Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-712216854-1306874160=:19899 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 334855440

Έκδοση 1

BRIEFING(310511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η αντιμετώπιση της κρίσης, στην παρούσα φάση, περνά μέσα από μία σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον με δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η ύφεση, η διεθνής κρίση και η κατάσταση της χώρας, έτσι όπως την παραλάβαμε πριν από 19 - 20 μήνες περίπου.

Σ' αυτή τη διαπραγμάτευση, ούτως ή άλλως, τίποτα δεν μας χαρίστηκε, δεν μας χαρίζεται και ούτε θα μας χαριστεί. Είναι δικό μας θέμα να κάνουμε τις μεγάλες τομές και τις μεγάλες αλλαγές. Απαιτείται καθημερινός και συνεπής αγώνας γι` αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε, βάση και εγγύηση είναι η αυστηρή προσήλωση στους στόχους μας.

Ο αγώνας της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνω, είναι μακρύς, επίμονος, σκληρός και διεξάγεται καθημερινά. Διαπραγματευόμαστε και αναζητούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε.

Επιχειρούμε την εξασφάλιση των καλύτερων λύσεων με το βλέμμα στα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, αλλά και στη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος.

Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της πορείας της χώρας για το μέλλον, αλλά κυρίως η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη. Ασφάλεια από τις συνέπειες της κρίσης, από το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις αβεβαιότητες που αυτό προκαλεί, αλλά και από πολιτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη, με συνέπειες που σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε στους πολίτες τη σιγουριά μιας σταθερής οικονομίας. Μιας εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης στο οικονομικό περιβάλλον μιας χώρας που ξεπερνά τα προβλήματά της. Με μεγάλο αγώνα, κάθε μέρα, αναδιατάσσει τις δυνάμεις της και στέκεται στις δικές της και μόνο δυνάμεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσατε για διαπραγμάτευση, έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά προς την τρόικα θέμα μείωσης των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη κλείσει, θα ήταν άκομψο να σας αναφέρω όσα στοιχεία γνωρίζω από τη διαπραγμάτευση. Όμως, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μην δημιουργούμε προσδοκίες, οι οποίες ίσως μείνουν προσδοκίες. Με δεδομένο ότι πρέπει να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε να παράγουμε από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, τουλάχιστον στον φορολογικό τομέα, θα πρέπει να υπάρχει αμεσότητα, δηλαδή, να έχουμε παραγωγή άμεσων αποτελεσμάτων. Κι εμείς θα θέλαμε να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές, κι εμείς θα θέλαμε πάρα πολύ, περισσότερο από κάποιους άλλους, να μειώνουμε τη φορολογία, χρειάζεται όμως να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα, δηλαδή, να έχει έσοδα το ελληνικό δημόσιο, για να μπορούμε να προχωράμε.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς είπε χθες ότι συμφωνεί σε όλα τα σημεία που έχουν να κάνουν με τα 50 δις, με τις αποκρατικοποιήσεις, με τα λιμάνια, με τα αεροδρόμια. Πού είναι το πρόβλημά σας να κάνετε λίγο πίσω στο θέμα των φόρων, ώστε να πορευθείτε μαζί σαν δύο καλοί φίλοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές ιδεολογικές ταυτότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούμε, επειδή μιλάμε για συνεννόηση. Το ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται - αν δέχεται - τη δική μας πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, είναι πάρα πολύ σημαντικό και φυσικά δεν μπαίνει σε καμία λογική το ποιος προτείνει τι. Έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση να πάρουμε άμεσα αποφάσεις και σ' αυτό πραγματικά αν η αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνει, τουλάχιστον στα 50 δις, θα είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας. Όμως, από εκεί και πέρα, αυτό δεν μπορεί να τεθεί στη βάση μιας διαπραγμάτευσης, κάνουμε εμείς μια παραχώρηση ή κάνει μια παραχώρηση η Ν.Δ. Για τη φορολογία, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές: Εάν πραγματικά η Ν.Δ. μας δώσει διεξόδους και μας υποδείξει τέτοιες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε στο τέλος του συγκεκριμένου προγράμματος, τότε πράγματι είμαστε έτοιμοι να τα δεχθούμε. Η πρότασή της, όμως για την αλλαγή της φορολογίας δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε ως χώρα. Δεν μπορούμε να ριψοκινδυνεύσουμε ή να διακινδυνεύσουμε καθυστερήσεις, γιατί σ' αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η δική μας αμφισβήτηση. Αυτά που προτείνει ο κ. Σαμαράς, όπως την αλλαγή των συντελεστών και της φορολόγησης, δεν αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το περιθώριο ως χώρα να περιμένουμε δύο-τρία χρόνια ή όσα χρόνια απαιτούνται για να έχουμε αποτελέσματα. Γι' αυτό ακριβώς υπάρχει η δική μας αντίρρηση σ' αυτό το ζήτημα της φορολογίας που προτείνει ο κ. Σαμαράς.

