Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 203296104

Έκδοση 1

brf2105

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει σήμερα το βράδυ σε τελετή που θα διοργανωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

" Θα ήθελα να σας ενημερώσω - -πολλούς από εσάς τους έχω ενημερώσει ήδη τηλεφωνικά- - ότι έχω ήδη κάνει τις πρώτες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εν προκειμένω, σχετικά με την τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Κατ` αρχάς, έχει επέλθει μια συμφωνία, όσον αφορά την ημερομηνία. Όλοι έχουμε συμφωνήσει για την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μαΐου, δηλαδή σε μια εβδομάδα.

Στη συζήτηση αυτή θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων. Για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών θα συναντηθώ και θα συζητήσω σήμερα στις 15.00 με τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε μια αίθουσα που ευγενικά μας έχει παραχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων. Πιστεύω ότι αύριο το μεσημέρι ή ενδεχομένως και σήμερα, θα μπορέσω να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες.

" Παρουσιάστηκαν χθες και αποτελούν σημαντικό τμήμα της προσπάθειας η οποία γίνεται, ώστε να ενισχυθεί εκείνο το επιχειρηματικό κομμάτι της χώρας μας που δίνει δουλειά και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, οι δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών. Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ξεκινά στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τα έτη 2007-2013, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Η προκήρυξη αυτή θα τονώσει την αγορά, αφού θα κινητοποιήσει και ιδιωτικούς πόρους και θα έχει έτσι πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που άμεσα ενισχύονται, αλλά και γι` αυτές που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται για την ακρίβεια σε 1,050 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη προκήρυξη ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από κοινοτικούς και από εθνικούς πόρους. Αναμένεται να ωφελήσει συνολικά 17.000 επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Πέρα από αυτό το ποσό, θα διατεθούν και άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο ειδικής δράσης που για πρώτη φορά προκηρύσσεται και αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων.

Αυτή η προκήρυξη είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το αρμόδιο Υπουργείο, μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Θα ήθελα να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι από το 2004 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - -το έχω πει και άλλη φορά ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- - που έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί ή έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, περισσότερα από 23.000 επενδυτικά σχέδια, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν έτσι πάνω από 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, βρίσκονται δίπλα, στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχείρησης και του επαγγελματία, όχι μόνο με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.

" Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ στις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το νέο πλαίσιο σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα. Γνωρίζετε ότι έχει προηγηθεί μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το θέμα. Είναι μια πρωτοβουλία, η οποία τώρα, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων συζητήσεων και προεργασιών, περνάει στο στάδιο της ουσιαστικής υλοποίησης και εφαρμογής και ενδιαφέρει, βεβαίως, πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Σταθερή και αταλάντευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι η προώθηση της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο στα λόγια, όπως κάνουν ορισμένοι, αλλά κυρίως στα έργα. Επιδιώκουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να προωθήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να στηρίξουμε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτές τις πηγές ενέργειας.

Οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, είναι τρεις:

Η πρώτη σχετίζεται με μια σειρά από νομοθετικές κυρίως παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια και άλλους συναφείς τομείς.

Η τρίτη, τέλος, είναι η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, όπως είναι αυτές για το φυσικό αέριο - -σε αυτές έχω αναφερθεί πολλές φορές, άλλωστε, σε αυτή την αίθουσα- - αλλά και μέσα από την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», δίνεται τώρα η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού του, για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τόσο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στο δικό του το σπίτι, όσο και για την τροφοδοσία του κεντρικού συστήματος, εφόσον βεβαίως από την παραγωγή αυτή περισσεύει ενέργεια.

Κάθε πολίτης θα έχει τώρα πια τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την Πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία ή άλλες μορφές φορολόγησης, αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, πέραν του ότι οι πολίτες διευκολύνονται από πολεοδομικής και φορολογικής πλευράς, δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ, δηλαδή, στο κεντρικό δίκτυο με 55 λεπτά την κιλοβατώρα, γεγονός που προφανώς, αποτελεί ένα ακόμη καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες.

" Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάρει πια, προφανώς, το πράσινο φως από τον αρχηγό της, εξακολουθεί να καθυβρίζει τους Έλληνες. Εξακολουθεί να απευθύνεται με απόλυτα ανοίκειο τρόπο, υποτιμητικό, προσβλητικό τρόπο, σε εκείνους τους Έλληνες που θεωρεί ότι επειδή δεν ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, είναι βάρβαροι. Και αντί να φροντίσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, να ανακαλέσει, να διορθώσει αυτό το αδιανόητο ατόπημα στο οποίο έχει πέσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες - -γι` αυτό λέω ότι έδωσε το πράσινο φως- - προφανώς ενθαρρύνει τα στελέχη της ηγετικής του ομάδας να το επαναλαμβάνουν.

