Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 146940164

Έκδοση 1

brf0707

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σήμερα στις 20.00, θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση απονομής των βραβείων 2008 του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής.

" Όπως θυμάστε, την Παρασκευή 27 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε μια διακομματική επιτροπή, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει την απόλυτη συνέπεια της Νέας Δημοκρατίας στο ειδικού βάρους θέμα της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων. Και το λέω αυτό, καθόσον τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, πέραν των νόμων που εισηγήθηκε στη Βουλή για τη διαφάνεια, εισηγήθηκε μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα και ειδικότερα στο άρθρο 29. Δυστυχώς, η ευκαιρία της Αναθεώρησης χάθηκε, εξαιτίας της γνωστής μικροπολιτικής αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν κατέστη δυνατόν να προωθηθούν ρυθμίσεις που σήμερα όλοι κρίνουν απαραίτητες.

Στην επιστολή που έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητεί τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Σας διαβάζω την επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε, όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 27/6/2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού χρήματος», δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι μάλιστα σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί, πολλές φορές άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία να επεξεργαστεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της διακομματικής επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές, καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές. Στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου βίου και του δημόσιου τομέα».

Αυτή είναι η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητεί να συσταθεί διακομματική επιτροπή. Θέλω να σημειώσω ότι θα ήταν χρήσιμο, εφόσον τα κόμματα επιθυμούν να συμμετάσχουν  ελπίζουμε και η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την αρχική της αρνητική αντίδραση προ ολίγων ημερών στη Βουλή, τελικώς να συμμετάσχει- να αρχίσουν την επεξεργασία των θέσεων με επιτροπές τους ή όπως αυτά κρίνουν στο εσωτερικό του το καθένα, έτσι ώστε όταν αρχίσει να συνεδριάζει αυτή η επιτροπή. Με την έναρξη δηλαδή της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από περίπου δύο μήνες, να είναι έτοιμες οι προτάσεις των κομμάτων, ώστε γρήγορα τότε να οδηγηθούμε στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κριθεί απαραίτητη. Δηλαδή, να μην πάει χαμένος ο χρόνος των δύο αυτών μηνών του καλοκαιριού, αλλά να εργαστούν τα κόμματα στο εσωτερικό τους, ώστε να καταθέσουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε εκείνη την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

" Μένω στο θέμα της διαφάνειας, με ορισμένες ειδικότερες αναφορές στην επίμαχη υπόθεση των ημερών. Γίνεται προσπάθεια, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και πάλι  δυστυχώς την ευκαιρία, διότι δεν είναι ευχάριστη αυτή η ευκαιρία- δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης. Επίσης, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της κυβέρνησης. Συνοψίζω, για να γνωρίζουμε όλοι, για να θυμόμαστε, τις ενέργειες της κυβέρνησης από το 2006, όταν ξεκίνησε η έρευνα της υπόθεσης έως σήμερα:

Πρώτον, από το Δεκέμβριο του 2006 άρχισε η χώρα μας να παράσχει δικαστική συνδρομή στις γερμανικές Αρχές, αμέσως μετά τη λήψη σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός ζήτησε  σας διάβασα πριν από λίγο- σύσταση διακομματικής επιτροπής.

Τρίτον, σας είχα ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχει ήδη οδηγία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, να ελεγχθούν τυχόν φορολογικές παραβάσεις στη γερμανική εταιρεία Siemens, εφόσον προκύψουν στοιχεία από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, διότι μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή που έγινε στο press-room, το ζήτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ωσάν να μην είχε καν παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα. Επαναλαμβάνω επίσης το αυτονόητο: Δηλαδή, ο δικαστικός λειτουργός που διενεργεί την ανάκριση, εφόσον ζητήσει ειδικό έλεγχο από την ΥΠΕΕ, αυτός θα γίνει αμέσως. Τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας είναι υποχρεωμένα να διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Τέταρτον, εκτός των τριών πρώτων ενεργειών, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε εντολή να συσταθεί ειδικό συνεργείο, προκειμένου να ελεγχθούν οι ανέλεγκτες χρήσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2003 έως σήμερα.

Πέμπτον, έδωσε επίσης εντολή να συσταθεί άλλο ειδικό συνεργείο, το οποίο θα επανελέγξει όλες τις χρήσεις της εταιρείας από το 1997 έως το 2003.

Έκτον, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα ζητήσει την εξέταση του ζητήματος που αφορά τη δικαστική προστασία του ελληνικού Δημοσίου κατά της εταιρείας Siemens.

