Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 99273365

Έκδοση 1

brf0810

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ήθελα να ευχηθώ, όπως φαντάζομαι και όλοι οι Έλληνες πολίτες, να έχει αίσιο τέλος η εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στην οποία υποβάλλεται αυτή την ώρα, και από το πρωί απ` ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και άρα και του λαθρεμπορίου των καυσίμων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ήταν και στις προεκλογικές της προτεραιότητες, θεωρείτε ότι όσα μέχρι τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δίνουν εικόνα ικανοποιητικής προεργασίας γι` αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέματα σύνθετα τα οποία δεν λύνονται πολύ απλά από τη μια ημέρα στην άλλη. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδίδει -αν δεν έχει ήδη εκδώσει- ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου η οποία θα γίνει, όπως με πληροφόρησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, από την 1/1/2008. Οι λεπτομέρειες, για να μη μείνουμε σε επίπεδο εικασιών, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, θα ανακοινωθούν στη σχετική ρύθμιση.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία πότε σκοπεύει να ανοίξει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπεται από το Σύνταγμά μας πώς γίνεται η αναθεώρηση. Σας θυμίζω ότι η αναθεώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στην πρώτη Σύνοδο της Βουλής. Η Σύνοδος της Βουλής άρχισε ήδη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα ήθελα να ρωτήσω: Δηλαδή πόσο θα πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης τώρα οι καταναλωτές; Έχει υπόψη της η κυβέρνηση; Και σκέφτεται να δώσει και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν επισήμως. Μέχρι τότε, θα ήθελα να παρακαλέσω να μην ακούτε διάφορες εικοτολογίες οι οποίες εντέλει δεν ωφελούν κανέναν και δημιουργούν αναταραχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διάβασα μια δήλωση της κ. Μπακογιάννη η οποία λέει ότι αυτή η ώρα είναι η καταλληλότερη ώρα για να λυθούν Κυπριακό και Σκοπιανό. Υπάρχει κάτι το οποίο γνωρίζετε, το οποίο δημιουργεί κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί αυτή την ώρα, υπάρχει από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν ξέρω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, από τότε που έγινα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε εθνικά θέματα ακολουθώ πιστά αυτά τα οποία δηλώνονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Εάν η Υπουργός Εξωτερικών έχει να πει κάτι περισσότερο, είμαι βέβαιος ότι θα το έλεγε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Χατζηδάκης με τον Επίτροπο Μπαρό, διάφορα δυσοίωνα για το μέλλον της Ολυμπιακής. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες μετρήσεις στις οποίες το θέμα της Ολυμπιακής είχε συμπεριληφθεί πριν από κανένα χρόνο, έδειχναν μια συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία υπέρ της ύπαρξης ενός εθνικού αερομεταφορέα. Θέλω να ρωτήσω, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να χειριστεί αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δίνω στις δημοσκοπήσεις τη σημασία που τους αξίζει. Θυμίζω ότι υπήρχε και δημοσκόπηση άλλη από αυτή που λέτε εσείς, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ετάχθησαν υπέρ των μέτρων που είχε ανακοινώσει τότε ο Πρωθυπουργός. Ο αρμόδιος Υπουργός νομίζω ότι ερωτήθηκε πριν από λίγο, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Η προσπάθεια δεν έχει αλλάξει, είναι αυτή την οποία έχει πει και άλλες φορές και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να μην κλείσει, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια είναι να μην κλείσει η Ολυμπιακή, να πουληθεί η Ολυμπιακή, να αποκρατικοποιηθεί η Ολυμπιακή, να το πω έτσι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, εννοείτε εκείνες το Σεπτέμβριο του 2005, ότι η Ολυμπιακή με την παρούσα μορφή και δομή της δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μέχρι πότε ισχύει αυτή η δήλωση; Δηλαδή, ο ορίζοντας για να σταματήσουν...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έως ότου βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή νομίζαμε ότι ήταν άμεσο τότε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του γράφω ένα ρεπορτάζ και του λύνω ένα μεγάλο πρόβλημα. Τη διαφορά αυτή την κατανοείτε, είμαι βέβαιος. Είστε ένας ευφυής δημοσιογράφος και νομίζω ότι δεν περιμένετε να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα στο χρόνο εκείνο που γράφεται ένα ρεπορτάζ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα σε εκκρεμότητα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό προσπαθούμε να λύσουμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τον ορίζοντα, ρώτησα. Εάν υπάρχει κάποιος ορίζοντας για να...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λυθεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή κατηγορούσατε το ΠΑΣΟΚ που άφηνε το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ το άφηνε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς το έχετε ήδη τέσσερα χρόνια και...