Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 221224147

Έκδοση 1

BRIEFING(280809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

" Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προαναγγελθείσες συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Οι συναντήσεις αυτές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται πάντα για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστούν, φυσικά, και τη Δευτέρα, με τις εξής προγραμματισμένες συναντήσεις: Στις 13.00 με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Στις 18.00 με την ΠΑΣΕΓΕΣ και στις 19.30 με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ). Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Θα σας ανακοινώσω τη Δευτέρα τις επόμενες συναντήσεις.

" Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου η καταγραφή των ζημιών σε κτίρια στους δήμους των νομών Αττικής και Ευβοίας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως θυμάστε, σας είχα πει ότι η καταγραφή θα γίνει με το γοργότερο δυνατό ρυθμό, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν και να εισπράξουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται. Σας είχα πει, επίσης, ότι σε δεύτερο στάδιο θα γίνει η λεπτομερέστερη καταγραφή των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης, ανάλογα με τις ζημιές, που δικαιούται ο κάθε ιδιοκτήτης.

" Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά. Γνωρίζετε ότι αποτελεί ένα από τα ειδικά χωροταξικά σχέδια τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτελεί τμήμα του συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, για μια ακόμη πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, που κάνουμε όλοι μας, για τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού. Πρόκειται, φυσικά, για ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα που διορθώνει μια τεράστια παράλειψη δεκαετιών.

Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Σας θυμίζουμε ότι έχουν ήδη θεσμοθετηθεί το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα Ειδικά Πλαίσια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Με το συγκεκριμένο ειδικό πλαίσιο τίθεται επιτέλους τάξη, στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζεται έτσι η ανεξέλεγκτη δόμηση, αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά, στηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετωπίζονται ουσιαστικές, σημαντικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η στόχευση είναι πολλαπλή:

Πρώτον, να προστατευθούν και να αναδειχθούν ο παράκτιος και ο νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Δεύτερον, να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

Τρίτον, να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά μας.

Τέταρτον, ο τελικός στόχος είναι να συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο μας.

Για να αντιληφθεί κάποιος τη σπουδαιότητα αυτού του ειδικού σχεδιασμού, θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το σημείο ορισμένα στατιστικά μεν, αλλά πολύ ουσιαστικά στοιχεία:

Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με συνολικό μήκος 16.500 χιλιομέτρων. Είναι η μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά, όχι μόνο στη Μεσόγειο. Στη στενή, εννοώ δηλαδή στην ακραία παράκτια ζώνη της χώρας, βάθους μέχρι 2 χιλιόμετρα, συγκεντρώνεται το 33% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ στην ευρύτερη παράκτια ζώνη, που έχει βάθος μέχρι 50 χιλιόμετρα, συγκεντρώνεται το 85% του πληθυσμού. Δώδεκα από τις δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες της χώρας μας είναι παράκτιες, όπως και οι μισοί περίπου από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην παράκτια ζώνη της χώρας συγκεντρώνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις, καθώς και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, το 90% του τουρισμού και της αναψυχής, το 35% της αγροτικής γης και πάρα πολλές σημαντικές τεχνικές υποδομές.