Κλείνοντας κρίνω σκόπιμο, να σημειώσω αυτό το οποίο επανέλαβα και προ ολίγων ημερών: Οι διοικητικές ενέργειες -πέραν των ενεργειών που κάνει η Δικαιοσύνη- τις οποίες μπορεί να αναπτύξει και να εξαντλήσει η χώρα μας, οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο τόσο του εσωτερικού Δικαίου όσο και του κοινοτικού και διεθνούς Δικαίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, κατ` αρχήν, μια διευκρινιστική ερώτηση σε όσα μόλις προηγουμένως είπατε. Είπατε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα που θα προχωρήσει στον επανέλεγχο των χρήσεων της Siemens από το 1997 έως το 2003. Θέλω να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει ένδειξη ότι κάτι από τις χρήσεις σε αυτές τις χρονιές είναι προβληματικό, για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, έχουμε δύο δράσεις: Η μια είναι σύσταση ειδικού συνεργείου για τις ανέλεγκτες χρήσεις -φορολογικά υπάρχουν κάποιες χρήσεις που είναι ανέλεγκτες και αυτές είναι από το 2003 και μετά, έως σήμερα- και η δεύτερη είναι άλλη ομάδα, σύσταση ειδικού συνεργείου για τις χρήσεις που έχουν ελεγχθεί. Αυτά, προκειμένου να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, από κανέναν, ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας θέλει να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση και να δώσει τα στοιχεία αυτά, είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στη δημοσιότητα, εφόσον προκύψουν στοιχεία τα οποία να είναι επιβαρυντικά γι` αυτές τις χρήσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ρωτώ, γιατί χθες είχαμε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν εφοριακοί οι οποίοι προχώρησαν σε πλημμελή έλεγχο των λογιστικών της εταιρείας και ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση αυτές τις καταγγελίες τις εξετάζει, τις λαμβάνει υπόψη της, σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον συστήνεται αυτή η ειδική επιτροπή, αντιλαμβάνεστε ότι θα ελέγξει όλες τις χρήσεις, άρα λογικά και τις χρήσεις στις οποίες αναφέρονται οι καταγγελίες που είπατε. Και βεβαίως, εφόσον προκύψουν κάποια στοιχεία, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, δηλαδή, αν πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, ή ότι άλλο προβλέπει ο νόμος, θα γίνει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διάβασα μια συνέντευξη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που ανέφερε ότι θεωρεί πειστικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Λιάπης. Διαβάζω σήμερα μια συνέντευξη του κ. Πέτρου Τατούλη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, που θεωρεί ότι ο κ. Λιάπης πρέπει να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση, ποια από τις δύο απόψεις υιοθετεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω ούτε τη μια, ούτε την άλλη άποψη. Την άποψη της κυβέρνησης τη γνωρίζετε από εμένα τον ίδιο, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εδώ και πάρα πολλές ημέρες, αφού το συζητήσαμε πολλές φορές στο press room και ήσασταν παρών.

ΧΙΩΤΗΣ: Να το θέσω κάπως διαφορετικά. Όταν ένας κυβερνητικός βουλευτής ζητά την παραίτηση ενός υπουργού, μετά μπορεί η κυβέρνηση να μέμφεται το ΠΑΣΟΚ που ζητά το ίδιο ακριβώς πράγμα; Διότι, σας είδα την περασμένη εβδομάδα να επιτίθεσθε στο ΠΑΣΟΚ επειδή ζητούσε την παραίτηση του υπουργού. Σήμερα το ζητάει ο κυβερνητικός βουλευτής. Αυτός ο κυβερνητικός βουλευτής βρίσκεται ακόμη στην κυβέρνηση, βρίσκεται ακόμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω πολύ καλά το τι έχω πει στο press-room και το γνωρίζετε και εσείς. Άρα, λοιπόν, δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε αυτά τα οποία είπα την περασμένη εβδομάδα, που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Βάζετε ένα άλλο θέμα και τα συνδυάζετε με έναν τρόπο που, είτε δώσω τη μια απάντηση, είτε την άλλη, θα βγάλετε θέμα. Δεν θα δώσω, όμως καμία απάντηση, γιατί, επαναλαμβάνω ότι έχω ήδη απαντήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Δώστε μας την εξήγησή σας τότε κύριε Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν είμαι εδώ για να δίνω την εξήγησή μου. Είμαι εδώ για να σας παρουσιάζω τις απόψεις της κυβέρνησης.

