Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 266936388

Έκδοση 1

brf1205

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η ύπαρξη και η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, για τον οποίο η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά, μας παρέχει το χρόνο και την ασφάλεια να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία μας, μακριά από την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία των αγορών.

Σε αυτά τα πλαίσια, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και μετά από έντονη, ουσιαστική και αναλυτική διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο κυριολεκτικά σώζει μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας έτσι, τη βιωσιμότητα ενός συστήματος που όλοι γνωρίζαμε ότι χωρίς θαρραλέες τομές, θα κατέρρεε σύντομα. Επιπλέον, το νέο ασφαλιστικό αίρει μακροχρόνιες αδικίες, όπως είναι οι πολυδάπανες εθελούσιες έξοδοι και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λίγων που επιβάρυναν όλους τους υπόλοιπους.

Παράλληλα, προχωράμε στον αγώνα μας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, με το νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διατάξεων του «πόθεν έσχες» που συζητείται χθες και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τις τροποποιήσεις αυτές εισάγονται πλέον σκληρές διατάξεις, που περιλαμβάνουν τη δήμευση περιουσιών πολιτικών προσώπων, τα οποία αποδεδειγμένα υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ παράλληλα εκπίπτουν από το βουλευτικό τους αξίωμα όσοι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.

Με αυτό τον τρόπο και με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και καθιστούμε τον κάθε πολιτικό υπεύθυνο για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την ανταγωνιστικότητα, τον αναπτυξιακό νόμο και τις μειώσεις των τιμών. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ανάπτυξης και αυτό φαίνεται από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε πάρει, όπως ο διπλασιασμός της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων μέσα σε έξι μήνες και η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, αλλά και από πρωτοβουλίες που έρχονται σύντομα, όπως είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και οι επαφές μας με ξένους επενδυτές.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακρά δημοκρατική πολιτική παράδοση και με υψηλό δείκτη πολιτικοποίησης των πολιτών, οι οποίοι είναι σε θέση να διακρίνουν, ποιος εργάζεται, χτίζει και δημιουργεί το αύριο και ποιος, με παραλείψεις του, το γκρεμίζει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε παραλίες της Αττικής και έζησε από κοντά μια κατεδάφιση ενός αυθαίρετου κτίσματος, της «Φαντασίας», τη θυμόμαστε όλοι. Η ευαισθησία της κυβέρνησης φθάνει μέχρι την κατεδάφιση ενός κτιρίου, ετοιμόρροπου θα έλεγα εγώ, ή απλώς ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού; Σκέφτεστε να επεκτείνετε αυτές τις δραστηριότητες, δηλαδή θα φτάσουμε στο σημείο, κάποια στιγμή, να δούμε ο Πρωθυπουργός να επισκέπτεται και αυθαίρετα που θα γκρεμίζονται σε δασικές περιοχές οι οποίες κάηκαν και έχουν στηθεί εκεί κάποια κτίσματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού να βρίσκεται σήμερα στο γκρέμισμα ενός αυθαίρετου κτίσματος στην παραλία, έχει άμεση σχέση με τη λογική της κυβέρνησης για ανοικτές παραλίες. Αυτό το δικαίωμα που παρέχεται από το Σύνταγμα, κατ` επέκταση, για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, είναι δικαίωμα που ειδικά στις παραλίες της Αττικής ενεργοποιείται πολύ περιορισμένα. Ήδη, το διασφαλίζουμε εμείς ως κυβέρνηση και σήμερα γκρεμίστηκαν όλα εκείνα τα εμπόδια που περιόριζαν την πρόσβαση του πολίτη της Αττικής σε μια παραλία γύρω και πολύ κοντά στο σπίτι του. Αυτό φυσικά είναι μόνο η αρχή. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και αυτή ήταν η αρχή μιας πρωτοβουλίας, όπου θα απελευθερωθούν ακτές μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων. Και αυτό θα γίνει άμεσα. Εντάσσεται δε, στη λογική «άμεση πρόσβαση» στην περιοχή, η οποία αποδίδεται στον πολίτη, στην οικογένεια, στους νέους. Από εκεί και πέρα, το θέμα που θέσατε είναι συνολικό. Όπως γνωρίζουμε, έχει ψηφιστεί από την κυβέρνησή μας ο νόμος 3218/2010 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής, για τις λεγόμενες «καμένες περιοχές», με την οποία προβλέπεται, πέρα από την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, και η σύσταση ειδικού οργάνου που θα είναι αρμόδιο για τις κατεδαφίσεις, το οποίο ήδη έχει συσταθεί, έχει στελεχωθεί και ενεργοποιείται με το σκοπό της σύστασής του, δηλαδή να ελέγχει και να συντονίζει τα γκρεμίσματα των αυθαιρέτων στην περιοχή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μιας και το έφερε η κουβέντα, ορισμένοι πολίτες προφανώς δεν περίμεναν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «ανοικτές παραλίες» από την κυβέρνηση, αλλά έκαναν πισίνες στα σπίτια τους. Παράνομες. Μήπως υπάρχει κάποιο ειδικό σχέδιο, μήπως υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα, το οποίο μας έχει κάνει και διεθνώς ρεζίλι, με πισίνες οι οποίες καλύπτονται στα βόρεια προάστια με διάφορους τρόπους και με ανθρώπους που φοροδιαφεύγουν ή παρανομούν εν πάση περιπτώσει; Υπάρχει η πολιτική βούληση και πώς θα την εκφράσει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση ή θα εξαντλήσει μόνο την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα, στους χαμηλούς συνταξιούχους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το άνοιγμα των παραλιών στους πολίτες έχει να κάνει κυρίως με τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώνουν περίπου 40 ευρώ, ανά οικογένεια, για να έχουν πρόσβαση στις παραλίες, όπως θα έπρεπε να έχουν. Άρα, το μέτρο αυτό έχει να κάνει με την προστασία των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα του αδύναμου πολίτη, φυσικά και όλων των πολιτών.

