Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 270652238

Έκδοση 1

brf0106

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1η Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Yves Leterme και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε επιμέρους σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής, υγείας και παιδείας.

Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί άμεσα τρία νομοσχέδια - τομές στην αγροτική πολιτική.

Με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μπαίνει επιτέλους τάξη στον αγροτικό χώρο, καθιερώνεται το αγροτικό επάγγελμα και χαρτογραφείται η αγροτική δραστηριότητα, έτσι ώστε να εφαρμοστούν κατάλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης του αγρότη και των αγροτικών προϊόντων.

Με την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, βάζουμε οριστικά τέλος στις πρακτικές που ήθελαν έναν οργανισμό ασφάλισης να έχει ρόλο μηχανισμού αναπλήρωσης εισοδήματος και ξεκινά μια νέα εποχή διαφάνειας, τόσο στις εισφορές, όσο και στις αποζημιώσεις των αγροτών.

Με την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, στοχεύουμε στην εξυγίανση και την ανάπτυξή τους, ώστε να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία άσκησης αγροτικής πολιτικής.

Επιπλέον, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ανάπτυξη της περιφέρειας, με επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων Leader, με συνολική δημόσια δαπάνη που φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και προκήρυξη των δράσεων που αφορούν όλες εκείνες τις επενδύσεις, των σχεδίων βελτίωσης, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και σχέδια που εντάσσονται στα ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, στον αγροτικό χώρο, ποσού πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για διαφάνεια, σε όλους τους τομείς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καταγγελίες για παραγωγούς που εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις, καθώς και καταγγελίες για υπέρογκη χρέωση αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αξία της πρωτοβουλίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το αναμορφωμένο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων σχολείων. Όλοι γνωρίζουμε την αξία, αλλά και τα προβλήματα του ολοήμερου σχολείου. Με το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο αναβαθμίζεται, επί της ουσίας, αυτός ο θεσμός και δίνεται νέα εκπαιδευτική ώθηση σε μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Τέλος, στον τομέα της υγείας, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών είναι ορατά και βλέπουμε μια μέση μείωση η οποία είναι πολύ μεγάλη.

Και επειδή ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες, καθώς είναι σαφές ότι από την κυβερνητική πολιτική πλήττονται κάποια συμφέροντα, θα ήθελα να υπογραμμίσω και να καθησυχάσω τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα υπάρχει καμία έλλειψη φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά. Θα αγοράζουν φθηνά φάρμακα και στην απαιτούμενη ποσότητα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν δύο μήνες, η Βουλή ψήφισε νόμο για το νέο προσδιορισμό, ένα νέο σύστημα για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ακόμη αυτό το νόμο, αλλά πάει με αμφιλεγόμενες υπουργικές αποφάσεις και αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες θέλουν, μάλιστα, νέες παρεμβάσεις στη Βουλή, τροπολογίες, για να νομιμοποιηθούν, αντί να κάνει το πιο απλό, να υλοποιήσει το νόμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων με την απαιτούμενη επάρκεια είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Είναι ζήτημα που έχει πολλές παραμέτρους. Έχει σχέση με την υγεία, έχει σχέση με τον ανταγωνισμό, έχει σχέση με την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν δούμε βέβαια και μια άλλη παράμετρο, που είναι το χτύπημα συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία υπερ-κοστολογούν τα φάρμακα αλλά και αυξάνουν τις δαπάνες των φαρμακευτικών προϊόντων, ειδικότερα στο νοσοκομειακό τομέα, αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση δεν είναι απλώς θέμα μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τα τρία συναρμόδια υπουργεία, είναι να προσπαθεί κάθε ημέρα, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε φάρμακο και επάρκεια για όλο το λαό στη φθηνότερη τιμή για τον πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το πρόβλημα παρουσιάστηκε από την αγορανομική διάταξη που εξέδωσε η κ. Κατσέλη στα τέλη Απριλίου, με την οποία αγορανομική διάταξη επέρχεται οριζόντια μείωση 20%, κάτι που χτυπά και φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δεν έχουν υπερβολικό ποσοστό κέρδους και γι` αυτό ακριβώς, αποσύρουν τα φάρμακά τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, και για την απόσυρση των φαρμάκων υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρχει μια προειδοποίηση τριών μηνών. Ακόμη και με παράλληλες εισαγωγές μπορούν να καλύπτονται κάποια ζητήματα έλλειψης φαρμάκων. Από εκεί και πέρα, είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από την έκδοση της αγορανομικής διάταξης. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επιβαρύνει τις τσέπες του ελληνικού λαού. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να ξεκαθαρίσουμε την αγορά των φαρμάκων και αυτό γίνεται.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πριν από λίγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον κ. Μανιάτη, τον νυν υφυπουργό Περιβάλλοντος, να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, γιατί τον αμαρτωλό εκείνο καιρό με τις απευθείας αναθέσεις, ήταν γενικός γραμματέας και στενός συνεργάτης του κ. Μαντέλη. Έχει κάτι να πει ο κ. Μανιάτης στην εξεταστική επιτροπή και είναι απαραίτητη η κλήτευσή του εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι όσον αφορά την κλήτευση των μαρτύρων στις Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να διερευνηθεί οτιδήποτε, οι μόνες αρμόδιες είναι οι ίδιες Εξεταστικές Επιτροπές. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα ήταν παρέμβαση και υποβάθμιση του έργου τους. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να παίξει ένα παιχνίδι συσκότισης παρά διαφάνειας. Εάν αρχίσουμε να καλούμε τον οποιονδήποτε ήταν συνεργάτης οποιουδήποτε υπουργού, τότε πιστεύω ότι δεν διερευνούμε την αλήθεια. Προσπαθούμε να τη συγκαλύψουμε, φορτώνοντας σε πρόσωπα συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για οποιοδήποτε πρόσωπο, αρκεί η εξεταστική επιτροπή να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητος για τη διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας των πραγμάτων. Επειδή με ρωτήσατε για συγκεκριμένο πρόσωπο, τον κ. Μανιάτη, σας αναφέρω ότι εκείνη την εποχή ήταν γενικός γραμματέας. Δεν ήταν τίποτε άλλο. Και εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε σχέση με τον ΟΤΕ. Ως προς τον ΟΣΕ, οι προγραμματικές συμβάσεις υπεγράφησαν ένα χρόνο προτού αναλάβει ο κ. Μανιάτης τη γενική γραμματεία στην οποία προΐστατο. Είναι σαφές ότι δεν χειρίστηκε θέματα Siemens καθώς δεν είχε αρμοδιότητα. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι είναι απόφαση της εξεταστικής επιτροπής να καλέσει οποιονδήποτε θεωρεί, με τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως.

