Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-19372107-1305232595=:25452 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 331517281

Έκδοση 1

BRIEFNG(120511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Παρακολουθήσαμε, πριν από λίγη ώρα, την πολυδιαφημισμένη και υποτίθεται κοστολογημένη πρόταση της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Χαιρόμαστε που μια σειρά από προτάσεις, έτσι όπως εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, είναι ήδη δικές μας, υλοποιημένες αποφάσεις, καθώς και μια σειρά από άλλες προτάσεις, είναι τόσο ανεδαφικές που πραγματικά χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας από τον κ. Σαμαρά και από τη Ν.Δ.

Και σε αυτό που ανέφερα, στο ότι είναι ήδη δικές μας αποφάσεις, οι προτάσεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το μέλλον, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ενδεικτικά:

Εξήγγειλε την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, όταν εμείς ήδη το δρομολογούμε. Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία εργάζεται πάνω σε αυτό το πραγματικά πολύ συγκεκριμένο και κρίσιμο θέμα για τους επαγγελματίες.

Εξήγγειλε την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες της κυβέρνησης. Να υπενθυμίσω ότι σε ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου στις 9 Μαΐου 2011, περιγράφεται επ` ακριβώς, η απόφαση και ο σχεδιασμός αυτού του μεγάλου project.

Εξήγγειλε την κατάργηση του πόθεν έσχες σε όλα τα είδη της κατοικίας για τρία χρόνια. Εμείς, ήδη, έχουμε αποφασίσει και περάσει με νόμο την κατάργηση του πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας για δύο χρόνια, έτσι ώστε να πάει μπροστά η οικοδομή.

Εξήγγειλε το περιουσιολόγιο. Εμείς, ήδη, με το νόμο 3842/2010 θεσπίσαμε συνολικό περιουσιολόγιο, ενώ ήδη χρησιμοποιούμε το περιουσιολόγιο για τις διασταυρώσεις των ακινήτων.

Εξήγγειλε συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου. Εμείς ήδη αποφασίσαμε και νομοθετήσαμε τον συμψηφισμό με το νόμο 3943/2011 με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις οι οποίες συμψηφίζονται.

Εξήγγειλε fast track μικρότερων επενδύσεων και επιχειρήσεων, όταν ήδη βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή το fast track για τις μικρότερες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς ή δεν το γνωρίζει ή εν πάση περιπτώσει το υιοθετεί και αυτό.

Πραγματικά χαιρόμαστε, γιατί πέρα απ` όλα τα άλλα, η Ν.Δ. άρχισε να δείχνει τουλάχιστον, ένα ίχνος αξιοπιστίας. Βέβαια, η δική μας διαφορά με τη Ν.Δ. είναι ότι όλα αυτά εμείς, τα εντάσσουμε σε ένα συνολικό πλαίσιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, ενώ ο κ. Σαμαράς επιστρέφει ξανά στο παρελθόν. Mιλάει για επανεκκίνηση. Δεν πρόκειται για επανεκκίνηση, τουλάχιστον σ` αυτό, αλλά για επιστροφή στο παρελθόν. Γιατί πολλές απ` αυτές τις προτάσεις έρχεται και τις αναδεικνύει ως παροχές. Ξαναγυρίζει στην παροχολογία του παρελθόντος.

Πραγματικά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα, ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. θα συναισθανθούν την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουν ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας έστω και με αυτόν τον τρόπο, προτάσεις και αποφάσεις που είναι πολύ σημαντικές για την πολιτική και την οικονομική μας ζωή.

Μια σειρά από αστοχίες και αβλεψίες που παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο, εμείς, ήδη, τις επεξεργαζόμαστε. Θα τις εξηγήσουμε λεπτομερώς και θα τις εξειδικεύσουμε.

Ο κ. Σαμαράς, δεν μας είπε, για παράδειγμα, πόσο ήταν το έλλειμμα του 2009, έτσι ώστε να ξεκινήσει από μια βάση για να κοστολογεί και να δρομολογεί την υποτιθέμενη ανάπτυξη.

Δεν μας είπε πού θα βρει τα χρήματα για κάποιες περαιτέρω παροχές, τις οποίες εξήγγειλε από το Ζάππειο 2.

