Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 266938174

Έκδοση 1

brf1105

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ένα πρωτοφανή και πολυμέτωπο αγώνα. Έναν αγώνα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανόρθωση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και παράλληλα την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Καταδείξαμε πως η Ελλάδα παρά τις αδυναμίες και τα σφάλματά της είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πρωτοφανή επίθεση των ανεξέλεγκτων διεθνών αγορών, εναντίον του ευρώ και της σταθερότητας της ευρωζώνης. Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, δηλαδή μιας πανευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στους διεθνείς κερδοσκόπους. Σήμερα, αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες, για τα επόμενα χρόνια, απρόσκοπτα, χωρίς η πίεση των αγορών να στραγγαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τις θυσίες των πολιτών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαΐου ο μηχανισμός αυτός πήρε διαφορετική μορφή, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προβλήματα ή θα έχουν προβλήματα στο μέλλον και θα βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δικαίωσαν. Από εδώ και πέρα προχωράμε στο δρόμο των ριζικών αλλαγών στο κράτος και στον τρόπο που λειτουργεί, προχωράμε στο δρόμο της ανάπτυξης με τρόπο σταθερό δημοκρατικό που εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου.

Σε αυτή την προσπάθεια καλέσαμε και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση και συνεργασία. Η υπευθυνότητα ή η ανευθυνότητα, το θάρρος ή η λιποψυχία των πολιτικών δυνάμεων, η ειλικρινής συναίνεση ή η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κρίνονται καθημερινά και αυστηρά από τους Έλληνες πολίτες. Το μέλλον αυτού του τόπου εξαρτάται από όλους μας, αλλά ο βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποδίδει και έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι αρχίζει να μπαίνει μια τάξη στα πράγματα.

Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το Α΄ τετράμηνο του 2010, Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, το έλλειμμα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 μειώθηκε κατά 41,8%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, σύμφωνα με τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο του 2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας παρουσιάζει αύξηση 68%. Βρισκόμαστε, όμως, μόνο στην αρχή και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Να σας αναφέρω επίσης ότι -ήδη έχει ανακοινωθεί, αλλά είναι σημαντικό για το ποιες προσπάθειες γίνονται και αποδίδουν- δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κάτι που είναι πρωτοφανές για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού που υλοποιείται και είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί για πρώτη φορά η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αποκτούν έναν ειδικό ρόλο, σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική και προοπτική της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης. Η επιχειρησιακή αυτή μονάδα έχει σαν σκοπό το σχεδιασμό, την προώθηση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με τις αρχές της αειφορίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Αφορά:

" Το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς

" Τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα

" Τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

" Το πρόγραμμα Interect που αφορά διασυνοριακές δράσεις

" Ακόμη, το σχεδιασμό και την εποπτεία ειδικού προγράμματος ανάπτυξης για την μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης

" Το σχεδιασμό και εποπτεία, και εφαρμογή των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

" Την αξιολόγηση των επενδύσεων

" Το σχεδιασμό των πολιτικών ανάπτυξης

" Την υποστήριξη προώθησης περιφερειακών οικονομικών διακρατικών σχέσεων και μια σειρά από δράσεις οι οποίες είναι πρωτοφανείς ειδικά για τη Βόρειο Ελλάδα.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας και να σας ενημερώσω ότι ήδη σε σχέση με τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ, υπάρχει ένα πρόγραμμα για την τετραετή επιδότηση εισφορών. Έχουν προκηρυχθεί 40.000 θέσεις και ήδη έχουν υποβληθεί 6.659 αιτήσεις. Για τη διετή επιδότηση εισφορών έχουν προκηρυχθεί 25.000 θέσεις και έχουν υποβληθεί περίπου 3.500 αιτήσεις. Συνολικά, δηλαδή, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 10.112 θέσεις -οι περισσότερες στο τετραετές- σε ένα μήνα μόνο που είναι ανοιχτό το πρόγραμμα.

Ως προς τη γυναικεία επιχειρηματικότητα υπάρχουν 4.000 θέσεις, όπου προβλέπεται να καλυφθούν όλες, καθώς υπάρχουν και 50.000 θέσεις για τον εποχικό τουρισμό, που αυτές τις ημέρες διευρύνεται το πρόγραμμα και με τον τουρισμό που αφορά στη 12ετή διάρκεια.

Ακόμη, να τονίσω ότι υπάρχουν νέες ρυθμίσεις που αφορούν στον ΟΑΕΔ, στο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα μέτρα, για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που αφορούν σε έναν πρωτοφανή θεσμό την επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας. Μια πολύ σημαντική τομή που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των επιδοτούμενων ανέργων με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την εκπαίδευσή τους. Στον ίδιο ακόμη νόμο περιέχονται προγράμματα εργασίας επιδοτούμενων ή μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 64 ετών, όπως και προγράμματα εργασίας για νέους έως 24 ετών, με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, κάτι που δεν έχει σχέση με τα γνωστά stage, που ισχύουν ούτως ή άλλως για τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται σαφώς για μια αναβάθμιση, αφού αφορά περιπτώσεις που φθάνουν μέχρι τους 12 μήνες, με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού, όμως με τις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη, ασθένεια και επαγγελματικό κίνδυνο να τις καλύπτει ο ΟΑΕΔ.

