Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 129732268

Έκδοση 1

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ(030408)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εκπονήθηκε και εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και το υπογραμμίζω αυτό- Eιδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο διάστημα 2007-2013, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 631 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε σήμερα το πρωί, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης αυτού του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έρχεται να εφαρμόσει οριζόντιες πολιτικές, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις σε τομείς που χρόνια παρουσιάζουν διοικητικές αρρυθμίες και προβλήματα και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αντιγραφειοκρατική και λειτουργική. Οι στόχοι του Προγράμματος αυτού είναι φιλόδοξοι, είναι όμως στόχοι, όπως και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, κεντρικής επιλογής, πρώτης προτεραιότητας. Όπως γνωρίζετε, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να πετύχει. Ειδικότερα, θα ήθελα να σας πω, ότι μέσα σε λίγους μήνες, βρίσκονται στη φάση της ένταξης, έχει προχωρήσει η ένταξη 21 συνολικά έργων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, όπου προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δέκα από τα έργα αυτά βρίσκονται ήδη στη φάση της προκήρυξης. Δεν θα αναφερθώ σε όλα αυτά τα έργα. Μπορείτε, άλλωστε, να τα δείτε στον ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα αναφέρω όμως δυο-τρια από αυτά, όπως είναι η μελέτη και εφαρμογή ανασχεδιασμού διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και του διοικητικού κόστους, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του διοικητικού και οργανωτικού περιβάλλοντος και τη θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς. Η εφαρμογή καλής νομοθέτησης και ενίσχυσης της επιτελικής λειτουργίας της Διοίκησης και άλλα. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω το αυτονόητο: ΄Οτι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο ακριβώς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Διοικητική Μεταρρύθμιση», δεν επεμβαίνει στην ουσία της πολιτικής των άλλων Υπουργείων, η οποία παραμένει στη δική τους αναφαίρετη αρμοδιότητα και ευθύνη. Έρχεται να συμπληρώσει, απλώς, τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, κυρίως, όπως σας είπα, μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της αναδιοργάνωσης δομών και μηχανισμών, προσπάθειες που και σε ορθολογισμό δαπανών, θα οδηγήσουν στο δημόσιο τομέα και, βεβαίως, θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις, τις επαφές του Έλληνα πολίτη με το Δημόσιο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πώς είναι το κλίμα την επόμενη ημέρα, από όσα συνέβησαν χθες στο Βουκουρέστι. Τι εισπράττει δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των συζητήσεων, οι οποίες έγιναν στο Βουκουρέστι και για τις οποίες, βεβαίως, είστε όλοι ενήμεροι, θα ήθελα να παραπέμψω στην ενημέρωση που θα γίνει εκεί. Θα ήθελα, όμως, για μια ακόμη φορά, να πω αυτό το οποίο έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες, τον τελευταίο καιρό, κατ` επανάληψη: Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας την υποστήριξη του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου, έχοντας τη σύμπνοια των Ελλήνων πολιτών με το μέρος της, παρουσίασε με τρόπο σαφή, με τρόπο ξεκάθαρο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση στο θέμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάποια εικόνα σε σχέση με το πότε επίσημα θα δοθεί το κείμενο των συμπερασμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι. Γνωρίζω ότι αυτός ο κύκλος των συζητήσεων όσον αφορά το συγκεκριμένο σχετικό θέμα, από την ενημέρωση που έχω και εγώ από το Βουκουρέστι, έχει ολοκληρωθεί. Αλλά, όπως γνωρίζετε η Σύνοδος συνεχίζεται και πολλά άλλα θέματα συζητούνται ακόμη, είναι στο στάδιο της διαβούλευσης. Το θέμα το οποίο