Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 204287132

Έκδοση 1

brf2605

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα σας.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Διϋπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε δηλώσεις σχετικές με το θέμα το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την κατάργηση και τη συγχώνευση 255 φορέων και οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από 620 φορείς οι οποίοι εξετάστηκαν σε αυτό το στάδιο.

Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης έγινε εντός της προθεσμίας, εντός του χρόνου των τεσσάρων μηνών που είχε θέσει η κυβέρνηση κατά την ανακοίνωση αυτού του στόχου. Η ολοκλήρωση της κατάργησης και της συγχώνευσης αυτών των φορέων θα γίνει εντός τεσσάρων μηνών. Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται και η εξέταση και άλλων φορέων.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι με αυτές τις αποφάσεις και την ολοκλήρωση αυτών των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων δεν θίγονται σε κανένα επίπεδο, σε κανένα τομέα, δικαιώματα εργαζομένων.

Με την προσπάθεια αυτή γίνεται, όχι μόνο εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός στόχος.

" Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

" Στις 20.00, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο του 13ου Συνεδρίου του περιοδικού Economist, που έχει ως θέμα τις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται, ώστε όλες οι οικονομίες να είναι έτοιμες για την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παπανδρέου, φαίνεται να επιμένει στο δίλλημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και χθες, διευκρίνισε σε ομιλία του ότι δεν αναφέρεται σε πρόσωπα, αλλά σε πολιτικές. Ποια είναι η δική σας θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δική μας θέση είναι πολύ απλή. Η τοποθέτηση αυτή εξακολουθεί και είναι για πολλοστή μέρα - -εφόσον ο κ. Παπανδρέου την επαναλαμβάνει- - ένα βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα. Και περιμένουμε από τον κ. Παπανδρέου να έχει επιτέλους το πολιτικό θάρρος και να ανακαλέσει όσα λέει, θίγοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους Έλληνες πολίτες, που επιλέγουν να δώσουν την ψήφο τους σε ένα κόμμα άλλο από το δικό του, από το ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έχουν καταγράψει ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης κρίνει αρνητικά τόσο το δίλλημα που θέτει ο κ. Παπανδρέου, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, όσο και το τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με τα παπαγαλάκια. Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται στα επόμενα τηλεοπτικά σποτ, με βάση αυτό το εύρημα να αναθεωρήσει το ύφος, το περιεχόμενο των δικών της σποτ, με δεδομένο ότι φαίνεται να απωθεί ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω ποτέ ευρήματα δημοσκοπήσεων ή σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.

Δεύτερον, θα σας παρακαλέσω να αναμείνετε τις επόμενες φάσεις της καμπάνιας, την οποία κάνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε κάνουν διαφημιστική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών, όλα τα κόμματα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να επανέλθω στο πρώτο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε, το οποίο θεωρώ και πολύ σημαντικό. Η συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών αποτελεί και ένα μήνυμα για αλλαγές και στην κρατική μηχανή και αναφέρομαι και σε Υπουργεία, συγχώνευση ενδεχομένως Υπουργείων σε δεύτερο στάδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δύο θέματα που δεν συνδέονται το ένα με το άλλο. Αυτή είναι μια βασική κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, την οποία σας είχαμε ανακοινώσει περίπου προ τετραμήνου. Και είχαμε πει ότι εντός τεσσάρων μηνών θα σας πληροφορούσαμε, μετά από τον έλεγχο τον οποίο κάνει εσωτερικά η κυβέρνηση - -και ειδικά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, συνεργαζόμενη με όλα τα Υπουργεία- - ποιοι από τους φορείς είτε πρέπει να καταργηθούν είτε πρέπει να συγχωνευτούν. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετοί φορείς οι οποίοι δεν πρέπει να υπάρχουν αυτόνομα. Και αυτό, ακριβώς, γίνεται τώρα.

Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια για εξορθολογισμό - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - της λειτουργίας του Δημοσίου. Εκεί, όπου υπάρχουν οι υπερβολές, θα σας έλεγα ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία - -αλλά θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός με αυτούς τους αριθμούς- - καταργούνται περίπου 255 Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία απαρτίζονται από περίπου 1.000 άτομα.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, και ποιος είναι ο εξορθολογισμός και σε τι έκταση γίνεται και τι οφέλη έχει αυτή η συνολική προσπάθεια, η οποία είναι ένα συντονισμένο έργο, πολύ καλά μελετημένο, για το σύνολο του Δημοσίου.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Έχετε υπολογίσει, περίπου, τάξει μεγέθους, τέλος πάντων, την εξοικονόμηση που θα υπάρξει από αυτή την κίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω. Αλλά, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Εκείνο που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου. Υπάρχουν φορείς, για τους οποίους διαπιστώσαμε ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν. Είναι σημαντικό, δηλαδή, να απλοποιείται σε πολλούς τομείς η λειτουργία του Δημοσίου. Και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από τη στενή θεώρηση των πραγμάτων. Δεν εννοώ τη δική σας θεώρηση, εννοώ γενικά τη στενή θεώρηση των πραγμάτων δηλαδή ότι με την κατάργηση ενός οργανισμού, είτε συγχώνευση δυο, τριών, τεσσάρων φορέων σε έναν, εξοικονομείται το ένα ή το άλλο ποσό. Δεν είναι αυτό το βασικό, το κύριο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όταν είχε ανακοινωθεί, θυμάμαι, είχε γίνει στο πλαίσιο της εξοικονόμησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και αυτό.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ:... Και της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας είπα ήδη εγώ ότι ακριβώς εξοικονομούνται πολλές θέσεις διοικητικών συμβουλίων, διοικητικά έξοδα και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα έγινε η διαδικασία επιλογής - -αυτή είναι η διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί για να είμαι απολύτως σαφής- - και σας είπα ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα έχουν εκδοθεί όλες οι κανονιστικές πράξεις και ό,τι άλλο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η απόφαση να μετουσιωθεί σε πράξη.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με αφορμή τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες είναι αρνητικές για την ελληνική οικονομία και με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εσωτερική διάσταση, όπως είναι σαφές, οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση και τα εσωτερικά θέματα, προτίθεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει πριν από τις ευρωεκλογές τα μέτρα που θα λάβει μετά, εννοώ φορολογικά και άλλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα σε όλα αυτά τα θέματα. Ειδικά για το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέδωσε ανακοίνωση χθες, ο Υπουργός Οικονομίας, η οποία είναι απολύτως σαφής. Την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, της χώρας μας, τη χαράσσει όπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση με απόλυτη υπευθυνότητα, λέγοντας πάντα την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, μη εξωραΐζοντας τίποτα και έχοντας πει ότι όποτε χρειάζεται στην εξέλιξη αυτής της οικονομικής κρίσης - -η οποία αγγίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης, όλες τις χώρες του κόσμου- - κάνουμε εκείνες τις προσαρμογές, εκείνες τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες. Σε αυτή τη γραμμή θα μείνουμε σταθεροί.

