Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 207407662

Έκδοση 1

brf1106

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Όπως γνωρίζετε, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης, ένα θέμα - -όπως γνωρίζετε από πολλές αναφορές που έχω κάνει- - ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας.

Η δημόσια τάξη και η ασφάλεια του πολίτη αποτελούν άμεση, μόνιμη και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τα βήματα που έχουν γίνει, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, από τις Αρχές της Πολιτείας - -και ιδιαίτερα από την Ελληνική Αστυνομία που είναι ταγμένη σε αυτό το σκοπό- - είναι σημαντικά και ήδη παράγουν απτά αποτελέσματα.

Φυσικά, η προσπάθεια είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών, αυτών που αποκαλούμε καθημερινά «λαθρομετανάστες». Φυσικά, κατανοούμε τους λόγους που αναγκάζουν - -ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια- - δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων από διάφορες χώρες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για οικονομικούς λόγους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, που συχνά τις αφήνουν πίσω.

Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά μια πολύ φιλόξενη χώρα, που έχει δεχθεί, όμως, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης, ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό από αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας αντέχουν μια ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και άλλων μεταναστών στη χώρα μας, ιδίως με τους ρυθμούς των τελευταίων δύο-δυόμισι ετών.

Με γνώμονες το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών, αποφασίστηκε, μετά από την απαραίτητη επεξεργασία, η λήψη θεσμικών, πρακτικών-ουσιαστικών και νομικών μέτρων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα που να δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση μιας μη ευνομούμενης Πολιτείας.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον: Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και αρκετά χρόνια με τις δράσεις της σημερινής κυβέρνησης, με τις συντονισμένες προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών σε δύο τομείς που είναι παράλληλοι αλλά σε κάποιο σημείο συναντώνται, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας. Δεν είναι πρόβλημα μόνο και άλλων χωρών στις νότιες ακτές της Ευρώπης, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος. Είναι πρόβλημα όλων. Είναι πρόβλημα όλων - -το έχω πει και άλλες φορές- - γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών που έρχονται στη χώρα μας ή μπαίνουν σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, ως τελικό προορισμό έχουν συνήθως τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Σας υπενθυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για μια ακόμη φορά, υπογράμμισε τη σημασία του προβλήματος και το δυσβάσταχτο χαρακτήρα που αποκτά για τη δική μας χώρα. Και μαζί με τις προσπάθειες που έχει κάνει η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, που ήταν χθες στη Στοκχόλμη - -όπως γνωρίζετε η Σουηδία τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- - οδήγησαν στην παραδοχή, για πρώτη φορά, του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Μπαρό να πει ότι οι χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να συνδράμουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και να δεχθούν στο δικό τους έδαφος ένα τμήμα των μη νόμιμων μεταναστών που φθάνουν στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι είμαστε από τους πρωταγωνιστές των προσπαθειών που γίνονται για την ενίσχυση της FRONTEX. Είμαστε, επίσης, ο πρωταγωνιστής για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε η χώρα που δεχόμαστε το μεγαλύτερο αριθμό μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας.

Στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων και προπαντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μόλις σας περιέγραψα, θα ενταθούν οι ήδη συντονισμένες προσπάθειες για διεθνή συνεργασία με δύο κύριους στόχους:

Πρώτον, να ανακοπεί φυσικά η ροή μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα, ο κύριος όγκος των οποίων - -όπως γνωρίζετε όλοι- - προέρχεται από την Τουρκία, εννοώ ότι χρησιμοποιούν ως χώρα μετάβασης την Τουρκία και

Δεύτερον, να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα σήμερα στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε χθες επιστολή στον Τσέχο ομόλογό του επισημαίνοντας τα θέματα στα οποία εμείς δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα. Είναι τα θέματα που σας τόνισα. Επεσήμανε, επίσης, ότι περιμένει αυτά τα θέματα αφενός να συζητηθούν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες και αφετέρου να περιληφθούν συγκεκριμένα στοιχεία στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Αργότερα, θα σας διανείμω στην ελληνική μετάφραση το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στον Τσέχο ομόλογό του.