Ως προς τις πισίνες, γνωρίζουμε όλοι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των κατασκευασμάτων αυτών και με τη χρήση δορυφόρου, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι πισίνες που υπάρχουν και δεν είναι δηλωμένες, για να έχουν οι ιδιοκτήτες τους, τη δέουσα αντιμετώπιση από την Πολιτεία, που έχει να κάνει και με την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων και εισοδημάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πισίνες είναι πλέον τεκμήρια διαβίωσης που συνυπολογίζονται στο να αποκαλυφθούν εκείνα τα εισοδήματα, τα οποία αποκρύπτονται κατά τις φορολογικές δηλώσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μιας και βρισκόμαστε παρά θιν΄ αλός, τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες; Τι ακριβώς εννοείτε; Γιατί η ελεύθερη, παρά δείγματος χάρη, πρόσβαση είναι και στη Βάρκιζα, αλλά για να μπεις μέσα θέλει 13 ευρώ και πρέπει να πληρώσεις μετά και για την ξαπλώστρα ή την καρέκλα που θα καθίσεις. Εάν δε επιλέξεις χώρο να καθίσεις, δεν υπάρχει. Θα πάρει κάποια μέτρα προς αυτή την πλευρά η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τη γνωρίζω την περίπτωση που αναφέρεστε...

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όλες οι παραλίες έτσι είναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχει, όμως, μισθωμένη παραλία και υπάρχει ιδιωτική εκμετάλλευση, η οποία πληρώνεται φυσικά προς το κράτος, είναι ένα διαφορετικό καθεστώς. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον, είναι να κλείνει την παραλία κάθε μαγαζί, κάθε κέντρο, κάθε ξενοδοχείο, αυθαίρετα και να αποκλείει την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές τις παραλίες. Οι οργανωμένες πλαζ, έχουν ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς και φυσικά, ό,τι κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας, το αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο αυτό.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να πω και κάτι, μιας και βρισκόμαστε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχει ξεσηκωθεί μεγάλος θόρυβος και υπάρχουν αντιδράσεις ήδη αρκετές, γιατί σε μια εποχή που περικόπτονται επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, σε μια εποχή που υπάρχει η θέση της κυβέρνησης ότι παγώνουν οι λογαριασμοί, επιβάλλεται ένα επιπλέον χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Δηλαδή, πάλι έχουμε κατηγορίες προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που με το δικό τους τρόπο επιτυγχάνουν την επιχειρηματική πολιτική, την οποία φαίνεται ότι συνεχίζει η κυβέρνηση. ΄Η θα πούμε και εδώ, όπως και στα τέλη κυκλοφορίας, mea culpa;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε σε αυτό το τέλος του ΔΕΤΕ, που είναι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ήδη, έχει εκδοθεί και από το υπουργείο Οικονομικών - γιατί είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών- μια ανακοίνωση, η οποία ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, πρόκειται για έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Πολλά από τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα είναι ανακριβή. Απλώς, για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι το τέλος αυτό, το επίδομα αυτό, έτσι όπως χορηγείται, προσδιορίστηκε το 2007 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Μπέζας και αυτό που κάναμε εμείς είναι να το μειώσουμε, πρώτον κατά 20% συνολικά φέτος και δεύτερον, να έχουμε την αυτοτελή φορολόγηση του επιδόματος αυτού στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής που ακολουθούμε, έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και σε αυτό τον τομέα.

