουν εν εξελίξει σημαντικές ευρωπαϊκές διεργασίες συζήτησης και επίλυσης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, αλλά και διαμόρφωσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι είναι προκλητικό να ζητά κανείς εκλογές, αυτή την περίοδο, όταν το διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι τόσο μεγάλο. Αυτός που ζητάει εκλογές αυτή την περίοδο, δεν έχει μάλλον επίγνωση και του ελληνικού προβλήματος ή μάλλον έχει και δεν το αναγνωρίζει δημόσια, αλλά και του σημαντικού ευρωπαϊκού διακυβεύματος. Το να ζητάει κανείς εκλογές τώρα, είναι μια ανεύθυνη στάση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι, είδατε και εσείς, όπως και εμείς το πρωτοσέλιδο, αλλά και το περιεχόμενο του περιοδικού SPIEGEL. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εννοείτε, το τι θα συμβεί με το ευρώ; Προφανώς, δεν συμφωνούμε με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο υποτιμητικά για την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό το οποίο θα ήθελα να σας πω, είναι ότι πέρυσι είχαμε 24.000 αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και καταλαβαίνετε το πολύ δύσκολο έργο που έχουμε, να προβάλλουμε τις ελληνικές απόψεις στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από το Βασίλη Παπαδημητρίου ο οποίος παρευρίσκεται στην αίθουσα και με τον οποίο θα συνεργαστούμε έντονα στο επόμενο διάστημα. Ένας από τους ρόλους που θα έχω ως υπουργός Επικρατείας θα είναι και οι σχέσεις μας με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τις τηλεοράσεις, τις μεγάλες διεθνείς εφημερίδες, αλλά και τις σημαντικές εφημερίδες και τα ΜΜΕ των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και άλλων σημαντικών χωρών, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, αλλά και η γειτονική μας Τουρκία, που έχουν ένα σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μήπως γι` αυτό το λόγο ο κ. Σαμαράς σας κατηγόρησε στη Βουλή ότι προωθείτε τέτοια δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Νομίζω ότι ξαναρχίσαμε πάλι τις γνωστές θεωρίες περί συνωμοσίας. Υπήρχε ένα δημοσίευμα σε γαλλική εφημερίδα. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε το τι γράφει ο ξένος Τύπος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το να διαπράττει αστοχίες όταν βγαίνει στο εξωτερικό. Και γιατί μιλάω για αστοχίες; Αρκεί να δει κανείς το τι γράφει ο διεθνής Τύπος για την πολιτική και τις δηλώσεις της Ν.Δ.

Και μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια ανασκόπηση του διεθνούς Τύπου. Επαναλαμβάνω, ότι δεν υιοθετούμε αυτές τις απόψεις, απλώς σας τις υπενθυμίζω: Δηλώσεις Μπαρόζο, απάντηση σε Κουμουτσάκο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 7/6/2011. «Τα οδυνηρά μέτρα είναι απαραίτητα και όποιος πρεσβεύει το αντίθετο ψεύδεται προς τον ελληνικό λαό».

Έντμουντ Στόϊμπλερ, Γερμανός συντηρητικός πολιτικός «Η Ν.Δ. φέρει μεγάλη ευθύνη για την οικονομική κατάντια της Ελλάδας». Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να προστατεύουμε την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν συμμεριζόμαστε τα δημοσιεύματα εναντίον της. Θα ήθελα, απλώς, να τα συγκρίνετε με τα 24.000 αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον της Ελλάδας πέρυσι. Να δημιουργούμε τόσο μεγάλες ευθιξίες και συνωμοσιολογίες από ένα δημοσίευμα, τι να πει κανείς; Μάλλον δεν έχει την αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος. Ο κ. Σαμαράς λειτουργεί ως τοπικός αρχηγός, ως αρχηγός ενός κόμματος που δεν έχει ευρωπαϊκή και εθνική εμβέλεια και όχι ως σύγχρονος Ευρωπαίος ηγέτης, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό κάνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Προφανώς είστε από αυτούς που επικροτούν το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Αν κρίνω και από το πολιτικό σας παρελθόν, έχω ακούσει από σημερινό βουλευτή ότι ήσασταν λαμπρός καθοδηγητής του «Ρήγα Φεραίου» σε κάποιους τότε. Θέλω να ρωτήσω, αφού έχετε αυτή την ευαισθησία και την πολιτική πορεία που περιέγραψα, πώς μπορεί να πείσει το κυβερνών κόμμα με την αλλαγή, απλώς, ηγεσίας στο οικονομικό επιτελείο, ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να βαίνει βελτιούμενο. Ποιο είναι το κυρίαρχο, κατά τη γνώμη του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, που θα πρέπει να επικρατήσει, ώστε να αλλάξει το μίγμα οικονομικής πολιτικής;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εμείς μιλήσαμε για βελτιώσεις και προσαρμογές και πάντα θα επιδιώκουμε βελτιώσεις