Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-966643414-1301603702=:18257 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 324199241

Έκδοση 1

BRIEFING(310311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

H εθνική προσπάθεια, η προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών για την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση ενός διαφορετικού μέλλοντος, έχει μέχρι σήμερα διαψεύσει πολλές διεθνείς και εγχώριες φωνές, που προεξοφλούσαν, ως Κασσάνδρες, τη χρεοκοπία, την επιστροφή στη δραχμή, την έξοδο από την ευρωζώνη και διάφορα άλλα ευφάνταστα σενάρια.

Η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σήμερα, θα διαψεύσει εκ νέου όσους συνεχίζουν να απεργάζονται τέτοιου είδους σενάρια, δρώντας πολλές φορές - προφανώς- υστερόβουλα. Ο καθημερινός αυτός αγώνας πολιτών και κυβέρνησης, βασίζεται σε πρωτοφανείς για τη χώρα πολιτικές διαδικασίες, όπως είναι η μακροπρόθεσμη στόχευση, το σχέδιο, τα σαφή χρονοδιαγράμματα, το όραμα που σχετίζεται με το τί είδους μέλλον επιθυμούμε για τη χώρα μας.

Φυσική συνέπεια αυτών είναι οι μεγάλες αλλαγές, που προωθούνται σε κάθε επίπεδο με γρήγορους ρυθμούς για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής.

Κατορθώσαμε όλοι μαζί να αντιστρέψουμε μία πορεία προς μία πολύ πιθανή καταστροφή, προς καταστάσεις που μας οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, η ατολμία, στην καλύτερη περίπτωση, της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι χρέος όλων μας σήμερα, να θυμόμαστε από πού ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, πώς ήμασταν πριν από 15 μήνες, τί έργο έχει ήδη γίνει, τί έργο έχει ήδη δρομολογηθεί από αυτή την κυβέρνηση. Και φυσικά, τα περιθώρια του να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο συνεπείς, πιο βελτιωμένοι, σίγουρα είναι πολλά.

Είναι, επίσης, καθήκον όλων μας να αποτελέσουμε εμείς οι ίδιοι τους θεματοφύλακες των θυσιών και των προσπαθειών μας, ώστε να μην επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα, καμία υπαναχώρηση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα άστατο και αβέβαιο παρελθόν.

Ανοικοδομούμε τη χώρα μας, τους θεσμούς μας, τις πρακτικές μας, τις αντιλήψεις μας για το κράτος, τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία. Η συμμετοχή όλων των υγιών δυνάμεων είναι απαραίτητη, γιατί προσδίδει κύρος, αξιοπιστία, ένταση και όραμα στις προσπάθειές μας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρω ότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών, ωστόσο, ο κ. Οικονόμου χθες είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση του μνημονίου, καθώς δεν βγαίνει. Και θέλω να μου απαντήσετε εάν με αυτό το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επίσημα παραδέχεται ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, ουσιαστικά λέει ό,τι λέει και η αντιπολίτευση, μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα το οποίο έχετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, ο κ. Οικονόμου σαφώς και ξεκινά από μία διαφορετική αφετηρία από αυτήν που ξεκινά και τελειώνει ούτως ή άλλως, δυστυχώς, η αντιπολίτευση. Εκείνο το οποίο έχει σημασία για μας είναι ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει και αυτό είναι στο χέρι μας γιατί ως χώρα, ως πολιτικό δυναμικό και ως κυβέρνηση, έχουμε κάθε δυνατότητα να βγάλουμε αυτό το πρόγραμμα σε πέρας. Και αυτό κάνουμε μέχρι τώρα.

Στο θέμα αυτό έδωσε, χθες, απάντηση, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εντόπισε όλους αυτούς οι οποίοι έλεγαν μέχρι τώρα «δεν μπορεί η Ελλάδα», «δεν μπορεί η κυβέρνηση», «δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Αποδείχθηκε, όμως, ότι όπου θέλουμε και όταν θέλουμε, έχουμε τις δυνατότητες να βγάλουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο και ακόμη δυσκολότερο. Και αυτό γίνεται γιατί, ακριβώς, δεν μιλάμε θεωρητικά. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχουν τα εχέγγυα, υπάρχει ένα τελείως ελεύθερο και πολύ μεγάλο πεδίο αλλαγών και άντλησης πόρων, έτσι ώστε να μπορέσει να βγει αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μνημονίου και να πάμε απαλλαγμένοι από παθογένειες, αλλά και από «υπέρβαρες» υποχρεώσεις προς ένα διαφορετικό μέλλον.

Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της κυβέρνησης ότι: Σαφώς αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. Και βγαίνει γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Είναι στο δικό μας χέρι να δουλέψουμε, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει. Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, το κάνει και θα το κάνει ακόμη πιο έντονα. Από εκεί και πέρα, βέβαια, για όλους αυτούς που λένε ότι δεν βγαίνει - και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση ή και σε εξωπολιτικούς και εξωθεσμικούς πολλές φορές παράγοντες- θα θέλαμε πραγματικά την ίδια ευαισθησία να την είχαν δείξει και επί κυβερνήσεως Ν.Δ., όταν εδημιουργείτο το πρόβλημα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, για να μην μιλάμε μόνο για το παρελθόν, την ίδια ευαισθησία να δείξουν και τώρα, συμβάλλοντας στο να βγει επιτέλους ένα πρόγραμμα, που έχει άμεση σχέση με το καλό του ελληνικού λαού.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ομάδα 17 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Προστασία του ανταγωνισμού» και άλλες διατάξεις, ζητώντας την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο. Και αυτό, χωρίς να ληφθεί υπ' όψιν ότι κάτι τέτοιο, εάν υιοθετηθεί, θα τεθούν σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ - νομίζω- εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Ποια είναι τελικά η πρόθεση της κυβέρνησης; Γιατί ακούγεται ότι η τροπολογία απεσύρθη προσωρινά και θα επανέλθει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση νομοθετεί βάσει μιας συγκεκριμένης διαδικασίας. Σίγουρα θα υπάρξει διαβούλευση και το αποτέλεσμα της νομοθέτησης θα είναι αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο κ. Παντελής Οικονόμου επανήλθε σήμερα, μιλώντας στο FLASH και τάχθηκε εναντίον των αποκρατικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ δημόσιου χαρακτήρα. Επ` αυτού, τι λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παντελής Οικονόμου είναι ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει απόψεις, εκφράζει, ίσως, την αγωνία και κάποιων πολιτών, τους οποίους εκπροσωπεί. Το να υπάρχει γενικώς συζήτηση, δεν είναι αρνητικό. Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πραγματικά πολύ δυναμικός ρόλος, που ισορροπεί τα πράγματα σε πολύ δύσκολες εποχές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις απόψεις τους. Αλλά και η κυβέρνηση είναι σαφέστατο ότι λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε το δημόσιο συμφέρον για το οποίο είναι ταγμένη, να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό το γνωρίζουν οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και εν γένει οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα τι λένε προς τα έξω ή τι προσεγγίσεις έχουν. Αυτό, φυσικά, έχει αποδειχθεί και στην πράξη εδώ και ενάμιση χρόνο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλές φορές, ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί στα υπουργικά συμβούλια με σαφή τρόπο, θα έλεγα, για την ανάγκη να ενημερώνουν οι υπουργοί τους βουλευτές. Χθες, είχαμε, θα το πω «δημοσιογραφική αδεία» «προνουντσιαμέντο» των βουλευτών οι οποίοι είπαν ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή πια, δεν ενημερωνόμαστε από τους υπουργούς. Ονομαστικά έβγαλε μια ανακοίνωση, αμέσως μετά, ο κ. Βούρος που είχε το γνωστό επεισόδιο με τον κ. Γερουλάνο και είπε ότι δεν θέλω να ενημερώνομαι μέσω του Τύπου. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που δουλεύει. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μια ομάδα που δουλεύει με ρυθμούς που δεν έχουν σχέση με αυτούς του παρελθόντος. Γι` αυτό, ακριβώς, υπάρχει και μια πολύ μεγάλη δυναμική. Όταν γίνεται δουλειά θα υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από μια συλλογική, αλλά και από μια ατομική διαδικασία να έχει διασύνδεση με τους βουλευτές. Όπου υπάρχει κάποια αρρυθμία ή όπου υπάρχει κάποιο έλλειμμα είναι θέμα συνεννόησης των υπουργών με τους βουλευτές. Πιστεύω ότι τα πράγματα σε γενικές γραμμές πάνε πάρα πολύ καλά σ` αυτό τον τομέα. Είναι πραγματικά δύσκολο να ακολουθήσουν όλοι