Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1027482757-1304364267=:21621 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 330049728

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ(020511)

Αθήνα, 2 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση διάλυσης, με μηδενική διεθνή αξιοπιστία και παρουσία, στα πρόθυρα μιας επερχόμενης χρεοκοπίας με ολέθριες συνέπειες και αβέβαιο μέλλον για τους πολίτες, για τους μισθούς και τις συντάξεις. Όχι για περικοπή τους, όπως ακούγεται όλο αυτό το διάστημα, αλλά για τον κίνδυνο της οριστικής παύσης τους, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Και αυτό δεν αποτελεί ούτε εκφοβισμό, ούτε υπεκφυγή. Αποτελεί μια πραγματικότητα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση μιας χώρας που σέβεται τους πολίτες της.

Επιδοθήκαμε σε πλήρη μαραθώνιο, λέγοντας την πλήρη αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση, που απέδωσε τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης με το πρωτοφανές δάνειο των 110 δις ευρώ. Πήραμε μια μεγάλη δανειακή ανάσα.

Να σημειώσω ότι η αξία του εγχειρήματος της δημιουργίας του μηχανισμού είναι ακόμη μεγαλύτερη σήμερα, όπου συμμετέχουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανειοδότησης από τις αγορές.

Κληθήκαμε να αλλάξουμε τη χώρα μας και αυτό κάνουμε. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αλλαγές. Όχι επειδή τις επιβάλλει κάποιο μνημόνιο αόριστα και αφηρημένα, αλλά επειδή τις επιβάλλει η πραγματικότητα, οι σύγχρονες ανάγκες και η μετάβαση σε ένα λειτουργικό κράτος που εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτό πράττουμε, καθημερινά, με συνέπεια μέσα από δύσκολες συνθήκες.

Κάποιες από τις δομικές αλλαγές που έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και οι οποίες, δυστυχώς, δεν ακούγονται όπως θα έπρεπε, είναι:

-Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που το καθιστά πλέον βιώσιμο, το οποίο έσωσε τα ταμεία και που θα αποδώσει σύνταξη και στα παιδιά μας.

-Η καθιέρωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο με τη Διαύγεια, με τη λογοδοσία όλων των δημοσίων φορέων.

-Οι δραστικές μειώσεις της σπατάλης του δημοσίου.

-Ο απόλυτος σεβασμός, η θέσπιση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που επικαιροποιείται συνεχώς.

-Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

-Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που εξειδικεύεται και εφαρμόζεται.

-Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.

-Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

-Ο νέος σύγχρονος επενδυτικός νόμος.

-Η πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες καθώς και άλλα πολλά.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι πολίτες στο σύνολό τους και ένα μέρος μάλλον των πολιτών κλήθηκαν να υποστούν θυσίες που δεν έπρεπε. Είναι, όμως, σημαντικό ότι αυτές οι θυσίες δεν πετιούνται, δεν χαραμίζονται, όπως έγινε συχνά στο παρελθόν, αλλά αξιοποιούνται και επενδύονται στο μέλλον της χώρας μας.

Όλοι μαζί, βήμα προς βήμα, χτίζουμε αυτό που επιθυμούμε. Δυνάμεις της συντήρησης, δυνάμεις που δεν επιθυμούν την παραμικρή αλλαγή σε οποιοδήποτε τομέα, συντεχνίες, αγκυλωμένες νοοτροπίες, παθογένειες, καταστραφολόγοι και κήρυκες μιας διαρκούς μιζέριας και απαξίωσης, βρίσκονται μονίμως απέναντι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αλλάξει τη χώρα. Βρίσκονται, όμως, απέναντι και σε μια κοινωνία προόδου. Μια κοινωνία δημιουργική που διψά για την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεών της.

