Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 203492411

Έκδοση 1

brf2205

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

" Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες - -μάλιστα σε συναινετικό κλίμα- - σχετικά με την τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε ότι η τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία θα μετάσχουν οι Πρόεδροι, οι επικεφαλής των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας μας, θα γίνει την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 20.00 από το στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ.

Τους δημοσιογράφους που θα μετάσχουν, θα ορίσουν οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί, οι έξι ιδιωτικοί και η δημόσια τηλεόραση. Ο συντονιστής θα οριστεί, θα επιλεγεί από τους ίδιους τους μετέχοντες δημοσιογράφους. Και σύμφωνα με τα όσα έχουν ισχύσει και τις προηγούμενες φορές, βεβαίως, ο συντονιστής δεν υποβάλει ερωτήσεις.

Συμπληρωματικά, να σας πω ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολές προς τους διευθυντές όλων των τηλεοπτικών σταθμών, ζητώντας τους να μας υποδείξουν τον ή τη δημοσιογράφο που θα τους εκπροσωπήσει στην τηλεοπτική συζήτηση που θα γίνει και τους παρακάλεσα να έχουν ορίσει, όπως είναι η επιθυμία όλων των κομμάτων, μεταξύ τους, μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, ποιος θα είναι ο συντονιστής.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε πέντε θεματικές ενότητες, με την εξής σειρά:

Πρώτη ενότητα: Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική.

Δεύτερη ενότητα: Οικονομία και Ανάπτυξη.

Τρίτη ενότητα: Κοινωνική Πολιτική και Εργασία.

Τέταρτη ενότητα: Περιβάλλον και Παιδεία.

Πέμπτη ενότητα: Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση.

Όλοι μας εκφράζουμε την ευχή, την παράκληση αν θέλετε, να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις σχετικές με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικές με θέματα που αναφέρονται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού άλλωστε αυτό είναι και το αντικείμενο των εκλογών που θα διεξαχθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Να σας πω και κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν σε διαδικαστικά θέματα: Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερολέπτων. Οι ερωτήσεις υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ξεκινώντας κάθε κύκλο ερωτήσεων από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό, κατά σειρά. Αυτή είναι και η μεθοδολογία η οποία εφαρμόστηκε και τις τελευταίες φορές, και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Ο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει χρόνο απάντησης σε κάθε ερώτηση, το πολύ ενάμισι λεπτό. Ο δημοσιογράφος έχει τη δυνατότητα επαναφοράς, δηλαδή, επαναληπτικής, διευκρινιστικής ερώτησης, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, φυσικά στο ίδιο θέμα. Στην ερώτηση επαναφοράς, ο χρόνος της απάντησης για κάθε πολιτικό αρχηγό είναι ένα λεπτό. Η πρώτη ερώτηση υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και διαδοχικά οι ερωτήσεις στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Στο τέλος των απαντήσεων, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν, ο ένας μετά τον άλλον, διαδοχικά, δύο λεπτά για κλείσιμο, κατά την αντίστροφη φορά της δύναμης των κομμάτων.

Άλλα τεχνικά θέματα δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στη συζήτηση που είχαμε χθες οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καταλήξαμε ότι - -εκφράστηκαν και άλλες απόψεις, δεν θέλω να τις αποκρύψω- - δεν θα ήταν σκόπιμο σε αυτό το στάδιο να επέλθουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Είπα δε, από την πλευρά μου, ότι είμαι πρόθυμος μετά τις ευρωεκλογές, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, αναγκαίο, χρήσιμο, να ξαναβρεθούμε άτυπα, προκειμένου να συζητήσουμε για το μέλλον, όποτε γίνουν εθνικές εκλογές, αν και ποιες αλλαγές θα έπρεπε ή θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε. Αυτά ως προς το debate.

" Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλία, συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα και μεθαύριο στην Τρίπολη.