τους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει η κυβέρνηση και που παρακολουθούν οι βουλευτές. Η ανησυχία και η αγωνία είναι σε τέτοια ένταση που πολλές φορές δημιουργεί τέτοιου είδους θέματα. Εξάλλου, ακόμη και σε ευρύτερο επίπεδο γίνονται διαδικασίες, έτσι ώστε να υπάρχει διασύνδεση των υπουργών με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γίνονται συσκέψεις, ανά περιφέρεια, όπου συμμετέχουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη διασύνδεση, όχι για να γίνονται άλλου είδους τακτοποιήσεις, αλλά για να μπορούν οι υπουργοί και τα στελέχη να γίνουν αποδέκτες του παλμού των πολιτών, που εκπροσωπούνται από τους βουλευτές. Φυσικά, υπάρχει και μια αμφίδρομη σχέση για να εξηγείται καλύτερα στους βουλευτές και στα στελέχη το έργο της κυβέρνησης, που πολλές φορές, λόγω του φόρτου, δεν μπορεί να εξηγηθεί όσο χρειάζεται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μια διευκρίνιση. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι όσοι βουλευτές αντιδρούν ή διατυπώνουν αντίστοιχα παράπονα στις σχετικές επιτροπές, τα ΚΤΕ κτλ, το κάνουν από προσωπικό κίνητρο, επειδή οσμίζονται ανασχηματισμό ενδεχομένως και θέλουν να υπουργοποιηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην κυβέρνηση, σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια άποψη. Αν λέγεται κάτι, αυτό δεν είναι άποψη της κυβέρνησης. Το αντίθετο σας είπα. Η κυβέρνηση συμμερίζεται την αγωνία και το μεγάλο έργο που κάνουν οι βουλευτές. Υπάρχει πάντοτε πεδίο συνεργασίας, όχι μόνο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά με όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γιατί δεν περισσεύει κανείς σ` αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει η χώρα μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Χθες διαπίστωσα ότι υπήρξε ένα επικοινωνιακό μπαράζ από τρεις τουλάχιστον υπουργούς, αν συγκράτησα τον αριθμό, οι οποίοι διέψευσαν ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια. Υποστήριξαν ότι λέει όλη την αλήθεια, δηλαδή. Το αντίθετο είχε υποστηρίξει μια μέρα νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος. Τελικά, έχει πει όλη την αλήθεια η κυβέρνηση ή όχι; Και γιατί κρίνατε απαραίτητο να βγείτε να το υποστηρίξετε επικοινωνιακά «αδειάζοντας» έναν υπουργό, ο οποίος, θυμίζω, είχε πει παλαιότερα ότι «στέγνωσε» η χώρα, δεν «έχουμε ούτε σάλιο» από χρήματα στα ταμεία και μάλλον δικαιώθηκε. Μήπως δικαιωθεί και σ` αυτή την πρόβλεψη, σ` αυτό τον ισχυρισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο, λόγω της πολιτικής της Ν.Δ., το λέγαμε όλοι μας. Δεν το έλεγε μόνο ο κ. Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος είχε ένα πιο σχηματικό τρόπο να το πει. Το ότι βγήκαν χθες υπουργοί και είπαν κάτι διαφορετικό, όπως λέτε εσείς, είναι θέμα έκφρασης των υπουργών. Σαφώς και δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον του για να διαψευσθούν ή να διασκεδαστούν οι αγωνίες του κ. Λοβέρδου. Ο κ. Λοβέρδος είναι υπουργός, εκλεγμένος βουλευτής, γνωρίζει πολύ καλά τι διακυβεύεται στη χώρα. Εξέφρασε την αγωνία του και την άποψή του. Ούτως ή άλλως, δεν ήταν κατακριτικός και κακώς μπαίνω στη διαδικασία να το εξηγήσω. Το θέμα είναι σαφές: Όλοι μας λέμε την αλήθεια. Και αυτή η κυβέρνηση το έχει θεσμοθετήσει κιόλας. Για παράδειγμα, το ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είναι πλέον ανεξάρτητη Αρχή και δεν διαφεντεύεται ούτε από κάποιον υπουργό Οικονομικών, ούτε από κανένα άλλο κέντρο της κυβέρνησης, όπως γινόταν στο παρελθόν, είναι μια ξεκάθαρη θεσμική τοποθέτηση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μη διανοείται κανείς να μην λέει πλέον την αλήθεια. Άρα και θεσμικά, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, κλείνουν όλες εκείνες οι δίοδοι και οι δρόμοι, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να αποκρύψει την αλήθεια. Ούτως ή άλλως, όμως, ακόμη και να υπήρχαν τρόποι, είναι έξω από τη βούληση αυτής της κυβέρνησης να μη λέει την αλήθεια. Και ο Πρωθυπουργός, χθες, είπε ότι οφείλουμε να βγούμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ακριβώς γίνεται. Και το ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια - και την αλήθεια τη λέμε, συμπληρώνω εγώ- είναι κάτι που ισχύει για όλη την κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. σήμερα επανήλθε στο θέμα των υποβρυχίων και είπε ότι η Ν.