Ο Πρωθυπουργός έχει πει - -το επαναλαμβάνω και εγώ για μια ακόμη φορά- - ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει, είναι δρόμος ευθύνης. Είναι δρόμος μεταρρυθμίσεων. Είναι δρόμος αλλαγών, οι οποίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά τώρα, είναι απαραίτητες. Κανένα ορόσημο, είτε εκλογές είτε τίποτε άλλο, δεν είναι εκείνο το οποίο επηρεάζει τη στάση μας. Την πολιτική μας την υπαγορεύει ένας και μοναδικός παράγοντας: Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Επ` αυτού: Αυτή η στάση ευθύνης δεν επιτάσσει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια (δεν ακούγεται), διότι ο Πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι υπόσχεται μέτρα, παροχές για τις οποίες δεν αποσαφηνίζει από πού θα βρει τους πόρους και τον κατηγορεί ότι έχει κρυφή ατζέντα, ότι αν γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα βάλει φόρους για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή ότι οι πολιτικές που επαγγέλλεται ή προτείνονται είναι ανεφάρμοστες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σε αντιδιαστολή να δείξει τη δική της στάση και να πει από πριν ποια μέτρα θα λάβει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα, το τελευταίο έτος περίπου κατά το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής κρίση, την υπευθυνότητα η οποία διακρίνει, η οποία διατρέχει όλη της την πολιτική στάση.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης για τα ποσοστά της αποχής στις ευρωεκλογές, που φαίνεται να είναι υψηλά, τουλάχιστον έτσι όπως μετρούνται αυτές τις μέρες, ανησυχεί καθόλου την κυβέρνηση η διαφαινόμενη στάση των πολιτών απέναντι σε εκλογές που είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη μετεξελίσσεται και αλλάζει, όπως όλοι ξέρουμε και με τη συνταγματική συνθήκη που προχωρά, αλλά βεβαίως και με τη δεδομένη οικονομική κρίση που υπάρχει, την οποία ασφαλώς και διαχειρίζεται ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λόγω των εσωτερικών καταστάσεων, ενδιαφέρεται η κυβέρνηση γι` αυτή την αποχή; Την απασχολεί, την εξετάζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχω πει και άλλες φορές, θα το πω και σήμερα: Κάθε ψήφος μετράει. Όπως κάθε ψήφος μετράει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα κάνει, όπως κάνει πάντα, το καθήκον της.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλατε να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα μερίδας του Κυριακάτικου Τύπου που αφορούσαν την κ. Πατριανάκου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί, όπως σας είπα και χθες, με πολύ αναλυτικό και ικανοποιητικό τρόπο, η κ. Πατριανάκου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να έρθω στο πρώτο θέμα που όλοι ξέρουμε τη σημασία του εξορθολογισμού του Δημοσίου όταν καταργούνται δεκάδες, εκατοντάδες δημόσιοι οργανισμοί και τους συμπτύσσουμε ή τους αναμορφώνουμε. Ήθελα να ρωτήσω, εάν ξέρετε, τι διαδικασία ακολουθήθηκε. Είναι καθαρά υπηρεσιακοί οι παράγοντες, είναι κατά Υπουργείο; Γιατί το ρωτάω αυτό: Πολλές φορές αδυνατούμε να καταργήσουμε κάτι λόγω της ομηρίας, της συνήθειας που έχουμε και ο άλλος λέει «άστο, αυτό είναι δικό μου». Εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί, το ρωτώ, και ξένοι σύμβουλοι; Γιατί, αυτοί που είναι εκτός και είναι πιο αντικειμενικοί, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Δεν ξέρω, αν έχουν χρησιμοποιηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω απλά: Όταν σας λέω ότι από 620 φορείς, οι οποίοι μέχρι στιγμής εξετάστηκαν, κρίνεται ότι 255 - -αν δεν κάνω λάθος, 40% περίπου- - μπορούν να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν, αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και τη βούληση την οποία έχει η κυβέρνηση να εξορθολογήσει όντως ουσιαστικά τη λειτουργία αυτού του τμήματος του ελληνικού Δημοσίου.

Την εποπτεία αυτής της εργασίας είχε η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία συνεργάστηκε πολύ στενά όλο αυτό το διάστημα με όλα τα Υπουργεία.

Τα Υπουργεία συνέβαλαν με προτάσεις τις οποίες έκαναν προς τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Έτσι, θα δείτε αργότερα στον κατάλογο που θα σας δώσω - -και θα είναι αναλυτικός, αναφερόμενος στους Οργανισμούς και τους φορείς έναν-έναν ξεχωριστά- - ότι έχει γίνει πραγματικά μια αξιοθαύμαστη, συνολική εργασία, η οποία θέτει το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

Από εδώ και πέρα, όπως με έχουν ενημερώσει, ανάλογα με το φορέα για τον οποίο γίνεται λόγος, απαιτούνται διάφορα βήματα. Δεν είναι για όλους τους φορείς το ίδιο βήμα, το οποίο απαιτείται. Μερικές φορές είναι νομοθετική ρύθμιση. Άλλες φορές είναι υπουργική απόφαση. Άλλες φορές είναι άλλου είδους κανονιστική ρύθμιση. Γι` αυτό και μίλησα προηγουμένως γενικά για κανονιστικές ρυθμίσεις.

