Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-12-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-293109303-1293092230=:3297 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 306683331

Έκδοση 1

BRIEFING(221210)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Αφήνουμε πίσω μας σε λίγες ημέρες το 2010, ένα έτος από τα πιο δύσκολα, αν όχι το πιο δύσκολο μεταπολιτευτικά. Ήταν το έτος όπου πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν - και είναι - η σωτηρία της χώρας από μια χρεοκοπία και ό,τι αυτή θα σήμαινε για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Βέβαια, η σωτηρία αυτή δεν έρχεται ούτε άκοπα, ούτε χωρίς προσπάθεια και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται, πλέον, διεθνώς. Και έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει καρπούς, μιας και επιτέλους καμιά απολύτως θυσία των Ελλήνων πολιτών δεν πάει χαμένη.

Το 2011 θα είναι εξίσου μια κρίσιμη χρονιά, με διαφορετικές όμως στοχεύσεις, μεθόδους και προοπτικές. Θα είναι η χρονιά των μεγάλων, ουσιαστικών, διαρθρωτικών αλλαγών που θα θεμελιώσουν το επιτελικό κράτος, το κράτος δικαίου και που εμπεδώνουν μια νέα νοοτροπία και σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Πολιτείας.

Το 2011 πρέπει να αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την έξοδο από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας με βιώσιμη ανάπτυξη. Οι βάσεις πλέον τίθενται και είναι ισχυρές και στέρεες.

