Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 220711096

Έκδοση 1

BRIEFING(250809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια, πολύ σύντομα, για την κατάσταση σχετικά με τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχω από το Πυροσβεστικό Σώμα.

" Η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική είναι από το πρωί υπό μερικό έλεγχο. Όλες οι δυνάμεις που έχουν ορισθεί για να σβήσουν αυτή την πυρκαγιά βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Στον Κιθαιρώνα, δηλαδή στην περιοχή πάνω από το Πόρτο Γερμενό, η κατάσταση στον τόπο του συμβάντος, όσον αφορά την πυρκαγιά αυτή καθαυτή, είναι καλή. Στις προσπάθειες που γίνονται για να κατασβεστούν όλες οι εστίες που έχουν απομείνει συμμετέχουν και 113 Κύπριοι πυροσβέστες.

Σας είπα ήδη από χθες ότι επρόκειτο να έρθει και μια δεύτερη ομάδα Κυπρίων πυροσβεστών, με τον εξοπλισμό τους. Αυτή έχει φθάσει και οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες ήδη μετέχουν στις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι υπό μερικό έλεγχο.

Τέλος, η πυρκαγιά στην Κάρυστο δεν έχει, αυτή τη στιγμή, ενεργό μέτωπο.

" Σήμερα, στις 16.00, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή. Η Κυβερνητική Επιτροπή θα ενημερωθεί από τους αρμοδίους Υπουργούς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στις άλλες περιοχές, τις οποίες σας ανέφερα. Θα συζητήσει, επίσης, πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των πάσης φύσεως ζημιών που έχουν προκληθεί.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δίνουμε, όπως έχει συμβεί πάντα, ιδιαίτερο βάρος στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε. Γνωρίζετε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Όπου ήταν δάσος και κάηκε, θα ξαναγίνει δάσος. Δεν επιτρέπουμε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόκλιση από αυτόν τον κανόνα.

Για περισσότερα στοιχεία θα συναντηθούμε ξανά, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προκειμένου να σας ενημερώσω.

" Άρχισε, ήδη, από σήμερα το πρωί, όπως είχα προαναγγείλει από χθες, η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τριάντα συνεργεία μηχανικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από κοινού, έχουν αρχίσει να καταγράφουν στις πληγείσες περιοχές όποιες ζημιές έχουν προκληθεί κυρίως σε κτίρια. Είναι πολύ νωρίς, αυτή τη στιγμή, να σας δώσω περισσότερα στοιχεία. Μόλις υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, θα τα έχετε, είτε από εμένα είτε από το αρμόδιο Υπουργείο και τη Νομαρχία.

" Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε, χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής που έχουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, την τεχνική βάση αυτών των ελικοπτέρων, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ώστε να εκφράσει τις ευχαριστίες όλων -και τις δικές του φυσικά- προς τους πιλότους και τους τεχνικούς της βάσης για την αυτοθυσία, με την οποία κάνουν τη δουλειά τους. Μια δύσκολη δουλειά που γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

" Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο το έθεσα και χθες, αλλά υπάρχουν προφανώς, διαβάζοντας τον Τύπο και ακούγοντας τις τηλεοράσεις, κάποια ερωτήματα. Αφορά τη διεθνή συνδρομή. Θέλω, λοιπόν, να σας παρουσιάσω για μια ακόμη φορά, σύντομα, τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν:

Το αίτημα για διεθνή συνδρομή, δηλαδή, για να μας σταλούν κυρίως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ή έμψυχο υλικό από άλλες χώρες, υποβλήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως πρέπει να γίνει, το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς η πυρκαγιά λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.

Σας είπα χθες ότι η ανταπόκριση ήταν άμεση. Έγιναν οι εσωτερικές συνεννοήσεις. Κάποιες χώρες ανταποκρίθηκαν μόνες τους. Από άλλες, μέσα σε αυτό το σύστημα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ζητήθηκε βοήθεια. Ανταποκρίθηκαν και αυτές οι χώρες και έτσι άρχισαν να φθάνουν τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα στη χώρα μας.