Ο κ. Σαμαράς, έστω και την τελευταία στιγμή - ακόμη υπάρχει χρόνος - ας δει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, το οποίο επικαλείται, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν τη δέσμευσή τους, ότι αν έρθουν στην κυβέρνηση θα τηρήσουν αυτό το μνημόνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς, ας αντιληφθεί ότι σε αυτό το μηχανισμό στήριξης, τον οποίο βγαίνει και κατακρίνει, περιλαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, τις οποίες φέρνει σήμερα ως προτάσεις.

Για το εθνικό και το κοινό καλό, πραγματικά περιμένουμε μια σοβαρή πολιτική από τη Ν.Δ. Περιμένουμε να αντιλαμβάνεται και να υλοποιεί όσα εξαγγέλλει. Φυσικά, χαιρετίζουμε τα θετικά, εάν υπάρχουν. Θα τα επεξεργαστούμε και πραγματικά, αν υπάρχουν προτάσεις που θεωρούμε ότι είναι για το καλό της χώρας, εμείς σαφώς θα συμφωνήσουμε, θα συναινέσουμε και θα τις υιοθετήσουμε. Αλλά, τουλάχιστον, η τακτική της Ν.Δ. ας γίνει πιο ειλικρινής. Γιατί, επαναλαμβάνω, πολλές απ` αυτές τις προτάσεις, είναι αποφάσεις τις οποίες ο κ. Σαμαράς δεν έχει ψηφίσει.

Για παράδειγμα ας μας πει, γιατί καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όταν στοιχεία απ` αυτό το νομοσχέδιο που είναι πολύ σημαντικό για την πάταξη της γραφειοκρατίας και για την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη, περιλαμβάνονται στις σημερινές του εξαγγελίες. Είναι μια αντίφαση, από την οποία προφανώς, η Ν.Δ. δεν μπορεί να βγει, δέσμια και του παρελθόντος της, αλλά και των σημερινών επιλογών του κ. Σαμαρά. Ελπίζουμε, όμως, ότι αυτό που κάνουμε ως έκκληση εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, δηλαδή την εθνική συνεννόηση, να την αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και να την κάνουμε πράξη για το καλό της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σήμερα κατέθεσε τη δική του συνολική πρόταση για την οικονομία. Ωστόσο, στο πολιτικό της σκέλος προεξόφλησε ότι ουδεμία συναίνεση θα υπάρξει με μια κυβέρνηση η οποία κατά τον ίδιο, ακολουθεί μια τελείως εσφαλμένη πορεία. Εσείς συνεχίζετε και σήμερα να απευθύνετε έκκληση για εθνική συνεννόηση και μάλιστα πριν από ένα λεπτό περίπου είπατε ότι ελπίζουμε να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το καλό της χώρας. Πού βρίσκεται, λοιπόν, αυτό το ζητούμενο, που εσείς ονομάζετε πανεθνική συστράτευση, έχοντας πλέον και την πρόσφατη άρνηση του κ. Σαμαρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αντιφάσεις του κόμματος της Ν.Δ., γενικότερα αλλά και ειδικότερα σήμερα, μέσα από το Ζάππειο 2, είναι εξαιρετικά πολλές. Η αντίφαση συνίσταται στο ότι υιοθετεί δικές μας αποφάσεις που ήδη αποτελούν νόμο του κράτους. Είναι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, τις παρουσιάζει ως προτάσεις για το μέλλον της Ν.Δ.