Δεύτερον: Γνωρίζετε ότι οι διαβουλεύσεις με πολλές άλλες κυβερνήσεις δεν είναι κάτι που ολοκληρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος. Γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Είναι απαραίτητο να εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Πρέπει να οργανωθούν οι κοινές δράσεις. Αλλά, όπως σας είπα, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μέχρις ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, αποφασίστηκε η δημιουργία με ταχύτατους ρυθμούς - -το υπογραμμίζω- - χώρων υποδοχής, όπου θα διαβιούν οι μη νόμιμοι μετανάστες σε ανθρώπινες συνθήκες. Ήδη βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο - -θα έλεγα ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης- - οι συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμοδίων φορέων.

Τρίτον: Με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται οσονούπω στη Βουλή, παρατείνεται ο μέγιστος χρόνος φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών, στους εν λόγω χώρους, στα εν λόγω κέντρα υποδοχής, στους δώδεκα μήνες από τους τρεις μήνες που ισχύει σήμερα. Βεβαίως, με τις προϋποθέσεις που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διατάξεις.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η ρύθμιση αυτή - - ενημερωτικά σας το λέω- - έχει και το χαρακτήρα της αποτροπής. Διότι κάποιοι που έρχονται παράνομα, συλλαμβάνονται από τις διωκτικές Αρχές και οδηγούνται σε έναν χώρο φιλοξενίας για μικρό διάστημα, ρισκάρουν να έρθουν, αν θέλετε, και συζητείται αυτό από ομοεθνείς τους, οπότε ενδεχομένως η Ελλάδα, που έχει και αυτήν την πολύ δύσκολα να ελεγχθεί ακτογραμμή, γίνεται ένα είδος μαγνήτη. Γι` αυτό ακριβώς και με πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων αποφασίστηκε το μέγιστο όριο- -δεν σημαίνει ότι θα εφαρμόζεται πάντα- - να αυξηθεί από τρεις σε δώδεκα μήνες.

Τέταρτον: Μετατρέπεται με νομοθετική ρύθμιση σε κακούργημα το αξιόποινο αδίκημα για τους λαθροδιακινητές μεταναστών, αυτούς που αποκαλούμε στην καθομιλουμένη «δουλεμπόρους».

Και θα το πω ξεκάθαρα: Το εμπόριο ανθρώπων και των ελπίδων τους είναι ένα από τα πιο απάνθρωπα κακουργήματα που μπορεί να διαπράξει κανείς. Και όσοι το διαπράττουν πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτήν εδώ τη χώρα θα τους περιμένει η αυστηρότητα της ελληνικής νομοθεσίας από τούδε και στο εξής.