Δηλαδή, πρέπει οπωσδήποτε, σε κάθε περίπτωση, να γίνει μια συγκεκριμένη ενέργεια ή μια σειρά ενεργειών, ώστε να φθάσουμε στο αποτέλεσμα. Και σας είπα ότι πρόθεσή μας είναι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να έχει ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, όπως μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες ολοκληρώθηκε αυτή η προκαταρκτική, αλλά πολύ ουσιαστική, εργασία.

Αντιλαμβάνεστε, ασφαλώς, ότι έπρεπε να εξετάσει κάποιος κάθε φορέα, ξεχωριστά. Να δει τη χρησιμότητά του. Να εξετάσει κατά πόσο ενδείκνυται είτε να καταργηθεί και να πάνε οι αρμοδιότητές του αλλού, είτε να συγχωνευθούν δύο-τρεις-τέσσερις, πολλές φορές και περισσότεροι φορείς σε έναν, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία όλων αυτών των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου.

Και βεβαίως, η δουλειά συνεχίζεται. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή βρισκόμαστε 12 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, δεν θα σας ρωτήσω με βάση τα στοιχεία των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, αλλά με βάση την επαφή που έχετε με τους Έλληνες πολίτες. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα περιβάλει και πάλι με την εμπιστοσύνη της το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τη σημερινή κυβέρνηση με τον Κώστα Καραμανλή.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκοπεύει η κυβέρνηση, πέρα από τα διαφημιστικά σποτ του Υπουργείου Εσωτερικών που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, να κάνει και εκείνη κάτι προκειμένου να προσελκύσει, να μειώσει, αν θέλετε, την αποχή από τις συγκεκριμένες εκλογές; Και το ρωτώ αυτό, γιατί ακούω αρκετά στελέχη σας, τόσο δημόσια, όσο και σε κατ` ιδίαν συζητήσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα αν έχουμε μια μεγάλη αποχή. Πιθανόν η αποχή να μην είναι και εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, πιθανόν και να βολεύει, λένε κάποιοι, γιατί αυτοί που θα χάναμε καλύτερα να μείνουν στην αποχή, παρά να τους χάσουμε οριστικά. Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι ως κόμμα για τον περιορισμό της αποχής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλη η προσπάθειά μας, αυτό που ονομάζεται «καμπάνια», οι συνεχιζόμενες περιοδείες του Πρωθυπουργού σε όλη την επικράτεια, σε όλη τη χώρα, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις τις οποίες κάνουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης σε όλες τις περιοχές της χώρας - -παρεμβάσεις και παρουσίες οι οποίες βεβαίως και θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και λήγει η προεκλογική περίοδος- - προς αυτό ακριβώς κατατείνουν: Να δείξουν, μεταξύ των άλλων, στους Έλληνες πολίτες τη σπουδαιότητα που έχει αυτή η εκλογή, όπως σπουδαία και σημαντική είναι κάθε εκλογική αναμέτρηση στον τόπο μας.

Οι Έλληνες πολίτες, άλλωστε, έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μετέχουν οι ίδιοι ενεργά σε όλο το πολιτικό γίγνεσθαι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ξέρετε, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι η όξυνση των τελευταίων ημερών, ένθεν κακείθεν, ουσιαστικά απωθεί παρά προσελκύει αυτούς που σκέφτονται να πάνε ή να μην πάνε να ψηφίσουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την πλευρά μου δεν βλέπω καμία όξυνση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπω μια αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα και με επιχειρήματα τα οποία εδράζονται τόσο στην πολιτική, όσο και στη λογική.

