Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-824696612-1308161811=:15111 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 337671779

Έκδοση 1

BRIEFING(140611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται, ως γνωστόν, στη διαδικασία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου θα συζητηθεί. Ένα τριετές σχέδιο, το οποίο προσδοκούμε ότι θα χαράξει την πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση, όπου, όμως, θα περιλαμβάνονται και μεγάλες αλλαγές οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Η κυβέρνηση δήλωσε από νωρίς πως η διαμόρφωση των τρόπων με τους οποίους θα πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εθνικής συνεννόησης. Γι` αυτό άλλωστε προσκλήθηκαν να συμμετέχουν σ` αυτή τη διαδικασία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υιοθέτησε ήδη ορισμένες αξιόλογες προτάσεις της αντιπολίτευσης στο μεσοπρόθεσμο, που βοηθούν στο να φθάσουμε στους στόχους, δείχνοντας πως το κάλεσμα αυτό για τη συνεννόηση δεν είναι συγκυριακό, αλλά πρόκειται πραγματικά για μια εθνική αναγκαιότητα, συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας ως χώρα και προφανώς υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές.

Έχουμε αποδείξει, ως κυβέρνηση, ότι ακούμε. Και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε - και το πράττουμε ούτως ή άλλως - οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση συμβάλει στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων μας, στην ταχύτερη εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών, που όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ο τόπος για να πάει, επιτέλους, μπροστά.

Έχουμε την πολιτική βούληση. Αναλαμβάνουμε την εθνική ευθύνη και προχωράμε να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Την ίδια αίσθηση ευθύνης οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να έχω το σχόλιό σας για τη δήλωση του κ. Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος μίλησε για αναπληρωτή Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω μια πάγια αρχή να μην σχολιάζω τις ομιλίες των βουλευτών. Η κυβέρνηση κυβερνά, αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ρόλοι. Υπάρχει ο ρόλος της κυβέρνησης, ο ρόλος της αντιπολίτευσης, ο ρόλος των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Απλώς, στη συγκυρία που βρισκόμαστε, έχουμε πει πολλές φορές ότι η εθνική συνεννόηση είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μιλάμε για κυβερνητική συνεργασία ή για μια ανάμειξη και σύγχυση των ρόλων, η οποία φυσικά δεν βοηθάει κανέναν.

ΠΑΠΠΑ: Να επιμείνω λίγο. Ήθελα ένα δεύτερο σχόλιο: Πώς σχολιάζετε τα εξώδικα που στέλνουν σε διάφορους νομούς της χώρας προς τους βουλευτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πολιτική είναι μια διαδικασία που είναι πολύ πιο πάνω από τυπικότητες ή κάποιες νομικές - υποτίθεται - ενέργειες. Αυτοί οι βουλευτές, αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και του Κοινοβουλίου γενικότερα -ας μην ξεχνάμε ότι είναι βουλευτές στην πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1974 και μετά- δεν χρειάζονται κανένα εξώδικο. Ούτε νομίζω ότι κάποιος βουλευτής μπορεί να εκβιαστεί ως προς τη συνείδησή του από οποιαδήποτε πίεση, ως προς το να πράξει το εθνικό του καθήκον και μάλιστα, όταν ακολουθείται μια διαδικασία, του εξώδικου, η οποία είναι πρωτοφανής, όμως πιστεύω ότι δεν αφορά κανέναν μας. Υπάρχει η συνείδηση του βουλευτή, υπάρχει η σκέψη, η στοιχειώδης σκέψη, η οποία φυσικά μας οδηγεί στο μεγάλο διακύβευμα, το να μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε μπροστά. Καθένας επιλέγει τους τρόπους του, επιλέγει τις συμπεριφορές του. Αλλά, το αίσθημα της ευθύνης που δείχνει ο κάθε βουλευτής δεν χρειάζεται, ούτε μπορεί να παρακινηθεί από κανένα εξώδικο.

