Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 99937962

Έκδοση 1

brf0910

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

" Εισαγωγικά, θέλω να κάνω ειδική αναφορά στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας και η οποία ανακοινώθηκε χθες, σύμφωνα με την οποία: Όλα τα Ταμεία υποχρεούνται να καταβάλουν, εντός 15 ημερών, προσωρινή σύνταξη που θα ισούται με το 80% της υπολογιζόμενης ως οριστικής. Δεκαπέντε ημέρες, λοιπόν, από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου και της σχετικής υπεύθυνης δήλωσής του να συνταξιοδοτηθεί, θα εκδίδεται προσωρινή σύνταξη, ακόμη και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Εάν τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι ανακριβή, οι καταβληθείσες στο μεταξύ προσωρινές συντάξεις θα πρέπει, σύμφωνα με τη διάταξη, να επιστρέφονται. Γι` αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα ακριβή στοιχεία. Θυμίζω ότι είναι μια προσπάθεια η οποία έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης προσπάθειας που ξεκίνησε για τη σύνταξη των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, την ταχεία απόδοση της σύνταξης: Ένα χρόνο πριν βγει κάποιος στη σύνταξη, πηγαίνει στο ΙΚΑ εφόσον είναι ασφαλισμένος εκεί, δίνει τα στοιχεία για τα προηγούμενα Ταμεία στα οποία μπορεί να είχε διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε με το που θα βγαίνει στη σύνταξη να μπορεί να του αποδίδεται το ποσό χωρίς τις καθυστερήσεις παρελθόντων ετών. Όταν πρωτομπήκα στη δημοσιογραφία, θυμάμαι ότι μια σύνταξη καθυστερούσε δύο έως τέσσερα χρόνια για να δοθεί σε κάποιο συνταξιούχο. Δείγμα κακό, βεβαίως, για την Πολιτεία. Στο μεταξύ πέρασαν πολλά χρόνια, έχουν μεσολαβήσει πολλά. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη των όσων και προεκλογικά είπαμε, ότι δηλαδή η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τον πολίτη και να δείχνει στην πράξη ότι τον σέβεται.

Για το πρώτο δοκιμαστικό διάστημα, θέλω να ζητήσω από τους ενδιαφερομένους να δείξουν κάποιου είδους ανοχή. Και πάνω απ` όλα, θέλω να ζητήσω από τους εργαζόμενους στα Ταμεία, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εφαρμογή αυτού του νέου μέτρου το οποίο ενισχύει τον πολιτικό μας πολιτισμό, αλλά και την εικόνα μιας αποτελεσματικότερης δημόσιας διοίκησης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει βγάλει η κυβέρνηση κάποιο συμπέρασμα γι` αυτό το τριπλό φιάσκο, δηλαδή αυτή την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% αντί για 25% που πρότεινε, την αναβολή του ενιαίου φόρου στα καύσιμα και την εξαγγελία για το νέο φόρο στα ακίνητα; Από αυτό έχετε βγάλει, από αυτή την αποτυχία δηλαδή της κυβέρνησης να εφαρμόσει...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκούσε ο πρώτος χαρακτηρισμός. Θέλετε να προβείτε και σε τρίτο, γιατί κάνατε ήδη δύο; Το κατάλαβα πάντως από τον πρώτο. Λοιπόν, στο θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ: Eίναι ένα τεχνικό θέμα το οποίο χειρίζεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Όλες οι λεπτομέρειες, όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, θα γίνουν γνωστές μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει εκδοθεί από χθες ανακοίνωση. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Λέει η ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πού οφείλονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών. Έχει τρία βασικά κομμάτια. Το ένα, θα σας το εξηγήσω, γιατί μου το εξήγησαν κι εμένα: Στη EUROSTAT θεωρούν ότι οι τιμές και η περί τα ακίνητα οικονομία παραμένει σε επίπεδα της τάξεως του 1980. Παίρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, λέγοντας δηλαδή ότι στη Γερμανία τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει έκτοτε. Η διαφορά είναι ότι στη Γερμανία, μια χώρα ανεπτυγμένη ήδη από το 1980 και σε αυτόν τον κατασκευαστικό τομέα, τα πράγματα μπορεί να μην έχουν αλλάξει, αλλά στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν αλλάξει και οι τιμές και ο τρόπος πληρωμών κ.ο.κ. Δηλαδή υπάρχει μια διαφορετική εκτίμηση και καταλήγουν οι υπηρεσίες σε συνεργασία στην τελική αποτίμηση. Είναι ωστόσο  επαναλαμβάνω- ένα τεχνικό θέμα. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει ζητήσει να ενημερωθεί και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Για το θέμα της φορολογίας ακινήτων έχουμε κάνει μια τοποθέτηση, η οποία θεωρώ ότι είναι σαφής. Για το θέμα του πετρελαίου το ίδιο. Η εφαρμογή του αφορά το 2008, το είπα χθες. Το είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε και από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το θέμα αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή που αποτυπώθηκε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος αρχίζει να εφαρμόζεται, όπως γνωρίζετε, από την 1/1/2008.