Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-315726155-1304439669=:18262 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 330180974

Έκδοση 1

BRIEFING(030511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από τις 3 Μαΐου του 1993.

Μια ημέρα που δεν είναι απλώς μια τυπική γιορτή. Γιατί κατοχυρώνεται το βασικό και στοιχειώδες θεμέλιο της Δημοκρατίας που είναι η ελευθερία του Τύπου, που είναι η ύπαρξη πλουραλισμού στα Μ.Μ.Ε. Και πρέπει καθημερινά να αποδεικνύεται, τόσο από την εκτελεστική εξουσία που έχει τη δύναμη και την ισχύ -η οποία θα πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν επιχειρεί να χειραγωγήσει τον Τύπο- όσο και από τον Τύπο και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, όπως είναι η σημερινή, όπου απαιτείται καθαρότητα, εντιμότητα, σοβαρότητα, συνέπεια, ψυχραιμία, σύνεση και ειλικρίνεια. Είναι κάτι που οφείλουμε όλοι στους Έλληνες πολίτες.

Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σχέση που έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία και το σεβασμό προς τους πολίτες και την αγωνία τους.

Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, τι βήματα πρέπει να κάνουμε ακόμη, έτσι ώστε η ελευθερία του Τύπου να αποκτά ακόμη περισσότερο περιεχόμενο, μιας ακόμη και στη χώρα μας, πριν από λίγα χρόνια, περάσαμε περιόδους όπου η διαπλοκή και η απόπειρα συναλλαγής με τον Τύπο, ήταν σε καθημερινή βάση. Και πολλές φορές, υποκατέστησε και την ίδια την πολιτική αυτή καθαυτή.

Ευτυχώς, σήμερα, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία τέτοια επιδίωξη και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά όλοι μας.

Η κυβερνητική προσπάθεια για την ανάδειξη της χώρας συνεχίζεται σε ένα δρόμο, που τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες της χώρας, γνωρίζουν ότι είναι δύσκολος.

Με αποφασιστικότητα, προχωράμε σε τομές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια και τις οποίες ο τόπος είχε απόλυτη ανάγκη. Διαχειριζόμαστε χρόνια προβλήματα και αδυναμίες που αντιμετωπίζονται συστηματικά και εντατικά, για πρώτη φορά, με ρυθμούς κυβερνητικού έργου, οι οποίοι είναι πρωτόγνωροι για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και για την ελληνική διοίκηση.

Επιδιώκουμε δημοσιονομική εξυγίανση μέσα σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης, πολύ ευρύτερη από την οικονομία της χώρας μας. Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, χρέος όλων μας, πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων και πολιτών είναι να την αναδείξουμε.

Οφείλουμε όλοι μας, προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, να αναδείξουμε κυρίως τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που συντελούνται, αλλά και που έχουμε ακόμα μπροστά μας, έτσι ώστε να φθάσουμε σε μια Ελλάδα απελευθερωμένη και από τις άμεσες δανειακές της ανάγκες, αλλά και σε μια Ελλάδα η οποία θα είναι καλύτερη μέσα στις μεγάλες αλλαγές.

Οφείλουμε να επιμείνουμε, παρά το χρόνιο και επίμονο χαρακτήρα των αλλαγών που επιχειρούμε και παρά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης ότι η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. Γιατί αυτός είναι και ο δρόμος για να φύγουμε από τη μόνιμη κρίση.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή που συντελείται, η επιμονή στην ανάταξη της οικονομίας και της χώρας, η πρόοδος που επιτυγχάνουμε επίμονα, αποτελούν το κεφάλαιο αξιοπιστίας, την οποία η χώρα ανακτά καθημερινά. Αποτελεί το μεγάλο προσόν μας, τη μεγάλη προίκα που δημιουργούμε για τη χώρα μας: Αξιοπιστία έναντι των εταίρων μας, κυρίως όμως, έναντι των πολιτών μας, που την οφείλουμε.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Ένα στοίχημα που υπερβαίνει τη μιζέρια, το μηδενισμό και τα μικροκομματικά οφέλη. Αυτή είναι η βάση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες, βασιζόμενη στη διαύγεια του πολιτικού γίγνεσθαι, στη διάφανη διοίκηση, στην υγιή ανάπτυξη και στην ουσιαστική και όχι ρητορική στήριξη των δικαιωμάτων.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ξεκάθαρη αποφασιστικότητα γι` αυτές τις τομές και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε, αποτελεί τη μόνη καθαρή και ισχυρή ελληνική φωνή, μέσα σε μια κακοφωνία μιζέριας, αρνητισμού και φόβου που συντελείται.