Από κει και πέρα, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Μελετάται η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού, γιατί όντως δεν μπορούμε να ανεχθούμε να επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας με τέλη και επιδόματα, τα οποία δεν τους αφορούν.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Με δεδομένες και τις εξαγγελίες του κ. Καστανίδη και το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή και βεβαίως με αυτονόητο το ότι η Βουλή είναι εκείνη η οποία αποφασίζει σε ό,τι αφορά τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής ως απόρροια των ευρημάτων μιας Εξεταστικής Επιτροπής, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε προανακριτική; Δεδομένου του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει και την πλειοψηφία των 160 βουλευτών, άρα αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Υπάρχει πολιτική βούληση για προανακριτικές Επιτροπές; Και δεύτερον, υπάρχει κάποιος τρόπος αναδρομικότητας σε ό,τι αφορά παραγεγραμμένα αδικήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω ότι η πολιτική βούλησή μας είναι να διερευνήσουμε και να διερευνήσει και η Δικαιοσύνη από ένα σημείο και πέρα, όπου είναι αρμόδια, οποιοδήποτε στοιχείο ποινικής παραβατικότητας προκύψει από τις Εξεταστικές Επιτροπές. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε λάβει από την κοινωνία, από τους πολίτες. Αυτή είναι η νόμιμη υποχρέωση και καθήκον της κυβέρνησης και όλων των βουλευτών φυσικά. Άρα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, οτιδήποτε και αν συναντήσουμε μπροστά μας και για οποιοδήποτε πολιτικό ή μη πρόσωπο.

Ως προς την αναδρομικότητα, επειδή υπάρχουν, φυσικά, δεσμεύεις της νομικής επιστήμης για τη μη αναδρομικότητα των νόμων και επειδή αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε, υπάρχει η σκέψη να διερευνηθούν τα αδικήματα αυτά σε ένα άλλο επίπεδο, έτσι ώστε και αδικήματα που φέρονται από κάποιους ότι έχουν παραγραφεί, να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα δώσουμε στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθούν έτσι όπως πρέπει.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Διευκρινιστικά: Αυτό το «άλλο επίπεδο διερεύνησης» ποιο θα είναι; Μπορείτε να μας το περιγράψετε εσείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές: ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα, έτσι ώστε να μη φαίνονται παραγεγραμμένα αδικήματα, τα οποία ουσιαστικά δεν είναι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή είστε και δικηγόρος, νομικός, μπορείτε να μας πείτε ποια άρθρα, ποιους νόμους θα κάνετε χρήση; Γιατί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι συγκεκριμένος κ. Υπουργέ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα αδικήματα, όμως, έχουν διάφορες μορφές τέλεσης -δεν είναι δική μου αρμοδιότητα τώρα να τα αναφέρω- που σημαίνει ότι οι νομικοί, οι βουλευτές που συμμετέχουν σε Επιτροπές, όσοι αποφασίσουν και στις Εξεταστικές και σε ενδεχόμενες προανακριτικές, θα κάνουν πλήρη διερεύνηση όλων των νομικών πτυχών αυτών των αδικημάτων. Αν όντως έχουν παραγραφεί ή όχι.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Η Ένωση Δημοσιογράφων Ελληνισμού και Περιφερειακών ΜΜΕ, όπως σας έχουμε ενημερώσει, κάνει ένα δίκτυο με τον Ελληνισμό και συλλέγει την ανταπόκριση που έχουν για τα διάφορα μέτρα. Υπάρχουν μέτρα που έχουν σημειώσει επιτυχία, όπως το φράγμα των συντεχνιών που έσπασε το υπουργείο Δημοσίων Έργων με τον Ρέππα, ο Αστακός που είναι μια πολύ σημαντική επένδυση και συζητήθηκε επίσης αυτή η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου για την αύξηση των εσόδων. Όμως, υπάρχει και ένα παράπονο - και νομίζω ότι χρειάζεται εδώ πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και μια συστράτευση πραγματική, όπως εννοεί- για τα αναπτυξιακά μέτρα. Τα μέτρα της Κατσέλη μένουν πίσω και επίκειται, όπως λένε, μεγάλο «τσουνάμι» σε επιχειρήσεις και σε διάφορα. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να ακυρώσει τα μέχρι τώρα σπουδαία πράγματα που έχουν επιτευχθεί, όπως - λέγεται- στον τομέα των δανείων που πήραμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι και στο εισηγητικό μου σημείωμα, έτσι όπως το ανέφερα, εξέθεσα με αρκετή λεπτομέρεια ότι σήμερα ειδικά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι εν εξελίξει και συνεδριάζει, συζητά ακριβώς τέτοιου είδους αποφάσεις. Θέματα ανάπτυξης, θέματα που θα περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα νόμο πρωτοποριακό και καινοτόμο που είναι απαραίτητος. Ένας νόμος ο οποίος βάζει φραγή σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που τα δάνεια τα οποία λάμβαναν οι επενδυτές πολλές φορές χρησιμοποιούνταν με τρόπο τελείως ανάρμοστο για δημόσιο χρήμα. Υπάρχει αντικειμενικοποίηση, υπάρχουν κίνητρα στην ανάπτυξη, ειδικά της περιφέρειας και θα είναι ένας νόμος, ο οποίος πραγματικά θα δημιουργήσει μεγάλες ανατροπές στην επενδυτική άπνοια που διακατέχει τη χώρα μας.