ΠΑΠΠΑ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Χθες, η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε το αίτημα, η εξεταστική επιτροπή όσον αφορά το Βατοπέδιο να πάρει παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη. Ποια είναι η δική σας θέση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ίδια η εξεταστική επιτροπή θα αποφασίσει επ` αυτού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες σταμάτησε η ελληνο-ισραηλινή άσκηση και υπήρχαν κοντά πλοία ελληνικά, εκεί που γινόταν το μακελειό. Γιατί η χώρα μας δεν αποδέσμευσε πλοίο τη στιγμή που χτυπήθηκαν ελληνικά πλοία, να πάει έστω ως παρατηρητής κοντά στα γεγονότα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσέγγιση που κάνουμε σε αυτό το θέμα είναι συστηματική, προσεγμένη και πολύ αποτελεσματική. Αυτό που έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και που το πράττει ακόμη και τώρα, είναι το ενδεδειγμένο και είναι γνωστές οι κινήσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ποιες είναι αυτές; Και θα ήθελα να μας πείτε τι συζήτησε χθες, ο Πρωθυπουργός στα διεθνή τηλέφωνα που έκανε στον κ. Χριστόφια, στον κ. Ερντογάν, στον κ. Μαχμούτ Αμπάς, στον κ. Λίμπερμαν και στον κ. Μούσα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία να έχει επικοινωνία με πολλές προσωπικότητες οι οποίες είναι αρμόδιες και εμπλέκονται στο συγκεκριμένο τραγικό γεγονός. Εννοείται ότι εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Εννοείται ότι ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την ενέργεια αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης. Προσπαθήσαμε με συντονισμένες ενέργειες να χειριστούμε την κατάσταση ώστε να έχουμε τις λιγότερες συνέπειες και ως προς τη σωματική ακεραιότητα των μελών αυτής της αποστολής, αλλά και ως προς την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ήταν κατάφωρη, όπως και κατάφωρη ήταν και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και μια τελευταία σ` αυτό. Προβλέπεται κλιμάκωση των ενεργειών του Πρωθυπουργού ή σταματάμε εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Πρωθυπουργός αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΕΓΚΟΣ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες έμπρακτες μορφές καταδίκης όπως η διακοπή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, η ανάκληση του Έλληνα πρέσβη ή θα μείνει μόνο στη φραστική καταδίκη που απ` ό,τι φαίνεται δεν πτοεί το Ισραήλ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Ισραήλ έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και μια συγκεκριμένη τακτική. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες. Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεσή μας και την καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την στρατιωτική επιχείρηση σε διεθνή ύδατα. Και φυσικά η μέριμνά μας ήταν η διάσωση και η επαφή με τα ελληνικά μέλη της αποστολής, γιατί, όπως γνωρίζουμε είχαν διακοπεί και οι επικοινωνίες. Μετά από πολλές προσπάθειες, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και τώρα, ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ βρίσκεται στο χώρο κράτησης των μελών της αποστολής για να συντονιστεί ο επαναπατρισμός των Ελλήνων. Ήδη τα πρώτα μέλη της αποστολής έχουν επαναπατριστεί. Συνεχίζουμε δε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ: Έχετε κάποιο συγκεκριμένο για το πότε θα επιστρέψουν τα υπόλοιπα μέλη, γιατί μέχρι τώρα, νομίζω ότι μόνο έξι έχουν επιστρέψει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουν επιστρέψει έξι μέλη της αποστολής. Με τις ενέργειές μας αναμένονται να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα. Είναι, όμως, μια σύνθετη διαδικασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι εάν ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει στις επόμενες επαφές που θα έχει, να επικοινωνήσει με τον κ. Νετανιάρχου ειδικά για την περίπτωση των Ελλήνων υπηκόων. Και το δεύτερο είναι το εξής: Πληροφορηθήκαμε από τα ρεπορτάζ και των ξένων καναλιών και των ελληνικών Μέσων ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να περάσουν από δίκη ορισμένους εξ αυτών που συμμετείχαν σε αυτή τη νηοπομπή, μεταξύ των οποίων και μερικούς Έλληνες. Και σκέφτομαι το εξής απλό. Η κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει σε κάτι το οποίο έκαναν, παράνομο, όπως το χαρακτηρίζετε, με μια κατηγορία η οποία πού θα βασιστεί και το τρίτο είναι πώς θα μπορέσετε αυτούς που τουλάχιστον οι ίδιοι κατηγορούν, να τους φέρετε πίσω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα που αναφέρατε. Και επειδή όλη αυτή η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη θα μου επιτρέψετε να μην σας απαντήσω συγκεκριμένα. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής Πολιτείας είναι η δέουσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε τι αποσκοπεί η σημερινή συνάντηση, επαφή του κ. Λοβέρδου με το γραφείο του Πρωθυπουργού για το θέμα του Ασφαλιστικού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να υπενθυμίσω ότι ο κ. Λοβέρδος είναι υπουργός της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει, τίποτε πιο φυσικό από το να υπάρχει συνάντηση του υπουργού με τον Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, να σας διευκρινίσω...