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, να το διευκρινίσω: Θεωρείτε ότι η χώρα κερδίζει από αυτή την εξέλιξη, δηλαδή την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 9,6% αντί 25,7% που αρχικά εκτιμούσε και ζητούσε; Θεωρείτε ότι είναι μια θετική εξέλιξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όταν ολοκληρωθεί η αποτύπωση των στοιχείων, δηλαδή όταν γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τοποθετηθεί και σε αυτό το ερώτημα. Νομίζω ότι είναι πρόχειρο από μέρους μου να πω κάτι τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, κ. Εκπρόσωπε, επειδή και εμείς δεν καταλαβαίνουμε -εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω- τόσο καλά τα οικονομικά, έκανε λάθος η EUROSTAT που μας αρνήθηκε την αύξηση του ΑΕΠ στο ποσό που είχαμε ζητήσει εμείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μιλάμε για διαφορετικές εκτιμήσεις. Δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία τα οποία εδόθησαν είναι λάθος. Μιλάμε για διαφορετικές εκτιμήσεις. Και έδωσα ήδη μια διαφορετική εκτίμηση σε ένα κομμάτι το οποίο γνωρίζουμε όλοι και είναι το κομμάτι των υποδομών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η μία είναι σωστή: ΄Η η δική μας ή η δική τους. Και οι δύο δεν γίνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕUROSTAT επιλέγει αυτό τον τρόπο. Σας το είπα πολύ συγκεκριμένα. Και νομίζω ότι είναι τόσο ενεργώς αποτυπωμένο όταν μιλάμε για υποδομές, για ακίνητα  και σας ανέφερα το παράδειγμα της Γερμανίας- που δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στην περίοδο της απογραφής, κ. Εκπρόσωπε, μας λέγατε ότι με εργώδη προσπάθεια, εν πάση περιπτώσει, αποκαταστάθηκε το κύρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της χώρας, εν πάση περιπτώσει, έναντι της EUROSTAT και της Ε.Ε.. Και εδώ, βλέπουμε τώρα ότι ξαναξεκινάει μια ιστορία αμφισβήτησης των αριθμών οι οποίοι κατευθύνονται από Αθήνα στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει αναλογία ανάμεσα σε αυτή την κατάσταση και την προηγούμενη, την οποία καταγγέλλατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για αμφισβήτηση αριθμού, μιλάμε για διαφορετική εκτίμηση. Σας είπα το παράδειγμα -γιατί ρώτησα και εγώ αυτό που ρωτήσατε και εσείς, μη νομίζετε ότι δεν έχω τις ίδιες απορίες με σας- της Γερμανίας, δηλαδή ότι τα ακίνητα στη Γερμανία από το 1980 έως σήμερα έχουν μια αποτύπωση στην αξία τους, τον τρόπο της πώλησης, μεταπώλησης κ.τ.λ. στην υπεραξία που παίρνει, η οποία παραμένει η ίδια. Και αυτό έρχεται ως επιχείρημα από τη EUROSTAT, διότι θεωρεί ότι έτσι πρέπει να εκτιμώνται αυτές οι υποδομές. Ενώ, στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, δεν συμβαίνει αυτό. Είναι τελείως διαφορετική η λογική του ΄80 από τη λογική του 2007 σε ό,τι αφορά τα ακίνητα. Θα σεβαστούμε την άποψη της EUROSTAT. Δεν σημαίνει ότι είναι λάθος τα στοιχεία που δόθηκαν. Η εκτίμηση που είχε δοθεί για την αποτύπωση των αριθμών, για την αξία, ήταν Α΄, η EUROSTAT δίνει μια διαφορετική εκτίμηση. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Δεν υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθούν άλλες εντυπώσεις. Δεν ωφελεί ούτε βλάπτει σε τίποτα η αποτύπωση της πραγματικότητας και εν πάση περιπτώσει των στοιχείων έτσι όπως τα υιοθετεί η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, η EUROSTAT. Δεν σημαίνει ότι υποτιμάται το έργο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και νομίζω ότι αυτό προκύπτει και από την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της μιας και της άλλης υπηρεσίας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Εάν δούμε, όμως, με βάση τη χθεσινή εξέλιξη και την απόφαση της EUROSTAT, σε απόλυτους αριθμούς παρατηρούμε ότι εκτός από τη μείωση του ΑΕΠ έχουμε αύξηση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Θέλω να σας ρωτήσω: Πρώτον, τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της δημοσιονομικής εξισορρόπησης έως το 2010; Και δεύτερον, εάν πιστεύετε ότι αυτό θα συμπαρασύρει και αλλαγές στη φορολογία με ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα ή δύο; Ευχαριστώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχει δοθεί απάντηση και από τον Πρωθυπουργό. Παραμένει η ίδια απάντηση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο στόχος είναι γνωστός για το 2010. Με βάση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, προχωρούμε και πλησιάζουμε σε αυτό το στόχο. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι εφόσον τηρηθεί ο Προϋπολογισμός του 2008 και του 2009 στη συνέχεια, με τον τρόπο τον οποίο έχουμε ήδη διατυπώσει -και εννοώ τον έχει διατυπώσει στο γενικό του πλαίσιο ο Πρωθυπουργός, αλλά και σε ειδικότερα πλαίσια ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τον οποίο με ρωτήσατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν και έχουν γίνει ορισμένες δηλώσεις θα παρακαλούσα να τοποθετηθείτε και εσείς επάνω στο θέμα που έχει αυτές τις ημέρες δημιουργήσει εντύπωση με τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς, όσον αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο και θα ήθελα να μου πείτε εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ρόλο του κ. Νίμιτς στην προσπάθεια για επίλυση του Σκοπιανού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε εκείνοι οι οποίοι θέλουμε την επίλυση του ζητήματος αυτού. Έχουμε κάνει κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή και μάλιστα κινήσεις που νομίζω ότι είναι επαινετές. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, θα σημειώσω ότι με καλύπτει απόλυτα αυτό που είπε η κ. Μπακογιάννη χθες, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου.

ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά το ρόλο του κ. Νίμιτς, η Ελλάδα θα τον υποστηρίξει ή θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια τοποθέτηση για τη συγκεκριμένη αποστροφή, την οποία θα χαρακτήριζε κανείς ατυχή. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος η κυβέρνηση έχει εγγράψει έσοδα στον προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, δηλαδή με το μέτρο της επιβολής ενιαίου φόρου στα καύσιμα. Αυτά τώρα, καθώς όλοι συνομολογούν ότι ούτε από την πρώτη του χρόνου θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο γιατί ή θα εφαρμοστεί στην αρχή ή θα πάει από την άλλη σεζόν. Αυτό το 1,5 δις τώρα ποιος θα τα πληρώσει; Θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ γιατί το αφήσατε και αυτό ανοιχτό. Παραπέμψατε στην ερώτηση του Πρωθυπουργού. Θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Προϋπολογισμός και τα έσοδα ή τα έξοδα δεν λογίζονται από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους αλλά από τον Ιανουάριο. Άρα λοιπόν, είμαι βέβαιος ότι έχει υπάρξει η σχετική πρόνοια όταν γίνονται υπολογισμοί. Δεν θυμάμαι και εγώ ποιο είναι το ακριβές ποσό, αλλά έχει υπάρξει η σχετική πρόνοια για το 12μηνο, δηλαδή, το χειμώνα του 2008 και το χειμώνα από το επόμενο φθινόπωρο -Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο- του 2009. Μην μπερδευόμαστε. Ο προϋπολογισμός του 2008 ισχύει από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτό ίσχυε, αυτό έλεγε, αυτό ισχύει τώρα. Αν δηλαδή τα έσοδα υπήρχαν από τώρα, από φέτος τον Οκτώβριο δεν θα πήγαιναν στον προϋπολογισμό του 2008.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν ανακοινώθηκε αυτό το μέτρο από τον Υπουργό Οικονομίας, εμείς είχαμε την εντύπωση ότι είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία, έτσι ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τώρα. Τελικά δεν είχε γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι προεργασία για το πετρέλαιο, -για το θέμα αυτό το οποίο είναι σύνθετο- έχει ξεκινήσει. Εκείνο το οποίο θα ξεκινήσει να γίνεται από την 1/1/2008, είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, το είπαμε από χθες αυτό. Τα χρήματα δε των εσόδων που θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο θα ενταχθούν, όπως είπα και μόλις προ ολίγου, στον Προϋπολογισμό του 2008.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Από την αρχή λοιπόν ήταν έτσι μεθοδευμένο ώστε να ισχύσει από την αρχή του 2008 όχι για να αρχίσει να εφαρμόζεται από τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εφαρμογή αφορά, επαναλαμβάνω, το 2008. Όπως άλλωστε σας είπα και προηγουμένως και συμβουλεύομαι και τις σημειώσεις μου έχοντας μιλήσει με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που ήδη έχει κατατεθεί. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός από την αρχή. Το μόνο που μένει είναι να καθοριστούν τεχνικές λεπτομέρειες του μέτρου. Σας υπενθυμίζω ότι σε συνέντευξη Τύπου την 1η Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε τονίσει «εάν είναι εφικτό να εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου, θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου. Αν δεν είναι εφικτό θα εφαρμοστεί αργότερα» . Το αργότερα είναι από την 1η του μηνός Ιανουαρίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Διαβάζω ότι συνελήφθη η ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα καθ υποτροπή να παρακολουθεί παρανόμως διαδηλώσεις με τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, της επιβλήθη μάλιστα και ένα πρόστιμο. Θέλω να ρωτήσω γιατί δεν σέβεται η αστυνομία το νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον να σας πω ότι δεν κάνει συλλήψεις καμία ανεξάρτητη αρχή, για να χρησιμοποιούμε τα σωστά ρήματα. Δεύτερον το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει στην ίδια αίθουσα και το θυμάστε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και αυτό ακριβώς σας ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα πει και τότε ότι ασκήθηκε αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2006 και αναμένεται η απόφαση η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί. Το Σεπτέμβριο του 2006 η Ελληνική Αστυνομία υπέβαλε, παραλλήλως, ερώτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα. Αναμένεται ως σήμερα η σχετική γνώμη του εισαγγελέα. Όταν εκδοθούν οι αποφάσεις ή εν πάση περιπτώσει η πρώτη από τις δύο που εκδοθεί  είτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή η γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- θα εφαρμοστεί αυτό που λέει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο μεταξύ δεν θα έπρεπε να απέχει από αυτό; Αν της επιτραπεί να κάνει παρακολουθήσεις να το κάνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει μια προσφυγή με τον νόμιμο τρόπο και στρέφεται εναντίον της απόφασης της Αρχής. Περιμένει λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όποια από τις δύο αποφάσεις εκδοθεί πρώτη θα εφαρμοστεί ότι και να λέει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υποθέτω ότι παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Νομίζετε από τα όσα συμβαίνουν εκεί δημιουργείται κάποιος ευρύτερος κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η Δημοκρατία μας είναι αρκετά ισχυρή όπως επίσης, η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων στη σημερινή Δημοκρατία. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο που να υπεισέρχεται στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Άλλα αν με ρωτάτε- αν ορθώς το κατάλαβα- κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για το πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή για τη δημοκρατία μας, θεωρώ ότι όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι για τη Δημοκρατία. Για το πολιτικό σύστημα είπα. Η Δημοκρατία είναι ευρύτερη από το δικομματικό πολιτικό σύστημα ενδεχομένως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε λέγοντας «αν υπάρχει πρόβλημα». Θεωρώ ότι όταν λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματα, τα οποία είναι φορείς της Δημοκρατίας και βασικοί συμμέτοχοι της Δημοκρατίας, δεν έχει κάποιος να φοβηθεί τίποτα.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γι αυτό που μόλις είπατε κ. Υπουργέ, γιατί μου έκανε εντύπωση. Η αστυνομία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας ή μέχρι να έχουμε μια γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα εφαρμόσει ή τη γνωμοδότηση ή την απόφαση. Μέχρι τότε δεν υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής, έστω και αν την αμφισβητεί; Η απόφαση της Αρχής υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα προηγουμένως. Ο κ. Κυρίτσης με ρώτησε το ίδιο πράγμα.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δεν είναι στη διακριτική της ευχέρεια να περιμένει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας η συγχώνευση των νομών σε 16 από 52, των δήμων σε 400 από 1034 και των περιφερειών σε 6 από 13;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως με ενημέρωσε από χθες -περίμενα από χθες την ερώτηση- ο αρμόδιος υπουργός κ. Παυλόπουλος, γίνονται συζητήσεις, τις γνωρίζετε άλλωστε. Δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια απόφαση. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις οι οποίες κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους φορείς, μετέχουν σε αυτό νομίζω η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ κ.τ.λ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών αυτή που ανέφερα και είδε το φως της δημοσιότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι είναι πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η απάντηση την οποία έχω από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αυτή που σας είπα ότι δεν υπάρχει κανενός είδους απόφαση. Ακούγονται διάφορες σκέψεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 October 2007 - 13:16:55 UTC