Οι πολίτες γνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες κρίσης, ύφεσης και διεθνούς ανταγωνισμού, μέσα στις οποίες αναπτύσσεται η προσπάθεια της χώρας. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά ότι απαιτείται πολιτική βούληση, καθημερινή και συνεχής δουλειά, που αυτή τη στιγμή σαφώς υπάρχει.

Οι πολίτες της χώρας συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, όχι μόνο με τον κόπο και τις θυσίες τους, αλλά και με αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι σ` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας, να βγει από τη σημαντικότερη κρίση που πέρασε από τη μεταπολίτευση.

Οι πολίτες από την πλευρά τους συστήνουν τη νέα αυτή σχέση εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος, στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα την εθνική προσπάθεια, απορρίπτοντας την απαισιοδοξία και την παραίτηση, διεκδικώντας την ενεργητική συμμετοχή τους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΕΓΚΟΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποιημένη από την απροκάλυπτη στήριξη που της παρείχε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποιημένη μόνο από αυτά τα οποία επιτελεί η ίδια. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που γίνονται μέσα σε μια περίοδο, που συνιστά περίοδο εντατικής δουλειάς πρωτόγνωρης για τη χώρα μας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι το εθνικά αναγκαίο: Να σώσουμε τη χώρα.

Τη σώσαμε ήδη από τη χρεοκοπία και προσπαθούμε να θέσουμε εκείνες τις βάσεις και να της δώσουμε εκείνα τα στοιχεία αξιοπιστίας που θα μας οδηγήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, πολύ καλύτερη, απ` αυτή που ζούμε τώρα, αλλά και απ` αυτή που ζήσαμε. Μια Ελλάδα με μόνιμες αλλαγές, που δεν θα έχουν σχέση με το λαϊκισμό, μια Ελλάδα η οποία θα είναι αντάξια των προσπαθειών που κάνουν οι πολίτες της.

Από εκεί και πέρα, το ποιος συμφωνεί με τις κινήσεις και την πολιτική μας και για ποιον λόγο το κάνει, είναι ένα θέμα που επιδέχεται πολλές συζητήσεις. Εμείς, ούτως ή άλλως, έχουμε προσκαλέσει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να δώσουν τη συναίνεσή τους. Κάτι, που απορρίφθηκε σχεδόν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για δικούς τους λόγους. Για να εκμεταλλεύονται, δυστυχώς, μια μιζέρια την οποία οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις αναπαράγουν. Φυσικά, ακόμη και σήμερα, καλούμε τους πάντες και κυρίως τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες που έχουμε απέναντι σε αυτό το λαό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, σήμερα υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία» που ουσιαστικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διάφορα συμφέροντα έχουν εμπλακεί στο θέμα της επένδυσης στο «Ελληνικό» και οδήγησαν αυτή την επένδυση μάλλον σε ναυάγιο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και χθες, διέψευσα κατηγορηματικά ότι έχει ναυαγήσει το σχέδιο για το «Ελληνικό». Το «Ελληνικό» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά θα δείξει τις προθέσεις με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση. Δείχνει την πολιτική μας βούληση, να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ μεγάλη περιοχή, η οποία δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη. Μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε σημαντικό σημείο της πρωτεύουσας και θα μπορούσε να εξελιχθεί - και αυτό θα γίνει - ως ένας σημαντικός «πνεύμονας» ζωής.

