Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 146374950

Έκδοση 1

brf0407

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Έχω να κάνω δύο ανακοινώσεις:

" Η πρώτη αφορά την εξέλιξη στο παραδικαστικό κύκλωμα: Στην απόπειρα απαξίωσης του θεσμού της Δικαιοσύνης, στην οποία δυστυχώς πρωταγωνιστεί, αυτές τις ημέρες, η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώ χρέος της κυβέρνησης να εξάρω το έργο της Δικαιοσύνης στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Εργαζόμενη με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που της αρμόζει, η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που στους πολίτες να μην αφήνεται καμία αμφιβολία ότι λειτουργεί ανεξάρτητα. Σεβόμενος, λοιπόν, πάντα την ανεξαρτησία της, δεν σχολιάζω τις επιμέρους αποφάσεις -άλλωστε, η δικαστική έρευνα συνεχίζεται- αλλά σημειώνω το γεγονός. Επίσης, σημειώνω ότι το περί δικαίου αίσθημα αποκαθίσταται ως εικόνα στα μάτια των πολιτών. Είναι φυσιολογικό οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης, όπως άλλωστε και της πολιτικής και της επιστήμης και πολλών άλλων τομέων της ζωής μας, να μη συμβαδίζουν με τους τηλεοπτικούς και εν γένει μιντιακούς χρόνους. Δεν θα έβλαπτε όμως να παρακολουθούσαμε όλοι το έργο της από την απόσταση του χρόνου και του αποτελέσματος, χωρίς να συνάγουμε βιαστικά συμπεράσματα. Άλλωστε και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, δεν ήταν λίγες οι επικρίσεις για δήθεν ατιμωρησία ή καθυστερήσεις. Σημειώνω, τέλος, ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά των Υπουργών Δικαιοσύνης, το 2005 του Αναστάση Παπαληγούρα -όταν ξεκίνησε η υπόθεση- και σήμερα όταν συνεχίστηκε, του Σωτήρη Χατζηγάκη, ως αρμοδίων Υπουργών Δικαιοσύνης, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της πολιτικής φιλοσοφίας που διέπει αυτή την κυβέρνηση. Μιας φιλοσοφίας που δίνει στη Δικαιοσύνη το θεσμικό οπλοστάσιο ώστε να κινηθεί και να λειτουργήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων.

" Η δεύτερη ανακοίνωση αφορά δηλώσεις που έγιναν χθες από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης. Επειδή στις 31 Αυγούστου 2008 λήγει και η παράταση του επιδοτούμενου από το Γ΄ Κ.Π.Σ. Προγράμματος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που υλοποιούσαν οι Δήμοι και για να μη δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έσπευσαν και ύστερα από διαπραγματεύσεις, εξασφάλισαν 280 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Κατέστησαν δικαιούχο την Εργατική Εστία, με νόμο που ψηφίστηκε πριν από 20 ημέρες στη Βουλή, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν νέα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν 16.000 εργαζόμενες μητέρες που έχουν μικρά παιδιά, έναντι 14.000 που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα. Με το νέο πρόγραμμα, η στήριξη δίνεται άμεσα στη μητέρα και όχι στις δομές, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δηλαδή, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι, η μητέρα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ πέντε βρεφονηπιακών σταθμών στο νομό που κατοικεί, αρκεί αυτοί να έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Τα κριτήρια επιλογής που καθορίζονται με μόρια είναι: Πρώτον, ο χρόνος απασχόλησης της μητέρας, δεύτερον, η εργασιακή της σχέση (αν δηλαδή είναι πλήρης ή μερική απασχόληση), τρίτον, η οικογενειακή της κατάσταση (αν είναι άγαμη, διαζευγμένη, άτομο με αναπηρία κλπ) τέταρτον, το ετήσιο οικογενειακό της εισόδημα που δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του ισχύοντος αφορολόγητου, προσαυξανόμενου με 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά, 10.000 ευρώ για τρία παιδιά. Θυμίζω ότι το ετήσιο αφορολόγητο είναι 12.000 ευρώ, άρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο, δηλαδή, μητέρες που έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ το χρόνο συν 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δεύτερο κ.ο.κ..