ΠΑΠΠΑ: Μια τρίτη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε: Ακούω από πολλά στελέχη - και εσείς το έχετε πει- ότι οι τρεις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και το να κλειδώσει η δόση του δανείου, είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Σ` αυτές τις εβδομάδες, λοιπόν, βλέπουμε οι αγανακτισμένοι και με τα εξώδικα, αν θέλετε, να οξύνουν την αντίδρασή τους. Θα ήθελα να ρωτήσω, φοβάται η κυβέρνηση ότι υπάρχει κέντρο από πίσω, το οποίο εργάζεται για την ανατροπή της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στο μεγάλο καθήκον, στο οποίο έχουμε ταχθεί από τον ελληνικό λαό: Να σώσουμε τη χώρα. Και να σώσουμε τη χώρα, ούτε ως προφήτες, ούτε ως μεσσίες. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, όπως είναι η κρίση χρέους, η κρίση ελλείμματος. Και φυσικά, αυτά δεν μπορούν να γίνουν με απλές ενέργειες ή να γίνουν υπό την πίεση κάποιων οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να πράττουμε με αυτό τον τρόπο. Την ανησυχία που έχουμε εμείς, δεν την έχει επιδείξει κανένας μέχρι τώρα. Την αγωνία που έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πιστεύω, ανεξάρτητα από το τι κάνει η καθεμία, δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Και φυσικά, η κάθε κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να επηρεάζονται από συγκυριακά φαινόμενα. Υπάρχει ένας ολόκληρος λαός, στον οποίο είμαστε υπόλογοι. Την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και τη σκεπτόμαστε και την αναλογιζόμαστε, αλλά και προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι αυτής της ευθύνης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να γυρίσω στο θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος και να χρησιμοποιήσω λέξεις που και σήμερα είπατε, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες: Μιλήσατε για «ιστορική ευθύνη των βουλευτών», για «πράξεις συνείδησης», «το οφείλουν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης να στηρίξουν την κυβέρνηση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Και θέλω μια ευθεία απάντηση, κύριε Εκπρόσωπε. Για όποιον βουλευτή δεν στηρίξει το μεσοπρόθεσμο, υπάρχει θέση στην Κ.Ο.; Από τη στιγμή που είναι ιστορική ευθύνη, είναι πράξη συνείδησης, είναι κρίσιμη στιγμή, για όποιον δεν στηρίξει το μεσοπρόθεσμο έχει θέση στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν τελείως άκομψο, για μένα, όταν βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας διαδικασίας για το μεσοπρόθεσμο, όταν αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή, να αναφέρομαι σε συμπεριφορές βουλευτών ή και σε αντιδράσεις που θα έχει η κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο έχω να πω και το οποίο πιστεύουμε και ως κυβέρνηση, φυσικά, είναι - όπως είπατε - ότι πραγματικά είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να ανταποκριθούμε, καθένας στην ευθύνη του. Εξαρτάται, βέβαια, πώς την κατανοεί ο καθένας. Εκείνο το οποίο χρειάζεται, όμως, να πράξουμε όλοι - και το κάνει πρώτα απ` όλα η κυβέρνηση - είναι να υπάρχει νηφαλιότητα, να υπάρχει ψυχραιμία, να υπάρχει σύνεση και φυσικά να αναλογιστούμε τι ευθύνες έχουμε, απέναντι και στις παρούσες, αλλά και στις επόμενες γενιές και στα παιδιά μας. Το να αφήσουμε να χρεοκοπήσει η χώρα, θα ήταν ό,τι πιο ακαταλόγιστο θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα, ως κυβέρνηση και ως κυβερνών κόμμα. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι μέσα σε μια διαδικασία συζήτησης του μεσοπρόθεσμου , που ήταν από τις πιο ανοιχτές διαδικασίες - και έχει ακόμη και άλλες φάσεις - πραγματικά μπόρεσαν να εκφραστούν όλοι οι βουλευτές και υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο μέσα στις διαδικασίες, όχι μόνο οι βουλευτές του κόμματός μας, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Επαναλαμβάνω, το μόνο που μπορούμε να πούμε σε αυτή τη φάση, είναι ότι απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και νηφαλιότητα, έτσι ώστε βλέποντας, καθένας από την πλευρά του, το στοιχειώδες κοινό καλό, να το πράξουμε κιόλας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής διαμαρτυρίας, κύριε Εκπρόσωπε, αφορά τις φορολογικές επιλογές που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θεωρούνται άδικες κοινωνικά, από πολλούς. Έχετε την πρόθεση να τις αλλάξετε μέχρι την ψήφιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχουμε πει πολλές φορές ότι έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, τους οποίους δεν θέτουμε εμείς, αλλά τους θέτει η ίδια η ανάγκη. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους. Να μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος, το οποίο πραγματικά έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, και δεν θα πρέπει αυτό να το ξεχνάμε. Φυσικά, δεν έχουμε δικαίωμα, αλλά ούτε και την επιλογή να αφήσουμε αυτό το χρέος να παραμένει και να βαίνει αυξανόμενο αντί να μειώνεται. Άρα, έχουμε συγκεκριμένο στόχο που είναι η μείωση του χρέους, η μείωση του ελλείμματος. Όσες προτάσεις υπάρχουν στο πλαίσιο αυτού του στόχου, εμείς και τις συζητάμε και τις ακούμε φυσικά. Και όσες είναι εφικτές και συμβατές με το στόχο τις προσεταιριζόμαστε και τις ενσωματώνουμε κιόλας. Όλοι έχουμε τις ανησυχίες μας για τα φορολογικά. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι μας, ότι εδώ και πολλές δεκαετίες το φορολογικό μας σύστημα ούτε δίκαιο ήταν, αλλά ούτε και είχε αναπτύξει για διάφορους λόγους -και κυρίως για πελατειακούς λόγους, εδικά με την κυβέρνηση της Ν.Δ.- τους φοροεισπρακτικούς και φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Σήμερα, υπάρχει άμεση αναγκαιότητα να υπάρχουν φορολογικά έσοδα. Προσπαθούμε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις χαμηλές και μεσαίες τάξεις. Γι` αυτό ακριβώς όταν κάνουμε επιλογές, κάνουμε επιλογές για συντάξεις οι οποίες είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν μιλάμε για χαμηλές και για μεσαίες συντάξεις, δηλαδή προσπαθούμε να βρούμε ισοδύναμα για τη μείωση του αφορολόγητου. Αυξήσαμε - και είναι μια πρόταση που θα υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο - τα τεκμήρια διαβίωσης, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει ένα κριτήριο κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από αυτές τις φορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες φέρνουμε. Είναι, όμως, σαφέστατο ότι μέχρι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούν ισοδύναμες προτάσεις, αλλά με συγκεκριμένο στόχο - να μη βγαίνουν έξω από τους στόχους - να υιοθετηθούν, εφόσον φυσικά είναι τεκμηριωμένες και εφόσον δεν μας πηγαίνουν πίσω.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού. Δηλαδή, το σημερινό σύστημα που προτείνετε θα το χαρακτηρίζατε δίκαιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν πολύ μεγάλη κουβέντα και φυσικά, κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν δικαιότερο. Το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης το βάζουμε, όπου μπορούμε. Και φυσικά, εννοείται ότι δεν είναι δίκαιο. Γιατί δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δίκαιο ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο αφήνει να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά προσπαθούμε να την περιορίσουμε όσο μπορούμε. Διαθέτουμε συγκεκριμένα εργαλεία, τα οποία, φυσικά, δεν μας ικανοποιούν. Διαθέτουμε έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είναι γνωστό τόσες δεκαετίες, πώς έχει δομηθεί και πώς έχει λειτουργήσει και αφορά τις παρεμβάσεις που κάνουμε. Μέσα σε 18-19 μήνες δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει αυτός ο κρατικός μηχανισμός. Επαναφέραμε, ξανά, φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε καταργήσει τελείως. Προσπαθούμε να βάλουμε έναν άξονα κοινωνικής δικαιοσύνης, κατά το δυνατότερο, που φυσικά, εκ των πραγμάτων, έχει και κάποια όρια.