Να δρομολογηθούν εκεί τέτοιες δράσεις, οι οποίες θα συνάδουν με το περιβάλλον. Θα είναι και αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής, αλλά και θα φέρουν έσοδα στη χώρα, τα οποία θα επιτρέψουν να γίνουν και τα υπόλοιπα έργα. Αυτό το project, αυτή η παραγωγή, αυτό το σχέδιο, σαφώς και δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Όσοι διατείνονται κάτι τέτοιο έχουν τελείως αβάσιμες και ανυπόστατες πληροφορίες. Ήδη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης έχει απαντήσει σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί, επίσης, θα απαντήσει και με συνέντευξη Τύπου που θα γίνει σε λίγο, γιατί ακριβώς αυτό το δημοσίευμα δεν έχει ίχνος αλήθειας. Ίσα-ίσα, ο σχεδιασμός του έργου που είναι πολύ σύνθετος, προχωράει. Υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση, πριν από 15 ημέρες, η οποία ακριβώς δίνει και το στίγμα του πρόσφατου ενδιαφέροντός τους από το Κατάρ. Σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν αυτές οι δήθεν πληροφορίες που είναι παντελώς αβάσιμες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κατ` ανάθεση εργασίες στον Αθεμπίγιο συνάδει με το καθεστώς της έννομης τάξης στη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει κατ` ανάθεση έργοy στον κ. Αθεμπίγιο. Ο κ. Αθεμπίγιο έχει κάνει τις προτάσεις του, είναι εργαζόμενος σε μια εταιρία. Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραβούμε τη νομιμότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να ερμηνεύεται από πολλές πλευρές. Η νομιμότητα είναι μια. Εμείς, αυτό που θα κάνουμε, είναι να σχεδιάσουμε, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου έργου, το οποίο σαφέστατα θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, με τον πλέον νόμιμο τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Αθεμπίγιο έχει μια εταιρία συμβούλων για αναπτυξιακά προγράμματα. Και αυτό ισχυρίζεται το δημοσίευμα ότι ήταν και η αιτία προς το παρόν, το έργο να μην προχωράει. Εσείς γνωρίζετε, ο κ. Αθεμπίγιο έχει γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση ότι πράγματι έχει μια τέτοια εταιρία, ή απλώς ο κ. Αθεμπίγιο ως ειδικός επιστήμονας πρόσφερε τις υπηρεσίες του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχω να πω εγώ, είναι ότι τα πάντα είναι νόμιμα. Τα πάντα θα γίνουν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο σχεδιασμός του έργου προχωρά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονται όσο προχωρά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εγώ δεν θα αμφισβητήσω εάν το έργο προχωρά ή εάν ισχύουν ή όχι αυτά της Ελευθεροτυπίας. Θέλω να σταθώ όμως σε ένα άλλο γεγονός. Στο ότι ξαφνικά μάθαμε ότι έχει αλλάξει, με πρωτοβουλία του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Χρυσοχοϊδη, ο τρόπος επιλογής των συμβούλων για τα μεγάλα αυτά έργα. Και υποτίθεται ότι μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι γι' αυτά τα έργα ακολουθείται μια διαδικασία fast track και τώρα με αυτή τη νέα διαδικασία, προφανώς τα έργα θα πηγαίνουν πίσω. ΄Αρα, λοιπόν, ποιος σχεδιασμός προχωράει, πού είναι η αγωνία της κυβέρνησης να μαζέψει και τα χρήματα που θέλει εδώ και τώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επανέρχομαι σε αυτό που ανέφερα και προηγουμένως. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, με βάση τη νομιμότητα και με βάση τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα μας για μια ταχύτατη διαδικασία ανάπτυξης, η οποία όμως θα στηρίζεται και στηρίζεται πάνω σε αρχές και διαδικασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στη νομιμότητα και με μοναδικό στοχευμένο αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Όλες οι κινήσεις που γίνονται και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις λεπτομέρειες, κινούνται και βασίζονται πάνω σε αυτές τις αρχές.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω, απλά, να επιμείνω, ότι το ερώτημά μου έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός: Δεν φοβάστε ότι δημιουργώντας νέα προσχώματα θα ακυρώσετε από μόνοι σας το έργο και θα υποχρεώσετε τους Καταριανούς να αποχωρήσουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν φοβόμαστε. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πώς σχεδιάζεται το έργο, ξέρουμε πολύ καλά τι χρειάζεται για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί αυτό το πολύ μεγάλο έργο, που θα έχει να κάνει και με τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και θα είναι ένας πολύ μεγάλος αναπτυξιακός πυρήνας και πόλος για όλη τη χώρα. Και θα είναι και ένας μπούσουλας για το πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε και να αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία, η οποία, εν πολλοίς διεσπαρμένη σε όλη την Ελλάδα, βρίσκεται ανεκμετάλλευτη. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και η νομιμότητα να τηρείται και η ταχύτητα κάθε επένδυσης να διασφαλίζεται και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Τόσο χθες, κύριε Εκπρόσωπε, όσο και σήμερα, κάνατε λόγο για φωνές μιζέριας και καταστροφολογίας και καταστροφολόγους που βρίσκονται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Να υποθέσω ότι εντάσσετε σ' αυτή την κατηγορία και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, που έκανε λόγο χθες για «κυβερνητικά καραγκιοζιλίκια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι, δεν σχολιάζω απόψεις βουλευτών. Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησής μας ότι οι βουλευτές έχουν τις απόψεις τους, ότι οι βουλευτές μέσα από τις απόψεις που εκφράζουν, εκφράζουν πολλές φορές την αγωνία του Έλληνα πολίτη, τον οποίο εκπροσωπούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολλές φορές δίνουν ώθηση και σε εμάς και στο κυβερνητικό έργο. Από εκεί και πέρα, οι ιδιαίτερες απόψεις του κάθε βουλευτή είναι σεβαστές και δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού από εμένα. Εκείνο όμως στο οποίο θα επιμείνω είναι ότι και ο Μίμης Ανδρουλάκης, όπως και πολλοί άλλοι οι οποίοι κάνουν παρόμοιες κρίσεις, αναγνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και αυτό δεν το εστιάζω μόνο στον Μίμη Ανδρουλάκη, αλλά επαναλαμβάνω ότι πολλές κριτικές, μέχρι και αρνητικές φωνές, καταλήγουν ότι η μόνη πολιτική δύναμη που βγάζει τη χώρα από το τέλμα είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η κυβέρνηση. Κι εμείς είμαστε πεπεισμένοι γι' αυτό. Και παρά τις αντιξοότητες, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες οι οποίες επικρατούν - και αυτή είναι μία παράμετρος που δεν πρέπει να την ξεχνά κανείς, ότι ζούμε, πολιτευόμαστε και εργαζόμαστε πολιτικά σε πρωτόγνωρες για τη χώρα συνθήκες και άρα και η πολιτική μας ακολουθεί πολλές διακυμάνσεις, γιατί αναγκάζεται να αντιμετωπίζει ιδιαιτερότητες και έκτακτες ανάγκες. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι που είναι επικριτικοί απέναντι στο κυβερνητικό έργο, αναγνωρίζουν όπως και ο ελληνικός λαός επίσης αναγνωρίζει ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μπροστά. Αυτό είμαι σίγουρος ότι το αναγνωρίζει και το δείχνει και το πιστεύει ακόμη και η Ν.Δ., η οποία, παρ' όλο τον πόλεμο λάσπης που εξαπολύει κάθε μέρα, παρ' όλη την κριτική, την αντίθεση, την άρνηση, τον μηδενισμό και τη μιζέρια την οποία διαχέει, δεν τολμά ούτε εκλογές να ζητήσει, ούτε κατά βάθος μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να γίνουν εκλογές και να τις κερδίσει. Εμείς, φυσικά, έχουμε απορρίψει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά ούτε καν αντιπολιτευτικά η Ν.Δ. τολμά να το κάνει. Γιατί ακριβώς αντιλαμβάνεται ότι αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, κάτω από αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, μόνον αυτή η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Η Ν.Δ., όντως δεν έχει ζητήσει εκλογές. Έχουν ζητήσει, όμως, οι αρχηγοί άλλων κομμάτων, όπως ο κ. Καρατζαφέρης, η κ. Μπακογιάννη εσχάτως, ο κ. Τσίπρας παλιότερα. Υπάρχει κάποια απάντηση και σ` αυτό; Γιατί μπορεί να ζητούν εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το γιατί θα πρέπει να το ρωτήσετε στους ίδιους. Η απάντηση που έχουμε εμείς είναι μια και σταθερή, γιατί αυτή είναι η άποψή μας. Θα ήταν καταστροφικό σήμερα να μιλάμε για εκλογές, από κάθε άποψη. Όχι βλαπτικό, καταστροφικό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προχωρήσουμε στο μεγάλο έργο που χαράσσουμε και υλοποιούμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και βγάζοντας τη χώρα από την κρίση, παράλληλα τη θωρακίζουμε με όλες εκείνες τις μεγάλες αλλαγές και τομές που απαιτούνται και που θα έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και πολλές δεκαετίες, έτσι ώστε να μην ξαναπεράσουμε ποτέ τα ίδια.