ΚΟΡΑΗ: Το ερώτημά μου, λοιπόν, αφορά την κυβέρνηση. Ο κ. Λιάπης, σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι τον κατηγόρησαν και για μίζες 700.000 ευρώ -που σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ πήγαν στον ΟΤΕ, την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση- για κάποιες συγκεκριμένες συμβάσεις. Ο κ. Λιάπης στη δήλωσή του δεν είπε ότι δεν δόθηκε η μίζα. Είπε ότι «εγώ δεν είχα καμία σχέση γιατί τότε» και άφησε να εννοηθεί το πολύ κακό κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στον ίδιο και τον Διοικητή του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Λιάπης δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης; Δόθηκε η μίζα; Η θέση την οποία πήρε για τη μίζα ευνοεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά ελληνικά -και φαντάζομαι και εσείς- η φράση όταν γίνεται πολύ συγκεκριμένη με το άρθρο «η» ή «την» οφείλει να είναι και συγκεκριμένη στην καταγγελία. Προφανώς, γνωρίζετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι. Εγώ, λοιπόν, εκείνο που έχω να πω είναι ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν στη θητεία αυτής της κυβέρνησης, υπεγράφησαν με βάση το εθνικό και το κοινοτικό Δίκαιο. Εάν υπάρχει το οτιδήποτε, που να διαφέρει από αυτά, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να το μάθουν οι Έλληνες πολίτες -και σας διαβεβαιώ και εγώ και όλη η κυβέρνηση εφόσον- έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Το να δημιουργούνται εντυπώσεις με γενικές και αόριστες αναφορές για συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία όμως ποτέ δεν συνέβησαν ή δεν είδαμε να συμβούν, αντιλαμβάνεστε ότι -αν μη τι άλλο- δεν βοηθά στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει, περιμένω να το δω στη δημοσιότητα ή περιμένω να το δω στην έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και των διοικητικών Αρχών. Γιατί, όπως σας είπα, η έρευνα επεκτείνεται και σε όλες τις άλλες διοικητικές Αρχές που μπορεί να έχουν δυνατότητα να ελέγξουν με βάση το νόμο.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, να καταλάβω ότι ο κ. Λιάπης δεν έχει την ίδια βεβαιότητα με σας σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, αν πήγαν ή δεν πήγαν κάποιες μίζες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ρωτήστε τον κ. Λιάπη.

ΚΟΡΑΗ: Διάβασα τη δήλωσή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, νομίζω ότι κάνετε μια διασταλτική ερμηνεία της εις άτοπον απαγωγής. Δηλαδή, τραβάτε πάρα πολύ, αυτό το οποίο θα μπορούσε να βγει δια της εις άτοπον απαγωγής. Αυτό κάνετε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Λιάπης χρειάστηκε 10 ημέρες για να βγάλει την ανακοίνωση που έβγαλε χθες. Εικάζω, φαντάζομαι ότι έχει κάνει κάποια έρευνα για να πει στην ανακοίνωσή του ότι εξωθεσμικά κέντρα τον στοχοποίησαν για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σχεδιασμούς. Μήπως σας είπε για να μας πείτε ποιους εννοεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος: Νομίζω ότι είναι γνωστό, έχει αναφερθεί ποια κέντρα είναι εκείνα τα οποία ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση, και εννοώ την υπόθεση προσωπικής επίθεσης κατά του Υπουργού Πολιτισμού. Το γνωρίζετε, το έχουμε πει και εδώ στο press room, έχει φανεί και στη Βουλή κλπ. Σε ό,τι αφορά την πρώτη παρατήρηση, στο «χρειάστηκαν 10 ημέρες» νομίζω ότι ο κ. Λιάπης έκανε και πριν από λίγες ημέρες και άλλη δήλωση. Το ξεχάσατε;

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τατούλης στην ουσία λέει ότι είναι το ίδιο πράγμα ένα ταξίδι ενός υπουργού, του συγκεκριμένου υπουργού, με το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν σας ενοχλεί αυτό; Δεν ενοχλεί την κυβέρνηση; Ποιο είναι το σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ο κ. Λιάπης ήταν στο λίαρ τζετ μαζί με τους επιχειρηματίες φίλους του. Είναι ένα στοιχείο το οποίο ο κ. Λιάπης δεν το αμφισβήτησε, δεν το αρνήθηκε στη χθεσινή του δήλωση. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα για την κυβέρνηση; Θα ήθελα να μου πείτε, υπάρχει διαφορά για την κυβέρνηση, ανάμεσα στα λίαρ τζετ και στα κότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντίστοιχη αναφορά υπήρχε και σε δημοσίευμα άλλης εφημερίδας, προ ολίγων ημερών. Έχουν απαντηθεί τα θέματα, δεν έχω να προσθέσω...