Επίσης σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητείται το θέμα του πώς παρεμβαίνει η Πολιτεία στην αγορά, ως προς τις τιμές. Υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένες στοχεύσεις, έτσι ώστε, αφενός μεν οι τιμές να ελέγχονται, στο πλαίσιο φυσικά της αγοράς, αφετέρου να υπάρχει προστασία του καταναλωτή και ως προς τις τιμές και ως προς την ποιότητα των προϊόντων τα οποία αγοράζει. Και γενικώς, το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα ζήτημα που μας αφορά. Εκείνο, όμως, το οποίο θα πρέπει να πω είναι ότι δεν θα πρέπει να αδικούμε την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ήδη έχει δώσει δείγματα. Ήδη έχουμε νομοθετήσει την αδειοδότηση, την απλοποίηση του ΕΣΠΑ, την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και τη λειτουργία τους. Σπάμε τη γραφειοκρατία και νομοθετικά, κάτι που μπορεί να φαίνεται απλοϊκό σε μας, αλλά σας ενημερώνω ότι σε κάθε επαφή που κάνουμε με ξένους επενδυτές, το πρώτο ζήτημα που βάζουν είναι η αφόρητη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα μας και είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών. Ήδη, έχουμε κάνει πολλές κινήσεις, απ` εδώ και πέρα, όμως, τρέχουμε ακόμη περισσότερο.

Και φυσικά ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της χώρας μας είναι αυτό το περίφημο Δ΄ Κ.Π.Σ, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, το ΕΣΠΑ δηλαδή, με απορροφητικότητα μόλις 3% όλα αυτά τα χρόνια, φέτος προσδοκούμε να φθάσει η απορροφητικότητά του στο 15%, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, των προηγούμενων χρόνων, για να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες, φυσικά, φέρνουν και θέσεις εργασίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να τρέχει και παρότι είπατε εσείς ότι με το Ασφαλιστικό κάνετε τομές και έτσι καταφέρνετε να γίνει το σύστημα βιώσιμο, έχουμε την εξής κατάσταση: Σήμερα, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας δεν υπάρχει διοικητής. Και από ό,τι ακούσαμε από τον κ. Λοβέρδο, αυτός τις προτάσεις τις έχει κάνει. Η κυβέρνηση, το κέντρο εξουσίας του Μαξίμου, βραδυπορεί από ό,τι φαίνεται. Και κάτι ακόμη: Εάν κάπως τα δημοσιονομικά στρώσουν, θα αποκαταστήσετε εισοδηματικά τους συνταξιούχους που τους έχετε πλήξει με αυτά τα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας πω ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά. Δεν είναι θέμα ενός υπουργού ο ορισμός ή μη των διοικητών. Είναι θέμα της κυβέρνησης συλλογικά. Και φυσικά, θα υπάρχει σε σύντομο χρονικό διάστημα διοικητής στο ΙΚΑ.

