Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 220696929

Έκδοση 1

BRIEFRING 2 (250809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα σας.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνήλθε σήμερα στις 16:00, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε λεπτομερειακά και σε βάθος τις συνέπειες της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, αλλά και, όπως είναι φυσικό, τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αποζημίωση των πληγέντων σε αυτές τις περιοχές και την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου που έπαθε μεγάλες ζημιές από τις πυρκαγιές. Θα αναφερθώ σε λίγο, λεπτομερειακά, στις δράσεις που αποφασίστηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας.

Πριν από όλα όμως, θα ήθελα να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση ότι εκπονείται ήδη ειδικό σχέδιο για την ανάπλαση του περιβάλλοντος, που έχει υποστεί -όπως μόλις σας είπα- τεράστιες ζημιές.

Η θέση της κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Η αναδάσωση, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες των ειδικών, εκείνων που γνωρίζουν πώς πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο (όπως έγινε βεβαίως και στην περίπτωση της Πάρνηθας, αλλά και στις περιοχές της Πελοποννήσου) θα προχωρήσει με γοργά βήματα και χωρίς χάσιμο χρόνου.

Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Όπου υπήρχε δάσος που κάηκε θα ξαναγίνει δάσος. Καμιά εξαίρεση, καμιά απόκλιση από αυτόν τον κανόνα δεν είναι ανεκτή.

Συντονιστής όλων των δράσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στον φυσικό πλούτο της χώρας και την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ορίστηκε με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς. Υπενθυμίζω ότι υπό την εποπτεία του κ. Σουφλιά ήταν που προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά η ανάπλαση της Πάρνηθας. Το ίδιο γρήγορα, το ίδιο αποτελεσματικά, με σχέδιο -όπως σας είπα εισαγωγικά- και χωρίς πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή με τις λιγότερες δυνατές διοικητικές πράξεις, θα προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Θα γίνει δηλαδή, ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να αποφευχθούν -μολονότι βρισκόμαστε λίγο πριν την αρχή του χειμώνα- δυσάρεστες συνέπειες από το κάψιμο των δένδρων και των δασών σε αυτές τις περιοχές.

Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων στην Πάρνηθα, προστάτευσε, όπως γνωρίζετε, ουσιαστικά, μεγάλες περιοχές της Αττικής από τις πλημμύρες που την ταλαιπωρούσαν για μεγάλο διάστημα και ταυτόχρονα εξασφάλισε την αναβλάστηση της περιοχής.

Επίσης, προγραμματίζονται αντιπυρικές ζώνες, χάραξη και κατασκευή δασικών δρόμων για την καλύτερη προστασία των δασών, με έμφαση στον έγκαιρο καθαρισμό τους, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκαναν αυτοί που έπρεπε να το είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα. Η περιφέρεια αυτή, κατά το πρότυπο της Πάρνηθας, θα εφοδιαστεί και με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς, ένα είδος αποτελεσματικού παρατηρητηρίου, αλλά και επόπτευση με δορυφόρο για την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων. Αυτός ο δορυφόρος θα έχει δύο στόχους: Πρώτον, να μην μπορεί κανείς να έχει την ευκαιρία να κτίσει σε αυτές τις περιοχές που επλήγησαν, και δεύτερον, την παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, θα μελετηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα το ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι τρόποι για να εξασφαλιστεί η ειδική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Στόχος μας είναι να επανέλθει το περιβάλλον που επλήγη στην παλιά του ομορφιά. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Οι ζημιές είναι τεράστιες, αλλά όλοι μας, πιστεύω όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξανακάνουμε αυτές τις περιοχές τόσο όμορφες, όσο ήταν πριν από τις πυρκαγιές.

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων: Θα σας δώσω τα βασικά στοιχεία, αυτά που ενδιαφέρουν τους πολίτες που μας ακούν και οι περισσότερες λεπτομέρειες, οι ειδικές αποφάσεις και οι εξειδικεύσεις θα γίνουν από τα καθ` ύλην αρμόδια Υπουργεία.