ΚΟΡΑΗ: Της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, όπως συμπληρώνει η κ. Κοραή. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο στα όσα έχω πει, όταν ρωτήθηκα από την κ. Κοραή.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι εσείς θεωρήσατε τις εξηγήσεις τις οποίες έδωσε ο κ. Λιάπης επαρκείς  μάλιστα μας είπατε ότι επιβεβαίωσε περίτρανα αυτά που έλεγε- και με δεδομένο ότι ο κ. Τατούλης ερμηνεύει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, θεωρείτε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Τατούλη στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά που αναφέρατε στην αρχή, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μου ακούστηκαν σαν κατόπιν εορτής και σπασμωδικές ενέργειες. Δηλαδή, πιστεύετε από όλη αυτή την ιστορία, ότι όλη η υπόθεση είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις της Siemens; Πιστεύετε ότι θα βρείτε κάποιο φορολογικό πρόβλημα με τη Siemens; Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο πράγματα. Πρώτον: Όσον φορά το «κατόπιν εορτής», δεν συμφωνώ μαζί σας, γιατί ούτως ή άλλως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπόθεση είναι στην έρευνα. Και μάλιστα, μόλις τελείωσε η προανάκριση. Άρα, καθόλου δεν τέλειωσε η «γιορτή», αν μιλάμε για «γιορτή». Έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δρόμο. Θα περιμένουμε και τη δικαστική εξέταση κλπ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διορθωτικά πορίσματα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον: Εγώ εκείνο που σας είπα είναι ποιες διοικητικές ενέργειες γίνονται από την πλευρά των διοικητικών οργάνων της Πολιτείας. Τρίτον: Αυτό που θέλω να σημειώσω -και έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα εν γένει- είναι ότι κατόπιν εορτής έρχονται κάποιοι τώρα να κάνουν προτάσεις. Επί τέσσερα χρόνια, αυτή η κυβέρνηση, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναθεωρήσουμε το άρθρου 29 του Συντάγματος. Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών διαφάνειας σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα, σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση των κομμάτων. Επί τέσσερα χρόνια, ενώ κάναμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο Σύνταγμα  και τις γνωρίζετε γιατί τυπώθηκαν και σε ένα βιβλίο της Βουλής, στο οποίο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν σε λευκή σελίδα- ηρνούντο να συζητήσουν, τουλάχιστον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα μικρότερα κόμματα. Εάν είχαμε ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το βέβαιον είναι ότι τώρα αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει ένας νόμος, που θα επικυρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δίνοντας τις λεπτομέρειες που χρειάζεται για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Θέλω να θυμίσω κάτι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη δική μας γνώμη: Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων κατά τη συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, προέβλεπε τη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός ανωτάτου δικαστηρίου εντελώς ανεξάρτητου. Δεν συνέβη αυτό. Και δεν συνέβη, όχι με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Διότι, θα ήταν όλα αυτά που λέτε κατόπιν εορτής, εάν δεν είχαμε εδώ και τέσσερα χρόνια συζητήσει πάρα πολλές φορές και ζητήσει τη συνδρομή των άλλων κομμάτων για να αλλάξουμε το Σύνταγμα στο συγκεκριμένο άρθρο. Θα μου πείτε, βεβαίως, αυτό θα άλλαζε τα πάντα στη ζωή μας; Είναι βέβαιον ότι θα προχωρούσε τέτοιες διαδικασίες που θα ενίσχυαν και το περί διαφάνειας αίσθημα στον πολίτη, αλλά και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελέγχου σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των κομμάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μου επιτρέπετε να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση για τα οικονομικά των κομμάτων; Πιστεύετε ότι το μέτρο που θα αποτρέψει τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτό ακριβώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο; Γιατί απ` το Ελεγκτικό Συνέδριο περνάνε και συμβάσεις και διάφορα άλλα, τα οποία είναι νομότυπα και κανονικά. Αυτό όμως δεν αποτρέπει τις μίζες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να φτιάχνει κανόνες, να τους ενισχύει, να τους τροποποιεί αν βλέπει ότι δεν λειτουργούν. Οι κανόνες , λοιπόν, τους οποίους εμείς προτείνουμε -επιπλέον των όσων πολλών κανόνων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη διαφάνεια- ήταν πολλοί συγκεκριμένοι για το Σύνταγμα. Θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που απάντησα και άλλες φορές, σε αντίστοιχα ερωτήματα: Βεβαίως και το έγκλημα απαγορεύεται από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά εγκλήματα υπάρχουν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στην ίδια συνέντευξη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ο κ. Τατούλης προειδοποιεί, κατά κάποιον τρόπο, ότι το χωροταξικό ήταν η τελευταία φορά που ψήφισε βάσει κομματικής πειθαρχίας. Εάν κάνει πράξη αυτή την «απειλή» του, θα τεθεί θέμα διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα στον κ. Αρμένη, την οποία επίσης παρέπεμψα σε απάντηση που έδωσα στον κ. Γκουτζάνη κ.ο.κ.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατανοώ τη στρατηγική σας να μην κάνετε κανένα σχόλιο γι` αυτά που δήλωσε ο κ. Τατούλης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ. Φαντάζομαι ότι θα κάνετε ερώτηση επί του ιδίου θέματος.

ΧΙΩΤΗΣ: Για τον κ. Τατούλη όχι. Μου είναι αδιάφορο. Θέλω όμως να σας ρωτήσω το εξής: Όταν η κυβέρνηση διαθέτει 151 βουλευτές στη Βουλή και ένας εξ αυτών δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί ξανά κομματική πειθαρχία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πρόβλημα στη Βουλή ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής. Είναι γνωστό αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Την έχει με τους 151 κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να επιμείνω, στους οποίους περιλαμβάνεται...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάποια πληροφορία;