Αυτό είναι το εθνικό μας χρέος απέναντι σε όλους τους πολίτες που φέρνουμε και πάλι στο προσκήνιο. Λογικές και νοοτροπίες του «άστο για αργότερα», όπως της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν υπάρχουν στη δική μας λογική. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εδώ και τώρα αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα. Εδώ και τώρα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις λύσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή διαβάσαμε σχετικά δημοσιεύματα, θέλω να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει με διεθνείς ηγέτες, όπως η κ. Μέρκελ και ο κ. Ομπάμα και έχει συμφωνήσει για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει τακτικές επαφές με όλους τους ηγέτες. Δεν συνομιλεί με κάποιους ιδιαίτερα για να κλείσει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Στο θέμα της αναδιάρθρωσης έχουμε τοποθετηθεί. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει , είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο με τις μεγάλες αλλαγές μπορεί να έχουμε και ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά και μια διαφορετική Ελλάδα. Συγχρόνως, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Τον «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα κινηθούμε μέχρι το 2015 για να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και να φέρουμε την Ελλάδα σε τέτοια κατάσταση που δεν θα ξαναέρθει στην κατάσταση που βρισκόμασταν και βρισκόμαστε. Όλα τα άλλα είναι σενάρια. Οι επαφές, όμως, που έχει αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός, δεν είναι κρυφές, ούτε μυστικές, έτσι όπως φαίνεται να κυκλοφορεί. Είναι επαφές που έχουν βοηθήσει στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων. Όμως, μέχρι εκεί. Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση. Οι επαφές με όλους τους ηγέτες είναι τακτικές και έχουν να κάνουν και με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού συστήματος και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αφού δεν είναι κρυφές να μας πείτε ποιες επαφές είχε αυτές τις μέρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανακοινώνουμε πάντοτε τις επαφές, όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Δεν μένει τίποτε κρυφό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επιβεβαιώνετε ότι τηλεφωνήθηκε με τον κ. Ομπάμα και την κ. Μέρκελ τουλάχιστον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι οι επαφές που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι τακτικότατες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε έναν κατάλογο μέτρων που πήρατε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και αποφάσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποφάσεων. Ποιο απ` αυτά, πέστε μας τρία τουλάχιστον, που να έχουν υλοποιηθεί στην ουσία τους, όχι απλά να έχουν θεσμοθετηθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και είμαστε περήφανοι, γιατί μέσα σε 18 μήνες, σε πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης, κάναμε τόσα πράγματα που δεν τα έκαναν κυβερνήσεις σε δεκαετίες, όπως ο «Καλλικράτης», που είναι μια μεταρρύθμιση η οποία αποφασίσθηκε και εφαρμόσθηκε. Τα επιμέρους ζητήματα τα αντιμετωπίζουμε. Η Διαύγεια το ίδιο. Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα αποφασίστηκαν και υλοποιούνται. Ήδη, έχει περάσει και νομοσχέδιο για την αλλαγή των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Οι εκπαιδευτικές αλλαγές, όχι απλώς σχεδιάστηκαν, αλλά υλοποιούνται και εφαρμόζονται.