ΜΠΕΚΑ: Παρ' όλα αυτά εμείς εκτιμούμε ότι τα όρια προσέγγισης είναι πάρα πολύ κοντά. Υπάρχει σκέψη από τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι υπάρχουν άξονες, όπου πραγματικά μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το λέμε. Εμείς καλέσαμε και τη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρούμε κοινά σημεία συναίνεσης, ούτως ώστε να πετύχουμε μια εθνική συνεννόηση. Και αυτό δεν θα το κάναμε, εάν πιστεύαμε πως δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση. Από εκεί και πέρα, οι συναντήσεις γίνονται όταν υπάρχει λόγος να γίνονται. Εμείς έχουμε αποδείξει, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει, ότι κάνει τέτοιες υπερβάσεις, που ίσως δεν θα μπορούσε κανείς Πρωθυπουργός να τις σκεφθεί, αλλά επειδή ακριβώς οι στιγμές είναι τόσο έκτακτες και τόσο κρίσιμες, οι υπερβάσεις αυτές είναι επιβεβλημένες. Με δική του πρωτοβουλία οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν. Η συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πήρε και την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων, σαφώς και είχε τη θετική της διάσταση. Άρα, όταν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και υπάρχουν στοιχεία εθνικής συνεννόησης, εννοείται ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση. Όμως, το θέμα δεν είναι οι συναντήσεις των αρχηγών. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να μπούμε όλοι σ' έναν άξονα εθνικής συνεννόησης. Αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Αυτό απαιτεί η χώρα, κάτω απ` αυτές τις συνθήκες.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Να επανέλθουμε λίγο στο θέμα της φορολογίας: Η Ν.Δ. σήμερα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί να υπάρξουν κάποια ουσιαστικά αντίβαρα, θα τα δεχθεί λοιπόν αυτά, αρκεί να μειωθεί η φορολογία. Η κυβέρνηση, ευθύς εξ αρχής, δηλαδή, στέκεστε απέναντι, δηλώνετε ευθύς εξ αρχής ότι δεν δέχεστε, δεν κάνετε πίσω με τίποτα στη μείωση της φορολογίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είπαμε ότι θα δεχθούμε - και το είπε και ο Πρωθυπουργός και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και δημοσίως φυσικά το έχει πει - οτιδήποτε δεν παρεκκλίνει από τους στόχους μας. Υπάρχει ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, της μείωσης του χρέους. Και αυτός είναι απαράβατος στόχος. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του στόχου, μ' αυτή τη στόχευση, δεχόμαστε οποιοδήποτε μέτρο, οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει εκεί. Απόφαση ισοδύναμη με τα μέτρα και τις προτάσεις που θέτουμε εμείς. Αλλά οι συγκεκριμένες προτάσεις της Ν.Δ., έχουμε τη θεώρηση ότι δεν συγκλίνουν, έτσι ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε και στον χρόνο που πρέπει να τα έχουμε. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η αντίρρησή μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθω στην προχθεσινή συνέντευξη του κ. Δρούτσα: Επειδή ο κ. Δρούτσας δεν είναι αυτόφωτος στην πολιτική ζωή, αλλά ετερόφωτος, οι απόψεις του...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν καταλαβαίνω αυτό που λέτε, τι ακριβώς σημαίνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχει τύχει της λαϊκής επιδοκιμασίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν έχει σημασία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι φίλος του Πρωθυπουργού, δεν είναι μεμπτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι φίλος του Πρωθυπουργού. Ο κ. Δρούτσας είναι Υπουργός Εξωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν το είπα αρνητικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πώς το λέτε; Θετικά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλώς το προσδιόρισα, χωρίς να το αξιολογήσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Δρούτσας είναι ο υπουργός των Εξωτερικών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό που είπε για τις δύο θητείες των βουλευτών απηχεί ή τουλάχιστον συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός τέτοιες απόψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρθηκε χθες σ` αυτό το θέμα και κανονικά, δεν θα έπρεπε να απαντήσω σήμερα στην ερώτησή σας και να σας παραπέμψω στη χθεσινή μου απάντηση. Επαναλαμβάνω λοιπόν: O κ. Δρούτσας συμμετείχε σε μία δημοσιογραφική συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί σήμερα δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον Πρωθυπουργό να «μαζέψει» τον κ. Δρούτσα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτά που σας είπα προηγουμένως.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επ' αυτού: Ρωτάω αν μπορείτε να μου το απαντήσετε, γιατί έχει τεθεί το ερώτημα: Υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα με τη διπλή υπηκοότητα του υπουργού των Εξωτερικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από ποιόν έχει τεθεί; Κατ' αρχάς δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Από διάφορους κύκλους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω να υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω: Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, τουλάχιστον έτσι λέει, ο Πρωθυπουργός για να πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει συναίνεση, αλλά δεν φαίνεται να κάνει την ίδια προσπάθεια με την ανάλογη επιτυχία για μέσα στην κυβέρνηση. Δηλαδή, υπάρχουν διάφοροι υπουργοί οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το μεσοπρόθεσμο, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και βλέπουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία είναι ανάστατη με κάθε ευκαιρία. Παράδειγμα, ας πούμε, αυτό του κ. Δρούτσα. Αυτά τα φαινόμενα πώς μπορεί να τα μαζέψει ο Πρωθυπουργός; Δηλαδή, τον προβληματίζουν καθόλου ότι ίσως να περάσει ένα μεσοπρόθεσμο με πολύ μεγάλη δυσκολία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο, στο γενικότερο πλαίσιό του, συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εννοείται ότι θα συζητηθεί εκ νέου και θα αποφασισθεί. Οι συζητήσεις που γίνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι θεωρητικές, καταλήγουν σε αποφάσεις. Και μάλιστα, η προηγούμενη συζήτηση που διεξήχθη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ομολογουμένως υπήρξε πολύ εποικοδομητική. Σίγουρα το ίδιο θα γίνει και στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει οριστικά το μεσοπρόθεσμο. Άρα, οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ή να διατυπώνουν κάποιες θέσεις τους όχι απλώς εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά έχουν τη δυνατότητα να συναποφασίζουν μέσα από τη διαδικασία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου και πριν την ψήφιση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν είτε σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, είτε σε πιο διευρυμένη μορφή, οι βουλευτές. Πράγμα που σημαίνει ότι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ακόμη και πριν κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια. Και φυσικά, οι βουλευτές θα τοποθετηθούν και με την ψήφο τους. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί και το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι συνθήκες πρωτοφανείς.

