Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1709645557-1306787170=:9942 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 334512218

Έκδοση 1

BRIEFING(300511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάταξη της χώρας. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς τη δυσκολία της.

Μια κρίση που μόνο στην επιφάνειά της είναι δημοσιονομική και οικονομική, ενώ γνωρίζουμε ότι οι ρίζες της βρίσκονται σε βαθιές παθογένειες στη λειτουργία των θεσμών, της διοίκησης και του μοντέλου ανάπτυξης του ίδιου του κράτους.

Γι` αυτό και η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν εντοπίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών συμπτωμάτων ή των οικονομικών προβλημάτων, αλλά εκτείνεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια τομών και μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τα πραγματικά και βαθύτερα αίτια.

Η αναίρεση των κακώς κειμένων σε επίπεδο οικονομίας, διοίκησης, αναπτυξιακού μοντέλου και πολιτικού συστήματος γίνεται - και το γνωρίζουμε - μόνο με άλματα αποφασιστικότητας.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να κάνει αυτά τα αναγκαία άλματα. Και πράγματι, μέσα σε 18 μήνες διακυβέρνησης πετύχαμε πολλά, πετύχαμε στόχους και αποδείξαμε την προσήλωσή μας σε αυτό το μεγάλο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας.

Επιδείξαμε και συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητα και την επιμονή που απαιτούν οι καιροί. Προχωράμε με αποφασιστικότητα που απαιτεί η ανάγκη της πραγματικής αλλαγής της χώρας. Γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή η πραγματική και ουσιαστική αλλαγή είναι που μπορεί να φέρει την πραγματική ασφάλεια για τον πολίτη, που είναι και ο τελικός στόχος μας.

Ασφάλεια η οποία βασίζεται σε μια χώρα και μια οικονομία που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, σε ένα πραγματικό, σωστό, ρεαλιστικό και ορθολογιστικό μοντέλο ανάπτυξης, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις και λανθασμένες νοοτροπίες.