Δ. ζητάει τον ορισμό εφέτη ανακριτή για την υπόθεση αυτή. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά ειδικά στο θέμα των υποβρυχίων, πρώτα απ` όλα, να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε την πολιτική πρωτοβουλία, που επέμενε και επελήφθη το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο του 2010, μέσα από τις έρευνες που είναι ενταγμένο να κάνει και με δεύτερη έρευνα τον Ιούνιο του 2010. Είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε στο πλαίσιο όχι μόνο της θεωρητικής προσέγγισης, αλλά και της πρακτικής της κυβέρνησης: Όλα στο φως, καμία σκιά. Με αυτό κινούμαστε μέχρι και σήμερα. Η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα ολοκληρώθηκε, περιμένουμε να διαβιβαστεί αυτή η υπόθεση στη Βουλή και θα δούμε αν υπάρξουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Το να κάνει υποδείξεις η Ν.Δ. προς τη Δικαιοσύνη, πώς θα πρέπει να δράσει, νομίζω ότι ειδικά για τη Ν.Δ. - που συνεχίζει αυτό το θέμα- είναι αρκετά υποκριτικό, όταν γνωρίζαμε δύο πράγματα: Πρώτον, το πώς χειρίστηκε όλες εκείνες τις υποθέσεις οι οποίες ήταν τεράστια σκάνδαλα επί των ημερών της, κλείνοντας τη Βουλή, παραγράφοντας τις ευθύνες των υπουργών της, εγκαταλείποντας την αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, όντας κυβερνητική πλειοψηφία. Και δεύτερον, πώς χρησιμοποίησε τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να καλύπτει τα δικά της σκάνδαλα. Κάτι που φυσικά, ούτε το ένα ούτε το άλλο, έχουν σχέση με τις λογικές και πρακτικές της κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει και εμείς, ως πολιτική ηγεσία, να εξακολουθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, στο πλαίσιο του κανόνα που έχουμε και που διέπει πλέον την πρακτική μας και τη λογική μας: Όλα στο φως. Άρα, το να ανησυχεί τώρα η Ν.Δ. για το δημόσιο χρήμα, είναι λίγο καθυστερημένο, λίγο αργοπορημένο. Και επειδή αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την πρακτική του παρελθόντος της, αλλά και την πρακτική του παρόντος της, δεν πείθει κανέναν για τη βούλησή της να υπάρχει πραγματικά διαλεύκανση οποιασδήποτε υπόθεσης πολιτικού χρήματος που έρχεται στο φως.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή εκτός από τον κ. Οικονόμου, υπάρχει και έτερος βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος λέει σήμερα ότι είναι λάθος το μνημόνιο και πρέπει να πάμε σε μια αναδιάρθρωση, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή άκουσα με προσοχή ότι ζητήσατε από όσους καταγγέλλουν το μνημόνιο να δείξουν ευαισθησία σε αυτή την προσπάθεια που κάνετε, αν αυτό ισχύει για τους βουλευτές σας και ουσιαστικά τους καλείτε να ψηφίσουν τα νομοσχέδιά σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η ψήφιση των νομοσχεδίων δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό. Επαναλαμβάνω, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από δύσκολες συνθήκες επιτελεί άριστα το ρόλο της. Το να εκφράζονται ανησυχίες είναι ζήτημα του κάθε βουλευτή. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ρόλος του βουλευτή και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες να πραγματώνεται και να επαυξάνει την ισχύ του όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν επιθυμούμε και δεν θα μπορούσε να είναι οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκ της φύσεώς τους και εκ των πεποιθήσεών τους ένας στρατός που απλώς να ψηφίζει νομοσχέδια. Δεν θέλουμε και δεν θα θελήσουμε ποτέ να έχουμε βουλευτές και ούτε θα δέχονταν οι βουλευτές μας απλώς να ψηφίζουν και να μην εκφράζουν απόψεις. Αυτό που είπα, το είπα γι` αυτούς οι οποίοι υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται και κάνουν προτάσεις για το μνημόνιο. Αυτό, πραγματικά, είναι υποκριτικό. Ό,τι υπάρχει ως ειλικρινές και ως ειλικρινής αγωνία, είναι θεμιτό και δεν κινδυνεύει ούτε η χώρα, ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανένα νομοσχέδιο από την αλήθεια, την οποία ούτως ή άλλως, ζητάμε και εμείς.