Άραγε ποια κυβέρνηση θα άντεχε να περνά μια τέτοια κρίση η χώρα, να κάνει τόσα πολλά μέσα σε 18-19-20 μήνες, να έχει βουλευτές οι οποίοι πραγματικά κάνουν ένα τιτάνιο έργο και όχι μόνο σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά ένα τιτάνιο έργο στήριξης αυτής της τεράστιας προσπάθειας η οποία γίνεται από την κυβέρνηση. Το αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή αν υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις ακόμη και αντιρρήσεις, αυτό είναι θεμιτό και μάλιστα από μία κυβέρνηση σαν αυτή και από έναν Πρωθυπουργό σαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να γίνεται μια γόνιμη συζήτηση, να πείθονται και να πείθουν και οι υπουργοί και οι βουλευτές, έτσι ώστε να αποφασίζουμε στο τέλος και να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Αυτό είναι που πραγματικά αποτελεί το πρόταγμα και το πρόσταγμα των καιρών που ζούμε. Δεν πολιτευόμαστε σε κανονικές συνθήκες. Και μάλιστα, αν συγκρίνουμε με προηγούμενες κυβερνήσεις που ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και υπήρχαν πολύ περισσότερες αναταραχές -όπως είπατε- και τριγμοί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Εδώ έχουμε βουλευτές που στηρίζουν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πολύ μεγάλο αγώνα, προσωπικό κόπο και θυσίες το έργο της κυβέρνησης. Που συμβάλλουν με την αγωνία τους και την ανησυχία τους και φυσικά στο τέλος έχουμε και το αποτέλεσμα από το οποίο κρινόμαστε όλοι.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλετε να πείτε ότι στη συνεδρίαση είτε του ΚΤΕ οικονομικών, είτε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - φαντάζομαι αυτό είναι το πιο διευρυμένο όργανο - εάν κάποιος βουλευτής έχει βάσιμες αντιρρήσεις, πιθανότατα αν έχει και μια πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως λέτε, θα μπείτε ξανά σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να αποδεχθεί αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι τυπικά και διαδικαστικά. Εάν υπάρχουν, όμως, πραγματικά τέτοιες προτάσεις, οι οποίες είναι τόσο ρηξικέλευθες και οι οποίες μπορεί να αποφέρουν ισοδύναμα αποτελέσματα, εννοείται, ότι θα συζητηθούν. Αλλά, εδώ μιλάμε για κρίσιμες αποφάσεις, για κρίσιμες καταστάσεις. Πάντως, οι προτάσεις των βουλευτών λαμβάνονται υπόψη ασυζητητί. Συζητάμε με τους βουλευτές τις πολιτικές μας και φυσικά έχουν την ελευθερία, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας νομοθετήματα να εκφράζονται, πόσο μάλλον, σε μείζονος σημασίας, όπως είναι το μεσοπρόθεσμο, να προσφέρουν με τη στάση και τις προτάσεις τους το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω καλά, σήμερα ή αύριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν, πριν συμβεί αυτό, να φέρει το μεσοπρόθεσμο στο διευρυμένο ΚΤΕ οικονομίας. Γιατί άλλαξε αυτός ο προγραμματισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Δεν άλλαξε ο προγραμματισμός. Θέλουμε να έχουμε μια κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα, έτσι ώστε πηγαίνοντας στα όργανα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στον κοινοβουλευτικό τομέα, να μπορέσουμε να εξηγήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Άκουσα τις αρχικές σας παρατηρήσεις, ότι «κάναμε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, τίποτα δεν μας χαρίστηκε» και προφανώς περιμένουμε και κάποια μέτρα πάλι, τα οποία δεν θα είναι πολύ ευχάριστα για τον κόσμο. Και όλα αυτά γίνονται...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που ακούστηκαν, έχουν εξαντλήσει όλα τα δυσάρεστα, πάντως...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μάλιστα. Όμως, εδώ διατυπώνεται μια συνεχής κριτική τον τελευταίο καιρό και από τα ΜΜΕ και από πολιτικούς και από συνδικαλιστές και από κόσμο, ότι τελικά σε ένα χρόνο που έχετε προσπαθήσει να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, δεν τα έχετε πάει καλά. Έχετε αποτύχει, λένε οι περισσότεροι. Εσείς τι σκέφτεστε; Έχετε πάει καλά, έχετε αποτύχει, πού είμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά, οι συζητήσεις που ακούμε, θεωρούν ως βάση την αποτυχία. Και επειδή αυτό είναι πολύ εύκολο και επειδή ο Έλληνας πολίτης, που πραγματικά αντιμετωπίζει σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα, πραγματικά πολύ εύκολα μπορεί να αρθεί σε μια άποψη ότι «απέτυχε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, γι` αυτό αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα». Θα πρέπει να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, ότι δεν ζούμε την εποχή του μνημονίου, του «κακού μνημονίου» όπως λέγεται κατά κόρον και όπως ακούμε και σε δημόσιες συζητήσεις, που είναι δήθεν σοφές, αλλά ζούμε στην εποχή της κρίσης. Στο αποκορύφωμα μιας κρίσης που το μνημόνιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Υπάρχει μια στρεβλότητα, την οποία κάποτε θα πρέπει να θεωρήσουμε και υπό την σωστή έννοια και υπό το σωστό πρίσμα. Δηλαδή, το μνημόνιο φταίει ότι σήμερα ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει προβλήματα ή η κρίση, στην οποία μπήκαμε αθωράκιστοι γιατί δεν είχαμε καμία προετοιμασία σαν χώρα, πριν από ενάμιση και δύο χρόνια; Θα πρέπει πρώτα, όλοι όσοι αναλύουν, θεωρητικολογούν, πολιτικολογούν, φιλοσοφούν, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα, να μας απαντήσουν σε αυτό.