" Σήμερα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει, για μια ακόμη φορά, όλους τους Έλληνες που δεν ψηφίζουν το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, βάρβαρους. Ίσως να διαισθάνεται το βαρύτατο ολίσθημα που έκανε τις τελευταίες ημέρες, ξανά και ξανά. Αλλά, επίσης, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε το πολιτικό σθένος να ανακαλέσει αυτόν το βαρύτατα ποσβλητικό χαρακτηρισμό. Τον καλούμε να το κάνει. Αν δεν το κάνει, απλά θα επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, πόσο περιφρονούν, ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα, το δικαίωμα, την ελευθερία που έχει κάθε Έλληνας πολίτης να επιλέγει το κόμμα που θέλει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή παρακολουθήσαμε, χθες, την κόντρα γύρω από αυτό το ζήτημα και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχουμε να ανακαλέσουμε τίποτα και σε καμία περίπτωση. Πλην, όμως, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να στηρίξει τις δικές της επιλογές και το έργο της και ασχολείται με την αντιπολίτευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση, με θάρρος και παρρησία, χωρίς να εξωραΐζει απολύτως τίποτα, λέει πάντοτε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή είναι δύναμη υπευθυνότητας συγκεκριμένου πολιτικού λόγου, συγκεκριμένων σχεδίων, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλος ο κόσμος.

Αντίθετα, τι βλέπουμε από το ΠΑΣΟΚ; Ευχολόγια, λαϊκισμούς, ύβρεις προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν συμφωνεί πολιτικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανάληψη υποσχέσεων και προοπτικών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του μιλούν για πράγματα, τα οποία είναι απολύτως εξωπραγματικά. Μιλούν, φερ` ειπείν, μεταξύ των άλλων - -το είπε και ο Πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του, δεν σας λέω κάτι καινούργιο- - για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ξεχνούν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ακριβώς η ασφάλεια της Ευρωζώνης, είναι η εγγύηση που χρειάζεται ένα σταθερό ευρώ και θα θέλαμε να μας πουν τι προτείνουν.

Γιατί, βέβαια, συζήτηση για αλλαγή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο σημειωτέον εφαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία σε αυτό το διάστημα, δεν γίνεται στην Ευρώπη. Ούτε καν οι ομοϊδεάτες του κ. Παπανδρέου, στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δεν το συζητούν. Προφανώς άλλα λέει ο κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, το έχουμε συνηθίσει άλλωστε, και άλλα λέει στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Θέλει μήπως ο κ. Παπανδρέου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Έχει τέτοια σχέδια για να την απαλλάξει από τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης; Τότε θα κάνει καλά να ρίξει μια ματιά στις χώρες που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Για να διαπιστώσει πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία σε πόσο χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται αυτές οι χώρες.

Εμείς μετέχουμε ως κυβέρνηση συνεχώς στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις και με την παρουσία μας, τις παρεμβάσεις μας, τις προτάσεις μας πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όχι μόνο για μας και τη χώρα μας, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. Και αυτό το ξέρει καλά ο κ. Παπανδρέου. Και αυτό το ξέρουν καλά εκείνοι στο κόμμα του που κάνουν διαπιστώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ο δημόσιος πολιτικός λόγος έτσι όπως διατυπώνεται θεωρείτε ότι θα διευκολύνει στο debate τους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις συναφείς με το αντικείμενο των ευρωεκλογών και λιγότερο για μια άγονη αντιπαράθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όχι μόνο αυτοί που θα είναι στο debate - - άλλωστε περιμένω και εγώ όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων να οριστούν οι δημοσιογράφοι που θα εκπροσωπήσουν τους σταθμούς στην τηλεοπτική συζήτηση - - έχουν την επαγγελματική επάρκεια, την πείρα αλλά και την υπευθυνότητα που χρειάζεται ώστε να κάνουν τις ερωτήσεις που χρειάζεται. Τις ερωτήσεις στις οποίες θέλουν να έχουν απάντηση οι Έλληνες τηλεθεατές, οι Έλληνες πολίτες.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τη διαφημιστική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι με τους «παπαγάλους» προκαλείτε τεχνητή πόλωση και σας κατηγορεί για «στρουθοκαμηλισμό». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η παρουσίαση της πραγματικότητας δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Η διαφημιστική καμπάνια, όπως είπατε για να χρησιμοποιήσω και εγώ αυτή την έκφραση, της Νέας Δημοκρατίας απεικονίζει την πραγματικότητα. Παρουσιάζει τι έχει γίνει πραγματικά στη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 May 2009 - 21:21:55 UTC