Από κει και πέρα, είναι σαφές ότι εμείς έχουμε βάλει ως πρώτο στόχο, στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε και για την οποία γνωρίζουν οι πάντες, τη βελτίωση των δημοσιονομικών ζητημάτων της χώρας μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το εισοδηματικό επίπεδο των απλών πολιτών.

Ως προς τους συνταξιούχους που είπατε, όμως, νομίζω ότι αδικεί το να ισοπεδώνουμε τους πάντες. Νομίζω -το έχω πει και άλλη φορά στην ενημέρωση- υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. συντάξεις, όχι συνταξιούχοι, συντάξεις. Δυστυχώς, υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν διπλές, τριπλές και τετραπλές συντάξεις, εκ των οποίων 2,5 εκατ., οι 850.000 είναι συντάξεις του ΟΓΑ. Αυτές δεν έχουν αγγιχθεί καθόλου. Ως προς τους υπόλοιπους συνταξιούχους υπάρχει μια κλιμάκωση. Και φυσικά κάναμε εκείνες τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα ήταν οι λιγότερο αιχμηρές και λιγότερο επίπονες για τους συνταξιούχους και ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι σαφές ότι είναι μέλημά μας να ορθοποδήσει η χώρα, γιατί αυτό είναι που ,ροέχει, και από κει και πέρα να φροντίσουμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πολιτών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όταν λέτε, θα φροντίσετε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, σύμφωνα με το σχέδιο του Δ.Ν.Τ. και της τρόικας, εν πάση περιπτώσει, το χρέος της χώρας, εάν δεν κάνω λάθος το 2013-2014 θα είναι 149% επί του ΑΕΠ, πότε βλέπετε εσείς, ως χρονικό ορίζοντα δηλαδή, την αποκατάσταση των πληγέντων από αυτή την πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν παρακινδυνευμένο να απαντήσω χρονικά. Γνωρίζουμε, όμως, γενικά ότι αυτό το πρόγραμμα είναι τριετές, ότι υπάρχει σαφές πλαίσιο χρόνου, το οποίο έχει τεθεί για την κατανομή και για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Είναι, δηλαδή, υπολογισμένο πόσο θα είναι το έλλειμμα του χρόνου, πόσο θα είναι το έλλειμμα στη μεθεπόμενη χρονιά και πόσο θα είναι το χρέος. Μέλημα δικό μας, αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα μας βγάλει από αυτή την τεράστια κρίση, την οποία βιώνουμε ως χώρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άκουσα τον κ. Λοβέρδο να λέει ότι ενδεχομένως από τα Χριστούγεννα, μπορεί να αποκατασταθούν εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων που επλήγησαν. Και επειδή, λοιπόν, λέμε για το χρονικό ορίζοντα, το 2019, σύμφωνα πάλι με το πρόγραμμα του ΔΝΤ η πορεία του χρέους θα είναι στο 120%. Δηλαδή, παραπάνω από ό,τι είναι σήμερα, που είναι 115%. Άρα, δεν είναι υποκρισία και κοροϊδία να λέει ένας υπουργός και να λέει και η κυβέρνηση, να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποκαταστήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, απώλειες εσόδων, εισοδήματος από τέως αδύναμες ομάδες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι δεν μπορώ να κάνω τέτοιου είδους υπολογισμό, ότι είναι παρακινδυνευμένο να αναφέρω αυτή τη στιγμή χρόνο αποκατάστασης των εισοδημάτων. Ο κ. Λοβέρδος, φυσικά, είναι αρμόδιος υπουργός επί του Ασφαλιστικού, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς καλύτερα από εμένα. Σας λέω ότι αυτό που βάζουμε εμείς μπροστά είναι η υλοποίηση του προγράμματος, που έχουμε εκπονήσει. Από εκεί και πέρα, μπορεί να λέτε εσείς για το 2019. Να σας αναφέρω όμως, ότι αν απομονώνουμε ένα δημοσιονομικό στοιχείο, αυτό δεν λέει τίποτε. Και τα ελλείμματα υπάρχουν και δεν είναι κακό να υπάρχουν. Και το χρέος έχει ένα ποσοστό στο οποίο κινείται. Το θέμα είναι να βγούμε από την ύφεση και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Βάσει αυτού του προγράμματος που έχουμε εκπονήσει και έχουμε δημοσιοποιήσει, εφόσον υπάρξει ανάπτυξη, είναι σαφέστατο ότι θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα όλων των πολιτών.