Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 221790910

Έκδοση 1

BRIEFING(310809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Χαιρετίζω ιδιαιτέρως όσους επανήλθαν από τις διακοπές και είναι σήμερα, για πρώτη ημέρα, εδώ.

" Συνεχίζονται και σήμερα, όπως σας έχω ανακοινώσει, άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και οικονομικών φορέων, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη, με τις δύο συναντήσεις: Στις 11.00 με την αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και στις 12.30 με τους τρεις φορείς του τουριστικού τομέα, δηλαδή, τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) και του Τουριστικού Επιμελητηρίου.

" Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε μια συνάντηση με τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, σχετικά με το θέμα που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό: Να δοθεί σε κάθε νέο μαθητή και νέα μαθήτρια της Α΄ τάξης του Γυμνασίου, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ο υπολογιστής αυτός -το έχουμε αναπτύξει το θέμα πολλές φορές- θα δώσει στους μαθητές, σε αυτή την κρίσιμη ηλικία, κατά την είσοδό τους στο Γυμνάσιο, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και να επενδύσουμε όλοι μαζί στην ψηφιακή τάξη. Να επενδύσουμε δηλαδή σε όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση στον ψηφιακό κόσμο που -όπως γνωρίζετε- επηρεάζει, καθορίζει πολύ τη συμπεριφορά μας.

Ο κ. Παπαθανασίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, συμπληρωματικά, είπε, ότι το κόστος αυτής της πρωτοβουλίας, από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 125.000 νέοι μαθητές, διαμορφώνεται στα 68 εκατομμύρια ευρώ και έχει προηγηθεί μια δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου αυτό να ενταχθεί ως επιλέξιμο πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Είναι μια συνολική στρατηγική, όπως σας είπα, την οποία ακολουθούμε, διότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν θα είναι «γυμνοί», δηλαδή, δεν θα τους πάρει, ο κάθε μαθητής ή η κάθε μαθήτρια χωρίς να έχουν και το απαραίτητο λογισμικό. Και όταν λέω λογισμικό, δεν εννοώ μόνο το λειτουργικό πρόγραμμα που έχει επάνω του κάθε υπολογιστής για να «τρέξει», αλλά και ειδικά προγράμματα, ειδικά εκπαιδευτικά λογισμικά -16 τον αριθμό, απ` ό,τι βλέπω από την ανακοίνωση που έγινε- και τη διδακτέα ύλη, τα βιβλία όλου του γυμνασίου, τα οποία θα είναι ψηφιοποιημένα. Θα έχει, δηλαδή, ο μαθητής τη δυνατότητα να έχει την ύλη την οποία θα διδάσκεται, πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αναλαμβάνεται έτσι μια συστηματική, ουσιαστική, πολύ κρίσιμη πρωτοβουλία, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο η νέα γενιά, που όπως γνωρίζετε διαθέτει περισσότερο από εμάς, τους λίγο μεγαλύτερους στην ηλικία, τα προσόντα, διαθέτει την έφεση -αν θέλετε- της εξοικείωσης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Της δίνεται λοιπόν άλλο ένα εφόδιο για να πάει ακόμη πιο μπροστά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Βλέπω και στο σημερινό Τύπο, αλλά και το Σαββατοκύριακο, παρακολούθησα Υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να διχάζονται. Άλλοι να ζητούν εκλογές, άλλοι να ζητούν ανασχηματισμό, άλλοι να λένε ότι είναι πολιτική αυτοκτονία αν πάμε σε εκλογές. Βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να μην απαντά σε όλα αυτά. Αναμένετε να απαντήσει; Τι πρόκειται να γίνει; Θα πάμε σε εκλογές, θα έχουμε ανασχηματισμό; Μπορούμε να έχουμε μια τέτοια απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς είμαστε επικεντρωμένοι στη δουλειά μας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα τις περασμένες ημέρες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εξ όσων γνωρίζω.