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν, οι περισσότεροι απ` αυτούς έμμεσα, θα έλεγε κανείς, την παραίτηση του κ. Λιάπη για λόγους ηθικής τάξεως. Μάλιστα, σήμερα ο Τύπος κάνει λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις, κύριε Εκπρόσωπε. Η μια έχει να κάνει, για να πάω στη συνέχεια με τον κ. Λιάπη. Όντως παρουσίασε κάποια στοιχεία που θεμελιώνουν αυτό που είχε ισχυριστεί ότι πλήρωσε με τα δικά του χρήματα τα έξοδα του ταξιδιού. Ωστόσο, δεν προκύπτει ένα ηθικό και πολιτικό θέμα από το γεγονός ότι συμμετείχε σε ένα ταξίδι που είχε οργανώσει η Siemens, την ίδια ώρα που ήταν υπουργός σε ένα υπουργείο που είχε συμβάσεις με τη Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο ερώτημα, ποιο είναι; Αν είναι σχετικό...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σχετικό είναι, όχι με τον κ. Λιάπη, αλλά με την ιστορία αυτή. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στη Siemens, να αποκαλύψει ονόματα για κόμματα και πρόσωπα που έχει χρηματίσει, διαφορετικά να τονίσει στην εταιρεία ότι θα πάρει μέτρα, προκειμένου πλέον να αποκλειστεί εντελώς από δουλειές του Δημοσίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αρχίσω από το δεύτερο ερώτημα, το οποίο θεωρώ με τον άλφα ή βήτα τρόπο ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχει απαντηθεί. Ήδη χθες μίλησα για τους φορολογικούς ελέγχους. Αναφέρθηκα αναλυτικά σε ένα ερώτημα που μου έγινε από συνάδελφό σας, σχετικά με το θέμα των διαγωνισμών και είπα τι ισχύει στο κοινοτικό μας δίκαιο. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει, δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης -από το 2006 που ξεκίνησε η υπόθεση- όλα εκείνα τα νομικά όπλα, τα οποία χρειάζεται, για να μπορέσει η Δικαιοσύνη ελεύθερη να λειτουργήσει και να αποκαλύψει το βάθος του θέματος, το οποίο είναι όχι απλώς ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό για τα πολιτικά πράγματα του τόπου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα ήθελα να σας πω ότι κάνετε μια αυθαίρετη αναφορά, μιλώντας για οργάνωση του ταξιδιού. Είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή -δηλώθηκε και από εμένα χθες, εκ μέρους του κ. Λιάπη, σε αυτή την αίθουσα- ότι το ταξίδι οργανώθηκε από τον ίδιο και πληρώθηκε από τον ίδιο. Με τον πλέον περίτρανο τρόπο, επικυρώθηκε με την παρουσίαση των αποδείξεων της πληρωμής του ταξιδιού, η αυστηρή και συνάμα σαφής δήλωση, την οποία ο Υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε το όνομά του. Για την κυβέρνηση, το θέμα έχει κλείσει.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού ή δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Λιάπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημά σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε χθες κύριε Υπουργέ ότι το ταξίδι οργανώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό, όπως ο ίδιος σας δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε και ό,τι άλλο έχει συμβεί, έχει συμβεί εν αγνοία του. Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν, εν αγνοία του να έχει κλειστεί ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο και ο κ. Λιάπης να μεταβαίνει σε αυτό, 400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας, τον οποίο είχε πάει να παρακολουθήσει και 400 χιλιόμετρα μακριά από το δεύτερο ποδοσφαιρικό αγώνα που ήθελε να παρακολουθήσει. Πώς εξηγούνται όλα αυτά, εν αγνοία του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βαδίζουμε σήμερα στη 10η ημέρα από τότε που ξεκίνησαν οι φήμες, οι οποίες προήλθαν από αρχηγό κόμματος της Βουλής, σε συζήτηση που έκανε με δημοσιογράφους στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή, παρήλθε λοιπόν και η 10η ημέρα από τότε που οι φήμες αυτές πήραν μια διάσταση σκανδάλου. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ένα προς ένα τα θέματα, που ως φήμες διατυπώθηκαν την πρώτη στιγμή ή αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Βουλής της περασμένης Παρασκευής, διαψεύδονται. Σημειώνω ότι βαδίζουμε στη 10η ημέρα συζητήσεων για κάτι το οποίο στην πράξη απεδείχθη ότι δεν έχει βάση, όταν  και δεν αποτελεί αιχμή προσωπική για εσάς αυτό- η υπόθεση της εισροής ενός εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, διήρκησε μόλις τρεισήμισι ή τέσσερις ημέρες, στη συζήτησή μας. Θεωρώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει, το έχει πει. Η υπόθεση για την κυβέρνηση έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σχολιάσω γύρω από αυτό.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ΤΑ ΝΕΑ έχουν κάποια άλλα τιμολόγια σε ό,τι αφορά πάλι τον κ. Χριστοφοράκο και αναφέρεται συγκεκριμένα ότι και πάλι είχαν κλειστεί για κάποιον minister. Εσείς τι καταλαβαίνετε; Πρόκειται για άλλο υπουργό της κυβέρνησής σας ή για τον κ. Λιάπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ καταλαβαίνω ότι συζητήθηκε ευρέως στον τόπο, με φημολογίες στην αρχή και διατυπωθείσες απόψεις στα ΜΜΕ στη συνέχεια, από πολιτικές πηγές, όπως όλοι πληροφορούμαστε  και το γνωρίζουμε από την αρχή- η κατηγορία χρηματισμού ενός υπουργού. Αυτό όχι μόνο δεν απεδείχθη, αλλά κατέρρευσε περίτρανα. Εκείνο το οποίο όλοι γνωρίζουμε σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι ένα εκατομμύριο μάρκα εισέρευσαν στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, καθ` ομολογία υψηλόβαθμου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν δεχθούμε ότι εν αγνοία του υπουργού οργανώθηκε το ταξίδι από τη Siemens, να δεχθούμε ότι και εν αγνοία του έκλεισαν οι συμβάσεις -τρεις συμβάσεις που αποκαλύπτονται σήμερα ανάμεσα στον ΟΣΕ και τη Siemens- όταν ήταν υπουργός Μεταφορών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρέλθω, βεβαίως, το ειρωνικό του σχολίου και θα πω μόνον ότι έχω ήδη απαντήσει δύο φορές σε ερωτήματα που αφορούν τις συμβάσεις. Οι συμβάσεις αυτές, όπως διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, έχουν γίνει σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας και το κοινοτικό Δίκαιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κανείς δεν περίμενε να μην ήταν νόμιμες οι συμβάσεις. Αυτό έλειπε. Αλλά, όμως, οι συναναστροφές υποδηλώνουν κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υποδηλώνουν κάτι, αυτό το κάτι θα πρέπει και να αναφερθεί. Δεν ξέρω αν θέλετε να το πείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν χρειάζεται. Τα έργα βοούν. Δεν χρειάζεται να πω εγώ τίποτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με γενικεύσεις, είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται πολιτική. Και εν πάση περιπτώσει, δεν γίνεται σοβαρή κριτική.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όντως η υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Τσουκάτου κράτησε πολύ λίγες ημέρες, σε αντίθεση με αυτή του κ. Λιάπη. Κρίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν κάποια επικοινωνιακά λάθη από τον κ. Λιάπη στην υπόθεση αυτή; Γιατί, το να κρατήσει τόσες ημέρες, σαφώς προήλθε από κάποιες κινήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω την απάντηση που είχα δώσει, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, με αφορμή αντίστοιχο θέμα. Θα σας πω, δηλαδή, ότι δεν θεωρώ ότι τα ΜΜΕ καθοδηγούνται. Κατά συνέπεια, εγώ δεν υποτιμώ ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση και τα μέλη της δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια διαφορά: Στην υπόθεση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος βγήκε και παραδέχθηκε όντως ότι είχε πάρει κάποια χρήματα και έδωσε τη δική του αιτιολογία στο τι έγιναν αυτά τα χρήματα. Στην υπόθεση του κ. Λιάπη έχουμε μια ανακολουθία: Δεν είχε πάει ταξίδι, στη συνέχεια