και προσαρμογές στην πολιτική μας, γενικότερα, πρώτα και κύρια, ακούγοντας τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μιλήσαμε για αλλαγή στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής. Θα επιδιώκουμε, όμως, τις συνθέσεις, τις βελτιώσεις και τις προσαρμογές. Αυτό το ξεκινήσαμε ήδη από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Και δεν το εννοιοποιούμε μόνον όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο. Ήμασταν αυτοί που πάντα διαπραγματευόμασταν τους όρους του ίδιου του μνημονίου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πιο συγκεκριμένα εγώ ήθελα, με την έννοια ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει πολλές φορές και στα Υπουργικά Συμβούλια άτυπα και μη, συγκεκριμένες προτάσεις, πλατφόρμες, που μάλιστα κάποιες απ` αυτές είχαν ενοχλήσει και το τότε οικονομικό επιτελείο. Θα τις εφαρμόσει και ποιες θα είναι οι νέες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τις νέες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, θα τις ακούσετε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Εγώ αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία. Δεν είναι πολιτική του υπουργείου Οικονομικών. Είναι κυβερνητική πολιτική. Η κυβερνητική πολιτική έχει διαμορφωθεί. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της είναι συγκεκριμένοι. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι βελτιώσεις και προσαρμογές, μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων, χωρίς να υπονομεύεται η μακροοικονομική σταθερότητα και η πορεία της χώρας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του Eurogroup χθες, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα, μεταξύ άλλων, επαναφέρει το θέμα της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Το θεωρεί, περίπου, ως προαπαιτούμενο και της επιτυχίας του προγράμματος, αλλά και του μεσοπρόθεσμου που έχουμε μπροστά μας. Εγώ θέλω να ρωτήσω και σε ευθεία συνάρτηση με το χθεσινό κλίμα στη Βουλή, αν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ας πούμε, και αν προτίθεται ο Πρωθυπουργός στο αμέσως προσεχές διάστημα να αναλάβει ανάλογες με του προσφάτου παρελθόντος πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, θα ήθελα, όμως, να διευκρινίσω το εξής: Αυτή τη στιγμή, δεν μας ενδιαφέρει το τι υποδείξεις κάνει το Eurogroup ή τι υποδείξεις κάνουν οι εξωτερικοί παράγοντες. Και θα σας πω το γιατί και ίσως, σας είναι χρήσιμο ως ένα βαθμό. Τη συναίνεση, πρώτα και κύρια, πρέπει να την επιδιώξουμε εμείς, και όχι καθ` υπόδειξη. Πρέπει να την επιδιώκουμε εμείς συστηματικά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να την επιδιώκει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να έχει μια πιο ισχυρή φωνή στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που κάνουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής. Ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα συνταγματικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Και θα το ανοίξουμε με εξαιρετικά συναινετικούς τρόπους, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα. Και αυτός είναι ένας δρόμος στον οποίο θα υπάρχει πεδίο μεγάλης συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή έχουν συμβεί πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχει ένα κενό ως επίσημη απάντηση σ` αυτό που έγινε γύρω από το τηλεφώνημα του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, έστω αν θέλετε να υπάρχει καταγεγραμμένη απάντηση για τον ιστορικό του μέλλοντος. Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε ότι σε εκείνο το τηλεφώνημα ο κ. Παπανδρέου έφυγε και γύρισε ως Πρωθυπουργός. Δηλαδή, είχε παραιτηθεί και μεσολάβησαν τηλεφωνήματα, ενστάσεις ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, κορυφαίων υπουργών, που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν από αυτή την ξαφνική απόφασή του ότι παρενέβη, όπως έχει γραφεί, και πρόσωπο του συγγενικού του περιβάλλοντος για να τον επαναφέρει στην Πρωθυπουργία; Μπορείτε να μας πείτε μια επίσημη εκδοχή;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι πολύ ωραίες ιστορίες αυτές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της πολιτικής. Η ουσία της πολιτικής και όλες οι αλήθειες ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, χθες στη Βουλή. Θα σας ζητήσω να ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής. Αυτό το θέμα για εμάς έχει κλείσει. Υπάρχει κυβέρνηση, θα προχωρήσει και θα υλοποιεί το πρόγραμμά της με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