Τα πρώτα αεροσκάφη που έφθασαν στη χώρα μας, ήταν τα δύο Canadair από την Ιταλία, τα οποία επιχείρησαν αμέσως. Από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά, έρχονταν τα άλλα αεροσκάφη, τα οποία σας ανέφερα χθες: Τα γαλλικά, ένα κυπριακό και ένα τουρκικό. Σας είχα πει ότι θα έρχονταν και δύο ισπανικά. Επειδή, βεβαίως, στο μεταξύ η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, κρίθηκε και σε αυτή την περίπτωση ότι δεν υπήρχε πλέον ανάγκη και δεδομένου ότι και στην Ισπανία, όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, μάλλον σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, μαίνονται αυτές τις ημέρες μεγάλες πυρκαγιές, επέστρεψαν πίσω.

Όλες οι προσφορές για βοήθεια σε εναέρια μέσα έγιναν αποδεκτές, εκτός εκείνων των περιπτώσεων που τα μέσα που προσφέρθηκαν δεν διέθεταν συμβατές επικοινωνίες με τις δικές μας επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συνεπώς, και με το συντονιστή.

Όπως σας είπα και χθες, όλες οι χώρες δεν διαθέτουν αεροπλάνα και ελικόπτερα με το ίδιο σύστημα επικοινωνίας. Ειδικά για τα ρωσικά αεροσκάφη, εκτός από τον παραπάνω λόγο, δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν ταυτόχρονα σε κύκλο μαζί με τα υπόλοιπα αεροσκάφη, τύπου CL215 και CL415 Canadair, καθώς έχουν διαφορετικές ταχύτητες απόθεσης του ύδατος.

Επίσης, σας είπα χθες, ότι είναι και το θέμα της ελληνικής γεωμορφολογίας. Αυτά τα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα, πέρα απ` όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που σας είπα, για άλλες περιοχές δράσης.

" Να σας κάνω μια αναλυτικότερη αναφορά στη δράση και το ρόλο που διαδραμάτισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την αρχή της καταστροφικής πυρκαγιάς και καθ` όλη την εξέλιξή της:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέδραμε με πολλούς τρόπους, αποφασιστικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Από το βράδυ της Παρασκευής, όταν εκδηλώθηκε -θυμάστε που σας το είπα χθες-στις 20.45 η πυρκαγιά στο Γραμματικό, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διάθεση βοήθειας.

Από το πρωί του Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 11.20, κηρύχθηκαν προφορικά, προς το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, οι περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού και Μαραθώνα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στη συνέχεια, με γραπτή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στις 12.25, μια ώρα αργότερα, κηρύχθηκε ολόκληρος ο νομός Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το Νομάρχη, για άμεση συνδρομή και παρέχονταν προφορικές οδηγίες και κατευθύνσεις για ενδεχόμενη απομάκρυνση πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές. Ανάλογες οδηγίες αυτοπροστασίας εκδίδονταν για ενημέρωση του κοινού και προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Προς υποστήριξη του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξασφάλισε και διέθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, επαρκή αριθμό υδροφόρων οχημάτων των δήμων και των κοινοτήτων που ήταν γύρω-γύρω από τις πληττόμενες περιοχές και προοδευτικά από όλο το δυναμικό του λεκανοπεδίου.

Με το τελευταίο φως του Σαββάτου, το βράδυ, τα εν λόγω οχήματα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά και των ιδιωτικών φορέων είχαν ξεπεράσει τα 90. Την ίδια ημέρα, μετακινήθηκαν προληπτικά από ιδρύματα της Πεντέλης, 46 παιδιά, με τη συνδρομή και άλλων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με το συντονισμό των ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξασφαλίστηκε από την πρώτη ημέρα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπινου δυναμικού, στρατεύσιμοι, εθελοντές, απλοί πολίτες, αλλά και μέσων που εξασφάλιζε τις απαιτήσεις που ζητούνταν από το Πυροσβεστικό Σώμα, με βάση την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό.

