Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 269947685

Έκδοση 1

brf3105

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας έχει θέσει το θέμα της διαφάνειας στη δημόσια ζωή σε ύψιστη προτεραιότητα. Ακόμη και ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσαμε την από κοινού σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών με την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και αν υπήρχε θέμα να θιχτούν και δικά μας στελέχη του παρελθόντος, ώστε να πάψει η απαξίωση της δημόσιας ζωής και της πολιτικής, με την επικίνδυνη και ισοπεδωτική ρήση και λογική: «όλοι ίδιοι είναι».

Η τότε κυβέρνηση είτε απέφευγε να τοποθετηθεί, όπως σε κάθε μείζον ζήτημα της πολιτικής ζωής, είτε αποχωρούσε από τη Βουλή για να αποκρύψει την αλήθεια και για να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών της.

Οι Εξεταστικές Επιτροπές που έχουν συσταθεί εργάζονται και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση, τότε μπορεί πραγματικά να έχει αποτελέσματα αυτή η διαδικασία.

Σήμερα το ζητούμενο αλλά και το διακύβευμα είναι το ίδιο. Η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς στην πολιτική ζωή της χώρας είναι όχι μόνο δίκαιη λαϊκή απαίτηση, αλλά στοιχειώδες προαπαιτούμενο μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Έπρεπε, δυστυχώς, να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα απολύτως αυτονόητα και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.

Κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα. Τώρα, όμως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, που καθημερινά δίνουμε μάχη αξιοπιστίας, είναι στοιχειώδες καθήκον του πολιτικού κόσμου να ακούσει και να ενστερνιστεί τους πολίτες, μετατρέποντάς τους σε δύναμη πραγματικής αλλαγής νοοτροπιών, θεσμών και πρακτικών.

Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε αυτή τη διαδικασία έως το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν προκύψουν.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Δεν διαφωνώ με αυτό που είπατε μόλις τώρα. Όμως, κάποια στιγμή θα βγουν στο φως αυτά τα στοιχεία από τις Εξεταστικές Επιτροπές; Για να σταματήσει και αυτή η παραφιλολογία για «πράσινους», «γαλάζιους» υπουργούς, πρώην υπουργούς, ό,τι τέλος πάντων υπάρχει. Θα δούμε κάποια στιγμή αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σημερινή κυβέρνηση, τη διαφάνεια, την αντιλαμβάνεται με συγκεκριμένους όρους. Και ένας πρώτος όρος είναι ότι η διαφάνεια και η διαφθορά δεν έχει χρώμα. Δεν υπάρχει «πράσινη», δεν υπάρχει «μπλε» και «κόκκινη» διαφάνεια. Είναι μια η διαφάνεια και σήμερα είναι ευκαιρία για την πολιτική ζωή της χώρας, επιτέλους, να αποκατασταθεί αυτή η ατιμωρησία, αυτό το αίσθημα της ατιμωρησίας που υπήρχε, να ανατραπεί, έτσι ώστε πραγματικά να μπορούμε να προχωρήσουμε στο πραγματικό έργο της χώρας, στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, με διαφορετικές πλέον συνθήκες και όρους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σαφώς, έχετε πει επανειλημμένα ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα αποφασίσει για το αν θα καλέσει τον κ. Σημίτη να εξεταστεί. Η κυβέρνηση έχει άποψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, σαφώς, και έχει άποψη για όλα και αυτή είναι ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα. Οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν τη δική τους αυτοτέλεια, έχουν τη δική τους αυτονομία. Αποφασίζουν με συγκεκριμένες διαδικασίες και καλούν, φυσικά, όποιους μάρτυρες κρίνουν ότι πρέπει να κληθούν. Από εκεί και πέρα, εμείς, ως κυβέρνηση, επειδή ρωτάτε και έχετε δίκαιο σε αυτό, έχουμε συγκεκριμένες αρχές για τη διαφάνεια. Υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, χωρίς μικροκομματικές αντιμετωπίσεις και φυσικά, το έχουμε αποδείξει και σε όλα τα επίπεδα, όπου χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, μέχρι σήμερα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν δεν με απατά η μνήμη μου το 1997, ο κ. Καστανίδης, υπουργός τότε Μεταφορών, παραιτείται με επιστολή που στέλνει στον κ. Σημίτη. Και αφού παραιτείται, αντικαθίσταται από τον κ. Μαντέλη. Κρίνετε εσείς, είναι λόγος αυτή η επιστολή που έστειλε ο κ. Καστανίδης στον κ. Σημίτη, για να κληθεί ο κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω: Αυτό είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι ειδικότερα για τους πρώην πρωθυπουργούς - οι οποίοι φυσικά δεν διαφέρουν από κανέναν πολίτη, αλλά θα πρέπει να προστατεύουμε και κάποιους θεσμούς- έχουμε την άποψη ότι καλούνται, εφόσον μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διερεύνηση της αλήθειας. Αυτή είναι η άποψή μας και αυτή είναι η αρχή μας. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των εξεταστικών επιτροπών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τον κ. Καστανίδη: Μήπως θα κληθεί ο κ. Καστανίδης να πει στην εξεταστική επιτροπή, τι ακριβώς εννοούσε όταν έγραφε αυτή την επιστολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι αυτό είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο παρελθόν ηγετικό, για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Με δεδομένο ότι στα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Τσοχατζόπουλος χθες αντέδρασε και αντέδρασε εντόνως, μιλώντας για μια ύπουλη προσπάθεια κατασπίλωσης της προσωπικότητάς του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα επ` αυτού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Άρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι, όμως, κομματικό στέλεχος ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ισχύει και για τον κ. Τσοχατζόπουλο, όπως και για τα άλλα στελέχη το δόγμα της μηδενικής ανοχής που έχουμε δει μέχρι τώρα να το υιοθετεί ο Πρωθυπουργός, σε κάθε περίπτωση ανάλογη ή εν πάση περιπτώσει σε περίπτωση που κινούνται υποψίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι η διαφάνεια ισχύει για όλους, σε όλες τις κατευθύνσεις και για όλα τα πρόσωπα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, είπατε ότι είναι κομματικό στέλεχος, άρα είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ως προς αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στη Νέα Δημοκρατία που επιμένει να κληθεί ο κ. Σημίτης, κάνοντας μάλιστα και μια στροφή, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε, πώς σχολιάζετε αυτή την ενέργειά της; Γιατί διαβάζουμε και ακούμε ότι αποσκοπεί σε εντυπώσεις. Υιοθετείτε μια τέτοια κριτική; Ή ότι θέλει να δημιουργήσει μια θολή κατάσταση αποπροσανατολισμού, ούτως ώστε πιθανόν να πιστεύει ότι έτσι δεν θα αποκαλυφθούν πράγματα για τυχόν ευθύνες δικών της στελεχών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, που δεν διασφάλισε σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησής της αντίθετα υπέθαλπε έκνομες συμπεριφορές για συγκάλυψη υψηλών στελεχών και υπουργών της, έστω και τώρα, έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αντελήφθη τι σημαίνει διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί με βάση το τι θέση θα πάρει στην εξεταστική επιτροπή, για όλους όσοι μπορεί να εμπλέκονται ή μπορεί να συμβάλουν στη διερεύνηση της αλήθειας για το θέμα που διερευνούν οι εξεταστικές επιτροπές.

ΚΑΛΛΑΡΥΤΗΣ: Πέραν του διαδικαστικού θέματος, για το αν θα κληθεί ο κ. Σημίτης ή όχι, που είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής, από τη στιγμή που ένας πρώην υπουργός κορυφαίος και στενός συνεργάτης τότε του κ. Σημίτη, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens και αφήνει υπονοούμενα για χρήματα που έχουν δοθεί και σε άλλους, πολιτικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι τίθεται ένα θέμα να δοθούν εξηγήσεις πέραν της εξεταστικής επιτροπής και από τον κ. Σημίτη. Πολιτικά εννοώ, πέραν του διαδικαστικού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Σημίτης, απάντησε σε αυτά τα υπονοούμενα. Αλλά, με υπονοούμενα δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ή συγκεκριμένες απόψεις παλαιότερων πολιτικών στελεχών, είμαστε διατεθειμένοι να τις ακούσουμε.

