Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-12-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 176583019

Έκδοση 1

brf2212

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή την αναταραχή που προκλήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην περιοχή του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο Εισαγγελέας ζήτησε την άρση του ασύλου. Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Αναφέρεστε, ούτως ή άλλως, στην Εισαγγελική Αρχή. Όπως γνωρίζετε, από την πλευρά μου, δεν υπεισέρχομαι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Δεν θα το κάνω ούτε αυτή τη φορά. Υπάρχουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ` αυτού. Εάν φύγουμε από τις εισαγγελικές αρχές, την ίδια πρόταση κατέθεσε και ο κ. Καρατζαφέρης. Πολιτικά, θέλετε να τη σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει τις δικές της προτάσεις. Και οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν πάρει τη μορφή νόμου, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Αυτό είναι γνωστό. Η κυβέρνηση είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν σχετικά πρόσφατα από τη Βουλή, όσον αφορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι προτάσεις, λοιπόν, αυτές, οι σκέψεις της κυβέρνησης, ισχύουν. Έχουν μετουσιωθεί σε νόμο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, πρέπει να θυμίσουμε, για να είμαστε και ιστορικά ακριβείς, ότι σε μια παρόμοια κατάσταση το 1985, μετά το θάνατο του Καλτεζά, ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει στο Μιχάλη Σταθόπουλο, τότε Πρύτανη, την εντολή να αρθεί το άσυλο στο σημείο και δεν είχε τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος. Τι θέλω να πω με αυτό; Η κυβέρνηση πότε εξετάζει την περίπτωση να κινηθεί έτσι, δηλαδή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε το νόμο. Ο νόμος λέει συγκεκριμένα πράγματα. Συνεπώς, δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Είναι θέμα, όπως γνωρίζετε, εισαγγελικών αρχών και πρυτανικών αρχών. Η σημερινή κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένη ρύθμιση γι` αυτό το θέμα, η οποία, όπως σας είπα, και ψηφίστηκε. Αναφέρεστε σε κάτι, στο απώτερο παρελθόν, που έκανε, όπως μου λέτε - -δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω- - που πήρε κάποια πρωτοβουλία ο τότε Πρωθυπουργός. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα του Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη και αν φθάσουν στα άκρα τα πράγματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι νόμοι είναι νόμοι. Σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία, οι νόμοι ισχύουν.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι νόμοι λένε και να μην σπάνε οι άλλοι, όμως, όχι μόνο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι όσοι έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας μέσα στα Πανεπιστήμια, θα κάνουν αυτό που επιβάλλει το καθήκον που έχουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό αποτελεί μια έμμεση μομφή προς τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βλέπετε να κάνω καμία έμμεση μομφή; Εγώ σας λέω ακριβώς τι προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος είναι σαφής. Δεν θα σας αναλύσω το νόμο. Ανατρέξετε στο νόμο, να δείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έμμεσα επιρρίπτετε την ευθύνη σε αυτούς που έχουν την εντολή, να το πω έτσι, από το νόμο, την αρμοδιότητα από το νόμο, να εφαρμόσουν ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία μομφή δεν αποδίδω σε κανέναν. Τα όσα είπα, είναι πεντακάθαρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το πλαίσιο που έχει θεσπίσει, είναι απολύτως επαρκές ή μήπως θεωρεί ότι τελικώς υπήρχαν πράγματα που δεν είχαν προβλεφθεί σε αυτό το νόμο και χρειάζεται κάποια τροποποίηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν με ρωτάτε, αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση για τροποποίηση, σας λέω ότι αυτά τα οποία γράφονται στον Τύπο, δεν προέρχονται, εν πάση περιπτώσει, από την κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Άλλο σας ρώτησα. Το αν γράφονται κάποια πράγματα στον Τύπο ή όχι, είναι ένα ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, όμως, με το δικό μου τρόπο.

ΧΙΩΤΗΣ: Το άλλο ζήτημα είναι, αν η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει ή όχι το νόμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόσφατα, όπως σας είπα, η κυβέρνηση εισηγήθηκε στη Βουλή αυτές τις ρυθμίσεις. Συνεπώς, οι εισηγήσεις που έκανε η κυβέρνηση είναι πολύ πρόσφατες. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και να εφαρμόζονται καλά.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Θεωρείτε δηλαδή εσείς λειτουργικό τον νόμο αυτό πλαίσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Εξαντλήθηκε για μένα το θέμα. Ότι είχα να πω, το είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που αναγράφονται σήμερα στον Τύπο, αλλά και κάποιους υπαινιγμούς που υπήρχαν στην ομιλία του κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή, ο προϋπολογισμός αυτός πριν αρχίσει να εφαρμόζεται, σχεδιάζεται η τροποποίησή του. Θέλω να σας ρωτήσω αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση μελετά αναθεώρηση κάποιων μεγεθών του προϋπολογισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Ο κ. Αλογοσκούφης δεν είπε κάτι τέτοιο. Ο δε Πρωθυπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί και κατατίθεται στη Βουλή, αφού η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της όλα τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν. Δεν θα πρέπει, όμως, να διαφεύγει της προσοχής κανενός, κάτι πολύ απλό το οποίο είπαμε επανειλημμένως: Η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς. Δεν καταθέτουμε, όμως, κανένα Προϋπολογισμό για να τον αλλάξουμε αύριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ αυτού, δεν θα πάρετε υπόψη σας τις νέες προβλέψεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 του Γενάρη, αν δεν κάνω λάθος, που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανεβάσει τον δείκτη του ελλείμματος πάνω από το 3%, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν θα σπεύσω να προβλέψω αυτά τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Θα περιμένω να δω τι θα πει η Επιτροπή. Άλλωστε γνωρίζετε ότι οι προβλέψεις διεθνών οργάνων, μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή, δεν πέφτουν πάντα μέσα. Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι ότι χθες ψηφίστηκε με καθαρή πλειοψηφία ο νέος Προϋπολογισμός του κράτους, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη του έτους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ΄ αυτού. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις Βρυξέλλες, με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ εννοώ, για να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός χρηματοδότησης για τις χώρες  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δανεισμό τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω από πού βγάζετε τέτοιο συμπέρασμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει σήμερα ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, και λέω αν η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε τέτοιες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Εσείς θα ανταποκριθείτε στην πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για εθνικό διάλογο, όπως ζήτησε χθες από τη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς διαλέγουμε πάντα το δρόμο της συναίνεσης. Καλούμε σε διάλογο για όλα τα θέματα τα οποία θέτουμε - -και έχουμε υποχρέωση να θέσουμε ως κυβέρνηση- - όλα τα κόμματα, όλους τους κοινωνικούς φορείς. Η κυβέρνηση λοιπόν, αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες, οι οποίες χρειάζονται. Εναπόκειται στους άλλους να ανταποκριθούν.

Σας ευχαριστώ.

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 December 2008 - 19:22:05 UTC