Εμείς θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας κρίσης. Θεωρούμε ότι καταφέραμε με πολύ δύσκολες συνθήκες και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, να πετύχουμε ένα μνημόνιο και εκείνο το χρονικό διάστημα, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που είχαμε.

Από δω και πέρα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε. Φθάσαμε σε ένα σημείο, φθάσαμε εδώ και δεν αποτύχαμε. Αν αποτυχαίναμε θα είχαμε πτωχεύσει πέρυσι το Μάιο. Παρόλα αυτά φθάσαμε. Έχουμε ένα χρόνο όπου κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες. Προσπαθούμε να μπούμε σε κάποιο στόχο, να ακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα που θα μας βγάλει από την κρίση, από εδώ και πέρα, γιατί κανείς δεν είχε πει πέρυσι ότι σε ένα χρόνο θα βγούμε από την κρίση. Μιλούσαμε για ένα τριετές πρόγραμμα. Περάσαμε όλα τα τεστ μέχρι τώρα και αυτό δεν πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη του μυαλού μας. Γιατί για να πάρουμε τώρα την 5η δόση, πήραμε πριν άλλες τέσσερις δόσεις. Σε κάθε δόση είχαμε πολύ σκληρά τεστ από τους δανειστές μας, από την τρόικα. Είναι ο έλεγχος που γίνεται, σε κάθε δανειακή σύμβαση. Όσοι δανείζουν, θέλουν να ελέγχουν αν οι όροι του δανεισμού πραγματικά υλοποιούνται ή όχι. Άρα, το να φθάνουμε και στην 5η δόση, που αισιοδοξούμε πλέον ότι θα την πάρουμε, θα έχουμε περάσει 5 κρίσιμα τεστ από την τρόικα, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη, στις διαπραγματεύσεις, είναι ή κάθε άλλο παρά μας χαρίζεται ως χώρα. Άρα, και αυτό είναι μια ένδειξη ότι πραγματικά έχουμε πετύχει πολλά πράγματα μέχρι τώρα.

Επίσης, να υπενθυμίσω ότι μέσα σε αυτούς τους μήνες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες καταφέραμε και κάναμε αλλαγές που δεν έγιναν επί ολόκληρες δεκαετίες.

Καταφέραμε να έχουμε ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2060, ενώ όταν αναλάβαμε, κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα.

Καταφέραμε να έχουμε ένα άλλο διοικητικό σύστημα, τον «Καλλικράτη», που παρά τις καθυστερήσεις ή τις αρρυθμίες που υπάρχουν, γιατί είναι ένα καινούργιο σύστημα, πραγματικά φέρνει επανάσταση.

Καταφέραμε να έχουμε κριτήρια διαφάνειας. Γι` αυτό, ακριβώς, φθάσαμε όλους αυτούς τους μήνες, όλον αυτόν τον ενάμιση και παραπάνω χρόνο να έχουμε ένα χαρακτηριστικό: Ότι μπορεί να μας κατηγορούν για πολλά, αλλά για έλλειψη διαφάνειας δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν.

Και όλα αυτά φυσικά είναι, ακριβώς, αυτά που κάναμε με πολλά άλλα ακόμα.

Δεν αποτύχαμε και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν πετυχαίναμε δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, για να μπορούμε να συζητάμε για την 5η δόση. Θα είχαμε μείνει ακόμη στην 1η και στη 2η δόση.

Και βέβαια, περιττό να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και σημάδια ανάκαμψης, ότι η ύφεση ρηχαίνει - αυτό είναι ξεκάθαρο - ότι μιλάμε πλέον για θετικό ρυθμό ανάπτυξης ανά τρίμηνο. Και ότι έχουμε, βέβαια, μπροστά μας το 2012, όπου αυτή η ύφεση, την οποία παραλάβαμε σε μη εποχή κρίσης, που ήταν -2% η ανάπτυξη - είχαμε ύφεση, δηλαδή, 2% τουλάχιστον - θα φθάσει πάνω από 1% ως ανάπτυξη.