Δεν θα αναφερθώ ειδικότερα στις δυνάμεις αυτές -σας είναι γνωστές- έχω κάνει άλλωστε και πολύ αναλυτικές αναφορές χθες. Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -και αυτός είναι ένας ουσιαστικός ρόλος τον οποίο έχει- εκδίδει σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθημερινά, ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πυρκαγιών, αφενός μεν γιατί με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και είναι δυνατόν να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα πρόληψης στις περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος, αλλά και ευαισθητοποιείται ο πληθυσμός των περιοχών, για τις οποίες αναφέρονται αυτά τα στοιχεία. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που πολύ συχνά γίνεται, όταν υπάρχουν ειδικές καιρικές συνθήκες, τα πληροφορείται και το τηλεοπτικό κοινό, τα πληροφορούνται πάρα πολλοί Έλληνες.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας είχα ρωτήσει εάν είστε ευχαριστημένος από τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και της κυβέρνησης και με λίγα λόγια, με λεπτομέρειες μας είπατε πως η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Σήμερα, με τα νέα δεδομένα, τα οποία έχετε υπόψη σας φαντάζομαι, με τη σύλληψη του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους, αλλά και με την ενέργεια του δασαρχείου το οποίο σταμάτησε τους Κύπριους υλοτόμους, αν δεν κάνω λάθος, που άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο συντονισμός ήταν καλός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε, μικρά περιστατικά, πολύ μικρής διάρκειας δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα. Θα αναφερθώ όμως και στα δύο περιστατικά που θίξατε.

Πρώτον: Όπως γνωρίζετε, στις εισόδους της χώρας είναι καταγεγραμμένα διάφορα άτομα, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα ή πρέπει να συλληφθούν αν προσπαθήσουν να εισέλθουν στη χώρα. Συνήθως δεν αναφέρεται ούτε το αδίκημα ούτε το μέγεθος της ποινής ή του προστίμου το οποίο πρέπει να καταβάλουν. Αυτό, λοιπόν, είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που γίνεται στις εισόδους της χώρας. Δόθηκε λύση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει κανείς λόγος ένα τέτοιο ασήμαντο και περιθωριακό περιστατικό να ανάγεται σε δήθεν έλλειψη συντονισμού.