Αναζητούμε και επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση, όχι ως πρόσχημα, ούτε ως σύνθημα, αλλά ως ένα ουσιαστικό βήμα για την αποφασιστικότητα για τη χώρα μας. Ένα βήμα για την πραγματική συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τη σημασία των προβλημάτων. Τη σημασία μιας κοινής και δυνατής φωνής. Την ίδια την ευθύνη που έχει καθένας μας για την πορεία της χώρας, έτσι ώστε με γενναία βήματα να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγα λεπτά, ο κ. Σαμαράς, απάντησε σε αυτό που λέτε τώρα. Είπε, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να υπογράψει και να ψηφίσει καμία συνυπευθυνότητα, καμία συναίνεση στο αδιέξοδο και την αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί αν το έκανε αυτό, θα υπέγραφε τη δικτατορία του μονόδρομου. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε τι εννοούμε εθνική συνεννόηση. Δεν ζητήσαμε ούτε λευκές επιταγές από άλλες πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες ούτως ή άλλως έχουμε διαφορές - για να μην πάμε και σε πιο βαθιές σχέσεις - αλλά ούτε και να εγκαταλείψουν τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Εκείνο το οποίο εμείς ζητάμε, εκφράζοντας τις ανάγκες της χώρας, είναι να αντιληφθούμε, επιτέλους, τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας. Αν η Ν.Δ. ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, πραγματικά, συναισθάνεται το μέγεθος της κρίσης που περνάμε, το μέγεθος της μεγάλης ευθύνης όχι απλώς να ξεπεράσουμε μια κρίση, αλλά να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας, το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι να παρέχουμε ασφάλεια και σιγουριά στον Έλληνα πολίτη, τότε πραγματικά θα πρέπει να αφήσουμε τις κομματικές και μικροκομματικές μας προσεγγίσεις και να έλθουμε σε ένα κοινό πεδίο εθνικής συνεννόησης. Σε μια σύγκλιση με συγκεκριμένους στόχους και βήματα που όλοι οι Έλληνες πολίτες βλέπουν. Κάθε μέρα, αποδεικνύεται ότι πολλά από αυτά τα βήματα που προτείνει και η Ν.Δ. και βρίσκονται και στις δικές μας προτάσεις - σε λίγο θα είναι αποφάσεις στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο - είναι κοινά. Εάν σε μια σειρά ζητημάτων που θέτουμε εμείς και μια σειρά ζητημάτων που θέτουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η Ν.Δ., ερχόμαστε και λέμε ότι σε αρκετά από αυτά υπάρχει ταύτιση, δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί πραγματικά δεν μπορεί να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Το να είναι καθένας κλεισμένος στο κομματικό του μαγαζί περιχαρακωμένος γύρω από τις δικές του αντιλήψεις, προσεγγίσεις και γύρω από το δικό του, νομίζοντας όλοι μας, κόσμο, τότε πραγματικά δείχνουμε ότι δεν συναισθανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός και χθες και προχθές επανέλαβε ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί, είμαστε αποφασισμένοι, έστω και μόνοι μας βεβαίως, να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και ότι είμαστε ανοιχτοί στην επιβεβλημένη από τα πράγματα εθνική συνεννόηση, στο πλαίσιο μιας εθνικής ανάγκης. Όσοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που έχουν απέναντι σ` αυτή τη μεγάλη αναγκαιότητα, θα βρεθούν μαζί μας και θα έχουμε κοινά σημεία σύγκλισης. Πραγματικά, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε να μην μείνουμε κλεισμένοι καθένας στο κομματικό του μαγαζί. Αυτή την εντολή δεν έδωσε ο λαός; Δεν έδωσε στην κυβέρνηση, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δυνατότητα να κυβερνά και στη Ν.Δ. να αντιπολιτεύεται; Γιατί θα πάτε μαζί; Και εν πάση περιπτώσει, αν είναι να πάτε μαζί, γιατί δεν κάνει ο Πρωθυπουργός εκλογές, ούτως ώστε να επιβάλει ο λαός τη συναίνεση που επιζητάτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν ζητήσαμε να κυβερνήσουμε μαζί. Αυτό είναι ξεκάθαρο, για να μη γίνονται παρεξηγήσεις και για να αποσαφηνίσουμε όλα τα σενάρια περί συγκυβέρνησης κτλ. Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει ισχυρή, αποφασισμένη και δυνατή ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνηση, όπως είναι η σημερινή, η οποία τόλμησε να τα βάλει με μια τεράστια κρίση και με ένα τεράστιο κύμα αναξιοπιστίας που παραλάβαμε πριν από ενάμιση χρόνο και η οποία είναι αποφασισμένη να πάει έστω και μόνη της προς την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αλλά είναι εθνικά αναγκαίο, αν αντιλαμβανόμαστε στοιχειωδώς την κρισιμότητα των στιγμών στη χώρα μας, ως προς το κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση, να συνεννοηθούμε και όχι να συνεργαστούμε κυβερνητικά. Αυτό δεν μας αφορά, δεν αφορά τον κόσμο. Μας αφορά να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε έναν κοινό άξονα που θα είναι η εθνική συνεννόηση. Εμείς και κυβερνήσαμε και κυβερνάμε στις δυσκολότερες στιγμές από τη μεταπολίτευση και μετά. Γι` αυτό είμαστε εδώ. Και αποδείξαμε το πόσο αποφασισμένοι είμαστε. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο ζήτημα, από το να μιλάμε για την αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης που αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ελληνικός λαός πολύ καλά.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο στην Κ.Ο. είπε και κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ρεαλιστική συζήτηση και να υπάρξει συνεννόηση, αν ο Πρωθυπουργός στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συμπεριελάμβανε τις προτάσεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών και επίσης, πρότεινε στον Πρωθυπουργό να επαναδιαπραγματευτούν από κοινού το μνημόνιο. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα απαντήσω ένα προς ένα τα θέματα που θέσατε. Επειδή, ακριβώς, η άμυνα της Ν.Δ. συνίσταται πλέον στην αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, λες και αυτό είναι το άπαν του κόσμου, και επειδή ακούγεται και πολύ εύηχα ότι μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές αφορούν στη φορολόγηση εταιρειών, συνεπώς, συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Άρα δεν αφορούν όλη την κοινωνία. Από εκεί και πέρα, με το να υιοθετήσουμε από τις δεκάδες προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο 2, μία πρόταση μόνο, όταν εμείς είπαμε ότι έχουμε κοινό τόπο σε μια σειρά από πραγματικές και ρεαλιστικές προτάσεις, αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Εμείς είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά ας έρθει η Ν.Δ. να μας πει πώς θα βρούμε τα χρήματα, με ποιον ισοδύναμο τρόπο θα βρούμε τα χρήματα. Η Ν.Δ. έλεγε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλο το πακέτο των λύσεων που δίνει μέσω του Ζάππειο 2 και εμείς απαντήσαμε ότι εάν υιοθετούσαμε το πρόγραμμα του Ζάππειο 2, τότε τα ελλείμματα θα έφθαναν πάλι στην εποχή του Καραμανλή. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας. Όταν εμείς θέσαμε μια σειρά από ζητήματα, η Ν.Δ. μένει στην αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Και μένει γιατί ακούγεται πολύ ευχάριστα στον κόσμο. Εάν, όμως, πραγματικά θέλουμε να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και αν θέλουμε πραγματικά την εθνική συνεννόηση, να υπερβούμε αυτούς τους μικροκομματισμούς, ας πει κάτι άλλο ο κ. Σαμαράς. Δεν βοηθάει στο να εστιάζεται σε ένα μόνο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου που έχουμε, στη μείωση του ελλείμματος, στη μείωση του χρέους.

Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, από εκεί που η Ν.Δ. ήταν τελείως κατά του μνημονίου, ήρθε στη θέση της επαναδιαπραγμάτευσης. Να υπενθυμίσω ότι στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου έχουμε πετύχει βελτιωτικούς όρους του μνημονίου, έχουμε πάρει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις για άλλα επτά χρόνια, αλλά έχουμε πετύχει, πριν από δύο μήνες, και μείωση του επιτοκίου αυτού του δανεισμού. Τι επαναδιαπραγμάτευση και με τι συγκεκριμένα στοιχεία προτείνει και αναφέρει η Ν.Δ.; Και εν πάση περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός όντας υπερβατικός και ξεπερνώντας τις μικροκομματικές λογικές και αναλογιζόμενος τις ευθύνες που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα, έκανε μια σειρά από ανοίγματα με προτάσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε αφού αποδεχθούμε το στόχο που είναι η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, αφού αποδεχθούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα που θα μας βγάλει πολύ σύντομα σε αυτούς τους στόχους, τότε να διαπραγματευτούμε ό,τι θέλουμε. Αλλά, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε τυφλά σε επαναδιαπραγμάτευση, αφήνοντας πιο πίσω τους στόχους και μιλώντας γενικά και αόριστα.

ΜΠΕΚΑ: Μέχρι να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σερνόταν το εκβιαστικό δίλλημα ή συναίνεση ή αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις μέχρι 15 Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών στον κ. Παπαχελά. Μετά τη συνάντηση στην οποία δεν επετεύχθη η πολυπόθητη συναίνεση, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει στις πλάτες του την Ελλάδα. Ξαφνικά το θέμα της 5ης δόσης λύθηκε, ως δια μαγείας, από την ίδια κιόλας μέρα, μέχρι σήμερα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας λέει ότι θα την πάρουμε και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τι πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά κ. Εκπρόσωπε; Με διαφορά μιας σύσκεψης να μας λέτε πράγματα τη μια με κινδυνολογία και την άλλη με εφησυχασμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν η πραγματικότητα και η αλήθεια εκλαμβάνεται ως κινδυνολογία, τότε είναι θέμα το αν θέλουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε την αλήθεια ή όχι. Πρώτα απ` όλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πολύ συγκεκριμένος. Είπε ότι αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, κινδυνεύουμε στις 15 Ιουλίου να έχουμε πρόβλημα με τις πληρωμές μας. Αυτή ήταν η αλήθεια. Αυτό θα συνέβαινε αν δεν κάναμε τίποτα. Και αυτό το γνωρίζουμε. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, έτσι ώστε να είναι ένα πειστικό σχέδιο, όχι απλώς για να τους πείσουμε, αλλά για να είναι ένα σχέδιο, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, τουλάχιστον μέχρι ενός επιπέδου, ούτως ώστε να μας επιτρέψει να κάνουμε άλλα βήματα από εκεί και πέρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων εξέφρασε την άποψή και την πεποίθησή του, ότι οι διαπραγματεύσεις που είναι πολύ δύσκολες βεβαίως, οδεύουν και γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μας δημιουργούν προσδοκία ότι θα πετύχουμε να κλείσουν θετικά αυτές οι διαπραγματεύσεις του μεσοπρόθεσμου και να πάρουμε τελικά την 5η δόση. Να υπενθυμίσω ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη την 5η δόση, ούτε υπάρχει απόφαση και έγκριση από την τρόικα ότι θα πάμε σωστά με το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, άρα να υπάρχει και η έγκριση για να μας δοθεί η 5η δόση. Ούτε ήμασταν κινδυνολόγοι, ούτε είμαστε υπεραισιόδοξοι, ούτε κρύβαμε αλήθειες, όπως γινόταν στο παρελθόν, ούτε υπερεκτιμούμε και γινόμαστε χαρούμενοι χωρίς κανένα λόγο, όπως έκανε στο παρελθόν η Ν.Δ. Είμαστε ρεαλιστές, είμαστε πραγματιστές. Θα πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά συγχρόνως, εμείς σαν κυβέρνηση, εγγυόμαστε ότι όσο υπάρχουν σωστές, γρήγορες, τολμηρές και γενναίες αποφάσεις, τότε θα μπορούμε κάθε φορά να παίρνουμε τις δόσεις ενός δανείου.

Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, θα ήταν πιο καλά προετοιμασμένη, θα ήταν πιο βελτιωμένη ως προσπάθεια, αν είχαμε μαζί μας και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και εκεί, ακριβώς, έγκειται αυτό το αίτημα για την εθνική συνεννόηση. Εμείς, αυτό που είναι να κάνουμε, το κάνουμε ούτως ή άλλως. Αποδείξαμε ότι δεν πάμε πίσω και δεν γυρίζουμε πίσω με τίποτα. Εάν, όμως, είχαμε τη συνεννόηση και αν έχουμε τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τότε είναι πολύ πιο εύκολο για την ίδια τη χώρα, για τον ίδιο τον πολίτη, για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, να βγούμε ακόμη πιο γρήγορα από την κρίση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε σε προηγούμενη απάντησή σας ότι θέλετε να αντιληφθούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και να συνεννοηθείτε γιατί δεν μιλάτε για συνεργασία κυβερνητική. Τι άλλαξε από την Παρασκευή το απόγευμα που ζήτησε κυβερνητική συνεργασία ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή τέλος πάντων κάποιες ώρες μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβερνητική συνεργασία δεν είναι συνεργασία σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο υπουργών. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ότι τέτοιου είδους παζάρια δεν μας αφορούσαν και δεν μας αφορούν. Δεν συγχωρεί ο κόσμος και οι πολίτες να σκεφτόμαστε με τέτοιο τρόπο. Αντίθετα, εκείνο που επιβάλλεται και από τις περιστάσεις και από την εθνική αναγκαιότητα, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι πραγματικά ζητούν γενναίες αλλαγές και κυρίως γενναίες αντιμετωπίσεις και προσπάθειες και κινήσεις και πράξεις ιδίως από τις πολιτικές δυνάμεις - και για να μην πω ακόμη περισσότερο από τις πολιτικές δυνάμεις που μας έφθασαν σε αυτό το σημείο - είναι πραγματικά να κάνουμε εκείνες τις υπερβάσεις οι οποίες θα δείξουν ότι αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο πατριωτικό καθήκον που έχουμε να σώσουμε τη χώρα. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για συνεννόηση, όταν μιλάμε για συνεργασία, αυτό εννοούμε και δεν εννοούμε τίποτε άλλο. Την υπερβατικότητα του Πρωθυπουργού απέναντι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν θα πρέπει να την ερμηνεύουμε με όρους του παρελθόντος και μέσα από συγκεκριμένα πρίσματα που δεν αφορούν στην κυβέρνηση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα να μου εξηγήσετε αν μπορείτε πρακτικά τι σημαίνει τότε αυτή η κυβερνητική συνεργασία και κατά πόσον θα ήσασταν διατεθειμένοι να μην περάσετε το μεσοπρόθεσμο με 151 και 1 άρθρο. Νομίζω ότι σήμερα ο κ. Σαμαράς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ή τέλος πάντων ζήτησε, έστω και εμμέσως, να περάσει ως περισσότερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, ως προς το τελευταίο που θέσατε, υπάρχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν εξαρτάται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση στο πώς θα ψηφίζονται οι νόμοι του κράτους. Υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής, υπάρχουν διαδικασίες που δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερβούμε ή να οχυρωθούμε πίσω από δικές μας κομματικές θεωρήσεις. Αυτό είναι το πρώτο σαφές.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα - επαναλαμβάνω - η συναίνεση, η συνεννόηση - και το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πολλές φορές - να αποδεικνύεται κάθε μέρα και στην πράξη. Δεν είναι θέμα ψήφισης ενός νόμου, έστω κι ενός ενισχυμένου νομοθετικού πλαισίου, όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο. Είναι θέμα καθημερινής πρακτικής των ίδιων των κομμάτων. Εκεί φαίνεται εάν και πώς εννοούμε ο καθένας μας την εθνική συνεννόηση, εκεί φαίνεται πόσο ανταποκρινόμαστε στον υπεύθυνο ρόλο που έχουν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις, στον ρόλο που θέλει πραγματικά να δείχνουμε όλοι ότι αντιλαμβανόμαστε τις περιστάσεις και τους κινδύνους που διατρέχει η ασυνέπεια και η μη ακολουθία συγκεκριμένων σοβαρών θεωρήσεων πάνω σ' αυτές τις περιστάσεις.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Οι  Financial Times έχουν ένα δημοσίευμα, στο οποίο κάνουν λόγο για πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία και αναφέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι πέριξ των διαπραγματεύσεων που έχουν διαμορφώσει, προωθούν ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από την Ελλάδα. Ισχύει το δημοσίευμα και εάν ισχύει, τί συγκεκριμένα περιλαμβάνει αυτό το πακέτο και ποιοί είναι οι άξονές του; Τί επιδιώκει ή θα επιδιώξει η κυβέρνηση μέσω αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε μέρα διαβάζουμε και ακούμε πάρα πολλά. Και όχι τώρα, εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια, από τότε που αντιληφθήκαμε ότι μπαίνουμε σε μια κρίση πρωτοφανή για τη χώρα μας. Εμάς, ως κυβέρνηση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Εμείς εγγυηθήκαμε ότι θα ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, μέσα από διαδικασίες - και αυτό κάνει το υπουργείο Οικονομικών - που εγγυώνται ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση, ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε την οικονομία της χώρας μας, ότι οι κινήσεις που κάνουμε είναι πάρα πολύ στοχευμένες και εγγυώνται, πραγματικά, το δημόσιο συμφέρον σε όλα τα επίπεδα. Η επεξεργασία και η διεργασία που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών για όλα αυτά τα ζητήματα είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι σε όλα αυτά θα είμαστε συνεπείς. Το τι βλέπει το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα, άλλα σωστά και άλλα λάθος, μέχρι και σενάρια επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε να ξετυλίγονται κάθε μέρα και στον διεθνή και στον εγχώριο Τύπο, πραγματικά δεν μας αφορά.