Αυτά είναι σημάδια - θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα - που αποδεικνύουν ότι δεν αποτύχαμε. Και θα πρέπει όλοι όσοι πραγματικά κομπορρημονούν γύρω από αυτό, πρώτα να εξηγήσουν εάν είναι αποτυχία όλα αυτά και μετά να συνεχίσουν να συζητούν πάνω σε αυτή τη βάση.

ΣΕΓΚΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, αφού είσαστε τόσο επιτυχημένοι και μάλλον το μνημόνιο ήταν τόσο επιτυχημένο, γιατί ήδη στην Ε.Ε. -και το θέτουν και σήμερα μια σειρά αξιωματούχοι της Ε.Ε.- συζητούν για μια νέα δανειακή σύμβαση, για ένα νέο μνημόνιο επί της ουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είπα ότι είμαστε «τόσο πετυχημένοι». Είπα ότι σίγουρα δεν αποτύχαμε και εξήγησα το γιατί. Το ότι ένα μνημόνιο θα μας έβγαζε από την κρίση, πραγματικά είναι ένα αισιόδοξο σενάριο και μακάρι να συνέβαινε αυτό. Αλλά, υπάρχει ένα διεθνές, ευρωπαϊκό ρευστό τοπίο, που φυσικά δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Το μνημόνιο που έχουμε και το οποίο τρέχουμε ως πρόγραμμα, το χρησιμοποιήσαμε και το χρησιμοποιούμε, γιατί αν δεν ήταν το μνημόνιο, δεν θα είχαμε τα 110 δις ευρώ, και δεν γνωρίζω πού θα τα βρίσκαμε πέρυσι, για να πληρώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και την όποια κοινωνική πρόνοια έχει το ελληνικό κράτος. Αυτό κανείς δεν μας το είπε. Αλλά, από εκεί και πέρα, κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να φθάσουμε πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση. Κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να βάλουμε στοχεύσεις για τη χώρα μας, που ξεπερνούν ακόμη και μια κυβερνητική θητεία. Θέλουμε να υπάρχει σιγουριά και ασφάλεια στον πολίτη. Να γνωρίζει ότι μέχρι το 2015, η χώρα του θα πορευθεί με αυτό τον τρόπο.

Επειδή μιλήσατε για ξένους, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι κανένας από τους ξένους δεν λέει ότι αποτύχαμε. Οι περισσότεροι τους οποίους ακούμε κατά κόρον κάθε μέρα και όσοι λένε ότι έχουμε καθυστερήσεις ή πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αποφάσεων, λένε ότι «πετύχατε, χρειάζεται, όμως, να κάνετε πιο γρήγορα». Ή «πετύχατε, αλλά πρέπει να είστε καλύτεροι ως προς αυτά». Κανείς δεν λέει από τους εταίρους μας ότι δεν πετύχαμε.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά στο θέμα του φορέα των αποκρατικοποιήσεων, ποιος είναι ο σχεδιασμός για το οργανόγραμμα; Ο επικεφαλής θα είναι Έλληνας; Στο Δ.Σ. θα μετέχουν πρόσωπα τα οποία θα είναι αποδοχής της τρόικας, δηλαδή, ξένοι τεχνοκράτες; Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα αυτά θα είναι μέσα στο μεσοπρόθεσμο, θα αναλυθούν, θα συζητηθούν, θα αποφασισθούν και θα ανακοινωθούν. Αλλά, εκείνο που έχω να σας πω είναι: Όλα αυτά περί ξένων που θα ελέγχουν, θα διοικούν τις εφορίες μας, περί ξένων που θα κάνουν τις αποκρατικοποιήσεις μας, είναι υπερβολές, είναι ανυπόστατα. Όπου χρειάζεται μπορεί να ζητήσουμε τεχνική βοήθεια, γιατί τόσες πολλές αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Άρα, την τεχνική βοήθεια μπορεί να τη ζητήσουμε. Αλλά, ούτε τις εφορίες μας θα τις διοικούν ξένοι, όπως διαβάζουμε, ούτε τις αποκρατικοποιήσεις και το πώς θα γίνουν αυτές, θα τις αποφασίσουν ξένοι.