Από όσα σας διάβασα, θα ήθελα να μου πείτε εσείς ένα το οποίο δεν εφαρμόζεται. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έγινε επί δεκαετίες και σχεδιάστηκε και υλοποιείται, με διαφορετική προσέγγιση για το κάθε επάγγελμα. Φυσικά, υπάρχουν επιμέρους παράγοντες και παράμετροι, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Όλα αυτά δεν είναι λόγια. Είναι αποφάσεις, είναι πράξεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Και γι` αυτό, βεβαίως, είμαστε περήφανοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να σας πω ότι με τον «Καλλικράτη» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης είπε ότι και άλλοι βουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. είπαν ότι έχει διαλύσει η δημόσια διοίκηση. Όσον για τα επαγγέλματα μας καλεί η Ε.Ε. γιατί δεν είναι απελευθερωμένα τελικά τα επαγγέλματα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα προκαταβολικά σ` αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι καθόλου ασκήσεις ετοιμότητας και όποιος θέλει να δει πραγματικά, βλέπει ότι τα βάλαμε με τις συντεχνίες των κλειστών επαγγελματικών ομάδων, που ακόμη και σήμερα μας δημιουργούν πρόβλημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ούτως ή άλλως, το άνοιγμα των επαγγελμάτων είναι βούληση και απόφαση της κυβέρνησης -αυτά τα επαγγέλματα που είπαμε ότι θα ανοίξουν με τον τρόπο που ανοίγουν, γιατί είναι διαφορετικά επαγγέλματα- που θα υλοποιηθεί και ήδη υλοποιείται. Όσον αφορά στον «Καλλικράτη» είναι διαφορετικό, αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί. Αυτό είναι πρόβλημα του καθενός. Ήταν προγραμματική μας δέσμευση. Πιστέψαμε στον «Καλλικράτη». Τον σχεδιάσαμε και τον υλοποιήσαμε σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειαζόταν η χώρα μας, γιατί μόνο η χώρα μας δεν είχε αιρετές περιφέρειες. Όποια επιμέρους ζητήματα δημιουργούνται, τα αντιμετωπίζουμε σε πάρα πολύ δύσκολες και ρευστές συνθήκες. Όποιοι έχουν αντιρρήσεις είναι δικαίωμά τους να τις έχουν. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν πραγματοποιούμε αλλαγές. Οποιαδήποτε πρόταση βουλευτή υπάρχει από οποιονδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα για τη βελτίωση αυτών των αλλαγών, είναι ευπρόσδεκτη. Εμείς, ούτως ή άλλως, ήμασταν αυτοί που θεσπίσαμε τη δημόσια διαβούλευση, για την οποία ίσα-ίσα λοιδορηθήκαμε κατά κόρον.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι πάγια θέση της κυβέρνησης απ` ό,τι έχω καταλάβει να κλείνει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για μια περαιτέρω επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων και μια πιο γενναία μείωση των επιτοκίων; Δεν θα θέσετε αυτά τα ζητήματα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να γνωρίζουμε και σε τι αναφερόμαστε, είναι τελείως διαφορετικό να μιλάμε γενικώς για μια αναδιάρθρωση, η οποία μπορεί να συμβεί με πάρα πολλούς τρόπους και δεν μας αφορά και τελείως διαφορετικό να μιλάμε για βελτίωση της αποπληρωμής των όρων του δανείου των 110 δις ευρώ. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό, εμείς ήδη το έχουμε κάνει. Και αυτό είναι μια απάντηση στη Ν.Δ. η οποία ξαφνικά θυμήθηκε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου. Προφανώς, δεν παρακολουθεί τι γίνεται ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου τυπικά ολοκληρώθηκε η προέκταση και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυτού του δανείου των 110 δις ευρώ κατά εφτά ολόκληρα χρόνια και μειώθηκε το επιτόκιο. Η Ν.Δ. ή οποιοσδήποτε άλλος, εάν σε αυτά, δεν βλέπει βελτιωτικές προτάσεις και διαπραγματευτικές αποφάσεις - όχι να προτείνουμε, αλλά εμείς ήδη πετύχαμε απόφαση για βελτίωση των όρων του μνημονίου- τότε δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε γενικώς και αορίστως όπως κάνει η Ν.Δ. Εμείς μιλάμε συγκεκριμένα. Και να έχουμε υπόψη μας ότι αυτά δεν μας χαρίστηκαν. Για να φθάσουμε σε σημείο, πριν ένα χρόνο, να υπογράψουμε μια δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο και σε λιγότερο από ένα χρόνο να πετύχουμε βελτίωση των όρων του μνημονίου, είναι σημαντικό και είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που αποκτήσαμε με τις τολμηρές και μεταρρυθμιστικές αποφάσεις που λαμβάνουμε στην Ευρώπη. Τίποτα δεν μας χαρίζεται και ούτε φυσικά δουλεύουμε σε κενό αέρος.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αυτό το χρόνο, έχετε σκεφθεί ή έχετε μετανιώσει για τον τρόπο που χειριστήκατε ορισμένα θέματα; Πιστεύετε ότι έχουν γίνει και λάθη; Κάποια θέματα τα χειριζόσαστε με διαφορετικό τρόπο; Για παράδειγμα, αυτό που έχει μείνει ιστορικά καταγεγραμμένο ότι η πρώτη σας απόφαση ήταν να κόψετε μισθούς και συντάξεις, θα το ξανακάνατε μ` αυτή τη χρονική σειρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικώς, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι καταφέραμε να έχουμε μια δανειακή σύμβαση που είναι το μνημόνιο στο οποίο μας οδήγησε η συμπεριφορά και η πολιτική της Ν.Δ. Εμάς, το μνημόνιο και αυτή η σύμβαση δανείου των 110 δις ευρώ, δεν ήταν ούτε προγραμματική μας δέσμευση, ούτε φυσικά ήταν επιθυμία μας. Αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να σταματήσουμε τη χώρα από το να πέσει στον γκρεμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και αυτή είναι η ύψιστη και η βασική επιλογή μιας κυβέρνησης, η οποία σέβεται τους πολίτες της. Μιας κυβέρνησης, η οποία πραγματικά θέλει να υπάρχει η χώρα για να μπορεί να την αλλάξει καλύτερα. Μέσα σε εκείνες τις πολύ δύσκολες συνθήκες καταφέραμε και διαπραγματευτήκαμε, με τους καλύτερους όρους, αυτή τη δανειακή μας σύμβαση. Εμείς, όμως, δεν μείναμε εκεί. Κάναμε συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες σαφώς δεν ήταν η πολιτική μας επιλογή, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε αόριστα μια ανάπτυξη για να μην κάνουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις, άμεσα μέτρα. Αυτό έπρεπε να γίνει τότε. Αργότερα, λάβαμε άλλες αποφάσεις, οι οποίες προχωρούν και την ανάπτυξη. Και φυσικά είναι στη βούλησή μας και σε πρώτη προτεραιότητα η επανόρθωση των εισοδημάτων του Έλληνα πολίτη, εφόσον μπορέσουμε και σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, εφόσον καταφέρουμε να προχωρήσουμε την ανάπτυξη και να την κάνουμε πιο βιώσιμη. Και αυτό φαίνεται πως μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και στο μέγιστο σημείο της αναξιοπιστίας που είχαμε περιέλθει ως χώρα, οι διαπραγματεύσεις που κάναμε και οι όροι που θέσαμε στο μνημόνιο ήταν οι καλύτερες και οι καλύτεροι που θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Όσο μπορούμε να βελτιώνουμε αυτούς τους όρους, το κάνουμε και το αποδείξαμε με αυτό που κάναμε το Μάρτιο.

