Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 214866486

Έκδοση 1

brf2407

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη χθεσινή γιορτή του Ινστιτούτου της Δημοκρατίας, για το οποίο δέχθηκε πολλές επικρίσεις, για να απαντήσει στον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την προεδρολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και άλλες φορές στο συγκεκριμένο θέμα, όπως ασφαλώς θυμάστε. Είναι ένα θέμα για το οποίο γίνεται δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Έχουμε ξεκάθαρη θέση και με αυτή την ξεκάθαρη θέση τοποθετήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός. Τοποθετήθηκε με ένα τρόπο, ο οποίος δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Με ένα τρόπο, ο οποίος περιγράφει, χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, τι ακριβώς πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει μια θέση που κατάφορα παραβιάζει την ουσία του Συντάγματος. Λέει, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ το εξής πρωτοφανές: Δεν ψηφίζει το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει δηλαδή την πρόθεση να συμβάλει στην επανεκλογή του, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μετά θα τον ψηφίσει. Και αυτό, ενώ μιλάμε για το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια που, όπως έχω πει και άλλες φορές, όπως έχουμε πει όλοι και άλλες φορές, είναι καταξιωμένος στο ρόλο του, είναι δημοφιλής στους Έλληνες πολίτες, στον ελληνικό λαό. Είναι το σύμβολο της ενότητας του έθνους και όλων των πολιτών.

Η θέση, λοιπόν, την οποία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Κάτι τέτοιο, δεν δικαιούται να το κάνει κανένας πολίτης και φυσικά κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ - -επαναλαμβάνω αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός- - αποτελεί ακραία ανευθυνότητα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Τότε, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει τον κ. Παπούλια, τον Μάρτιο, στις προεδρικές εκλογές, γιατί να έχουμε λοιπόν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε την προεκλογική περίοδο την οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ;

ΦΑΝΙΔΗΣ: Εννοώ ότι, ούτως ή άλλως, θα πάμε σε εκλογές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναζητείστε, λοιπόν, και αποδώστε την ευθύνη γι` αυτή την κατάσταση, την οποία εσείς περιγράφετε, στους υπαιτίους, στους εγκεφάλους, στα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και φυσικά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Μέλημά μας είναι, πέρα βεβαίως από τον αυτονόητο σεβασμό των θεσμών και του Συντάγματος τόσο στο γράμμα του όσο και στο πνεύμα του, η επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα.

Επικεντρωνόμαστε σε όλα εκείνα τα θέματα που απαιτούν λύση και στα οποία δίνονται λύσεις, καθώς και στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το καλό του τόπου, της κοινωνίας, όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε το φόβο του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και μάλιστα προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην προσπάθειά της, όπως είπε ο ίδιος, να αποσπάσει την προσοχή από τη δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με λύπη μου διαπιστώνω αυτές τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα συμπεράσματα τα οποία βγάζει από τις σκέψεις που κάνει. Και με λύπη μου, διαπιστώνω ακόμη ότι όσα προφανώς κάνει ο ίδιος, να δημιουργεί δηλαδή ή να ανακαλύπτει θέματα για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από γκάφες ή εσφαλμένες επιλογές που κάνει το κόμμα του. Η πολιτική της υπευθυνότητας, την οποία εμείς αταλάντευτα εφαρμόζουμε, δεν μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε ούτε καν τις σκέψεις του κ. Παπανδρέου. Και καλό είναι, να καταλάβει ότι υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν θέματα, τα οποία δεν αντέχουν σε τέτοιους χειρισμούς, παρά την προσπάθεια την οποία κάνει ώστε να εξασφαλίσει προβολή για τον ίδιο και το κόμμα του.