Δεν μπορεί να παραδεχθεί ρητά, ότι αυτός ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο μπήκαμε ήταν αναγκαίος, ότι αυτό το πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση μέσα από το μνημόνιο, αλλά και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, είναι συνολικός σχεδιασμός για τη χώρα, είναι η μόνη λύση εξόδου από την κρίση. Αυτές τις αντιφάσεις καλείται να διορθώσει ο κ. Σαμαράς. Να σταματήσει να είναι δέσμιος όλων αυτών των διασταυρούμενων και πολλές φορές αντιφατικών πολιτικών της Ν.Δ., για να μπορέσουμε, επιτέλους, να μιλάμε για το καλό της χώρας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Να αναδιατυπώσω το ερώτημα. Η επίτευξη συναίνεσης είναι προϋποτιθέμενη συνθήκη για την επιτυχία της χώρας, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ζητάμε τη συναίνεση κυρίως για το μέλλον της χώρας. Είναι μια διαρκής πρόσκληση και πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως όμως, για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και φέρει βαρέως την ευθύνη για το πώς φθάσαμε σήμερα μέχρι εδώ. Γιατί, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και κυρίως σε μια χώρα που παρουσιάζει αυτά τα προβλήματα -βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας κρίσης - η συναίνεση είναι ζητούμενη και απαιτούμενη, προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί να σας δείξει συναίνεση η αξιωματική αντιπολίτευση; Την καλέσατε όταν υπογράφατε αυτό το μνημόνιο που τελικά είναι αποτυχημένο; Ενώ δεν μοιράστηκε την ευθύνη της δημιουργίας του να μοιραστεί μαζί σας την αποτυχία του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, την αποτυχία του, σήμερα, ο κ. Σαμαράς την αναιρεί, όταν υιοθετεί μια σειρά από πολιτικές. Από εκεί και πέρα, σαφώς και την καλέσαμε, όταν ήταν να ψηφιστεί αυτό το μνημόνιο. Ήταν παρούσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Τότε, πήρε μια θέση εθνικά ανεύθυνη και για το μηχανισμό, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Καλέσαμε και εγγράφως μάλιστα, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να έρθουν, να καταθέσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις τους, γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας, ότι καταθέτουμε για τη χώρα, ένα στρατηγικό πλαίσιο που ξεπερνά μια κοινοβουλευτική και μια κυβερνητική θητεία. Παρόλα αυτά, η Ν.Δ., μέσα σε ένα τέταρτο, χωρίς την παραμικρή πρόταση απέρριψε αυτή την πρόσκληση. Γι` αυτό, ακριβώς, λέμε ότι έστω και τώρα, η Ν.Δ. ας δείξει μια στοιχειώδη υπευθυνότητα. Ας δείξει ότι επιτέλους αντιλαμβάνεται το πολύ μεγάλο χρέος και βάρος που έχει απέναντι στη χώρα, όχι απέναντι στην κυβέρνηση. Απέναντι στο μέλλον της χώρας. Επιτέλους ας συναισθανθεί τις ευθύνες της.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα πως αν κάποιες από τις προτάσεις που ανέπτυξε σήμερα ο κ. Σαμαράς θεωρηθεί ή κριθεί σωστή θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Δύο ερωτήματα: Πρώτον, σε ποιές θα βρίσκατε κάποιο πεδίο συνεννόησης, απ' αυτές που ανέπτυξε ο κ. Σαμαράς και δεύτερον, πώς απαντάτε στο ότι το προεξόφλησε αυτό, λέγοντας ότι είναι «προτάσεις πακέτο», είναι συνολικό σχέδιο και όχι προτάσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μία-μία από άλλες πολιτικές παρατάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα θα ήταν άκαιρο και αρκετά επιπόλαιο μέσα σε μισή ώρα να τοποθετηθούμε για όλες τις προτάσεις της Ν.Δ. Εμείς κάνουμε μία γενική πολιτική τοποθέτηση. Και φυσικά η σοβαρότητα των περιστάσεων καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει μία λεπτομερής διερεύνηση των προτάσεων της Ν.Δ., τουλάχιστον αυτών που εμφανώς έχουν κάποια σοβαρότητα - και δεν είναι όλες, βεβαίως, έτσι- και από εκεί και πέρα θα τοποθετηθούμε επισήμως και τεκμηριωμένα. Από εκεί και πέρα, το τι θα υιοθετήσουμε εμείς ως άποψη και το τι όχι, δεν μπορεί να μας το επιβάλει κανείς. Σήμερα, δεν φάνηκε ότι όλα αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι σκόρπιες προτάσεις, οι οποίες είναι αποφάσεις δικές μας. Είναι σκόρπιες προτάσεις οι οποίες, κάποιες απ' αυτές, είναι τελείως άστοχες, με έντονο λαϊκισμό και έντονη παροχολογία. Εκεί, ακριβώς, περιμέναμε από τον κ. Σαμαρά να είναι πιο υπεύθυνος. Να υποβάλει, σήμερα, στον ελληνικό λαό μια συνολική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας για την έξοδο από την κρίση. Κάτι που δυστυχώς δεν είδαμε σήμερα.