Αλλά, μιας και λέγαμε για τη Ν.Δ., η οποία εν πολλοίς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί για άλλους λόγους, για δικούς της λόγους, φωνές ακόμη και δικών μας βουλευτών οι οποίοι απλώς εκφράζουν την αγωνία τους, θα ήθελα πραγματικά στο σημείο αυτό να μας πει η Ν.Δ. και να σχολιάσει, γιατί ακόμη και για τον κ. Ανδρουλάκη πήρε θέση. Έκανε σημαία αυτά που είπε ο κ. Ανδρουλάκης με έναν τρόπο απαράδεκτο, υποκριτικό και ανειλικρινή.

Θα ήθελα πραγματικά να μας πει η Ν.Δ., η οποία υποτίθεται έχει κάνει την αυτοκριτική της αυτές τις μέρες και μάλιστα έχουμε και φωνές από στελέχη της που λένε «αρκετά αυτομαστιγωθήκαμε» λες και ο ελληνικός λαός μπορεί να τραβήξει με ένα «Χ» τη μεγάλη καταστροφή και το μεγάλο έγκλημα που συνετέλεσε στη χώρα μας, να μας πει - και θα σας το μοιράσω - γιατί μέσα από αυτή την αυτοκριτική που υποτίθεται ότι κάνει, μίλησαν όλοι, εκτός από τους δύο υπαίτιους. Πρώτον, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν έχει ευαρεστηθεί ακόμη να μιλήσει -αλλά έχει δηλώσει μέσω κύκλων ότι θα μιλήσει, όταν πρέπει, πάντως, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει πει τίποτα- αλλά, κυρίως, ο κ. Σαμαράς.

Πραγματικά, θα ήθελα, ο κ. Σαμαράς να σχολιάσει αυτό το κείμενο που φέρνω εγώ σήμερα εδώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και έχει να κάνει με το ότι ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του, η σημερινή Ν.Δ., σήμερα καταγγέλλει αυτό που χρησιμοποιούσε και διαφήμιζε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς το 2004. Και αναφέρομαι στο κείμενο, στο απόσπασμα ομιλίας του κ. Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού στην τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 2009. Τονίζω, το 2009, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και τέσσερα χρόνια μετά την απογραφή.

Και έλεγε τότε ο κ. Σαμαράς: «Η Ν.Δ. θωράκισε τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία. Και όταν ενέσκηψε η παγκόσμια κρίση, την βρήκε πολύ πιο ανθεκτική». «Το 2004», λέει ο κ. Σαμαράς, «το έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ όλες οι άλλες χώρες είχαν ελλείμματα μικρότερα του 1%. Σήμερα, μέσα στη διεθνή κρίση και εξ αιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4-4,5% για το 2009, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες κυμαίνεται από 5% έως 13%»(!) Αυτά, λοιπόν, έλεγε ο κ. Σαμαράς και τα έλεγε με την ίδια ευφράδεια και με τον ίδιο στόμφο που τα λέει και σήμερα. Και συνέχιζε: «Φανταστείτε, σήμερα, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχασε λιγότερο έδαφος απ` ό,τι οι εταίροι της»(!)

Όταν τα έλεγε αυτά ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα βούλιαζε. Απέκρυπταν από το λαό και από τους εταίρους μας το πραγματικό έλλειμμα, τα πραγματικά στοιχεία και κορόιδευαν τον κόσμο σε τέτοιο σημείο, που σήμερα ο κ. Σαμαράς δεν βρίσκει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη. Σήμερα, προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε μια άλλη Ν.Δ., η οποία ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα, όμως όλως παρεμπιπτόντως ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός της και μας έλεγε τότε, έλεγε στον ελληνικό λαό, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, αυτά τα ψεύδη και εξαπατούσε με αυτό τον τρόπο τον ελληνικό λαό.

Και κατέληγε ο κ. Σαμαράς: «Η Ν.Δ. πράγματι θωράκισε την ελληνική οικονομία. Και αυτό φάνηκε όταν προέκυψε η διεθνής κρίση».