Σήμερα, στη Βουλή θα γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2011. Είναι ένας προϋπολογισμός στο πνεύμα της εποχής που διανύουμε. Σημαντικός, ιστορικός που σηματοδοτεί και την έξοδο από την κρίση. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η κάθε περίοδος, ιστορικά και η κάθε πολιτική στιγμή επανακαθορίζουν συνεχώς τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό σε μια κοινωνία και συνεπώς και στην άσκηση πολιτικής. Οφείλουμε όλοι μας - και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση - να επαναπροσδιορίσουμε, να επανεξετάσουμε, αν καταστάσεις που δεκαετίες πριν θεωρούσαμε προοδευτικές, εξακολουθούν και σήμερα να είναι ή αν έχουν γίνει βαθιά συντηρητικές -και εκεί είναι η ευθύνη των κομμάτων της αριστεράς- και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, την πρόοδο και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, εξυπηρετώντας τελικά μόνο μερικούς βολεμένους. Κρινόμαστε και αποδεικνύουμε καθημερινά πόσο συναισθανόμαστε την ευθύνη μας και το μεγάλο καθήκον, που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι αξιόπιστος ο Προϋπολογισμός του 2011; Γιατί σύμφωνα με κάποια στελέχη σας, όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο Προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος και δεν θα εφαρμοστεί, προφανώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένας Προϋπολογισμός διαφορετικός από τον περυσινό. Είναι ένας Προϋπολογισμός ανάγκης. Είναι ένας Προϋπολογισμός που σαφώς δείχνει το τι έγινε μέχρι τώρα, γιατί παίρνουμε σαν βάση την πολύ μεγάλη δουλειά που έγινε μέχρι τώρα από την ελληνική κυβέρνηση. Και φυσικά, είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος σηματοδοτεί και την αναπτυξιακή παράμετρο, την οποία θέτουμε στην πολιτική μας. Είναι σαφές ότι με έναν Προϋπολογισμό και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες, δεν επιλύονται όλα τα ζητήματα, ούτε βγαίνουμε από αδιέξοδα ή όπως θέλει κανείς μπορεί να το πει. Το θέμα είναι όμως ότι με αυτόν τον Προϋπολογισμό αποκτά η ελληνική οικονομία αξιοπιστία. Είναι ένας Προϋπολογισμός του οποίου τα στοιχεία δεν μπορεί να αμφισβητηθούν γιατί είναι αξιόπιστα και δείχνει τις μεγάλες στοχεύσεις μας, οι οποίες ούτως ή άλλως μετουσιώνονται και σε πολιτικές και μάλιστα με ρυθμούς και με άλματα που ποτέ δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα εφαρμοστεί ο Προϋπολογισμός ή θα έχουμε αναθεώρηση σε δυο μήνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί, αυτός είναι ο στόχος μας και είναι στο πλαίσιο της στόχευσής μας να βγούμε από την κρίση. Έχουμε πει πολλές φορές ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούμε τους στόχους μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει έννομη τάξη στην Ελλάδα. Και αν υπάρχει, γιατί δεν έχουν συλληφθεί ακόμη οι δράστες της επίθεσης εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και υπάρχει έννομη τάξη,. Όντως, αυτή η επαίσχυντη ενέργεια εναντίον ενός πολιτικού, που μας αγγίζει όλους, πολίτες και πολιτικούς, θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα, ως προς τη διερεύνηση των ενόχων. Είναι θέμα της Αστυνομίας, είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Απ` όσο γνωρίζουμε, γίνεται μια σωστή δουλειά σ` αυτή την κατεύθυνση, μένει όμως να υπάρχει και αποτέλεσμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση; Παίρνει και τέτοια χαρακτηριστικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό είναι η κορυφαία, ίσως, πράξη ψηφοφορίας σε ένα Κοινοβούλιο, μιας και δείχνει και την πολιτική στόχευση της κάθε κυβέρνησης. Συνεπώς, είναι αυξημένου σημαντικού βάρους αυτή η ψηφοφορία. Το θέμα βεβαίως είναι να γίνεται σωστή δουλειά και στην κατάρτιση και στην τήρηση του Προϋπολογισμού. Εμείς αυτό που μπορούμε να λέμε και να επαιρόμαστε, είναι ότι με πολύ ρεαλιστικό τρόπο και με τρόπο ο οποίος αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά κυρίως τις στοχεύσεις μας, καταρτίσαμε αυτόν τον Προϋπολογισμό και φυσικά θα τον υλοποιήσουμε κιόλας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε μια εξέλιξη για την οποία θέλω να ξέρω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης: Το διεθνές πρακτορείο  Bloomberg μηνύει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί δεν δίνει στοιχεία για το πώς η Ελλάδα έκανε τα swaps του 2001 για να ενταχθεί στο ευρώ. Υπάρχει απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση σ` αυτό και πώς την αξιολογεί αυτή την κίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάτι που δεν στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς μπήκαμε με μεγάλη προσπάθεια και με πολύ κοπιαστική δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά αυτό δεν δεχόμαστε να το αμφισβητεί κανείς. Τώρα, όποιος έχει άλλα στοιχεία, μπορεί να τα φέρει. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να είμαστε συνεπείς και ως προς τις υποχρεώσεις μας προς τους εταίρους, αλλά και συνεπείς στον πολύ αυξημένο ρόλο που έχουμε- και λόγω αυτής της κατάστασης- για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας ρόλος που αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά η διεθνής αυτή αναγνώριση έχει άμεση σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλη επιστολή εννέα προέδρων επιστημονικών φορέων, σκληρή επιστολή θα λέγαμε, για την άρνηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί μαζί τους ενόψει του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών να συναντηθεί μαζί τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε μια δουλειά στην κυβέρνηση η οποία είναι κατανεμημένη. Ο Πρωθυπουργός έχει αυξημένα καθήκοντα, αυξημένο ρόλο και αυτό είναι αυτονόητο, ο δε υπουργός Οικονομικών - ειδικά ο συγκεκριμένος υπουργός Οικονομικών - δουλεύει τόσο σκληρά, που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τώρα. Είναι σαφές ότι εμείς ζητάμε την άποψη, τις προτάσεις, τη διαβούλευση κυρίως των άμεσα εμπλεκομένων φορέων των επαγγελματικών εκείνων ομάδων οι οποίοι έχουν σχέση με τα κλειστά επαγγέλματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μόνο με τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών, μπορεί να υπάρχει διάλογος αυτών των επαγγελματικών ομάδων. Η Πολιτεία, η κυβέρνηση εκπροσωπείται πάντοτε και όσο μπορεί σε υψηλό επίπεδο. Και φυσικά, το με ποιον θα συναντηθεί μια επαγγελματική ομάδα δεν μπορεί να καθορίσει και τη στάση της απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα. Εάν ερχόμαστε και λέμε ότι «θα πρέπει να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό γιατί αλλιώς δεν συζητάμε» - δεν νομίζω όμως ότι λέει κάτι τέτοιο η επιστολή- τότε αδικούνται οι ίδιες οι επαγγελματικές ομάδες.