ΜΠΕΚΑ: Καλή αρχή και από μένα. Ο κ. Παπανδρέου την παραμονή που ανήγγειλε την εμπλοκή της τρόικας στο Καστελόριζο είχε μαζέψει υπουργούς και συνεργάτες και τους είχε δείξει έναν πίνακα, τρεις εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της χώρας. Η πρώτη λύση ήταν η πτώχευση, η δεύτερη λύση ήταν η έξοδος από το ευρώ και η τρίτη ήταν η τρόικα. Όλοι μαζί, αποφάσισαν την τρόικα, την τρίτη λύση. Μήπως ο Πρωθυπουργός υποτιμά τη νοημοσύνη μας; Και γιατί το λέω αυτό; Σας υπενθυμίζω ότι το Νοέμβριο του 2009 είχε υπόγειες επαφές με τον Στρος-Καν και το ΔΝΤ. Και τον Ιανουάριο είχε ήδη περιλάβει τη συνομιλία του για το μηχανισμό στήριξης. Να αναφέρω και τη δήλωση του κ. Σαχινίδη, ότι από την επόμενη των εκλογών το ΔΝΤ ήταν ήδη επιλογή. Άρα, ήταν ή δεν ήταν προειλημμένη απόφαση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τις τρεις εναλλακτικές λύσεις, γιατί είναι χρήσιμο να τις υπενθυμίζουμε, πρώτα και κύρια, στους Έλληνες πολίτες. Ο Πρωθυπουργός, χθες, υπενθύμισε τις εναλλακτικές λύσεις στην πρωτομιλία του στη Βουλή. Η μια είναι πτώχευση και στάση πληρωμών. Η δεύτερη είναι η έξοδος από το ευρώ. Και οι δύο θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες που αγωνιούν, τη μέση ελληνική οικογένεια. Δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Θα είναι καταστροφή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και καταστροφή για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθότι διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Επομένως, εμείς αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα δρόμο διεξόδου. Το μνημόνιο είναι ένα μέρος αυτού του δρόμου της διεξόδου της ελληνικής οικονομίας από τα αδιέξοδα στα οποία είχε περιέλθει. Δεν είναι, όμως, μόνο το μνημόνιο το οποίο έχουμε επιλέξει. Θα σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, στην παιδεία, και στο δημόσιο τομέα. Διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, στον εξορθολογισμό των επιδομάτων. Και τα τονίζω αυτά, γιατί είναι θέματα που συνήθως παραγράφουμε στο δημόσιο διάλογο. Φροντίζουμε να επικεντρωνόμαστε μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται είτε στο μνημόνιο, είτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, προφανώς υπήρχαν δημοσιονομικά προβλήματα και πάντα κάθε κυβέρνηση κάνει τις δικές της οικονομοτεχνικές επεξεργασίες, ιδιαίτερα όταν κληρονομεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζω: Η Ν.Δ. στον τελευταίο της προϋπολογισμό, είχε προβλέψει έλλειμμα 2%. Αναθεωρήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, στο 6% του ΑΕΠ. Τι παραλάβαμε; Έλλειμμα ύψους 15,5% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει σε χώρα της ευρωζώνης. Μια ωρολογιακή βόμβα. Μια απειλή καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Υπήρχε στημένο παιχνίδι ότι θα πηγαίναμε στο ΔΝΤ; Γιατί, λίγο πολύ, αυτό με ρωτάτε. Ο Πρωθυπουργός απάντησε χθες στη Βουλή, με πολύ ρητό και κατηγορηματικό τρόπο. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανείσει ποτέ το ΔΝΤ στην ιστορία του, ήταν στην Βραζιλία και αυτό ήταν 30 δις δολάρια, πολύ λιγότερο, δηλαδή, από 30 δις ευρώ. Να σας υπενθυμίσω τις δανειακές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2011; Ήταν 110 δις ευρώ. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να υπήρχε αποκλειστική προσφυγή στο ΔΝΤ.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Καλή αρχή και από μένα. ΄Ηθελα να ρωτήσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε ένα παρατεταμένο κλίμα πολιτικής αστάθειας και όπως έβγαιναν οι ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ και έλεγαν ότι είναι σίγουρη η πέμπτη και η έκτη δόση και τώρα, μετά το χθεσινό Eurogroup, λένε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση. Το υπουργείο Επικρατείας και κατ' επέκταση η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρέμβει σ' αυτά τα «ήξεις αφίξεις» των Ευρωπαίων;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Νομίζετε ότι μπορεί το υπουργείο Επικρατείας να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη;

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Μπορεί να επηρεάζει τα δημοσιεύματα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Επίσης, νομίζετε ότι μπορώ να σας επηρεάσω εγώ για το τι θα γράψετε; Μάλλον όχι. Αφού δεν μπορώ να επηρεάσω εσάς, σε εσωτερικό επίπεδο, μπορώ να επηρεάσω τους  FINANCIAL TIMES στο τι θα γράφουν; Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και προδιαγραφές. Εμείς θέλουμε να έχουμε μία έντιμη σχέση μαζί τους. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε αποφάσεις που παίρνουν οι διεθνείς Οργανισμοί και τα θεσπισμένα όργανα