ΜΠΕΚΑ: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων πολύ γρήγορα. Ποιος υπουργός θα βάλει την υπογραφή του σ' αυτό που ο λαός και η αντιπολίτευση λέει «ξεπούλημα» και που αύριο μπορεί να τους ζητηθούν ακόμη και ευθύνες πολιτικές και κοινωνικές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω εάν η αντιπολίτευση το λέει «ξεπούλημα» και εξαρτάται και ποια μερίδα της αντιπολίτευσης το λέει. Εάν το λέει η Ν.Δ., νομίζω ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Και μάλλον, επειδή φοβόταν να βάλει τις υπογραφές της, επί 6 χρόνια, σε αποφάσεις οι οποίες θα μας έβγαζαν απ' αυτόν τον κίνδυνο που περνάμε σήμερα, γι' αυτό ίσως κρίνει εξ ιδίων. Ούτε φυσικά ο λαός το λέει. Ο λαός έχει άλλους τρόπους και άλλους λόγους έκφρασης. Εμείς, εκείνο που κάνουμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Επειδή ακριβώς συναισθανόμαστε την πολύ μεγάλη ευθύνη, γι' αυτό δεν είμαστε η κυβέρνηση της αδράνειας, είμαστε η κυβέρνηση της πράξης. Και γι' αυτό μιλάμε για εξαιρετική διαφάνεια. Και πραγματικά, ό,τι γίνεται, δεν πρόκειται να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να γίνονται πράγματα κάτω από το τραπέζι. Ερχόμαστε να θεραπεύσουμε τραύματα του πολιτικού συστήματος, του ίδιου του κράτους, της ίδιας της διοίκησης, του κρατικού μηχανισμού, ολόκληρων 10ετιών. Και εκεί, πραγματικά, εμείς δεν φοβόμαστε. Εάν φοβόμασταν, θα κάναμε ό,τι και η Ν.Δ. Δεν θα βάζαμε υπογραφές σε μεγάλες και διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες έπρεπε να γίνουν και τις κάνουμε. Αντίθετα, θα κινούμασταν με τρόπους και πολιτικές τεράστιας σπατάλης, όπως γινόταν τόσα χρόνια.