ΣΠΑΝΟΥ: Γνωρίζετε ότι εδώ και μέρες σέρνεται μια φήμη για έναν πρώην υπουργό της Ν.Δ., ο οποίος με βάση διαρροές έχει υπέρογκες καταθέσεις στο εξωτερικό. Θέλω να σας ρωτήσω, αν με τέτοιου είδους διαρροές θεωρείτε ότι ικανοποιείται η συλλογική αγωνία για την ηθική διάσταση στη δημόσια ζωή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι βέβαια. Μόνο οι πράξεις και οι πολιτικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, μπορεί πραγματικά να ικανοποιήσουν το αίσθημα του απλού πολίτη για δικαιοσύνη. Εξάλλου, δεν γνωρίζω από πού προέρχονται αυτές οι διαρροές. Και ως προς τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και το ξεκαθάρισμα αυτών των διαρροών, οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από τη δικαιοσύνη να επιληφθεί, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί ποιος είναι αυτός ο υπουργός. Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με διαρροές. Η κυβέρνηση πιστεύει μόνο σε θεσμικές διαδικασίες. Και φυσικά, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε κάποιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουμε θεάματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την απονομή της πραγματικής δικαιοσύνης. Αν όντως υπάρχει κάποιος πρώην υπουργός της Ν.Δ. ή οποιοσδήποτε άλλος, υπάρχουν οι διαδικασίες, οι θεσμοί και τα όργανα να το διερευνήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο, μας ενδιαφέρει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπω μια ανάλυση στο bloomberg, όπου λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει το ταμπού της πώλησης γης εάν θέλει να μειώσει το χρέος και επισημαίνει ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν θα θελήσει να μισθώσει ακίνητα, τα οποία θα αναπτύξει με τον τρόπο που θα του υποδείξει η κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο κλίμα, όλη η ιστορία με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε τι στάδιο βρίσκεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προχωράει με την καταγραφή. Ούτως ή άλλως, χθες πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση της Γενικής Γραμματείας μέσω του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα ασχολείται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρχουν και οι τεχνοκρατικές υποστηρίξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Το τι αναφέρει και το τι σχολιάζει ένα ειδησεογραφικό δελτίο, δεν αφορά την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, από όποιον και αν προέρχεται, θα μπορούσε να έχει πολλές αναγνώσεις. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καταρτιστεί το συντομότερο το δυνατό, ένα σχέδιο -και αυτό γίνεται- και φυσικά να υλοποιηθεί, έτσι ώστε αυτή η κατασπαταλημένη ή στην καλύτερη περίπτωση αδρανοποιημένη δημόσια περιουσία, να αξιοποιηθεί με τον τρόπο που μόνο η κυβέρνηση θα κρίνει. Και δεν θα δεχθεί υποδείξεις από οποιονδήποτε άλλο εκτός πολιτικής διαδικασίας που μπορεί να προέρχονται για οποιονδήποτε λόγο καλοπροαίρετα ή με άλλους σκοπούς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ενημερωθήκαμε χθες, ότι μέχρι τις 15, εκτός από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα περάσουν και τα όποια διορθωτικά μέτρα χρειαστούν για το 2011. Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση από τα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν ανακοινωθούν, θα τα πληροφορηθείτε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν θα αφορούν, όμως, μισθούς και συντάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν μιλάμε για μισθούς και συντάξεις. Δυστυχώς, ως κοινή γνώμη, έχουμε ταυτίσει τα μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων. ΄Ομως μέτρα είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές, είναι η περιστολή των δαπανών. Ευτυχώς, κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει πριν από μας, να υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο στην επιβολή, όχι μέτρων, αλλά στη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία διευκρίνιση επ' αυτού: Μέτρα όμως είναι και η αύξηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα, η αύξηση των έμμεσων φόρων. Δεν είναι μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περιμένετε να δείτε τις αποφάσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα περιέχονται και τέτοια ή τα διαψεύδετε κι αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αποφάσεις θα σχεδιαστούν και θα ανακοινωθούν αρμοδίως.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι. Γιατί διαψεύδετε το ένα και δεν διαψεύδετε το άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του ποιες θα είναι αυτές οι αποφάσεις.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανησυχεί η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης; Και σας ερωτώ γιατί η υφιστάμενη κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα σημαντικού μέρους του πληθυσμού της χώρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε τους συμβασιούχους και τις καταλήψεις; Σε τι ακριβώς αναφέρεσθε; ΄Η γενικώς σε ποιά κατάσταση βρέθηκαν οι Δήμοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας ερωτώ για την υφιστάμενη κατάσταση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η οποία, όμως, έχει σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Η υφιστάμενη κατάσταση, δυστυχώς, είναι ακριβώς ό,τι έγινε με τη χώρα, όταν παραλάβαμε από τη Ν.Δ. Δήμους, οι οποίοι ήσαν βουτηγμένοι στα έξοδα. Δήμοι οι οποίοι απασχολούσαν υπαλλήλους ή συνεργάτες με προσλήψεις και με τρόπους, οι οποίοι κάθε άλλο παρά νόμιμοι και θεμιτοί ήσαν, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χρέη τους και να μην παρέχεται το ενδεδειγμένο επίπεδο υπηρεσιών στους πολίτες, όπως θα έπρεπε να παρείχετο.