Αλλά, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς μικροψυχίες, χωρίς κανιβαλισμούς και με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ξεκαθαρίζουν τη δημόσια ζωή. Αλλιώς, εάν φθάσουμε με ψιθύρους, με υπόνοιες και με υπονοούμενα να καταδικάζουμε πολιτικά πρόσωπα, τότε επιτελούμε, ακριβώς, τον αντίθετο σκοπό, δηλαδή να συγκαλύπτουμε και όχι να αποκαλύπτουμε.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΗ: Υπάρχει ένα θέμα, όμως, με τα χρήματα που έχουν πάει στα κομματικά ταμεία. Και αυτό ξεπερνάει το τι λέει ένας υπουργός για το πού πήγαν κάποια χρήματα, αν πήγαν σε κάποια πρόσωπα και αυτά. Και αυτό πλήττει ευθέως το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν πάει χρήματα σε κομματικά ταμεία, φυσικά υπάρχει θέμα αντιμετώπισης. Αλλά, είναι ένα θέμα που είχε τεθεί στο παρελθόν, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και έχει διερευνηθεί. Εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας και στα οικονομικά των κομμάτων. Και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα πάρουν και τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων, έτσι ώστε τα κόμματα να έχουν διαφανή οικονομικά στοιχεία, τουλάχιστον από εδώ και πέρα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Πώς χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα σκάφη της αποστολής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και αν σκοπεύετε, προκειμένου να εκφράσετε την καταδίκη σας, να κάνετε κάποια άλλη ενέργεια πέρα από τη διακοπή της κοινής άσκησης με την ισραηλινή αεροπορία και τη ματαίωση της επίσκεψης του Ισραηλινού αρχηγού της αεροπορίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη χρήση βίας και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρήση βίας που ασκήθηκε σε διεθνή ύδατα. Υπήρχε στρατιωτική επέμβαση, στρατιωτική επιχείρηση σε σκάφος με ελληνική σημαία σε διεθνή ύδατα. Συνεπώς, η καταδίκη μας είναι αυτονόητη αλλά και ρητή. Εμείς ζητάμε πλήρη ενημέρωση από το Ισραήλ, γιατί φαίνεται ότι ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, όπως έπρεπε να υπάρχει. Και καταστήσαμε το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Από εκεί και πέρα, όπως είπατε και εσείς, διακόπηκαν οι ελληνο-ισραηλινές αεροπορικές ασκήσεις και διασταυρώνουμε όλα τα στοιχεία, έχοντας επίσημη ενημέρωση, πλέον, από το Ισραήλ, το οποίο υποχρεούται να την παρέχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι το γεγονός, ότι το μακελειό έγινε σε διεθνή ύδατα, συνιστά κρατική πειρατεία του Ισραήλ και καταρράκωση του διεθνούς δικαίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι καταδικάζουμε το γεγονός. Δεν μπορώ να ακολουθήσω τους δικούς σας χαρακτηρισμούς, γιατί δεν συνάδουν με τους διπλωματικούς. Η καταδίκη της χρήσης βίας είναι σαφής από την πλευρά μας. Περαιτέρω, έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών. Όσον αφορά σε θέματα αρμοδιότητάς μου, επειδή υπάρχουν δημοσιογράφοι που ακολουθούν την αποστολή στη Γάζα, έχω ζητήσει με έγγραφό μου να υπάρχει στενή παρακολούθηση και ενημέρωση και για τους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται εκεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή σας είδα λίγο φειδωλό και προσεκτικό στους χαρακτηρισμούς. Δεν θεωρείτε ότι η δολοφονία 20 ανθρώπων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συνιστά έγκλημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα κάτι διαφορετικό και δεν είμαι φειδωλός. Απλώς, δεν μπορώ να υιοθετήσω χαρακτηρισμούς που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή να εννοούν κάτι άλλο. Το ότι υπάρχει σαφής και ρητή καταδίκη γι` αυτή την πράξη του Ισραήλ, που είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία διερευνούμε και για τα οποία ζητάμε άμεση ενημέρωση, είναι σαφές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Για τη στρατιωτική άσκηση. Τι κοινή στρατιωτική άσκηση κάνουμε εμείς με τους Εβραίους και μάλιστα όταν είναι γνωστό το τι συμβαίνει στη Γάζα και πώς αντιμετωπίζονται οι ανθρωπιστικές βοήθειες που καταφθάνουν; Διότι δεν είναι το πρώτο επεισόδιο, απλώς είναι το πιο τραγικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η εξωτερική πολιτική ασκείται με βάση και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον της χώρας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καταδικάζετε, δηλαδή, τη σημερινή κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια;