Και βεβαίως δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, χωρίς να περιμένει ότι θα πάρει και τις απαντήσεις που αρμόζουν σε αυτά που πολλές φορές, χωρίς βάση, ισχυρίζεται.

Εγώ δεν βλέπω, λοιπόν, από την πλευρά μας καμία όξυνση, καμία πόλωση. Πιστεύω ότι η προεκλογική περίοδος διεξάγεται, μέχρι στιγμής - -και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν θα πάει έτσι μέχρι το τέλος- - με τον τρόπο που διεξάγονται όλες οι προεκλογικές εκστρατείες στον τόπο μας.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Επί της ουσίας για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ή όχι; Αν δεν συμφωνεί, φαντάζομαι, στο επόμενο σποτ, εκτός από τους πράσινους παπαγάλους, θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ένα παπαγάλο που να παριστάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι διασπείρει φήμες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα μόνο να διαβάσετε όλη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διότι μεταξύ των άλλων η έκθεση δίνει και πολλά εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το χρηματοπιστωτικό τμήμα της κρίσης και πολλά άλλα σημεία.

Φοβούμαι ότι η ανάγνωση που γίνεται από μερίδα κάποιων αναλυτών είναι πολύ μονόπλευρη. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν θα ήθελα να ξεχνά κανείς ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της, μελετά με την προσοχή που επιβάλλεται, όλες τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών. Αυτή η έκθεση δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία.

Πρόκειται για περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες γίνονται κάθε τόσο και είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε με ορισμένες από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους. Άλλωστε, στο παρελθόν έχουμε αποδείξει ότι οι δικές μας προσεγγίσεις, οι δικές μας προβλέψεις, οι δικές μας εκτιμήσεις, ήταν αυτές που εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκαν από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Γνωρίζετε, πολλές φορές, ότι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν την τάση να είναι πιο απαισιόδοξοι στην προσέγγιση των θεμάτων. Ίσως γιατί δεν γνωρίζουν τόσο καλά τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας, ισχύει και για άλλες χώρες.

Εν πάση περιπτώσει, το λέω για μια ακόμη φορά: Οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, όπως για κάθε πλευρά της άσκησης πολιτικής στη χώρα μας, ανήκουν στους Έλληνες. Και οι Έλληνες θα τις πάρουν όταν έρθει η ώρα και όποτε χρειαστεί.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στο πρώτο θέμα των Οργανισμών στην κατάργηση ή στη συγχώνευσή τους. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ασφαλώς πιστεύω ότι θα δοθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις αργότερα, με τον καιρό. Θέλοντας, όμως, να προλάβω κάποιες αντιδράσεις ή απορίες, θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν κάποιος οργανισμός, o ο οποίος καταργηθεί ή φορέας του Δημοσίου ή οτιδήποτε άλλο αποτελείται από πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, για παράδειγμα, πολύ απλά λέω, μπορεί να είναι ηλεκτρολόγοι, μπορεί να είναι χημικοί ή επιστήμονες ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχει πρόβλεψη να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο της εργασίας τους, εάν στο Υπουργείο το οποίο ανήκουν και τους εποπτεύει, δεν είναι χρήσιμοι εκεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας είπα ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Σε αυτό είμαι πάρα πολύ σαφής. Σας το είπα, ήδη, από την αρχή. Στις περισσότερες, δε, περιπτώσεις εκείνο το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχουν συγχωνεύσεις οργανισμών. Διότι υπήρχαν παράλληλοι οργανισμοί, ένας ή δύο ή τρεις, οι οποίοι έκαναν - -αν θέλετε- - την ίδια δουλειά ή ο ένας από τους τρεις είχε πολύ μικρό αντικείμενο. Δεν είχε αντικείμενο το οποίο να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός αυτούσιου, ανεξάρτητου, αυτόνομου οργανισμού.