Ο συντονισμός είναι η κοινή προσπάθεια η οποία γίνεται, προκειμένου να σβήσουν οι πυρκαγιές, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, στις καιρικές, τις εδαφολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν. Και βεβαίως να περιοριστεί η ζημιά και να μην έχουμε -όπως σας είπα από την αρχή- ανθρώπινα θύματα. Αυτή ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα και είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να μειώσω τη ζημιά που έγινε και σε ιδιωτικές περιουσίες, κυρίως όμως στο φυσικό περιβάλλον. Το έχω πει και άλλες φορές: Κάθε δέντρο που καίγεται είναι μια μεγάλη απώλεια. Κάθε δέντρο που καίγεται αφαιρεί έναν μικρό πνεύμονα οξυγόνου από το περιβάλλον. Γι` αυτό ακριβώς, εμείς είμαστε απόλυτα συνεπείς στη γραμμή που έχουμε χαράξει: Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Έρχομαι στο θέμα των υλοτόμων, γιατί δεν το ξέχασα. Σημασία έχει -έχω και μια διευκρίνιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι οι υλοτόμοι μετά από κάποια διευκρίνιση η οποία δόθηκε, συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους κανονικά. Γι` αυτό άλλωστε τους μεταφέραμε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Βόρειο Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν το συγκεκριμένο έργο. Κάποιος, προφανώς, τοπικός παράγοντας εκεί, δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, δεν αντελήφθη τι έκαναν. Αυτό ξεπεράστηκε και η ουσία είναι ότι έκαναν αυτό για το οποίο είχαν έρθει.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πολιτική κάλυψη που δίνει η κυβέρνηση στους αρμόδιους Υπουργούς, τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Μαρκογιαννάκη για τον χειρισμό της υπόθεσης της κατάσβεσης των πυρκαγιών, δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στην αντιπολίτευση. Βλέπουμε ότι και «γαλάζια» στελέχη ουσιαστικά κατακρίνουν την κυβέρνηση, μιλούν για ευθύνες και ζητούν να πέσουν και κεφάλια. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε τέτοιες γενικές τοποθετήσεις, τις οποίες κάνετε. Χθες, με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα για την παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πρώτη πυρκαγιά στο Γραμματικό, με συγκεκριμένους αριθμούς τους οποίους έδωσα -και ευχαρίστως, εάν θέλετε, να σας τους επαναλάβω- αποδεικνύεται ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ήταν εκεί παρόν και έκανε τη δουλειά του. Μην ευτελίζουμε την πολύ δύσκολη δουλειά που κάνουν οι Έλληνες πυροσβέστες. Είναι δύσκολη δουλειά με πολλούς κινδύνους, σε αντίξοες συνθήκες, σε περιβάλλον στο οποίο κανείς από εμάς δεν θέλει να βρεθεί. Και την κάνουν με όλες τους τις δυνάμεις και βεβαίως με τις ειδικές γνώσεις που έχουν και την πείρα που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, που ο καθένας από αυτούς υπηρετεί στο Σώμα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, απ` ό,τι κατάλαβα, ορίσατε ως σωστό συντονισμό το τρίπτυχο να σβήσουν οι πυρκαγιές άμεσα, να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα και να περιοριστούν οι ζημιές. Καλά κατάλαβα; Είναι σωστά μέχρι εδώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Όταν ξεκινάει μια πυρκαγιά εκείνο το οποίο θέλεις είναι να σβήσει η πυρκαγιά. Να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά, να τη σβήσεις με όσα μέσα διαθέτεις. Το δεύτερο, αλλά θα έλεγα και πρωτεύον, είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές -αυτό πάει χέρι-χέρι το ένα με το άλλο- και βεβαίως να περιοριστούν οι ζημιές σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που έχετε μέχρι τώρα στη διάθεσή σας, ο συντονισμός ήταν καλός στις πυρκαγιές της βορειοανατολικής Αττικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, την επιχειρησιακή ευθύνη -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- την επιχειρησιακή ευθύνη -και αυτό είναι το αυτονόητο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου- την έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την εντολή να σβήνουν τις πυρκαγιές. Δεν θα μπω σε επιχειρησιακά θέματα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα επανέλθω: Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτούργησαν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εντεταλμένοι από την Πολιτεία να σβήνουν τις πυρκαγιές και οι προϊστάμενοι αυτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, αλλά επειδή αναφέρατε τρεις στόχους κλιμακωτά, από τους δύο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το κάνω κλιμακωτά. Είναι παράλληλοι οι στόχοι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς, ωραία. Παράλληλοι οι στόχοι. Να μείνουμε σε αυτό, να το δεχθούμε και να πω ότι με εξαίρεση τον στόχο να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ευτυχώς, οι υπόλοιποι δεν επετεύχθησαν. Και κάηκαν περίπου 215.000 στρέμματα δάσους και παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο -δεν θυμάμαι ποιος ήταν- νομίζω ότι δεν καταφέρατε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πώς ξέρετε ότι δεν επετεύχθη ένας στόχος τον οποίο δεν θυμάστε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, δεν καταφέρατε να σβήσετε έγκαιρα τις φωτιές ως κυβέρνηση, ως κρατικός μηχανισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό κ. Παλαιολόγε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο πρώτος στόχος δεν είπατε ότι ήταν να σβηστούν οι φωτιές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ταχύτερο δυνατό, λαμβανομένου υπόψη μας...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τρεις μέρες δεν είναι το «ταχύτερο δυνατόν», κύριε Εκπρόσωπε, προς Θεού!