ΠΑΠΠΑ: Υπάρχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας διευκρινίσω ότι αυτή τη συνάντηση την είχε ζητήσει ο κ. Λοβέρδος, ενόψει του Ασφαλιστικού, προκειμένου να υπάρχει μια συζήτηση έτσι ώστε να εξελιχθεί αυτή η πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε κάτι παράξενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι μια διάσταση του παράξενου, από την εξής άποψη κύριε Εκπρόσωπε. Εάν ο κ. Λοβέρδος τη ζητούσε, όπως κάθε υπουργός αυτονόητα μπορεί να ζητήσει επαφή με τον Πρωθυπουργό ή ο Πρωθυπουργός κυρίως, δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Όμως, έχει μεσολαβήσει το γραπτό αίτημα των Βρυξελλών για συγκεκριμένα μέτρα επί του Ασφαλιστικού, τα οποία δεν προβλέπονται στο σχέδιο του νόμου που εσείς ως Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνατε. Κατά συνέπεια, θέλω να ρωτήσω μπήκε στο τραπέζι αυτό; Και τι αποφασίζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμη. Και σας αναφέρω ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που μόνον αυτή η κυβέρνηση το έχει ανοίξει σε τέτοιο βαθμό. Ακριβώς, αυτή η κυβέρνηση ήταν που διέγνωσε ότι εάν δεν λύσουμε το Ασφαλιστικό με τρόπο κάθετο και οριστικό, όχι απλώς οι συντάξεις των επόμενων γενεών, αλλά οι επόμενες συντάξεις δεν θα μπορούν να καταβληθούν. Άρα, το να περιορίζουμε τις συζητήσεις για το Ασφαλιστικό -που τόσες έχουν γίνει και που γίνονται καθημερινά- σε ένα ζήτημα αδικεί την ουσία της συζήτησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος το έχει καταλάβει;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, η συνάντηση είναι κατ` αρχή του κ. Λοβέρδου με τον κ. Παπανδρέου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κυβερνητική συνάντηση εργασίας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι παραπάνω ρωτάτε.