της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Δεν αντιδρούμε σε δημοσιεύματα που αυξάνουν τις προσδοκίες.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Καλή αρχή και από μένα, κύριε Εκπρόσωπε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε πει ότι δεν είναι το δικό μου πρόσωπο το οποίο δημιουργεί την πολιτική και ακόμη κι αν φύγω εγώ και έρθει κάποιος άλλος, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική. Τώρα η κυβέρνηση μιλά για βελτιώσεις, μιλά για προσαρμογές. Αυτό είναι μία δυνατότητα, είναι κάτι εφικτό ή είναι μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα ή έστω ένας ευσεβής πόθος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Στο πλαίσιο των θεσπισμένων μακροοικονομικών στόχων και της δημοσιονομικής πολιτικής, πάντοτε επιδιώκουμε συνθέσεις, προσαρμογές και βελτιώσεις. Αυτό το κάναμε από την αρχή της κυβερνητικής θητείας μας. Και σας έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα:
-Τον Μάρτιο που μας πέρασε δεν πετύχαμε την επιμήκυνση του δανείου, των δανειακών υποχρεώσεών μας, που προκύπτουν μέσω του μνημονίου, από τρία σε επτά χρόνια; Με τεράστιο όφελος ανάσας για την ελληνική οικονομία μεταξύ του 2013 και του 2015, σε σχέση με την αποπληρωμή των τόκων. Αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό για εκείνη τη χρονική περίοδο.
-Πετύχαμε επίσης και τη μείωση των επιτοκίων, που μεταφράζεται σε κέρδος και όφελος για τον ελληνικό λαό, ύψους 6 δις ευρώ.
-Αποφύγαμε να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
-Αποφύγαμε το να ενταχθούν το 30% των προϊόντων στον υψηλό φορολογικό συντελεστή του ΦΠΑ.

Θα μπορούσα να σας δώσω και άλλα παραδείγματα. Είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση. Είναι μία συνεχής πορεία διαπραγμάτευσης, εμείς την κάνουμε στην πράξη, όχι θεωρητικά, αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς. Εμείς κάνουμε τη διαπραγμάτευση στην πράξη. Ο κ. Σαμαράς την κάνει με το κόμμα του μάλλον.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μας παρουσιάσατε εν πολλοίς τον τρόπο τον οποίο θα ακολουθήσετε μέχρι το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που θα συσταθεί η επιτροπή των 25 ατόμων. ΄Ηθελα κάποια διαδικαστικά θέματα, όπως πότε θα είναι έτοιμη αυτή η επιτροπή, ποιος θα επιλέξει και με ποια κριτήρια τη σύνθεσή της, ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών, εφ' όσον έχει υπουργοποιηθεί ο κ. Παπαϊωάννου. Αν αυτό είναι εύκολο και με τι ορίζοντα μέχρι το δημοψήφισμα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ο επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, όπως καταλαβαίνετε. Είναι θέμα των διαδικασιών του ελληνικού Κοινοβουλίου, οπότε να απευθύνετε την ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι θέμα Κυβερνητικού Εκπροσώπου η τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις διαδικασίες της Επιτροπής, αυτές θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: Και ο επικεφαλής και η σύνθεση. Επισημαίνω θα είναι ευρύτερων διαστάσεων και όχι μονοκομματικής υφής.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο για την κυβέρνηση ή και απολύσεων στον δημόσιο τομέα; Και κάτι ακόμα επιπρόσθετο: Αυτά που λέτε ότι θα παρέμβετε για να αναστρέψετε τη μαύρη εικόνα που καλλιεργείται στα διεθνή ΜΜΕ, με τι μέσα θα το κάνετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Να ξεκινήσω από την πρώτη ερώτηση: ΄Εχω ήδη απαντήσει. Υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις και προτάσεις, όσον αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και αυτές οι απόψεις, οι εισηγήσεις, οι προτάσεις που δεν προέρχονται μόνο από το πολιτικό σύστημα, προέρχονται επίσης και από την ελληνική κοινωνία, είναι αιτήματα και των Ελλήνων πολιτών. Όχι οι απολύσεις, γενικά η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Αποτελεί αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να έχουμε ένα πιο φιλικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό δημόσιο τομέα, πιο κοντά στις ανάγκες, στις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χωρίς το γρηγορόσημο, χωρίς το φακελάκι στο σύστημα υγείας. Και εδώ θα μου επιτρέψετε μία παρένθεση: Εκεί θα ήθελα να δω εγώ πολλά κινήματα ενάντια στο φακελάκι, ενάντια στο γρηγορόσημο, ενάντια στην αυθαιρεσία του κράτους. Να γίνουν αυτά.