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κύριε Υπουργέ, για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Η Νέα Δημοκρατία έχει σηκώσει το θέμα, λέγοντας ότι είναι αντίθετος ο κ. Σαμαράς στη χρονική περίοδο που γίνεται η επίσκεψη και μάλιστα έχουμε ένα σχόλιο του συμβούλου του κ. Σαμαρά, κ. Λαζαρίδη, ο οποίος μιλάει για μια οθωμανική και αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν. Πώς σχολιάζετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, θα ήθελα να μάθω και εγώ εάν αυτή η ρήση του συμβούλου του κ. Σαμαρά είναι και υπεύθυνη άποψη και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζω δηλαδή, κατά πόσο εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία, μια τέτοια άποψη. Εκείνο, όμως, το οποίο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εδώ, είναι ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται με περισσή σοβαρότητα, με πολύ μεγάλη πληρότητα ως προς τις στοχεύσεις και τις πολιτικές μας. Εμείς δεν κάνουμε κουμπαριές για να κάνουμε εξωτερική πολιτική μέσω κουμπαριών. Εμείς βάζουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής εκεί που πρέπει, χωρίς φοβίες, με ξεκάθαρες θέσεις και η ανταλλαγή επισκέψεων γίνεται όποτε πρέπει να γίνεται. Έχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε αυτή την επίσκεψη, με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν, με συγκεκριμένες υπογραφές συνεργασιών και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας της θέσης μας, ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε σε καμία άλλη πτυχή των διεθνών μας σχέσεων.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν συμμερίζεστε την άποψη που εκφράζεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχομένως και από την ηγεσία ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αδυναμίας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της οικονομικής κρίσης και δεν είναι ό,τι καλύτερο να προχωράμε σε συζητήσεις επί εθνικών θεμάτων, αυτό το διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια φοβική άποψη. Το να κρυβόμαστε σήμερα, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα που τα γνωρίζει, δυστυχώς, όλη η ανθρωπότητα, θα είναι σφάλμα και βλάβη για τα εθνικά συμφέροντα. Εμείς διεκδικούμε τα δίκια μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρα. Οι εξωτερικές μας σχέσεις με τους γείτονές μας δεν μπορούν να διαταραχθούν, ούτε μπορούμε να φοβόμαστε, παρόλη την οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε. Εάν κρυβόμαστε, ακριβώς αυτό υπηρετούμε. Το να γινόμαστε επιρρεπείς και να μας υπολογίζουν όλο και λιγότερο.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα γίνει κάποια συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν στο νότιο Αιγαίο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συζητήσεις θα δημοσιοποιηθούν. Θα δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο καθώς και οι υπογραφές συμφωνιών που θα γίνουν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή λέγεται ότι μπορεί να υπάρξει κάποια θεαματική πρόταση από τον κ. Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες των δύο χωρών, η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια τέτοια συζήτηση και αν ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, από τη δική του πλευρά, είναι έτοιμος να πάει και ένα βήμα μπροστά, πριν καν ίσως το κάνει ο κ. Ερντογάν από μόνος του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μείωση των εξοπλισμών, θεωρητικά είναι ένα εξαιρετικά θετικό δόγμα και για τις δύο πλευρές και για την ελληνική και για την τουρκική. Είναι αυτονόητο ότι το να δαπανούνται τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, όταν έχουμε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και εμείς και η Τουρκία είναι ένα πρόβλημα. Εκείνο, όμως, το οποίο έχει πει η ελληνική κυβέρνηση και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, είναι ότι με λόγια, δεν μειώνονται οι εξοπλισμοί. Χρειάζονται έργα, χρειάζονται πράξεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε κάποτε για μείωση εξοπλισμών. Και αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνουν, φυσικά, από την Τουρκία γιατί γνωρίζουμε και τη συμπεριφορά της.