Πέμπτον: Σε μια κοινωνία ισοπολιτείας και ισονομίας, όπως είναι φυσικά η δική μας, εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των μη νόμιμων μεταναστών, ανεξαρτήτως προέλευσης, φυλής ή θρησκείας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα και φυσικά και τις ίδιες υποχρεώσεις. Τι θέλω να πω με αυτό; Όσοι ζουν εδώ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σέβονται τον τόπο και τους νόμους του. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται, μεταξύ των άλλων, με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή τεμένους και νεκροταφείου για τους Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, μετανάστες στην περιοχή της Αττικής.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια της πολύ παραγωγικής, ουσιαστικής και αποτελεσματικής, όπως πάντα, συζήτησης που έγινε στην Κυβερνητική Επιτροπή, αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου Μετανάστευσης, ενός ευέλικτου οργάνου που θα αποτελείται από λίγους τον αριθμό εκπροσώπους των συναρμοδίων Υπουργείων και Αρχών. Η αρμοδιότητά του θα είναι να επιλαμβάνεται όλων των σχετικών θεμάτων. Να συντονίζει τις δράσεις. Να δίνει γρήγορες και πρακτικές λύσεις, όπου χρειάζεται. Να κάνει προτάσεις. Αυτά σας τα αναφέρω ενδεικτικά. Και επικεφαλής του εν λόγω Συμβουλίου ορίστηκε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αντώνης Σγαρδέλης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Μετά την παραμονή τους στους χώρους υποδοχής για κάποιους μήνες, θα επαναπροωθούνται στις χώρες από τις οποίες ήρθαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω πολύ ευχαρίστως. Πρώτον, όπως γνωρίζετε, ένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες στις οποίες φθάνουν με διάφορους τρόπους οι μη νόμιμοι μετανάστες, είναι ότι δεν έχουν έγγραφα όταν φθάνουν. Και αυτό, είτε γιατί τα έχουν καταστρέψει, είτε γιατί δεν διαθέτουν καν ταξιδιωτικά έγγραφα. Και συνεπώς, δεν είναι εύκολη, πρώτον η ταυτοποίησή τους και δεύτερον, η οργάνωση της επιστροφής τους, της επανεισδοχής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Δεύτερον, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός αυτών των μεταναστών, αρνούνται να συνάψουν σχετικές συμφωνίες επανεισδοχής με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπότε, πάλι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στις πατρίδες τους με κανένα τρόπο.

Εκείνο το οποίο τώρα επιχειρείται και το οποίο ζητεί και ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του - -μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ λίγο αναλυτικότερα στην επιστολή του Πρωθυπουργού- - είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ως οντότητα να επιδιώξει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με τις χώρες αυτές και με την Τουρκία. Αναφέρω μια χώρα ενδεικτικά, χωρίς να έχω καμία πρόθεση να δακτυλοδείξω καμία χώρα. Το Πακιστάν είναι μια από αυτές τις χώρες από την οποία προέρχονται πολλοί, μη νόμιμοι, μετανάστες.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε θα βοηθήσει όλους μας, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να στέλνουν στις πατρίδες τους ανθρώπους οι οποίοι παράνομα βρέθηκαν στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες και δεν αποκτούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ τα νόμιμα έγγραφα παραμονής.

Θα σας υπενθυμίσω ότι με την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο πρωτόκολλο, το οποίο εάν θυμάμαι καλά υπεγράφη το έτος 2001. Αλλά δυστυχώς η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και με τον τρόπο που θα θέλαμε, στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.

Σχετικές αναφορές έκανε, όπως σας είπα, την περασμένη εβδομάδα, στις 4 Ιουνίου, μετά τη Σύνοδο στο Λουξεμβούργο και ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία, με συνέπειες σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της διαδικασία, θα πρέπει να εφαρμόσει και αυτή τη συμφωνία. Εμείς το απαιτούμε. Δεν μπορεί η Τουρκία να θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην εφαρμόζει συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει με άλλες χώρες, εν προκειμένω, με εμάς.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Το τέμενος θα είναι μόνο χώρος θρησκευτικής λατρείας ή θα περιλαμβάνει και πολιτιστικό χώρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, αυτή τη στιγμή. Αλλά, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η θρησκευτική λατρεία. Είναι φυσικό ότι τα πολλά μέλη της μεγάλης αυτής θρησκείας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται σε ένα τζαμί, σε ένα τέμενος. Η χώρα μας σέβεται όλες τις θρησκείες, όλες τις εκφράσεις λατρείας και αυτό το έχει αποδείξει, όπως σας είπα, στην πράξη.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Πέρα από τα θέματα που μας αναφέρατε και τα οποία για όσους τουλάχιστον παρακολουθούμε δημοσιογραφικά τις Συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών, έχουν τεθεί επανειλημμένως και από τον κ. Καραμανλή και από άλλους ηγέτες που τους ενδιαφέρει, κυρίως των μεσογειακών χωρών, υπάρχει στη χώρα μας και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο βλέπουμε καθημερινά, είναι ένα κοινωνικό πλέον πρόβλημα: Έλληνες πολίτες να συμπλέκονται σε κεντρικότατες γειτονιές της Αθήνας και της χώρας με αλλοδαπούς πολίτες, με αφορμή τη χρήση κάποιων χώρων, με αφορμή τη στοίβαξή τους σε διαμερίσματα χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και άρα κίνδυνο και για τη δημόσια υγιεινή. Να μην τα αναφέρω, νομίζω ότι είναι θέματα τα οποία τα ξέρετε και τα βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ. Γι` αυτές τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών, έχετε απαντήσεις σε ό,τι αφορά την ένταξη των συγκεκριμένων ομάδων λαθρομεταναστών ή και άλλων, εν πάση περιπτώσει, ανθρώπων που δημιουργούν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό σε κάποια λύση από τις συγκεκριμένες που μας παρουσιάσατε ως σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο είπα είναι απλό: Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται με μη νόμιμο τρόπο στη χώρα μας είτε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, να βρεθούν τρόποι - -σας είπα ποιοι- - να εγκαταλείψουν τη χώρα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να φιλοξενούνται σε τέτοια κέντρα υποδοχής. Είμαι βέβαιος ότι τέτοιες λύσεις είναι απόλυτα σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με όσα κρατούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως και με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να μειωθεί στην αξιοπρέπειά του. Δεν πρέπει να υπάρξει τίποτε το οποίο να θεωρηθεί ότι θίγει κάποιον στα βασικά δικαιώματα που έχει και τα οποία είναι σεβαστά, όπως σας είπα.