ΧΙΩΤΗΣ: Για ποιο πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Εννοείτε δηλαδή ότι κάποιος βουλευτής θα ανατρέψει την κυβέρνηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα πληροφορίας. Είναι θέμα δήλωσης του κ. Τατούλη, σήμερα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Λέει ότι στο χωροταξικό νομοσχέδιο ήταν η τελευταία φορά που ανέχθηκε κομματική πειθαρχία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από αυτά τα μέτρα που είπατε στην αρχή, επειδή δεν το κατάλαβα καλά, όσο θα λαμβάνονται ή θα προωθούνται, η Siemens θα συνεχίσει να «χτυπά» διαγωνισμούς και να παίρνει δουλειές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα μια αναφορά στο κλείσιμό μου και ήταν επανάληψη των όσων είχα πει και πριν από λίγο καιρό στην αίθουσα του press room. Υπάρχει μια σύγχυση, για παράδειγμα, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, γιατί η τάδε χώρα επέβαλε αυτό στη Siemens και δεν το κάνει και η Ελλάδα. Ξεχνούν κάποιοι ότι η τάδε χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνω ότι οφείλουμε να κινηθούμε με πλήρη σεβασμό τόσο στο εσωτερικό Δίκαιο, όσο και στο κοινοτικό και διεθνές Δίκαιο. Οι κανόνες ανταγωνισμού είναι πολύ συγκεκριμένοι. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι οι διοικητικές δυνατότητες που μας δίνονται έτσι ώστε να ελέγξουμε τα φορολογικά (που σημαίνει να ελέγξουμε αν υπήρξε και «μαύρο χρήμα» ή όχι και σε ποια κατεύθυνση) να ελέγξουμε εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι και το επίμαχο, αλλά και το παρελθόν του -γιατί από τις αναφορές που έγιναν κυρίως από τον κ. Τσουκάτο νομίζω και το 1999 είναι το επίμαχο χρονικό διάστημα- και να δώσουμε τη δυνατότητα στη Βουλή αργότερα, στη Δικαιοσύνη εφόσον βρεθούν κάποια στοιχεία, να μπουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος σε αυτή την υπόθεση. Διοικητικά, λοιπόν, είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το διευκρινίσουμε τότε, γιατί η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση ήταν γιατί δεν καλεί τη Siemens και να της πει ότι για μια πενταετία, αυτός είναι ο χρόνος που έχει λεχθεί, δεν μπορεί να είναι περισσότερο, δεν διακόπτεται η δυνατότητά της να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα. Μας λέτε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα, με βάση το νομικό πλαίσιο, να το κάνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι η έκτη ενέργεια της κυβέρνησης που ανέφερα προηγουμένως  την ανέφερα τελευταία για να σας μείνει, αλλά φαίνεται ότι δεν τη θυμηθήκατε- είναι ότι θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δοθεί απάντηση σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί το ελληνικό κράτος να ζητήσει τη δικαστική του προστασία, έναντι ενεργειών που τυχόν έβλαψαν τη χώρα μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι δεν λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Δεν είναι θέματα τα οποία με πολύ εύκολο και γρήγορο λόγο απαντώνται. Είναι περιπεπλεγμένα νομικά ζητήματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγγνώμη αν πω βλακεία, αλλά επειδή τα οικονομικά δεν τα καταλαβαίνω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οικονομικά ή τα δικονομικά;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οικονομικά, αφήστε τα δικονομικά εκεί είναι χειρότερα. Εν πάση περιπτώσει, θα ελεγχθεί η Siemens φορολογικά για το «μαύρο χρήμα»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνεται φορολογικός έλεγχος, δηλαδή είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα: Πρώτον, έχουμε τις παλαιότερες χρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί μέχρι το 2003 και δεύτερον, τις χρήσεις από το 2003 και μετά που δεν έχουν ελεγχθεί. Αυτά είναι δύο ξεχωριστά πράγματα από δύο ξεχωριστές Επιτροπές. Και υπάρχει, όπως είχα πει και την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (το πρώην ΣΔΟΕ, όπως