Τέτοιοι χαρακτηρισμοί που είναι καθαρά τριτοκοσμικοί, δείχνουν μια νοοτροπία που δεν έχει καμία σχέση με όσα γίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Προδίδουν ένα και μόνο πράγμα: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα, προφανώς δεν τα έχουν καθόλου καλά με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.

Προδίδει, όμως, και κάτι ακόμη. Ότι βρίσκονται σε μεγάλη ταραχή. Βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση και προσπαθούν, καθυβρίζοντας όλους τους άλλους, όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους, συλλήβδην τους οπαδούς άλλων κομμάτων, να αποδείξουν, τι; Ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί δημοκράτες; Μα, αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς αντιδημοκρατική.

Αυτή η συμπεριφορά προδίδει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική ομάδα του κ. Παπανδρέου δεν σέβονται την ελευθερία που έχει κάθε πολίτης να ανήκει και να επιλέγει όποιον πολιτικό χώρο ο ίδιος προκρίνει. Καλώ τον κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά, να αναλάβει την ευθύνη του λάθους αυτού, την ευθύνη αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού ολισθήματος και να διορθώσει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή και χθες ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Περιστέρι, επικαλέστηκε προγράμματα για τους ανέργους και για τους συνταξιούχους, μάλλον προγράμματα για τους ανέργους και προγράμματα ενίσχυσης των συνταξιούχων, των μικροσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, η απορία μου είναι η εξής: Σήμερα, η κ. Πετραλιά αποφάσισε ότι οι 900.000, περίπου, συνταξιούχοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα λάβουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους. Αυτό, αληθεύει, κατ` αρχήν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω επακριβώς το συγκεκριμένο θέμα. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ. Έχουμε ανακοινώσει από καιρό ποια είναι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Το να επανέρχεται κάποιος και να ξαναζεσταίνει θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό, δεν ωφελεί σε τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό αφορούσε τις κύριες συντάξεις, η εισοδηματική πολιτική. Για τις επικουρικές, ήταν χθεσινή εξαγγελία της κυρίας Υπουργού Απασχόλησης και το εντυπωσιακό είναι αυτό: Ότι παγώνει τις συντάξεις όταν ξέρει ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και όταν επτά στις δέκα συντάξεις, από τις κύριες συντάξεις πλέον, είναι κάτω από 600 ευρώ. Μετά από αυτό, θέλετε να σας αναγνωρίσουν οι συνταξιούχοι την υπευθυνότητα που ασκείται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Έλληνες συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά ποιοι αύξησαν σημαντικά τις συντάξεις του ΟΓΑ, ποιοι αύξησαν σημαντικά το ΕΚΑΣ, ποια άλλα ωφελήματα έχουν από τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Και ξέρουν να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Η υπεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης - -το λέω για μια ακόμη φορά- - είναι να φροντίσει ώστε η χώρα να είναι ισχυρή. Η οικονομία της χώρας να είναι θωρακισμένη για την ημέρα μετά από την κρίση. Και δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Λαγούς με πετραχήλια τάζουν ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του, όταν μιλούν για παροχές τις οποίες δεν συγκεκριμενοποιούν και οι οποίες εάν ποτέ γίνονταν πράξη - -δεν πρόκειται να γίνουν πράξη- - θα κόστιζαν 11 δις ευρώ στον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τέτοιες ανερμάτιστες πολιτικές.

Αλλά, βέβαια, τις αναφορές του κ. Παπανδρέου στους αριθμούς, τα νούμερα, δεν είναι να τις παίρνει κανείς στα σοβαρά. Έχει μια ιδιαίτερη τάση, κλίση, να χρησιμοποιεί νούμερα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες είπε ότι δήθεν η λειτουργία διοικητικών συμβουλίων κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο ένα δισ. ευρώ. Χθες, σε μια άλλη ομιλία του, μίλησε για δύο δισ. ευρώ για το ίδιο θέμα. Φαίνεται ότι έχει κάποιες φαντασιώσεις ο κ. Παπανδρέου με τα νούμερα. Αλλά κι αυτό ακόμη δεν μας εκπλήττει, γιατί είναι γνωστή η τακτική την οποία ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους αριθμούς. Οι κυβερνήσεις, σημειωτέον, των οποίων κορυφαίο μέλος αποτελούσε ο κ. Παπανδρέου.