Δίνω αυτό το απόσπασμα ομιλίας του κ. Σαμαρά προς χρήση σας - ίσως το έχετε δημοσιογραφικά - για να μας εξηγήσει ο κ. Σαμαράς, για να μας σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., τι πραγματικά συνέβη, τι γίνεται και πώς δικαιολογείται γι` αυτά που έλεγε τότε και σήμερα βάζει όλους τους συμβούλους του να βγαίνουν στα κανάλια, να βγαίνουν στα Μέσα, να βγαίνουν με περίσσιο θράσος και να λένε ότι η Ν.Δ. έκανε μια απογραφή που ήταν εγκληματική, μια απογραφή και μια στάση πολιτικής, την οποία ο κ. Σαμαράς εκθείαζε τότε με πλήρη συνείδηση, όταν απέκρυπτε το έλλειμμα, απέκρυπτε τη μεγάλη καταστροφή που έφερε η Ν.Δ. στον τόπο, εκείνο το χρονικό διάστημα.

Πραγματικά, θα περιμένω έναν σχολιασμό από τους λαλίστατους εκπροσώπους της Ν.Δ. και κυρίως από τον κ. Σαμαρά, από τον οποίο περιμένουμε να σώσει τη χώρα και μέσα από το «Ζάππειο 2»!!!

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, οι εκλογές δεν είναι στα σχέδιά σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Χθες, όμως, άκουσα δύο υπουργούς της κυβέρνησης, τον κ. Βενιζέλο στο «ΡΑΔΙΟ 9» που είπε ότι υπάρχει μία «κόπωση» και την κυρία Χριστοφιλοπούλου, η οποία, μέσα από τη συχνότητα του  FLASH - αν δεν κάνω λάθος - που είπε ότι «όποιος είναι κουρασμένος, να πάει στο σπίτι του». Μήπως, λοιπόν, ο ανασχηματισμός θα ήταν μια καλύτερη λύση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν δεν κάνουμε εκλογές, θα κάνουμε ανασχηματισμό!!! Είναι το γνωστό σενάριο. Δεν μας απασχολούν αυτά.

Για τις εκλογές, το έχουμε απορρίψει το σενάριο αυτό που ακούγεται και ακουγόταν, έχει κοπάσει λίγο τώρα, ευτυχώς. Γιατί και δεν έχει καμία πραγματική βάση, αλλά και η εκλογολογία κάνει πολύ μεγάλη ζημιά και στην οικονομία μας, πέρα από την πολιτική ζωή. Και αυτό θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε, δηλαδή, το να μιλάμε συνέχεια για εκλογές, όταν δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκλογές. Όχι απλώς δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές, ενάμιση χρόνο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της κυβέρνησης, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Μάλιστα, το αντίθετο έχουμε ανάγκη: Να έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία σταθερά υλοποιεί τους σχεδιασμούς της, μία κυβέρνηση η οποία δεν αρνείται να δει την πραγματικότητα, να την αποτυπώσει, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αποφασίσει λύσεις. Κατά συνέπεια, ακριβώς το αντίθετο είναι αναγκαίο.

Αλλά και για τον ανασχηματισμό, συμβαίνουν και ισχύουν τα ίδια. Εμείς προχωράμε. Η κυβέρνηση προχωράει και αποδεικνύει ότι παράγει έργο. Το ότι υπάρχει ένας «οδικός χάρτης», το ότι υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2015 που ακόμη και τη δική μας κυβερνητική θητεία ξεπερνά, δείχνει ακριβώς ότι αυτή η κυβέρνηση δεν στερείται ούτε δυνάμεων, ούτε σχεδίων, ούτε αποφάσεων.