Και βέβαια επίκειται και μια δεύτερη δέσμη προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η υλοποίηση στα μέσα αυτού του μήνα, του Μαΐου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την άρση της βουλευτικής ασυλίας, την αυστηροποίηση του ελέγχου πόθεν έσχες, την αλλαγή της ρύθμισης περί ευθύνης υπουργών. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε αυτή τη φάση, να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, αν δηλαδή θα δούμε επιτέλους τους υπαίτιους αυτής της κρίσης να λογοδοτούν και να τιμωρούνται ή θα συνεχίσουν, τέλος πάντων, οι εξεταστικές επιτροπές να έχουν έναν χαρακτήρα «διαδικαστικό».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι ένα αίσθημα που η κυβέρνηση το προσλαμβάνει όπως όλοι μας, όπως όλοι οι πολίτες και η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που υπάρχει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαφώς και δεν είναι ευχάριστη. Και εμείς, ειδικά εμείς ως κυβέρνηση, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος της δημόσιας ζωής, των λειτουργών της δημόσιας ζωής και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε χαμηλό επίπεδο, όπου υπάρχει παραβατικότητα δημόσιου ή κρατικού λειτουργού. Και γι` αυτό ακριβώς το λόγο και οι εξεταστικές επιτροπές ήταν αυτές που προτάθηκαν, συστήθηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν με δική μας πρωτοβουλία, κάτι που θα πρέπει να μην το απαξιώνουμε. Γιατί οι εξεταστικές επιτροπές όταν θέλουν να παράγουν αποτέλεσμα, πραγματικά παράγουν. Και υπάρχουν παραδείγματα και γι` αυτό. Να υπενθυμίσω ότι ήδη βρίσκονται στο τέλος των εργασιών τους δύο εξεταστικές επιτροπές, η μία για το Βατοπαίδι και η άλλη για τη Siemens και επίκεινται και άλλες εξεταστικές επιτροπές.

Η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, όπου πραγματικά θα πρέπει να καταλογιστούν, μέσα από αυτή οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, ήδη υπάρχει η εντολή του Πρωθυπουργού και γίνεται μεγάλη και σκληρή δουλειά ως προς αυτό, σε όλα τα υπουργεία να αναδειχθούν όποιες παραβατικές συμπεριφορές υπάρχουν, που έχουν σχέση με το κάθε υπουργείο, έτσι ώστε πραγματικά κανείς να μην αισθάνεται ότι είναι ανεξέλεγκτος όταν ασκεί δημόσια εξουσία και όταν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν τα ήξερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλα αυτά που μας λέτε; Τα ήξερε προφανώς. Απλά τα θεωρεί ανεπαρκή και ζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ιδιώνυμο για τη φοροδιαφυγή. Επ` αυτού, πώς τοποθετείστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι γνώριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θέμα που δεν μπορώ να ερμηνεύσω εγώ. Αυτά όμως - έχετε δίκαιο- έχουν ανακοινωθεί και φυσικά είναι μόνον η αρχή. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και γι` αυτό λέμε ότι χρειάζονται όλοι οι φορείς του πολιτικού - κυρίως- συστήματος, να δράσουν συλλογικά, έτσι ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Ως προς την πρόταση του Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία είναι σεβαστή και πολύ αξιόλογη, για τη μετατροπή του αδικήματος φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο, η κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να το συζητήσει, να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό και αυτό είναι το πνεύμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και αυτό που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ότι πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας πολιτών και πολιτικών προσώπων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή αφήσατε αναπάντητο το θέμα της βουλευτικής ασυλίας κύριε Εκπρόσωπε, θα εισηγηθεί την κατάργηση αυτού του καθεστώτος η κυβέρνηση ή όχι; Γιατί συζητήθηκε χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η βουλευτική ασυλία πραγματικά είναι ένα ζήτημα το οποίο διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου, μιας και η δυνατότητα που υπάρχει -και σήμερα υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα και πρόβλεψη ή μάλλον υποχρέωση των βουλευτών να αίρουν τη βουλευτική ασυλία- όπου δεν υπάρχει πολιτικό αδίκημα, όπου υπάρχει δράση που δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται στην πράξη. Είναι όμως επιβεβλημένο, πλέον, οι βουλευτές να έχουν την ίδια αντιμετώπιση -τουλάχιστον στα αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική τους δράση- που έχει ο απλός Έλληνας πολίτης. Και αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας στους βουλευτές. Από εκεί και πέρα, βέβαια, να υπενθυμίσω ότι σχετικά με το πόθεν έσχες που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και αφορά τη δημόσια ζωή και την πολιτική ζωή, ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία που συζητείται αυτές τις ημέρες -σήμερα και αύριο- στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε το πόθεν έσχες των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων γενικότερα, να είναι πραγματικά στο πλαίσιο του πραγματικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων που αποκτούν οι πολιτικοί και όχι μια τυπική διαδικασία, που δυστυχώς γινόταν μέχρι τώρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή δεν ακούω να συζητάτε καθόλου για την περιστολή των κρατικών επιχορηγήσεων στα κόμματα, είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάτι τέτοιο; Γιατί αυτά τα διαχειρίζονται τα ίδια τα κόμματα. Ακούω να μιλάτε για μισθούς βουλευτών κτλ. Ένα δεύτερο διευκρινιστικό είναι, αν μου επιτρέπετε, αν σκέπτεστε και με ποιον τρόπο τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Και τρίτο που θέλω να ρωτήσω, είναι εάν ο μηχανισμός ο χθεσινός, ο προχθεσινός εν πάση περιπτώσει, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης είναι ίδιος μ` αυτόν που έχουμε εμείς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των οικονομικών των κομμάτων βεβαίως και το σκεφτόμαστε και ήδη έχει τεθεί στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι συναινούμε και θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να μπει τάξη στα οικονομικά των κομμάτων. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που έχει γίνει από τον Πρωθυπουργό, όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων. Και μάλιστα, ας θυμηθούμε ότι υπήρχε αντίδραση, ειδικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος που έχει μια διαφορετική θεώρηση. Ο καθένας έχει τη θεώρησή του πάνω σε αυτό το θέμα. Εμείς όμως θέλουμε τα οικονομικά των κομμάτων, για τα οποία υπάρχει ένα θολό τοπίο -είναι αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια- να υπάρχει πλήρης έλεγχος, να υπάρχει διαφάνεια, να γνωρίζουμε πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ της κρατικής ενίσχυσης, γιατί υπάρχει εύλογα μια αμφιβολία για το πώς διαχειρίζονται τα ίδια τα κόμματα τα οικονομικά τους. Αυτό θα τεθεί και είναι στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, αλλά και της εν γένει λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Τουλάχιστον η κυβέρνηση το θέτει σε αυτό το πλαίσιο.