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την κίνηση να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός σε άοπλους πολίτες που ήταν πάνω στα καράβια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφής η δική μας καταδίκη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την ισραηλινή κυβέρνηση καταδικάζετε. Επιμένω. Είναι σημαντικό να το πείτε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από το Ισραήλ δεν έγινε αυτή η επέμβαση; Εμείς θεωρούμε ότι υπήρξε στρατιωτική επιχείρηση σε διεθνή ύδατα.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Το Ισραήλ αιτιολόγησε την πράξη του στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί το έκανε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περιμένουμε επίσημη αιτιολόγηση και ακριβή ενημέρωση.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Για αριθμό θυμάτων, σας έχουν πει κάτι ή όχι ακόμη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, το διερευνούμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Προβληματίζεται η κυβέρνηση, κ. Πεταλωτή, από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, τα οποία ουσιαστικά ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, να κλητευθεί ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας των Εξεταστικών Επιτροπών. Και επαναλαμβάνω ότι, ειδικά για τους πρώην Πρωθυπουργούς, εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλήθεια, μπορούν να καλούνται. Αλλά, μόνο υπ΄ αυτή την προϋπόθεση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν τέτοια στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποφασίσει. Νομίζω ότι αύριο θα συνεδριάσει. Όσο παρεμβαίνουμε στις Εξεταστικές Επιτροπές, τόσο δεν πρόκειται να βγαίνει η αλήθεια από αυτές.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Στο Ασφαλιστικό. Δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας φέρει στο φως επιστολή της γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ μέρους του υπουργού Εργασίας, όπου αποκαλύπτει ότι η τρόικα θέτει θέματα πολύ σκληρά, εκτός μνημονίου, όπως για παράδειγμα συνταξιοδότηση στα 40 έτη με 480 ευρώ σύνταξη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη επιμονή τέτοιων απαιτήσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς επιμένουμε, και το είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα αμφισβητήθηκε και η αλήθεια των λεγομένων μας, ότι υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα στο μνημόνιο και επιμένουμε στα συμφωνηθέντα. Από κει και πέρα, γι` αυτό εστάλη και αυτή η επιστολή και υπάρχει και αντίστοιχη επιστολή του κ. Λοβέρδου στον κ. Ρεν, με την οποία αυτό ακριβώς διευκρινίζουμε ότι υπάρχει ένα μνημόνιο, στο οποίο έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα ζητήματα και ό,τι τίθεται εκτός μνημονίου δεν πρέπει να τίθεται πλέον.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Επ` αυτού. Στην περίπτωση που επιμείνουν, όμως, οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα ήθελα να μάθω ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν τη χώρα μας σε λίγες ημέρες, οπότε θα υπάρχει συζήτηση επ` αυτού.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όμως, επειδή είπατε ότι θα μείνετε στα συμφωνηθέντα, στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά για 40 χρόνια εργασία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ, όμως, στην επιστολή τίθεται άλλο ζήτημα. Εκτός από τα χρόνια εργασίας, τίθεται και ποσοστό συντάξεως επί του μισθού.

ΣΕΓΚΟΣ: Άρα, τα 40 χρόνια θα τα νομοθετήσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα πως ό,τι είναι στο μνημόνιο, είναι συμφωνηθέν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα, σταματάτε την κουβέντα για οτιδήποτε εκτός μνημονίου. Αρνείστε να κουβεντιάσετε. Αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης; Η επίσημη θέση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει άρνηση να κουβεντιάσουμε, γιατί η τρόικα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα είναι εδώ, την επόμενη εβδομάδα. Εμείς, απλώς διευκρινίζουμε τη θέση μας, για την οποία παλεύουμε συγχρόνως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, όμως, μέσα στο μνημόνιο ότι θα υπάρχει κατώτατη σύνταξη. Το ποσό, ακριβώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αλλά αυτό δεν είναι εκτός μνημονίου ότι θα υπάρξει μια κατώτατη σύνταξη, η οποία μπορεί να είναι γύρω στα 500 ευρώ. Εξάλλου είναι και δέσμευση προεκλογική του ΠΑΣΟΚ, αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο,τι υπάρχει στο μνημόνιο, είναι συμφωνηθέν. Από κει και πέρα, μιλάμε για τα περαιτέρω.