συγκέντρωσε, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης, ήταν το θέμα το οποίο ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Συνεχίζεται σήμερα η διαβούλευση για άλλα θέματα και βεβαίως η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας συνεχίζεται και αύριο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό το θέμα. Εάν έχετε εικόνα σχετικά με την αναβολή. Αν υπήρξε αναβολή με χρονοδιάγραμμα ή άνευ χρονοδιαγράμματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να πω ότι αυτό που λέτε «αναβολή» προήλθε από τη στάση, από την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είπε αυτό που έχουμε πει κατ` επανάληψη: Ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί πρόσκληση προς τη γειτονική χώρα, προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μετάσχει στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν έχει εξευρεθεί προηγουμένως αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Και αυτό καταστήσαμε σαφές σε όλους, ότι δεν μπορούσε, βεβαίως, να υπάρξει αυτή η πρόσκληση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ξέρω ότι είναι σε εξέλιξη η διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων, αλλά ρωτάω αν η αναβολή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αν θα είναι με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, αν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή, τίποτε περισσότερο να σας πω πάνω σε αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, όμως, είναι το αποτέλεσμα της ξεκάθαρης ελληνικής στάσης που οδήγησε στη μη διατύπωση πρόσκλησης προς τη γειτονική χώρα να γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει περίπτωση στο κείμενο αυτών των συμπερασμάτων να αναγράφεται ότι δεν προχώρησε η Συμμαχία σε πρόσκληση της γειτονικής χώρας, λόγω του ότι δεν πληροί τα κριτήρια και περιμένει κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε ένα κείμενο το οποίο δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Θα είχε, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουμε όπως είπατε και εσείς σωστά ενημερωθεί για κάποια πράγματα, από τους συναδέλφους που βρίσκονται εκεί, να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι σύμμαχοι που μας υποστήριξαν. Έχουμε ακούσει, ας πούμε, ότι ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πολύ φιλέλληνας, να το πω έτσι. Οι υπόλοιποι τι έκαναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε και σε αυτό το θέμα θα ήθελα να αναφερθώ για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Θα σας εξηγήσω και νομίζω ότι το ξέρετε όλοι σας, εξάλλου. Εσείς παρακολουθείτε αυτά τα θέματα από κοντά, όλο αυτό το διάστημα, αλλά και πριν καν προκύψει το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζετε ότι αυτές οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, λαμβάνονται με συναίνεση. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Σημασία, λοιπόν, εν προκειμένω, έχει η τοποθέτηση -το λέω για μια ακόμη φορά- η ξεκάθαρη τοποθέτηση, η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, της χώρας μας, της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα είχαμε ένα σχόλιο για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Θα ήθελα ένα σχόλιο από την πλευρά σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαιρετίζουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας, που για περισσότερα από 45 χρόνια ήταν κλειστή. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης. Κάθε βήμα το οποίο γίνεται και διευκολύνει την προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, είναι ένα βήμα μπροστά, είναι μια θετική εξέλιξη. Βεβαίως, όμως, μια τέτοια εξέλιξη δεν αρκεί. Είναι αναγκαίο να επιδειχθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά το εποικοδομητικό εκείνο πνεύμα το οποίο απαιτείται, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στις εξελίξεις εκείνες, ώστε να διευκολυνθεί η επανάληψη της πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για την εξεύρεση και την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.