Εμείς έχουμε θέσει σε πολύ μεγάλη προτεραιότητα τη συνεννόηση, τη διαβούλευση, την πολύ μεγάλη συζήτηση, ακόμη και για ήσσονος σημασίας ζητήματα. Πόσο μάλλον για τέτοια ζητήματα τα οποία είναι απ` τα ζητήματα που δεν έχουν αγγιχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι από τα ζητήματα που αποτελούν μέρος των παθογενειών, το να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα στην ελληνική οικονομία, γιατί δεν μπορούμε να μην αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί πράξη κοινωνικής Δικαιοσύνης, πρόσβασης περισσότερων συμπολιτών μας σε αυτά τα επαγγέλματα και φυσικά θεραπεία και εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, γιατί εκεί στοχεύουμε: Στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και γι` αυτό ακριβώς δεν νοείται να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα. Γιατί κλειστά επαγγέλματα υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη, υπήρχαν περιορισμοί οι οποίοι έχουν αρθεί. Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που έχει ακόμη αυτούς τους περιορισμούς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και γιατί έχετε καθυστερήσει τόσο πολύ να το ανοίξετε; Και λέω ότι έχετε καθυστερήσει, κύριε Εκπρόσωπε, διότι από το καλοκαίρι, ανά μήνα, μας ενημερώνουν ότι στο τέλος του μήνα ανοίγουν, στο τέλος του μήνα ανοίγουν. Έφθασαν οι γιορτές, δεν άνοιξαν. Πάει τον Γενάρη. Πάλι σε διαβούλευση, προφανώς νέα καθυστέρηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι σας ενημερώνουν, αλλά το να λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση καθυστερεί να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, που καμία κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να το κάνει, νομίζω ότι μας αδικεί όλους. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση, που λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις και δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Μας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον, μας ενδιαφέρει η πρόσβαση σε υπηρεσίες και επαγγέλματα σε καθολικό επίπεδο. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Το πλαίσιο έχει ήδη δοθεί μετά από τη διαβούλευση με τις επαγγελματικές αυτές ομάδες σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει και εκείνη η νομοθετική ρύθμιση με την ενδεδειγμένη μορφή, έτσι ώστε αυτά τα επαγγέλματα να ανοίξουν και βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι αυτές οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να έχουν και ένα στάδιο μεταβατικότητας, γιατί έχουν επενδύσει σ' αυτά τα επαγγέλματα. Θα πρέπει να υπάρχει ομαλή μετάβαση από τα κλειστά προς τα ανοικτά επαγγέλματα. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Υπάρχουν ενδελεχείς μελέτες. Υπάρχει μία πολύ ισορροπημένη ρύθμιση απέναντι σ' αυτά τα κλειστά επαγγέλματα, που δεν θα είναι πλέον κλειστά. Αλλά οι ρυθμίσεις που γίνονται φέρνουν και πολύ μεγάλη ισορροπία.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τις χθεσινές τοποθετήσεις ορισμένων εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ήταν, αν όχι αιχμηρές, τουλάχιστον, με πολύ μεγάλη δόση κριτικής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς θεωρούμε οξυγόνο τη συζήτηση στο πολιτικό γίγνεσθαι, στα πολιτικά πράγματα. Πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία της έγκρισης του Προϋπολογισμού, όπου αντανακλάται και περιγράφεται η εν γένει πολιτική που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση από εδώ και πέρα, αλλά ουσιαστικά εμπεριέχει και έναν απολογισμό για το απερχόμενο έτος και φυσικά οι προτάσεις και οι απόψεις των βουλευτών οι οποίοι νομοθετούν -κι έχουν ισχυρότατη νομοθετική βάση- και με την παρουσία τους και με τον λόγο τους, λαμβάνονται υπ' όψιν. Και μάλιστα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να απομονώνουμε τις πολύ δύσκολες συγκυρίες που βρισκόμαστε. Υπό την έννοια αυτή, οι συζητήσεις και οι τοποθετήσεις γίνονται σωστά. Η κυβέρνηση επιδιώκει τον πολιτικό λόγο των βουλευτών, γιατί αυτός ο πολιτικός λόγος έχει και βαρύνουσα σημασία.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αποδέχεται και τελεσίγραφα βουλευτών η κυβέρνηση, ότι είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσει ένας βουλευτής ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειδικά αυτή η κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιες ανατροπές και τέτοιες ρήξεις, που κανείς δεν έχει διανοηθεί μέχρι σήμερα. Και φυσικά δεν είναι κυβέρνηση που αποδέχεται τελεσίγραφα. Αλλά η αγωνία του κάθε βουλευτή εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν τελεσίγραφα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Συνεπώς, οι βουλευτές μπορούν να μιλούν και να κάνουν κριτική, αλλά οφείλουν να ψηφίζουν. Και επαναλαμβάνω, είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η σημερινή ψηφοφορία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O ρόλος των βουλευτών είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και φυσικά έχει πολύ βαρύνουσα σημασία για όλους μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή είστε και από την περιφέρεια, πολλοί βουλευτές συνάδελφοί σας από το ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι αύριο δεν θα μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια, γυρίζοντας στα χωριά τους, στην περιφέρειά τους. Και εσείς που είστε από την περιφέρεια, μπορείτε να τους κοιτάζετε μετά από αυτή την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα θα υπεισέλθει ο υποκειμενικός παράγοντας. Εγώ μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου στην περιφέρεια, γιατί μπορώ, ίσως για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για όλους μας, να υποστηρίξω το τι έκανε αυτή η κυβέρνηση και το τι θα κάνει. Το ότι σώζουμε τη χώρα ως κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