Ως προς την πρόταση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά, για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, εμείς απαντήσαμε - ο Πρωθυπουργός χθες στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών- ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, το οποίο δεν βοηθάει σε τίποτε. Ούτως ή άλλως έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις ως προς αυτό. Υπήρξε και βουλευτής του κινήματός μας που είπε «γιατί 200, 150 βουλευτές αρκούν». Είναι ένα θέμα το οποίο είναι μεν σημαντικό, αλλά εάν το δούμε αποσπασματικά είναι καθαρά ξεκομμένο και δεν λειτουργεί υπέρ του πολιτικού συστήματος. Εκείνο που πραγματικά θα είναι καταλυτικό για τη σωστή λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ήδη είχε δεσμευθεί προεκλογικά στον προγραμματισμό και στο πρόγραμμα που είχε καταθέσει και φυσικά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα έχουμε πρόταση για νέο εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις παθογένειες που δημιουργεί αυτό το εκλογικό σύστημα, όπως τις γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά.

Ως προς το τρίτο ερώτημά σας, εμείς ανοίξαμε το δρόμο για να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι συνθήκες οι οποίες περιγράφονται σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και οι όροι, προσιδιάζουν ως προς τη σύνθεση του μηχανισμού, ότι προβλέπεται μεικτός μηχανισμός από Ευρωπαϊκή Ένωση, Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αυτό που ήδη λειτουργεί για την Ελλάδα. Οι όροι, φυσικά, οι ιδιαίτεροι θα εξειδικευτούν. Όμως είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που, δυστυχώς, πρώτοι εμείς -και ευτυχώς για την Ευρώπη από εδώ και πέρα- δοκιμάσαμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εάν μπει κάποια άλλη χώρα στο μηχανισμό και τα επιτόκια είναι χαμηλότερα, αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως θα είναι και για την Ελλάδα χαμηλότερα τα επιτόκια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό με χαμηλότερα επιτόκια, θα είναι μια ευκαιρία και για εμάς να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και γενικότερα, εάν οι όροι με τους οποίους θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός είναι διαφορετικοί και λιγότερο χαλαροί, ας το πούμε, για τις άλλες χώρες σε σχέση με αυτό που εφαρμόστηκε στο «πειραματόζωο» Ελλάδα, η χώρα μας θα ζητήσει να πάει με τους νέους όρους; Θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θεωρείται αυτονόητο. Αλλά, για να μην τρέφουμε και μεγάλες προσδοκίες, ήδη στη συνεδρίαση του Ecofin της Κυριακής, υπήρχαν πιέσεις και τελικά υπάρχει απόφαση να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, πέραν του Προγράμματος Σταθερότητας, που έχουν καταθέσει άλλες χώρες. Και μακάρι να μπορούσε να χαλαρώσει αυτός ο μηχανισμός με τις προϋποθέσεις που θέτει, για να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευθούμε και εμείς. Είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν πιο ευνοϊκοί όροι, εννοείτε, θα τους εκμεταλλευθούμε και εμείς.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αυτούς τους ευνοϊκούς όρους, εάν τους φέρετε, θα αλλάξουν και τα σκληρά μέτρα που ήδη έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες και το Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να δούμε τροποποίηση των σκληρών μέτρων προς το καλύτερο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξαρτάται τι εννοείτε. Τις σκληρές αποφάσεις και πολλά απ` αυτά τα μέτρα τα οποία πήραμε, έπρεπε να τα πάρουμε ούτως ή άλλως, για να υπάρχει τάξη στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Να σας θέσω ένα παρεμφερές ερώτημα, να επανέλθουμε λίγο στο θέμα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών χθες: Ο κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του, είπε ότι δεν είπε όχι στο μηχανισμό, ότι είπε όχι στα συγκεκριμένα μέτρα. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχομένως κάποια δόση υποκρισίας σε αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία εκεί που μιλάει για συναίνεση και εκεί που ζητάει συγνώμη από τον ελληνικό λαό ο κ. Σαμαράς, στην πράξη πολλές φορές φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί οι της Νέας Δημοκρατίας τι συνέβη, ποιες είναι οι τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και τι πολιτική στάση θα κρατήσουν σήμερα. Είναι λογική η αμηχανία που έχουν, θα πρέπει όμως όταν ζητάμε συγνώμη από τον ελληνικό λαό να το εννοούμε ακόμη περισσότερο. Και όταν θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν είναι κοινότυπες, να είναι και πιο συγκεντρωμένες, πιο επικεντρωμένες στο συμφέρον του κράτους και του ελληνικού λαού. Και φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία πολλές φορές ξεχνάει το στόχο που θα έπρεπε να έχει αυτή η υποτιθέμενη συναίνεση την οποία δίνει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί εμείς περιμέναμε η Νέα Δημοκρατία να συναισθανθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της και στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα να κρατήσει μια διαφορετική στάση, τουλάχιστον ως προς την ψηφοφορία.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αναφερθήκατε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, εκεί ο Πρόεδρος της κυβέρνησης έκανε μια επίθεση προσωπική, υπάρχει και μια επιστολή, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Μαρκόπουλου γι` αυτό το θέμα, για κάποιες κουρτίνες που στοίχισαν 28.000 ευρώ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έγινε προσωπική επίθεση, απλώς «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Έτσι εξελήφθη. Υπάρχει και ένα δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας, στις «Αποκαλύψεις» στο πρώτο τους φύλλο, που μιλά για 200.000 ευρώ για κουρτίνες στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα. Υπάρχει κάποια απάντηση γι` αυτό; Γνώριζε, ίσως, ο Πρωθυπουργός όταν έκανε αυτή την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία γενικότερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε προσωπική επίθεση σε κανέναν. Απλώς, έδωσε ένα δείγμα της τεράστιας σπατάλης που γινόταν και η οποία είναι πλέον γνωστή σε όλα τα επίπεδα, επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Μια σπατάλη η οποία θα αποκαλυφθεί. Και θα αποκαλυφθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ρεβανσιστικά. Απλώς, το αίσθημα της ατιμωρησίας δεν θα πρέπει να καλύπτει και να προστατεύει τους πολιτικούς και τις πολιτικές θέσεις της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο διαγωνισμό των 200.000 ευρώ για το υπουργείο Παιδείας για τους μηχανισμούς σκίασης, ήδη υπάρχει απάντηση από το υπουργείο Παιδείας που καλύπτει την κυβέρνηση.