ΚΕΦΑΛΑ: Η ελληνική κυβέρνηση θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει μετάσχει σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα χώρα της ολυμπιακής ιδέας και ο θεματοφύλακας της ολυμπιακής ιδέας.

ΚΕΦΑΛΑ: Συγκεκριμένα, σημαίνει ότι θα παραβρεθεί και ο κ. Καραμανλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ νωρίς για να σας πω κάτι.

ΚΕΦΑΛΑ: Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, θεωρείτε επιτυχία αυτό που έχει γίνει το πρωί και με τα σχόλια που έκανε μόλις τώρα ο κ. Μπους, ότι χαίρεται πάρα πολύ για το άνοιγμα στις καινούργιες χώρες, αλλά κρίμα για τη «Μακεδονία»; Έτσι το είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη και την έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό. Διατυπώθηκε, όπως ήταν φυσικό και όπως αναμενόταν και στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που άρχισε χθες στο Βουκουρέστι. Η θέση μας, το λέω για μια ακόμη φορά, συνοψίζεται σε μια φράση: Δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν έχει εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

ΚΕΦΑΛΑ: Επομένως το θεωρείτε επιτυχία αυτό που έγινε και δεν μπήκαν τελικά τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα αξιολόγησης. Είναι σαν να μου ζητάτε να αξιολογήσω την ελληνική στάση. Η ελληνική στάση ήταν, είναι και εξακολουθεί να είναι αυτή που διατυπώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους Υπουργούς που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι. Είναι μια στάση συνέπειας, είναι μια στάση η οποία, όπως γνωρίζετε, έχει τη στήριξη του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Είναι μια στάση, η οποία εκφράζει τη σύμπνοια της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Ξεκάθαρα με αυτή τη στάση και υποχώρησε ας το πούμε, ο κ. Μπους, τι αντάλλαγμα θα δώσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ίσως δεν σας είναι σαφής η διαδικασία με την οποία λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις στο ΝΑΤΟ. Οι αποφάσεις αυτού του είδους στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση. Πρέπει να συμφωνήσουν και τα 26 μέλη της Συμμαχίας. Εάν οποιοδήποτε μέλος δεν συμφωνεί, δεν λαμβάνεται η απόφαση. Δεν διατυπώνεται, δηλαδή εν προκειμένω, η πρόσκληση προς τη συγκεκριμένη χώρα, να έρθει και να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Δεν είναι θέμα ανταλλαγμάτων.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Εγώ, μιλούσα, όχι τι γίνεται στο τραπέζι, αλλά στο παρασκήνιο. Δηλαδή, ότι τελικά και να έλεγε η Ελλάδα θα καλούσαν το FYROM.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξηγώ ποια είναι η διαδικασία.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Συμφωνώ, αλλά να σας κάνω μια άλλη ερώτηση. Πόσους στρατιώτες θα στείλουμε στο Αφγανιστάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη χθεσινή δήλωση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος λέει ότι δεν αλλάζει τίποτε στην ελληνική στάση.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση. Έρχομαι από το Παρίσι. Την περασμένη εβδομάδα, ειλικρινά, η εικόνα της Ελλάδας χάλασε πάρα πολύ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί ισχυρίζεστε ότι χάλασε η εικόνα της Ελλάδας;

ΤΣΑΛΙΚΑ: Για την ελευθερία της πληροφόρησης για το παρανοϊκό σύστημα ασφάλειας, όλα αυτά, δηλαδή αν κάτι πέθανε στην Ελλάδα, ήταν η ελευθερία της πληροφόρησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ανακριβής η πληροφόρηση που έχετε.

ΚΕΦΑΛΑ: Και όμως αυτό έγινε. Δώσαμε αυτό που έγινε. Ήμασταν παρόντες όλοι οι ανταποκριτές στην Ολυμπία, ήμασταν και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Καλλιμάρμαρο την Κυριακή. Αυτό που είδαμε ειδικά με τους ακτιβιστές, αυτό που έγινε με την Κίνα και με τα «free Tibet», μπορεί να ήταν λίγα άτομα, όμως το δώσαμε. Δεν υπάρχει ελληνικό κανάλι, ελληνική εφημερίδα που να έδωσε αυτό το πράγμα. Και αυτό που σχολίαζαν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως, να σας δείξω τις ελληνικές εφημερίδες, οι οποίες δημοσίευσαν και σχετικές πληροφορίες.