Ως προς το θέμα των συμβασιούχων, οι οποίοι δημιουργούν ένα μεγάλο ζήτημα, είναι ακριβώς απότοκο μιας πελατειακής λογικής που επικρατούσε και στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας. Τις συνέπειες αυτής της πελατειακής λογικής πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Όμως, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει νομιμότητα. Νομιμοποίηση κανενός δεν πρόκειται να γίνει από αυτούς που δεν την δικαιούνται. Κατά συνέπεια, όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τον ρόλο τους ή νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν ή να εκβιάσουν, με διαφόρου είδους συμπεριφορές, προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τί γίνεται.

Αυτή η κυβέρνηση δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται. ΄Εχει μπροστά της το δημόσιο συμφέρον. ΄Εχει μπροστά της τη νομιμότητα. ΄Εχει προ πολλού απορρίψει τις πελατειακές σχέσεις και με αυτούς τους άξονες πορεύεται. Συνεπώς, η υφιστάμενη κατάσταση στους προαναφερθέντες Δήμους έχει ως απάντηση αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει μια πρωτοβουλία ή να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης στους κατοίκους της Κερατέας, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην βγει εκτός ελέγχου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, η κατάσταση στην Κερατέα σαφώς και δεν είναι καλή. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση κάνει το καθήκον της. Και θα το κάνει, όσο μπορεί, με τον καλύτερο τρόπο. Επαναλαμβάνω όμως ότι θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν ότι το δημόσιο συμφέρον προέχει των προσωπικών αντιλήψεων και προσεγγίσεων. Το τονίζω και πάλι: Θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικοί χώροι, όπως θα έπρεπε να υπάρχουν, για τη λειτουργία των οποίων θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει πρόνοια και μέριμνα εδώ και πολλά χρόνια. Και εδώ ακριβώς έγκειται και η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο κάποιες μεμονωμένες ομάδες πολιτών να αναστατώνουν το σύμπαν ή να αρνούνται να επιτρέψουν στο δημόσιο να ασκήσει τις λειτουργίες του.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση από τον τρόπο που καλύπτεται το κυβερνητικό ρεπορτάζ και πώς θα πρέπει να αποκαλούμε μία σύσκεψη μεταξύ υπουργών, αν όχι διϋπουργική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς αναφέρεσθε σ' αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Αναφέρομαι σ' αυτά που είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, ο Πρωθυπουργός δεν είπε αυτό που εσείς μόλις διατυπώσατε στην ερώτησή σας. Κατ' αρχάς, οι συσκέψεις δεν παύουν να είναι συσκέψεις, είτε υπουργικές είτε διϋπουργικές είτε άλλου είδους. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, επειδή δουλεύει, κάθε σύσκεψή της δεν μπορεί να ανάγεται σε μεγάλο γεγονός, όπως γινόταν επί Ν.Δ. όπου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εθεωρείτο κάτι το πρωτόγνωρο.

