Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-12-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 176074441

Έκδοση 1

brf1912

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νέος κύκλος επεισοδίων και ταραχών με φθορές ξένων περιουσιών φαίνεται πως άρχισε από χθες. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, αν είστε διατεθειμένοι να λάβετε πιο σκληρά μέτρα, ώστε να επανέλθει η έννομη τάξη στη χώρα μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι επιχειρησιακά θέματα, τα οποία χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες σε δήλωσή σας, ουσιαστικά κατηγορήσατε ευθέως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κατασυκοφαντεί τη χώρα με συνεντεύξεις τις οποίες δίνει. Θέλετε να μας πείτε, τι ακριβώς εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, νομίζει πως βρήκε την «κατάλληλη ευκαιρία» - -και βάζω τις λέξεις σε εισαγωγικά, βεβαίως, για να μην παρεξηγηθώ- - για να κατασυκοφαντήσει τη χώρα του, την ίδια του τη χώρα, για καθαρά μικροκομματικούς λόγους. Και το έκανε αυτό - -αυτό είπα και στη χθεσινή μου δήλωση, μεταξύ των άλλων, έκανα μάλιστα δύο δηλώσεις- -καταφεύγοντας σε διάφορες συνεντεύξεις τις οποίες έδωσε, τόσο σε απίθανες ανακρίβειες, είτε παραποιώντας την κατάσταση, παρουσιάζοντάς την με τα μελανότερα χρώματα, είτε παραποιώντας την αλήθεια. Και σας λέω κάτι πολύ απλό. Φερ` ειπείν: Αναφέρθηκε σε φορολογικά θέματα και κάπου λέει σε μια συνέντευξη, ευχαρίστως να σας δώσω, αν θέλετε, τις συνεντεύξεις - -υπάρχουν άλλωστε και στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ- - ότι η σημερινή κυβέρνηση αύξησε τους φόρους. Ξεχνάει προφανώς ότι οι δικές του οι κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις στις οποίες ήταν κορυφαίο στέλεχος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επέβαλαν 80 καινούργιους φόρους. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά και εξακολουθεί να μειώνει σημαντικά τον κεντρικό φόρο εισοδήματος που αφορά στα μεσαία εισοδήματα. Ξεχνάει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία αύξησε το αφορολόγητο κατά 20%. Το λέω αυτό σαν παράδειγμα. Ένα παράδειγμα το οποίο αποδεικνύει με ποιο τρόπο ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις προς τα έξω - -και γι` αυτό μιλάω για κατασυκοφάντηση της χώρας, ξέρω τι λέω και το λέω με πλήρη επίγνωση των λέξεων και των λόγων που χρησιμοποιώ- - αποσιωπώντας τις δικές του ευθύνες. Ξεχνάει ο κ. Παπανδρέου ότι επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν δυο φορές Υπουργός Παιδείας, όταν αναφέρεται σε θέματα Παιδείας; Και το κάνει ακόμη αποφεύγοντας να καταδικάσει άμεσα, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα τους εκφραστές της βίας.

Αναφέρει σε μια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε χθες ότι έχει στόχο το σεβασμό των περιθωριοποιημένων. Θα ήθελα να μας εξηγήσει τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου. Ξέρει κάτι που δεν μας το λέει; Και γιατί δεν κάνει μια σαφή διάκριση ανάμεσα στους μαθητές, στους νέους που έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και το κάνουν και σε εκείνα τα στοιχεία που είχαν χθες το απύθμενο θράσος να κάψουν, να πυρπολήσουν το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία; Συνεχίζω όμως: Δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που σας είπα. Οι συνεντεύξεις που δημοσιεύονται, εννοώ τα πρωτότυπα κείμενα, στα ξένα έντυπα και οι απομαγνητοφωνήσεις των συνεντεύξεων που έδωσε είτε σε τηλεοράσεις άλλων χωρών, είτε σε ραδιόφωνα, έχουν σαφείς αποκλίσεις, μεγάλες διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα κείμενα των συνεντεύξεων που αναρτώνται στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα, η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παπανδρέου στις 15 Δεκεμβρίου, στη γερμανική εφημερίδα, μεγάλης κυκλοφορίας και μεγάλου κύρους, FRANΚFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Έξι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο που αναρτήθηκε στο site του ΠΑΣΟΚ, ερωτήσεις και απαντήσεις εννοώ βεβαίως, ερωτο-αποκρίσεις, δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιευμένο κείμενο. Συνέντευξη είναι αυτή που δημοσιεύεται, όχι αυτή που θέλει να δώσει κάποιος κάπου ή κάτι που έχει συζητήσει με το δημοσιογράφο. Συνέντευξη είναι το τελικώς δημοσιευμένο κείμενο. Πρόκειται για ερωτήσεις και απαντήσεις τμήματος συνέντευξης που προφανώς χρησιμεύουν στον κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό κοινό, στο ελληνικό κοινό.

