Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 129732256

Έκδοση 1

BRIEFING(030408)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εκπονήθηκε και εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και το υπογραμμίζω αυτό- Eιδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο διάστημα 2007-2013, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 631 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε σήμερα το πρωί, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης αυτού του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έρχεται να εφαρμόσει οριζόντιες πολιτικές, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις σε τομείς που χρόνια παρουσιάζουν διοικητικές αρρυθμίες και προβλήματα και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αντιγραφειοκρατική και λειτουργική. Οι στόχοι του Προγράμματος αυτού είναι φιλόδοξοι, είναι όμως στόχοι, όπως και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, κεντρικής επιλογής, πρώτης προτεραιότητας. Όπως γνωρίζετε, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να πετύχει. Ειδικότερα, θα ήθελα να σας πω, ότι μέσα σε λίγους μήνες, βρίσκονται στη φάση της ένταξης, έχει προχωρήσει η ένταξη 21 συνολικά έργων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, όπου προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δέκα από τα έργα αυτά βρίσκονται ήδη στη φάση της προκήρυξης. Δεν θα αναφερθώ σε όλα αυτά τα έργα. Μπορείτε, άλλωστε, να τα δείτε στον ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα αναφέρω όμως δυο-τρια από αυτά, όπως είναι η μελέτη και εφαρμογή ανασχεδιασμού διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και του διοικητικού κόστους, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του διοικητικού και οργανωτικού περιβάλλοντος και τη θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς. Η εφαρμογή καλής νομοθέτησης και ενίσχυσης της επιτελικής λειτουργίας της Διοίκησης και άλλα. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω το αυτονόητο: ΄Οτι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο ακριβώς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Διοικητική Μεταρρύθμιση», δεν επεμβαίνει στην ουσία της πολιτικής των άλλων Υπουργείων, η οποία παραμένει στη δική τους αναφαίρετη αρμοδιότητα και ευθύνη. Έρχεται να συμπληρώσει, απλώς, τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, κυρίως, όπως σας είπα, μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της αναδιοργάνωσης δομών και μηχανισμών, προσπάθειες που και σε ορθολογισμό δαπανών, θα οδηγήσουν στο δημόσιο τομέα και, βεβαίως, θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις, τις επαφές του Έλληνα πολίτη με το Δημόσιο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πώς είναι το κλίμα την επόμενη ημέρα, από όσα συνέβησαν χθες στο Βουκουρέστι. Τι εισπράττει δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των συζητήσεων, οι οποίες έγιναν στο Βουκουρέστι και για τις οποίες, βεβαίως, είστε όλοι ενήμεροι, θα ήθελα να παραπέμψω στην ενημέρωση που θα γίνει εκεί. Θα ήθελα, όμως, για μια ακόμη φορά, να πω αυτό το οποίο έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες, τον τελευταίο καιρό, κατ` επανάληψη: Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας την υποστήριξη του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου, έχοντας τη σύμπνοια των Ελλήνων πολιτών με το μέρος της, παρουσίασε με τρόπο σαφή, με τρόπο ξεκάθαρο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση στο θέμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάποια εικόνα σε σχέση με το πότε επίσημα θα δοθεί το κείμενο των συμπερασμάτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι. Γνωρίζω ότι αυτός ο κύκλος των συζητήσεων όσον αφορά το συγκεκριμένο σχετικό θέμα, από την ενημέρωση που έχω και εγώ από το Βουκουρέστι, έχει ολοκληρωθεί. Αλλά, όπως γνωρίζετε η Σύνοδος συνεχίζεται και πολλά άλλα θέματα συζητούνται ακόμη, είναι στο στάδιο της διαβούλευσης. Το θέμα το οποίο συγκέντρωσε, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης, ήταν το θέμα το οποίο ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Συνεχίζεται σήμερα η διαβούλευση για άλλα θέματα και βεβαίως η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας συνεχίζεται και αύριο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό το θέμα. Εάν έχετε εικόνα σχετικά με την αναβολή. Αν υπήρξε αναβολή με χρονοδιάγραμμα ή άνευ χρονοδιαγράμματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να πω ότι αυτό που λέτε «αναβολή» προήλθε από τη στάση, από την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είπε αυτό που έχουμε πει κατ` επανάληψη: Ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί πρόσκληση προς τη γειτονική χώρα, προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μετάσχει στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν έχει εξευρεθεί προηγουμένως αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Και αυτό καταστήσαμε σαφές σε όλους, ότι δεν μπορούσε, βεβαίως, να υπάρξει αυτή η πρόσκληση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ξέρω ότι είναι σε εξέλιξη η διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων, αλλά ρωτάω αν η αναβολή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αν θα είναι με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, αν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή, τίποτε περισσότερο να σας πω πάνω σε αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, όμως, είναι το αποτέλεσμα της ξεκάθαρης ελληνικής στάσης που οδήγησε στη μη διατύπωση πρόσκλησης προς τη γειτονική χώρα να γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει περίπτωση στο κείμενο αυτών των συμπερασμάτων να αναγράφεται ότι δεν προχώρησε η Συμμαχία σε πρόσκληση της γειτονικής χώρας, λόγω του ότι δεν πληροί τα κριτήρια και περιμένει κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω καμία αναφορά σε ένα κείμενο το οποίο δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Θα είχε, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουμε όπως είπατε και εσείς σωστά ενημερωθεί για κάποια πράγματα, από τους συναδέλφους που βρίσκονται εκεί, να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι σύμμαχοι που μας υποστήριξαν. Έχουμε ακούσει, ας πούμε, ότι ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πολύ φιλέλληνας, να το πω έτσι. Οι υπόλοιποι τι έκαναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε και σε αυτό το θέμα θα ήθελα να αναφερθώ για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Θα σας εξηγήσω και νομίζω ότι το ξέρετε όλοι σας, εξάλλου. Εσείς παρακολουθείτε αυτά τα θέματα από κοντά, όλο αυτό το διάστημα, αλλά και πριν καν προκύψει το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζετε ότι αυτές οι αποφάσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, λαμβάνονται με συναίνεση. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Σημασία, λοιπόν, εν προκειμένω, έχει η τοποθέτηση -το λέω για μια ακόμη φορά- η ξεκάθαρη τοποθέτηση, η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, της χώρας μας, της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 April 2008 - 13:34:02 UTC