ΣΠΑΝΟΥ: Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαφημίζει με οπτικοακουστικό υλικό τη στήριξη που είχε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Αναρωτιέμαι, αν αυτό το παρελθόν σας, ο εναγκαλισμός με τη ΓΕΝΟΠ δεσμεύει και το κυβερνητικό παρόν σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν δεσμευόμαστε από τίποτα. Η μόνη δέσμευσή μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Η μόνη δέσμευσή μας είναι να σώσουμε τη χώρα και αυτό κάνουμε. Να ορθολογικοποιήσουμε, όσο μπορούμε, την ανάπτυξη και την παραγωγή. Εκεί ρόλο και λόγο έχουν οι πάντες, φυσικά και οι συνδικαλιστικοί φορείς. Αλλά, όταν έχουμε να λάβουμε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας μας και με προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τότε δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω. Από εκεί και πέρα, είμαστε ανοικτοί στις συζητήσεις και σε οποιαδήποτε πρόταση, η οποία μπορεί να βελτιώνει τις αποφάσεις που έχουμε να λάβουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έτσι πορευόμαστε. Δεν έχουμε αντίπαλό μας καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν έχουμε αντίπαλό μας κανέναν, παρά μόνον ό,τι σταματά και αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Και αυτοί οι οποίοι το κάνουν είναι πολλοί. Δεν αναφέρομαι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας και προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Έχουν τις αντιρρήσεις τους. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση με κυρίαρχη βούληση σχεδιάζει και υλοποιεί και για τη ΔΕΗ και για όλους τους φορείς το μέλλον τους. Θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον έχει να κάνει και με τη ΔΕΗ. Και εμείς εκεί θέτουμε τις γραμμές μας και αυτό είναι δεδομένο.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Για το ίδιο θέμα: Όμως, ένας βουλευτής σας από την Κοζάνη, ο κ. Αθανασιάδης, είπε δημόσια, το έχει πει επανειλημμένα την τελευταία εβδομάδα, ότι θα καταψηφίσει το ενδεχόμενο μετοχοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Φαίνεται ότι υπάρχουν ρήγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όσον αφορά την ψήφιση των αποκρατικοποιήσεων ή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί. Το μεγάλο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία και που γίνεται μέσα σε τέτοιες συνθήκες και παρ' όλα αυτά, προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο ωφέλιμο γίνεται για το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. ΄Αρα, οι απόψεις και οι προτάσεις που γίνονται και από τους βουλευτές μας, είναι απόψεις και προτάσεις που δεν είναι επί τελικού κειμένου και επί τελικής απόφασης. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Αθανασιάδης έχει μια πιο ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα της ΔΕΗ, γιατί εκλέγεται, ζει σε μία περιφέρεια που έχει πολύ μεγάλη διασύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και εμάς, η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα έλθει το τελικό σχέδιο και όταν θα κληθούν οι βουλευτές μας να πουν τις απόψεις τους και να αποφασίσουν, ότι θα έχουμε πείσει τους πάντες πως πρόκειται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στη ΔΕΗ.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσατε για ένα πρόγραμμα το οποίο ακόμη δεν είναι τελικό, δεν έχουμε δει το τελικό κείμενο, μπορείτε να μας πείτε εάν είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση για επιπλέον μετοχοποίηση της ΔΕΗ ή είναι και αυτό υπό αίρεση, γιατί βλέπουμε και υπουργούς να διαφωνούν επ' αυτού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι το κείμενο και οι αποφάσεις που θα πάρουμε δεν είναι τελικές σε τέτοιο βαθμό, που να μπορούν να ανακοινωθούν. Θα ακολουθηθεί και σ' αυτό το σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις, η θεσμοθετημένη διαδικασία μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, μέσω των Επιτροπών και μέσω της Ολομέλειας. Αυτή η διαβούλευση θα γίνει και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιος που δεν θα έχει πει τις απόψεις του, δεν θα έχει εκφράσει τις προτάσεις του, οπότε υπάρχει και χρόνος και τρόπος να εκφραστούν οι πάντες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια που κλείσαμε έναν χρόνο με μνημόνιο, μήπως η κυβέρνηση έχει μετανιώσει που αποκάλυψε όλη αυτή την ένδεια της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση με το έλλειμμα του 15,τόσο τοις εκατό; Γιατί βλέπουμε ότι μέσα στη Ν.Δ. ήδη διεξάγεται μία συζήτηση και μάλιστα κριτική για την απογραφή που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης. Είναι κάτι αντίστοιχο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι στη Ν.Δ. αποφάσισαν, όπως λένε, να τελειώσουν με τους γαλάζιους «σκελετούς». Μόνο που δεν αποφάσισαν τι θα κάνουν με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Παρακολουθούμε όλο αυτό το σίριαλ των στελεχών της Ν.Δ. κατά άλλων στελεχών της και κατά του πρώην πρωθυπουργού, τις απανωτές διαψεύσεις ανά μισάωρο με την ευκαιρία του θέματος της εγκληματικής απογραφής του 2004, πράγμα που δείχνει ότι στη Ν.Δ. όχι μόνο δεν έχουν άποψη για το παρελθόν τους, αλλά και όταν σήμερα λένε «αρκετά αυτομαστιγωθήκαμε, ας τελειώσουμε», όλα αυτά είναι λόγια. Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος μέσα στους κόλπους της Ν.Δ., που αφορά ανώτερα στελέχη, που αφορά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Και φυσικά, το πιο ξεκάθαρο για τη χώρα -γιατί όλα αυτά είναι δικαίωμά τους και είναι θεμιτά, ίσως, κατ' αυτούς, να γίνονται μέσα σε ένα κόμμα- αυτό που κατ' εξοχήν ενδιαφέρει σήμερα τον ελληνικό λαό είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει ακόμη αποκτήσει άποψη για το ποια πρέπει να είναι η προοπτική αυτής της χώρας.