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κοιτάξτε, δεν θα αντιδικήσω μαζί σας, στις εκτιμήσεις τις οποίες κάνετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, ούτε εγώ αντιδικώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε, λοιπόν, την ερώτησή σας για να σας απαντήσω, αφού θυμηθείτε και τους τρεις στόχους τους οποίους έθεσα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τους θυμήθηκα. Δεν σβήσατε εγκαίρως τις φωτιές. Χρειάστηκαν τρία εικοσιτετράωρα. Καταφέρατε τουλάχιστον, ευτυχώς λέω, να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και βεβαίως το τρίτο, δεν καταφέρατε τελικά απ` ό,τι φαίνεται να έχετε καλό συντονισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι η εκτίμησή σας. Την ερώτηση ακόμη δεν καταλαβαίνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτηση είναι, που αποδίδετε το γεγονός ότι υπήρξε τέτοια καταστροφή, κύριε Εκπρόσωπε. Με όλο το θάρρος, δεν θέλω να επανέλθω σε ζητήματα που ετέθησαν χθες, αλλά σας λέω και πάλι: Τώρα που έχετε μια γενικότερη εικόνα γι` αυτή την καταστροφή, γιατί νομίζω ότι είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή, τι έφταιξε τελικά; Τι πήγε στραβά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, σας είπα, ότι δεν μειώνω ποτέ τη βαρύτητα μιας φυσικής καταστροφής. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι ένα κατεστραμμένο δέντρο είναι ένας χαμένος πνεύμονας οξυγόνου για τη χώρα μας. Εάν όμως κάποιος νομίσει ότι με μια αυτόματη κίνηση, μια πυρκαγιά με πολύ ειδικές καιρικές συνθήκες, με τη μορφολογία ενός εδάφους που έχει ειδικά χαρακτηριστικά, με την ταχύτητα με την οποία διαδιδόταν, μπορεί να σβήσει από τη μια στιγμή στην άλλη, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ ως μη ειδικός -και θα περίμενα και από εσάς το ίδιο, διότι φαντάζομαι ότι και εσείς είστε μη ειδικός- δεν μπορώ να εκφράσω τέτοια αξιολόγηση και τέτοια κρίση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι οι απόψεις ειδικών με βαρύνουσα γνώμη και όχι κάποιων πολιτικολογούντων που λένε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του στρατού που συνέπραξαν αποφασιστικά, οι εθελοντές, γιατί έτσι συμβαίνει πάντα σε όλες τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, έκαναν με αυτοθυσία τη δουλειά τους. Και μένω σε αυτό.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Έχετε κάποιο νεότερο σχετικά με τις αποζημιώσεις και αν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα των αποζημιώσεων σπιτιών και φυσικού και ζωικού κεφαλαίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την αποκατάσταση ζημιών θα ενημερωθείτε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να επανέλθω στην αρχική αναλυτική σας τοποθέτηση για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αναφερθήκατε και στην καθημερινή πρόβλεψη πυρκαγιάς που εκδίδει η συγκεκριμένη υπηρεσία. Αναρωτιέμαι όμως γιατί το αναφέρετε αυτό. Θέλω να πω είναι στο πλαίσιο της κατεύθυνσης του ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία στην παρούσα συνθήκη έδρασε αποτελεσματικά; Πρόλαβε κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα γενικότερα στο ρόλο της υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι μια υπηρεσία η οποία λειτουργεί για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Δεν έχει εκείνη τη μεγάλη παράδοση που έχει σε άλλες χώρες, όπως φερ` ειπείν στη γειτονική μας Ιταλία. Και το ανέφερα για να αναδείξω μερικές από τις δράσεις, για κανέναν άλλο λόγο, που έχει η Πολιτική Προστασία και οι οποίες είναι πολλές. Ενδεικτικά ανέφερα ορισμένες από αυτές. Και ας μην ξεχνάει κανείς και τη μεταφορά ανθρώπων που βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές τις τελευταίες 72 ώρες.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι για το θέμα των αποζημιώσεων θα μας ενημερώσετε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Φαντάζομαι όμως ότι είναι αυτονόητο πως δεν πρόκειται να πάρουν δραχμή όσοι είχαν αυθαίρετα κτίσματα σε αυτές τις περιοχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το γενικότερο αυτό θέμα που αναφέρατε, δεν έχω να σας πω κάτι. Ό,τι έχω να πω θα το πω μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Μετά από αυτή τη μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η κυβέρνηση σκέφτεται να επισπεύσει τη δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω να πω κάτι νεότερο. Η αποτελεσματικότητα, ούτως ή άλλως, των δράσεων στον τομέα του περιβάλλοντος δεν γίνεται με την ίδρυση ενός καινούριου Υπουργείου. Οι δράσεις περιβάλλοντος που αναπτύσσονται μέσα στο Υπουργείο του οποίου προΐσταται ο κ. Γιώργος Σουφλιάς είναι συγκεκριμένες, χειροπιαστές, αποτελεσματικές.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Συνήθως οι υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, όπως ο στρατός και σε άλλες χώρες οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, αφού τελειώνει μια δράση, κάνουν μια αποτίμηση για το που έδρασαν σωστά, που έκαναν λάθη, που είχαν κενά, ώστε να μπορούν επιχειρησιακά να διορθώσουν κάποια πράγματα. Αφήνετε ένα κενό στην εκτίμησή σας ότι ο συντονισμός, η δράση τους ήταν αποτελεσματικές, από την αρχή τέλειες, για τη συζήτηση η οποία έπεται, που θα γίνει μετά δηλαδή; Θα γίνει αυτή η συζήτηση μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω κάτι. Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποιώ τον όρο «τέλειο». Τέλειος δεν είναι κανείς από εμάς. Καμία δράση δεν μπορεί να είναι τέλεια. Όπου δρουν και συνυπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, όπως είναι η προσπάθεια για την κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς -είχαμε και άλλες δύο, μιας πολύ μεγάλης και άλλων δύο σημαντικών πυρκαγιών στη χώρα- δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τελειότητα. Είναι φυσικό -και μη θεωρήσετε ότι με αυτό που λέω επέκρινα το συντονισμό- ότι δεν μπορεί να υπάρχει τελειότητα, αλλά σημασία έχει η δράση να είναι αποτελεσματική. Να είναι ουσιαστική, να γίνεται κάθε φορά αυτό που πρέπει να γίνεται.