Σαφώς, εσείς οι λειτουργοί του Τύπου, έχετε το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να καλύπτετε τις κάθε είδους συσκέψεις. Όμως, αυτό που σχολίασε ο Πρωθυπουργός είναι ότι δεν νοείται η απομόνωση πτυχών και η αποσπασματική παρουσίαση μιας σύσκεψης, όταν σ' αυτήν έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Και αυτό αφορά όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά όλους ανεξαιρέτως: Δεν μπορούμε να απομονώνουμε κάποια σημεία οιασδήποτε σύσκεψης, τα οποία κινούνται μάλλον στη σφαίρα της παραπολιτικής και δεν αφορούν την πολιτική αυτή καθ' αυτήν.

Και επιτρέψτε μου, επίσης, να υπογραμμίσω ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός διενοήθη να προβεί σε οποιαδήποτε υπόδειξη για τον τρόπο της δημοσιογραφικής κάλυψης του κυβερνητικού ρεπορτάζ, εκτός εάν όσοι το καλύπτουν έχουν άλλου είδους υπόνοιες ή όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και όμως, κύριε Εκπρόσωπε, υπόδειξη ήταν. Το τί θα αναδεικνύει μια εφημερίδα, αν θα είναι παραπολιτικό ή πολιτικό...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου υπόδειξη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει - και αυτό έπραξε- να δίνει το πολιτικό στίγμα στο τί εννοούμε «πολιτική» και τί «παραπολιτική». Υπόδειξη δεν έγινε. Και δεν θα μπορούσε να γίνει από μία κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει ότι τον Τύπο κάθε άλλο παρά χειραγωγημένο τον επιθυμεί. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει, εδώ και ενάμιση χρόνο, ότι οι πρακτικές της σε σχέση με την επικοινωνία και τον Τύπο απέχουν παρασάγγας από τις πρακτικές του παρελθόντος και κυρίως της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: ΄Εχει υπόνοια ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν «βαθειά λαρύγγια» στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τί εννοείτε;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εννοώ ότι είναι σαφές αυτό που είπε χθες. Χρησιμοποίησε μία έκφραση του πατέρα του και αυτό είναι, πράγματι, ενδιαφέρον, εξ όσων εμπεριέχονται στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που μας εστάλη, το γεγονός ότι βγαίνουν επιμέρους διαφωνίες υπουργών, μετά από αυτές τις συσκέψεις. ΄Ηταν σύσταση του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλούν στους δημοσιογράφους; Τί ήταν ακριβώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μία προσέγγιση για το ποιά είναι τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα και ποιά δεν είναι, τα οποία όμως μεταφράζονται ως σημαντικά. Αυτή η προσέγγιση του Πρωθυπουργού απηχεί και την άποψη της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, επαφίεται στον καθένα να ασκεί τη δημοσιογραφία, όπως αυτός κρίνει. Και μην ξεχνάμε πως η γραφίδα είναι ένας τρόπος άσκησης εξουσίας. ΄Οποιος όμως ασκεί εξουσία κατά το δοκούν, ελέγχεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-966643414-1301603702=:18257--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 March 2011 - 20:34:35 UTC