Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-05-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2007

Αριθμός Δελτίου: 72106384

Έκδοση 1

brf0905

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας και κ. Παπαθανασίου εισηγήθηκαν για τα θέματα των εθνικών και ευρωπαϊκών υποδομών στο χώρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχετικό σχεδιασμό γι` αυτά τα ζητήματα. Έχει ήδη κάνει δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός.

" Επίσης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης έκανε ενημέρωση για θέματα οικονομίας. Με αφορμή αυτό, θέλω να πω πως σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η χώρα μας, μια κατεξοχήν χώρα ευρωπαϊκού προσανατολισμού από τότε, είναι από τις παλαιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρή παρουσία και συνεισφορά. Συμπίπτει η χρονιά αυτή με ένα μεγάλο οικονομικό επίτευγμα ευρωπαϊκού επιπέδου, το οποίο είναι αποτέλεσμα σοβαρής στρατηγικής της κυβέρνησης, σκληρής δουλειάς και κατανόησης από τους Έλληνες πολίτες. Είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οικονομία της χώρας, αλλά όχι και το τέλος του δρόμου. Η απογραφή που έγινε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και κατέδειξε το μεγάλο έλλειμμα της τάξεως περίπου 8% που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησε σε μια σειρά από αποφάσεις για τη νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών, την οποία επέτυχε η σημερινή κυβέρνηση. Μια διαχείριση που για πρώτη φορά μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της ΟΝΕ, δηλαδή, σε έλλειμμα κάτω από το 3%. Και αυτό με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, η οποία απέδωσε καρπούς. Ήδη ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους και το έλλειμμα το 2006 κατεγράφη στο 2,6%, ενώ το 2007 θα είναι στο 2,4%.

Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να φέρει δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2010 αντί για το 2012, την υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες  μέλη της ΟΝΕ να καταρτίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής την οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας: Δηλαδή στη μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Δεσμεύσεις για την αύξηση του ΕΚΑΣ, δεσμεύσεις για την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, δεσμεύσεις για την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, η οποία μάλιστα, όπως ξέρετε, συνοδεύτηκε και με την επιστροφή αναδρομικών, χρημάτων δηλαδή που παρανόμως και εκτός κάθε πολιτικής λογικής παρακρατούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Χωρίς υπερβολές, αλλά με συνετή διαχείριση στην οικονομία, από το Υπουργείο Οικονομίας και όλα τα υπόλοιπα υπουργεία περιορίστηκε η σπατάλη στο Δημόσιο, αντιμετωπίστηκε η φοροδιαφυγή και δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ώστε η χώρα να διατηρήσει σε μόνιμη βάση το σημερινό κύρος της, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και θα γνωρίζουν την αλήθεια για τα οικονομικά και κατά συνέπεια, όλα αυτά τα στοιχεία βοηθούν στο να ενισχυθούν οι μεγάλοι ήδη ρυθμοί ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας με την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε λίγη ώρα, θα δώσει συνέντευξη στους αρμόδιους οικονομικούς συντάκτες, αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

" Αύριο στις 17.00, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ζάγκρεμπ, όπου θα συμμετάσχει στη 10η Σύνοδο Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ήδη δοθεί από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως, σχολιάζοντας τη διαδικασία εξόδου από την επιτήρηση, ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Βεβαίως, γνωρίζω και απαριθμήσατε και εσείς κάποια από αυτά που κάνατε για τους πολίτες, αλλά αυτό το «δεν σημαίνει το τέλος του δρόμου», σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν κάτι επιπλέον, πλην αυτών που έχετε ήδη κάνει και απαριθμήσατε προηγουμένως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δεσμεύσεις μας, όπως σας είπα ήδη και όπως γνωρίζετε, γίνονται πραγματικότητα. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Νέα Δημοκρατία σε ένα τοπίο το οποίο όλοι στη χώρα νόμιζαν διαφορετικό και το οποίο απεδείχθη από την έρευνα, από την απογραφή που έκαναν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι ήταν τελείως διαφορετικό. Με τις δυσκολίες, με την ήπια προσαρμογή προσπαθήσαμε, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και όπως γνωρίζετε -ήδη ανέφερα μερικές από αυτές, τις πιο βασικές από τις οικονομικές μας δεσμεύσεις- είμαστε συνεπείς.