ΜΙΧΑΗΛ: Το τι περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, το γνωρίζετε και εσείς, το γνωρίζουμε και οι Βρυξέλλες, το γνωρίζει το ΔΝΤ, το γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα, η επιστολή αυτή δεν είναι ότι δεν γνώριζε κανείς τι έχει συμφωνηθεί και τι έχει μπει στο μνημόνιο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που δεν έχουν διαψευστεί, ούτε από την Αθήνα, ούτε από τις Βρυξέλλες, η επιστολή στέλνεται και ζητείται αυτό, διότι οι στόχοι που έχουν μπει στο μνημόνιο δεν εκπληρώνονται από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Ούτε η ιατροφαρμακευτική δαπάνη μειώνεται...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, από πού προκύπτει; Εσείς, πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό, δηλαδή;

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ, δεν το αντιλαμβάνομαι. Λέω τα ρεπορτάζ τι λένε. Λένε, λοιπόν, αυτό. Δεν έχει διαψευστεί αυτή η πληροφορία. Ούτε από δω, ούτε από κει. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: μειώστε για να καλύψετε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει. Αυτό είναι το σκεπτικό. Αυτό το σκεπτικό, το απορρίπτετε εσείς; Αυτό με ενδιαφέρει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έχω ήδη απαντήσει ως προς αυτό. Από κει και πέρα, ήδη είμαστε πιο πάνω στους στόχους ως προς τη μείωση του ελλείμματος. Και στο Ασφαλιστικό, δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν πιάνουμε τους στόχους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε. Επειδή, σήμερα, τελειώνει ο μήνας δηλαδή και μπορούμε να μιλήσουμε βάσει ορισμένων ρεπορτάζ για τα μεγέθη. Η εκτίμηση που βγαίνει είναι ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των κρατικών εσόδων κατά 14% και η αύξηση περιορίζεται στο +0,3%. Υπάρχει, λοιπόν, ένα κενό. Ρωτάω λοιπόν: Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αδυναμία να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή νέων μέτρων, ώστε σε κάποιον άλλον πυλώνα, με παρεμβάσεις κάποιου άλλου πυλώνα αυτών των εξόδων, να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν εξετάζουμε την επιβολή νέων μέτρων. Και σας είπα προηγουμένως ότι, όσον αφορά στα έσοδα, ακόμη δεν έχει γίνει ο απολογισμός, γιατί δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που σημαίνει ότι θα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση και επίσημος απολογισμός.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εννοείτε τα καύσιμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων σε πόλεις και σε νομούς της Περιφέρειας. Μήπως αυτές οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού κρύβουν την έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου και βρισκόμαστε σε αυτήν και δεν το ξέρουμε ακόμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προεκλογικής περιόδου;