Γιατί εδώ, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι ήρθαν και μας είπαν κάποιοι πως στην πρώτη πυρκαγιά δεν υπήρχαν αρκετές δυνάμεις και μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Χθες, σας έδωσα τους συγκεκριμένους αριθμούς. Ήρθαν άλλοι και είπαν γιατί δεν πετάνε τα αεροπλάνα εκεί, εδώ και κάπου αλλού. Μα, τα αεροπλάνα -σας είπα μόνος μου χθες- για πολλές ώρες δεν μπορούσαν να πετάξουν, φερ` ειπείν στο Πόρτο Γερμενό, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ποιες είναι οι κακές καιρικές συνθήκες; Οι άνεμοι, ο αέρας. Ρωτάνε όλοι γιατί δεν πετάνε ταυτόχρονα και τα περίπου 20 αεροπλάνα. Μα τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν πετάνε όλα μαζί. Πετούν με ένα κύκλο, τον οποίο κάνουν. Διότι διαφορετικά θα υπήρχαν πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως μου εξηγούν οι επιχειρησιακοί παράγοντες, που δεν θα πετούσε κανένα αεροπλάνο. Διότι το αεροπλάνο πρέπει να αποσυρθεί λίγο, να πάει να ελεγχθεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να πάει να φορτώσει νερό. Θα υπήρχαν, λοιπόν, χρονικά κενά στην παρουσία αεροπλάνων και πυροσβεστικών αεροσκαφών. Έχουμε συνεπώς ένα πολύ σύνθετο μωσαϊκό που λειτουργεί σε μια τέτοια περίσταση, που επιμένω ότι εσείς και εγώ, ως μη ειδικοί, δεν διαθέτουμε, όσες πυρκαγιές και αν έχουμε παρακολουθήσει, τις ειδικές γνώσεις για να το κρίνουμε με επάρκεια. Εννοώ με επαγγελματική επάρκεια.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει δασολόγιο για την Αττική. Υπάρχουν χάρτες δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταγραφεί, έχουν καταγραφεί οι γεωργικές περιοχές, τα βοσκοτόπια, το δάσος, οι οποίοι δεν είναι επικυρωμένοι. Και επειδή βάζουν όλοι θέμα και το έχουμε δει να συμβαίνει, μετά τις πυρκαγιές, πάντα κάπου υπάρχει μια δόμηση, εξαιρείται, κάποιες περιοχές μετά από χρόνια μπαίνουν στο σχέδιο και αυτές νομιμοποιούνται και όλα αυτά. Οι χάρτες που έχουν ήδη συνταχθεί και δεν έχουν επικυρωθεί, θα επικυρωθούν έτσι όπως είναι τώρα ή θα υπάρξουν εξαιρέσεις; Γιατί στις αναδασώσεις πάντα υπάρχει εξαίρεση των περιοχών που είναι γεωργικές ή που είναι βοσκοτόπια. Το λέω γιατί εφόσον δεν είναι επικυρωμένοι οι χάρτες, μπορεί αυτές οι περιοχές να μεγαλώσουν. Έτσι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και σε προηγούμενη τέτοια δυσάρεστη περίσταση ότι μιλώντας γι` αυτή την κυβέρνηση, τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δεν βρέθηκε μια περίπτωση, να έρθει κάποιος να μας πει ότι ένα κομμάτι δάσους που κάηκε έγινε οικόπεδα. Εγώ μιλάω, λοιπόν, για τα δάση εν προκειμένω. Και λέω ότι όπου υπήρχαν δάση, θα ξαναγίνουν δάση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή προηγουμένως αναφερθήκατε στο ρόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στο συντονισμό τους, επειδή και χθες ήσασταν ιδιαίτερα αναλυτικός ως προς το χρόνο, τους αριθμούς του στόλου και τα σχετικά, μπορείτε να μας πείτε πότε ακριβώς πέταξε το πρώτο πυροσβεστικό αεροπλάνο το πρωί του Σαββάτου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το θέμα να το ερευνήσω και να σας απαντήσω. Αλλά, νομίζω ότι σας το έδωσα ήδη χθες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω ότι οι επικρίσεις που γίνονται, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ασφαλείς ή όχι, όσο στην κρίση αυτών που τα εκφράζουν, είναι ότι καθυστέρησε να πετάξει το πρώτο πυροσβεστικό αεροπλάνο για να σβηστεί η φωτιά, με αποτέλεσμα να επεκταθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και επαναλαμβάνω: Ευχαρίστως, να ψάξω να βρω την πληροφορία και να σας την δώσω. Αλλά, ας μην κάνουν όλοι οι πολιτικολογούντες τους ειδικούς, είτε είναι στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών -που ασφαλώς οι περιφέρειές τους και οι περιοχές τους υπέστησαν βλάβη και συμπονούμε και εμείς μαζί τους- είτε είναι σε υψηλότερο επίπεδο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στους πολιτικολογούντες, όμως, υπάρχουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Εσείς ζητήσατε πολύ σωστά να μην ευτελίζουμε τη δουλειά των πυροσβεστών. Όμως, στελέχη με τις δηλώσεις τους ευτελίζουν το έργο της κυβέρνησης. Ο κ. Ψωμιάδης για παράδειγμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να βγει και να πει συγγνώμη στον κόσμο, στον ελληνικό λαό και μάλιστα προχώρησε παραπέρα, έβαλλε εναντίον του κ. Σουφλιά, έβαλλε και εναντίον σας, ζητώντας σήμερα το πρωί από ραδιοφωνικούς σταθμούς και από το «Κανάλι 1» του Πειραιά, την αντικατάστασή σας από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να το γνωρίζετε. Ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στη γνώμη του.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Έχετε μια πρώτη εκτίμηση, μια πρώτη καταγραφή των ζημιών και δεν μιλάω μόνο για τα σπίτια, μια πρώτη καταγραφή του τι άφησε πίσω της αυτή η πυρκαγιά, έχετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, συγκεκριμένα στοιχεία. Και θα ήθελα και όλα τα στοιχεία, τα οποία, καθ` όλα αξιόπιστοι διεθνείς φορείς δίνουν, να τα αντιμετωπίζουμε με κάποια προσοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καταστροφή που έγινε στο φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει πρόθεση ωραιοποίησης. Αντίθετα, μάλιστα. Λέμε την πραγματικότητα όπως είναι. Αλλά, επειδή πολλοί από τους διεθνείς οργανισμούς κάνουν τις καταγραφές τους από αέρος, με θερμικά συστήματα και διάφορους άλλους τρόπους, καταγράφουν τις περιοχές αυτές περιμετρικά. Και τι θέλω να πω μ` αυτό; Δεν καταγράφεται πολλές φορές το εσωτερικό μιας περιοχής, της οποίας έχουν καεί δάση στην περίμετρο και τα οποία στο εσωτερικό, πολλές φορές, είναι άθικτα. Το βλέπετε, άλλωστε, και σε φωτογραφίες που έχουν και οι εφημερίδες σήμερα, ή τηλεοπτικά κανάλια που έχουν εικόνες από κάπου ψηλά. Εκεί υπάρχουν περιοχές που ένα τρίτο έχει καεί ή δύο τρίτα έχουν καεί και το ένα τρίτο έχει μείνει άθικτο, για κάποιο λόγο τον οποίο εγώ, ως μη ειδικός, δεν μπορώ να σας εξηγήσω. Δεν το γνωρίζω. Πολλές φορές, η φωτιά περνάει πολύ γρήγορα, μου λένε, και αφήνει ένα κομμάτι άθικτο.