πήγε ταξίδι, μετά πήγε ταξίδι με το γιό του, μετά συνάντησε τον κ. Χριστοφοράκο, μετά έβγαλε κάποια έγγραφα, όχι ολοκληρωμένα όλα τα έγγραφα. Εν πάση περιπτώσει, δέκα ημέρες ασχολείται όλος ο Τύπος, ακριβώς επειδή υπάρχει μια ανακολουθία. Κατά τη γνώμη σας, τα πράγματα δεν θα ήταν διαφορετικά αν ο κ. Λιάπης από την πρώτη στιγμή είχε πει τι σχέση είχε με τον κ. Χριστοφοράκο, είχε δώσει τα έγγραφα και εν πάση περιπτώσει, είχε ξεκαθαρίσει μόνος του την ιστορία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε χρόνο δευτερολέπτων καταφέρατε να δημιουργήσετε μια σύγχυση σε ό,τι αφορά την υπόθεση. Γιατί, όλα αυτά τα οποία είπατε, ενδεχομένως αποτελούσαν σχόλια κάποιων πολιτικών ή μέρους των ΜΜΕ, αλλά ουδέποτε υπήρξαν τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές που αναφέρατε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τι; Ότι δεν πήγε, ότι δεν ξέρει αν πήγε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να μου φέρετε τα πραγματικά στοιχεία αυτών που είπατε για να σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι έχει λήξει για την κυβέρνηση το συγκεκριμένο ζήτημα. Θέλω μόνο να ρωτήσω, γιατί έχει επισημανθεί από όλα τα δελτία, μετά τα παραστατικά που έδωσε ο κ. Λιάπης, αν το θέμα των ενδιάμεσων διαδρομών απασχολεί ή παίζει κάποιο ρόλο για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παραστατικά γι` αυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέλαβα -και θα το πω για τρίτη φορά- ότι επικυρώθηκε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, με τις αποδείξεις τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Λιάπης, η αυστηρή και συνάμα σαφής δήλωσή του, από την πρώτη ημέρα που αναφέρθηκε το όνομά του στη δημοσιότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επιμείνω στο θέμα για τον κ. Λιάπη και θα ρωτήσω το εξής: Γιατί ο κ. Λιάπης καθυστέρησε επί δέκα ημέρες, όπως εσείς προείπατε, να δώσει τα παραστατικά στη δημοσιότητα και γιατί τόση μυστικοπάθεια εκ μέρους του για μια υπόθεση για την οποία θα μπορούσε κάλλιστα από την πρώτη στιγμή να αποδείξει τους ισχυρισμούς του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω με τα όσα είπα την Τρίτη, σε ένα αρκετά αναλυτικό briefing που έγινε σε αυτή την αίθουσα. Να σας το προμηθεύσω αμέσως μετά.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ` αρχήν, πρέπει να παρατηρήσω ότι αυτό που λέτε ότι διαρκεί δέκα ημέρες η υπόθεση, δεν είναι αληθές. Διότι, η καταγγελία που έγινε από τον κ. Καρατζαφέρη αφορούσε ένα άλλο ταξίδι, το οποίο πράγματι διαψεύστηκε. Η συγκεκριμένη υπόθεση μας απασχολεί από την Κυριακή και μετά και δεν μας απασχολεί αδίκως. Είπατε ότι διήρκησε δέκα ημέρες, ενώ του κ. Τσουκάτου διήρκησε τρεις. Σας θυμίζω ότι και του κ. Μητσοτάκη τα τιμολόγια τρεισήμισι ημέρες διήρκησαν, διότι δόθηκαν όλες οι απαντήσεις από την αρχή. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, για να μην κάνω και εγώ αγόρευση, είναι: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο ίδιος ο υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα. Θα δώσω μόνο μια απάντηση στην πρώτη παρατήρησή σας. Έχετε δίκιο ότι δεν διήρκησε δέκα ημέρες, γιατί από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα είναι ήδη έντεκα ημέρες.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ, μου επιτρέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, αλλά μην επιμείνετε, όμως, γιατί θα σας αποδείξω, επειδή έχω ισχυρή μνήμη, ότι δεν έχετε δίκιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ θυμάμαι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα σας θυμίσω, για να μην κάνετε την ερώτηση, ότι από την περασμένη Τρίτη αναφέρθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το όνομα του συγκεκριμένου Υπουργού και την Παρασκευή υπήρχαν δημοσιεύματα που είχαν και φωτογραφία του συγκεκριμένου Υπουργού.