Έχει και άλλα αυτή η συνέντευξη. Στο κείμενο στο site του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει πει ο κ. Παπανδρέου «δυστυχώς χάθηκε ο έλεγχος των πραγμάτων». Φράση με την οποία, προφανώς, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στο εσωτερικό, στο ελληνικό κοινό. Αυτή η φράση δεν υπάρχει στο γερμανικό πρωτότυπο κείμενο. Έτσι, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «πιάστηκε στα πράσα», κατά πώς λέει ο λαός μας. Γιατί, προφανώς, του διαφεύγει ή δεν θέλει να καταλάβει ότι εκτός από τον ίδιο που βεβαίως είναι γλωσσομαθής, και πολλοί άλλοι Έλληνες μιλάνε καλά ξένες γλώσσες για να διαβάζουν τις τερατώδεις ανακρίβειες και την κατασυκοφάντηση της ίδιας του της χώρας που κάνει ο κ. Παπανδρέου, στο πρωτότυπο. Και να καταλαβαίνουν κάτι πολύ, μα πολύ απλό: Ότι τον κ. Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα στο ΠΑΣΟΚ δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει η σταθερότητα. Δεν τους ενδιαφέρει η εσωτερική ηρεμία. Τυφλωμένοι από τη βουλιμία για την εξουσία - -και το επαναλαμβάνω, βουλιμία για την εξουσία- - νοιάζονται μόνο για το πώς θα επανακτήσουν αυτή την εξουσία, με κάθε θυσία, έστω και σε βάρος της χώρας. Μια εξουσία που τόσο βάναυσα κακοδιαχειρίστηκαν για 20 ολόκληρα χρόνια.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά που είπατε, μου γέννησαν αρκετές απορίες και να με συγχωρήσετε. Κατ` αρχάς, δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον κ. Παπανδρέου και τα όσα λέει. Αυτό είναι σαφές. Αλλά, από αυτά που λέτε προκύπτουν τρία ερωτήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, του καταλογίζετε ευθέως κάποια σχέση, υπόθαλψη ή τέλος πάντων ότι τον βολεύει αυτό, το εντός εισαγωγικών ή εκτός εισαγωγικών, καθεστώς των κουκουλοφόρων και των διαρκώς δρώντων ταραξιών στην πρωτεύουσα και τις άλλες πόλεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ περιμένω από όλους ξεκάθαρα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, χωρίς μισόλογα, χωρίς «ναι μεν, αλλά», να καταδικάσει τη δράση όλων όσων καταφεύγουν σε βανδαλισμούς, βία, καταστροφές περιουσιών, δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών. Τελεία και παύλα. Τίποτε άλλο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν σας κάλυψε και η δήλωση που έκανε ο κ. Παπανδρέου έξω από το Μαξίμου στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, που καταδίκασε την τυφλή βία από όπου προέρχεται. Δεν σας κάλυψε αυτό, έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω ευθύτατα: Περιμένω από το κόμμα του κ. Παπανδρέου και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου να καταδικάσει, να αποκηρύξει κάθετα τη χθεσινή δήλωση της Οργάνωσης Νεολαίας του, την οποία ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα την επανίδρυσαν προ ολίγου καιρού και συνεπώς...

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, είστε σαφέστατος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... και συνεπώς περιμένω να την καταδικάσουν. Όχι διγλωσσία. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο ερώτημα, θα μου επιτρέψετε για να σας αποδεσμεύσω και είναι το εξής: Εσείς είπατε ότι η δήλωση ότι «χάθηκε το μέτρο» υπάρχει στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν είπα ότι «χάθηκε το μέτρο».