Συμπληρωματικά, θα σας πω ότι τέτοιου είδους σπατάλες, οι οποίες δυστυχώς είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος, υπάρχουν μυριάδες για τη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνονται και θα αποκαλυφθούν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Νωρίτερα οι υπάλληλοι στο υπουργείο Παιδείας, ας πούμε, επί γαλάζιας διακυβέρνησης, δεν χρειάζονταν μηχανισμούς σκίασης, δούλευαν. Τώρα, γιατί να πάει η κ. Διαμαντοπούλου και να κάνει αυτό; Μήπως πρέπει να βασιζόμαστε στο γούστο μιας κυρίας, γιατί αλλιώς είναι μια κυρία και αλλιώς ένας κύριος υπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειδικά για το υπουργείο Παιδείας, δεν γνωρίζω αν έχετε πάει, καλό θα είναι να πάτε στο υπουργικό γραφείο που έγινε επί Νέας Δημοκρατίας και επιπλώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας και να δείτε τη χλιδή που υπάρχει στο συγκεκριμένο υπουργικό γραφείο: Στο πόσα σαλόνια υπάρχουν εκεί, στο πόσα χαλιά υπάρχουν και αν αυτό προσιδιάζει με γραφείο ευρωπαίου υπουργού. Αυτά εμείς τα εντοπίζουμε, όμως είναι διαφορετικό αυτό, δηλαδή η σπατάλη που γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας και διαφορετικές οι ανάγκες σκίασης ενός κτηρίου όπου εργάζονται υπάλληλοι και θα πρέπει να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Είναι τελείως διαφορετικό και φυσικά δεν έχει σχέση με το γούστο του κάθε υπουργού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα κάνετε Εξεταστική, λοιπόν, για το υπουργείο Παιδείας και για την προηγούμενη ηγεσία; Γιατί, το να λέτε λόγια, είναι άλλο και άλλο να κάνετε μια πράξη. Θα το κάνετε επτά μήνες μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα κάνουμε Εξεταστική για την κάθε υπέρβαση δημόσιας δαπάνης. Όπως σας είπα προηγουμένως και όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη εβδομάδα, στην κυβέρνηση λειτουργεί μια διαδικασία συλλογής στοιχείων σπατάλης, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί και δημόσια η σπατάλη που γινόταν επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και φυσικά, όπου γίνεται σπατάλη και μέχρι σήμερα να ανακαλύπτεται.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μιλάτε συνεχώς για ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Στην αρχή του briefing σημείωσα ότι μιλήσατε για την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και μιλήσατε για τη συνεισφορά της κυβέρνησής σας στην πανευρωπαϊκή άμυνα ενάντια στην κρίση. Τις δικές σας ευθύνες για την αφύπνιση των Ευρωπαίων κερδοσκόπων, μέσω απρόσεκτης πολιτικής ρητορικής, τις έχετε αναλογιστεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα τις αναλογιζόμασταν, εάν τα πράγματα ήταν τόσο απλοϊκά. Αυτό που διακινείται - και ειδικά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας- είναι ότι η δική μας ρητορική αφύπνισε τους κερδοσκόπους. Εάν είμαστε τόσο αφελείς ως ελληνικός λαός που να πιστέψουμε ότι δύο κουβέντες που είπε κάποιος υπουργός ή ο Πρωθυπουργός ή όποιος αναλυτής στην Ελλάδα, αφύπνισε τους κερδοσκόπους, τότε νομίζω ότι δεν έχουμε καμία ιδέα για το πώς λειτουργούν οι διεθνείς αγορές -παγκοσμιοποιημένες πλέον- και πώς λειτουργούν οι κερδοσκόποι, οι οποίοι μέσα σε μια ημέρα μπορούν να κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κερδοσκόποι δεν κερδίζουν ούτε αφυπνίζονται από μια δήλωση ή από μια κουβέντα οποιουδήποτε πολιτικού. Αφυπνίζονται από πολιτικές τις οποίες ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Από την αναξιοπιστία που δημιουργούν οι κυβερνήσεις, μια αναξιοπιστία που μας προικοδότησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από συγκεκριμένες πράξεις, όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας εκτροχιάζεται, όταν υπάρχει τέτοια δημοσιονομική κατάσταση που φαίνεται ότι μια χώρα είναι βορά των κερδοσκόπων. Μακάρι να ήταν τόσο απλοϊκά και αφελή τα πράγματα. Θα ήταν πολύ καλύτερα για τον ελληνικό λαό.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή η κυβέρνηση κόπτεται για την εικόνα του πολιτικού συστήματος, σκέφτεται σε αυτή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να υιοθετήσει την πρόταση της Αριστεράς για την απλή αναλογική ή θα πάει σε ένα σύστημα μονοεδρικών περιφερειών που θα ευνοεί αποκλειστικά τα δύο μεγάλα κόμματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όταν τεθεί ζήτημα εκλογικού νόμου, θα υπάρχει και αποσαφήνιση για ποιο εκλογικό νόμο μιλάμε. Για την απλή αναλογική, έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές, όπως και η Αριστερά. Εμάς, μας ενδιαφέρει ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που να αναδεικνύει τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Ένα εκλογικό σύστημα που επιτέλους θα σταματήσει αυτό το δίαυλο που υπάρχει μεταξύ πολιτικής και χρηματοδότησης. Ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σταθερές κυβερνήσεις.