ΧΙΩΤΗΣ: Για άλλο ταξίδι, κύριε Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι 11 ημέρες όπως σας είπα, είναι σίγουρα κλεισμένη μια εβδομάδα και πλέον.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι για άλλο ταξίδι όμως. Τα μπερδεύετε. Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για ένα ταξίδι το Δεκέμβριο του 2007.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία έχει ότι υπήρξε μια φημολογία. Υπήρξε μια φημολογία, υπήρξε μια καταγγελία, υπήρξε υπόσχεση αποκαλύψεων από την πλευρά του πολιτικού αρχηγού που αναφέρατε και διαπιστώθηκε, ένα προς ένα, ότι τα δήθεν επιχειρήματα δεν ήταν παρά φληναφήματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Την ερώτηση θα μου την απαντήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την απάντησα ήδη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης προηγουμένως, χρεώνοντάς τη στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν είναι απαξίωση της Δικαιοσύνης ότι χρησιμοποιείται ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για πολιτικά σκάνδαλα και ανομήματα, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζετε ότι δεν έχει τις αναγκαίες υποδομές για να ανταπεξέλθει; Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε ο κ. Μπάγιας ο οποίος, ταυτόχρονα, είπε ότι η Βουλή έχει τους δικούς της μηχανισμούς ελέγχου για άσκηση ποινικής δίωξης. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έκανα αναφορά -και ήταν πολύ προσεκτική σε δύο σημεία που αφορούσαν ειδικά τη Δικαιοσύνη- την έκανα διότι και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος -θυμίζω ότι είχαν υπάρξει πάρα πολλές φωνές επίκρισης για καθυστερήσεις ή για προσπάθεια κουκουλώματος- θεωρώ (και απάντησα ήδη στην εισαγωγική μου δήλωση σε αυτό που με ρωτάτε τώρα) ότι η κυβέρνηση με μια σειρά από νόμους, θεσμικές παρεμβάσεις, έδωσε στη Δικαιοσύνη το απαραίτητο θεσμικό οπλοστάσιο για να λειτουργήσει. Η αλήθεια είναι, σε ό,τι αφορά ζητήματα πρακτικά, ότι υπήρξαν προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης και απέδωσαν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθούν νέες συνθήκες καλύτερης εργασίας των δικαστών μας, να ελαφρύνει το έργο τους, να το πω έτσι, να μπορέσουν να τελειώνουν οι υποθέσεις πιο γρήγορα. Δεν έχουμε φτάσει, σε ό,τι αφορά την υποδομή στην οποία αναφερθήκατε, στο επιθυμητό σημείο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια πάντως και γι αυτό το θέμα, το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για να μπορεί κάθε δικαστής να εργαστεί με την άνεση αυτή που εργάζεται ένας ευρωπαίος συνάδελφός του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την Εξεταστική Επιτροπή που εμμέσως υπέδειξε ο κ. Μπάγιας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν κάνω υποδείξεις στη Δικαιοσύνη. Κάθε πολίτης, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί επί της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το οποίο έχουμε πει εμείς, είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει με το τέλος του έργου της ανάκρισης.