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ενόψει των τοπικών, των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Νέα Δημοκρατία λέει -και συγνώμη που παρεμβαίνω- ότι μπορεί να γίνουν δίδυμες εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό φυσικά δεν μπορώ να το σχολιάσω. Όποιος πιστεύει ότι η χώρα αντέχει άλλες εκλογές, ας βγει να το πει ρητά. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι καθορισμένες για τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός με πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να δίνει βαρύτητα στην Περιφέρεια, μια βαρύτητα η οποία έλειπε εδώ και πολλά χρόνια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατανοητό. Όμως, είναι δουλειά του Πρωθυπουργού να παίζει το ρόλο περιφερειάρχη, να πηγαίνει σε κάθε Περιφέρεια και να καταγράφει τα προβλήματα; Δουλειά του Πρωθυπουργού δεν είναι να μην χάνει χρόνο με τέτοια, αλλά να κάθεται και να κάνει κεντρικό σχεδιασμό και να είναι άλλοι αυτοί που θα κάνουν την ενημέρωση για τα προβλήματα του τόπου από την ΟΚΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κεντρικός σχεδιασμός γίνεται, ούτως ή άλλως. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον Πρωθυπουργό της χώρας να έχει άμεση σχέση και άμεση αντίληψη των προβλημάτων των πολιτών και ειδικότερα των προβλημάτων της Περιφέρειας. Εάν κάποιος θεωρεί ότι με το να πάει ένας Πρωθυπουργός στην Περιφέρεια, γίνεται περιφερειάρχης, δηλαδή υποβαθμίζεται ο ρόλος του, αυτό είναι θέμα αντίληψης. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Αυτήν εισπράττουμε από την κοινωνία και τα αποτελέσματα αυτών των επισκέψεων είναι εμφανή και στον ελληνικό λαό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επεξήγηση μόνο: Δεν εννοούσα το να πάει σε μια Περιφέρεια, να αρχίσει να πάρει γύρο όλες τις Περιφέρειες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στον προγραμματισμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπατε ότι είναι αποφασισμένες, μήπως, είναι το ίδιο ξεκάθαρο το ποσοστό με το οποίο θα εκλέγεται κανείς; Είτε δήμαρχος, είτε περιφερειάρχης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ποσοστό έχει νομοθετηθεί. Από κει και πέρα, υπάρχει και συγκεκριμένη δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, ότι με τον εκλογικό νόμο μπορεί να ξεκινήσει μία συζήτηση για αλλαγή του ποσοστού αυτού. Και ίσως είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα κόμμα να είναι τόσο ανοιχτό σε διαδικασίες συναίνεσης και μάλιστα όσον αφορά στον εκλογικό νόμο που θα είναι άλλη μία ευκαιρία να δείξει ο καθένας πώς εννοεί τη συναίνεση για την πολιτική ζωή.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Για τον εκλογικό νόμο υπάρχει περίπτωση να μείνει ανοιχτή η Βουλή, έτσι ώστε να ψηφιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα για να μπορέσει να ισχύσει; Αυτό που θα αποφασιστεί για τις αυτοδιοικητικές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα της Βουλής. Είναι θέμα προγραμματισμού των νομοσχεδίων της κυβέρνησης.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ξέρετε, υπάρχει ερμηνεία το ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει το ποσοστό του 42%. Από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν ερμηνεύεται απαραιτήτως ως ένδειξη διαλλακτικότητας και βούλησης διαλόγου, αλλά ως εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί στο δεύτερο γύρο να βρεθεί μπροστά σε αντισυσπειρώσεις και συνεργασίες, οι οποίες δεν τον βολεύουν και γι αυτό το συζητά. Σας το λέω γιατί, για παράδειγμα, την ίδια διαλλακτικότητα και διάθεση διαλόγου δεν έδειξε ο υπουργός Εσωτερικών στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσο αναφορά στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς και όλο το επιτελείο του, έκανε μία εξαιρετική δουλειά με την πιο σοβαρή αντιμετώπιση που μπορούσε να έχει η κυβέρνηση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την κοινωνία, για το κράτος και φυσικά για την αυτοδιοίκηση. Οι διαβουλεύσεις που έγιναν και με τις τοπικές κοινωνίες ήταν αρκετά ικανές για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις που υπήρχαν ήταν ελάχιστες και αυτό ακριβώς δείχνει ότι ο σχεδιασμός του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τουλάχιστον χωροταξικά έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά στο πώς βλέπει η αντιπολίτευση, τα άλλα κόμματα το ότι μένει ίσως ανοιχτό ένα ζήτημα για το ποσοστό, νομίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί θετικά ως προς αυτό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ αυτού. Η Βουλή ψήφισε νόμο για το 50 + 1. Θα πάτε τώρα να το νοθεύσετε αυτό, να το αλλάξετε, επειδή μπορεί να συμβαδίζουν οι επιμέρους επιδιώξεις οι δικιές σας με της Νέας Δημοκρατίας, για τις επόμενες εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Εμείς είχαμε άποψη, την είχαμε εκφράσει, και αυτή η άποψή μας έχει καταστεί και νόμος του κράτους. Από κει και πέρα, όμως, επειδή θέλουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά και υπέρ του πολιτικού συστήματος, ενός γνήσιου πολιτικού συστήματος εκλογών, είμαστε ανοιχτοί, εάν χρειαστεί να συζητήσουμε και επ αυτού του ζητήματος.