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε μια διαρροή χθες το βράδυ - και διαβάζουμε και σήμερα τις εφημερίδες - για κάποιες εταιρίες του δημοσίου που πρόκειται να κλείσουν. Αναφέρω ενδεικτικά την ΔΕΠΑΝΟΜ, τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΤΙΚΗ, ακόμη και την ΕΡΤ. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω ακούσει και εγώ αυτές τις πληροφορίες και επειδή υπάρχει η αγωνία πολλών ανθρώπων γύρω απ` αυτά, οι διαδόσεις αυτές - το ανέφερα και χθες - είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Τις λεπτομέρειες θα τις αποφασίσουμε και θα ανακοινωθούν, αλλά όντως αυτά που ακούγονται θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελούν σενάριο θρίλερ, μέχρι και κωμωδίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει η συνολική απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις θα μπουν και οι προτεραιότητες. Δεν θα γίνουν όλες μαζί. Θα υπάρξουν προτεραιότητες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή υπάρχουν μη διασταυρωμένες πληροφορίες ότι η τρόικα λέει ότι ως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει μία τουλάχιστον αποκρατικοποίηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέχρι τέλη Ιουνίου; Αν μπορούμε να είμαστε τόσο γρήγοροι ώστε να έχουμε αποκρατικοποιήσει μέχρι τέλη Ιουνίου, αυτό θα είναι τιμή μας. Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι θέμα τρόικας. Πρέπει να γίνουν για να βγούμε από την κρίση. Επαναλαμβάνω οι αποκρατικοποιήσεις δεν γίνονται μόνο για να εισρεύσουν έσοδα στο κράτος που σαφώς και θα μειώσουν το χρέος που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά θα ανοίξουν και αναπτυξιακές προοπτικές που τις χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας και όχι μόνο άμεσα και βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Άρα το όφελος είναι πολύ μεγάλο από τις αποκρατικοποιήσεις και σίγουρα το καλύτερο θα είναι να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τις άλλες παραμέτρους: Τη Διαύγεια, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού παρατηρήσω ότι και το ΔΝΤ προεκλογικά, για τεχνική βοήθεια είχε έρθει, επειδή μιλήσατε για τεχνική βοήθεια, θέλω να σας ρωτήσω αν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη απόφαση για τα ναυπηγία γιατί έγινε μια ευρεία σύσκεψη χθες. Αν έχουμε κάτι ποιο συγκεκριμένο. Κλείνουν; Θα παραμείνουν; Θα στηριχθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας αναφέρω αυτή τη στιγμή.