Θα έλεγα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία τα οποία είναι μια πρώτη ματιά από τον αέρα, καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Τα γνωρίζουμε και εμείς, τα βλέπουμε, τα διαβάζουμε και τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Αλλά, δεν είναι αυτή η ασφαλής καταγραφή των ζημιών που έγιναν, που προκλήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Αυτή θα γίνει επιτόπου, τώρα που η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται. Και το λέω πάλι με επιφύλαξη, γιατί όπως σας είπα και χθες το πρωί και χθες το απόγευμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά. Τώρα, λοιπόν, τα συνεργεία είναι εκεί και καταγράφουν και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε εκτενώς και αναλυτικά στις αιτίες που οδήγησαν να απορρίψουμε τη βοήθεια εκ μέρους της Ρωσίας στη φάση των πυρκαγιών. Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς λόγοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες που με διάθεση συμπαράστασης και όρεξη προσφοράς, όπως άλλωστε κάνουμε και εμείς σε αντίστοιχες περιστάσεις, θέλησαν να είναι κοντά μας και αποδεχθήκαμε αυτή τη βοήθεια. Για τα ρωσικά αεροπλάνα, τα οποία όπως σας είπα ότι είναι πολύ προηγμένου τύπου, έχω κάνει, ήδη από χθες, αναφορές.