Είναι γνωστές οι πρακτικές των κυβερνήσεων εκείνων να «μαγειρεύουν» τους αριθμούς, να παραποιούν τα στοιχεία, να ωραιοποιούν καταστάσεις σε σημείο που, βεβαίως, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και αυτά είναι γνωστά σε όλους τους Έλληνες και είναι γνωστά, βεβαίως, και στους εταίρους της χώρας μας πέρα από τα δικά μας σύνορα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες και προχθές άκουσα κορυφαία πολιτικά και κοινοβουλευτικά σας στελέχη να υποστηρίζουν ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας φεύγει από την κάλπη της και πηγαίνει σε κάποιο από τα μικρότερα, λεγόμενα, κόμματα, είτε αυτό είναι το ΛΑΟΣ, είτε είναι οι Οικολόγοι, οτιδήποτε, ότι αυτή είναι μια ψήφος απευθείας στο ΠΑΣΟΚ. Είναι και άποψη της κυβέρνησης αυτή η θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η άποψη της κυβέρνησης είναι πολύ απλή: Κάθε ψήφος μετράει. Όπως κάθε ψήφος μετράει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα τιμήσει με την ψήφο της το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, στα κεντρικά δελτία των ειδήσεων, θα λέγαμε ότι μονοπώλησε το θέμα της τέλειας φυγοδικίας του κ. Χριστοφοράκου. Εγώ θα έλεγα το εξής, θα προχωρήσω την ερώτηση, δεν θα σας ζητήσω σχόλιο γι` αυτήν καθαυτήν την (δεν ακούγεται) του κ. Χριστοφοράκου. Εσείς δεν θέλατε ως κυβέρνηση να παρακάμψετε ή να αποφύγετε τη σκανδαλολογία και να αντιπαρατεθείτε με τον ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της οικονομίας; Αυτή η ιστορία δεν χαλάει τη «βιτρίνα» της κυβέρνησης, η ιστορία της τέλειας φυγοδικίας του κ. Χριστοφοράκου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια υπόθεση η οποία διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση. Εγώ, συνεπώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σχολιάσω κανένα στάδιο της διερεύνησης οποιασδήποτε υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν είναι να παίρνει στα σοβαρά κανείς τους αριθμούς που δίνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τους αριθμούς που δίνει η κυβέρνηση. Γιατί αν πιστέψει κανείς τους αριθμούς που έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει οι άνεργοι να είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι αυτής της χώρας: 3,32 δις ευρώ για 1,350 χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Κανονικά ούτε ανεργία θα έπρεπε να υπάρχει και οι άνεργοι θα έπρεπε να ήταν οι πιο ευτυχισμένοι. Πιστεύετε ότι μπορείτε να ξεγελάτε πολλούς για πολύ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία τα οποία ανέφερε ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως τεκμηριωμένα. Δεν έχω, λοιπόν, παρά να σας καλέσω να έχετε μια ενημέρωση είτε από την κ. Πετραλιά, είτε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκη και είμαι βέβαιος ότι ακόμη και εσείς που βλέπετε τα θέματα με κάποιο σκεπτικισμό - -δεν το λέω καθόλου επικριτικά- - θα πειστείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει τίποτα για τις 163.729 θέσεις εργασίας που χάθηκαν το πρώτο τρίμηνο. Παρά τα πακέτα που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις, η ανεργία αυξάνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς δεν είπε σε αυτή τη χώρα ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση. Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι ενώ στη χώρα μας, στην Ελλάδα, η ανεργία αυξήθηκε και τον Ιανουάριο - -αν θυμάμαι καλά- - ή τον Φεβρουάριο ήταν 9,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς που είχε φθάσει κάτω από το 8%, σε άλλες χώρες η ανεργία έφθασε σε τεράστια, κολοσσιαία ύψη. Σας υπενθυμίζω την Ισπανία όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17%.

Εγώ δεν είμαι ευτυχής, σε καμία περίπτωση, να υπάρχει έστω και ένας άνεργος στη χώρα. Αλλά, πρέπει κανείς να συγκρίνει αυτό που γίνεται εδώ, στη δική μας χώρα, με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες οι οποίες ενδεχομένως έχουν και παραδοσιακά ισχυρότερη οικονομία και βιομηχανία.