είχαμε συνηθίσει να το λέμε επί χρόνια), που μπορεί να κάνει τον έλεγχό της. Εφόσον ο δικαστής που κάνει σήμερα την ανάκριση ζητήσει κάτι πολύ συγκεκριμένο από την ΥΠΕΕ και σε διασταύρωση στοιχείων, μπορεί να βρεθεί κατά πόσον υπάρχει διακίνηση «μαύρου χρήματος». Σε τι βαθμό, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Από ό,τι καταλαβαίνω, επειδή υπάρχει θέμα φορολογικό όπως είπατε και θα γίνουν δύο Επιτροπές, με το θέμα της δωρεάς που έλαβε ο κ. Τσουκάτος, υπάρχει φορολογικό θέμα και θα αποτελέσει αντικείμενο της πρώτης Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν το καταλάβατε. Σας είπα ότι είναι τελείως διαφορετικός ο φορολογικός έλεγχος και τελείως διαφορετικός ο έλεγχος της ΥΠΕΕ. Είναι δύο διαφορετικοί έλεγχοι. Είναι ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε οικονομικά η εταιρεία. Αυτά τα ζητήματα θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές, από την μεν ΥΠΕΕ το ζήτημα αυτό που σας ανέφερα για τα φορολογικά και αν υπάρχει διακίνηση «μαύρου χρήματος», από τις δε δύο άλλες ομάδες εργασίας που συγκροτούνται, η μια έχει να κάνει με τις χρήσεις έως το 2003 και η άλλη από το 2003 έως σήμερα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για την ουσία του δημοσιεύματος του «Έθνους της Κυριακής» που αφορούσε στη διακίνηση χρημάτων ως προμήθεια προς εταιρείες, όταν ο ελληνικός ΟΤΕ είχε πολύ υψηλό ποσοστό στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας και πήρε εκείνη τη δουλειά η Siemens. Εσείς, από την πληροφόρηση που έχετε και από την ανάγνωση του εγγράφου που κάνατε, έχετε την εικόνα ότι αυτές οι προμήθειες που δόθηκαν στις εταιρείες είναι νόμιμες ή ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχει η κυβέρνηση; Γιατί στο σχετικό ερώτημα της κ. Κοραή, παραπέμψατε στον κ. Λιάπη και δεν έχω καταλάβει, η κυβέρνηση ποια εικόνα έχει γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είπα στην κ. Κοραή ότι έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για όλους μας και για μένα να βρεθεί κατά πόσο η καταγγελλόμενη αναφορά που υπάρχει στο δημοσίευμα έχει δόση αληθείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας, η οποία ήδη γίνεται. Όπως γνωρίζετε, η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υποθέσεις. Οποιαδήποτε υπόθεση βλέπει, επιπλέον, το φως της δημοσιότητας, ερευνάται και αυτή, εάν δεν έχει ήδη ερευνηθεί.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί αυτό που λέτε. Λέει ότι δεν χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία για να κάνει έλεγχο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ότι ο εισαγγελέας είχε το δικαίωμα στην προανάκριση, εφόσον θα έβρισκε κάποιο στοιχείο που χρειαζόταν να παραγγείλει έλεγχο από την ΥΠΕΕ, να το κάνει. Το ίδιο έχει και ο δικαστής. Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία και αυτή είναι της προανάκρισης, η ΥΠΕΕ  ούτως ή άλλως και πριν μπορούσε από μόνη της να ξεκινήσει, έχει σημασία όμως να έχουν βρεθεί κάποια στοιχεία- μπορεί να κάνει παράλληλα το δικό της έλεγχο. Δεν είναι κάτι, δηλαδή, που απαγορεύεται από κάποιο νόμο. Καταλάβατε; Μπορεί η ΥΠΕΕ να ξεκινήσει τον έλεγχό της, μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εγώ εκείνο που σας ανέφερα σήμερα  και ήθελα να είναι σαφές- είναι οι κινήσεις οι οποίες μπορούν διοικητικά να γίνουν, αυτές οι κινήσεις διοικητικά, προβλέπουν και τον έλεγχο από την ΥΠΕΕ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις μίζες στη Siemens, γίνεται μια γενικότερη συζήτηση για το πολιτικό χρήμα. Υπάρχουν φωνές που δεν είναι επίσημες, που λένε αυτό που επίσημα ο κ. Βερελής είπε προχθές στη συνέντευξή του, ότι είναι γνωστό δηλαδή στον πολιτικό κόσμο, ότι τα κόμματα και τα κομματικά ταμεία με αυτό τον τρόπο γέμιζαν. Έχετε σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Βερελή να σας πει περισσότερα, αν και νομίζω ότι τον πρόλαβε ο κ. Τσουκάτος.