Αλλά, από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρέπει να θίγονται ούτε η αξιοπρέπεια, ούτε τα δικαιώματα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών, να ζουν, όπως έχουν επιλέξει, στο δικό τους τον τόπο. Και γι` αυτό ακριβώς επεξεργαζόμαστε εδώ και καιρό, μια σειρά πρωτοβουλιών που ως στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Είμαι βέβαιος ότι εάν δείτε τις στατιστικές θα διαπιστώσετε εύκολα την έκρηξη που υπάρχει στους αριθμούς. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει υπερτριπλασιασμός στους αριθμούς των μη νόμιμων μεταναστών από το 2005 μέχρι σήμερα. Τα αίτια είναι πολλά. Έχουν να κάνουν και με τη φτώχεια, η οποία υπάρχει στις χώρες από όπου προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί. Σας είπα ότι είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες.

Με όλο το σεβασμό που έχουμε - -εγώ πιστεύω και ως Πολιτεία και ως κοινωνία και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά- - για τις ανάγκες και τις πιέσεις που δέχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σας είπα ότι η κοινωνία μας έχει και όρια, έχει αντοχές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς είμαστε μια πολύ φιλόξενη χώρα, αλλά πρέπει να κάνουμε και ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξουμε και το χαρακτήρα της φιλοξενίας που έχει η χώρα μας.

Να σας πω, επίσης, ότι όλα αυτά που σας παρουσίασα είναι αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης, συντονισμένης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Είναι αποτέλεσμα μιας μεταναστευτικής πολιτικής που λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό. Εννοώ για θέσεις εργασίας τις οποίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν Έλληνες πολίτες. Λαμβάνει, επίσης, υπόψη τα δικαιώματα τα οποία αποκτούν οι αλλοδαποί οι οποίοι ζουν εδώ πολλά χρόνια, αλλά από την άλλη μεριά και τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μην φθάνει ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών σε δυσθεώρητα ύψη.

Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζουμε την ισορροπία στην κοινωνίας μας. Μια κοινωνία η οποία είναι ανοικτή, είναι δεκτική στο ξένο στοιχείο, αλλά θέλει να διατηρήσει και τα δικά της χαρακτηριστικά.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η ζωή των λαθραία διακινουμένων μεταναστών στην Αθήνα έχει γίνει αφορμή για συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών, αλλά και από την άλλη πλευρά ένα στοιχείο του πολύ έντονου φλερτ του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού προς την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική την οποία μας περιγράφετε μέχρι τώρα απαντά σε αυτά τα δύο φαινόμενα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πολιτική αυτή, όπως σας είπα, είναι πολιτική την οποία επεξεργάζεται και εφαρμόζει σταδιακά με τις αναγκαίες προσαρμογές όποτε χρειάζεται, η σημερινή κυβέρνηση εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει δημιουργήσει κέντρα υποδοχής στη Σάμο, κοντά στα βόρεια σύνορά μας, πρόσφατα στην Πελοπόννησο, κοντά στην Πάτρα, αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Τι σημαίνει αυτό; Την ύπαρξη του θέματος, τη διαπιστώσαμε έγκαιρα και κάναμε όλες εκείνες τις ενέργειες τόσο στο εσωτερικό - - επαναλαμβάνω - - όσο και στο εξωτερικό, με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση δια των συναρμοδίων Υπουργών αφενός μεν, και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κυρίως, αφετέρου, ώστε να φτάσουμε ακριβώς σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας που σας περιέγραψα στην εισαγωγή μου.

Ένα επίπεδο συνεργασίας που δείχνει ότι έχουμε κάνει σαφή στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, με πρώτη απ΄ όλες, τη δική μας χώρα, την Ελλάδα. Λόγω ακριβώς της γεωγραφικής της θέσης. Λόγω ακριβώς της γειτνίασής της με τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι λαθρομετανάστες. Λόγω, όπως σας είπα, της πολύ μεγάλης ακτογραμμής που έχουμε.

Και γνωρίζετε πολύ καλά πως οι Αρχές της ελληνικής Πολιτείας που έχουν ταχθεί στο να φυλάνε τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας, υπερβαίνουν εαυτόν. Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, πέρα από αυτό, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Αλλά όλοι μας σε αυτή την αίθουσα - - και όχι μόνο - - γνωρίζουμε πώς είναι διαμορφωμένος ο θαλάσσιος χώρος μας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η πολιτική την οποία περιγράψατε πριν από λίγο, θεωρείτε ότι θα λύσει το πρόβλημα το οποίο επιστεγάζεται υπό τον όρο «Άγιος Παντελεήμονας» και θα αποτρέψει αντίστοιχες περιπτώσεις αφενός και αφετέρου θα απαντήσει στο πολιτικό φλερτ το οποίο επιχειρεί ο ΛΑΟΣ προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε θα σας πω ότι όλες οι προσπάθειές μας και σε αυτό τον τομέα κατατείνουν σε κάτι πολύ απλό: Να μειώσουν την ένταση, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει. Δεν εθελοτυφλούμε. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Και μας ενδιαφέρει όπου υπάρχουν εντάσεις, όπου υπάρχουν δυσκολίες με μέτρα τα οποία λαμβάνονται, με πρωτοβουλίες οι οποίες ξεδιπλώνονται, να ομαλοποιείται η κατάσταση.