Και -ας μην το ξεχνάμε- ο ελληνικός παράκτιος χώρος φιλοξενεί σημαντικά οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από σπάνια πολυμορφία και τα οποία αποτελούν το ενδιαίτημα μεγάλου αριθμού ειδών πανίδας, η επιβίωση των οποίων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Περιλαμβάνει παράκτια δάση και θαμνώδεις εκτάσεις που δημιουργούν, σε συνδυασμό με τη θάλασσα, ένα τοπίο υψηλής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Αυτά τα λίγα στοιχεία, που σας έδωσα, σκιαγραφούν -νομίζω- με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, τη σημασία που έχουν αυτοί οι συγκεκριμένοι χώροι για τον τόπο μας, αλλά και τη μεγάλη σπουδαιότητα που έχει ο ειδικός σχεδιασμός που σήμερα έδωσε προς διαβούλευση ο κ. Σουφλιάς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήρθε η ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως προτείνουν φωνές από τον επιχειρηματικό κόσμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω απόψεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ήμασταν στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αρμενάκης εκ μέρους των εμπόρων, έθεσε το θέμα, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που είχε λίγο νωρίτερα, των εκλογών, μάλλον εξέφρασε την αντίρρησή του και την άρνησή του στο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν ξέρω τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στον κ. Αρμενάκη, αλλά θα ήθελα τη δική σας απάντηση, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στο ερώτημα αυτό: Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές; Και εννοώ τον Οκτώβριο, δεν εννοώ μετά το Νοέμβριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθούν και ισχύουν αυτά που είπα χθες και προχθές, δηλαδή, ότι δεν σχολιάζω τα διάφορα σενάρια ή τμήματα σεναρίων,