ΧΙΩΤΗΣ: Την Τετάρτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Πριν από λίγη ώρα ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ζήτησε από όσους Υπουργούς εισηγούνται στον Κώστα Καραμανλή εκλογές, να βγουν και ευθαρσώς να πουν ότι αυτή είναι η θέση της, έτσι ώστε, όπως είπε, την επομένη να ξέρει ο ελληνικός λαός και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ποιοι πήραν την παράταξη και τον Πρωθυπουργό στο λαιμό τους. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω απόψεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολουθώ τις επαφές που έχει ο Πρωθυπουργός με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς. Από αυτές που είχε μέχρι τώρα, από την εικόνα που έχω τουλάχιστον, δεν προκύπτει ότι οι φορείς συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Δεν συμφωνούν και τα κόμματα, όπως έχουν ήδη τοποθετηθεί. Και θυμάμαι μια φράση του Πρωθυπουργού, την περίοδο των ευρωεκλογών, που έλεγε ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν δεν έχει εξασφαλίσει μια μίνιμουμ συναίνεση από τα κόμματα και από την κοινωνία. Με βάση, λοιπόν, αυτή την εικόνα που διαμορφώνεται, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Όσο γι` αυτό δε, το οποίο γενικά είπατε, αποδίδοντας αυτά τα οποία φέρονται να έχουν πει οι εκπρόσωποι των φορέων -εγώ σε ορισμένες από τις συναντήσεις ήμουν παρών- θα έλεγα να μην το βλέπουμε έτσι γενικόλογα. Είναι αρκετά διαφοροποιημένες οι απόψεις τις οποίες εκφράζουν οι φορείς κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τις οποίες έχουν με τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός τους ακούει. Αυτή είναι άλλωστε και η κεντρική έννοια αυτών των συναντήσεων: Να έχουν τη δυνατότητα οι φορείς να καταθέσουν, να αναλύσουν, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Και αυτό κάνουν. Το κάνουν με παρρησία, το κάνουν ασφαλώς με αυτό τον τρόπο που εκείνοι πιστεύουν ότι εκπροσωπούν τους επαγγελματικούς ή κοινωνικούς φορείς που τους έχουν εκλέξει να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αλλά θα έλεγα ότι από τις συναντήσεις που ήμουν παρών απεκόμισα την εντύπωση ότι οι απόψεις οι οποίες παρουσιάζονται είναι πολύ διαφοροποιημένες. Δεν είναι, δηλαδή, μαύρο και άσπρο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς, δεν είναι μαύρο και άσπρο, αλλά η γενική εικόνα από τις δηλώσεις που κάνουν τουλάχιστον οι φορείς όταν εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι είναι αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική. Σας θυμίζω ότι η ΓΣΕΕ, έχει εξαγγείλει ήδη κινητοποιήσεις για τον Οκτώβριο, η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι έφυγε με άδεια χέρια από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο γιατί ζημιώνει την αγορά. Δημιουργείται ένα περιβάλλον που αν μη τι άλλο, δίνει την εικόνα ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε ένα βαρύ απεργιακό κύμα. Προφανώς, η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της, σας ερωτώ, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να τη συνεχίζει και για όλο το χειμώνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτά τα οποία είπατε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορίες αναφέρουν, και δεν θέλω να σχολιάσετε αυτό το γεγονός των πληροφοριών, ότι το πόρισμα του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών, ενδεχομένως να προκαλέσει πρόωρες κρίσεις στην Πυροσβεστική. Στην περίπτωση που αποδοθούν από το πόρισμα, από την έρευνα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενδέχεται να επιμεριστούν ευθύνες και στην πολιτική ηγεσία, τους προϊσταμένους της υπηρεσίας αυτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε κάτι εντελώς υποθετικό για ένα πόρισμα το οποίο ούτε εσείς, ούτε εγώ το γνωρίζουμε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, φαντάζομαι ότι τις ίδιες πληροφορίες έχουμε όμως, ότι θα καταλογίζονται ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εγώ δεν έχω καμία απολύτως πληροφορία για το πόρισμα. Το πόρισμα θα γίνει γνωστό όταν παραδοθεί εκεί που πρέπει να παραδοθεί. Και αυτός που το παραλαμβάνει θα το δημοσιοποιήσει. Εγώ δεν έχω καμία πληροφορία για το πόρισμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν σας ρώτησα για το πόρισμα, όμως. Γι` αυτό σας είπα δεν θέλω να σχολιάσετε το πόρισμα. Ρώτησα ότι στην περίπτωση που αποδοθούν ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα επιμεριστούν και πολιτικές ευθύνες στους πολιτικούς προϊσταμένους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, πώς θα κάνω σχόλιο για ένα πόρισμα του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζω; Εσείς μου λέτε τι θα γίνει, εάν γίνει, εφόσον γίνει και στην περίπτωση που γίνει αυτό. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα της οικονομίας κύριε Εκπρόσωπε, επειδή εκκρεμεί γι` αυτή την Τετάρτη, αν δεν κάνω λάθος, το κρίσιμο ραντεβού του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου με τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο κ. Αλμούνια και επειδή οι πληροφορίες διίστανται σε σχέση με το τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση, αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν ότι θα ζητηθεί παράταση για το θέμα της μείωσης του ελλείμματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως ο κ. Παπαθανασίου. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, επειδή ήμουν παρών, τουλάχιστον το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου, αυτές οι δηλώσεις είναι παλιές. Θεωρώ ότι είναι κρίσιμο και κομβικό το ζήτημα του ραντεβού αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Παπαθανασίου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν το διαψεύδετε πάντως ότι μπορεί να ζητηθεί παράταση. Το αφήνετε ανοιχτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Παπαθανασίου. Μένω ακριβώς στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Ο κ. Παπαθανασίου έχει πει αρχικά και επειδή δεν θα χρειαζόταν καν να ζητηθεί από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ παράταση για να πέσει το έλλειμμα, ακριβώς γιατί το διασφάλιζε αυτό τα μέτρα και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τώρα, για να φθάσει στο σημείο να ζητάει παράταση ακόμη και για δύο χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ομολογία αποτυχίας των μέτρων και της πολιτικής της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει δήλωση του κ. Παπαθανασίου σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ. Διαβάστε όλες τις δηλώσεις και θα είστε πλήρως ενήμεροι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω τι άλλαξε, από τότε που μας έλεγε ότι δεν θα χρειαζόταν καν να ζητήσει η κυβέρνηση έλλειμμα και θα το έδινε και τώρα ζητάει δύο χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε χάσει διάφορα επεισόδια. Και το λέω αυτό χωρίς να θέλω καθόλου να σας θίξω. Έχει αλλάξει όλη η κατάσταση στην Ευρώπη. Το έλλειμμα το οποίο παρουσιάζει η Ελλάδα, η απόκλιση του ελλείμματος της Ελλάδας, η απόκλιση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας απ` αυτόν που είχε προαναγγελθεί είναι πολύ μικρότερη από όλες τις άλλες χώρες. Λοιπόν, ό,τι γίνεται στην Ευρώπη, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχει σχέση και με το τι γίνεται στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Δεν είναι ανεξάρτητο, δεν είναι αυτόνομο το οικονομικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, απ` αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Και υπάρχουν πρωτοβουλίες προς ορισμένες κατευθύνσεις διαφόρων χωρών, τις οποίες η Ελλάδα όταν κρίνει ότι θέλει να τις ακολουθήσει, ή είναι ωφέλιμο για την ελληνική οικονομία να ακολουθηθούν, συντάσσεται. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή έχω χάσει τεύχη, μπορείτε να μου πείτε πώς το έλλειμμα της χώρας έφθασε το πρώτο εξάμηνο, το επτάμηνο μάλλον, στο 8,5% του ΑΕΠ, ενώ στο πρόγραμμα σταθερότητας είναι για 3,7%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, αναφέρετε αριθμούς οι οποίοι δεν επιβεβαιώνονται από εμάς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διαψεύδετε ότι είναι 8,5% στο επτάμηνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν επιβεβαιώνονται από εμάς. Επαναλαμβάνω: Ας δείτε πώς εξελίχθηκε το έλλειμμα ή ο ρυθμός ανάπτυξης άλλων χωρών. Η διεθνής κρίση εξακολουθεί. Δεν έχει σταματήσει. Αυτό κάποιοι δυσκολεύονται να το καταλάβουν και δεν αναφέρομαι σε εσάς. Κάποιοι οι οποίοι έκαναν μήνες να καταλάβουν ότι υπάρχει οικονομική κρίση, τώρα δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει οικονομική κρίση. Απλά πράγματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών και είναι σεβαστό, ωστόσο διαπιστώνετε και εσείς ότι υπάρχει μια αναταραχή γενικευμένη, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από τις φήμες και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές ή και ανασχηματισμός. Αναρωτιέμαι, γιατί η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την αναταραχή και δεν τη «σκοτώνει», δεν τη διαψεύδει με μια πολύ απλή δήλωση την οποία κάνατε όλους τους προηγούμενους μήνες: Δεν υπάρχει θέμα εκλογών, δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Γιατί δεν το κάνετε τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δεν προκρίνει ή δεν πάει για εκλογές επειδή όπως λέει ο κ. Λιάπης οι πιθανότητες νίκης είναι λίαν περιορισμένες, σχεδόν μηδαμινές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και πάλι δεν θα σχολιάσω απόψεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παρότι εσείς διαψεύδετε ή το αφήνετε, κατά το ήμισυ, ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες. Εν τούτοις επανέρχονται τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου και να θυμίσω καταρχήν, ειρήσθω εν παρόδω, ότι ήδη ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει με βάση το νέο νόμο Παυλόπουλου. Χθες η κ. Μπακογιάννη σε άρθρο της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής πάλι του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη είπε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουμε πει και εμείς αρκετές φορές. Δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, δεν είναι επίκαιρο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κατά τα άλλα εννοείτε ότι επειδή είναι γνωστές οι απόψεις της κ. Μπακογιάννη και απλά τις επανέφερε, τις επανακατέθεσε στο τραπέζι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις έχει ξαναπεί η κ. Μπακογιάννη. Δεν λέει κάτι καινούργιο. Αυτές είναι γνωστές απόψεις της κ. Μπακογιάννη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Απηχούν όμως τις απόψεις της κυβέρνησης, οι προσωπικές της απόψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από αυτά που είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποιημένη από τα χειροπιαστά αποτελέσματα που αποφαίνεται να αποδίδει το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων που έδωσε στις τράπεζες; Ήδη ανακοίνωσαν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο κέρδη 1,5 δισεκατομμύριο. Αυτός δεν ήταν ο στόχος; Ή ήταν ο στόχος να μειώσουν τα επιτόκια και να αυξήσουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα επανειλημμένως. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσκοπήσεις δεν σχολιάζετε. Μήπως τώρα που φαίνεται πως η διαφορά ανέβηκε και άλλο στο 6,2% πρέπει να κάνετε ένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ούτε για το ποιοτικό στοιχείο ότι για πρώτη φορά «πήρε κεφάλι» ο κ. Παπανδρέου ως προς το θέμα της καταλληλότητας στην πρωθυπουργία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αλλάζει κάτι σε όσα έχω πει για τις δημοσκοπήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακόμη και αν διαφοροποιούνται τα ποιοτικά στοιχεία;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και έχετε κατηγορήσει πάρα πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ για το ότι θέτει τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο με την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τον κ. Παπούλια, σκέπτεται ο Πρωθυπουργός να καλέσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή με κάποια τοποθέτησή του να ξεκαθαρίσει μια και καλή τις προθέσεις του, τι θα κάνει τον ερχόμενο Μάρτιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, είναι ξεκάθαρη η άποψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Το έχει πει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες. Άλλο αν τις τελευταίες ημέρες κάποιοι προσπαθούν να τα πουν λίγο διαφοροποιημένα. Αλλά, η θέση και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του είναι ξεκάθαρη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή πάμε σε εκλογές εφόσον είναι αρνητική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα για συγκεκριμένα πράγματα και απήντησα ότι η θέση του αρχηγού και του κόμματός του είναι ξεκάθαρη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, και από τη στιγμή που καλεί, υποτίθεται ότι δεν υπάρχει νόημα να τον καλέσει, να τοποθετηθεί γι` αυτή τη θέση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, λέω η προέκταση αυτής της σκέψης είναι ότι από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να τον καλέσει με δεδομένη μια αρνητική απάντηση, τότε θα προσφύγει στις κάλπες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε κάνει πολλές προεκτάσεις και επί σκέψεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες, μάλλον, δεν σας δικαίωσαν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα με δικαιώσει η ιστορία.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Εφόσον δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα; Εδώ βλέπω και σημερινά δημοσιεύματα, αλλά άκουσα και τους συναδέλφους το Σαββατοκύριακο να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπ` ατμόν και μέχρι και τις αφίσες έχουν έτοιμες στο τυπογραφείο. Γιατί πιστεύετε εσείς ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Άρα, από αυτό που μας λέτε η κυβέρνηση δεν έχει να ξεκαθαρίσει τίποτα σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο δεν θα συναινέσει, έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα με ξεκάθαρο τρόπο για αυτό το θέμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να είναι λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Και δεν εννοώ πρόωρες τον Φεβρουάριο. Πρόωρες, τον Οκτώβριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το περιεχόμενο της ερώτησής σας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γιατί; Είναι τόσο περίπλοκη η ερώτηση που δεν την αντιλαμβάνεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν την αντιλαμβάνομαι. Έχω απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Λέω: Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μπορεί να είναι λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του δημοφιλέστατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Το έχω πει και άλλες φορές, γι` αυτό σας λέω. Φροντίστε να διαβάζετε τα briefing όταν δεν είστε εδώ. Έχω απαντήσει σε όλα αυτά.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Σκέφτεστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι να περιορίσει αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνουμε τη δουλειά μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πρώτα είχατε πει ότι δεν θα επιτρέψετε στο ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Με ποιο τρόπο; (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε και το επόμενο εδάφιο της δηλώσεως εκείνης. Θα έχετε την απάντηση. Κάνοντας τη δουλειά μας και επικεντρωμένοι στις μεταρρυθμίσεις, στις αναγκαίες αλλαγές, σε όλα όσα έχουμε προαναγγείλει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αυτό τον τρόπο καταπολεμάτε την εκλογολογία και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 August 2009 - 21:18:35 UTC