Και εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι άλλο: Επειδή όλο αυτό τον καιρό μπορεί να μιλάμε για εθνική συνεννόηση, αλλά δεν εγκαταλείπουμε και το δικαίωμά μας να κρίνουμε φυσικά και τη Ν.Δ. Και όταν ακούμε σήμερα τη Ν.Δ. και ειδικά τον κ. Σαμαρά να λέει ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του ή δεν θα ψηφίσει νομοσχέδια τα οποία δεν τον εκφράζουν και τα λοιπά, ας θυμηθούμε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός μιας κυβέρνησης, της κυβέρνησης Καραμανλή και μακάρι όσοι σήμερα δηλώνουν τον δισταγμό τους να ψηφίσουν νομοσχέδια που δεν τους εκφράζουν, αυτόν τον δισταγμό να τον δήλωναν και στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή. Θα είχαμε γλιτώσει πάρα πολλά σήμερα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα από τις δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένων πολιτών που βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν; Ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνει η κυβέρνηση; Και επίσης μας προκάλεσε εντύπωση η δήλωση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ουσιαστικά τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο, αν και εσείς κάνατε μία δήλωση στη συνέχεια ότι υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από τις κινητοποιήσεις. Αυτή είναι η γνώμη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έκανε μία δική του προσέγγιση. Οι προσεγγίσεις, πάνω σ' αυτό το ζήτημα, είναι πολλές. Και μάλιστα όταν πρόκειται για μια εκδήλωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, για μια έκφραση αγωνίας για την πορεία του πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη και την πορεία των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση η οποία ίσα-ίσα παρακινούσε τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους, να είναι ενεργοί πολίτες. Είμαστε η κυβέρνηση που έφερε τη διαδικασία του opengov., που άνοιξε τη διαδικασία της διαβούλευσης μέσα από το διαδίκτυο. Σαφώς και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από αυτά τα κινήματα, στο βαθμό που είναι αυθόρμητα, αυθεντικά και δεν καπελώνονται από κομματικές ταμπέλες και κομματικές ή άλλου είδους ιδεολογίες, παρατάξεις ή συμφέροντα. Σ' αυτό τον βαθμό, εννοείται ότι αντιλαμβανόμαστε και την έκφραση της πολύ μεγάλης αγωνίας των πολιτών. Και είναι σαφές πως εμείς γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας κρίσης, της οποίας οι συνέπειες είναι ένα μέρος της ζωής, της καθημερινότητας του απλού Έλληνα πολίτη. Άρα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πως ο κόσμος έχει δικαίωμα, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αγωνιούν, να εκφράζουν την βούλησή τους και μάλιστα μέσα από τέτοιες κινήσεις που είναι ειρηνικές και αμφισβητούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Όμως, δεν μπορώ να μην πω και να συμπληρώσω ότι θα θέλαμε πραγματικά και θα βοηθούσε και την κυβέρνηση, αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πιστεύω, να υπάρχουν στοχευμένες δράσεις - δηλαδή πέρα από μία συνολική αμφισβήτηση που είναι και λογική και εύλογη με τις συνέπειες της κρίσης σε εξέλιξη αυτό το χρονικό διάστημα - να υποδεικνύουν σαφείς προορισμούς, αγωνίες, ακόμη και αγανάκτηση. Και εάν είχαμε τέτοια κινήματα ειρηνικής έκφρασης της αγωνίας των πολιτών πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη για την πρόοδο και την ανάπτυξη, όπως είναι η γραφειοκρατία, ο κρατικός μηχανισμός, η στρεβλή οικονομία, η έλλειψη κοινωνικού κράτους στο επίπεδο τουλάχιστον που είναι αναγκαίο, εάν πραγματικά αυτά τα κινήματα στόχευαν και πιο συγκεκριμένα σε τέτοιου είδους ανάγκες, θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για μας, προκειμένου να ωθούμαστε και να παρακινούμαστε στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και θέτουμε ως κυβέρνηση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος και μάλιστα έντονος, με τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα, σε ό,τι αφορά βουλευτές και συμπεριφορές και αυτοκίνητα και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχουμε αντιδράσεις όχι μόνο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτές τις απόψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα να πω ότι ο κ. Δρούτσας εξέφρασε τις απόψεις του, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνέντευξης, όπου ρωτήθηκε και για το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών και πώς βλέπει η κυβέρνηση αυτά τα κινήματα. Γενικότερα, εξέφρασε τις απόψεις του στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής συζήτησης για το πολιτικό σύστημα. Φυσικά, αυτές είναι οι απόψεις του κ. Δρούτσα, είναι προσωπικές απόψεις. Είναι απόψεις στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και από εκεί και πέρα, αλίμονο εάν ποινικοποιούμε τις απόψεις του κάθε υπουργού ή του κάθε βουλευτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το είπε ο κ. Δρούτσας. Μπορεί να είναι η άποψή του, να την έχει καταθέσει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε, για να γνωρίζουμε σε ποια βάση μιλάμε, ότι είναι προσωπική άποψη του κ. Δρούτσα, την οποία δεν έκρυψε...

