Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-752562010-1301428116=:30109 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 323990927

Έκδοση 1

BRIEFING(290311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και φυσικά οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς. Για πρώτη φορά αυτές οι θυσίες διασφαλίζονται, πιάνουν τόπο και αξιοποιούνται για ένα καλύτερο αύριο. Στεκόμαστε στα πόδια μας και συνεχίζουμε τη συλλογική μας προσπάθεια. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια αποδίδει.

Ήδη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν. Ο ρυθμός ανάπτυξης τρίμηνο με το τρίμηνο έχει αρχίσει και βελτιώνεται από τα μέσα του 2010 και περιμένουμε να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.

Όπως έχουμε πει, βάσει σχεδίου, συντονισμένων προσπαθειών και μεθοδικής δουλειάς, το 2012 θα είναι χρονιά που θα επανέλθουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη. Έχουμε από τώρα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία γι' αυτό. Οι εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που ανοίγονται και τα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης, ανακτούν την ανταγωνιστικότητα και την απαραίτητη εξωστρέφεια και τροφοδοτούν με ποιοτικά ελληνικά προϊόντα τις διεθνείς αγορές. Συνέπεια αυτού είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας και η άνοδος του οικονομικού κλίματος, εν γένει, καθώς οι εξαγωγές συμπαρασύρουν και σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε, μπορούμε. Πως όταν το κράτος διαθέτει τα απαραίτητα, τα ενδεδειγμένα εργαλεία και κυρίως τη βούληση τότε η αγορά, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται θετικά, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και τις μετατρέπουν σε πρόοδο και ανάπτυξη. Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, ακόμη περισσότερο, με συγκεκριμένη στόχευση, με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των προϊόντων μας, με μία ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη, θα είναι στοχευμένη και σε ένα διαφορετικό μοντέλο από εδώ και πέρα, που θα προσφέρει και θα ανοίγει θέσεις εργασίας και φυσικά όλα αυτά, προς όφελος του Έλληνα πολίτη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ωραία μας τα παρουσιάσατε, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι ένας εκ των κορυφαίων υπουργών σας, ο κ. Λοβέρδος, το πρωί είπε ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια για την οικονομία. Και θέλω να σας ρωτήσω ξεκάθαρα εάν ξέρουμε και εάν έχετε πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω αποσπασματικά, μέσα σε πολλά άλλα, που είπε ο κ. Λοβέρδος. Να σημειώσω ότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικότατα θέματα του υπουργείου του, το οποίο επιτελεί πράγματι ένα πολύ μεγάλο έργο για τους Έλληνες πολίτες. Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον, σαν το σημερινό, του οποίου οι ανατροπές είναι πολύ μεγάλες κυρίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπου πραγματικά με πολύ μεγάλο κόπο και θυσία κερδίσαμε την αξιοπιστία μας προς τους εταίρους, προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε, προσπαθούμε να αποτινάξουμε και να αποβάλουμε όλους εκείνους τους αστάθμητους παράγοντες που μας κάνουν, πολλές φορές, να μην μπορούμε να είμαστε σταθεροί τελείως στους στόχους μας, αλλά να υπάρχουν και κάποιες παρεκκλίσεις. Εκείνο, όμως, που είναι πραγματικότητα, είναι ότι δουλεύουμε. Και όταν υπάρχει δουλειά, μεθοδικότητα και σχέδιο, όλες οι ελλείψεις, πραγματικά, συμπληρώνονται, όλες οι ανατροπές αντιμετωπίζονται και αυτό φαίνεται και κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Θα προτιμούσαμε κι εμείς να είμαστε σε μία περίοδο όπου μπορούμε να κάνουμε έναν τέλειο προγραμματισμό, να κάνουμε τέλειες στοχεύσεις σε πολύ μεγάλο βάθος και σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσπαθώντας όμως να αποκτήσουμε κι ένα βάθος χρόνου στους σχεδιασμούς μας. Κι εδώ έχει σχέση και το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Προσπαθούμε και την καθημερινότητα να την αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια, με μεθοδικότητα και με πολλή δουλειά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα, αν κατάλαβα καλά από την απάντησή σας, όντως, η κυβέρνηση δεν μας λέει όλη την αλήθεια, γιατί πιθανότατα δεν ξέρει όλη την αλήθεια ή αλλάζει η αλήθεια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, δουλεύοντας σε ένα ρευστό τοπίο, παλεύοντας με πολύ σκληρά ζητήματα της πραγματικότητας, κάνει το καλύτερο δυνατό και προσαρμόζεται, προσαρμόζει το σχέδιό της και τη μεθοδικότητά της, πάνω στα δεδομένα που, πολλές φορές, αλλάζουν και βρίσκονται μπροστά μας. Έχει αποδειχθεί όμως - και μιλάμε εκ του αποτελέσματος πλέον και αυτό είναι το σημαντικό - ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα χρονικό σημείο που δεν είμαστε ούτε στα λόγια, ούτε στο σχεδιασμό. Είμαστε σε φάση υλοποίησης κι έχουμε ήδη και παραγόμενα, επιτέλους, αποτελέσματα. Άρα, βάσει των αποτελεσμάτων, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κάνει ένα έργο, το οποίο βγάζει τη χώρα από ένα φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας, υπανάπτυξης και ύφεσης, έχοντας πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. Αλλά υπάρχουν εκείνα τα εχέγγυα - και αυτά τα δημιουργεί η κυβέρνηση - προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση με τον πιο ασφαλή τρόπο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να συνάγω το συμπέρασμα απ' όσα είπατε ότι και η εξαγγελία της κυβέρνησης, εδώ και αρκετούς μήνες, ότι στο τέλος του 2011 θα βγει στις διεθνείς αγορές επηρεάζεται από αυτή τη ρευστότητα και άρα πηγαίνει χρονικά λίγο πιο πίσω ή θα είσαστε συνεπής σ' αυτή τη δέσμευσή σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα δεν είναι θέμα δέσμευσης. Είναι θέμα προοπτικής, γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ο στόχος μας είναι αυτός, παραμένει αυτός, να μπορέσουμε μέχρι το τέλος του 2011 να βγούμε στις αγορές. Και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, σαν κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτός ο στόχος μας πραγματικά να υλοποιηθεί. Έχουμε καιρό μπροστά μας, δουλεύοντας κάθε μέρα σκληρά, με πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά ο στόχος μας σαφώς και παραμένει μέχρι τέλους του 2011 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια δεύτερη ερώτηση επ` αυτού. Είπατε «ο στόχος». Εκτιμάτε, λοιπόν, ότι αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να βγούμε στις αγορές το 2011;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση αισθάνεται ευτυχής όταν ένας υπουργός της λέει ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία, ουσιαστικά, εκφέροντας έναν λόγο ανάλογο με αυτόν της αντιπολίτευσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην απομονώνουμε ένα σημείο που πιθανόν να είπε κάποιος υπουργός. Οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν αγωνία, εκφράζουν την αγωνία τους. Πολλές φορές, αντανακλούν την κοινή γνώμη. Αυτή την ανησυχία και την αγωνία δεν μπορούμε να την ποινικοποιούμε.

Εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε, είναι αυτά που ανέφερα προηγουμένως: Γίνεται μια σκληρή δουλειά. Μέσα σε ένα πολύ ρευστό τοπίο καταφέρνουμε και ισορροπούμε, καταφέρνουμε και δίνουμε το παρόν μας σαν κυβέρνηση και επιτέλους, καταφέρνουμε να έχουμε παραγόμενο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αναγνωρίζει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις κρίσεις, τις ανησυχίες και τις αγωνίες που εκφράζονται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, να σας κάνω μια ερώτηση που πηγάζει από το χώρο της Ν.Δ. Γιατί από εκεί ακούστηκε η κατηγορία ότι κρύβεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πίσω από τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Το είπε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, πρόκειται για νέα φαντασίωση του κ. Σαμαρά. Είδα τις δηλώσεις του και μάλιστα ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εγώ αυτό που έχω να απαντήσω είναι: Και ποιος του το πρότεινε;

Είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή που ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του, που ούτε ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να σταθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, να προσδοκά να γίνει, μάλιστα, συγκυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τη λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και δουλεύει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο κ. Σαμαράς αντί να ασχολείται και να απεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τη στοιχειώδη δουλειά που έχει να κάνει, να δείξει το κόμμα του κάποια σοβαρότητα ώστε και η αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση που εν πολλοίς δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να πράττει κατ` αυτόν τον τρόπο. Προφανώς, είναι ευσεβείς πόθοι του κ. Σαμαρά.

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχουμε ανάγκη από συγκυβερνήσεις. Φυσικά, από τη στιγμή που δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όχι απλώς είναι εκ του περισσού, αλλά νομίζω ότι προκαλεί και γέλωτα, το να αρνείται μάλιστα ο κ. Σαμαράς να συμμετέχει σε μια τέτοια συγκυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι νεότερο για την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, όπως κυκλοφορεί σήμερα σε αρκετές εφημερίδες; Και να σας επισημάνω ότι ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ χθες το βράδυ, εκτίμησε ότι το πραγματικό έλλειμμα, αν προσθέσουμε και τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι στο 13%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω ότι υπάρχει πλέον η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Είναι μια ανεξάρτητη αρμόδια Αρχή, που διατυπώνει κάθε φορά το έλλειμμα. Αναφέρεται στη Eurostat και φυσικά, επειδή δεν υπάρχει ακόμη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Εκείνο το οποίο έχω να πω, είναι ότι οι όποιες παρεκκλίσεις σε οικονομικά μεγέθη - παρόλο που δημιουργείται πλέον, όπως ανέφερα, ένα πολύ θετικό κλίμα - υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίζονται και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Δεν θα σχολιάσω φυσικά τι είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε μια εκπομπή. Έχει σεβαστές απόψεις, εδώ όμως, έχουμε να κάνουμε με μια στατιστική υπηρεσία, με μια στατιστική ανεξάρτητη Αρχή, η οποία συνυπολογίζει όλα όσα πρέπει να συνυπολογιστούν. Σχολιάζω, μόνο πάνω σε επίσημα κείμενα και σε επίσημες διαπιστώσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η Κερατέα έχει κηρυχθεί ανεξάρτητο κρατίδιο. Διότι αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, μάλλον δεν τιμούν κανέναν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε ότι όλα αυτά τα επεισόδια που γίνονται και τα οποία βλέπουμε. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία που διασφαλίζει με όλους τους τρόπους την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών της μέσα σ` αυτή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, αλλά ούτε χθες, ούτε σήμερα δεν διασφαλίστηκε η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να παραμείνω εκεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-752562010-1301428116=:30109--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 March 2011 - 19:48:09 UTC