Επανέρχομαι: Στη συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν αυτά τα ερωτήματα. Δεν τίθενται τώρα. Είναι άκαιρη αυτή η συζήτηση.

Επιτρέψτε μου τώρα να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Κύριε Γαργαλάκο, σας είπα εξ αρχής ότι δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες ως προς τον ρόλο των διεθνών ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ έχουν τις δικές τους προδιαγραφές, τόσο τα εγχώρια, όσο και τα διεθνή. Ούτε ο ρόλος κάθε πολιτικής εξουσίας είναι να επιβάλλει στα ΜΜΕ τις απόψεις της. Και με σας, αλλά και με τα διεθνή ΜΜΕ επιδιώκουμε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο. Εγώ προσωπικά προτιμώ να υπάρχουν επικριτικά Μέσα, από το να υπάρχουν καθοδηγούμενα Μέσα. Προτιμώ τα επικριτικά Μέσα, όχι τα στημένα Μέσα. Και με αυτή την έννοια, δεν βάζουμε τον πήχυ ψηλά, ξέρουμε το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα οργανώσουμε, όμως, τη δουλειά μας με συστηματικό τρόπο. Θα συναντιόμαστε με τους ανταποκριτές των ξένων εφημερίδων και των ξένων ΜΜΕ που είναι στην Ελλάδα, αλλά θα πηγαίνουμε κι εμείς να συζητάμε το τι έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ποιο είναι το πρόγραμμά της και να αναδεικνύουμε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, των επιτυχιών της κυβερνητικής πολιτικής, το εύρος της κυβερνητικής πολιτικής, έτσι ώστε να μην επικεντρώνεται η ειδησεογραφία των διεθνών ΜΜΕ μόνο στο κατ' εξοχήν πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκα με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας και δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα πολιτικούς από άλλες χώρες. Είχαμε μία ευρύτατη συζήτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν ρώτησαν μόνο για τα ελλείμματα και το χρέος και για την απειλή χρεοκοπίας. Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό. Και όταν τους είπα ότι είμαστε μία από τις λίγες χώρες - και αυτό δεν το ξέρει ούτε η κα Μέρκελ παραδόξως, γιατί δεν έχει επικοινωνηθεί μέχρι στιγμής στην κα Μέρκελ - που έχει συνδέσει το προσδόκιμο ζωής με την ηλικία συνταξιοδότησης και αυτό πρόκειται να αρχίσει το 2020 μέσα στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος, που αυτή είναι και η τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λίγο-πολύ πετάχτηκαν από την καρέκλα τους και είπαν  revolution , ότι αν αυτό το πράγμα είχε γίνει στη Γαλλία, θα είχαν πέσει δέκα κυβερνήσεις, όχι μία. Όταν τους είπα ότι βάλαμε τη βασική σύνταξη -την οποία θα παίρνουν όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες- και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία συνδέεται με βάση το τι έχεις πληρώσει ως εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, ξαναπετάχτηκαν από την καρέκλα τους και είπαν  revolution .

Συνεπώς, έχουμε πάρει μέτρα για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά συστήματα ασφάλισης, από άποψη δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθερότητας, τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Και αυτό δεν είναι γνωστό στην Ευρώπη, γιατί το ελληνικό πρόβλημα επικεντρώνεται μόνο στο έλλειμμα και στο χρέος, στα άμεσα αποτελέσματα. Το δικό μας ασφαλιστικό, τα επόμενα δέκα χρόνια, θα είναι ένα από τα τρία-τέσσερα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη. Και αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και για την ελληνική οικονομία. Γιατί; Διότι το ασφαλιστικό και οι εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων επιβαρύνουν το κόστος εργασίας. Εφ' όσον εμείς συγκρατούμε το κόστος εργασίας, μέσω ενός πιο ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, επιτυγχάνουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σ' αυτή τη χώρα.