Όσον αφορά τα οικήματα που έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς. Θα εφαρμοστεί σε γενικές γραμμές το μοντέλο της Πελοποννήσου. Τι εννοώ με αυτό: Για ανακατασκευές οικιών που καταστράφηκαν εντελώς, θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος η ανέγερση καινούριων κατοικιών για επιφάνειες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και με κόστος 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για επισκευές οικιών που υπέστησαν ζημιές θα δοθούν μέχρι 450 ευρώ κατά ανώτατο όριο με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα πριν μου τεθεί οποιαδήποτε ερώτηση: Όταν ένα οίκημα ήταν αυθαίρετο, ο ιδιοκτήτης του δεν παίρνει τίποτε.

Υπενθυμίζω ότι έχουν αρχίσει ήδη οι καταγραφές από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με τη Νομαρχία. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σουφλιάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η δουλειά προχωράει πολύ γρήγορα και είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και θα σας δοθούν.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα προβεί άμεσα στην αεροφωτογράφιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να έχουμε σαφή, ακριβή και λεπτομερειακή απεικόνιση των περιοχών που έχουν υποστεί τις ζημιές.

Όπως σας είπα και στην μεσημβρινή ενημέρωση, αυτός είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να ξέρει κάποιος πόσα στρέμματα, ποιες ακριβώς εκτάσεις έχουν πληγεί. Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από μεγάλη απόσταση, καταγράφουν απλώς τις περιμέτρους και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ορισμένα αρκετά μεγάλα στοιχεία εντός της περιμέτρου, πολλές φορές, δεν έχουν πληγεί.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνεται έκτακτη επιχορήγηση για κάλυψη αμέσων αναγκών και έργων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 3.300.000 ευρώ ως εξής: Πρώτον, στις Νομαρχίες και ειδικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής 500.000 ευρώ. Στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα Αθηνών 250.000 ευρώ. Στους Δήμους και Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής από 150.000 ευρώ στους 15 τοπικούς ΟΤΑ. Ήτοι: Στους Δήμους Διονύσου, Αγίου Στεφάνου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γέρακα, Άνοιξης και Δροσιάς και στις Κοινότητες Γραμματικού, Σταμάτας, Βαρνάβα, Ροδόπολης, Πικερμίου, Καπανδριτίου και Ανθούσας. Από το Διαμέρισμα Αθηνών παίρνουν από 150.000 ευρώ οι Δήμοι Πεντέλης και Νέας Πεντέλης. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για το 2009 στους Δήμους και τις Κοινότητες Ανατολικής Αττικής δόθηκαν για πυροπροστασία περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Σας υπενθυμίζω ότι το 2003 η ενίσχυση αυτή ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του ποσού. Ειδικά δε ο Σύνδεσμος Πεντελικού έλαβε για πυροπροστασία, επιπροσθέτως 600.000 ευρώ.

Θα περάσω σε ορισμένα ειδικότερα θέματα. Όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, που ήταν παρών στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προχωράει επίσης και η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας. Γνωρίζετε άλλωστε ότι αναφέρομαι και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που είναι επιφορτισμένα με αυτή τη δουλειά, έχουν ήδη μεταβεί στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, καταγράφοντας την έκταση των ζημιών σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χατζηγάκης, αύριο θα υπάρχει η πρώτη εικόνα για την έκταση των ζημιών σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.