ΠΑΠΠΑ: Να σας πω κύριε Εκπρόσωπε, το Μαξίμου το διαψεύδει αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος διαψεύδει;

ΠΑΠΠΑ: Ότι υπάρχει συνάντηση Παπανδρέου-Λοβέρδου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος το διαψεύδει;

ΠΑΠΠΑ: Ο Ελενόπουλος, κύριε Εκπρόσωπε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σας ρώτησε ο κ. Μιχαήλ εάν υπάρχει συνάντηση του υπουργού κ. Λοβέρδου με το πρωθυπουργικό γραφείο και είπατε ότι υπάρχει συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τον Πρωθυπουργό. Επ` αυτού, υπάρχει η συνάντηση αυτή; Αν υπάρχει κατευθείαν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με υπουργό, σε αυτό ζητάω διευκρίνιση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Επειδή υπάρχουν υπονοούμενα και γνωρίζω πάρα πολύ καλά...

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην ερώτησή μου δεν είχα κανένα υπονοούμενο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επιμονή στο να απαντηθεί μια ερώτηση εάν ο υπουργός συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ή με το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν έχει κανένα νόημα, όταν σας απάντησα προηγουμένως. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι άλλο θέλετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι άλλο πράγμα να συζητήσει ο κ. Λοβέρδος με τον κ. Παπανδρέου εάν θα δεχθεί ή όχι η Ελλάδα τις επιπλέον απαιτήσεις της Κομισιόν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμη. Και θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση να εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται. Σας απάντησα προηγουμένως ότι δεν μπορούμε να απομονώνουμε τη συζήτηση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Σαφώς και η συζήτηση δεν θα αφορά ένα συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε. Έχουμε να κάνουμε με ένα Ασφαλιστικό, που είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν και δεν μπορούμε να μένουμε σε ένα ζήτημα, έτσι όπως το θέτετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ξαναθέσω το ερώτημα πιο απλό για να γίνει πλήρης αποσαφήνιση: Είναι άλλο πράγμα ο κ. Λοβέρδος να συναντηθεί με τον κ. Παμπούκη ή άλλο συνεργάτη του Πρωθυπουργού για το πώς θα γίνει η διαδικασία μέχρι τη Βουλή του νομοσχεδίου που έχετε ήδη αποφασίσει και είναι άλλο πράγμα εάν ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λοβέρδο συζητούν επί των συγκεκριμένων προτάσεων και οποιωνδήποτε άλλων σεναρίων έχουν στο κεφάλι τους γύρω από το θέμα του Ασφαλιστικού. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρακαλώ πολύ, εάν μπορείτε, διευκρινίστε μας τι ακριβώς γίνεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι η συνάντηση θα γίνει τώρα. Από κει και πέρα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ότι οι υπουργοί δεν πηγαίνουν στον Πρωθυπουργό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά υπάρχει μια συστηματική συνεργασία, μια συστηματική συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε συναντήσεις με υπουργούς. Συνεπώς, μένω σε αυτή την απάντηση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, πέραν αυτού που λέω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι να σας πω; Τι θα συζητήσουν; Σας είπα ότι θα συζητήσουν για το Ασφαλιστικό. Σε λίγες ημέρες θα υπάρχει κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Γίνεται συζήτηση κάθε ημέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς άλλο θέλετε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η κυβέρνηση έδωσε στη δημόσια διαβούλευση, εν πάση περιπτώσει στη δημοσιότητα, ένα νομοσχέδιο, το οποίο είτε καλώς είτε κακώς το απορρίπτει η τρόικα. Αυτή είναι η (δεν ακούγεται)