Αυτές θα είναι οι παράμετροι που θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. Από κει και πέρα, φυσικά, επειδή ο εκλογικός νόμος είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία της Δημοκρατίας, θα υπάρχει διάλογος, θα υπάρχει διαβούλευση, θα υπάρχει δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς φορείς, αλλά και στους απλούς πολίτες, να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και του κοινοβουλευτικού συστήματος με τον καλύτερο τρόπο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης είναι ένα σενάριο που η κυβέρνηση θα το εξέταζε ποτέ; Μιας συγκυβέρνησης, εάν τα πράγματα εξελιχθούν κατά τρόπο πολύ χειρότερο για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα εν γένει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η χώρα μας διαθέτει μια κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ότι πάει πάρα πολύ καλά. Μια κυβέρνηση η οποία δεν λειτουργεί με τρόπο αλαζονικό, μια κυβέρνηση που ζητεί τη συναίνεση, από τις πρώτες ημέρες, της άσκησης της διακυβέρνησής της, όταν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα φθάσουμε σε αυτό το δύσκολο οικονομικό σημείο.

Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να δεχθούμε. Συναίνεση όμως και συνεργασία όλων των δυνάμεων -φυσικά όχι σε κυβερνητικό επίπεδο- όχι απλώς δεχόμαστε, αλλά και το αποζητούμε. Υπάρχει δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλλουν με τον τρόπο τους, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Και πραγματικά, όπου οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα, αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, αυτό που καταγγείλατε περί χλιδής, χαλιά και σαλόνια, αν το έχετε διατηρήσει μέχρι σήμερα ή το έχετε αλλάξει. Δεύτερον, εάν τώρα που έχετε χαλαρώσει μετά από αυτή την πίεση των αγορών και αυτό που είπατε εσείς «στραγγαλισμό», εάν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορεί να φύγουν τα σαλόνια ή να ξηλωθούν κάποια φωτιστικά. Ο τρόπος που πολιτευόμαστε ως προς το σεβασμό του δημόσιου χρήματος είναι σαφώς διαφορετικός. Το δείξαμε από την πρώτη στιγμή, όταν αντικαταστήσαμε τα υπουργικά αυτοκίνητα, τις μεγάλες μερσεντές - κάποιες από αυτές ήταν θωρακισμένες- τις τεράστιες σπατάλες που γίνονταν από τα υπουργεία, τις οποίες εμείς σαφώς και δεν κάνουμε. Οι επιλογές μας είναι σαφείς.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας για τον ανασχηματισμό: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουσα τον κ. Σαμαρά, στην ομιλία του σήμερα στο ΣΕΒ, να λέει ότι το έλλειμμα του 2009 δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και ότι εκτινάχθηκε πάνω από το 13% με δημιουργική λογιστική που εφάρμοσε η δική σας κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως ότι ο κ. Σαμαράς τη συγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό, καλό θα ήταν να την εννοεί. Και αν το επιχείρημα αυτό της Νέας Δημοκρατίας, ότι το πραγματικό έλλειμμα δεν ήταν 12,6% που παρουσιάζαμε εμείς, αλλά ήταν χαμηλότερο, ήρθε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η ίδια η Eurostat και ανακοίνωσε ότι όχι απλώς είναι τόσο, αλλά είναι μεγαλύτερο και πλησιάζει στο 14%. Αν ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί και τέτοια στοιχεία, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι θα πρέπει να έχει καλύτερους οικονομικούς συμβούλους ή να κάνει τις οικονομικές αναλύσεις με μεγαλύτερη περίσκεψη.