ΠΑΠΠΑ: Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, κύριε Εκπρόσωπε, για τα επεισόδια που έγιναν χθες στο κέντρο της Αθήνας και τον βαρύτατο τραυματισμό ανθρώπων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει σχετική ανακοίνωσή μου. Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε και την επιχειρησιακή ευθύνη της διασφάλισης της τάξης στις χθεσινές διαδηλώσεις. Είναι σαφές και αυτονόητο ότι εκφράζουμε την πολύ μεγάλη λύπη μας για τον τραυματισμό ανθρώπων, καθώς και για τον βαρύ τραυματισμό ενός συμπολίτη μας. Ήδη, από την πρώτη στιγμή ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διατάξει ανακριτική διερεύνηση για το πώς έγιναν τα χθεσινά επεισόδια και πού οφείλονται οι τραυματισμοί αυτοί, παρουσία Εισαγγελέως, εισαγγελικού λειτουργού και ιατροδικαστή, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Νίκαιας. Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός ότι κάποιοι τη βία τη βλέπουν μονομερώς. Και κάποιοι, υποτίθεται ότι είναι αυτοί που καταδικάζουν τη βία, είναι και αυτοί που την προκαλούν, τη δημιουργούν ή την ανέχονται. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, σήμερα, θα περιμέναμε από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν τι ζητούσαν οι δύο βουλευτές τους, ο κ. Λαφαζάνης και η κα Διώτη, χθες, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Οι οποίοι πήγαν, αφ' ενός μεν να ελέγξουν τις αστυνομικές Αρχές τι κάνουν εκεί και αφ' ετέρου βρέθηκαν με μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι στην κυριολεξία με έναν τρόπο απαράδεκτο εισέβαλαν σε ένα κρατικό Νοσοκομείο, δημιούργησαν καταστάσεις βιαιοπραγίας, βιαιοπράγησαν κατά των αρμοδίων Αρχών και όλα αυτά παρουσία Εισαγγελέα. Αρνήθηκαν, μάλιστα, να επιτρέψουν στον ιατροδικαστή να κάνει τη δουλειά του.

Λοιπόν, η βία θα πρέπει να καταδικάζεται απ' όπου κι αν προέρχεται. Θα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει, πλήρης διαλεύκανση και διερεύνηση στο πού οφείλονται οι τραυματισμοί και ποιος ευθύνεται για τους τραυματισμούς των διαδηλωτών. Από εκεί και πέρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, δείχνει ακριβώς το πώς αισθάνεται την δημοκρατική λειτουργία, το πώς αντιμετωπίζει την βία και τη νομιμότητα. Νομιμότητα σε καμία μορφή βίας δεν υπάρχει. Και μάλιστα όταν φέρεται ως αυτοδικία και πολύ περισσότερο όταν γίνεται μέσα σ' ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως είναι το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως είδατε την ανακοίνωση των γιατρών της Νίκαιας, που μιλούν για βαρύτατες ευθύνες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, διάβασα την ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, όπου πραγματικά, ενώ περίμενα να δω την ιατρική τους άποψή και φυσικά την άποψή τους ως συνδικαλιστικού οργάνου και ως πολιτών, αλλά με την ιδιότητα των γιατρών, αντί λοιπόν να βλέπουμε να καταδικάζονται βίαιες συμπεριφορές και οι τραυματισμοί απ` όπου και αν προέρχονται, διάβασα πάρα πολλά για το «κακό μνημόνιο». Δηλαδή, μια πολιτική ανάλυση που δεν είχε καμία σχέση με το ιατρικό λειτούργημα που κλήθηκαν να ασκήσουν όσοι την υπέγραψαν χθες στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μια καπηλεία, πραγματικά, ανάλογη με αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει πραγματικά να μην ανεχόμαστε τη βία. Θα πρέπει πραγματικά να διερευνούμε, όταν υπάρχει υπέρβαση βίας ακόμη και από κρατικά όργανα. Γι` αυτό, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για διερεύνηση των γεγονότων. Αλλά, δεν μπορούμε να διανοηθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, αλλά και λογικές, είτε από βουλευτές υποτιθέμενου αριστερού κόμματος, είτε από γιατρούς οι οποίοι την ώρα που υπάρχει βαρύς τραυματισμός ενός συμπολίτη μας, να κατακρίνουν το μνημόνιο και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να ξαναγυρίσω στον κ. Σαμαρά και στα όσα είπε σήμερα. Και νομίζω ότι έχει ένα ατού ο κ. Σαμαράς. Και το ατού του είναι η αποτυχία του μνημονίου κ. Εκπρόσωπε. Γιατί μπορεί να τον κατηγορείτε για παροχολογία, για λαϊκισμό - και κάποιος μπορεί να διαφωνήσει, να συμφωνήσει ή να κάνει ό,τι θέλει- ωστόσο έχει το ατού της αποτυχίας του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατά την άποψή σας, προφανώς ή του κ. Σαμαρά...