Γι` αυτό ακριβώς και γίνονται όλες αυτές οι στοχευμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της απασχόλησης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα και σε αυτό το μέλημα μένουμε αυστηρά προσηλωμένοι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επιμείνω στο θέμα του κ. Χριστοφοράκου. Δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις ή ότι δυσκολεύει, τέλος πάντων, θα λέγαμε την εικόνα που έχει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά συνολικά το πολιτικό σκηνικό και θα έλεγα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Όλη αυτή η υποψία της τέλειας φυγοδικίας του κ. Χριστοφοράκου και λέω υποψία με την έννοια ότι υπάρχει η αίσθηση ότι αφέθηκε να φυγοδικήσει με τον πιο τέλειο τρόπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς ασκείτε προφανώς κριτική στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εγώ σε καμία στιγμή δεν πρόκειται να συμμεριστώ. Σας είπα ότι δεν σχολιάζω τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Για τη σύγκριση την οποία είπατε ότι πρέπει να κάνουμε - - και σωστό είναι αυτό που λέτε - - ότι πρέπει να συγκρίνουμε τα μεγέθη για να βγάζουμε τα αποτελέσματα στη σχέση με την ανεργία που είπατε προηγουμένως. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι αυτός ο κλάδος μάλλον που φαίνεται ότι πλήττεται περισσότερο παγκόσμια από την κρίση είναι ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Ευτυχώς η χώρα μας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία για να απωλέσει μαζικά θέσεις εργασίας. Ο κίνδυνος είναι στη δική μας βαριά βιομηχανία που είναι ο τουρισμός, να έχουμε απώλειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στον τομέα αυτό και μιας και μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης, φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε μια έξαρση των μεγεθών ανεργίας κυρίως στο χώρο του τουρισμού και ό,τι αυτός έχει τριγύρω του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο τουρισμός είναι η δική μας βαριά βιομηχανία. Είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της οικονομίας μας. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε επίσης ότι η κυβέρνηση εγκαίρως πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να βοηθήσει τόσο τις μεγάλες, όσο και τις πολλές, πάρα πολλές, μικρές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, γιατί πολλοί Έλληνες - - αν θυμάμαι σωστά τους αριθμούς είναι γύρω στις 750.000 Έλληνες - - πολίτες άμεσα ή έμμεσα ζουν από τον τουρισμό. Ώστε αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων συμπολιτών μας να μην υποστεί μεγάλη βλάβη. Αυτό, όπως γνωρίζετε, θα το δούμε βέβαια, θα μπορέσουμε να το αποτιμήσουμε μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος, η οποία τώρα μόλις αρχίζει. Παρόλα ταύτα, δεν είναι απόλυτα αληθές αυτό το οποίο λέτε, ότι υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας μόνο σε άλλες χώρες που διαθέτουν βαριά βιομηχανία.

Η μεγάλη ανεργία - -φερ ειπείν- - η οποία υπάρχει στην Ιρλανδία, δεν οφείλεται - - σας λέω για μια οικονομία της οποίας το μέγεθος είναι συγκρίσιμο με το δικό μας - - στη βαριά βιομηχανία, οφείλεται στις υπηρεσίες. Αντίθετα εμείς εδώ έχουμε περιορισμένες απώλειες σ΄ αυτό τον τομέα. Η προετοιμασία η οποία έχει γίνει, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, οι δράσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη μειώνουν, περιορίζουν τις απώλειες. Και έτσι πιστεύω ότι με όλο αυτό το δίχτυ ασφαλείας το οποίο απλώνουμε σταδιακά και το ενισχύουμε όποτε χρειάζεται, θα αμβλυνθούν, θα περιοριστούν οι δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα μας.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο κ. Βουλγαράκης πραγματοποίησε μια συγκέντρωση σε οπαδούς του που δήλωσε πολιτικά παρών, είπε «είμαι και θα παραμείνω στρατιώτης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης». Την ίδια ώρα ο Πέτρος Δούκας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και είπε «φυσικά θα είμαι». Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις βουλευτών. Το γνωρίζετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα θυμάστε βέβαια ότι η κυβέρνηση είχε ευλογήσει τις διαδοχικές αυξήσεις που είχαν γίνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον προηγούμενο 1,5 χρόνο, στο όνομα της αύξησης των καυσίμων. Παρόλο που τα καύσιμα έχουν πέσει οι ανατιμήσεις είναι στο ύψος τους, οι αυξήσεις είναι στο ύψος τους και η ΔΕΗ παρουσίασε το Α΄ τρίμηνο καθαρά κέρδη 219 εκατ. Ευρώ, δηλαδή 632% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς; Δεν έχει σκοπό να σταματήσει αυτή την καταλήστευση που γίνεται από μέρους της ΔΕΗ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θυμάμαι ότι πριν από μερικούς μήνες, αν όχι εσείς κάποιος άλλος στην αίθουσα, με είχε κατακρίνει γιατί η ΔΕΗ είχε βγάλει ζημία. Τώρα δέχομαι επικρίσεις γιατί η ΔΕΗ βγάζει κέρδος. Πρώτον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι δεν εκπροσωπώ σ΄ αυτή την αίθουσα τη ΔΕΗ. Δεύτερον, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως επί του θέματος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Yπουργείο ή και στην ίδια τη ΔΕΗ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα συνεχίζετε να ευλογείτε αυτή τη ληστεία που γίνεται σε βάρος των νοικοκυριών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν ακούσατε την απάντησή μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 May 2009 - 16:56:45 UTC