Ως προς το εάν ακολουθούσαμε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας: Μα, η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε επί πεντέμισι χρόνια, ο κ. Σαμαράς ήταν κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν υπουργός, συμμετείχε σε όλες τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας και εντός και εκτός Βουλής. Επίσης, όταν η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειπε τη Βουλή για να μην παραπέμψει τον κ. Παυλίδη σε προανακριτική Επιτροπή ή για να καλύψει υποθέσεις και σκανδάλων Βατοπαιδίου, τότε η Νέα Δημοκρατία είχε την ευκαιρία να ασκήσει τις πολιτικές της, τις οποίες δυστυχώς άσκησε και φθάσαμε μέχρις εδώ.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή στην αρχή της ενημέρωσης μας είπατε ότι ετοιμάζεται η κυβέρνηση για ριζικές αλλαγές στο κράτος με τρόπο δημοκρατικό, αφετηρία των δημοκρατικών αλλαγών είναι το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τον όρο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» σαφώς και δεν τον δεχόμαστε. Ήδη, υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Και θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε όλοι μας, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ότι έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτό το κράτος να μη χρεωκοπήσει. Και αυτή την ευθύνη και την υποχρέωση την ασκήσαμε ως κυβέρνηση με τον πιο δόκιμο, καλύτερο και υπεύθυνο τρόπο. Από κει και πέρα, εμείς σαφώς και ενδιαφερόμαστε για την αλλαγή στο κράτος. Και ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο νομοθέτημα που καταθέσαμε είναι να επαναφέρουμε την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις στο ελληνικό Δημόσιο. Και όταν λέμε κράτος, εννοούμε και την αυτοδιοίκηση, εννοούμε και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο οποίος έρχεται όταν κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν θα τολμήσετε να φέρετε νέο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει σχέση και με το επιτελικό κράτος. Εμείς, αυτές τις προσπάθειες θα τις συνεχίσουμε. Είναι προσπάθειες που γίνονται με μεγάλο κόπο και γίνονται παράλληλα με τη διάσωση της χώρας. Και από τη στιγμή που περάσαμε τον πρώτο σκόπελο και ανοίγουμε ένα νέο κύκλο απασχόλησης με την πραγματικότητα πλέον, τώρα είναι που θα κορυφωθούν οι δράσεις μας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούμε να έχουμε ένα κράτος ευέλικτο, ένα κράτος που θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη, μακριά από πελατειακές σχέσεις, όπως ήταν μέχρι τώρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφαιρέσατε το δικαίωμα της ψήφου στους βουλευτές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει η τροπολογία, δεν το λέω εγώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο καθένας έχει τη δική του θεώρηση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αφαιρέσατε το δικαίωμα της ψήφου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχει Κανονισμός της Βουλής και σύμφωνα με το Σύνταγμα ψηφίστηκε αυτό που ψηφίστηκε την Παρασκευή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να ενημερώνονται οι βουλευτές, όχι να ψηφίζουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Είναι δική σας ερμηνεία και είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει τις ερμηνείες του.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πέραν από το αν θα επιφέρει ή όχι χαλάρωση ο νέος μηχανισμός που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση θα επιμείνει και για ποιο λόγο στην καταβολή των αποζημιώσεων σε απολυμένους με δόσεις, ως να επρόκειτο περί πολυκαταστήματος; Και ποιος ο λόγος να προχωράτε σε επιταγές, όπως λέτε, επανένταξης, τη στιγμή που με την πολιτική αυτή ουσιαστικά σπρώχνετε στην ανεργία και ιδιαίτερα κόσμο που είναι σε κάποια ηλικία ή έχει μια εμπειρία ή μια μεγάλη προϋπηρεσία. Μπορείτε να μας πείτε σε τι εξυπηρετεί αυτό το μέτρο στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν σπρώχνουμε προς την ανεργία. Δυστυχώς, η ανεργία είναι ένα αντικειμενικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει τις πολιτικές, ιδεολογικές αιτίες, αιτίες που μπορεί να έχουν διαφορετική θεώρηση από τον καθένα. Όταν, όμως, έχουμε μια ανεργία που υπάρχει, όποιος δεν τη βλέπει, νομίζω ότι δεν μπορεί να κάνει αναλύσεις. Εμείς έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε τους ανέργους με συγκεκριμένους τρόπους. Και κάποιοι από τους τρόπους περιλαμβάνονται σε αυτά τα προγράμματα που σας είπα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η ένσταση, αν θέλετε, η δικιά μου, ίσως από τα άρθρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τις τελευταίες ημέρες, είναι ακριβώς αυτό το άρθρο που αναρτήθηκε στο News gr. Δηλαδή, οι απολύσεις, οι δόσεις, η περικοπή κ.τ.λ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία του κόσμου και ιδιαιτέρως όσων εργάζονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια επιχείρημα, όσοι είναι πάνω από 50 ετών και λέει το εξής πολύ απλό και αυτό σας μεταφέρω: Γιατί ο εργοδότης, (δεν ακούγεται) απολύσει αυτόν τον εργαζόμενο και να προσλάβει έναν των 600 ευρώ ή 539 ευρώ, όπως θα γίνει με το νέο σύστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η αγωνία του κόσμου και των πολιτών είναι σαφής. Και σαφώς εμείς τη συμμεριζόμαστε. Και γι` αυτό ακριβώς όπου υπάρχουν απολύσεις ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν πρόβλημα, πραγματικά προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε να τακτοποιούνται και αυτοί. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βοηθάει τα δημόσια οικονομικά να μειώσετε τις αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζομένων; Δεν καταλαβαίνω γιατί. Είναι μια κίνηση που ενισχύει τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες. Δίνετε ένα δώρο στους επιχειρηματίες. Αυτή είναι η μετάφραση, μειώνοντας την αποζημίωση στον απολυμένο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι η δική σας μετάφραση. Εμείς θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι. Όποιος δεν τις θέλει, είναι δικό του δικαίωμα. Υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού, ανταγωνιστικότητας. Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία και οι όροι και οι συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά είναι αυτοί που επιβάλλουν να λαμβάνονται κάποια μέτρα με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να ωφελούνται από προγράμματα προστασίας τα οποία γίνονται από την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και φυσικά δεν μπορούμε να την αρνηθούμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προηγουμένως είπατε ότι θα επιβάλλετε διαφάνεια στα εσωτερικά των κομμάτων. Ωραία, ικανοποιητικό. Εκείνο που δεν μας είπατε είναι ότι σε περίοδο που οι Έλληνες πένονται και κόβετε μισθούς και συντάξεις, αν θα κοπεί σε μεγάλο ποσοστό ή όχι η επιχορήγηση των κομμάτων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης. Υπάρχει σχεδιασμός για τα οικονομικά των κομμάτων, να είναι τακτοποιημένα, να είναι συμμαζεμένα, να ανταποκρίνονται στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και φυσικά να υπάρχει διαφάνεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα χάθηκαν τρεις άνθρωποι. Κάποιος ευθύνεται γι` αυτούς. Δεν υπήρξε ούτε μια παραίτηση. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αντικειμενικά είναι επιτυχημένος υπουργός, γιατί εξάρθρωσε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν μπορούσατε να χάσετε το πολιτικό κεφάλαιο Χρυσοχοϊδης. Ο αρχηγός της Αστυνομίας δεν ήταν υπεύθυνος; Ένας ενδιάμεσος τμηματάρχης δεν ήταν υπεύθυνος; Ο αρχηγός της ομάδας που είχε την ευθύνη εκείνου του χώρου, δεν ήταν υπεύθυνος; Προωθούμε και το δημόσιο ήθος να μην υπάρξει μια παραίτηση για τρεις ανθρώπους που χάθηκαν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το δημόσιο ήθος μπορεί να πει κάποιος ότι επανορθώνεται και υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση, όταν βρεθούν οι ένοχοι αυτών των πράξεων. Και επειδή και η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση - και δουλεύουν με τον καλύτερο τρόπο- όταν θα βρεθούν οι ένοχοι, θα υπάρχει και δικαίωση και θα υπάρχει και επανόρθωση του δημόσιου ήθους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει κάποια έρευνα στο εσωτερικό της Αστυνομίας, να δουν εκεί οι υπεύθυνοι που έπρεπε να φυλάνε αυτό το τετράγωνο, αυτό το πέρασμα, μήπως έκαναν κάποιο λάθος και τους ξέφυγαν κουκουλοφόροι; Οι κουκουλοφόροι δεν ήταν χιλιάδες κάθε φορά, το ξέρουμε. Υπάρχει κάποια έρευνα; Μήπως υπήρξε και κάποια αστοχία από τους μηχανισμούς του κράτους και είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην αίθουσα αυτή δεν μπορώ να βγάλω πόρισμα για το τι έγινε. Είναι σαφές...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν σας μιλώ για πόρισμα κ. Εκπρόσωπε. Μιλώ για το αν γίνεται κάποια έρευνα, για κάποιες ευθύνες του κράτους. Το κράτος είναι για να προστατεύει τους πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει με πολύ καλό τρόπο τη δουλειά της και αυτό, όπως σας είπα, θα φανεί στο αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, για όσους γνωρίζουν - και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε τις συνθήκες που έγινε αυτό το απαράδεκτο δολοφονικό τραγικό γεγονός- αντιλαμβάνονται και το αν θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό ή αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Και αυτό σας το λέω χωρίς να προδικάζω τίποτε. Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα γι` αυτές τις τρεις δολοφονίες - γιατί για δολοφονίες πρόκειται- και τότε μπορούμε να καταλογίσουμε ή όχι ευθύνες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας μιλώ για έρευνα σε όλα τα επίπεδα. Λέω λοιπόν, η κυβέρνηση γνωρίζει αν γίνεται έρευνα, αν το συγκεκριμένο κτήριο όφειλε και είχε ή δεν είχε, εν πάση περιπτώσει, έξοδο κινδύνου για να γλυτώσουν άνθρωποι; Γίνεται έρευνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γίνεται έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρόκειται για δολοφονικές ενέργειες, οι οποίες εξετάζονται με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Τάζει η κυβέρνηση «λαγούς με πετραχήλια» στους χιλιάδες μετανάστες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ΟΤΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο; Και σας ρωτώ βάση σημερινών δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πολιτική συναλλαγή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή δεν το καταλαβαίνω, μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Δηλαδή τι τάζει;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σήμερα, παράγοντες τις κυβέρνησης φέρονται να τάζουν θέσεις εργασίας σε μετανάστες, οι οποίοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές των ΟΤΑ τον Νοέμβριο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για συγκεκριμένες θέσεις και για συγκεκριμένους παράγοντες;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα στο σημερινό Τύπο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανάξια σχολίων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δύο πράγματα. Πρώτον: Σκέφτεται ο κ. Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς. Και δεύτερον: Επειδή μιλάτε για χλιδή στα υπουργεία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Σαμαράς το ανακοίνωσε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συναντήσεις. Και αν το σκέφτεται να πράξει το ίδιο και ο κ. Παπανδρέου. Και το δεύτερο: Επειδή μιλάτε για χλιδή στα υπουργεία ο σκοπός που βγάζετε αυτά τα θέματα προς τα έξω είναι γιατί θα ζητήσετε πίσω τα λεφτά από τους υπουργούς ή αποκλειστικά για τη δημόσια διαπόμπευσή τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δημόσια διαπόμπευση δεν μας αφορά ως σκέψη, ούτε είμαστε αυτής της πρακτικής. Έχουμε δικαίωμα και κυρίως υποχρέωση, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα και όπου υπάρχει κατασπατάληση και του τελευταίου δημόσιου ευρώ, να το αποτυπώνουμε και να καταλογίζουμε ευθύνες. Δεν ερχόμαστε ρεβανσιστικά. Ήδη κάποιος συνάδελφός σας, είπε προηγουμένως, «μετά από επτά μήνες», που σημαίνει ότι κάποιοι μας καταλογίζουν ότι αργήσαμε κιόλας. Εμείς, όμως, επειδή λειτουργούμε ψύχραιμα και όχι εν θερμό, ενδιαφερόμαστε να υπάρχει δικαιοσύνη σε όλες τις δημόσιες δαπάνες.