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κατά την άποψη και της κυβέρνησης, από τη στιγμή που πάμε για νέο μνημόνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Η κυβέρνηση ούτε είπε ποτέ, ούτε πρόκειται να πει, γιατί δεν έχει την άποψη, ότι απέτυχε το μνημόνιο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, πρώτα στον κ. Σαμαρά αλλά και προς όλους, ότι αν δεν υπήρχε αυτό το μνημόνιο, εάν δεν ασκούσαμε τη συγκεκριμένη πολιτική, σήμερα 18 μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς με μια πολύ μεγάλη ασφάλεια, να διατυπώνει τις προτάσεις του στο Ζάππειο 2 ή αργότερα στο Ζάππειο 3, δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει, γιατί βασίζεται, ακριβώς, πάνω στο ότι η χώρα δεν έχει πτωχεύσει. Γιατί, αν πραγματικά δεν υπήρχε το μνημόνιο, αν δεν ακολουθούσαμε την πολιτική που ακολουθήσαμε, σαν βάση και αν ακολουθούσαμε, πολύ περισσότερο, την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπου υπουργός της ήταν ο κ. Σαμαράς, θα είχε καταστραφεί η χώρα προ πολλού. Άρα, τέτοιες λογικές, ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο, είναι λογικές υποκρισίας. Εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε, είναι ότι υπάρχει κρίση και αυτό είναι σαφέστατο. Το ότι δεν έχουμε φύγει από την κρίση δεν σημαίνει ότι απέτυχε το μνημόνιο. Ούτε είχε υποσχεθεί κανείς, πριν ένα χρόνο, ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει κρίση και ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε μηδενίσει τα ελλείμματα, όπως είπε στο Ζάππειο 1 ο κ. Σαμαράς. Άρα, πάνω σ` αυτό το μνημόνιο, στην πολιτική αυτού του μνημονίου κάθεται σήμερα ο κ. Σαμαράς για να μπορεί να διατυμπανίζει τις απόψεις του. Κάποιες από τις οποίες είναι σωστές και κάποιες είναι παροχολογίες και χάιδεμα αυτιών.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το νέο μνημόνιο ή το νέο πλαίσιο, πείτε το όπως θέλετε, ας το πούμε μεσοπρόθεσμο, πότε θα έχουμε μια συγκεκριμένη έκθεση της κυβέρνησης το τι περιλαμβάνει; Πότε θα ενημερωθεί ο κόσμος; Γιατί ακούμε μέτρα από δω, πώληση της δημόσιας περιουσίας από εκεί, νέα δανεικά, όχι δανεικά και νομίζω ότι όλη η ελληνική κοινωνία και οι βουλευτές σας, είναι λίγο χαμένοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Μόνο που, κύριε Κούτρα, αυτά τα ακούμε από εσάς. Δεν τα ακούει η κοινωνία από εμάς. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα μνημόνιο. Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Για νέο μνημόνιο, ακούμε από τα Μέσα. Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο...