ΜΠΕΚΑ: Ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος σε μια συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» είπε ότι για τη νομιμοποίηση του μεσοπρόθεσμου απαιτούνται τα 3/5 της Βουλής, ενώ ο Πρωθυπουργός είπε ότι αρκεί απλή πλειοψηφία. Αυτό γιατί το κάνει; Γιατί φοβάται μήπως μια εμπλοκή στη Βουλή μπορεί να προκαλέσει εκλογές; Ή δεν τον ενδιαφέρει αν μια επόμενη κυβέρνηση θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας με τις όποιες ποινικές και πολιτικές συνέπειες θα έχουν οι υπουργοί οι οποίοι θα υπογράψουν τις εκχωρήσεις των 50 δις ή κάποιους νόμους που θα ισοπεδώσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες; Τι έχετε να πείτε γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής για το πώς ψηφίζεται ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του Προϋπολογισμού. Και επαναλαμβάνω, ότι εφόσον ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι θα είναι αρκετοί. Εκεί, πραγματικά, κάθε βουλευτής μπορεί να διαφοροποιηθεί, άσχετα αν επί της αρχής έχει ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Και το λέω αυτό, γιατί ακριβώς η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι φέρνουμε με ένα άρθρο το μεσοπρόθεσμο. Υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις οποίες δεν θα αλλάξουμε για να κάνουμε το χατίρι της αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η δυνατότητα η αξιωματική αντιπολίτευση και την υπευθυνότητά της να δείξει, επιτέλους για μια φορά, αλλά και να διαφοροποιηθεί εκεί που πιστεύει ότι υπάρχουν άλλες φορολογικές λύσεις ή άλλες λύσεις στις αποκρατικοποιήσεις, με τους εφαρμοστικούς νόμους οι οποίοι θα έρθουν. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε που να μην είναι νόμιμο, προκειμένου να υπάρχουν πολιτικοί συσχετισμοί, τους οποίους ίσως κάποιοι στην αντιπολίτευση τους σκέφτονται διαφορετικά από όπως υπάρχουν σήμερα. Εννοείται ότι δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στη νομιμότητα και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΜΠΕΚΑ: Αύριο θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας. Και μάλιστα, θα φθάσει μέχρι και στη συμβολική περικύκλωση της Βουλής. Και απ` ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η μοναδική, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όταν ήταν ο Πρωθυπουργός αξιωματική αντιπολίτευση, είχε τη δυνατότητα να κατέβει από τη Βουλή και να μιλήσει με τους διαδηλωτές, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους αγανακτισμένους του ΟΛΠ. Αύριο θα κάνει το ίδιο ακριβώς; Θα κατέβει να μιλήσει με τους αγανακτισμένους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ξέρω αν θα το κάνει ο κ. Σαμαράς που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το είπαμε και το ξαναλέμε: Την υπευθυνότητα που δείχνει αυτή η κυβέρνηση απέναντι στη χώρα, μακάρι να την έδειχναν πολλές άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Εμείς συνομιλούμε με τον ελληνικό λαό. Την αγωνία και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτή την κατάσταση που ζούμε, τις γνωρίζουμε. Αλλά, πιστεύουμε ότι και ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι ακριβώς διακυβεύεται με όλο αυτό που γίνεται. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να εγκαταλείψουμε την εξουσία, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής ή να πούμε ελάτε να βγάλετε εσείς τα κάστανα από τη φωτιά, όπως επίσης έκανε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση της Ν.Δ. Γιατί δεν είναι άλλο ο Καραμανλής, άλλο ο Σαμαράς και άλλο η Ν.Δ. Είναι το κόμμα της Ν.Δ. το οποίο πραγματικά θα πρέπει να δώσει και εξετάσεις για το αν έχει αλλάξει ή όχι, κάτι που δυστυχώς δεν το βλέπουμε να γίνεται, ειδικά το τελευταίο διάστημα με τη συμπεριφορά της. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη ευθύνη, έχουμε συγκεκριμένη εντολή, που πάνω απ` όλα, είναι πατριωτική εντολή: Να μην πτωχεύσει η χώρα. Και επιτέλους, ας μας πουν αυτοί που διαφωνούν με το μεσοπρόθεσμο, τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μην πτωχεύσουμε; Και ας εξηγήσουν επιτέλους στον ελληνικό λαό, κοιτώντας τον στα μάτια, ότι μια πτώχευση σημαίνει παύση πληρωμών, σημαίνει μισθούς 100 και 200 ευρώ, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για σχολεία και νοσοκομεία. Ε, όποιος θέλει πραγματικά να φέρει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, ας βγει ευθαρσώς να μας το πει. Αλλά να το πει, να μην κρύβεται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να έλθω λίγο στο θέμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι λένε ότι μπορεί να μην το ψηφίσουν. Έχετε σκεφτεί τρόπους αντίδρασης; Για παράδειγμα, αν έχετε να προτείνετε στους βουλευτές οι οποίοι σκέφτονται να μην το ψηφίσουν να παραδώσουν από τώρα τις έδρες. Υπάρχει τέτοια σκέψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητάμε με τους βουλευτές. Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο είναι να εκλέγεσαι από τον ελληνικό λαό, για να ασκήσεις ένα πρόγραμμα, το οποίο συνάδει με την ιδεολογία και με τις αξίες του κόμματός σου, αλλά και τις προσωπικές σου και να αναγκάζεσαι σαν βουλευτής να διαχειριστείς μία κρίση στην οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. με έναν πραγματικά εγκληματικό τρόπο μας έβαλε αθωράκιστους. Άρα, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με διλήμματα που δεν είναι εκβιαστικά. Είναι διλήμματα υπευθυνότητας και ουσίας. Και αυτά τα διλήμματα, πιστεύουμε ότι οι βουλευτές, μέσα από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και τη δύσκολη επαφή και εξήγηση προς τον ελληνικό λαό -γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξηγηθεί η κατάσταση- αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους. Το αποδεικνύουν εδώ και 19 μήνες και πιστεύουμε ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τώρα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι είναι μία υπεύθυνη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έχουμε αποδείξει ότι δεν δρούμε με έναν λαϊκιστικό τρόπο, ότι δεν μεταθέτουμε τις ευθύνες σε κάποιους άλλους προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα μετά από εμάς. Ότι εμείς επωμιζόμαστε το πρόβλημα του να ξεπεράσουμε την κρίση και φυσικά, το να μην χρεοκοπήσουμε είναι ένα θέμα που αφορά αυτή την κυβέρνηση, αυτό το κόμμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, γιατί τα μηνύματα δεν φαίνεται να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον από κάποιους βουλευτές. Ήδη έχουμε το πρώτο κρούσμα, τον κ. Αθανασιάδη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Είπαμε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη επιλογή: Να μην αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει. Εάν υπάρχουν άλλες λύσεις με τους συγκεκριμένους απαρέγκλιτους στόχους συζητάμε οτιδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή απόφαση υπάρχει. Μακάρι να έχουμε και να είχαμε πολλές επιλογές για να μπορούμε να επιλέξουμε την πλέον ανώδυνη και την πλέον κοινωνικά δίκαιη. Αυτό μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, πιστεύουμε ότι το κάνουμε και είμαστε σίγουροι ότι και οι βουλευτές το κατανοούν. Ούτως ή άλλως το έχουν δείξει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα είδα τουλάχιστον δύο πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δραματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα το ένα είχε και αριθμό, έλεγε μείωση των αποδοχών τους κατά 40%. Πώς το βλέπετε αυτό; Θα φτάσετε σε τέτοιες ακραίες κινήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πρέπει να μην αφήνουμε να πλανώνται τέτοιου είδους ανεύθυνες φήμες. Αυτό που μπορούμε εμείς να διαβεβαιώσουμε είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός να περικοπεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό -όπως γράφεται- ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα αυτά να γράφονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό που εμείς έχουμε να πούμε και είναι σαφές, είναι ότι το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα προωθήσουμε, ως μοναδικό στόχο έχει να άρει τις αδικίες που υπάρχουν μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Αδικίες οι οποίες μας έχουν οδηγήσει να έχουμε μισθούς όχι δύο και τριών ταχυτήτων, αλλά τόσων ταχυτήτων, όσες περίπου είναι και οι υπηρεσίες, οι φορείς και οι οργανισμοί του δημοσίου. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτό. Θα πρέπει να υπάρξει μία εξομοίωση των υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο, σε όλες τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να αρθούν οι αδικίες, αυτό και μόνο είναι πολύ δίκαιο. Θα φέρουμε το νέο μισθολόγιο και θα διαπιστώσετε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες περικοπές που να προκαλείται αυτή η ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν γνωρίζετε μια σημερινή δήλωση του κ. ΄Ολι Ρεν, στην οποία αναφέρει ότι ο πολιτικός χρόνος στα κόμματα της Ελλάδας τελειώνει και ότι δεν είναι υποχρεωμένη η Ε.Ε. να δείξει τη συμπαράστασή της, αν δεν δει σε άμεσο χρόνο μάλιστα μία μίνιμουμ συναίνεση. Αυτό είναι το νόημα της δήλωσης του κ. ΄Ολι Ρεν και θέλω το δικό σας σχόλιο. Σας ευχαριστώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να είμαστε ξεκάθαροι -γιατί πρέπει πρώτα απ' όλα να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό- αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, θα έπρεπε να την επωμίζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να ψηφιστεί ένα μεσοπρόθεσμο και τελειώσαμε. Είναι διαδικασίες που χρειάζονται μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι διαδικασίες που είναι ανάγκη να βγαίνουν προς τα έξω ως ένα ενιαίο μήνυμα των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους, πράγματι, καλούμε να επωμισθούν πολλά απ' αυτά τα βάρη, που μας φόρτωσαν κυρίως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια, κρινόμαστε όλοι. Αν κάτι τέτοιο λέγεται από το εξωτερικό, αυτό δεν αποτελεί εκβιασμό. Και όταν υπάρχει αντίδραση σε τέτοιες δηλώσεις, όπως προσπαθεί να κάνει η Ν.Δ., να πράξει το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί φυσικά αυτό να θεωρηθεί «αντίσταση» και «ηρωισμός». Ο πραγματικός ηρωισμός φαίνεται όταν ξεπερνάμε τους μικροκομματισμούς μας, όταν αντιλαμβανόμαστε -και το δείχνουμε ότι το αντιλαμβανόμαστε- το μεγάλο χρέος και την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε προς τη χώρα και μάλιστα από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι υπεύθυνες, σε πολύ μεγάλο μέρος, της κατάστασης που ζούμε σήμερα στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοδεία του κ. Σαμαρά στην Ευρώπη στέφθηκε από μία πολύ μεγάλη αποτυχία, όχι μόνο ως προς το κόμμα της Ν.Δ., αλλά είχε και τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής αποτυχίας. Όταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνει στο εξωτερικό, συναντάται με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε μόνο αρνητικές αναφορές από την Ένωση και μάλιστα από ηγέτες που ηγούνται κομμάτων της ίδιας ιδεολογίας με αυτήν του κ. Σαμαρά, όταν το σχέδιο της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως «μη ρεαλιστικό» -αυτή είναι ακριβώς η λέξη που χρησιμοποιήθηκε- και εν πολλοίς «ανεφάρμοστο», διότι δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση, τότε πραγματικά θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τι ευθύνη φέρουν απέναντι στους πολίτες, σ' αυτούς τους πολίτες που τις ψήφισαν ή δεν τις ψήφισαν, αλλά εν πάση περιπτώσει είμαστε υπόλογοι, όλος ο πολιτικός κόσμος συλλήβδην. Εκεί ακριβώς έγκειται και η μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Και φυσικά, ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι πολύς και αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει κάποιος ξένος. Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες και χρηματοδοτικές ως χώρα, αλλά και ο χρόνος που έχουμε να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους, αλλά και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται, σαφώς και είναι περιορισμένος, γιατί έχει να κάνει με την επιβίωση της ίδιας της χώρας. Και αυτό θα πρέπει όλοι μας να το αναλογιστούμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλά δημιουργείται η αίσθηση ότι λέτε συνέχεια μεγάλες κουβέντες, χωρίς να πράττετε αναλόγως. Έχετε 19 μήνες στην εξουσία. Πότε περιμένετε να τις κάνετε τις μεγάλες αλλαγές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένα μεγάλο μέρος το έχουμε ήδη πράξει και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τα αποτελέσματα που έχουμε. Γιατί οι πέντε μονάδες μείωσης του ελλείμματος είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο πραγματικά θα το ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν το έπραξαν ποτέ. ΄Εχουμε αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό. Φέραμε τον «Καλλικράτη», ο οποίος πραγματικά θεσπίζει επαναστατικές αλλαγές. Αλλά, φυσικά, μέσα σε 19 μήνες, δεν θα μπορούσε να αλλάξει ούτε το κράτος, ούτε να γίνουν οι πολύ μεγάλες αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται και μεγάλες εθνικές συναινέσεις για να πραγματοποιηθούν. Μπορέσαμε και κάναμε συγχωνεύσεις φορέων σε εποχές οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες, όπου τα οικονομικά της χώρας είναι γνωστά και άρα δεν επιτρέπουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα ξεκινάμε τις αποκρατικοποιήσεις. Έχουμε ήδη φέρει εις πέρας μία σειρά από ζητήματα, τα οποία ποτέ δεν τα είχε ανοίξει η ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο, βέβαια, καλούμαστε να εφαρμόσουμε και στην πράξη. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές. Αλλά για να ευδοκιμήσουν κιόλας, χρειάζεται ακριβώς οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν, έτσι ώστε να γίνουν μία ώρα νωρίτερα. Και αυτό το «νωρίτερα» έχει τη μεγάλη αξία που θέλουμε να έχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλά να σημειώσω ότι η ρητορεία σας υπερβαίνει την πρακτική σας. Γιατί οι αλλαγές που λέτε στα επαγγέλματα, όλοι κατήγγειλαν ότι είναι μισές, δεν άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τους νόμους τους ψηφίσαμε και προσπαθούμε να τους εφαρμόσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, βουλευτές σας είπαν ότι ο «Καλλικράτης» διέλυσε την δημόσια διοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν τώρα στεκόμαστε στο τι λέει ο καθένας και απαντάμε γενικώς τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος, χάνουμε το νόημα της συζήτησης. Εγώ σας είπα ότι ο «Καλλικράτης» είναι μία πολύ μεγάλη επανάσταση, είναι μία πολύ μεγάλη τομή και στην Αυτοδιοίκηση και στο επιτελικό κράτος και είναι επόμενο ότι χρειάζεται χρόνος για να φέρει τα αποτελέσματά του.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πώς θέλετε να πείσετε τους πολίτες ότι τα μέτρα που έρχονται είναι αναγκαία, όταν δεν έχουν πεισθεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, άκουγα χθες τον κ. Θανάση Παπαγεωργίου στο MEGA να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές έχουν την αγωνία τους, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, τις αμφισβητήσεις τους και αυτό πρέπει να κάνουν. Όμως, από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, έχει συγκεκριμένη στόχευση, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες καλούνται να γίνουν και αποφάσεις στο Κοινοβούλιο. Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά: το να έχουν μία διαφοροποίηση οι βουλευτές σε επιμέρους ζητήματα, είναι και λογικό και θεμιτό και δείχνει ακριβώς τη δυναμική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά μπροστά στο εθνικό καθήκον να προχωρήσει η χώρα στο να σωθεί, νομίζω ότι ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδείξει ότι στις πλέον δύσκολες εποχές, τις ευθύνες τους όντως τις αναλαμβάνουν.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Η πρώτη: Πέραν του κ. Αθανασιάδη, ο οποίος είπε σήμερα ευθαρσώς ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη του γι' αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς κάτι ξέρει ότι θα ακολουθήσει της κίνησής του αυτής, εφ' όσον γίνει πράξη, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που αφήνουν το ενδεχόμενο ανοιχτό, ζητώντας κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι αυτονόητο, κάποια πράγματα να συζητηθούν ξεχωριστά και όχι σε πακέτο. Επί της ουσίας, λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε για τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα για κάθε μία απ' αυτές ξεχωριστά, όπως ζητούν και οι υπουργοί της κυβέρνησής σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι το μεσοπρόθεσμο έχει διαφορετικό τρόπο ψήφισης και θα ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι και για τη φορολογία και για τις αποκρατικοποιήσεις. Έχουμε να κάνουμε εκτενέστατη συζήτηση, τόση όση δεν έγινε ποτέ. Ήδη ξεκινήσαμε να την κάνουμε και φυσικά όταν είναι να έλθουν προς ψήφιση συγκεκριμένες πτυχές αυτού του μεσοπρόθεσμου, θα γίνεται η συζήτηση εκτενέστατη, αναλυτική και κάθε φορά θα ακολουθούνται οι κατάλληλες και ανάλογες διαδικασίες.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Δηλαδή καλείτε τον κ. Αθανασιάδη να υπερψηφίσει επί της αρχής και να φέρει τις διαφωνίες του στον εφαρμοστικό νόμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ συζητώ γενικώς, δεν συζητώ μόνο για τον κ. Αθανασιάδη. Επαναλαμβάνω ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η βούληση, η απόφαση της κυβέρνησης, ως προς τη διαδικασία και μάλιστα σε χρόνο ανύποπτο στην αρχή, χωρίς να δείχνει ότι πιεζόμαστε ή ότι εκβιαζόμαστε ή ότι κάνουμε κινήσεις, προκειμένου να εξευμενίσουμε κάποιους βουλευτές. Ήταν απόφαση από την αρχή. Μία απόφαση που έχει να κάνει με τη νομιμότητα της διαδικασίας, όπως και απόφασή μας, την οποία εξαντλούμε όσο μπορούμε κατά το δυνατόν, της εκτενέστερης συζήτησης, έτσι ώστε όλοι να παίρνουμε την ευθύνη των αποφάσεών μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Και μία ακόμη ερώτηση, επειδή είπατε ότι ο στόχος είναι η μείωση του χρέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή τα επίσημα στοιχεία του κράτους, στο τέλος αυτού του μεσοπρόθεσμου, ακόμη και αν έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο, το χρέος θα είναι πολύ υψηλότερο. Μήπως τελικά ο χρόνος που δεν επαρκεί για τις δικές μας αλλαγές, δίνεται στους Ευρωπαίους, ώστε να αμβλύνουν κάπως τις παρενέργειες μίας πιθανής χρεοκοπίας, αλλά όχι τώρα, σε δύο-τρία χρόνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη για την εξέλιξη και του χρέους και του ελλείμματος, αλλά κυρίως της ανάπτυξης που θα έρθει μέσα από τις στοχεύσεις του μεσοπρόθεσμου. Μία ανάπτυξη η οποία θα συμβάλει ενεργά και στη μείωση του χρέους και στη μείωση του ελλείμματος, καθώς και στη μείωση της ύφεσης. Και πάμε για ανάπτυξη θετική, όπως είναι προγραμματισμένο. Φυσικά και στη μείωση της ανεργίας, γιατί η ύφεση έχει άμεση σχέση και με την ανεργία. Τα μεγέθη τα οποία υπάρχουν θα είναι πραγματικά θετικά για τον ελληνικό λαό, εφ' όσον βέβαια έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο το οποίο θα εφαρμόζεται όπως πρέπει να εφαρμοστεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-824696612-1308161811=:15111--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 June 2011 - 18:16:35 UTC