Θα πρέπει η Ν.Δ., ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ασχοληθεί με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δυστυχώς, τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά τους ενδιαφέρει μόνο το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών τους λογαριασμών. Αυτό το θέμα, εμάς, δεν μας αφορά. Δείχνουν, όμως, τη γύμνια της πολιτικής τους πρότασης και το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη τους, πώς αντιμετωπίζονται τα στελέχη μεταξύ τους και εν τέλει πόσο μεγάλη και τεράστια ένδεια έχουν για να αρθρώσουν μία πρόταση που να αφορά το παρόν. Και το εάν δέχονται την απογραφή ως ευεργετική ή ως εγκληματική, αλλάζοντας ανά διαστήματα μιας ώρας απόψεις, είναι δικό τους θέμα. Αλλά είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μπορεί να αρθρώσει μια σύγχρονη πολιτική πρόταση. Και εκεί πραγματικά είναι αυτό το οποίο δείχνει ότι η Ν.Δ. έχει αυτή τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ: ότι όταν εμείς μιλάμε για το μέλλον της χώρας, αυτοί ενδιαφέρονται μόνον για το μέλλον της παράταξής τους και μάλιστα όχι ολόκληρης, καθώς και για το προσωπικό τους μέλλον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ενάμιση χρόνος δεν είναι πολύς καιρός για να αντιφάσκετε στο μέλλον της ΔΕΗ και να μην έχετε μία επεξεργασμένη πολιτική; Θέλω να πω, η κυρία Μπιρμπίλη έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην πουληθούν οι λιγνίτες της χώρας. Από τον Σεπτέμβρη θυμάμαι τουλάχιστον 10 εταιρείες που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για να αποκτήσουν δικαιώματα στο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα, νομίζω, της τύρφης. Πώς δεχόμαστε τις προτάσεις μεγάλων εταιρειών και τώρα έξι μήνες μετά ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πουλήσουμε; Είναι συνεπής στάση προς επενδυτές αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Σιδέρη, εδώ έχουμε να κάνουμε με το δημόσιο συμφέρον. Το εάν κάποιες επενδυτικές εταιρείες πρότειναν συγκεκριμένες προσφορές για τους λιγνίτες, αυτό θα έχει να κάνει μόνο όταν αποφασίσουμε τί θα πράξουμε. Φυσικά για τη ΔΕΗ, σαφώς δεν είναι πολύς ο χρόνος. Διότι για τη ΔΕΗ συζητάμε 10ετίες ολόκληρες και λόγω συγκεκριμένων ζητημάτων δεν μπορούσαμε, ως ελληνικό κράτος, να αποφασίσουμε τί ΔΕΗ θέλουμε. Εμείς ερχόμαστε σήμερα και λέμε πως με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα της ΔΕΗ. Το πόσες και ποιες εταιρείες και για ποια κοιτάσματα έχουν υποβάλει προσφορές, είναι ένα άλλο ζήτημα. Όμως, εμείς - η παρούσα κυβέρνηση- θέτουμε το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των προτάσεων και των προσφορών οποιασδήποτε εταιρείας. Αυτό είναι πλέον δεδομένο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή πρόκειται για ένα θέμα που είχε ανοίξει και πάλι τον περασμένο Νοέμβρη και τώρα επανήλθε στην επικαιρότητα με δυσάρεστο τρόπο, μήπως υπάρχει κάποια πρόταση από την κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπισθεί τελικά η βία στα γήπεδα ή η λύση θα ήταν να φέρουμε ξένους διαιτητές, όπως λέει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και είναι ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο. ΄Ενα φαινόμενο που σέρνεται εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η αναφορά μου. Αυτό που έχει να κάνει η Πολιτεία, είναι να δει με τον σοβαρότερο τρόπο το ζήτημα και να το αντιμετωπίσει οριστικά. Με κάποιους τρόπους, οι οποίοι είναι επιφανειακοί και οι οποίοι απλώς προσπαθούν να θεραπεύσουν τις συνέπειες ενός φαινομένου κάθε φορά που αυτό παρουσιάζεται, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση. ΄Ηδη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος έχει προβεί σε δηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, σύσκεψη του κ. Νικητιάδη με τον κ. Πιλάβιο και έγιναν σχετικές δηλώσεις. Αυτό που εμείς έχουμε να πούμε είναι πως οποιαδήποτε λύση προαχθεί και επιλεγεί επί του συγκεκριμένου θέματος, θα ακουμπά και θα αγγίζει συνολικά και σε μόνιμη βάση το μεγάλο αυτό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τη συγκεκριμένη συζήτηση την κάναμε και πριν από δύο μήνες με ανάλογα περιστατικά. Τα ίδια φαινόμενα ζήσαμε και τότε. Και πάλι τότε η κουβέντα ήταν τι κάνει η Πολιτεία; Και πάλι μας λέγατε ότι θα κάνετε συζητήσεις, θα πέσουν προτάσεις στο τραπέζι, θα συζητήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Κάθε φορά το ίδιο πράγμα. Τώρα, τι διαφορετικό περιμένουμε από την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις και από τον κ. Γερουλάνο και τώρα από τον κ. Νικητιάδη. Επαναλαμβάνω ότι πρώτα απ' όλα, στο ζήτημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής Πολιτείας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μία δομή συγκεκριμένη, που έχει να κάνει με τον χώρο του αθλητισμού, με τις Ομοσπονδίες, υπάρχει μία αυτονομία την οποία τη γνωρίζουμε. Το κράτος, από την πλευρά του, αυτό που είναι να κάνει και θα αποφασισθεί - γι' αυτό ακριβώς γίνονται αυτές οι συσκέψεις- μάλιστα ο κ. Γερουλάνος, ως αρμόδιος υπουργός, έχει δώσει και το στίγμα, ότι δηλαδή οποιαδήποτε λύση επιλέξουμε θα προσπαθήσουμε να έχει μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω πάντως πως η Πολιτεία έχει άμεση εμπλοκή και δεν υπάρχει αυτή η αυτονομία που λέτε εσείς, είναι μία φαινομενική ή μάλλον εικονική αυτονομία. Γιατί τα χρήματα τα δίνει η Πολιτεία μέσω του ΟΠΑΠ. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί η Πολιτεία ένα πρωτάθλημα το οποίο νομίζω δυσφημεί τη χώρα, παρά τη διαφημίζει στο εξωτερικό, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάζεται πολλή συζήτηση για να αποφασίσετε να κόψετε κατ' αρχήν την πηγή και τις χορηγίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μία παράμετρος. Μπορεί, όμως, να επιλεγούν και άλλες λύσεις. Στο να επιλεγεί μία λύση τέτοια σαν κι αυτή που αναφέρατε, προφανώς είναι η εύκολη λύση. Στο να προσπαθήσουμε όμως να έχουμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο θα είναι υγιές και που πράγματι θα καταστεί ένα άθλημα στο οποίο θα πηγαίνει ο κόσμος για να ψυχαγωγείται και για να εκπαιδεύεται ακόμη, είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από το να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης. Εφ' όσον επιλεγεί μια τέτοια λύση θα γίνει και αυτό. Είναι όμως συγκεκριμένα τα βήματα που κάνουμε. Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας παραπέμπω στις πραγματοποιηθείσες συσκέψεις και τις δηλώσεις που έγιναν μετά από αυτές και οι οποίες δίνουν το κυβερνητικό στίγμα. Τα πράγματα δεν είναι κάθε φορά τόσο απλά ή τόσο απλουστευτικά όσο τα βλέπουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω πριν από χρόνια τη μετάλλαξη των ΄Αγγλων χούλιγκανς σε αρνάκια του Θεού. Δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα σε σχέση με αυτή που είχαμε δει την περίοδο του Χέιζελ. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτά τα σκληρά μέτρα που είχε υιοθετήσει η τότε κυβέρνηση της Βρετανίας και τα οποία περιλαμβάνουν από κάμερες μέχρι δια παντός αποβολή για την παραμικρή πρόκληση επεισοδίου εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μεταφέρω την πρότασή σας στους αρμόδιους υπουργούς!