Θα αποζημιωθούν όλοι, όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές στις περιοχές αυτές, είτε στις καλλιέργειές τους, είτε εάν είναι κτηνοτρόφοι στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει, σας το λέω ενημερωτικά, από τα πρώτα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Οικονομίας, ότι υπάρχουν ζημιές, σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή, το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας θα προβεί σε διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις, ώστε όσοι έχουν τέτοιες επιχειρήσεις να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν κανονικά την επαγγελματική τους ζωή.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Το μέλημά μας είναι διπλό. Πρώτον, να εξασφαλίσουμε σε εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους, που είχαν σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή είχαν άλλα οικήματα που υπέστησαν ζημιές (μια αποθήκη για παράδειγμα) -όπου η ενίσχυση που θα δοθεί, η αποζημίωση, είναι χαμηλότερου ύψους, όπως έγινε και στην Πελοπόννησο- να μπορέσουν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να αποκτήσουν ξανά το σπίτι τους, να μπορέσουν να γυρίσουν εκεί που κανονικά μένουν. Δεύτερον, να φροντίσουμε όλοι μας με τις συντονισμένες προσπάθειες που θα κάνουμε, με το πλήρες έργο που θα ξεδιπλωθεί γρήγορα, να αποκαταστήσουμε την οικολογική καταστροφή η οποία έγινε, και που για την περιοχή της Αττικής είναι μεγάλη, το βλέπουμε όλοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό. Μας λυπεί όλους βαθύτατα. Είναι μια περιοχή που όλοι μας εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά και όσοι δεν την ξέρουν, την γνωρίζουν έστω και από εικόνες. Με τη βοήθεια όλων και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα αποκαταστήσουμε την ομορφιά που είχε την προηγούμενη ημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε για αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμούς δασών, χάραξη δασικών δρόμων, σύστημα προειδοποίησης για φωτιά. Αυτά δεν είναι μέτρα κατόπιν εορτής για δάση τα οποία θα γίνουν δάση πλέον μετά από 10  20 χρόνια; Και θα ήθελα να μου πείτε αν το 1,8 εκατομμύρια ευρώ που δώσατε ήδη για πυροπροστασία στους Δήμους, θα ψάξετε να βρείτε αν τελικά πήγαν αυτά τα χρήματα για δασοπροστασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει την έρευνα και τους ελέγχους που απαιτούνται, προκειμένου να διαπιστώσει αν πραγματικά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τους σκοπούς που είχαν δοθεί. Αυτό, άλλωστε, γίνεται σε τακτικά διαστήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν διαπιστώνεται ότι ορισμένοι από τους δικαιούχους δεν κάνουν τέτοια χρήση των χρημάτων υφίστανται τις συνέπειες.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει κάποιο έλλειμμα στον τρόπο με τον οποίο καθαρίζονται τα δάση, ξεχορταριάζονται τα δάση, κόβονται τα κλαδιά στα δάση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά που διαπιστώνουμε. Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν, θα υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις πάντα, θα υπάρχουν μερικές φορές κάποιες αστοχίες. Κάνουμε πάντα προσπάθεια για το καλύτερο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΤΕΡΖΗΣ: Διαπίστωσα κάποιο είδος αυτοκριτικής, ότι δεν κάναμε κάποια πράγματα στο παρελθόν, τα κάνουμε τώρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό ακριβώς. Κάνετε την ερώτηση και θα σας απαντήσω.

ΤΕΡΖΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιοι είναι αυτοί, διαβάζω όπως το είπατε: «Κατασκευή δασικών δρόμων και καθαρισμός δασών, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκαναν όσοι έπρεπε». Και μιας και μας μιλά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, νομίζω ότι είναι σωστό να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ποιοι έχουν τις αρμοδιότητες.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι δυνατόν, μετά την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και ό,τι ζήσαμε το 2007, όταν μιλάτε για διάνοιξη δασικών δρόμων, ζώνες πυροπροστασίας κτλ, που είναι τα σχεδόν αυτονόητα για την πρόληψη των πυρκαγιών, να μιλάτε απλώς για ελλείμματα και αστοχίες που θα βελτιωθούν στο μέλλον κτλ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντα γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν τα πράγματα. Εγώ σας είπα το μεσημέρι -και νομίζω ότι ήσασταν εδώ- ότι ποτέ κάτι δεν είναι τέλειο. Μπορεί κάποιος να προσπαθεί να φθάσει στην τελειότητα -δύσκολα τη φτάνει- σημασία, όμως, έχει να διαπιστώνεις που υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες δεν είναι πάντοτε της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Διότι, κάποιοι όλα τα ανάγουν σε ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης. Όταν η κεντρική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι έχουν υπάρξει αστοχίες ή ελλείψεις με ευθύνη άλλων, τότε μεριμνά, ώστε αυτά τα οποία δεν έγιναν από εκείνους που έχουν την ευθύνη, να γίνουν. Αυτό σας είπα τώρα.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν αναφέρθηκε η πηγή, από πού θα βρεθούν οι έκτακτες αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έμαθα ότι έγινε κάποια ερώτηση σχετικά με το Ταμείο Έκτακτης Βοήθειας του οποίου προΐσταται ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης. Ο κ. Μολυβιάτης ήταν πράγματι παρών στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και προσέφερε τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία την οποία έχει. Αλλά, τα χρήματα θα προέλθουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγο, καταλόγισε ευθύνες ευθέως στην κυβέρνηση, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για καταστροφική και επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει. Τι απαντάτε; Και έχω και ένα άλλο ερώτημα μετά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. Αμετροέπεια, κινδυνολογία, λαϊκισμός, ένα εκρηκτικό τρίπτυχο. Ένα απαράδεκτο κοκτέιλ. 48 ώρες κράτησε ο θεατρινίστικος αυτοέλεγχος των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ. Ο πραγματικός τους εαυτός τους προδίδει.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Να κάνω τη δεύτερη ερώτηση. Είπατε ότι δεν θα πάρουν τίποτε όσοι είχαν αυθαίρετα κτίσματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα κατεδαφιστούν αυτά τα κτίσματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Προκειμένου κάποιος να πάρει τις ενισχύσεις, τα βοηθήματα τα οποία προβλέπονται από αυτές τις ρυθμίσεις και θα περιληφθούν στις σχετικές αποφάσεις, πρέπει να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά από τα οποία φαίνεται ότι το οίκημα το οποίο είτε υπέστη ζημιές, είτε έχει καταστραφεί, είναι νόμιμο. Δηλαδή, την άδεια κατασκευής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, το κονδύλι της έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που θα εγγραφεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις το απάντησα. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Οπότε, για να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για 48ωρο θεατρινίστικο αυτοέλεγχο, προφανώς η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, να επανέλθω, σε αυτούς που έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα και δεν την έκαναν. Έχουν δοθεί κάποια χρήματα, κάποια εκατομμύρια ευρώ και φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε δήμους, σε κοινότητες και σε όλους αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν καθαρίσει και να έχουν ανοίξει δρόμους για να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Θα ήθελα πρώτα να σας ρωτήσω, εάν είχε γίνει κάποιος έλεγχος εκ των προτέρων και αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι όντως αυτοί δεν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους, ποιες θα είναι οι συνέπειές τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, το είπα και προηγουμένως άλλωστε, οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα. Και οι συνέπειες που έχουν αυτοί που δεν διαθέτουν τα χρήματα που τους έχουν δοθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, προβλέπονται και αυτές από τις κείμενες διατάξεις. Γι` αυτό να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ: Στο ίδιο μήκος κύματος και στο ίδιο πλαίσιο η ερώτηση. Εφόσον, λοιπόν, έχετε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, υπάρχει κάποια ενημέρωση, πρωτοβουλία ή σκέψη γύρω από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αλληλοκάλυψη των ευθυνών που για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι είναι μείζον ζήτημα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή -και σας το είπα προηγουμένως- είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, τόσο στα υλικά αγαθά που επλήγησαν, όσο και στο φυσικό πλούτο της χώρας μας. Γι` αυτό και κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις. Είναι οι ανακοινώσεις που ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Όλα τα άλλα, είναι κάτι για το οποίο μπορεί να γίνει συζήτηση σε προσεχές στάδιο.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Η κυβέρνηση σήμερα συζήτησε ίσως το θέμα ή σκέφτεται μετά από αυτά που συνέβησαν για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα γι` αυτό το μεσημέρι. Ισχύει ό,τι είπα το μεσημέρι.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι οι έλεγχοι αυτοί που κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, δεν είναι αποτελεσματικοί. Γιατί για να καούν τόσες εκτάσεις στη Βορειοανατολική Αττική, κάτι δεν πήγε καλά με τους ελέγχους. Να υποθέσω ότι θα κινηθείτε και προς αυτή την κατεύθυνση, στην ενίσχυση των ελέγχων, στη δημιουργία μιας νέας επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα. Εγώ, σε καμία περίπτωση, δεν είπα -και θα ήθελα παρακαλώ να μην μου αποδοθεί κάτι τέτοιο- ότι οι πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου οφείλονται σε αυτό το λόγο. Εγώ, εκείνο το οποίο είπα, είναι ότι όταν με ρωτήσατε γιατί αναφέρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες είπα: Παίρνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, διότι διαπιστώσαμε ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις κάποιων φορέων οι οποίοι έπρεπε να έχουν κάνει διάφορα πράγματα και δεν τα έκαναν.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Δεν είναι επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες για τις πυρκαγιές των τελευταίων τριών, τεσσάρων ημερών. Αλλά οι συγκεκριμένες πυρκαγιές -σας το έχω πει και άλλες φορές- οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Η έκτασή τους, η ταχεία εξάπλωσή τους οφείλεται στις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους πολύ γρήγορους ανέμους, στη συνεχή αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων. Και όλα αυτά εξετάζονται. Ένα-ένα απ` τα θέματα τα οποία μπορεί να προσεγγίσει κάποιος -γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιος τις ειδικές καιρικές συνθήκες- εκεί πρέπει να είσαι πανέτοιμος να κάνεις ό,τι μπορείς για να λύσεις το πρόβλημα, να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν εκδηλωθεί. Και λέω για μια ακόμη φορά: Πρώτον, στην Ελλάδα διαθέτουμε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αποτελεσματικούς στόλους αεροπλάνων και ελικοπτέρων πυρόσβεσης. Δεύτερον: Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό έμπειρων πυροσβεστών, ο οποίος ενισχύθηκε φέτος σημαντικά μέσα στις δυνατότητες που έχει η οικονομία μας.