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία πια να πούμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Από τότε που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Έλληνες πολίτες έχουν αναθέσει στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα και τις ευθύνες για το κάθε ζήτημα). Με αυτή τη συναίσθηση της απόλυτης ευθύνης λοιπόν, σας λέω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος όλων, είναι η επίλυση του προβλήματος που υπάρχει σε σχέση με ένα πολύ μεγάλο χρέος από την Ολυμπιακή προς το Δημόσιο και αντιστρόφως από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή, η οποία όμως πρέπει να γίνει μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γνωρίζετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού πατά η κυβέρνηση και κάνει αποδεκτή την αίτηση Αναλυτή ως ένα από τα στοιχεία του διαλόγου; Μήπως στις 14 προτάσεις που κάνει, οι οποίες στο σύνολό τους στρέφονται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή, με την έννοια που λέτε εσείς, κάθε πρόταση. Δηλαδή, ακούει τις προτάσεις. Γιατί, προφανώς, όταν λέτε «κάνει αποδεκτή» εννοείτε ότι η κυβέρνηση είπε ότι θα ακούσει όλες τις προτάσεις, άρα και αυτές του κ. Αναλυτή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις συνεκτιμά σαν στοιχείο του διαλόγου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Κάθε πρόταση, κάθε φορέα, κάθε αρμοδίου, θα ληφθεί υπόψη. Αλίμονο. Είναι δυνατόν να μην ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που θα κάνουν όλοι οι φορείς;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι φορέας. Είναι διορισμένη Επιτροπή από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε Επιτροπή. Για πείτε μου τι ακριβώς εννοείτε; Υπάρχει μια Επιτροπή, η οποία κάνει προτάσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εννοώ ότι δεν αποδοκιμάσατε προτάσεις οι οποίες στρέφονται, στο σύνολό τους, κατά των εργαζομένων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μάθουμε επιτέλους να συζητούμε δημοκρατικά στον τόπο αυτό. Θα ακουστεί μια πρόταση από τη μία πλευρά, μια πρόταση από την άλλη πλευρά. Όποιες είναι αρεστές στην κυβέρνηση θα επιδοκιμάζονται και όποιες δεν είναι θα αποδοκιμάζονται; Η κυβέρνηση έχει πει τις βασικές της θέσεις. Έχουν ανακοινωθεί και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, σε επίπεδο αρμοδίου Υπουργού, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Αρχίζει ο διάλογος. Αλίμονο, ο σκοπός της κυβέρνησης ή ο στόχος δεν είναι κάθε φορά να αποδοκιμάζει ή να επιδοκιμάζει μια πρόταση. Στόχος είναι να γίνεται ζύμωση, αφού ακουστούν όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτό και πάντως σίγουρα με στόχο τη βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι εννοεί ο κ. Αλογοσκούφης όταν μιλά για εξομοίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων; Εννοεί την εξομοίωση προς τα κάτω; Δηλαδή, το μοντέλο ΙΚΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια είναι για το καλύτερο, όχι για το χειρότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα του πετρελαίου γιατί υπενθυμίζω και σε σας και στο press room ότι υπήρξε μια δήλωση του κ. Αλογοσκούφη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας που έλεγε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιβληθεί το μέτρο από 15 Οκτωβρίου, από την αρχή της προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης. Δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει, προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξει προμήθεια πετρελαίου με διαφορετική τιμή, από τους κερδοσκόπους, τώρα, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι την ημερομηνία που το μέτρο θα επιβληθεί, που είναι η 1η Ιανουαρίου; Δηλαδή, είναι ένας μεγάλος χρόνος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος των πολλών ετών που -όπως ξέρετε- ισχύει ένα σύστημα, το οποίο δυστυχώς έχει επιτρέψει να υπάρχουν παραθυράκια, δυστυχώς έχει επιτρέψει να υπάρχουν λαθρέμποροι. Άρα, λοιπόν, αν με ρωτήσετε ποιος είναι ο πιο μεγάλος χρόνος, οι δύο μήνες που απομένουν ως την 1/1 του 2008 ή τα 10, 20, 30 χρόνια, μάλλον- με την μαθηματική λογική- θα λέγαμε το δεύτερο. Κατά συνέπεια, φυσικά και μας προβληματίζει όλο το θέμα, αλλιώς δεν θα ασχολούμαστε με αυτό, αν δεν μας προβλημάτιζε. Θα το αφήναμε να ρέει όπως έρεε επί χρόνια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για το ασφαλιστικό θέλω μια διευκρίνιση: Η κυβέρνηση θα έβλεπε αυτόν τον διάλογο να γίνει μέσα από την Βουλή, μέσω μιας μόνιμης επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Έχει γίνει αυτή η πρόταση που λέτε από τον αρμόδιο υπουργό, στις επιστολές που έστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων, ο διάλογος να γίνει σε αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο στο διάλογο να είναι ο εαυτός της και οι βιομήχανοι και να μην προσέλθουν οι εργαζόμενοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα διάλογο καλό θα ήταν να προσέλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πρώτον, γιατί πραγματικά δηλώνουν με αυτόν τον τρόπο, στην κοινωνία ότι ενδιαφέρονται. Διότι αν δεν πάω σε ένα διάλογο και βγω στους δρόμους να φωνάξω χωρίς να συζητήσω προηγουμένως, ο κάθε νουνεχής πολίτης θα αρχίσει να αναρωτιέται γιατί το κάνω. Έτσι δεν είναι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν πάτε σε προκαθορισμένες λύσεις...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το ξέρουμε. Και δεν είναι μόνο ένα πολύ μεγάλο ελληνικό θέμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι ένα μεγάλο θέμα διεθνώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντιμετώπισαν ή το αντιμετωπίζουν. Είναι ένα ζωντανό θέμα. Το αντιμετώπισε μια κυβέρνηση πριν από περίπου 15- 20 χρόνια, θα το αντιμετωπίσει και η επόμενη κυβέρνηση μετά από 15- 20 χρόνια. Είναι ένα θέμα το οποίο αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας. Δεν είναι δηλαδή κάτι που φτιάχτηκε και έμεινε ή θα μείνει εσαεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 October 2007 - 20:05:56 UTC