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μην με διακόπτετε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα σας διακόψω, μισό λεπτό: Για το νέο μνημόνιο ακούσαμε από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συγνώμη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο είναι αυτό το στέλεχος;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Μη μου ζητάτε να τον κατονομάσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα τότε τι μου λέτε; Άρα, το ακούμε από εσάς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη το απόγευμα, μίλησε για νέο μνημόνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι... Ποιο είναι αυτό το στέλεχος;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ε, δεν θα σας τον κατονομάσω. Τον προστατεύω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν δεν τον κατονομάσετε, δεν ισχύει η πληροφορία σας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι για νέο μνημόνιο ακούει η ελληνική κοινωνία από τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν όλα αυτά που ακούγονται. Αυτό που υπάρχει είναι μια πολύ μεγάλη επεξεργασία ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο είναι χρονικά δρομολογημένο. Θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, έτσι όπως είχαμε πει και θα ψηφιστεί περίπου σε ένα μήνα. Θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα περιλαμβάνει ό,τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα στρατηγικό σχέδιο που είναι πενταετούς πνοής και μας βγάζει, ως σχεδιασμό, από την κρίση. Και φυσικά, από τη στιγμή που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εγκριθεί και θα κατατεθεί και στη Βουλή για να τύχει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τότε, ο ελληνικός λαός θα ενημερωθεί, γι` αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Το οποίο μεσοπρόθεσμο δεν είναι μια συρραφή προτάσεων, είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, χρονικά δρομολογημένο, πλήρως κοστολογημένο και το οποίο θα δίνει την πνοή μιας ολόκληρης πενταετίας για το μέλλον της χώρας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Όταν ζητάτε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να δώσετε κατ' αρχήν εσείς το σύνθημα, πώς την εννοείτε αυτή τη συναίνεση. Εγώ αδυνατώ να πιστέψω ότι εσείς, απ' όσα είπε ο κ. Σαμαράς, δεν βρίσκετε ούτε ένα να μπορείτε να συναινέσετε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα αυτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: ... ΄Η είναι λάθος όλα αυτά που είχε πει ο κ. Σαμαράς ή είναι σωστά τα δικά σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Ίσα-ίσα, είπα ακριβώς ότι επιφυλασσόμεθα να απαντήσουμε μία προς μία στις προτάσεις του κ. Σαμαρά. Σ' αυτές που είναι ήδη δικές μας αποφάσεις και αποτελούν και νόμο του ελληνικού κράτους, δεν θα απαντήσουμε. Απαντήσαμε με την πράξη μας. Όσες όμως προτάσεις θεωρήσουμε ότι πραγματικά είναι λογικές και ότι μπορεί να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, σαφώς και θα τις υιοθετήσουμε. Αυτό, όμως, χρειάζεται μία επεξεργασία, για να μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σοβαροί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Οι προτάσεις που αφορούν στον πολύ κόσμο και έχουν να κάνουν με τη μείωση της φορολογίας που ακούστηκε ή με τις προτάσεις για την πρώτη κατοικία τις θεωρείτε εσείς ως μη υλοποιήσιμες, εκτός πραγματικότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, για την πρώτη κατοικία, εμείς ήδη το έχουμε υλοποιήσει. Όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υπάρχει και ως δική μας απόφαση. Αλλά για τις μεγάλες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή για τις διαφορετικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών όπως είπε ο κ. Σαμαράς, εάν έρθουμε απλώς να τις υιοθετήσουμε για να «χαϊδέψουμε τα αφτιά» του κόσμου, είναι πάρα πολύ εύκολο. Γι' αυτό λέω ότι εμείς όλα αυτά τα εντάσσουμε - και τις αποφάσεις μας, αλλά και την τυχόν υιοθέτηση προτάσεων του κ. Σαμαρά- σε ένα συνολικότερο πλαίσιο. Δεν «χαϊδεύουμε αφτιά», δεν κάνουμε ανέξοδη παροχολογία, όπως σε κάποια σημεία τουλάχιστον έκανε σήμερα ο κ. Σαμαράς.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επίσης, την πρόκληση που σας απηύθυνε περί εκλογών πως είναι καλοδεχούμενες εάν θέλετε να τις κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε πει την άποψή μας για τις εκλογές. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είμαστε σε λιγότερο από το μέσο μιας τετραετίας και μάλιστα σε εποχές που κάθε σκέψη για εκλογές μόνο βλαπτική για τον ίδιο τον λαό θα ήταν. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν είπε για εκλογές. Προσπάθησε να «ρίξει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση. Τόσο καιρό, έρχεται και κατακρίνει τα πάντα. Πάντως, δεν έχει μιλήσει για εκλογές. Ως γνωστόν, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Είμαστε μακριά από οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Έχουμε, δε, τεκμηριώσει γιατί οι εκλογές σήμερα θα ήσαν καταστροφικές για τη χώρα. Τώρα, το τι κάνει και το τι λέει ο κ. Σαμαράς ή και τι δεν λέει μέσα από τις αντιφάσεις του, είναι δικό του θέμα.

ΜΠΕΚΑ: Για το θέμα των αλλοδαπών: Πού πάει η υπόθεση, κύριε Πεταλωτή, με τους αλλοδαπούς; Χθες, έσφαξαν έναν ΄Έλληνα. Το βράδυ μαχαίρωσαν έναν αλλοδαπό από το Μπαγκλαντές. Στις 4 η ώρα έχουμε διαμαρτυρία στο σημείο που πέθανε ο 44χρονος. Πριν λίγο καιρό η κα Νταλάρα είχε πει ότι όσοι δεν έχουν άδεια παραμονής, θα φύγουν από τη χώρα. Αυτό πότε θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα είναι μία κατάσταση που δεν είναι σημερινή. Εν πολλοίς, αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μία κατάσταση που ολοκληρώθηκε και δημιουργήθηκε σήμερα, χθες ή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εμείς επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας, γιατί επιτέλους δικαιούμαστε όλοι να έχουμε πρόσβαση στο κέντρο, πρόσβαση με ασφάλεια και με σιγουριά για τη ζωή μας και για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό το σχέδιο, σε πολύ λίγες μέρες, θα ανακοινωθεί. Είναι σχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει εύκολα αστυνομικά μέτρα, όπως γινόταν στο παρελθόν ή όπως θα μπορούσε κανείς σήμερα να πει υπό το βάρος των πολύ δυσάρεστων εξελίξεων, αλλά απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε πολλά επίπεδα και όχι φυσικά μόνο σε αστυνομικό επίπεδο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θα προτείνουμε σχέδιο το οποίο είναι ολοκληρωμένο, το οποίο έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς θα πρέπει να αναμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποκτήσει ξανά τον πολύ σημαντικό χαρακτήρα που είχε κάποτε και που πρέπει να ανακτήσει για τη ζωή στην πρωτεύουσα.