ΚΟΡΑΗ: Μιλήσατε για σεβασμό στο εσωτερικό βεβαίως και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και στους κανόνες ανταγωνισμούς, επίσης, του ευρωπαϊκού Δικαίου. Όταν εδώ έχουμε μια εταιρεία, μια γερμανική εταιρεία, τη Siemens, η οποία μόνη της βγαίνει και δηλώνει ότι «διακινούσα μέσα από τα ταμεία μου πολιτικό χρήμα, μάλιστα βρώμικο πολιτικό χρήμα, αλλά και γενικά έδινα μίζες». Τι άλλο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει προσφυγή; Ηδη, αυτή η εταιρεία δεν έχει παραβιάσει πρώτη τους κανόνες ανταγωνισμού, διότι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε λέγοντας«προσφυγή», αλλά σας επαναλαμβάνω ότι είναι σύνθετα νομικά ζητήματα, τα οποία δεν λύνονται με έναν εύκολο και απλό τρόπο. Διότι, εγώ θα φύγω τώρα από την υπόθεση αυτή, για να δώσω ένα άλλο παράδειγμα, και παρακαλώ πολύ να μην παρεξηγηθεί. Το λέω για να κατανοήσουμε όλοι: Παρακολουθήσατε, σε ένα μεγάλο ποσοστό, πολλοί από εσάς, την υπόθεση «βασικός μέτοχος». Σας θυμίζω ότι η αρχική σκέψη ήταν ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος σε μια εταιρεία δημόσιων προμηθειών και σε μια εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης ή Επικοινωνίας. Έρχεται, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δια της Κομισιόν και λέει ότι αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να το δεχθούμε, διότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ασκήθηκε αθέμιτη επιρροή. Και μάλιστα, όταν λέει «να αποδειχθεί» δεν εννοεί να το καταγγείλει κάποιος γενικώς ή και ειδικώς, αλλά να ληφθεί δικαστική απόφαση και μάλιστα όχι σε πρώτο βαθμό, αλλά να τελεσιδικήσει. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σύνθετο μπορεί να είναι ένα ζήτημα, όπως αυτό που συζητάτε, βάζοντας κατ` αναλογία το μυαλό μας να σκεφθεί τη μια και την άλλη υπόθεση. Δεν είμαι σε θέση να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες επί των νομικών ζητημάτων, άλλωστε δεν είμαι και ειδήμων επ` αυτών. Αλλά, έκρινα σκόπιμο να κάνω, για δεύτερη φορά, αυτή την αναφορά στο press room, γιατί ακούγονται πολύ εύκολα διάφορες προτάσεις, οι οποίες γενικεύουν. Δεν βοηθούν στην εξειδίκευση, δημιουργούν εντυπώσεις. Και η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχει μια ολιγωρία από την πλευρά του κράτους ή της κυβέρνησης, διότι θα έπρεπε να προχωρήσει αφού έχει ένα στοιχείο να κάνει αυτό ή να κάνει το άλλο. Και επαναλαμβάνω: Μπορεί ενδεχομένως μια χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποια τέτοια πράγματα. Η δική μας χώρα, λοιπόν, που έχει συντεταγμένο νομικό Δίκαιο, μαζί με τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί κάποιους κανόνες. Δεν μπορώ να σας απαντήσω πλήρως στο νομικό ερώτημα. Άλλωστε, αν μπορούσα να σας το απαντήσω, δεν θα χρειαζόταν να υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΚΟΡΑΗ: Πότε υποβλήθηκε αυτό το ερώτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ερώτημα θα υποβληθεί τώρα, για να σας πω μέχρι ποίου σημείου μπορεί να φθάσει η νομική υπεράσπιση του κράτους σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η κυβέρνηση ως γενική αρχή συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Τατούλη ότι η κομματική πειθαρχία είναι εκτός κάθε λογικής προηγμένης χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα προηγουμένως.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σε περίπτωση, λοιπόν, που αυτή η έκτη ενέργεια καταλήξει δικαστικά και τεκμηριώσει ότι εδώ έχουμε μια απιστία σε βάρος του Δημοσίου από αυτή την επιχείρηση κ.τ.λ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, όχι δικαστικά...