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άλλη μία ερώτηση για την επίσκεψη. Είναι εικόνα σοβαρής, πάντως, χώρας κ. Εκπρόσωπε, να ζητείται από τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην καταλύσει σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος, όπου συνήθως γίνονται διαδηλώσεις, αλλά να πάει λίγο παραπέρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πού παραπέρα, δηλαδή;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρω εγώ; Στο Hilton, ας πούμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τo Hilton είναι ένα από τα κεντρικά σημεία, ούτως ή άλλως, της Αθήνας και το γνωρίζουμε...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν γίνονται διαδηλώσεις απ έξω, από όσο γνωρίζω...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... και όμως γίνονται. Η αμερικάνικη Πρεσβεία είναι πάρα πολύ κοντά και περνούν πολλές διαδηλώσεις από το Hilton. Σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις. Από κει και πέρα...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ζητήθηκε να πάει αλλού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... είναι ζητήματα ασφάλειας. Είναι ζητήματα που αδικούν την ουσία και νομίζω ότι θα πρέπει να μείνουμε εκεί. Πάντως, το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπου θα γίνουν όλες οι εργασίες των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, είναι το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μία ερώτηση για να επιστρέψουμε στα θέματα διαφάνειας και κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι υπάρχουν αναφορές στον Τύπο για δαπάνες υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βεβαίως, με υπουργικές αποφάσεις. Υποθέτω ότι αυτό δεν είναι μεμπτό, εφόσον η διαδικασία έχει τηρηθεί. Ωστόσο, τα ποσά τα οποία αναφέρονται αποτελούν για την κυβέρνηση ζήτημα διερεύνησης ή έστω, ζήτημα κολασμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα διερεύνησης κάθε υπόνοια, κάθε καταγγελία, κάθε ένδειξη που υπάρχει για κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ακόμη και ενός ευρώ. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, είτε είναι πολιτικό είτε είναι μη πολίτικο πρόσωπο, είτε είναι απλός δημόσιος υπάλληλος, όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Αυτή είναι η αρχή μας και ακολουθούμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, έτσι ώστε να υπάρχει επανόρθωση της αξιοπιστίας του Δημοσίου και φυσικά περιφρούρηση του δημόσιου χρήματος.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μία τελευταία ερώτηση. Είπατε σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο πως θα παρεμβαίνει η Πολιτεία στις αγορές. Αυτή την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα την ενεργοποιήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως λειτουργεί. Εάν υπονοείτε και εννοείτε, μάλλον, ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γνωρίζουμε τις παθογένειες του συστήματος ελέγχου της αγοράς. Γνωρίζουμε περιπτώσεις που έχουν πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά διαστήματα και τι τροπή είχαν. Γνωρίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίοι τύγχαναν να είναι κουμπάροι πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, ήδη έχουν περάσει στη Δικαιοσύνη, ήδη έχουν προφυλακιστεί. Γνωρίζουμε τι αντιμετώπιση είχαν αυτοί και τι ασυλία σε άλλες εποχές. Εμείς, έχουμε μία αρχή, ότι θα πρέπει η αγορά να ελέγχεται, έτσι όπως πρέπει να ελέγχεται.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πάνω σε αυτό, θα ελέγχεται, μα όπως ελέγχεται επιβάλλονται κάποια πρόστιμα που δεν ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως θα πρέπει να ελέγχεται...