ΜΙΧΑΗΛ: ... όμως κάθε πολιτικός πρέπει να επιλέγει και τον τρόπο και τον χρόνο και την συγκυρία που θα εκθέτει τις απόψεις του. Εδώ οι απόψεις του κ. Δρούτσα μπορεί να είναι πάρα πολύ σωστές και ενδεχομένως να είναι και το μέλλον αν θέλετε του πολιτικού συστήματος κατά την εκτίμησή μου. Ωστόσο, σ' αυτή την συγκυρία όπου υπάρχουν αντιδράσεις από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, μια κοινωνία που αντιδρά με το κίνημα των «Αγανακτισμένων», να τίθεται ένα τέτοιο θέμα όταν μπροστά σας έχετε τέτοιες ψηφοφορίες για το μεσοπρόθεσμο, δεν συνιστά πρόβλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συζητήσεις που γίνονται και θα γίνονται, για παράδειγμα το θέμα του αριθμού των βουλευτών, έχει θιχτεί εδώ και πολύ καιρό και από πολλούς πολιτικούς. Οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από το πολιτικό σύστημα, είναι πολλές, γίνονται με διαφόρους τρόπους και φυσικά η έκφρασή τους δεν μπορεί να περιοριστεί. Το να στοχεύουμε σε προσωπικές απόψεις του κ. Δρούτσα, όταν ο ίδιος δήλωσε κατ' επανάληψη σε αυτή τη συζήτηση ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις και δεν εκπροσωπούσε εκείνη τη στιγμή την κυβέρνηση, νομίζω ότι είναι υπερβολικό. Επαναλαμβάνω, είναι προσωπικές του απόψεις.