Για το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η προσφορά έφθασε, όπως σας είπα, σε ένα χρονικό σημείο που δεν υπήρχε πλέον λόγος να έρθουν, απ` ότι με ενημέρωσαν. Θα ήταν ασύμβατα με την κατάσταση η οποία επικρατούσε. Γι` αυτό, άλλωστε και επέστρεψαν και τα δύο ισπανικά αεροπλάνα. Γνωρίζετε, άλλωστε, και αυτό το λέω με μεγάλη λύπη ότι και σε άλλες χώρες της Μεσογείου είναι ακόμη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Στην Πορτογαλία απειλείται μια μεγάλη πόλη, σε άλλες γειτονικές χώρες υπήρχαν μεγάλες καταστροφές.

Δυστυχώς, οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πυρκαγιών, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών. Και η χώρα μας κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως απαραίτητο, προκειμένου να μειώνουμε συνεχώς αυτόν τον κίνδυνο. Το κάνουμε με προληπτικά μέτρα για την προετοιμασία του χώρου που απειλείται πολύ πριν από τους μήνες του καλοκαιριού, δηλαδή, από την άνοιξη. Το κάνουμε με την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και τα τελευταία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση έχει ενισχύσει σημαντικά το Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν γίνει με την πρόσληψη επιπλέον πυροσβεστών στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει η οικονομία μας. Το κάνουμε, επίσης, με το να διατηρούμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων στον κόσμο. Το κάνουμε γιατί όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να φυλάμε την πατρίδα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Είπατε πριν και απ` ό,τι καταλαβαίνω, αυτό αφορά περισσότερο τους οικολόγους ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Χαριτολογώντας το λέω ότι αφορά τους οικολόγους, όλους μας αφορά. Τι μήνυμα έχει να δώσει η κυβέρνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους; Ποιο μήνυμα στέλνει στους ανθρώπους εκείνους που κάηκαν οι περιουσίες τους. Δεν μιλάω μόνο για τα σπίτια, μιλώ και για τις εκτάσεις στις οποίες δούλευαν και προμήθευαν όλη την Αττική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συμπάσχουμε μαζί τους. Καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Θα τους συμπαρασταθούμε με όποιο τρόπο είναι δυνατό να το κάνουμε και θα είμαστε κοντά τους σε ό,τι μας χρειαστούν. Δεν είναι θέμα κυβέρνησης αυτό. Είναι θέμα της ελληνικής Πολιτείας. Στέκεται πάντα κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και αυτό το κάνει με συνέπεια, με συμπόνια και με αγάπη. Γιατί έτσι λειτουργεί η ελληνική κοινωνία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα προφανώς, τους συμπεριλαμβάνετε πάντως μέσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 August 2009 - 21:06:06 UTC