Στο δεύτερο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα χθες σε γραπτή μου δήλωση: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η αντιδημοκρατική και πρωτοφανής για την πολιτική ζωή του τόπου προτροπή του κ. Καρατζαφέρη σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, θέλετε να σας το πω διαφορετικά; Να στραφούν κατά του κόμματος με το οποίο έχουν εκλεγεί, απεικονίζει ανάγλυφα το απαράδεκτο πολιτικό ήθος του αρχηγού του ΛΑΟΣ. Ένα ήθος που απλά επιβεβαιώνει αυτό που σας έχω πει και άλλες φορές με κάποιο άλλο τρόπο, αλλά με το ίδιο περιεχόμενο: Επιβεβαιώνει το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Επ΄ αυτού, ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τις τελευταίες ημέρες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικοί βουλευτές με δηλώσεις τους σε ραδιόφωνα, έχουν ταχθεί είτε ευθέως υπέρ της συνεργασίας εκλογικής ή μετεκλογικής της Νέας Δημοκρατίας με το ΛΑΟΣ, είτε έχουν την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα του διαλόγου με αυτό το κόμμα δημοσίως. Πώς σχολιάζετε τις τοποθετήσεις αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσωπικές απόψεις δεν σχολιάζω. Η θέση μας είναι αυτή που μόλις σας ανέφερα.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με αφορμή την τοποθέτησή σας πριν από λίγο σχετικά με το ήθος του κ. Καρατζαφέρη και τη χθεσινή αντίστοιχη, κάνετε αυτή την τοποθέτηση γιατί πιστεύετε, έχετε υποψίες, ότι κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει περίπτωση να φλερτάρουν υπογείως με το ΛΑΟΣ και να στραφούν κατά του κόμματος; Δείχνει σαν μια κυβέρνηση να ανησυχεί από την πρόσκληση του κ. Καρατζαφέρη και θέλω να ρωτήσω αν έχετε ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιου είδους ανταπόκριση από βουλευτές σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην ερμηνεύετε πράγματα τα οποία εγώ δεν είπα. Εγώ είπα χθες, ερωτώμενος, ότι είμαι βέβαιος ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα ανταποκριθούν με συνέπεια στην αποστολή τους. Συνεπώς, αυτό το οποίο είπα προ ολίγου, απεικονίζει απλώς την πραγματικότητα, όπως την βλέπουμε εμείς.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σήμερα στο ραδιόφωνο του ALPHA ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι με αφορμή το ό,τι εσείς αλλάξατε την πολιτική σας για το μεταναστευτικό, φαίνεται ότι έχετε την ίδια ακριβώς ατζέντα. Εννοώ η κυβέρνηση και το ΛΑΟΣ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η πολιτική μας είναι συνεπής. Η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι προς όφελος του τόπου και όλων των πολιτών. Είναι μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από συνέχεια, συνέπεια και ουσιαστική αποτελεσματικότητα.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Επειδή βλέπουμε και διαβάζουμε πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού, υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χρησιμοποιήσατε τη σωστή φράση. Είναι σενάρια που δεν έχουν βάση.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία ήταν αντικείμενο της λεγόμενης τότε «χαμηλής πολιτικής». Και επειδή εκείνη δεν έχει αποδώσει, να περιμένουμε ότι ενδεχομένως το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε μια υψηλότερη πολιτική που ακολουθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, εμείς πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να κληθεί από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να τιμήσει τη συμφωνία, το Πρωτόκολλο το οποίο έχει συνάψει με μας. Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρώπη.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και προσαρμογές σε πολιτικές, σε προτεραιότητες και σε ρυθμούς. Η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι όντως πρέπει να υπάρξει μια προσαρμογή και αλλαγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε για όλα αυτά τα θέματα με πολλές λεπτομέρειες και με τρόπο που δεν αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Είπατε προηγουμένως - - και το είπε και ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες - - ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί από μια χώρα. Είναι θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δείξει την ανεπάρκεια πολιτικής την οποία είχε δείξει μέχρι τώρα παρά τις συμφωνίες που έχουν προηγηθεί, η Ελλάδα πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι οι προσπάθειες τις οποίες έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό και σε διεθνές επίπεδο αποδίδουν ήδη τους πρώτους καρπούς. Είναι αλήθεια ότι οι χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, που δεν έχουν αυτή την πρωτοφανή εισροή οικονομικών μη νόμιμων μεταναστών, δυσκολεύτηκαν και ίσως να δυσκολεύονται ακόμη να αντιληφθούν και το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος. Δείχνουν, όμως, τώρα ότι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό μας κάνει σχετικά αισιόδοξους. Εμείς όμως, όπως σας είπα, στο εσωτερικό αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες - - συμπληρώνουμε με τις πρωτοβουλίες που σας ανακοίνωσα το ήδη υπάρχον πλαίσιο - - προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν. Και είμαι βέβαιος ότι με τις δυνατότητες που έχουμε, θα έχουμε αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 June 2009 - 21:18:44 UTC