Αυτή είναι η δουλειά που θέλουμε να κάνουμε σε διεθνές επίπεδο: Να εξηγούμε στα διεθνή ΜΜΕ το τι πραγματικά κάνουμε σ' ένα ευρύτερο πεδίο κυβερνητικής πολιτικής. Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες, αν θέλετε να είμαι ειλικρινής. Αυτό που περιμένω είναι πού και πού να ακούγεται και η ελληνική φωνή λίγο πιο έντονα απ' ό,τι ακούγεται τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας περιγράψατε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές και που θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού. Και μας είπατε ότι στην ουσία πρόκειται για μία συγκροτημένη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες στο Σύνταγμα που μέχρι τον Ιούνιο του 2013 δεν μπορεί να γίνει τίποτα που να έχει ισχύ. Αυτό πώς θα το ξεπεράσετε πρακτικά;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι το διαδικαστικό που σας ανησυχεί, κύριε Μιχαήλ, αυτή τη στιγμή ή το ότι η κυβέρνηση με την πολιτική πρωτοβουλία της ανοίγει το πολιτικό ζήτημα της χώρας; Βλέπετε το δένδρο και όχι το δάσος, νομίζω. Ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πόσο δεσμευτική θα είναι η οποιαδήποτε απόφαση; Θα είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή; ΄Εχετε μελετήσει αυτό το πράγμα; Αυτό ερωτώ να μάθω, μερικά στοιχεία παραπάνω.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όταν σας είπα ότι όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν υπ' όψιν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν θα θέλαμε να προκαθορίσουμε τη συζήτηση. Είμαστε ανοιχτοί, αυτό σας λέω. Όλα αυτά τα θέματα είναι ανοιχτά. Αν είχαμε προκαθορίσει τους όρους αυτής της συζήτησης, τότε θα μπορούσαν να βγουν πάρα πολλές υποθέσεις εργασίας, γιατί κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Επαναλαμβάνω ότι ανοίγουμε το μεγάλο πολιτικό ζήτημα της χώρας μας. Το άνοιξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό πρέπει να βλέπουμε.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Είπατε προηγουμένως ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα συζητήσει κάποιες διορθωτικές αλλαγές που έχουν προταθεί και στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένο ότι μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι, όπως είδαμε και στο Eurogroup, αλλά και γενικά, να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο, υπάρχει κάποια σκέψη για επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης ή μπορείτε να μας πείτε δεσμευτικά πότε θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με βάση τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η δεύτερη ανάγνωση ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι ακριβώς το γνωστό κλιμάκιο της τρόικας, όπως είπα, σε ανώτατο επίπεδο, είναι μία τεχνική γραμματεία σε χαμηλότερο επίπεδο, που θα συζητήσει με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα αρμόδια υπουργεία. Οι συζητήσεις θα αφορούν μόνο τις διορθωτικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που έχουν ήδη συζητηθεί. Τίποτε άλλο. Το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με βάση τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν υπάρχει μετάθεση ημερομηνιών.

ΝΕΔΟΣ: Στη νέα σύσταση της κυβέρνησης προβλέφθηκε και η λειτουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε επίκειται η πρώτη συνεδρίαση, αν θα συνεδριάζει τακτικά και εάν θα είναι εξουσιοδοτημένη να λαμβάνει και αποφάσεις, όπως το άτυπο, ας πούμε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα συνεδριάζει τακτικά. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή, δεν υποκαθίσταται το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει πολύ άμεσα, τις επόμενες μέρες. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία αυτή τη στιγμή, αλλά η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο άμεσο προσεχές μέλλον.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μία διευκρίνιση για το κομμάτι του δημόσιου τομέα, επειδή μιλήσατε για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου και το βάλατε ως και μία ανάγκη επιτακτική και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και απολύσεις, επειδή ενδεχομένως υπάρχει και ως ανάγκη στην ελληνική κοινωνία.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΄Ημουν πάρα πολύ σαφής: Δεν μίλησα για απολύσεις. Μίλησα για θέσπιση προτεραιοτήτων, αξιολόγηση των αναγκών, αντιστοίχιση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας. Ας κάνουμε πρώτα αυτή την αντιστοίχιση, ας κάνουμε πρώτα την αξιολόγηση και μετά θα δούμε και τα συνταγματικά πλαίσια της μεταρρύθμισης. Η συζήτηση περί απολύσεων, αυτή τη στιγμή, είναι άκαιρη.