Όσον αναφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, γνωρίζουμε ότι το αίτημα για τη σύγκλιση πολιτικών αρχηγών, που σημαίνει και την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των δύο αριστερών κομμάτων του Κοινοβουλίου, υποβλήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Το ότι οι δύο αρχηγοί, ο κ. Τσίπρας και η κ. Παπαρήγα δεν θέλησαν να έρθουν σε αυτή τη συνάντηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι θέμα δικής τους ευθύνης και δικής τους απόφασης. Εμείς, θέλαμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι χθες εκεί για να συζητήσουμε για τη διαφάνεια και να βρούμε τρόπους καλύτερης διαχείρισης και πιο διαφανούς διαχείρισης του πολιτικού συστήματος.

ΜΟΣΧΟΒΑ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες και δημοσίως αυτό που από το ρεπορτάζ προέκυπτε ότι είχε πει και στο ΚΤΕ Οικονομικών: ότι αν απαιτηθούν και άλλα μέτρα, ο ίδιος θα έχει αποτύχει, προφανώς θα παραιτηθεί και δεν θα είναι υπουργός. Αν απαιτηθούν και άλλα μέτρα, δεν θα συνιστά αποτυχία για ολόκληρη την κυβέρνηση και για τον Πρωθυπουργό προσωπικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω μέτρα. Τα μέτρα που πήραμε και οι αποφάσεις -γνωρίζοντας και την σκληρότητά τους πολλές φορές- είναι επαρκή ώστε να βγούμε από την κρίση, με βάση το πρόγραμμά μας και με βάση το μέτρημα και την κοστολόγηση όλων αυτών των μέτρων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή τα ίδια λέγατε και πριν τρείς εβδομάδες, ακριβώς τα ίδια. Δεν σκέφτεστε μέτρα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτά που είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μία τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ, επιβεβαιώνοντας και παλαιότερες δηλώσεις του δηλαδή, ότι όταν κουβέντιαζε με το ΔΝΤ του έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Ξαφνικά, λοιπόν, του ζήτησαν και άλλα μέτρα. Και εξέφρασε και ο ίδιος την απορία του. Θέλω να ρωτήσω το εξής, μάλιστα χρησιμοποιώντας και μία φράση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, σε μία συνεδρίαση: Τον δούλευαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ή εσείς δουλεύετε εμάς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να σας δουλέψω, γι` αυτό να είστε σίγουρος.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ως κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να «δουλέψει» κανέναν. Είναι άλλωστε τόσο κρίσιμες οι συνθήκες. Τα μέτρα τα οποία συζητούντο, συζητούταν με την λεγόμενη τρόικα του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Εκεί υπήρχε συζήτηση για τα μέτρα και τις αποφάσεις και οι διαπραγματεύσεις γινόταν στο επίπεδο της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Και για να σας πω κάτι που είναι στο περιθώριο όλης αυτής της συζήτησης, το ΔΝΤ σε αυτές τις συζητήσεις, ήταν αυτό που ζητούσε τα λιγότερα μέτρα. Άρα δεν υπάρχει καμία αντίφαση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι. Παρά ταύτα έτσι όπως το λέτε ζητούσε μέτρα. Δεν είπε δεν θέλουμε μέτρα. Ζητούσε παρά ταύτα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μακάρι να μπορούσαμε να βγαίναμε χωρίς μέτρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Παρά ταύτα ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι δεν θα μας ζητήσουν μέτρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλούσε για το ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση που έγινε για να φτάσουμε εδώ, δεν ήταν διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, ήταν διαπραγμάτευση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που απλώς ένα μέρος είναι ΔΝΤ, υπήρχε τρόικα, υπήρχαν τρείς πλευρές. Για αυτό σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει αντίφαση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τρόφιμα που σήμερα βρίσκεται στο 11%, στο 23%, όπως προβλέπει το μνημόνιο που έχει υπογράψει; Το προβλέπει για το 2011. Θα το φέρει πιο νωρίς η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το φέρει, όμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απαντάω όχι.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Γνωρίζετε στην κυβέρνηση ότι 66 εκατ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τα Ταμεία του ΤΕΑΔΥ και αναζητούνται; Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα σε εβδομαδιαία εφημερίδα και μάλιστα αφορά εισφορές 20.000 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από την περίοδο 2001 - 2004.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφορά την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων που έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Είναι γνωστή η υπόθεση της παράνομης διαχείρισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Νομίζω, ότι έχει σχέση και με την υπόθεση της «Ακρόπολης». Και φυσικά υπάρχει εκκρεμής δικαστική διαδικασία. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήδη υπάρχει, φυσικά δημοσιευμένη παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις και συγκεκριμένα και για τα δομημένα ομόλογα και για την «Ασπίς Πρόνοια», να υπάρχει κατ΄ εξαίρεση - σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως προβλέπεται - επεξεργασία των στοιχείων αυτών, κατά προτεραιότητα, γιατί είναι υποθέσεις αυξημένου δημοσίου συμφέροντος.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πει ότι αυτές οι συζητήσεις θα είναι κρίσιμες και θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πως θα είναι κρίσιμες και θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, όταν η Τουρκία δεν έχει ακόμη άρει την απειλή του casus belli για την χώρα μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, έχουμε μία συγκεκριμένη λογική ως προς της εξωτερική μας πολιτική. Εμείς δεν απομονωνόμαστε, ούτε απορρίπτουμε τις σχέσεις με όποια κράτη - και ειδικά τα γειτονικά μας - έχουν αμφισβητήσεις, έχουν αμφιβολίες, υπάρχει θολό τοπίο στις σχέσεις μας. Αλλοίμονο αν ήμασταν φοβικοί και φτάναμε να μην συζητάμε με κανέναν με τον οποίον έχουμε προβλήματα. Εμείς, έχουμε οριοθετήσει τα προβλήματα. Δεχόμαστε ότι το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Από κει και πέρα, όμως, έχουμε υποχρέωση, επειδή πρόκειται για μία γειτονική μας χώρα, για μία χώρα που θέλει την ένταξη της στην Ε.Ε., η οποία περνάει και μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα, να έχουμε σχέσεις, να συζητάμε και φυσικά αυτές οι σχέσεις έχουν πάρα πολλά επίπεδα. Αυτό, λοιπόν, είναι απόφασή μας. Έχουμε μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική και συζητάμε μαζί τους, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεχόμενοι ότι μας απειλεί με πόλεμο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση του πρώην στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη του κ. Κοτζιά, σύμφωνα με την οποία ο κ. Παπανδρέου είναι όμηρος νεοφιλελεύθερων συνεργατών και θα ήθελα έναν παλιό Παπανδρέου κόντρα στα συμφέροντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάζω τις απόψεις κάθε Έλληνα πολίτη, οι οποίες είναι σεβαστές και ποικίλουν σε πολύ μεγάλο εύρος.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη, εισηγητή και μάλιστα του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας, που μίλησε ότι εν καιρώ πολέμου στη χώρα κάποιοι υπουργοί συμπεριφέρονται ως σαν να βρίσκονται σε σχολικές εκδρομές. Και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει, είπε, κανένα μέτρο για να εξισορροπηθούν τα βαριά μέτρα εις βάρος των πολιτών με μέτρα που θα τους ανακουφίσουν από τις αγορές ή από την κερδοσκοπία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφερόταν, νομίζω, σε συγκεκριμένα μέτρα ο κ. Φλωρίδης. Εμείς, αυτό που κάνουμε ως κυβέρνηση, είναι σε αυτές τις δύσκολες, σκληρές αποφάσεις που έχουμε πάρει, να παίρνουμε μέτρα αντιρρόπησης, τα οποία άρχισαν να φαίνονται. Και φυσικά θα φαίνονται πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 May 2010 - 17:20:50 UTC