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή το έθεσε, όμως, ένας εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα, γι` αυτό ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακούγονται οι απόψεις και κατατίθενται στη συζήτηση που κάνουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων με τον Πρωθυπουργό. Δεν ήμουν παρών σε αυτή τη συγκεκριμένη συζήτηση. Χθες, ήμουν παρών στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός. Οι απόψεις κατατίθενται στον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση είναι ελεύθερη και οι απόψεις καταγράφονται. Ο Πρωθυπουργός ακούει όλες τις απόψεις. Αλλά, δεν έχω να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, απόψεις ατόμων ή φορέων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω ότι έθεσαν το θέμα υπό τύπον ερωτήματος στον Πρωθυπουργό, αν θα πάνε σε εκλογές, βεβαίως, εκφράζοντας ήδη την αντίρρησή τους. Και λέω, η γενικότερη αίσθηση είναι αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα ακόμα τι με ρωτάτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σας είπα: Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι είναι σενάριο μακρινό οι πρόωρες εκλογές, τον Οκτώβριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω ούτε τα αναγραφόμενα, ούτε σενάρια, ούτε τμήματα σεναρίων.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το κλίμα αυτό που επικρατεί με τα σενάρια, όπως λέτε, σας προβληματίζει και σας δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του κυβερνητικού σας έργου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα μέτρα για την απόσυρση των παλαιών Ι.Χ., αλλά και το νεοχωροταξικό και όσα ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς είναι πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν θεωρείτε ότι ενισχύουν το προεκλογικό κλίμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε παρακολουθήσει την ειδησεογραφία των τελευταίων τριών ή τεσσάρων μηνών; Είμαι βέβαιος ότι το έχετε κάνει. Δεν θέλω, δηλαδή, να σας ψέξω. Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι αυτό που σας είπα ότι παρουσίασε σήμερα ο κ. Σουφλιάς, έχει συζητηθεί, έχει προαναγγελθεί, έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης προεργασίας. Όπως και τα μέτρα τα οποία αναφέρετε για την απόσυρση των αυτοκινήτων, έχουν ανακοινωθεί πριν από αρκετές εβδομάδες, μετά από συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αν θυμάμαι καλά. Συνεπώς, το ότι φθάνει τώρα κάτι το οποίο έχουμε προαναγγείλει ότι θα γίνει, στη Βουλή, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο παρερμηνείας. Αντικείμενο παρερμηνείας θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο. Αν αυτό το οποίο έχουμε προαναγγείλει δεν έφθανε εγκαίρως στη Βουλή, με τη μορφή νομοσχεδίου.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διάβασα χθες, μια απάντηση που έδωσαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε όσα είπατε για την πρόταση, για την επίθεση που εξαπολύσατε χθες το μεσημέρι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτά τα οποία έχω πει. Η ουσία βρίσκεται σε αυτά που έχω πει. Ορισμένες τεχνικές διευκρινίσεις που προσπάθησαν να κάνουν, δεν αλλάζουν την ουσία της υπόθεσης.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες, ακούγονται προτάσεις στελεχών της κυβέρνησης τα οποία εισηγούνται πρόωρες εκλογές. Ακούγονται, επίσης, εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, στελεχών τα οποία θεωρούν ότι αυτό σημαίνει το τέλος της Νέας Δημοκρατίας, το τέλος και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Υπάρχει, λοιπόν, εκατέρωθεν ένα κλίμα δηλώσεων, που ίσως, μάλλον, δημιουργείται αυτό το κλίμα λόγω της ασάφειας για το τι πρόκειται να κάνει ο Πρωθυπουργός. Έχετε ένα σχόλιο γι` αυτό; Και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος προτίθεται να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει, εφόσον υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις και δημιουργείται και εντείνεται αυτό το κλίμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο πέρα απ` αυτά που ήδη έχω πει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είτε με δηλώσεις τους στον Τύπο, είτε αφήνοντας να διαρρεύσει δεξιά και αριστερά, παροτρύνουν, κατά κάποιον τρόπο, για αλλαγές στην κυβέρνηση, σε επίπεδο προσώπων ή για αλλαγές σε σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου. Τι από τα δύο σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει ή τι κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο σε δηλώσεις, επώνυμες ή ανώνυμες, οι οποίες γίνονται.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σκέφτεται να κάνει όμως κάποιες αλλαγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε για σενάρια, σας το έχω πει και άλλες φορές. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σε επίπεδο προσώπων. Αλλαγές σε σχεδιασμό στο κυβερνητικό της έργο σκέφτεται να κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έργο μας είναι συγκεκριμένο. Το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Οι δεσμεύσεις μας έχουν εξηγηθεί σε όλους με σαφήνεια. Προσαρμόζεται η πολιτική μας, όπως το έχω πει και άλλες φορές, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Ειδικά, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν μέσα από τη συνεχώς εξελισσόμενη διεθνή οικονομική κρίση. Kαι το μέλημά μας σε αυτό τον συγκεκριμένο τομέα είναι διπλό: Πρώτον, να ανακουφίσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με στοχευμένες πρωτοβουλίες τις οποίες λαμβάνουμε και αφετέρου να ενισχύσουμε την οικονομία μας και με διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι απαραίτητες, και με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών κάθε μεγέθους, ώστε η έξοδος από την κρίση -που θα έρθει, άγνωστο πότε, αλλά θα έρθει- να μας βρει στην καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης. Αυτή, λοιπόν, είναι η στόχευση την οποία έχουμε.