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε ότι εφαρμόζετε παντού τους νόμους και ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι στη χώρα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αθλητικούς νόμους που εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχετε ψηφίσει και ισχύουν στη χώρα, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ακόμη και από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή τους, σχετικά με το ποιες ομάδες θα μπορούν να έχουν ή όχι τα προσόντα να μπορούν να συνεχίσουν ή όχι στα διάφορα πρωταθλήματα. Αυτές τις αντιδράσεις, εσείς, πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: To να σας απαντήσω από το βήμα του briefing των πολιτικών συντακτών πώς θα αντιμετωπισθούν συγκεκριμένα και ειδικότερα ζητήματα, νομίζω ότι ξεπερνά το εύρος της ενημέρωσης που γίνεται σ' αυτήν εδώ την αίθουσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το βασικό ερώτημα για μία κυβέρνηση, οι αντιδράσεις βουλευτών για τοπικές ομάδες είτε για ευρύτερες, να διευκολυνθούν ή να μην εφαρμοστούν οι νόμοι όπως πρέπει να εφαρμοστούν, γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος στους ίδιους και στο κόμμα. Απλά πράγματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πάντως έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κυβέρνηση που δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και εγώ έχω τοπική ομάδα στην περιοχή μου, αλλά δεν θα έκανα καμιά παρανομία, προκειμένου να την ενισχύσω. ΄Οποιοι βουλευτές έχουν τέτοιες απόψεις, είναι δικαίωμά τους. Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζουν πλέον την πολιτική σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και με μία ευρύτητα που ξεπερνά τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες ή τα τοπικά πρωταθλήματα ή σε οτιδήποτε άλλο αναφέρεσθε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να κάνω τρείς ερωτήσεις: Η πρώτη είναι ,γιατί ξορκίζετε την αναδιάρθρωση, εννοώ όσον αφορά το συνολικό χρέος της χώρας . Πριν από λίγο παραδεχθήκατε ότι η ρύθμιση που έγινε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου για το χρέος των 110 δις συνιστούσε στην ουσία μια αναδιάρθρωση. Μια καλύτερη...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ανέφερα αυτό. Μίλησα για βελτίωση των όρων του μνημονίου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όταν συζητάμε για αναδιάρθρωση, αυτό είναι ένα από τα σενάρια. Δηλαδή βελτίωση των όρων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με μεγάλες επιπτώσεις όμως...