Δεν μπορεί όλα να αλέθονται στο μύλο της μικροκομματικής σκοπιμότητας, της μικροκομματικής ανευθυνότητας, του άκρατου λαϊκισμού, της δημαγωγίας χωρίς όρια. Αλλά, αυτό ακριβώς φαίνεται πως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό φαίνεται πως κάνει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ: Χρησιμοποιούν ή αποπειρώνται να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι κάθε επιχείρηση να αμφισβητηθούν οι θεσμοί κρύβει πολλούς κινδύνους. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνηση αμφισβήτησης κάποιων θεσμών και ποιων και ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει και μια πολύ περίεργη δήλωση - -δεν την έχω, αυτή τη στιγμή, μαζί μου- - ενός κορυφαίου στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγε ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από το Σύνταγμα. Αυτές είναι περίεργες, αν μη τι άλλο, αντιλήψεις. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ποιος κίνδυνος μπορεί να εγκυμονείται από μια τέτοια δήλωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοιες δηλώσεις απεικονίζουν νοοτροπίες, οι οποίες είναι απαράδεκτες. Θα το πω για μια ακόμη φορά. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει κάτι πολύ απλό: Το σεβασμό του Συντάγματος και στο γράμμα του και στο πνεύμα του.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σημερινή του ομιλία, έκανε λόγο για πολιτικούς που χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τριφηλή ζωή. Ήθελα να ρωτήσω, εάν συμφωνείτε μαζί του ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν το έχω κάνει ποτέ άλλωστε. Όσα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω ότι είναι αρκετά παραστατικά και εκφράζουν αυτό το οποίο ο ίδιος θέλει να πει.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αποδέχεται το περιεχόμενο, την κριτική και τις παροτρύνσεις της επιστολής του κ. Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό η κυβέρνηση για το θέμα της γρίπης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι έφθασε στο γραφείο του Πρωθυπουργού μια επιστολή του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα της γρίπης. Στην επιστολή αυτή θα δοθεί γραπτή απάντηση.

Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και σε άλλα θέματα, εκδηλώνει την ανησυχία του για ένα θέμα που και την ελληνική κοινή γνώμη και βεβαίως την ελληνική Πολιτεία, την απασχολεί εδώ και καιρό. Του πήρε περίπου τρεις μήνες για να ανησυχήσει και να αντιληφθεί ή να παραδεχθεί ότι ήθελε να ανησυχήσει.

Πριν από λίγο καιρό μόνο, μόλις, ισχυριζόταν η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό το θέμα ήταν στην ουσία ανύπαρκτο και ότι εχρησιμοποιείτο από την κυβέρνηση για να αποσπάσουμε εμείς, ως κυβέρνηση, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από άλλα θέματα. Έχω πει και άλλες φορές από αυτήν εδώ τη θέση, θα το πω ξανά και σήμερα: Η Πολιτεία - -και τονίζω τον όρο Πολιτεία, διότι περιλαμβάνει όλα τα όργανα και όλους όσοι είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν ένα σημαντικό θέμα- - είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα από την πρώτη ημέρα.

Προφανώς, διαφεύγει της προσοχής του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του ότι έχει συσταθεί επιστημονική Επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, η οποία παρακολουθεί το θέμα, καταγράφει τις επισημάνσεις της, τις παρατηρήσεις της, τις προτάσεις της.

Διαφεύγει της προσοχής ή της γνώσης, ενδεχομένως, του κ. Παπανδρέου ότι έγινε ήδη ενημέρωση της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Ιουλίου, γίνεται δεύτερη ενημέρωση της Βουλής.

Διαφεύγει της προσοχής ή της ενημέρωσης που έχει ο κ. Παπανδρέου ότι στις 2 Μαΐου, πριν καν ανακαλύψει το ΠΑΣΟΚ ότι το θέμα υπάρχει (ημέρα Σάββατο μάλιστα αν θυμάμαι καλά) έγινε μεγάλη σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και των συναρμοδίων Υπουργών, φυσικά και του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου που έχει τον πρώτο ρόλο σε αυτό το θέμα.

Διαφεύγει της προσοχής και προφανώς και της ενημέρωσης που έχει ο κ. Παπανδρέου ότι λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 13 Ιουνίου, έγινε συνεργασία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, με τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο.

Διαφεύγει της προσοχής και προφανώς και της ενημέρωσης που έχει ο κ. Παπανδρέου, γιατί και εκεί προφανώς τον παραπληροφορούν, ότι υπάρχουν τρία επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Και το λέω αυτό, διότι επιμένει ο εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν δύο σχέδια: Ένα του 2005 και ένα του 2006. Σε προχθεσινή ανακοίνωση, του επεσήμανα ότι από τις αρχές Μαΐου του 2009, φετινό δηλαδή, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αυτή τη μορφή της γρίπης. Κάνει ότι δεν ακούει, γιατί βεβαίως δεν τον βολεύει να το καταγράψει. Να παραδεχθεί ότι υπάρχει. Εξακολουθεί και μιλά για 48 ώρες, 72 ώρες κλείνουμε σήμερα, για δύο σχέδια. Υπάρχει, λοιπόν, και τρίτο.