Θα ήθελα επίσης να σας τονίσω ότι θεσπίσθηκε άλλος τρόπος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του 1 προς 5 ή και του 1 προς 10.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα, υποθέτω ότι ως κυβέρνηση έχετε μία άποψη: Προσέρχεσθε σ' έναν διάλογο, θα προσέλθετε τον Σεπτέμβριο σ' αυτή τη διαδικασία συζήτησης ή όποτε το αποφασίσετε εν πάση περιπτώσει, με μία άποψη. Η άποψή σας λοιπόν εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης είναι να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Θα ήθελα μία σαφή απάντηση. Και δεύτερον, γιατί υπάρχουν αυτές οι απόψεις και στην κοινωνία, τις περιγράψατε και πριν και εσείς, εάν θα τεθεί σε δημοψήφισμα μία τέτοια άποψη, ναι ή όχι στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ήμουν πολύ σαφής ότι η συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας είναι άκαιρη. Και το τονίζω αυτό. Και μένουμε εκεί. ΄Ακαιρη, σε σχέση με τα συνταγματικά περιθώρια που υπάρχουν. Υπάρχουν άλλα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα και αυτά θα επιδιώξουμε να κάνουμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο.

΄Οσον αφορά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, σας περιέγραψα ότι η διαδικασία είναι ανοικτή. Η διαδικασία λαμβάνει υπ' όψιν τους πολίτες και λαμβάνει επίσης υπ' όψιν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επομένως, εκβιαστικά διλήμματα δεν πρόκειται να τεθούν.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφέρατε προηγουμένως ότι αυτό το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα συζητήσει τις αλλαγές, τις βελτιώσεις...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μίλησα για προσαρμογές και βελτιώσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: ... ως προς το μεσοπρόθεσμο. Επειδή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα βελτιωτικά μέτρα και για το αφορολόγητο κ.ο.κ., είστε σε θέση να μας ενημερώσετε αν αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας ή ενδεχομένως κάποια απ' αυτά το τεχνικό κλιμάκιο θα θεωρήσει ότι υπερβαίνουν τους στόχους και πρέπει να τα πάρει πίσω η κυβέρνηση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει μια συζήτηση, αλλά επί του τεχνικού θέματος, όχι επί του πολιτικού θέματος της λήψης των μέτρων. Επί του τεχνικού.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επί του αριθμητικού στόχου, για παράδειγμα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας είπα: Ο συνολικός αριθμητικός στόχος παραμένει και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια γίνονται όλες οι συζητήσεις. Δεν αλλάζει ο συνολικός στόχος, σε καμία περίπτωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών. Πώς το τεκμαίρετε αυτό κύριε Εκπρόσωπε και γιατί δεν είναι απλά η προσωπική ατζέντα του κ. Παπανδρέου; Είδαμε ότι τον καιρό που βουλιάζαμε και ζητούσαμε τον Στρος-Καν, την ίδια στιγμή έβαζε θέμα ιθαγένειας, την ίδια στιγμή έβαζε το opengov. και έμεναν ακέφαλα τα υπουργεία από Γενικούς Γραμματείς. Βλέπουμε δηλαδή εσαεί, ενάμιση χρόνο τώρα, τον κ. Παπανδρέου να έχει μία προσωπική ατζέντα, που ενίοτε είναι αναντίστοιχη με τους καιρούς. Τώρα, τι προέχει για το Σύνταγμα, τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα επιβιώσουμε; Και δεν είναι και αποπροσανατολισμός από την κύρια προσπάθεια να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση; Και επιπροσθέτως δεν είναι παρεμβολή διαμαχών στο πολιτικό σκηνικό τη στιγμή που ζητάτε συναίνεση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα έλεγα το αντίθετο. Γιατί αυτό το οποίο λέμε εμείς και ήμουν πάρα πολύ σαφής στην αρχική τοποθέτησή μου, είναι ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο τα συμπτώματα των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Και το σύμπτωμα είναι το μεγάλο χρέος και το μεγάλο έλλειμμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτέλους και τις αιτίες. Αν δεν αντιμετωπίσουμε ως πολιτικό σύστημα τις αιτίες που γέννησαν τα συμπτώματα, δηλαδή, το έλλειμμα και το χρέος - και μία από τις αιτίες που γέννησαν τα συμπτώματα ήταν και η ίδια η λειτουργία του πολιτικού συστήματος, οι αδιαφανείς διαδικασίες, η δυσλειτουργία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και αν θέλετε ευρύτερα με το πολιτικό σύστημα η αδιαφάνεια στη σχέση μεταξύ των τριών εξουσιών (της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής), δεν υπάρχουν εκεί προβλήματα; Δεν δημιουργούνται προβλήματα λόγω της δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να απονέμεται τάχιστα η δικαιοσύνη και παράλληλα να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό σύστημα αυτής της χώρας; Αυτά είναι κορυφαία ερωτήματα. Δεν είναι αποπροσανατολισμός. Είναι ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν άμεσα. ΄Αρα, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τα συμπτώματα. Αντιμετωπίζουμε και τις αιτίες της κρίσης. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει τώρα και όχι αργότερα, γιατί συνέχεια θα είμαστε πίσω από τα συμπτώματα και δεν θα αντιμετωπίζουμε τις ρίζες του κακού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Περισσότερο σαν απορία κ. Εκπρόσωπε, αν θυμάμαι καλά ο νέος εκλογικός νόμος είναι βασική σημαία του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήλθε στις εκλογές, είναι στο εκλογικό του πρόγραμμα, είναι βασική επιλογή του κ. Παπανδρέου εδώ και χρόνια και μας το έχει πει. Το ίδιο και η χρηματοδότηση των κομμάτων, το ίδιο και οι αλλαγές στην δικαιοσύνη, πράγματα εγκεκριμένα και ψηφισμένα από τον ελληνικό λαό. Είναι θέματα τα οποία αν δεν με απατά η μνήμη μου περνάνε δια νόμου στη Βουλή με την πλειοψηφία που έρχεται. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα γιατί τα βάζετε στην διαδικασία του δημοψηφίσματος και δεν τα προχωράτε από την στιγμή που εγκρίθηκαν από τον ελληνικό λαό αυτά τα πράγματα και ήταν δεσμεύσεις σας.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Και πάλι τονίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι ευρύτερη. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και των δραστηριοτήτων του. Δεν είναι τρία επιμέρους θέματα. Εμείς ανοίγουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική ατζέντα αυτή τη στιγμή. Δεν την περιορίζουμε σε τρία θέματα τα οποία μόνοι μας πάλι τα είχαμε αναδείξει προεκλογικά μαζί με πολλά άλλα θέματα. Διευρύνουμε το πεδίο της συζήτησης, το αφήνουμε ανοιχτό σε συνεννόηση πρώτον και κύριο με τους έλληνες πολίτες αλλά και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε, μια και προέρχεστε και εξ αριστερών , από ότι μαθαίνουμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των τραμπούκων, όπως ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην τηλεόραση και αν επίσης συμφωνείτε με τη ρήση του κ. Παναγιωτακόπουλου που μιλάει για ιδεολογικό κομφούζιο στο ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν υιοθετώ ακραίους χαρακτηρισμούς και ούτε ποτέ θα το κάνω. Περιμένω όμως το ίδιο και από το ΣΥΡΙΖΑ που έχει τις συγκεκριμένες ευαισθησίες να μην απευθύνει ακραίους χαρακτηρισμούς. Ήδη το έχει κάνει κατ΄ επανάληψη και ιδιαίτερα προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτακόπουλου, δεν θα σχολιάσω δηλώσεις στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Είπατε ότι θα πωληθεί ένα ποσοστό 17% της ΔΕΗ. Αυτό τι σημαίνει ότι θα μείνει υπό κρατικό έλεγχο για τα επόμενα χρόνια και για πάντα; ΄Η εξετάζετε κάποιες εναλλακτικές όπως είναι η πώληση μονάδων, κ.τ.λ., κ.τ.λ.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εξετάζουμε αυτό που έχουμε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό και μόνο, τίποτε άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία απορία που έχει διατυπώσει νομίζω και η αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον ημιεπισήμως, γιατί δεν μετέχουν στην κυβερνητική επιτροπή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ή και ο αντιπρόεδρος ακόμη της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος. Έχετε μία απάντηση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συμμετέχουν σε άλλες δομές της κυβέρνησης, όπως είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης όταν δεν συμμετέχει ο Πρωθυπουργός και σίγουρα είναι σημαντικά τα υπουργεία τα οποία διευθύνουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός μας έχει πει για να πάρουμε το νέο δάνειο μαμούθ γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να μην μας υποβάλλουν και πάλι υποθήκες ή εμπράγμονες εξασφαλίσεις, όπως το μνημόνιο 1 . Τελικά θα μάθουμε την αλήθεια; Θα μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς συμβαίνει;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μα, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θέτει αυτό το θέμα στο πλαίσιο της διαφανούς κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τι άλλο θέλετε; Το άνοιξε ο ίδιος. Αν υπήρχε πρόβλημα δεν θα το άνοιγε ο ίδιος. Είπε: Απόλυτη διαφάνεια παντού. Και μίλησε για απόλυτη διαφάνεια και στις διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Διαφάνεια παντού.

Σας ευχαριστώ πολύ και ευελπιστώ σε μια καλή συνεργασία στο μέλλον. --1427249692-1810496147-1308606444=:19771--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 June 2011 - 21:46:49 UTC