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: ... καταλήξει νομικά, γίνει όλη αυτή η διαδικασία και καταλήξει. Οτι εδώ έχουμε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με αίτημα που θα ζητά τη δικαστική προστασία του ελληνικού Δημοσίου από ενέργειες της συγκεκριμένης εταιρείας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ωραία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που καταλήξει και σας πει ότι έχουμε το δικαίωμα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι αυτό που λέει: Είναι ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Σε μια σύνθετη νομική υπόθεση θα πρέπει να μας δώσει κάποιες πρώτες σκέψεις.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σας δώσει πράσινο φως και σας πει ότι μπορούμε να κινηθούμε κατά αυτής της εταιρείας και να διεκδικήσουμε πίσω το ποσό των 100.000.000 ευρώ, λέμε τώρα, το εικάζουμε, μίζες για απιστία σε βάρος του Δημοσίου (δεν ακούγεται) υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ειπωθεί έτσι όπως το λέτε, ότι σε αυτή και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, φυσικά δεν χρειάζεται καν συζήτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι το Φεβρουάριο του 2008 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σας είχε προτείνει από βήματος Βουλής να κάνετε κάποιες ενέργειες εναντίον της Siemens, δεν ξέρω αν εισηγείται τα ίδια μέτρα που λέτε εσείς ή κάποια διαφορετικά. Γιατί δεν κινηθήκατε από τότε και αφήσατε αυτό το διάστημα να περάσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κανένα από αυτά τα μέτρα. Το μόνο που εισηγήθηκε είναι το μέτρο που αφορά την ΥΠΕΕ και αυτό μετά από 24 ώρες, αφού το είχαμε πει εμείς στο press room. Δεύτερον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα μόνα επιπλέον που εισηγήθηκε ήταν πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή, να συζητήσουμε για τη διαχείριση του πολιτικού χρήματος, για το πολιτικό χρήμα, για την οικονομική διαχείριση των κομμάτων κ.ο.κ. Και επαναλαμβάνω ότι αν πραγματικά εννοούσε αυτά τα οποία είπε, δεν θα ερχόταν εκ των υστέρων -και αφού λίγες ημέρες πριν είχε καταψηφίσει στο Σύνταγμα- να ζητήσει πράγματα που με μια δική του ψήφο θα είχαν περάσει στο Σύνταγμα και θα είχαν γίνει καταστατικός χάρτης της χώρας. Αυτή είναι η απλή απάντηση. Και νομίζω ότι απλές απορίες μπορεί να εκφράσει κάποιος για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο αυτά τα οποία λέει, τα εννοεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει κηρύξει λήξαν το θέμα με το ταξίδι του κ. Λιάπη. Ωστόσο, θα παραδεχθείτε ότι έχει υποστεί πλήγματα η αξιοπιστία της, αφού αρχικά έλεγε ότι όλα ήταν φήμες και δεν απαντούσε, στη συνέχεια έγινε το ταξίδι, αλλά ήταν ιδιωτικό και πληρώθηκε από τον υπουργό, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν μια παρέα του υπουργού με προμηθευτές και ανταγωνιστές του Δημοσίου. Γιατί να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός μετά από όλα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να διαβάσετε ξανά τα όσα σας έχω πει στο press room και να το ξανασυζητήσουμε αύριο, εάν εγώ σας παραπλάνησα στο οτιδήποτε. Θεωρώ ότι ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπα ότι με παραπλανήσατε, είπα ότι αφήσατε να εννοηθεί ότι όλα είναι φήμες και δεν απαντάτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... η κατηγορία που απευθύνατε είναι μια κατηγορία που δεν αφορά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και την κυβέρνηση και δεν αφορά και τον υπουργό Πολιτισμού. Έχω πει, πολλές φορές, ότι διάφορες φήμες κυκλοφορούν. Επιτρέψτε μου να έχω μια πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση στις φήμες `είτε αφορούν τον υπουργό Πολιτισμού, είτε αφορούν εμένα τον ίδιο, είτε αφορούν γενικότερα την κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν είναι ψέμα ότι στην αρχή δεν δεχόσαστε ότι κάνατε οτιδήποτε, κανένα ταξίδι και μετά...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να μου φέρετε τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν αυτά που λέτε εσείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα καλά και είπατε, σε ερώτηση που έγινε από συνάδελφο, ότι είναι γνωστό από ποια κέντρα γίνονται οι επιθέσεις το τελευταίο διάστημα εναντίον του υπουργού κ. Λιάπη. Ωστόσο, όμως, ο κ. Λιάπης υπονόησε, γιατί έχω εδώ τη δήλωση που έκανε χθες, για αφανή κέντρα και για αφανείς επιδιώξεις. Γι` αυτά, όμως, δεν μίλησε ούτε ο ίδιος ανοικτά, ούτε εσείς. Ποια είναι αυτά τα αφανή κέντρα που λέει, που κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση και ποια είναι τα άλλα σχέδια που λέει πως απεργάζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ποια πολιτικά κέντρα αφανώς στην αρχή  το είπα δυο-τρεις φορές στο press room- προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις γύρω από αυτή την υπόθεση, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτά τα αφανή δηλαδή, τα οποία τα γνωρίζουμε όλοι, ποια είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διαβάσετε τα όσα σας είπα τις τελευταίες ημέρες στο press room, θα διαπιστώσετε ότι έχω απαντήσει στο ερώτημά σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, εσείς μιλάτε για πολιτικό αρχηγό. Ο κ. Λιάπης μιλάει για αφανή κέντρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφανώς είπα ότι το έκαναν. Και το επανέλαβα δύο φορές, ότι το έκαναν αφανώς, στην αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή. Τώρα μην κάνετε ότι δεν το γνωρίζετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτό. Εγώ λέω ότι ο κ. Λιάπης, έρχεται και κάνει ένα βήμα παραπέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιλάει για άλλα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Δεν νομίζω να είναι το ίδιο πρόσωπο το οποίο εσείς υπαινιχθήκατε όλες αυτές τις μέρες στο press room.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ερωτηθείς ο κ. Τατούλης, αν προβληματίστηκε από την εικόνα της κυβέρνησης και του Υπουργού Πολιτισμού για τις τελευταίες ημέρες, παραπέμπει σε εσάς λέγοντας να ρωτήσουμε εσάς γιατί είστε υπεύθυνος για την εικόνα της κυβέρνησης. Οπότε μια και παραπέμπει σε εσάς, εσείς προβληματιστήκατε για την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Πολιτισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί και αυτό το ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από μερικά χρόνια, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, είχε γίνει μείζον θέμα με τις βόλτες που έκαναν ή δεν έκαναν και τελικά δεν αποδείχθηκαν κάποιων στελεχών της τότε κυβέρνησης με κότερα. Θυμάμαι τότε και το κόμμα σας και κυρίως πολλά στελέχη του, το είχαν αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα κλπ. Τι διαφορά έχει με το τωρινό θέμα και με την παρέα του κ. Λιάπη με τους επιχειρηματίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά σας έγινε και προηγουμένως και νομίσατε ότι δεν σας απάντησα. Και την περασμένη εβδομάδα έγινε σχετική ερώτηση και σας απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να κρατήσω ότι δεν απαντάτε, δεν με ενοχλεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Έχω απαντήσει πολύ συγκεκριμένα. Διότι έχουμε μια σειρά από φήμες, οι οποίες η μια μετά την άλλη κατέρρεαν. Πώς σχετίζεται ή συσχετίζεται μια υπόθεση με μια άλλη; Καμία σχέση η μία με την άλλη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι εννοεί ο κ. Λιάπης όταν λέει ότι αισθάνεται σαν να μεταφέρει τις αμαρτίες όλου του κόσμου; Εννοεί ότι αισθάνεται ότι μεταφέρει τις μίζες όλου του πολιτικού κόσμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα άλλο σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 July 2008 - 14:12:15 UTC