ΚΕΦΑΛΑ: Να σας τις δείξω και εγώ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, είναι σαφής. Έχω κάνει δήλωση η οποία και ισχύει.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Δεν είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι (δεν ακούγεται). Την περασμένη εβδομάδα, μια κακή εικόνα της Ελλάδας βγήκε σε όλα τα γαλλικά κανάλια και σε όλες τις γαλλικές εφημερίδες. Κατ` αρχήν δεν θέλαμε αυτό το πράγμα. Λέω, τι κάνουμε τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αμφισβητώ κατά πόσον η εικόνα είναι αυτή την οποία παρουσιάζετε εσείς.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, η απόφαση του ΝΑΤΟ, κατά πόσο βοηθά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω: Δεν λαμβάνεται απόφαση για να απευθυνθεί πρόσκληση σε συγκεκριμένη χώρα, εφόσον έστω και μια άλλη χώρα-μέλος δεν συναινεί. Η Ελλάδα εξέφρασε, κατέθεσε τις αντιρρήσεις της και ως προς τούτο δεν διατυπώθηκε η πρόσκληση, όπως προβλεπόταν, προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να διατυπώσω αλλιώς την ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θα γίνει μέλος η εν λόγω χώρα, εφόσον δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Φαντάζομαι, αυτή η προοπτική είναι ένα καλό κίνητρο για τη γειτονική μας χώρα ώστε να ανταποκριθεί στο θετικό, εποικοδομητικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της ονομασίας.

ΚΕΦΑΛΑ: Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Κουμουτσάκος. Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα στην περιοχή.

ΚΕΦΑΛΑ: Εάν βλέπετε ότι υπάρχει μια σταθερότητα στην περιοχή, θα αναγνωρίσετε το Κόσοβο, έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ενημερωθείτε.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Μήπως έχετε πληροφορίες για το πότε έρχεται ο κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΚΕΦΑΛΑ: Να αλλάξω θέμα. Αυτό το πράμα με την ελεύθερη συμβίωση πιστεύετε ότι θα ισχύσει και για τους ομοφυλόφιλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Στο πρώτο του άρθρο γίνεται αναφορά ότι ισχύει για τους ετερόφυλους. Είναι σαφής η πρωτοβουλία.

ΚΕΦΑΛΑ: Δεν είναι αντισυνταγματικό αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν καταθέτει νομοθετήματα στη Βουλή, τα οποία έχουν αντισυνταγματικό χαρακτήρα.

ΚΕΦΑΛΑ: Προσπαθώ να καταλάβω αυτή την κατάσταση, τι γίνεται στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει, πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χατζηγάκη, του Υπουργού Δικαιοσύνης, αναφέρεται στους ετερόφυλους. Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω, πάνω σε αυτό.

ΚΕΦΑΛΑ: Και δεν υπάρχει μια πρόβλεψη στο μέλλον να γίνει και για τους ομοφυλόφιλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή όχι. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει μια σκέψη να συσταθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μια επιτροπή για να μελετήσει αυτό το θέμα. Αλλά δεν είναι πρόθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αυτό είναι σαφές.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Σήμερα είχαμε δυσκολία να έρθουμε εδώ με τα λεωφορεία και το μετρό. Πώς βλέπετε τα πράγματα να πηγαίνουν την εβδομάδα που έρχεται με το Ασφαλιστικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Ασφαλιστικό ψηφίστηκε τη Δευτέρα οριστικά στη Βουλή. Δεν τίθεται θέμα μη ισχύος ή μη εφαρμογής του. Πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη χθεσινή οριστικοποίηση και του θέματος τη μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία και μετά τη δημοσίευση του ψηφισθέντος νόμου πια στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα αρχίσει η ισχύς του, όπως προβλέπει το ίδιο το νομοσχέδιο και όπως προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις του.

ΚΕΦΑΛΑ: Ότι προκαλεί γκρίνια και γενικά ενόχληση στην ελληνική κοινωνία, δεν σας πειράζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πιστεύω, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα τα ωφελήματα που έχει από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Κάθε μεταρρύθμιση δεν είναι εύκολη μεταρρύθμιση.

ΚΕΦΑΛΑ: Και τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπαμε για τη Γαλλία, είναι το ίδιο πράγμα και δεν φαίνεται πολύ θετικό γενικά για τις κοινωνίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι κυβερνήσεις, όπως και αλλού, έτσι και εδώ, έχουν την ευθύνη της υλοποίησης όλων των πολιτικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

ΤΣΑΛΙΚΑ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε λίγο για την υπόθεση Ζαχόπουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, γιατί είναι θέμα δικαστικό και δεν αφορά την κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 April 2008 - 7:23:03 UTC