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το ρωτώ γιατί δεν ξέρω, αν είστε σε θέση να πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο, δηλαδή αυτές οι εκφράσεις του τύπου «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» ή «ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων» είναι κάτι το οποίο το ακούμε επί χρόνια. Θα είναι σε θέση η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, αν όχι σήμερα, να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για το τι μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες από αυτή την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας δίνω το παράδειγμα του ΕΚΑΣ. Το 2005 και το 2006, οι αυξήσεις και στο ΕΚΑΣ αλλά και στον ΟΓΑ ήταν διπλάσιες από τον πληθωρισμό. Σας λέω και το ξέρετε ότι το 2006 αυξάνεται το ΕΚΑΣ -αυξήθηκε ήδη- κατά 35 ευρώ το μήνα. Το 2007 αυξάνεται επίσης κατά 35 ευρώ το μήνα. Από 1/1/2008 έχουμε αύξηση κατά 50 ευρώ το μήνα, στον ΟΓΑ, όπως είχαμε ήδη αύξηση φέτος στον ΟΓΑ. Έχουμε δηλαδή μια σειρά πραγμάτων τα οποία έγιναν μετά από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και οι οποίες γίνονται πράξη παρά τις δύσκολες συνθήκες -τις οποίες σας ανέλυσα και γνωρίζετε, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε ότι βρήκε η κυβέρνηση- από την προηγούμενη οικονομική διαχείριση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια για την οικονομία, για τα οικονομικά. Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες δεν ξέρουν γιατί η κυβέρνηση έκοψε πριν από μερικές εβδομάδες 430 εκατομμύρια από τις δαπάνες του Προϋπολογισμού, δεν ξέρουν ακόμη ποιες δαπάνες αφορούν και δεν έχει διευκρινίσει η κυβέρνηση εάν αφορούν πρώτα και κύρια τις κοινωνικές δαπάνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα εκείνη την ημέρα, γιατί άλλωστε σας το ανακοίνωσα εγώ στο press-room μετά από μια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Και σας έχω δώσει ήδη απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μας έχετε πει όμως, ποιες είναι οι δαπάνες αυτές, συγκεκριμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε βέβαιος ότι θα γίνουν όλα γνωστά την ώρα που πρέπει, όταν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η κυβέρνηση ακολουθεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα και το κάνει για πρώτη φορά με συνετό τρόπο  για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση, γιατί η προηγούμενη είχε αποδειχθεί ότι δεν το έκανε με συνετό τρόπο- έτσι ώστε να διασφαλιστεί αυτό το ήδη κατακτημένο κύρος της χώρας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μια δεύτερη ερώτηση στα οικονομικά: Η εξαφάνιση του πληθωρισμού την ώρα που η ακρίβεια «ζεματάει» το λαϊκό εισόδημα, είναι και αυτό μέσα στις ικανότητες της κυβέρνησης; Πώς το έχετε καταφέρει αυτό το θαύμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,5%, ανακοινώθηκε σήμερα, τον Απρίλιο, τη στιγμή που ακριβώς όλα ανεβαίνουν πάνω και οι υπηρεσίες και τα προϊόντα, ιδιαίτερα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μια προσέγγιση ιδεολογικού περιεχομένου, την οποία εγώ σέβομαι. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να σας πω για τρίτη φορά  και θα ήθελα να το σεβαστείτε- είναι ότι εδώ δεν πρόκειται για στοιχεία τα οποία δίνει τυχαία η κυβέρνηση. Μιλάμε συνεχώς για στοιχεία τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακούστηκε πολλές φορές, ας πούμε, για την απογραφή, τι στοιχεία δίνει η κυβέρνηση για την απογραφή. Είναι στοιχεία τα οποία δίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σας θυμίζω ότι όταν έρχονταν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, υπήρχε μια σειρά από φωνές που κραύγαζαν ότι είμαστε υπό επιτροπεία, ότι έχουν έρθει οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας ελέγχουν κ.ο.κ.. Και όμως αυτό, δεν απέτρεψε κάποιους από το να φωνάζουν στη συνέχεια ότι τα στοιχεία της απογραφής δεν ήταν αυτά τα οποία είναι πραγματικά στοιχεία. Είναι η πρώτη φορά που σε Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει υποσημείωση με επιφυλάξεις για τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Έκθεση αυτή. Αυτό κάτι λέει για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και των στοιχείων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να το πείτε στον ελληνικό λαό αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, στον ελληνικό λαό μιλάω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ρώτησα και προχθές για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σήμερα, έχουμε εξελίξεις. Έχετε να κάνετε κάποιο καινούργιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το θεσμό του Πατριαρχείου και τον Πατριάρχη. Όλοι πρέπει να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αυτοτέλεια του Πατριαρχείου. Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και ο υφυπουργός κ. Κασσίμης επικοινώνησαν, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Πολύδωρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με τον Πρωθυπουργό, η οποία ήταν και πολύωρη, έχετε την αίσθηση ότι ήρθησαν οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις που είχε διατυπώσεις προσφάτως ο κ. Πολύδωρας σε σχέση με το κενό διοίκησης στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πολύδωρας έχει κάνει δημοσίως δηλώσεις και για το θέμα που αναφέρετε. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς συνδέεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πολύδωρα με αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή είναι πρόσφατες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω ότι δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση που κάνετε. Μπορείτε να μου πείτε με λεπτομέρεια την ερώτησή σας, γιατί δεν έχω καταλάβει. Ο αρμόδιος υπουργός έχει τοποθετηθεί για θέματα του υπουργείου του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως. Εάν μου επιτρέπετε, η συνάντηση αυτή, όμως, έγινε δύο ή τρία 24ωρα μετά, αφότου ο κ. Πολύδωρας είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής, δημόσια δηλαδή, για έλλειμμα στην ηγεσία της Αστυνομία, για έλλειμμα διοίκησης, για κενό στην ουσία εξουσίας και είχε εκφράσει κάποια παράπονα για το ότι δεν γίνεται η δουλειά του σωστά. Υποψιάζομαι ή τουλάχιστον όλη η αίσθηση που έδωσαν οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, ήταν ότι ο ίδιος έχει έντονες ενστάσεις σε σχέση με το πρόσωπο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, με το πρόσωπο που ηγείται στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτές οι επιφυλάξεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ήρθησαν από πλευράς του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι υποψιάζεστε και έτσι όπως το διατυπώνετε είναι σαν να υπάρχουν δύο διαφορετικές πλευρές. Ο κ. Πολύδωρας, με σαφήνεια στη δήλωσή του χθες, ανέφερε ότι έχει την εμπιστοσύνη που έχει ως υπουργός Δημόσιας Τάξης στους αξιωματικούς και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.. Και ανέφερε επίσης ότι τα υπόλοιπα θέματα υπηρεσιακής φύσεως που είναι θέματα με τα οποία πρέπει να απασχολείται ένας υπουργός  τον απασχολούν βεβαίως ως υπεύθυνο άνθρωπο- είναι ζητήματα τα οποία ο ίδιος προσπαθεί να τα λύσει και σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που ρωτά ο κ. συνάδελφος είναι εάν μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν δεν υπάρχει πια έλλειμμα διοίκησης στην Αστυνομία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα επαρκώς και έχει απαντήσει ήδη και ο κ. Πολύδωρας από χθες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω στο ερώτημα του κ. Κακαλή, επειδή η απάντηση περί ιδεολογικής επεξεργασίας των στοιχείων εμένα προσωπικώς δεν με καλύπτει. Θέλω να μου εξηγήσετε εσείς πώς γίνεται να πέφτει ο πληθωρισμός και να αυξάνονται οι τιμές. Εκτός και αν δεν αυξάνονται οι τιμές. Γιατί εάν αυξάνονται οι τιμές και πέφτει ο πληθωρισμός σημαίνει ότι «πειράζονται» οι τιμές στη δειγματοληψία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι δεν έχει αλλάξει καμία μέθοδος από τις ευρωπαϊκά παραδεκτές μεθόδους για το πώς εκτιμάται ο πληθωρισμός στη χώρα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Οπότε, τι έχει γίνει; Θαύμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι. Φοβούμαι ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις με λεκτικά σχήματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθήστε. Αλλά, σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι τα στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση δίνει  οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν- για πρώτη φορά δεν αμφισβητούνται. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει υποσημείωση, όπως υπήρχε για χρόνια, στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα στοιχεία, δηλαδή εάν είναι αληθινά ή όχι; Αυτές ήταν υποσημειώσεις. Δεν υπάρχουν πια. Άρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κεντρικό επίπεδο, με υπηρεσίες που είναι αρμόδιες, που γνωρίζουν, αναγνωρίζουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αλλαγή στα οικονομικά του τόπου. Μια προσπάθεια η οποία έχει ως αποτέλεσμα, πρώτον και μείζον τη μείωση του ελλείμματος. Ενός τεραστίου ελλείμματος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να κάνω μια δεύτερη ερώτηση; Μια πλούσια και φιλάνθρωπος κυρία ανέλαβε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για την κατασκευή στην Ελλάδα ενός ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά, κάτι το οποίο λογικά θα έπρεπε να έχει κάνει το κράτος. Παρατηρήσαμε προχθές, σε ένα τηλεοπτικό τηλεμαραθώνιο, τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε υπουργοί να βγαίνουν και να προσφέρουν σε ένα έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας δημόσια λεφτά για κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει οι ίδιοι. Πώς το σχολιάζει αυτό η κυβέρνηση; Συμφωνεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συγνώμη, δεν θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να έχει φροντίσει να κάνει ένα ογκολογικό νοσοκομείο αντί να δίνει λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου σε ένα ιδιωτικό project;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει μια αντίφαση η ερώτησή σας από τη γέννησή της. Δηλαδή, εάν το υπουργείο Υγείας έδινε λεφτά για το σύνολο του κόστους ενός τέτοιου νοσοκομείου θα πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος πολύ περισσότερα από ό,τι θα πληρώσει τώρα που πολλοί Έλληνες πολίτες, με την ευαισθησία που έδειξαν, προσπάθησαν, συναίνεσαν, έβαλαν το χέρι στην τσέπη και βοήθησαν για να γίνει τέτοιο έργο. Μακάρι να γίνουν πολλά τέτοια έργα στην Ελλάδα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γνωρίζετε το ποσοστό συμμετοχής του διοργανωτή σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι, λέω, να γίνουν πολλά τέτοια έργα στην Ελλάδα, με την ευαισθησία που διακρίνει τους Έλληνες πολίτες σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με εράνους δουλεύει το Δημόσιο, κ. Εκπρόσωπε; Δεν πληρώνουμε φόρους; Γιατί τους πληρώνουμε τους φόρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενοχλεί που οι Έλληνες πολίτες ευαισθητοποιούνται και δίνουν χρήματα ...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με ενοχλεί που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους και μετά τους ζητά η τηλεόραση να ενισχύσουν διάφορα ιδιωτικά φιλανθρωπικά project.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Καλώς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις, εάν μου επιτρέπετε. Η πρώτη αφορά στο εάν γνωρίζει η κυβέρνηση πότε θα δοθούν στη Βουλή τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του υιού του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία, τα οποία έχουν ζητηθεί σε δύο ερωτήσεις, όπως με ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κίνηση αυτή κλείνει το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στοιχεία είναι επαρκέστατα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, αφορά στην ερώτηση που έχει καταθέσει ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ στη Βουλή και ζητά την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας. Η ερώτηση απευθύνεται στην υπουργό Παιδείας. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσει οπωσδήποτε η υπουργός Παιδείας στην ερώτηση που έχει γίνει στη Βουλή. Γνωρίζετε τη θέση που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση κεντρικά. Έχουν γίνει άλλωστε αντίστοιχες συζητήσεις, πολλές φορές, σε αυτή την αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πολύδωρα, θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ιδιαίτερα το θέμα των επιθέσεων και της πολιτικής βίας που δεχόμαστε. Θα ήθελα, εάν μπορείτε, να μου προσδιορίσετε τον όρο «πολιτική βία». Δηλαδή, πώς η κυβέρνηση προσδιορίζει το περιεχόμενο του όρου «πολιτική βία»; Περιλαμβάνει ως προς αυτόν και τις διαδηλώσεις, για παράδειγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν βία. Οι διαδηλώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα σε όλες τις Δημοκρατίες και φυσικά και στη δική μας. Βία, όμως, διαπιστώνουμε σε πολλές περιπτώσεις στο περιθώριο ή στο πλαίσιο κάποιων διαδηλώσεων. Η βία αυτή χαρακτηρίζεται ως πολιτική βία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη συνάντηση ο κ. Πολύδωρας τον ενημέρωσε για τη σκέψη που είχε για χρήση σφαιρών από καουτσούκ κατά διαδηλωτών, όπως είχε δηλώσει σε Κυριακάτικη συνέντευξή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της βίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα πρέπει να απομονωθεί ηθικά -και νομίζω ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών έχει απομονωθεί ηθικά- μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Επειδή η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πολύδωρα ήταν και ιδιαίτερα ασυνήθιστα μεγάλη. Διήρκησε πάρα πολύ. Έχετε την εικόνα ότι από αυτή τη συνάντηση αλλάζει κάτι στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η αστυνομία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια μιας συνάντησης, αυτή ποικίλει ανάλογα με τα θέματα τα οποία έχουν να συζητηθούν. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να πω ότι πριν τη συνάντηση υπήρχε μια παραδοχή και από πλευράς του Υπουργού και εμμέσως και από της κυβέρνησης, ότι η αστυνομία δεν αποδίδει το έργο που θα όφειλε να αποδίδει. Μετά από μια τόσο μεγάλη συνάντηση και φαντάζομαι μια τόσο διεξοδική συζήτηση που έγινε, αλλάζει κάτι ή τα πράγματα παραμένουν ως έχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάληξη της δήλωσης του κ. Πολύδωρα έχει αναφορά στο θέμα. Την επανέλαβα προηγουμένως. Στην προσπάθεια για το καλύτερο, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται καθημερινός κόπος, καθημερινή δουλειά. Και αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Και στη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό είναι προφανές ότι έθεσε μια σειρά τέτοιων ζητημάτων, πέραν της ενημέρωσης την οποία του έκανε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη σημερινή ενημέρωση που έκαναν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης, Υπουργός και Υφυπουργός, εξήγησαν μήπως και για την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών και της βενζίνης και το πώς αυτά παρότι επιβαρύνουν τον τιμάριθμο, εντούτοις δεν δημιουργούν πρόβλημα στον πληθωρισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έγινε συζήτηση για τις τιμές το πετρελαίου. Όπως σας είπα το θέμα αφορούσε έρευνα, καινοτομία και νέες τεχνολογίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο ερώτημα της συναδέλφου κ. Σπυράκη. Είπατε ότι σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν τον γιο του κ. Κεδίκογλου είναι επαρκέστατα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ζητηθεί ενδελεχέστερος έλεγχος από την πλευρά του Υπουργού Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το θέμα των στοιχείων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κεδίκογλου εξηγούν την περιουσία που απέκτησε ο υιός του από τα 19 του μέχρι τα 25;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση έχει δώσει απάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης την οποία χαρακτήρισα προηγουμένως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Απλώς θα ήθελα μια διευκρίνιση για τη δήλωσή σας σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτής της βίας και σε άλλες χώρες. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η χρήση πλαστικών σφαιρών και χρωμοσφαιριδίων; Είναι κάτι εντελώς ειδικό, γι` αυτό το ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι ειδικό θέμα, είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν θα έχει να ανακοινώσει κάτι, θα το κάνει. Εκείνο που είπα είναι το αυτονόητο: Στη σημερινή εποχή, μια εποχή συνεργασίας των υπηρεσιών, όπως είναι αυτή για την ασφάλεια του πολίτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γίνονται ενέργειες οι οποίες σε άλλες χώρες έχουν αποδείξει στην πράξη κατά πόσο είναι αποτελεσματικές. Η χώρα μας δεν έχει λόγο, εφόσον αυτές είναι αποτελεσματικές σε άλλες χώρες, να μην τις ακολουθήσει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν και από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πολύδωρας στον Πρωθυπουργό ή από άλλες πηγές, είναι ενήμερη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι από τη χρήση πλαστικών σφαιρών, μόνο στη Βόρειο Ιρλανδία έχουν σκοτωθεί 14 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο αρμόδιος Υπουργός ερευνά με τις υπηρεσίες του όλα τα θέματα. Συζητά με άλλες υπηρεσίες ευρωπαϊκού επιπέδου και όταν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις, θα το κάνει. Ας μην προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι το κριτήριο είναι αν είναι αποτελεσματικές αυτές οι μέθοδοι, αυτά τα μέτρα, θα εφαρμοστούν και εδώ. Μα, νομίζω ότι και η χρήση των αληθινών σφαιρών, αποτελεσματικές είναι. Θα προχωρήσετε και σε αληθινές σφαίρες, που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχετε προσέξει στην πολιτική βία, που ορθώς ονομάζει ο κ. Πολύδωρας, αυτοί οι οποίοι πετούν βόμβες μολότοφ και έχουν τέτοιου είδους όπλα στα χέρια τους, δεν είναι η οργανωμένη Πολιτεία, δεν είναι η αστυνομία. Βόμβες μολότοφ πετούν εναντίον αστυνομικών, εναντίον περιουσιών Ελλήνων πολιτών, στοιχεία εξτρεμιστικά τα οποία παρεισφρύουν κάθε φορά σε διαδηλώσεις σαν αυτές που ανέφερα προηγουμένως απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τώρα με βάζετε σε πειρασμό, αλλά τέλος πάντων. Χθες ο Πρωθυπουργός είχε περίπου 5 συναντήσεις, κάτι το οποίο δεν μας συνηθίζει, και έτυχε χθες να είναι η απεργία των δημοσιογράφων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τυχαίο είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει και σε άλλη περίπτωση, πολλές φορές, ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ούτε με τηλεοπτικούς χρόνους ούτε με χρόνους εν γένει δημοσιογραφικής δουλειάς. Γνωρίζετε ότι το κράτος λειτουργεί και όταν απεργούν οι δημοσιογράφοι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά ξέρετε ποια εντύπωση δημιουργείται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι εκμεταλλευτήκατε την ευκαιρία για να βάλετε συναντήσεις και να αποφύγετε τους δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ φθηνή είναι η εντύπωση έτσι όπως την αναφέρετε. Μακράν δε κάθε σκέψης της κυβέρνησης.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει η πληροφορία ότι μετά τα τελευταία γεγονότα στις φυλακές δεν επιτρέπεται στον Συνήγορο του Πολίτη να επισκεφτεί τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα και εγώ κάποια δημοσιεύματα. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με ενημέρωσε ότι οι Εισαγγελείς είναι αυτοί οι οποίοι εποπτεύουν τις φυλακές. Υπάρχουν μάλιστα και συγκεκριμένες αποφάσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τόσο του προηγούμενου Εισαγγελέα του κ. Λινού, όσο και του νυν Εισαγγελέως του κ. Σανιδά - οι δυο χρονολογούνται το 2004 και η άλλη το 2007- που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι Εισαγγελείς έχουν την εποπτεία των φυλακών, ότι στην αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα θέματα τα οποία εξαντλούνται στον έλεγχο της άσκησης των διοικητικών καθηκόντων εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων. Όλα τα υπόλοιπα , δηλαδή η διαβίωση, οι συνθήκες κλπ. στις φυλακές είναι καθαρά θέμα Εισαγγελέως και όχι Συνηγόρου του Πολίτη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια που αναφερθήκαμε στις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σταύρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργασία για θέματα Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό θέλω να πω. Θα έχουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσεχώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το λέτε κατευθείαν;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ε! Σιγά-Σιγά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή προηγουμένως απαντήσατε σε μια ερώτηση του κ. Κακαλή σχετικά με τη χρήση πραγματικών πυρών και φέρατε το παράδειγμα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι πραγματικά πυρά χρησιμοποιούν αυτοί οι διαδηλωτές, τα ακραία στοιχεία και όχι η αστυνομία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, ναι. Σας ρώτησε ο κ. Κακαλής αν υπάρχει περίπτωση να δούμε πραγματικά πυρά  σφαίρες δηλαδή, αυτά είναι τα πραγματικά πυρά- σε διαδηλώσεις. Και εσείς απαντήσατε με το παράδειγμα των μολότοφ. Από αυτό να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η αστυνομία θα απαντήσει σε διαδήλωση, σε μολότοφ με σφαίρες; Ή λάθος κατάλαβα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με έχετε συνηθίσει να μην ακούτε τις απαντήσεις μου, αλλά προφανώς δεν τις ακούσατε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γι΄ αυτό ζητάω διευκρίνιση. Θέλω να μου διευκρινίσετε ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να απαντήσει σε μια διαδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να πέσουν μολότοφ, με σφαίρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο ήταν σαφές από την απάντησή μου είναι ότι πραγματικά πυρά -και το «πυρά» έχει όλη την αξία και την έννοια της λέξεως- χρησιμοποιούν τινές των διαδηλωτών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Άρα το αποκλείουμε για την αστυνομία. Αυτό θέλω να ακούσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αστυνομία, όπως ξέρετε, κινείται εντός του Συντάγματος. Αυτοί που κινούνται εκτός του Συντάγματος και των νόμων, είναι αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία που δημιουργούν αυτού του είδους την αναστάτωση στην πόλη και την ανασφάλεια σε ορισμένους Έλληνες πολίτες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γιατί δεν μου λέτε ότι η αστυνομία δεν θα ρίξει σφαίρες κανονικές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θεωρώ αυτονόητο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Α μπράβο! Αυτό ήθελα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού!