Τα χρήματα αυτά δίνονται για την πυρόσβεση. Και εκεί περιμένουμε ως Πολιτεία και πρέπει να περιμένουμε όλοι μας -και εσείς μαζί και είμαι βέβαιος ότι το κάνετε- να διατίθενται για το στόχο, για το σκοπό για τον οποίο τα εκταμιεύει ο ελληνικός λαός -είναι χρήματα του ελληνικού λαού- και όχι να πηγαίνουν αλλού. Όλα αυτά λοιπόν, είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος και γι` αυτό ακριβώς τα αναφέρω.

ΖΟΡΜΠΑ: Επ` αυτού. Επειδή, όπως ξεκαθαρίσατε, μπορεί να μην είναι ο μοναδικός παράγοντας η κακοδιαχείρηση, ή η ολιγωρία από ορισμένους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των κονδυλίων που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, παρόλα αυτά το βάλατε σαφώς το κάδρο των ευθυνών, τις ολιγωρίες αυτές. Αναρωτιέμαι αν σήμερα μήπως στην Κυβερνητική Επιτροπή, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κόμισε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγινε κακοδιαχείριση αυτών των πόρων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έγινε συζήτηση επ` αυτού αναλυτικά. Σας είπα, όμως, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό τον τομέα εκτελεί την αποστολή την οποία έχει, όχι μόνο να δίνει τα χρήματα, όπως έχει υποχρέωση, αλλά και να ελέγχει πού πηγαίνουν τα χρήματα. Και όταν διαπιστώσει ότι κάποια χρήματα, δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς που έχουν δοθεί, αφαιρούνται φερ` ειπείν από την επόμενη χρήση. Σας λέω ότι γι` αυτή τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά είναι μόνο μια παράμετρος του θέματος.

ΤΕΡΖΗΣ: Επειδή Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Ζορμπά μίλησε για το κάδρο των ευθυνών και με δεδομένο ότι, όπως είπατε, η αντίδραση ήταν άμεση, ο συντονισμός ήταν καλός, θέλετε να μου πείτε στο κάδρο των ευθυνών, επειδή αναφέρεστε σε μια παράμετρο, όλες οι άλλες είναι τυχαίες; Στο κάδρο των ευθυνών υπάρχουν μόνο κάποιοι ΟΤΑ, οι οποίοι δεν διέθεσαν όπως έπρεπε, ως όφειλαν τα χρήματα για αντιπυρικές ζώνες και για καθαρισμό των δασών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που θα πω. Εξακολουθείτε να απομονώνετε κάτι το οποίο είπα. Και σας ανέφερα ότι είναι ένα από τα πολλά, δεν είναι μόνο αυτό.

ΤΕΡΖΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό ακριβώς σας ρώτησα. Ποια είναι τα υπόλοιπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι όταν συμπέσουν, δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα. Το να αναφέρομαι σε έναν από αυτούς, δε σημαίνει ότι αυτός είναι ο κεντρικός.

ΤΕΡΖΗΣ: Θα θέλατε να με βοηθήσετε, επειδή εγώ δεν θέλω να δεχθώ την απάντησή σας, ποιο είναι το κεντρικό; Γιατί, αν το κεντρικό είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κεντρικός είναι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο.

ΤΕΡΖΗΣ: Άρα, συμφωνείτε στην παρατήρησή μου. Η παρατήρησή μου, αν διαβάσετε και το briefing είναι ότι επειδή όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι τυχαίοι, τον καιρό, προφανώς κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει για τον καιρό και με δεδομένο ότι έχετε δηλώσει ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και ο συντονισμός του ήταν καλός, άρα ευθύνες αυτή τη στιγμή εντοπίζονται μόνο στο επίπεδο των ΟΤΑ. Αυτό είπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εγώ δεν λέω αυτό. Εκείνο το οποίο σας λέω, είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων, είναι και αυτός τον οποίο λέτε εσείς. Είναι και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, διάφοροι, τους οποίους έχω αναφέρει τις τελευταίες ημέρες. Εγώ δεν θα κάνω, όμως, αυτή τη στιγμή περιπτωσιολογία, διότι ούτε εσείς ούτε εγώ είμαστε ειδικοί για να κάνουμε αναλύσεις, σχετικά με το γιατί και πώς εξαπλώνεται και διαδίδεται μια φωτιά. Εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να το κάνω αυτό, σε καμία περίπτωση. Εάν εσείς θέλετε να το κάνετε, είναι δικαίωμά σας, καθόλα σεβαστό, αλλά δεν είναι κάτι που νομίζω ότι θα βρει τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Υπάρχουν ειδικοί που είναι σε θέση να το κάνουν.

ΤΑΣΟΥΛΗ: Επειδή είπατε ότι θα πάρετε μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που ελήφθησαν για τους πληγέντες της Πελοποννήσου, ήθελα να ρωτήσω, γιατί δεν δίνετε 3000 ευρώ εφάπαξ, όπως είχατε κάνει το 2007;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι, οι συνθήκες, αλλά και η σύνθεση των πληγέντων είναι διαφορετικές.