Συνεπώς, ούτε εκλογές συζητούνται - πρόκειται για σενάριο εντελώς επιστημονικής φαντασίας - ούτε και υφίσταται ανάγκη ανασχηματισμού, θα έλεγα μάλιστα ούτε καν σαν σκέψη να γίνεται.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για το Ελληνικό: Τελικά, το έργο αυτό θα το αναλάβει στην ολότητά του το Κατάρ; Δηλαδή, ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και η αξιοποίηση του χώρου θα γίνει από την εταιρεία του Κατάρ ή εμπλέκεται τελικά και ο αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο σ' αυτό το έργο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε λίγη ώρα θα δώσει συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης. Είναι ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος θα αναφερθεί σε όλες τις λεπτομέρειες. Εγώ έθεσα το πολιτικό πλαίσιο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου project είναι πάρα πολλές και είναι πρόωρο να ανακοινωθούν. Υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η απόφαση, γίνονται όλες εκείνες οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Από εκεί και πέρα, φυσικά θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια, θα υπάρξει σαφής προσδιορισμός των μέσων και των στόχων που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση, ώστε να ενημερωθείτε πλήρως και εσείς οι λειτουργοί του Τύπου, αλλά και ο ελληνικός λαός.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Τι ορίζοντα έχει αυτό το έργο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και αυτό που με ρωτάτε είναι λεπτομέρεια.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δηλαδή, θα είναι εντός της τετραετίας Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέλουμε να γίνει με τον καλύτερο και τον ταχύτερο τρόπο, χωρίς όμως - επαναλαμβάνω - να απεμπολούμε βασικές αξίες που είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η νομιμότητα, η διαφάνεια, η κατοχύρωση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής. Όλα αυτά που συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Δημόσιο Συμφέρον.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Και κάτι τελευταίο: Στην κριτική που ασκείται και από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» υπάρχει ένα θέμα που μπαίνει περί ίδιας τακτικής με τη Ν.Δ., δηλαδή, μια πολιτική υπέρ των φίλων και των κολλητών. Αφήνονται τέτοια υπονοούμενα, γενικώς, απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι' αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν μας εντόπιζαν πώς αποδεικνύονται αυτά περί «φίλων» και «κολλητών», θα μπορούσαμε να τα απαντήσουμε κιόλας. Εμείς κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, εθνική προσπάθεια. Δεν δουλεύουμε με κουμπάρους και με φίλους και με κολλητούς, απλώς για να τους βολέψουμε -αυτό είναι ξεκάθαρο - όπως γινόταν επί Ν.Δ. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι θέσαμε τέτοιους θεσμούς όπως είναι το  opengov. για το οποίο πολλοί απ' αυτούς που μας κατηγορούν σήμερα, μας κατηγορούσαν γιατί αργούσαμε να τοποθετήσουμε Γενικούς Γραμματείς και άλλους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Επιπροσθέτως, η πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία μας αποδεικνύεται και από τη χρήση των στελεχών που επανδρώνουν τις πολιτικές θέσεις, αφού οι περισσότεροι από αυτά τα στελέχη δεν είχαν καμία γνωριμία με κανέναν υπουργό, όπως γινόταν στο παρελθόν, όπου κάθε υπουργός διόριζε το Γενικό Γραμματέα του και μία ολόκληρη σειρά στελεχών σε κάθε υπουργείο. Εμείς είμαστε ανοικτοί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωράμε τάχιστα στις μεγάλες αποφάσεις. Κάνουμε και τα δύο και με τον καλύτερο τρόπο. Όσοι υπαινίσσονται το αντίθετο, είναι δικό τους πρόβλημα. Η εντιμότητα αυτής της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί στην πράξη και στη ζωή κατά την 18μηνη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της και αυτό όντως αποτελεί πασίδηλο γεγονός.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Είπατε ότι το ποιος συμφωνεί με τις κινήσεις και την πολιτική της κυβέρνησης και για ποιο λόγο το κάνει, είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τέτοια συζήτηση, θεωρείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως ότι εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτή την παρέμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τους δικούς του λόγους. Έχει και προσωπικούς- οικογενειακούς λόγους να κάνει παρεμβάσεις, πέρα από τις πολιτικές παρεμβάσεις που κάνει. Είναι δικαίωμά του. Φυσικά, δεν σχολιάζουμε τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πληροφορηθήκαμε ότι ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή της βενζίνης. Αυτό είναι μία κίνηση. Σκέπτεστε καθόλου, εξετάζετε να μειώσετε και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να ανακουφίσετε τους πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Χρυσοχοϊδη, η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται, όμως, για μία απόφαση χρονικά περιορισμένη και τοπικού χαρακτήρα. Αυτό έγινε γιατί ακριβώς αποδείχθηκε ότι κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο μπήκε και το πλαφόν.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα μείωνε τα έσοδα, τα οποία μάλιστα έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό, πράγμα που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα, λόγω των συνθηκών που βιώνουμε. Είναι διαφορετικά πράγματα. Και μάλιστα, όταν υπάρχουν ανάγκες που υπαγορεύονται από την κρισιμότητα των στιγμών, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον τώρα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Χθες, είχαμε μία κλοπή σε μία βάση υψίστης ασφαλείας στο Ναυτικό στα Σπάτα. Ήθελα να ρωτήσω εάν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία έρευνας και τι μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του κράτους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα ειδικό, αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο σας παραπέμπω, προκειμένου να έχετε άμεση ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-315726155-1304439669=:18262--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 May 2011 - 16:20:44 UTC