Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 215540785

Έκδοση 1

brf2707

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρχαν χθες κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός θα καλούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον ενημερώσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα της γρίπης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται, με τρόπο υπεύθυνο, το θέμα της πανδημίας γρίπης που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου. Ενημερώνει, δια της κοινοβουλευτικής οδού, όπως γνωρίζετε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όποιος βεβαίως θελήσει να ενημερωθεί, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεσή του. Σας έχω πει, άλλωστε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μολονότι αυτό δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από τη Βουλή θα υπάρξει και δεύτερη ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί στα λόγια η κυβέρνηση να εξορκίζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί για να τις προετοιμάσει. Γιατί τι άλλο αν όχι προεκλογικές δεν είναι οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς, όπως με τελευταία τη σημερινή στα ΚΕΠ Ηλιούπολης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, σε όλο το διάστημα της πρωθυπουργίας του, εδώ και περίπου πεντέμισι χρόνια, επισκέπτεται, σε τακτική βάση, διάφορους φορείς. Ενημερώνεται επιτόπου για τη λειτουργία τους. Ενημερώνεται επιτόπου για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την επαφή αυτή των πολιτών με τους φορείς και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, όπως χρειάζεται, όποτε χρειάζεται, προκειμένου αυτοί οι φορείς να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικοί προς όφελος όλων των πολιτών. Αυτό, άλλωστε, είπε και σήμερα ο Πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος ένα από τα νέα ΚΕΠ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, όπως είναι ο Δήμος Ηλιόπουλης.

Είπε ότι πριν από πέντε χρόνια βάλαμε ένα στόχο: Να κάνουμε τη Δημόσια Διοίκηση πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική, πιο φιλική στον πολίτη. Και είπε ο Πρωθυπουργός: «Μένουν, βεβαίως, να λυθούν πολλά χρόνια και διαρθρωτικά προβλήματα». Μένουν, με απλά λόγια, να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει. Η πολιτική βούληση, όμως, είναι δεδομένη. Και η αποφασιστικότητα αυτή αποδεικνύεται στην πράξη. Η πραγματικότητα είναι ότι έγιναν και γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση που όλοι θέλουμε να στοχεύουμε: Σε ένα κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση που είναι στην υπηρεσία του πολίτη.

Και αυτό, φαίνεται από όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ενισχύθηκαν ιδιαιτέρως τα ΚΕΠ, με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν σήμερα ένα πολύ μεγάλο - -θα έλεγα σχεδόν εντυπωσιακό- - αριθμό πολιτών, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν σε κάθε μία από τις δημόσιες υπηρεσίες ξεχωριστά. Μέσω ενός κεντρικού φορέα, ο οποίος συνεχώς βελτιώνεται, συνεχώς πλησιάζει προς τον τελικό στόχο που πρέπει να είναι η μετάβαση, η ολοκληρωτική μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή, εξυπηρετείται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί οι οποίοι υπάρχουν μιλούν πιο χαρακτηριστικά από οτιδήποτε άλλο. Το 2003 εξυπηρετήθηκαν 356.000 πολίτες. Το 2008 - -μιλώ για χρονιές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί- - εξυπηρετήθηκαν περίπου 2.400.000 πολίτες. Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι ο θεσμός των ΚΕΠ πάνω στον οποίο έχουμε σκύψει, συνολικά ως Πολιτεία, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αποδίδει καρπούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι ενισχύθηκε σημαντικά ο φόρτος της εργασίας στα ΚΕΠ και ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια, από ό,τι είδα, στους εργαζόμενους. Αλλά, δεν είπε τίποτε για τα αιτήματα που έκαναν με την απεργία τους στις αρχές του μήνα. Έκαναν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ με αίτημα να εξισωθούν μισθολογικά με τους υπόλοιπους. Γι` αυτό δεν είπε τίποτα ο Πρωθυπουργός. Πώς, δηλαδή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμη. Ευχαρίστως να σας δώσω ένα λεπτομερέστατο ιστορικό όλης της εξέλιξης των ΚΕΠ και φυσικά και του καθεστώτος των εργαζομένων. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, με την ευκαιρία αυτή, ότι το 2004 η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τα ΚΕΠ και τα βρήκε να λειτουργούν πρόχειρα και πειραματικά μόνο στη βάση προφορικών συμφωνιών, χωρίς δηλαδή σταθερό νομικό καθεστώς και χωρίς εγγραμμένες πιστώσεις. Πολλά από αυτά τα θέματα έχουν λυθεί και σε άλλα δίνονται, σταδιακά, λύσεις. Και θα δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να έρθουμε λίγο στην προεδρολογία. Χθες, ο κ. Ραγκούσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίζει παρών και στην τέταρτη, αμέσως μετά τις εκλογές, θα εκλέξει και πάλι τον κ. Παπούλια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει. Το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε αυτή την αδιανόητη ιστορία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκβιάσει εκλογές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος. Συνιστά προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών. Του κορυφαίου θεσμού που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το αξίωμα το οποίο κατέχει. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συζήτηση. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, το οποίο επιτάσσει - -το λέω για μια ακόμη φορά- - το σεβασμό του Συντάγματος και στο πνεύμα του και στο γράμμα του.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ναι, όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο σεβασμός του Συντάγματος σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπει εξαιρέσεις.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την επιστολή των 16 στελεχών από τη Λάρισα προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου, μεταξύ άλλων, μιλούν για αποτυχία επανίδρυσης του κράτους που είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν σκοπεύουν να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις, τοποθετήσεις μεμονωμένων πολιτών. Δεν γνωρίζω την ύπαρξη της επιστολής. Όλες οι επιστολές, που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως σας έχω πει και άλλες φορές - -και είναι πάρα πολλές- - ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με ποιον ετοιμάζεται να κάνει πόλεμο η κυβέρνηση και εξοπλίζει με αυτό τον τρόπο τους μηχανισμούς καταστολής με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που διαβάζαμε χθες στην «Καθημερινή της Κυριακής» όπου, εκτός των άλλων, εκτός από τις νέες διμοιρίες ΜΑΤ που σκέφτεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει τις φονικές αυτές χειροβομβίδες με θραύσματα καουτσούκ, πυροσβεστικά κανόνια κατά των διαδηλωτών, αστυνομικούς σκύλους, περιπολικά. Ένα τρομερό, πρωτοφανές πράγμα οικοδόμησης αστυνομικού κράτους. Με ποιον ετοιμάζεστε να κάνετε πόλεμο; Με τους διαδηλωτές; Με αυτούς που θα κατέβουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, όσο και αν δεν σας αρέσει να το ακούτε, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε πρόκειται να γίνει βεβαίως αστυνομικό κράτος. Η τήρηση του νόμου και της τάξης, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, έχει ανατεθεί σε συγκεκριμένους φορείς της ελληνικής Πολιτείας, οι οποίοι, όπως σε όλες τις ευνομούμενες Πολιτείες, κινούνται μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 July 2009 - 16:42:55 UTC