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος είπε ότι το απορρίπτει;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με την επιστολή που έστειλε αμφισβητεί βασικά σημεία, ζητά να μπουν άλλα σημεία είτε είναι μέσα, είτε είναι εκτός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και επί της επιστολής έχουμε απαντήσει. Έχω απαντήσει και εγώ συγκεκριμένα ότι υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα από το μνημόνιο. Και μένουμε στα συμφωνηθέντα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ρωτάω, λοιπόν, εγώ το εξής, επειδή μπαίνουν θέματα, έτσι και αλλιώς, καλώς ή κακώς επαναλαμβάνω. «Παγώνει» η προώθηση του νομοσχεδίου μέχρι να γίνει η συνεννόηση με την τρόικα; Να σας το θέσω έτσι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν «παγώνει» τίποτε και αυτό φαίνεται από την καθημερινή συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού. Είπατε ότι είστε η μόνη κυβέρνηση που το έχετε ανοίξει και δώσατε τη διάσταση του πόσο σοβαρού όντως θέματος είναι. Έχετε την αίσθηση ότι ο κ. Λοβέρδος έχει την ίδια γνώμη; Γιατί επένδυσε πάρα πολύ στο θέμα του Ασφαλιστικού για να χτίσει το φιλολαϊκό του προφίλ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο με το οποίο αλλάζουν πολλά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, πιστεύω ότι και ο αρμόδιος υπουργός είναι αυτός που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και προχωρεί στην ολοκλήρωση αυτού του νομοσχεδίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το είπα αυτό, επειδή είναι κοινή η εκτίμηση πως το γεγονός ότι ήταν η συμπεριφορά του υπουργού η οποία επέφερε την επιστολή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Εγώ γνωρίζω αυτό που σας αναφέρω και σας διαβεβαιώνω ότι στο ασφαλιστικό γίνεται σημαντική και επίπονη δουλειά, η οποία έχει φέρει σε πέρας ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα.

ΚΟΥΣΤΑΛΛΗ: Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τρόικα ζητάει έξτρα πράγματα. Όμως, όποιος διαβάσει το μνημόνιο, τα πιο βασικά από αυτά που παρουσιάζονται τώρα ως επιπλέον μέτρα, περιέχονται μέσα στο μνημόνιο. Οπότε θέλω να ρωτήσω: Η κυβέρνηση είχε σαφή εικόνα όταν υπέγραφε το μνημόνιο, τι υπογράφει; Γιατί παρουσιάζεται και μια εικόνα έκπληξης ως προς τι μας ζητά η τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν παρουσιάζεται εικόνα έκπληξης. Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή πιστεύω ότι το υπουργείο σας παίζει μεγάλο ρόλο, ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, στην υποστήριξη και την προώθηση του κυβερνητικού έργου, θέλω να επισημάνω το εξής: Έχω πει κανά δυο φορές ότι τα μέτρα της κ. Κατσέλη που περιμέναμε με αγωνία, οι μικρομικροί που εκπροσωπώ εγώ στα ΜΜΕ. Και τώρα ήρθαμε, είχα εγώ ο ίδιος υποβάλει μια ερώτηση που της είπα «κυρία Κατσέλη προχωρείτε με τους μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας και αυτοί που είναι με τον «Τειρεσία» δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα και θα πάρουν τα ίδια και με το ΤΕΜΠΕ και με το ΕΣΠΑ». Μου είχε απαντήσει, λοιπόν, ότι δεν θα κάνουμε αυτό εμείς, θα προχωρήσουμε έστω και συνεργαζόμενοι, κάνοντας άλλους μηχανισμούς ή και θα συμμετέχουμε. Προχθές, βγήκε το ΤΕΜΠΕ, πήρα τον κ. Παπαρσένο εγώ και μου είπε ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί και θα ακολουθηθεί η ίδια πορεία. Νομίζω ότι θα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση αν δεν ληφθεί τώρα κάποιο μέτρο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη και ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες, ήδη υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ήδη έχει ανοίξει το ΤΕΜΠΕ και υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς να μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη απορροφητικότητα, ειδικά στα κοινοτικά προγράμματα που αναφέρατε.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Όλο «ήδη και ήδη» κ. Υπουργέ, πάλι. Ενώ είχε πει ότι θα κάνει κάποιο μηχανισμό, συμμετέχει και η κυβέρνηση, ώστε να πάρουν και κάποιοι που έχουν μείνει απέξω. Είναι σημαντικό αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουν τεθεί όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη στόχευση.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Μέσω των τραπεζών, δηλαδή. Γιατί έτσι μου βγαίνει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν και άλλοι φορείς και μέσω άλλων φορέων υλοποιούνται προγράμματα. Μπορώ να σας προμηθεύσω αύριο τον σχετικό πίνακα, τον οποίο έχω πάρει από το υπουργείο Οικονομίας.