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όπως θα πρέπει να ελέγχεται.. Δηλαδή θα επιμείνει η κυβέρνηση στις συμφωνίες κυρίων που ήταν και ένα αντικείμενο αντιπαράθεσης το προηγούμενο διάστημα ή θα προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, στους κερδοσκόπους. Γιατί π.χ. να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, για να γίνει απόλυτα κατανοητό. Ένα πρόστιμο ισοδυναμεί με μία ώρα δουλειάς σε ένα super market.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ. Γι` αυτό ακριβώς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συλλέξει έναν αριθμό παραβάσεων και θα δημοσιοποιήσει όλα τα αποτελέσματα, συνολικά, της πορείας που πήραν αυτές οι παραβάσεις. Το δε υπουργείο Οικονομίας εργάζεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση και παρουσιάζεται στο άτυπο Υπουργικό η εργασία που έχει κάνει ως προς τον έλεγχο της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή και του πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε για το Ασφαλιστικό κ. Υπουργέ ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και πάει λέγοντας. Ωστόσο αυτές τις προσδοκίες, τις θέσεις, εν πάση περιπτώσει, δεν τις συμμερίζεται ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ, οι οποίες καίτοι ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστικά εννοώ, κατεβαίνουν σε απεργίες, σε διαδηλώσεις κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι προς τιμήν τους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί και το πιθανότερο. Η κυβέρνηση πως δεν μπορεί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς τιμήν του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, που δεν επιβάλει γνώμες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αν μπορούσε, ίσως, μπορεί να είχαμε άλλα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, πώς και δεν μπορείτε να πείσετε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι αυτό το σχέδιο είναι όντως το καλύτερο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πρώτα απ όλα, μέσα από αυτό το διάλογο που ανοίξαμε, έναν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο και με τους εταίρους και με τα πολιτικά κόμματα, είχαμε ζητήσει, ανεξάρτητα αν δεν ανταποκρίθηκαν όλοι, να υπάρχει μία συλλογική και συνολική πρόταση, η οποία, φυσικά, να είναι εφαρμόσιμη, έτσι ώστε το ασφαλιστικό μέλλον των πολιτών μας να είναι καλυμμένο και προστατευμένο. Την ευθύνη της άσκησης πολιτικής την έχει αναθέσει ο λαός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη, αποφασιστική πολιτική με πολύ μεγάλα, όμως, περιθώρια συζήτησης με την κοινωνία. Από κει και πέρα, οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους, έτσι όπως νομίζουν ότι πρέπει να την κάνουν. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Η κυβέρνηση κάνει άλλο έργο και οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν το δικό τους. Εμάς, μας ενδιαφέρει να αντιληφθεί ο Έλληνας πολίτης ότι εάν δεν κάνουμε τομές στο ασφαλιστικό σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είχε ασφάλιση ούτε υγείας, ούτε σύνταξης. Και επειδή είναι υποχρέωση δική μας να τα διασφαλίσουμε αυτά, για αυτό, ακριβώς, φέρνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα είναι βιώσιμο και δεν θα είναι απλώς ένα «μπάλωμα», όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει την πανσπερμία ταμείων σε τρία μόνο, έτσι ώστε να υπάρχει τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα εγγυάται την περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση του απλού Έλληνα πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ανασχηματισμός πότε θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με ρωτήσατε και χθες;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι εγώ. Κάποιος συνάδελφος. Συζητείται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Μάνος και το κόμμα του «Η ΔΡΑΣΗ» εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την κατάληψη της εισόδου του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» και της κατάληψης του λιμανιού για να μην αποβιβαστούν ή να μην επιβιβαστούν τουρίστες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι τη μήνυση του κ. Μάνου δεν θα τη σχολιάσω. Εκείνο, όμως, που πραγματικά μπορώ να σχολιάσω, επειδή χθες, όπως γνωρίζετε, είχα μία συνεργασία με την κ. Γκερέκου την αρμόδια υφυπουργό για τον Τουρισμό και μας έχει δυστυχώς δηλωθεί ότι πολλές χιλιάδες κρατήσεων, γι` αυτό το χρονικό διάστημα από χώρες του εξωτερικού, έχουν ακυρωθεί. Και έχουν ακυρωθεί, γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να έρχονται επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, τουρίστες και να τους απαγορεύεται η είσοδος ή η έξοδος στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν μπορεί να απαγορεύεται σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας η είσοδος των πολιτών ξένων χωρών, που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει κάποτε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και επειδή όλες αυτές οι δράσεις του ΠΑΜΕ γίνονται εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης προστασίας των εργαζομένων, σας ενημερώνω ότι φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί η μείωση της τουριστικής κίνησης, ίσως, ενός από τα υγιέστερα προϊόντα που έχουμε να επιδείξουμε ως χώρα, δεν σημαίνει μόνο μείωση των κρατικών εσόδων και εισοδημάτων ή των επιχειρηματικών, σημαίνει και μείωση θέσεων εργασίας, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας και να γίνουμε πάρα πολύ αυστηροί όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιου είδους ζητήματα.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Μήπως θα πρέπει να ζητηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση σε ένα τόσο κύριο σημείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι καιροί και οι πράξεις, μπορεί να γίνει αντιληπτή από όλους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 May 2010 - 20:24:50 UTC