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Έχετε ένα σχόλιο για το γεγονός και με βάση τα στοιχεία της χθεσινής δημοσκόπησης ότι το 70% και πλέον των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί ότι θα υπάρξει συγκάλυψη στο θέμα; Και επίσης, αξιολογεί τέταρτο σε σημασία θέμα, το θέμα της διαφθοράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πάρα πολλές φορές ποια είναι η δική μας θεώρηση για τις δημοσκοπήσεις. Δεν θα την επαναλάβω τώρα. Θα πω μόνο το εξής: Aναφερόμενος στην εισαγωγική μου δήλωση για την προσπάθεια απαξίωσης του έργου της Δικαιοσύνης, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες μετέχουν, αν δεν είναι καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας, να αναλογιστούν τη ζημιά η οποία γίνεται σε επίπεδο εικόνας της Δικαιοσύνης, σε επίπεδο δηλαδή θεσμών, όταν σε πάρα πολλές υποθέσεις  η πιο σημαντική που αναφέρθηκε ήταν αυτή του παραδικαστικού κυκλώματος- η Δικαιοσύνη -παρότι επαναλαμβάνω, δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να λειτουργεί με τηλεοπτικούς χρόνους- έδωσε αποτελέσματα και δίνει αποτελέσματα τα οποία πιστεύω αποκαθιστούν το κύρος της ακόμα και στους πλέον κακόπιστους επικριτές της.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Δεν σχολιάζετε δημοσκοπήσεις, το ξέρουμε. Αλλά, υπάρχουν δύο στοιχεία ακόμη, αν θέλετε να πείτε κάτι, όπως ότι ο κ. Τσίπρας είναι πιο δημοφιλής από τον Κώστα Καραμανλή και ότι ένας κύριος «Κανένας» είναι καταλληλότερος ως πρωθυπουργός από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν υπάρχει κάποιο σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο γιατί πια μπαίνω στην ουσία. Και, όπως γνωρίζετε, στην ουσία των δημοσκοπήσεων ποτέ δημοσίως, δεν έκανα σχόλιο. Και δεν έκανα δημοσίως σχόλιο, όχι γιατί απαξιώ να ασχοληθώ με τις δημοσκοπήσεις. Το αντίθετο. Τις θεωρούσα και τις θεωρώ πάντα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς. Είναι ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός, συνήθως ακριβής τρόπος αποτύπωσης της πραγματικότητας της στιγμής. Μπορεί να είναι η πραγματικότητα του σήμερα η οποία αύριο θα αλλάξει ή είναι διαφορετική από την πραγματικότητα του χθες. Δεν θα μπω όμως στα επιμέρους θέματα. Θα σας πω ότι εμείς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα ευρήματα κάθε μέτρησης της κοινής γνώμης γιατί αποτυπώνουν τη σκέψη του Έλληνα πολίτη στη συγκεκριμένη στιγμή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή τις εξελίξεις στο παραδικαστικό κύκλωμα, επισημάνατε επίσης ότι αποκαθίσταται το «περί δικαίου αίσθημα» στα μάτια του κόσμου. Αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στα δύο κόμματα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αυτό θέλετε να το σχολιάσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εφησυχάζουμε, γι αυτό και δεν σταματήσαμε να ενισχύουμε το θεσμικό οπλοστάσιο στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Είναι πάρα πολλοί οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Με πολύ χαρά να σας τις αναγνώσω ή να σας προμηθεύσω κάποια στιγμή, αν θέλετε. Η προσπάθεια είναι διαρκής. Κάθε τόσο δημιουργούνται νέες συνθήκες. Η κοινωνία μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Όποιες καινούριες συνθήκες χρειάζεται να μας οδηγήσουν στην προσαρμογή σε αυτές του θεσμικού πλαισίου ή στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου -γιατί δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή πάντα είναι η καλύτερη λύση- αυτό, να είστε βέβαιος, ότι το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 July 2008 - 12:38:36 UTC