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υποθέτω ότι πραγματικά πυρά, εκτός από τα εξτρεμιστικά στοιχεία, χρησιμοποιούν και οι ζαρντινιέρες ενίοτε, αλλά το ερώτημά μου είναι: Χαρακτηρίσατε αυτές τις εξτρεμιστικές ενέργειες, όπως τη ρίψη βομβών μολότοφ, πολιτική βία. Σας θυμίζω ότι κάποια άλλα εγκλήματα στη δίκη της 17 Νοέμβρη δεν αναγνωρίστηκε ότι είχαν χαρακτήρα πολιτικού εγκλήματος. Μήπως υπάρχει εδώ πέρα ένα πρόβλημα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα. Θέλετε να το επαναλάβετε ίσως καλύτερα; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Λέω ότι στη δίκη της 17 Νοέμβρη δεν αναγνωρίστηκε ότι οι εξτρεμιστικές ενέργειες που έκαναν είχαν το χαρακτήρα πολιτικού εγκλήματος. Εσείς μας είπατε τώρα ότι η ρίψη βομβών μολότοφ συνιστά πολιτική βία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε τέτοιους συνειρμούς, επειδή δεν έχουν σχέση ο ένας με τον άλλον. Και δεύτερον, όχι γιατί λειτούργησε έτσι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πολύδωρας, αλλά νομίζω ότι το αξίζει η αντικειμενική αντίληψη των πραγμάτων. Στην υπόθεση της ζαρντινιέρας την οποία επαναφέρατε  και έχετε επαναφέρει και άλλες φορές και εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας- γιατί μονίμως ξεχνάμε ότι εννέα άνθρωποι, αξιωματικοί και αστυνομικοί, βρέθηκαν με βαριές ποινές και εκτός υπηρεσίας, εις εκπλήρωσιν του Συντάγματος, του νόμου, της Δημοκρατίας, κατόπιν ενεργειών που έκανε ο αρμόδιος Υπουργός;

Γιατί δηλαδή θυμόμαστε το ένα περιστατικό μισό, μεμονωμένο και το αποδίδουμε στην κοινή γνώμη, στην δημοσιότητα -και επαναλαμβάνω μισό και μεμονωμένο από την αλήθεια- και όχι ολόκληρη την αλήθεια; Θα ήταν ορθή η έμμεση αναφορά σας, με την έννοια της αιχμής προς τον αρμόδιο Υπουργό ή την Κυβέρνηση, εάν δεν είχε την ευαισθησία ο κ. Πολύδωρας και η Κυβέρνηση να λειτουργήσει όπως λειτούργησε. Όταν βλέπετε λοιπόν ότι η Πολιτεία λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων -δεν θα σας πω εγώ πως θα κάνετε τη δουλειά σας, προς Θεού, μακράν εμού αυτό- νομίζω ότι οφείλουμε όλοι στην αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων, στην αντικειμενική προσέγγιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να το αναφέρουμε ή εν πάση περιπτώσει να μην το ξεχνάμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τώρα εγώ βέβαια πρέπει να απαντήσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν νομίζετε ότι πρέπει να απαντήσετε, εγώ είμαι εδώ για να σας ακούσω. Γιατί επί απαντήσεων δεν απαντώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως ακόμη δεν μας έχει πει αν έγινε κανένας έλεγχος, αν ασκήθηκαν οτιδήποτε για εκείνους που είχαν συλληφθεί και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι και τους αθώωσε και το δικαστήριο, αλλά υπεύθυνος δεν υπήρξε αν θυμάμαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάτε σε άλλο θέμα. Είπα ότι επί απαντήσεων δεν απαντώ, αλλά ισχύει η παρατήρησή μου για το προηγούμενο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι πραγματικά πυρά χρησιμοποιούν τινές των διαδηλωτών. Αυτό που ξέρω εγώ και νομίζω ξέρει και ο περισσότερος κόσμος είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι κουκουλοφόροι, οι οποίοι ποτέ δεν συλλαμβάνονται. Και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο Κράτος και στη Κυβέρνηση, για να παίρνει μέτρα όπως αυτά που προαναγγείλατε προηγουμένως με χρήση πλαστικών σφαιρών. Αυτό το θεωρείτε τυχαίο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια άποψη που έχετε επαναλάβει και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα. Έχω δώσει απάντηση. Δεν θα πω τίποτα καινούργιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 May 2007 - 14:48:58 UTC