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: ..εννοώ χωρίς haircut. Δεν το εξετάζετε αυτό ως ενδεχόμενο; Γιατί το ξορκίζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπαίνω στη συζήτηση που αφορά την κάθε μορφή αναδιάρθρωσης. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν συζητάμε την αναδιάρθρωση. Δεν πιστεύουμε ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας. Εάν γινόταν αναδιάρθρωση, αυτό θα είχε βλαπτικά αποτελέσματα. Αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο: Υλοποιούμε το σχέδιο και τις πολιτικές μας γιατί πιστεύουμε ότι έτσι βγαίνουμε από την κρίση, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι δημιουργούμε προοπτική για τη χώρα, χωρίς συνέπειες που θα ήταν αρνητικές από μία αναδιάρθρωση. Και προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε και όλες αυτές τις προσπάθειες όλων όσοι επένδυσαν στην χρεοκοπία της χώρας μας με τα λεγόμενα CDS. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και αυτό το αναφέρω, γιατί ακούω κάθε μέρα ότι η τάδε ή η δείνα μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα είχε σήμερα αυτό το άρθρο ή ο τάδε αναλυτής ή επιστήμονας είχε αυτή την άποψη. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι στοιχημάτισαν για την χρεοκοπία της Ελλάδος και μάλιστα με πάρα πολλά χρήματα, τόσα που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Άρα, υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν και επιδιώκουν ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και φυσικά το πιστεύουν για την τσέπη τους και όχι για τη χώρα μας. Συνεπώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και διάφορα ζητήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και από εκεί από όπου προτείνονται. Εμείς πιστεύουμε ότι εάν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας - και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- να την κάνουμε καλύτερα και γρηγορότερα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τότε πραγματικά δεν χρειάζεται να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να σας θυμίσω και το λέω ρητορικά, ότι τέτοια άποψη είχε εκφράσει και ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης και αρκετοί βουλευτές του κόμματός σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας εκφράζει τις απόψεις του. Υπάρχει κυβέρνηση η οποία γνωρίζει και αναγνωρίζει όλα τα δεδομένα και είναι κυρίαρχη και αποφασιστική.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εννοώ τους εντάσσετε στη χορεία όσων κερδοσκοπούν ή έστω άθελά τους ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι υπάρχουν καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι που κάνουν τις προτάσεις τους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχω και μία άλλη ερώτηση που αφορά το θέμα της Κερατέας. Διαβάσαμε ότι η κ. Μπιρμπίλη εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο αλλαγής χωροθέτησης του έργου της δημιουργίας του ΧΥΤΥ. Να πάει δηλαδή από το Οβριόκαστρο που έχει ξεκινήσει ήδη το έργο στο βιομηχανικό πάρκο στην ΒΙΟΠΑ . Όπως διαβάσαμε αυτό συνιστά και μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ενδεχομένως και σωρεία ενστάσεων κ.λ.π. που θα πάει πάρα πολύ πίσω το έργο χρονικά. Τι μήνυμα δίνει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα που αντιδρά για τη χωροθέτηση, για παράδειγμα, του ΧΥΤΥ Φυλής ή οτιδήποτε άλλο; Τι μήνυμα δίνει όταν μετά από τόσο μακρύ διάστημα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων τελικά φαίνεται ότι δέχεστε όλα τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, έστω και αν αυτά συμβάλλουν στην καθυστέρηση του έργου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για μας, θα ήταν πολύ εύκολο όταν βλέπαμε όλες αυτές τις αντιδράσεις των κατοίκων όπου μαζί με αυτούς συγχωνεύτηκαν και συσσωρεύτηκαν και διάφοροι άλλοι μη κάτοικοι οι οποίοι απλώς προσπαθούσαν να διεκδικήσουν υποτίθεται μια εικόνα στον ακτιβισμό τους, θα μπορούσαμε να υποχωρήσουμε ή να υπαναχωρήσουμε. Δεν το κάναμε με πολύ μεγάλο κόστος, γιατί ακριβώς πιστεύουμε στη συνέπεια και στη συνέχεια των αποφάσεων που έχουμε λάβει. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο και το έχω πει πολλές φορές ότι το έργο θα γίνει στην Κερατέα. Δεν αλλάζουμε οτιδήποτε ως προς το έργο, λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία αυτού του έργου που είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε μελέτες, γιατί έχουμε χρήματα από την Ε.Ε. που διαφορετικά θα χαθούν και εμείς δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να χαθούν. Οτιδήποτε λοιπόν που αφορά τη βελτίωση αυτού του σχεδιασμού, εμείς το συζητάμε, αλλά στα κυρίαρχα ζητήματα στα οποία είχαμε εμμείνει από την αρχή, είναι σαφές ότι εμμένουμε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι, αυτή η διαδικασία της συζήτησης με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, με τους τοπικούς φορείς, με άλλους φορείς που έχουν κληθεί να έχουν άποψη, δεν έχει ολοκληρωθεί. Γι αυτό ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί, να βγουν αποφάσεις και πορίσματα από αυτή την συζήτηση και τότε θα μπορούμε να μιλάμε πιο αναλυτικά. Πάντως, η εκφρασμένη άποψη είναι ότι : Δεν κάνουμε πίσω από το έργο. Και είναι πολύ σημαντικό όταν μας έλεγαν κάποιοι « κάντε πίσω, φύγετε από την περιοχή, δεν θα γίνει ΧΥΤΥ». Εμείς έχουμε συγκεκριμένη άποψη, λέμε ότι το έργο θα γίνει στην Κερατέα και οι λεπτομέρειες συζητιούνται σε τέτοιο βαθμό όμως που να μην αλλάζει το έργο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα γίνει στην περιοχή που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται, στο Οβριόκαστρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας συζήτησης. Δηλώσεις που πιθανόν να δημιουργήσουν αντιδράσεις, δεν θα τις κάνω γιατί περιφρουρούμε την συζήτηση που γίνεται σε πολλά επίπεδα και αποδεικνύει ότι εμείς και έχουμε και εμμένουμε στις απόψεις μας, αλλά δεν έχουμε αυτισμό που να μας εμποδίζει να ακούσουμε οτιδήποτε άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αποκλείεται να αλλάξει η χωροθέτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το πολιτικό ζήτημα βρίσκεται στο εξής: Ότι αυτός ο διάλογος και η συζήτηση που αναμένουμε για να γίνει αυτό το έργο στην Κερατέα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... αυτός ο διάλογος γίνεται ήδη...