Το ότι ερχόμαστε να θεραπεύσουμε παθογένειες πολλών δεκαετιών, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

Το ότι αποκαθιστούμε μια δημόσια διοίκηση με αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης, προαγωγής και πάταξη της γραφειοκρατίας, σαφώς οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

Και επειδή τυχαίνει να είμαι από περιφέρεια, να σας ενημερώσω ότι όσο πιο μικρός είναι ο κύκλος στον οποίο πολιτευόμαστε, η περιφέρειά μας, τόσο πιο πολύ γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τι ακριβώς κάνει καθένας στην πολιτική του δράση και το τί ακριβώς κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό τον τόπο. Όσο αφορά στις αγροτικές περιφέρειες, είναι η πρώτη φορά που έχουν έναν ΕΛΓΑ ο οποίος δεν κάνει ρουσφετολογικές αποζημιώσεις, ο οποίος καταβάλλει έγκυρα και έγκαιρα τις όποιες αποζημιώσεις.

Να σας ενημερώσω ότι σήμερα, σε συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής υπό τον κ. Πάγκαλο, για τις συγχωνεύσεις των φορέων του δημοσίου και στα αγροτικά ζητήματα, ο κ. Σκανδαλίδης έχει κάνει τέτοιες προτάσεις, όπου αυτές οι δεκάδες - εκατοντάδες των Οργανισμών, με τα διοικητικά συμβούλια, με τους τεράστιους μισθούς και με την πολύ αμφίβολη αποτελεσματικότητα, συγχωνεύονται με ένα κριτήριο: την υποστήριξη του Έλληνα αγρότη.

Όλα αυτά είναι δράσεις τις οποίες μπορούμε να αναφέρουμε στις περιφέρειές μας, όπως και το πώς σώσαμε το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και αυτό στην περιφέρεια είναι ακόμη πιο εμφανές, όταν η Ν.Δ. το είχε εγκαταλείψει και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί. Εμείς πείσαμε την Ε.Ε., φέραμε στοιχεία ότι αυτό το πρόγραμμα στο οποίο πιστεύαμε και πιστεύουμε πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Μάλιστα, υπάρχει πρόταση από το υπουργείο Εργασίας -χθες την κατέθεσε η κ. Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο- να μετεξελιχθεί και με μία άλλη μορφή, έτσι ώστε να αποκτήσει μονιμότητα και στις υποδομές. Γι` αυτά και πολλά-πολλά άλλα, πραγματικά, υπερηφανευόμαστε στις περιφέρειες μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε τι καταλαβαίνει ο κόσμος. Τι δεν καταλαβαίνει και αντιδρά έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πώς;