ΖΟΡΜΠΑ: Επ` αυτού, όταν λέτε η σύνθεση των πληγέντων, τι ακριβώς εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ ότι βλέποντας κάποιος τί ανάγκες είχαν οι πολλοί που επλήγησαν στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, πριν από δύο χρόνια, παρατηρεί ότι είναι διαφορετικές από τις ανάγκες που υπάρχουν τώρα. Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Έγινε, δηλαδή, αντίστοιχος έλεγχος για το αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη άμεσου βοηθήματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όσους έχουν ανάγκη άμεσου βοηθήματος, υπάρχουν οι κατάλληλοι φορείς της Πολιτείας, οι οποίοι θα σπεύσουν να τους βοηθήσουν. Σπεύδουν ήδη και τους βοηθούν. Όσοι έχουν ανάγκη μιας στέγης, τους δίδεται η στέγη από υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από άλλες υπηρεσίες. Όσοι έχουν ανάγκη σίτισης, τους παρέχεται η σίτιση. Αλλά, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην Πελοπόννησο, ο αριθμός αυτός δείχνει να είναι πολύ μικρός. Και είπα και το μεσημέρι ότι η Πολιτεία είναι παρούσα, όποτε και σε όποιους χρειαστεί, θα σπεύσει να είναι κοντά τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν και καταχρώμαι το χρόνο και το δικό σας και των άλλων...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για σας είμαι εδώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Γιατί δεν είστε τόσο γενναιόδωροι σ` αυτή τη χρονική περίοδο για τους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής, ενώ ήσασταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι και απλόχεροι για τους πληγέντες της Ηλείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις το εξήγησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μου εξηγήσατε. Εγώ νομίζω ότι απ` την απάντηση είπατε για σύνθεση των πληγέντων κλπ. Λέω το εξής: Εγώ αναρωτιέμαι, λέτε εδώ, ότι «διαφορετική σύνθεση, διαφορετικές συνθήκες». Δεν υπάρχουν πληγέντες; Ενδεχομένως, δεν υπάρχουν άστεγοι; Τους έχετε μετρήσει; Αυτό θέλω να πω. Έχετε μετρήσει αυτούς που έχουν μείνει άστεγοι ή αυτούς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν γίνει οι πρώτες μετρήσεις. Όταν υπάρχουν στοιχεία θα τα μάθατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, έχετε σαφή αριθμό, δηλαδή, απ` ό,τι καταλαβαίνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Έχουν γίνει οι πρώτες μετρήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία, μου απαντάτε για ποιο λόγο δεν μπορείτε να δώσετε για παράδειγμα μια άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση, όπως είχατε δώσει τότε στην Ηλεία, ή να δημιουργηθεί εξίσου ένα Ταμείο, όπως δημιουργήθηκε τότε στην Ηλεία υπό τον κ. Μολυβιάτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έδωσα απάντηση, μόλις προηγουμένως.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάνω σε αυτό. Όταν θα έχετε πλήρη εικόνα, υπάρχει το ενδεχόμενο να προβείτε και σε νέες συμπληρωματικές ανακοινώσεις, σχετικά με τις αποζημιώσεις ή τη βοήθεια...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πλαίσιο όσων είπα, νομίζω ότι είναι αρκετό. Είπα και το μεσημέρι ότι η ελληνική Πολιτεία συμπαρίσταται πάντα σε όσους έχουν ανάγκη, όσο και αν ορισμένοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια, που δεν επιτρέπει καμία άλλη συμπεριφορά. Και όσοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, εκείνοι στους οποίους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας, σέβονται αυτές τις αρχές. Και εμείς είμαστε από αυτούς που τις σεβόμαστε αυτές τις αρχές.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού ως τώρα αναφερθήκατε στην ενδεχόμενη ολιγωρία των ΟΤΑ για την οποία θα ερευνήσει το Υπουργείο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο όπως αυτό που λέτε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωραία, ως τώρα, έχετε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια χρήματα, τα οποία δόθηκαν στους ΟΤΑ για πυροπροστασία να μην έχουν πάει εκεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και ο έλεγχος γίνεται, όπως γίνεται συνήθως.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωραία. Εκτός, λοιπόν, από αυτόν τον έλεγχο που θα κάνετε και ενδεχομένως να προκύψουν κάποιες ευθύνες και από τους ανέμους οι οποίοι αλλάζουν κατεύθυνση, δεν έχετε μιλήσει για κάποιες ευθύνες της κυβέρνησης. Θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένετε στην αρχική σας δήλωση, ότι ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το έχω ήδη πει και δεν έχω να αλλάξω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η απορία μου συνίσταται στο εξής: Δεν αισθάνθηκε ο Πρωθυπουργός την ανάγκη να απευθυνθεί στους πληγέντες σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ήταν παρών, ενημερωνόταν συνέχεια, παρακολουθεί τι γίνεται, συντονίζει τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο -για να μην παρεξηγηθώ- και έχει απευθυνθεί στους πολίτες, αρκετές φορές. Οι δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όλες αυτές τις ημέρες, στους πολίτες απευθύνονται. Δεν απευθύνονται μόνο σε εσάς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ λέω σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωσή τους.(Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απευθύνονται στους πολίτες δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα γίνει με το ΧΥΤΑ του Γραμματικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεχίζουμε με το σχέδιο της δημιουργίας, με την απόφαση της δημιουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Αναδασώνεται ό,τι ήταν δάσος και δασική έκταση. Όμως, η περιοχή του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ειδικά γι` αυτό το θέμα, δεν είναι ούτε δάσος, ούτε δασική έκταση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό βράδυ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 August 2009 - 21:07:21 UTC