ΣΠΑΝΟΥ: Θεωρείτε αυτονόητο ότι η αξιολόγηση που θα γίνει από την τρόικα στο τέλος Ιουνίου θα είναι θετική για την πορεία των εσόδων και των δαπανών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτονόητο δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μείωση του ελλείμματος έχει υπερβεί τους στόχους μας. Και όπως απάντησα και χθες είμαστε αισιόδοξοι και για τα έσοδα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή εκ των πραγμάτων γίνεται μια διαπραγμάτευση, μια συζήτηση με την τρόικα για το Ασφαλιστικό. Με πάσα ειλικρίνεια και ρεαλισμό κ. Εκπρόσωπε, τι περιθώρια έχει η ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί κάποιες ή όλες, εν πάση περιπτώσει, παρατηρήσεις και οδηγίες που θα κάνει η τρόικα στην κυβέρνηση σχετικά με το Ασφαλιστικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης που έχει γίνει μέχρι τώρα. Το θέμα δεν είναι εάν αντιστεκόμαστε ή όχι. Το θέμα είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα γιατί δεν μπορούμε να πορευόμαστε με εντυπώσεις. Θέλουμε, στο τέλος, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προκύψει να είναι βιώσιμο, να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και να εγγυάται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Αυτό είναι το κριτήριό μας, ο γνώμονάς μας και ακριβώς αυτά τα κριτήρια θέτουμε και στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται με την τρόικα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν διαφωνώ. Έτσι το πάτε και προσπαθείτε αυτό, με λογικά επιχειρήματα να πείσετε για ορισμένα πράγματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με ρεαλισμό, τι περιθώρια έχει η ελληνική κυβέρνηση εάν η τρόικα επιμένει σε ορισμένα πράγματα -που δεν διαφωνείτε- να τα απορρίψετε αυτά και να μην τα δεχθείτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Το περιθώριο που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό που της δίνει η ίδια η πραγματικότητα. Διαπραγματευόμαστε όλο αυτό το διάστημα με στόχο να υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, με τα χαρακτηριστικά που σας είπα προηγουμένως. Και όπου έχουμε δίκιο, νομίζω ότι δεν μπορεί να μας το αρνηθεί κανείς.

ΣΕΓΚΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι διαπραγματεύεστε; Γιατί, χθες, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι όπου υπάρχουν αριθμοί στο μνημόνιο, θα εφαρμοστούν αυτοί οι αριθμοί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αντίφαση ποια είναι;

ΣΕΓΚΟΣ: Τότε, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε με την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με την τρόικα έχει γίνει μια διαπραγμάτευση. Υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί και βρισκόμαστε στην πορεία κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει το μνημόνιο επ` ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Η παραπομπή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου στην Επιτροπή Διαφάνειας είναι ένας έμμεσος τρόπος για να τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν υπήρχε τέτοια βούληση θα είχε τεθεί ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ. Εμείς, όμως, δεν θέλουμε να αδικούμε κανέναν και μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκεκριμένη ιστορική πορεία στο Κίνημα αλλά και συνεισφορά γενικά στη χώρα. Δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού, αλλά χωρίς ανθρωποθυσίες. Αυτή είναι η αρχή μας. Και γι` αυτό ακριβώς η υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαφάνειας με συγκεκριμένη σύνθεση, για να διακριβωθεί εάν συντρέχουν τέτοιες προϋποθέσεις που να μπορεί να πάρει άλλη τροπή.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα αναμένετε και τα αποτελέσματα της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε σήμερα για τον κ. Τσοχατζόπουλο, έτσι ώστε να καταλήξετε στο ποια τελικά θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης απέναντί του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της Επιτροπής, η οποία είναι η πλέον αρμόδια για την υπόθεση αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι άλλο: Η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί, ενώ διαφορετικοί είναι οι ισχυρισμοί των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για την ύπαρξη στην Εξεταστική για τη Siemens του περίφημου e-mail για καταβολή 50% αμοιβής σε υπουργικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Πώς κρίνετε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, το χειρισμό που κάνει στο θέμα αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν την κρίνω εγώ. Την κρίνουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και στο τέλος θα την κρίνει ο ελληνικός λαός. Είναι τουλάχιστον άκομψο να αναφερθώ εγώ σε λεπτομέρειες συζητήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν ακόμη και αυτή τη στιγμή που είμαστε εδώ, η Εξεταστική Επιτροπή συζητά για το συγκεκριμένο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 June 2010 - 21:04:51 UTC