ΜΠΕΚΑ: Θέλω να κάνω μια συμπληρωματική στην πρώτη ερώτηση που σας έκανα για την Α' δόση και την συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στον Αλέξη Παπαχελά. Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου οδήγησαν την επόμενη μέρα κιόλας τους Έλληνες να τραβήξουν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 1,5 δις ευρώ. Πως κρίνετε αυτή την κίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το 1,5 δις δεν προκύπτει από πουθενά. Είναι δημοσιογραφικό και θεωρώ ότι είναι πολύ υπερβολικό. Την αγωνία και τον φόβο των πολιτών δεν την παρακινούν ούτε οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου που περιγράφουν την αλήθεια, μία δημόσια αλήθεια για τα οικονομικά μας που την γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι πολίτες και εμείς. Όταν κρινόμαστε από την τρόικα για να πάρουμε την 5η δόση και την κάθε δόση υπάρχει και δημοσιοποιημένη έκθεση - η παλιά συνέντευξη της τρόικα - που δίνει το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Άρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είπε κάτι που δεν γνώριζε ο κόσμος. Ακριβώς το αντίθετο είπε. Ότι εάν πραγματικά εμείς είμαστε αποφασισμένοι και αυτό το δείξουμε στο να είμαστε εντάξει με τους στόχους που θέτουμε, τότε δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος. Μόνο από τη θετική πλευρά θα έπρεπε να το δούμε και το ότι βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας κρίσης, το ότι υπάρχει μια γενικευμένη αγωνία, αυτό είναι γνωστό. Είναι κάτι όμως που δεν περιορίζεται και φυσικά δεν περιορίζεται με το να αποκρύπτουμε για άλλη μια φορά την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να κάνουμε τη δουλειά μας και θα ήμασταν άξιοι μομφής στην περίπτωση που δεν κάναμε τη δουλειά μας, αν κρύβαμε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και αφήναμε να ήμασταν εκτεθειμένοι με την μη καταβολή κάποιας δόσης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και όλη η κυβέρνηση δουλεύουμε και διασφαλίζουμε με πολύ σκληρές συνθήκες και διαπραγματεύσεις την καταβολή των δόσεων. Άρα, ας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Και ο ελληνικός λαός που δικαιολογημένα αγωνιά, πράγματι θα βρει τους ρυθμούς του και δεν θα γίνεται έρμαιο κάποιων διαδόσεων και φημών, αλλά θα ακούει την αλήθεια και την πραγματικότητα από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή χθες πληροφορηθήκαμε ότι αναβλήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν να συνεδριάσει σήμερα. Επειδή γίνονται συναντήσεις του Πρωθυπουργού τις οποίες τυπικώς δεν έχει ανακοινώσει το Γραφείο Τύπου θεωρώντας ότι είναι μια συνήθης διαδικασία. Επειδή υπάρχουν και κάποιες άλλες συζητήσεις γενικότερες, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επίκειται ανασχηματισμός τα επόμενα 24ωρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ακούω κ. Μιχαήλ και μου θυμίσατε την προηγούμενη ιδιότητά μου ως δικηγόρου, γιατί έτσι λέγαμε «επειδή», «επειδή» και καταλήγαμε εκεί που θέλαμε. Περίμενα να με ρωτήσετε κάτι άλλο, αλλά εσείς επανέρχεστε στο γνωστό και οικείο θέμα του ανασχηματισμού που το έχουμε ακούσει και το ακούμε τόσες φορές.

Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Έχουμε - και είναι ξεκάθαρο και αυτό το λέω για να βάλουμε μια τάξη στις σκέψεις μας και να αποκαθιστούμε και να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από τις φήμες - μπροστά μας μια κυβέρνηση που έχει πολύ συγκεκριμένους, σημαντικούς στόχους και άμεσες στοχεύσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το κλείσιμο του μεσοπρόθεσμου, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που γίνονται με την τρόικα, ώστε να ακολουθηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να καταστεί και νόμος του κράτους. Έχουμε μπροστά μια Σύνοδο Κορυφής, που είναι πολύ σημαντική. Έχουμε μπροστά μας και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Άρα, το να συζητάμε, αυτή τη στιγμή, για ανασχηματισμό, είναι εκτός πραγματικότητας. Ως κυβέρνηση, δεν μας αφορά ο ανασχηματισμός, αλλά η σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας.

Και κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, ότι σήμερα βρίσκομαι εδώ και όχι στα Καλάβρυτα που δεν έχω πάει ποτέ!

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1709645557-1306787170=:9942--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 May 2011 - 20:25:38 UTC