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, να αλλάξετε τη νομοθεσία που αποφασίσατε πριν μερικές μέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας είπα ότι θα την αλλάξουμε. Απλώς, είναι ένα θέμα που μπορεί να ξανασυζητηθεί, εάν τεθεί και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις ότι υπάρχει καλύτερη λύση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, η δικιά σας άποψη είναι ότι η Δημοκρατία υπηρετείται ακριβώς από αυτό που ψηφίστηκε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα το ψηφίσαμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν εκπτώσεις ή αναστολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία έκπτωση δεν θα υπάρχει. Εάν κάποιος μας πείσει ότι μπορεί να είναι αλλιώς τα πράγματα, είμαστε ανοιχτοί να το εξετάσουμε.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός υιοθετεί τη θέση που διατύπωσε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ότι στα πρόσφατα επεισόδια έξω από τη Βουλή, συμμετείχαν και στελέχη του ΚΚΕ; Γιατί αν την υιοθετεί, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η προβοκάτσια εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία προβοκάτσια δεν εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ έχει μία ικανότητα να βλέπει παντού προβοκάτσιες. Όταν βλέπεις, όμως, παντού προβοκάτσιες χάνεις την πραγματικότητα και δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις όπως πρέπει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Από κει και πέρα, δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τις δηλώσεις Πάγκαλου, τις υιοθετεί η κυβέρνηση ή δεν τις υιοθετεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος σε μία συνέντευξη, είπε την άποψή του. Δεν τίθεται ζήτημα ή όχι των απόψεών του. Από κει και πέρα, καθένας θα πρέπει να δείχνει την απαιτούμενη υπευθυνότητα. Και δεν είναι μόνο ο κ. Πάγκαλος ή η κυβέρνηση. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι υπεύθυνες στην πολιτική ζωή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το ΚΚΕ θέλει τη λαϊκή δυστυχία και την κορύφωση της ανεργίας. Δεν είναι, τουλάχιστον, προκλητικό ένα μέλος της κυβέρνησης - που με τα τελευταία μέτρα που έχει ψηφίσει έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους - να κάνει πόλεμο «λάσπης» στο ΚΚΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πόλεμο «λάσπης», ως συνήθως, κάνει το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ. Και δεν το κάνει τώρα, το κάνει χρόνια. Από κει και πέρα, είναι μία άποψη και καθένας σε αυτή τη Δημοκρατία δικαιούται να λέει τις απόψεις του.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πόλεμος «λάσπης» η πολιτική αντιπαράθεση που κάνει το ΚΚΕ με την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν ήταν πολιτική αντιπαράθεση μόνο, δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Δυστυχώς, όμως, εδώ και χρόνια ζούμε μία απαξίωση του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί και το ΚΚΕ να έχει την απαίτηση να μην κρίνεται από κανέναν. Ασυλία σε αυτή την πολιτική ζωή και στην πολιτική σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει από κανέναν για κανέναν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε εσείς κάποια θέση του ΚΚΕ που να οδηγεί το λαό σε λαϊκή δυστυχία ή σε κορύφωση της ανεργίας; Έχει πρόγραμμα το ΚΚΕ, γι αυτό σας ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά έχει πρόγραμμα το ΚΚΕ και είναι υπεύθυνο και για το πρόγραμμα του, το οποίο κρίνει ο λαός στις εκλογές.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα μία διευκρίνιση. Πιστεύετε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός κ Σημίτης μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, όσον αφορά την υπόθεση SIEMENS; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι κριτήριο το οποίο θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή και όχι εμείς.

ΣΠΑΝΟΥ: Εκτός από αυτή την αυτονόητη και ρητή καταδίκη, όπως είπατε, την στρατιωτικής επιχείρησης στο Ισραήλ, υπάρχει κάτι άλλο που θα κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, κάνουμε ενέργειες, από τη στιγμή που άρχισαν να εξελίσσονται αυτά τα τραγικά γεγονότα, έτσι ώστε να ενημερωθούμε...

ΣΠΑΝΟΥ: Όχι, εννοώ για την καταδίκη, για την τιμωρία, για τον παραδειγματισμό. Όχι για την ενημέρωση. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει πρώτα να έχουμε πλήρη εικόνα και επίσημη ενημέρωση και αυτό κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 May 2010 - 20:10:47 UTC