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιστρέψω και θα επιμείνω στο ερώτημα της κ. Ρουμελιώτη. Θέλω να ρωτήσω, δανειζόμενη και την πρόταση του κ. Κακλαμάνη χθες προς τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον η επομένη της ΔΕΘ από θέσεως που βρίσκεστε εσείς, έχετε την αίσθηση ότι θα μας βρει με ένα κλίμα αποσαφηνισμένο πολιτικά; Δηλαδή, μετά τη ΔΕΘ θα ξέρουμε τι βούλεται ο Πρωθυπουργός να κάνει σε σχέση με τις εκλογές τουλάχιστον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, καμία περαιτέρω διευκρίνιση, σε όσα σας είπα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατηγορείτε τις προηγούμενες ημέρες, τις προηγούμενες εβδομάδες την πρακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, η οποία ως αποτέλεσμα είχε να δημιουργήσει ένα προεκλογικό κλίμα, πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία των εκλογών, έτσι όπως συνταγματικά αυτή καθορίζεται. Όμως, τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση επικεντρώνεται ανάμεσα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δεν τοποθετείται πλέον στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά δηλαδή το προεκλογικό κλίμα εννοώ. Αυτό θα το σταματήσετε κάπως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τοποθετείται με υπευθυνότητα, σαφήνεια, και σας λέει -σε εσάς και φυσικά στους Έλληνες πολίτες- ποια είναι η προτεραιότητά της. Την ανέπτυξα πολλές φορές αυτή την εβδομάδα, που κλείνει σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε άλλους τι θέλουν να λένε και σε κάποιους, τι θέλουν ή προκρίνουν ή επιλέγουν -δεν το λέω όμως με την επικριτική έννοια του όρου, θα μου επιτρέψετε να σας το πω για να μην παρεξηγηθώ- να γράψουν.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Το πλαίσιο στο οποίο κινείται κάθε φορά, η ομιλία την οποία κάνει, οι δημόσιες τοποθετήσεις τις οποίες κάνει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -μην ξεχνάτε ότι είναι πρωτίστως ένα οικονομικό βήμα, ένα οικονομικό βήμα με πολιτικές διαστάσεις- συνολικά, λοιπόν, το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο Πρωθυπουργός, ο κάθε Πρωθυπουργός, είναι γνωστό.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τσιτουρίδης, σε δηλώσεις του λίγο νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH είπε συγκεκριμένα ότι όσοι Υπουργοί ζητούν πρόωρες εκλογές, σπρώχνουν τον Πρωθυπουργό προς την έξοδο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Συμμερίζεστε την άποψη ότι όσοι Υπουργοί εισηγούνται πρόωρες εκλογές στην ουσία κάνουν κακό στην κυβέρνηση; γιατί τέτοιες εισηγήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο για τοποθετήσεις βουλευτών. Και ούτε πρόκειται να αποστώ σήμερα από αυτή την αρχή την οποία έχω ακολουθήσει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα σχολιάστε όμως τη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επιμένουν να λένε ότι πρέπει η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να απαλλαγεί ο κόσμος από «αυτή την κάκιστη κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά λένε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θα σχολιάσω όμως τη γενική στάση του ΠΑΣΟΚ και τη γενική στάση του αρχηγού του, ο οποίος φαίνεται να περιορίζεται κατά σύστημα σε κάποιες φρασούλες χωρίς περιεχόμενο και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις στα ουσιαστικά θέματα. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Παπανδρέου. Θέλει προφανώς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι θεατής σε όλα. Και είναι θεατής σε όλα. Εμφανίζεται ως αμέτοχος τρίτος και ως σχολιαστής εξελίξεων των οποίων την ύπαρξη, σας το υπενθυμίζω, αγνοούσε ή στην καλύτερη περίπτωση έκανε ότι αγνοεί για πολλούς μήνες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο βαθμό που έχετε γνώση του θέματος, γιατί τις τελικές αποφάσεις φαντάζομαι θα τις πάρει ο Πρωθυπουργός: Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με σαφή την εικόνα ότι και το προσεχές διάστημα θα είναι δύσκολο, τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τον Πρωθυπουργό μετά τη ΔΕΘ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή δείγματα της ευαισθησίας της προς όλους εκείνους, όπως είπα και προηγουμένως, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στη χώρα μας, δηλαδή στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες -ολόκληρη παλέτα πρωτοβουλιών- ακριβώς για τη στήριξη αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η διεθνής οικονομική κρίση συνεχίζεται. Οι οικονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας και λόγω των βαρών του παρελθόντος είναι δεδομένες, είναι συγκεκριμένες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις παραμέτρους, κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα και οικονομικά δυνατό για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή μας, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στους Έλληνες πολίτες και την έχουμε κάνει πράξη. Αυτό είναι που μετράει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν δύο εβδομάδες, 11 κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεσαν μια ερώτηση σύμφωνα με την οποία ζητούν τη μετεγγραφή 200 Ελλήνων φοιτητών της Λ` Άκουιλα της Ιταλίας που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, στα ελληνικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή οι πανεπιστημιακές σχολές εκεί δεν λειτουργούν. Θέλω να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια σκέψη από την κυβέρνηση να δει θετικά το αίτημα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν, δεν έχει αλλάξει κάτι στη θέση μας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 August 2009 - 17:17:29 UTC