Γι` αυτούς ακριβώς τους λόγους γίνονται συγχωνεύσεις - -ως επί το πλείστον συγχωνεύσεις- - ή καταργήσεις. Δεν θίγουν όμως, το επαναλαμβάνω, το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υπάρχει και εργάζεται. Αντιθέτως, θα ληφθεί κάθε πρόνοια, η οποία απαιτείται, ώστε να ενταχθούν οι εργαζόμενοι εκεί σε άλλους φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Συγνώμη, αν μου επιτρέπετε, επ` αυτού το ρωτώ, διότι βλέπουμε συχνά να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ υπαλλήλων άλλων φορέων, άλλων Υπουργείων, αν θέλετε, άλλων οργανισμών, οι οποίοι πηγαίνουν κάπου αλλού και ζητούν να έχουν διαδικασίες ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων διαφορετικών από εκείνων που είχαν ή από εκείνων που θα έχουν μετά. Γι` αυτό το ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για κανέναν.

Σας ευχαριστώ.

" Επισυνάπτεται αναλυτικός κατάλογος των 255 φορέων οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Κάθε αρμόδιο Υπουργείο θα αναλάβει να εξειδικεύσει και να προωθήσει τις διαδικασίες (νομοθετικές πρωτοβουλίες, κανονιστικά διατάγματα ή αποφάσεις κ.λ.π.) εφαρμογής των προτάσεων της παρούσας εισήγησης, ώστε οι αντίστοιχες διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2009. Είναι αυτονόητο ότι, με φροντίδα των αρμόδιων Υπουργείων, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον παρόντα κατάλογο δεν θα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε απώλεια θέσης εργασίας ή σε οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή σε συνθήκες εργασίας ή σε οποιαδήποτε απώλεια δικαιώματος οποιουδήποτε υπαλλήλου ή, εν γένει, εργαζομένου.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΡΕΩΝ

1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (Υπουργείο Εσωτερικών), διότι, ενόψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ, διανοίγονται νέες προοπτικές διενέργειας των απαιτούμενων μελετών και προώθησης έργων εφαρμογής τους στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.

2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από την Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Α.Ε. (ΔΕΚΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

4. Ένταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) (Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών).

5. Ένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «Α.Ε. Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

7. Ένταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).

8 - 9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

10 - 11. Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών ... Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργυλλομάζης Α.Ε.) (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

12 - 14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. (ΕΛΚΕΔΕ ΑΕ) (Υπουργείο Ανάπτυξης)

15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας  Πειραιά σε έναν οργανισμό (Υπουργείο Ανάπτυξης)

16. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (Υπουργείο Ανάπτυξης)

17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος» (Υπουργείο Ανάπτυξης)

18. Συγχώνευση της «Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων Α.Ε» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).

20. Συγχώνευση του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας ... Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).

21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).

22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου Α.Ε. (Υπουργείο Ανάπτυξης).

23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων).

24 - 39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων).

40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.), λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του Υπουργείου καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

44 - 108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων  Ξηράς (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας).

109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). (Υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

110 - 202 Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

203. Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).

207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία) (Υπουργείο Πολιτισμού).

208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του (Υπουργείο Πολιτισμού).

209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων (Υπουργείο Πολιτισμού).

210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικό Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων (Υπουργείο Πολιτισμού).

211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική Α.Ε.» (ήδη υπό εκκαθάριση), λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» (Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης).

212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (ΚΕΔ ΑΕ) (Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης).

213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών).

214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ Α.Ε.» με την «ΟΣΕ Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών).

215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργής (Υπουργείο Μεταφορών).

216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε». (Υπουργείο Μεταφορών).

217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών).

218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών).

219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε.  Υπηρεσίες» (Υπουργείο Μεταφορών).

220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων Α.Ε. (66%)» (Υπουργείο Μεταφορών).

221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου Α.Ε.» (65%) (Υπουργείο Μεταφορών).

222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways A.E.» (Υπουργείο Μεταφορών)

223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών)

224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε.» (Υπουργείο Μεταφορών)

225  255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 May 2009 - 21:13:32 UTC