Αλλά, παρόλα ταύτα, και τα δύο που προϋπήρχαν της εξάπλωσης της συγκεκριμένης μορφής γρίπης, αποδεικνύουν ότι η ελληνική Πολιτεία, με τον ορισμό που της έδωσα προηγουμένως, έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Οι σύγχρονες Πολιτείες επεξεργάζονται και διαθέτουν έτοιμα σχέδια για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων ή κρίσεων, σε ανύποπτο χρόνο. Όχι όταν ξεσπάσει κάτι. Αυτά τα πράγματα, για να σας το πω σε απλά ελληνικά, δεν γίνονται «άρπα-κόλα». Τα σχέδια αυτά υπάρχουν, επικαιροποιούνται, προσαρμόζονται, αναπτύσσονται - -αν θέλετε- - και εφαρμόζονται τη δεδομένη στιγμή.

Ας κάνει, λοιπόν, τον κόπο ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες - -από τους οποίους ενδεχομένως κάποιοι λόγω των πολλαπλών ρόλων που έχουν και εδώ και εκτός των συνόρων της χώρας, δεν είναι απολύτως ενήμεροι- - να τον ενημερώσουν πλήρως για να μην κάνει τέτοιες γκάφες, γιατί αν δεν είναι γκάφα αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, είναι πρόθεση. Και αυτό θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο: Να προσπαθεί να δημιουργήσει, με πρόθεση, πανικό στους Έλληνες πολίτες για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου και για το οποίο έχουν γίνει και γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Είπατε ότι υπάρχει μια Επιτροπή επιστημόνων, η οποία προφανώς εργάζεται για λογαριασμό της Πολιτείας. Προχθές, στη σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ των αρμοδίων στελεχών του για την υπόθεση της γρίπης, μετείχαν κάποιοι άλλοι επιστήμονες. Για ένα θέμα, όπως η γρίπη, δεν θα μπορούσε, ας πούμε, η επιστημονική Επιτροπή να είναι η ίδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η καθηγήτρια κ. Γιαμαρέλου, η οποία προεδρεύει, εξ όσων γνωρίζω, αυτής της Επιτροπής, νομίζω ότι παρέστη και στη σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Αλλά την επιστημονική Επιτροπή την ορίζει, όπως έχει καθήκον, ο αρμόδιος Υπουργός. Και την όρισε πολύ πριν σκεφθεί κάτι τέτοιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασθμαίνοντας με καθυστέρηση και με το μυαλό πάντα σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν δίνονται απαντήσεις σε τέτοια θέματα. Χρειάζεται υπευθυνότητα, την έλλειψη της οποία διαπιστώνω σε μεγάλο βαθμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε την απουσία από την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο των κυρίων Αλαβάνου και Τσίπρα και της κ. Παπαρήγα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Όποιος θέλει αποδέχεται πρόσκληση που του απευθύνεται και εκείνος κρίνει αν θέλει να πάει κάπου ή όχι.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η αντιμετώπιση του θεσμού δι` αυτού του τρόπου από την ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς, δεν είναι κάτι που πρέπει να σχολιαστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα λέγαμε ότι μάλλον με μελανά χρώματα περιγράφει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Τι θεμελιώνει μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα, όπως αυτή που περιγράφεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το αμέσως προσεχές διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σύνηθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί να περιγράφουν τις οικονομικές καταστάσεις σε διάφορες χώρες, συνήθως με χρώματα πιο απαισιόδοξα από αυτά που θα απεικόνιζαν την πραγματικότητα. Εμείς έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους για τους οποίους έχουμε μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια στους Έλληνες πολίτες. Και προς επίτευξη αυτών των στόχων, ασκούμε μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Ασκούμε μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική στο πλαίσιο μιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να εξελίσσεται. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Στόχος μας, όμως, είναι να βγει η χώρα μας όσο γίνεται πιο δυνατή, πιο ενισχυμένη. Η οικονομία μας να έχει ισχυρά θεμέλια, ώστε να αντιμετωπίσει τις ημέρες, το διάστημα, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της οικονομικής κρίσης.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σε συνέντευξή του, σήμερα, ο κ. Πέτρος Δούκας δήλωσε ότι αν κάποιοι δεν μπορούν να έχουν θετική επίδοση ως προς την οικονομία, να κάνουν τόπο για να περάσουν οι νεότεροι και πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχουν Υπουργοί ή άλλοι αρμόδιοι για την οικονομία, οι οποίοι είναι εκτός του πλάνου των επιδόσεων αυτής της πολιτικής που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω προσωπικές δηλώσεις. Θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, να το θέσω διαφορετικά το ερώτημα. Με βάση τα όσα είχε εξαγγείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές ο Πρωθυπουργός, το μετρήσιμο έργο για όλα τα Υπουργεία και για όλους τους οργανισμούς που έχουν σχέση με την οικονομία, είναι εντός των προϋπολογιζομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάμε μπροστά με το έργο μας. Αυτό έχει σημασία.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 25 July 2009 - 17:21:19 UTC