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... και δεν υπάρχει στο δημοσιευθέν κείμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει στο δημοσιευθέν κείμενο. Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει στο δημοσιευθέν κείμενο, με συγχωρείτε πολύ αλλά δεν μου προκύπτει κατασυκοφάντηση της χώρας στη Γερμανία...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μίλησε και για πολλά άλλα πράγματα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται) στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα τρία πράγματα. Είπα πρώτον, ότι υπάρχουν συνεντεύξεις στοχευμένες, με πολλές ανακρίβειες. Σας ανέφερα τα φορολογικά. Να σας αναφέρω και θέματα Παιδείας, τα οποία αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιπολίτευση κάνει, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι, αλλά δεν έπαυε να είναι Υπουργός Παιδείας. Διότι, ο κ. Παπανδρέου μιλά για όλο το καθεστώς της Παιδείας ως εάν να γεννήθηκε από παρθενογένεση πολιτικά. Το καθεστώς της Παιδείας, επί της σημερινής κυβέρνησης, βελτιώθηκε. Διότι, ο κ. Παπανδρέου - -θα σας το υπενθυμίσω για όσους το ξεχνούν- - παρακαλώντας την κυβέρνηση, πρόπερσι τα Χριστούγεννα, τέτοια εποχή περίπου, είχε ζητήσει δύο φορές αναβολή της συζήτησης για το Σύνταγμα, για θέματα Παιδείας, προκειμένου να οργανώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για στήριξη των μη δημόσιων Πανεπιστημίων. Το θυμάστε. Είμαι βέβαιος. Και έκανε δύο-τρεις φορές πέρα-δώθε. Λοιπόν, ας μην τα ξεχνάμε τα πράγματα. Αυτά δεν έγιναν στο απώτερο παρελθόν. Αναφέρομαι σε στάση του κ. Παπανδρέου και κατά την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, αν υποτεθεί ότι πρέπει να αφήσουμε εκτός κριτικής ή εκτός σχολιασμού τη στάση και την πολιτική του κ. Παπανδρέου όταν ήταν Υπουργός Παιδείας, που εγώ δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν το ΄87.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Ήταν Υπουργός Παιδείας και αργότερα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπανδρέου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θυμάμαι καμία μεταρρύθμιση που να έκανε ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν Υπουργός Παιδείας, δύο φορές.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Αλλά, τέλος πάντων, αυτό είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά, αυτό είναι επουσιώδες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ... η δήλωσή σας, μπορεί να ερμηνευθεί ότι αποδίδετε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάποια συγκεκριμένη πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, η οποία βολεύεται από την ιστορία αυτή των κουκουλοφόρων και των υπόλοιπων ταραχών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένουμε το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ να καταδικάσει, να πάρει αποστάσεις από τη χθεσινή κατάπτυστη δήλωση της Νεολαίας του, η οποία - -επαναλαμβάνω- - δεν είναι μια οποιαδήποτε Νεολαία. Είναι Νεολαία την οποία είχαν διαλύσει ο κ. Παπανδρέου και η δική του ηγετική ομάδα για να την ξαναοργανώσουν. Διαβάστε την, τι λέει η ανακοίνωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να παρουσιάσει ως τυχαίο και ασήμαντο περιστατικό την απόπειρα δολοφονίας κατά του 16χρονου μαθητή στο Περιστέρι; Η κυβέρνηση καταλογίζει κάποια ευθύνη σε αυτούς τους χειρισμούς ή έγινε με τη δική της ανοχή και κάλυψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε. Για τα θέματα της Αστυνομίας, να απευθυνθείτε στην Αστυνομία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν έχετε την απορία ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκφράζω την κυβέρνηση και γι` αυτή τοποθετήθηκα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, καλύπτετε τους χειρισμούς που έκανε η ΕΛ.ΑΣ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για την κυβέρνηση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του δεν νοιάζονται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα «οι συνεργάτες του». Είπα «η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Δεν είναι το ίδιο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ωραία, ακόμα καλύτερα. Δεν νοιάζονται, είπατε, για τη χώρα, έχουν βουλιμία για την εξουσία. τους θεωρείτε επικίνδυνους και προπαντός ανίκανους να κυβερνήσουν τη χώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτά τα οποία είπα και δεν προσθέτω ούτε αφαιρώ κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω, γιατί δεν με κάλυψε η προηγούμενη απάντησή σας. Είπατε δεν έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην κυβέρνηση το γεγονός...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, άλλο λέω εγώ, δεν είπα ότι το είπατε. Την ερώτηση κάνω. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για τραύμα από αεροβόλο όπλο. Και μάλιστα επικαλέστηκε μακροσκοπική έρευνα. Αυτή η τοποθέτηση, που ανατράπηκε στη συνέχεια, αυτό δεν έχει προκαλέσει κανένα προβληματισμό στην κυβέρνηση; Δεν ζητήσατε κάποιες εξηγήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε δημόσια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καλύπτετε πλήρως τους χειρισμούς της ΕΛ. ΑΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, μια άλλη ερώτηση για άλλο θέμα. Είπατε αρχικά, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών κλπ, παραπέμψατε πάλι ότι είναι επιχειρησιακό θέμα της ΕΛΑΣ. Με συγχωρείτε, ο Πρωθυπουργός δήλωσε τις προάλλες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση και μάλιστα ότι ο ίδιος απορρίπτει ακραίες μεθόδους καταστολής. Από πού και ως πού εσείς παραπέμπετε στην ΕΛ.ΑΣ.; Είναι πολιτικό θέμα ή είναι υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να διαφωνήσω σε τίποτε με τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλο είπατε όμως, είπατε ότι ο χειρισμός των διαδηλωτών είναι υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι απορρίπτει ακραίες μεθόδους καταστολής. Τις απορρίπτω και εγώ, λοιπόν, εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, θα επιμείνω λίγο στην ερώτηση του κ. Κακαλή. Πράγματι κρίνω ότι είναι πολιτική απόφαση το εάν θα ενεργήσει και σε ποιο βαθμό η ΕΛΑΣ όταν καίγεται η Αθήνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, σε επιχειρησιακά θέματα δεν έχω αναφερθεί ποτέ και δεν θα το κάνω ούτε σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 December 2008 - 17:19:50 UTC