ΜΠΕΚΑ: Το Νοέμβριο, στο δημοσιογραφικό site του κ. Χαρδαβέλα το News bomb, υπήρχε ένας οργανισμός σύμφωνα με πηγές από την Σουηδία Scandec Org που έδινε στην Ελλάδα χρηματική ενίσχυση ύψους 250 δις σε βάθος αποπληρωμής 5 ετών με δόσεις με αντιπαροχή να δοθεί έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 90% των εργαζομένων να είναι Έλληνες. Είναι βάσιμη αυτή η πληροφορία ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τελευταίο διάστημα διακινούνται πολλές πληροφορίες και γενικώς και ειδικώς από εκπομπές και από site που πολλές από αυτές είναι ανυπόστατες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στον πρόλογό σας αναφερθήκατε σε πολιτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν τους πολίτες. Σε ποιους αναφερόσασταν; Στον κ. Καραμανλή και στην διακυβέρνησή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και το ανέφερα και προηγουμένως, ότι μπήκαμε αθωράκιστοι και απροετοίμαστοι σε μία κρίση και μάλιστα με ψευδή στοιχεία που δίνονταν όχι μόνο στους εταίρους άλλα και στους πολίτες. Αντί να λέγανε αλήθειες στον ελληνικό λαό και στους εταίρους μας, η χώρα μας που κυβερνιόταν από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, έκρυβε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε τελείως αθωράκιστοι και να ζούμε τώρα το αποκορύφωμα αυτής της κρίσης.

Επειδή μιλήσατε και για διαρροές γενικώς, θα σας αναφέρω και εγώ μία διαρροή από κύκλους «υποτίθεται του πρώην Πρωθυπουργού» που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και ο οποίος προτρέπει τη Ν.Δ. σήμερα να μην είναι συναινετική προς την κυβέρνηση. Εάν ισχύει αυτή η διαρροή - με όλες τις επιφυλάξεις της εγκυρότητας αυτών των διαρροών- τότε πραγματικά είναι να γελάει ή να κλαίει κανείς με αυτά.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-712216854-1306874160=:19899--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 May 2011 - 20:35:27 UTC