ΜΠΕΚΑ: Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί θα φύγουν από το ιστορικό κέντρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ απλουστευτικό και κανείς δεν μπορεί να το πει. Όμως, η νομιμότητα θα είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να κυριαρχεί, επιτέλους, και στο κέντρο της Αθήνας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εάν τελικώς δεν υπάρξει συναίνεση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο πρόγραμμα που θα ανακοινώσετε, θα προχωρήσετε μόνοι σας ή θα πάτε σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ούτως ή άλλως, μέχρι τώρα προχωρούμε χωρίς τη συναίνεση, δυστυχώς, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τη ζητάμε όμως, γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει, επειδή δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά θα ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο - και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την έξοδο από την κρίση - να έχουμε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες κάποτε θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γι' αυτό ακριβώς είπα προηγουμένως ότι ο κ. Σαμαράς, όταν μιλά για την Πορτογαλία, πέρα από όλα τα ανακόλουθα που έχει πει μέχρι τώρα και που δεν ισχύουν - γιατί η Πορτογαλία είναι μία άλλη περίπτωση, την οποία ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε να διανοηθεί για την Ελλάδα - ας δει το στοιχείο της συναίνεσης, το οποίο υπάρχει, για να βγει η χώρα αυτή από την κρίση. Ακόμη και υπογραφή υπήρχε από την αντιπολίτευση, ότι εάν κερδίσει τις εκλογές, θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει κάνει η πορτογαλική κυβέρνηση. Μακάρι να βλέπαμε έστω και λίγα ή μακάρι να δούμε και κάποια στοιχεία τέτοιας συμπεριφοράς και από τον κ. Σαμαρά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλάτε για συναίνεση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, συναίνεση ζήτησε και ο κ. ΄Ολι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας ψευδεπίγραφη κάθε άλλη εναλλακτική λύση στο σχέδιο που υλοποιείται σήμερα. Έχετε επ' αυτού κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που προφανώς κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή - και αυτή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση - είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνει από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. ΄Ολι Ρεν επιβεβαιώνει αυτή την αναγκαιότητα. Εμείς, όμως, δεν περιμέναμε τον κ. ΄Ολι Ρεν, ο οποίος προβαίνει σε μια πολύ τεκμηριωμένη πρόταση για συναίνεση. Εμείς, εδώ και 18 μήνες, αυτό κάνουμε. Απευθύνουμε διαρκή πρόκληση και πρόσκληση, ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να αφήνει τις ιδιαίτερες πολιτικές προσεγγίσεις της. Και μάλιστα, έχω πει κατ' επανάληψη ότι εάν η απόφαση για τη συναίνεση είναι βαριά για τη Ν.Δ., ας μιλήσουμε επιτέλους για μια εθνική συνεννόηση, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι το μεσοπρόθεσμο έχει ορίζοντα 2012-2015. Σας άκουσα προηγουμένως να αναφέρεσθε σε ένα 5ετές πρόγραμμα που θα δώσει πνοή στην οικονομία. Επομένως, πάμε μέχρι το 2017;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, αν μετρήσει κανείς τον χρονικό ορίζοντα 2011-2015, είναι πέντε χρόνια.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Εμένα δεν μου βγαίνει έτσι η αριθμητική, πάντως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι βγαίνει. Μετρήστε από το 2011 μέχρι και το 2015, είναι πέντε χρόνια. Μακάρι να ήμασταν σε θέση να μπορούσαμε να κάνουμε σχεδιασμό ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχει πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης η χώρα, όπως μάθαμε ότι είπε ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζω να μάθατε τι είπε ακριβώς, γιατί έκανε δήλωση δημόσια, τι εννοούσε ως «πολιτική διεύθυνση». Και σαφώς «πολιτική διεύθυνση» είναι και η συναίνεση - αυτό που λέμε - των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η πράξη και των κοινωνικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο όρος «πολιτική διεύθυνση» είναι πολύ πιο ευρύς απ' όσο τον αντιλαμβανόμαστε με μια πρώτη ματιά. Είναι ακόμη και επιστημονικά τεκμηριωμένος όρος. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε λεπτομερώς τι εννοεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως το πρωί ο κ. Πάγκαλος ουσιαστικά προκάλεσε τους συναδέλφους του να πουν ανοικτά εάν αμφισβητούν τα καθήκοντα, όπως τουλάχιστον τα ασκεί ο Πρωθυπουργός. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αισθάνεται ότι αμφισβητείται από ορισμένους υπουργούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν αισθάνεται κάτι τέτοιο και εννοείται ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο δουλεύει στις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές συνθήκες και μακάρι τη λειτουργία αυτού του Υπουργικού Συμβουλίου να την είχαμε σε παρελθούσες κυβερνήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σήμερα μεταξύ άλλων είπε «οι εκφραστές του  yes men πρέπει να τελειώνουν». Έτσι νιώθετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ προσωπικά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ως κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως ότι αυτή η κυβέρνηση δουλεύει και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που αν λειτουργούσαν έτσι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θα φθάναμε μέχρι εδώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο: Με ποιο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς; Με το δικό σας ή του Παναγιωτακόπουλου; Δεδομένου ότι και η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι το μισό ΠΑΣΟΚ είναι κατά του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να μην παίζουμε με τις λέξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα. Και φυσικά υπάρχει κυβέρνηση με κυρίαρχη πολιτική βούληση και απόφαση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε αναφερθεί δις σήμερα στην πορτογαλικού τύπου συναίνεση, η οποία είναι εν πολλοίς άνωθεν επιβληθείσα, από την Ε.Ε.. Προετοιμάζετε το έδαφος για τέτοια συναίνεση και στην Ελλάδα; Θεωρείται δηλαδή ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συναινέσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, αυτό που είπα προηγουμένως και το λέω κάθε φορά, είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για συναίνεση σήμερα. Μιλάμε για συναίνεση εδώ και 18 μήνες. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Όπου και να ψάξετε αυτές οι αναφορές του Πρωθυπουργού υπάρχουν πάντα, αλλά και οι δικές μου στο επίπεδο αυτό που μιλάμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα επιθυμούσατε παρέμβαση της τρόικας στη Ν.Δ. , για να σας δώσει τη συναίνεση που ο κ. Σαμαράς και σήμερα είπε ότι δεν σας δίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζουμε, επαναλαμβάνω, ότι η Ν.Δ. επιτέλους θα συναισθανθεί την εθνική της ευθύνη να έρθει σε μια εθνική, τουλάχιστον, συνεννόηση, προκειμένου να αρθούν αυτές οι βαριές συνέπειες, τις οποίες υφιστάμεθα ως χώρα, από την κρίση που η ίδια η Ν.Δ. μας οδήγησε αθωράκιστους.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Εσείς ως κυβέρνηση, συμφωνείτε πολιτικά και θεσμικά με μία τέτοια παρέμβαση από την τρόικα; Δηλαδή να υποχρεώσει ντε και καλά, ένα κόμμα του Κοινοβουλίου και μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε τουλάχιστον οι φήμες και οι πληροφορίες, να υπογράψει; Όχι μόνο να ψηφίσει αλλά και να υπογράψει ένα κείμενο, όπως συνέβη στην Πορτογαλία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επί σεναρίων δεν θα απαντήσω, φυσικά. Η δική μας βούληση είναι πραγματική. Η δική μας πρόσκληση για εθνική συνεννόηση είναι πραγματική και απευθύνεται εδώ και 18 ολόκληρους μήνες.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Πιστεύετε ότι... ένα αρνί χαίρεται πριν από το Πάσχα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Είναι όντως σουρεαλιστική η παροιμία την οποία απεύθυνε ο κ. Σαμαράς. Έχει ξαναειπωθεί. Και η Ν.Δ. έχει ξαναπεί παροιμίες, επί κ. Καραμανλή και αποδείχθηκε ότι αυτό δεν της βγήκε σε καλό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-19372107-1305232595=:25452--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 May 2011 - 20:36:04 UTC