MΠΟΤΩΝΗΣ: Με τον τρόπο που αντιδρά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ βλέπω μια κοινωνία η οποία πραγματικά περνά μια πολύ δύσκολη φάση, μία δυσκολία την οποία αναγνωρίζουμε όλοι. Αλλά το «όλοι στον δρόμο» είναι κάτι το οποίο όποιος το λέει - εσείς βέβαια μεταφέρετε αυτά που λένε κάποιοι - είναι υπεραπλουστευτικό. Και φυσικά, εάν τα βάζουμε με συντεχνίες, ή εάν τα βάζουμε με παθογένειες που έχουν εκθρέψει όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν πριν από μας, τότε κάποιοι όντως θίγονται και θα διαμαρτύρονται. Γνωρίζουμε όμως ότι οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Και παρ' όλα αυτά η κοινωνία δείχνει μία εξαιρετική ωριμότητα.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θέσατε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Τώρα θα θέσετε; Με δεδομένο ότι έχετε διαγράψει τον κ. Παπαχρήστο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Έχω δει και πώς ερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου, όταν είπα ότι οι βουλευτές έχουν συνείδηση. Το επαναλαμβάνω όμως ότι έχουν συνείδηση και πολύ μεγάλη κρίση ως προς την τεράστια ευθύνη που φέρουν για το μέλλον της χώρας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποια προετοιμασία από την κυβέρνηση, φόβος τέλος πάντων, για την επικείμενη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι γίνονται συζητήσεις. Είναι αλήθεια ότι οι αξιολογήσεις των οίκων αυτών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα διεθνή οικονομικά πράγματα, αλλά εμείς ως χώρα έχουμε αναδείξει όπως και πολλές άλλες χώρες και δυνάμεις, τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς και πρέπει να κάνουμε, είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και αυτό το κάνουμε. Και αποδείχθηκε ότι πετυχαίνουμε, όταν έχουμε αυτό ως στόχο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού γίνεται αυτό που λέτε, κάνετε δηλαδή τις δεσμεύσεις σας πράξεις, γιατί οι αγορές δεν σας εμπιστεύονται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, αν δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι, είμαστε εκτός αγορών, αυτή τη στιγμή. Και είμαστε εκτός αγορών, γιατί υπήρχε μία δεδομένη οικονομική κατάσταση, που δεν μπορούσαμε να δανειστούμε. Βρήκαμε, με πολύ μεγάλο κόπο, έναν τρόπο. Εμείς πρώτοι προτείναμε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας και στήριξης, ο οποίος μονιμοποιείται με μία επέκταση της μορφής, την οποία είχε ως προς την Ελλάδα. Και φυσικά, στόχος μας είναι ακόμη και μέσα στο 2011 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Αλλά για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας, να δώσουμε όλα εκείνα τα δείγματα τα οποία εγγυώνται ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία έχει μέλλον οικονομικά. Αυτά τα δείγματα αρχίζουμε και τα δίνουμε κάθε μέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε, παραμένει ο στόχος για το 2011, έτσι μας είπατε. Όμως, σε λίγο καιρό, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι στην κατηγορία των σκουπιδιών και τα spreads είναι στα 1.000 κοντά. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Μήπως μας το λέτε για να μας το πείτε όλο αυτό το πράγμα, ότι θα βγούμε στις αγορές το 2011;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η βασιμότητα των λόγων μας κρίνεται στο τι έχουμε πει και στο τι έχουμε κάνει. Συνεπώς και στο τι λέμε για το μέλλον και στο τι θα κάνουμε. Εμείς καταφέραμε και ανατάξαμε την αξιοπιστία μας, που έχει άμεση σχέση και με τις αγορές και με την αξιοπιστία γενικώς που έχουμε και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αυτό εμείς καταφέραμε να το κάνουμε μέσα από μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Και φυσικά, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία των σκουπιδιών. Αυτό δεν μπορούμε ούτε ως λέξη, αλλά ούτε ως φράση να το δεχθούμε.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε ένα πιο ειδικό θέμα. Βλέπουμε στον Τύπο αναφορές για ανησυχητικά συμβάντα σε πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας. Δεδομένης της εγγύτητας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η Αθήνα έχει ζητήσει ενημέρωση απ` τη Σόφια για θέματα που άπτονται της ασφάλειας στον πυρηνικό τομέα, ώστε να μην υπάρξουν τίποτε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η χώρα μας, γενικότερα, έχει μια δεδομένη ευαισθησία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια διαβούλευση ή κάποιο διάβημα. Θα σας ενημερώσω σχετικά.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν με αφορμή την αποψινή ψήφιση του Προϋπολογισμού φοβάστε κάποιες εκπλήξεις, τύπου κ. Παπαχρήστου ή κάποιες διαρροές και τι μπορεί να σημαίνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ρώτησε συνάδελφός σας με άλλο τρόπο. Έχω απαντήσει ότι το μέγεθος της ευθύνης το έχουν όλοι οι βουλευτές πολύ αυξημένο.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει στο να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού; Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέλουμε να έχουμε την επίταξη, ως έσχατο μέσο. Αυτή τη στιγμή δεν το συζητάμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να συναισθανθούν όλοι τις ευθύνες που έχουν. Να έρθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και φυσικά να αποδεχθούμε τα σφάλματα, τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και τους πολιτικούς. Αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται και το εργασιακό τους συμφέρον, αλλά και πολλές παθογένειες που τις πληρώνει και τις έχει πληρώσει εν τέλει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να δεχθούμε όλοι ότι θα πρέπει να τις αποβάλλουμε. Εκείνο, όμως, που είναι κυρίαρχο κριτήριο για όλους μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον, η κάθε κυβέρνηση, όχι μόνο αυτή, έχει υποχρέωση και τρόπο να το διαφυλάσσει.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο για τις γιορτές που έρχονται. --1427249692-293109303-1293092230=:3297--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 December 2010 - 8:17:01 UTC