ΜΙΧΑΗΛ: ... δεν γίνεται όμως με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών. Διότι αυτοί κάνουν τον περιφερειακό σχεδιασμό και αυτοί επιλέγουν τους χώρους. Το υπ. Περιβάλλοντος εμπλέκεται όπως και στο παρελθόν μόνο όσον αφορά το αν προστατεύεται ή όχι το περιβάλλον σε οποιαδήποτε περιοχή επιλεγεί. Κατά συνέπεια τι βλέπουμε εδώ; Οι φορείς που πηγαίνουν σε αυτό το διάλογο, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής και οι άλλοι φορείς, να συζητάνε με έναν υπουργό το θέμα του περιβάλλοντος, δεν συζητάνε όμως με έναν υπουργό που έχει την ευθύνη όλου του σχεδιασμού του έργου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ : Να σας υπενθυμίσω ότι σε αυτές τις συζητήσεις συμμετέχει και ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλος, ο οποίος έχει διοριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και εκφράζει τις απόψεις του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό να μην το ξεχνάμε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Υπάρχει νόμος από το 1997 ο οποίος απαγορεύει ή δεν προβλέπει ουσιαστικά την κατασκευή ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ σε βιομηχανικό πάρκο. Οπότε σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση με βάση την πρόταση που έχει κάνει η κ. Μπιρμπίλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, ότι το να λέμε τώρα λεπτομέρειες και πιθανά σενάρια για το πώς θα γίνει το έργο, για το τι συνέπειες θα υπάρχουν, είναι σενάρια. Εμείς έχουμε μια απόφαση, έχουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μη εφαρμογή του νόμου - αυτό είναι ξεκάθαρο. Λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι και στο τέλος θέλουμε να έχουμε ένα έργο το οποίο θα προστατεύει το περιβάλλον και να σταματήσει επιτέλους αυτό που γίνεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μην έχουμε και τις συνέπειες από την Ε.Ε. με πρόστιμα και με χάσιμο χρημάτων. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και η λύση που θα βρεθεί θα είναι η συνισταμένη όλων αυτών των παραμέτρων.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω την άποψη της κυβέρνησης αν με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι αυτό το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας, έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι με το θάνατο ενός ανθρώπου, έστω και τρομοκράτη, ότι θα μπορούσε να λυθεί το μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας. Είναι μεγάλο, είναι σύνθετο, έχει πολλές παραμέτρους και αυτές λαμβάνονται υπόψη για να υπάρχει και να αρθρώνεται πολιτικός λόγος επ΄ αυτού.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Μια εφημερίδα σήμερα, νομίζω η «Ελευθεροτυπία» έχει ένα δημοσίευμα που λέει ότι ναυάγησε η επένδυση στο Ελληνικό από τους Καταριανούς. Ισχύει αυτό το δημοσίευμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο την επένδυση στο Ελληνικό. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον, δεν έχει ναυαγήσει τίποτα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1027482757-1304364267=:21621--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 May 2011 - 19:23:58 UTC